Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
56 minutes ago, Angelia said:

Odlican intervju za tarife, neznam ko je covek

Imas draganov video, covek nije teoreticar ko ovaj britanac vec preduzetnik i lepo objasnjava sta je glupo u toj prici da ce industrija da se vrati u Ameriku. Isto i Denis Kučinić smatra.

Da bi izgradila fabrike i obucila dovoljno radnika trebaju ti godine ako ne i decenije. I ono jos bitnije treba ti ceo industrijski ekosistem tako nesto ima Kina i mogla bi da ima Evropa ako se uzme u pamet. Npr sto rece proizvodjac sosa, u Kini je nasao fabrike koje se iskljucivo bave proizvodnjom unikatnih flasa, pa ga je alat za svoju flasu kostao 500dolara, u Americi celoj samo je u Meksiku nasao fabriku koja je htela time da se bakce ali alat za flasu bi ga kostao 25.000dolara, sto meni implicira da oni ni ne rade svoje alate vec salju na uslugu, dok konkretne kinske fabrike imaju alatnice specijalizovane za izradu iskljucivo alata za flase, i tako je sa ostalim proizvodima. 

Npr iz moje branse, secam se nekog Amera koji se zalio na yt kako ne moze biti konkuretan Kinezima, lik radi neke srafove cini mi se od mesinga. Radi ih na relativno naprednom kompiijuterskom (cnc) strugu (sve je automatski) i kaze kineski sraf u Americi kosta manje nego sto on placa materijal i da tu sigurno nisu cista posla.

A tu nema nikakvog muvanja vec ekonomija velikih brojeva, jer on ima jednu mozda dve cnc masine a takmici se sa necim ovakvim:

Pa ovu fabriketinu u Kini materijal kosta daleko manje na kolicine koje kupuju plus sto se taj materijal ionako radi u Kini i Indiji (dakle u komsiluku).

Vrlo bitno na pocetku videa se vidi da imaju i mehanicke masine dakle ne kompijuterske, koje za prostije srafove su daleko brze. Amerika je cele linije tih masina izvezla u J.Ameriku ili Aziju kad su fabrike prelazile na skuplju proizvodnji ili kad su se zatvarale.

Danas u Americi ljude koji znaju da rukuju tim masinama trebate traziti u starackim domovima.

Edited by MeanMachine
Posted

Ne znas ko je covek? Pa procitas... Ali dobro je ovo, izaberes jedan u milion videa koji se slaze sa tvojim misljenjem i das mu desetku

Evo Joseph Stiglitz... za njega si valjda cula (ako nisi, ima na google)

Transkript: https://www.cbc.ca/radio/frontburner/nobel-winning-economist-joseph-stiglitz-on-trump-tariffs-and-democracy-transcript-1.7486651

Spoiler

Paul Krugman

Simon Johnson

• Thanks 1
Posted
4 minutes ago, MeanMachine said:

A tu nema nikakvog muvanja vec ekonomija velikih brojeva, jer on ima jednu mozda dve cnc masine a takmici se sa necim ovakvim:

Moram jednu anegdotu u vezi sa ovim 🙂 

Pokušavali moji bivši kolege da prodaju pokojni Ikarbus prije petnaestak godina i pitchovali oni razne kompanije, između ostalih najvećeg kineskog proizvođača autobusa, i javi se njima Kinez i pita koliko Ikarbus godišnje pravi autobusa. Ovi kažu 200, a Kinez će opaaa, nau ju tokin, 200 hiljada buseva. a ova dvojica ne, ne, 200, bez hiljada 😥😁

• Like 1
  • Ha-ha 9
Posted (edited)

Ovaj tip prica o vracanju industrije u Sjedinjene Drzave ali zaboravlja da cilj bilo koje proizvodnje nije proizvodnja kao takva, nego ostvarivanje profita i stvaranje dodatne vrijednosti. A profit se vec odavno ne ostvaruje na pokretnom razboju, strugu ili na drugoj fabrickoj masini, nego kroz kontrolu ideja, patenata, brenda... iPhone 70% profita ostvaruje u brandingu, 10-tak posto u istrazivanju i dizajnu i 10-tak posto u marketingu i distribuciji... U proizvodnji iPhone-a u Kini input je jednak outputu - nema profita. Platis dijelove, masine i radnu snagu i to je to... 

Ako je u pitanju neka strateska industrija, onda ne radis offshoring a svoje potrebe stitis ne tarifama nego subvencijama ako su neophodne  ili potrebe podmirujes od pozdanih saveznika - odbrana, energetika, dijelovi farmaceutske industrije... Za to treba imati saveznike, sto jeste problematicno za Sjadninjance. A ako ste gadljivi na rijec subvencija, onda koristite rijec military procurement i platite pepeljaru za transportni vojni avion par stotia dolara.... Ili prestanes proizvoditi TRANSportne avione radi gender ideologije...

Edited by ters
  • Like 6
  • Thanks 2
Posted (edited)
40 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne znas ko je covek? Pa procitas... Ali dobro je ovo, izaberes jedan u milion videa koji se slaze sa tvojim misljenjem i das mu desetku

Transkript: https://www.cbc.ca/radio/frontburner/nobel-winning-economist-joseph-stiglitz-on-trump-tariffs-and-democracy-transcript-1.7486651

Reveal hidden contents

Paul Krugman

Simon Johnson

To je objavljeno na woke CBC kanalu tako da ne treba vjerovati ni videu ni transkriptu. Plus Kanada je poznata kao nasty jer ima tarifu od 250% na mlijeko od koje nikada nije prikupila ni cent i salje 30 grama fentanila u Sjedinjenj Drzave mjesecno...

Edited by ters
  • Like 3
  • Ha-ha 3
Posted
3 minutes ago, ters said:

To je objavljeno na woke CBC kanalu tako da ne treba vjerovati ni videu ni transkriptu. Plus Kanada je poznata kao nasty jer ima tarifu od 250% na mlijeko od koje nikada nije prikupila ni cent i salje 30 grama fentanila u Sjedinjenj Drzave mjesecno...

Pa eto ne znam sta da kazem. Veoma je mali broj ljudi (na svetu) koji misle da ce tarife funkcionisati i cilju podizanja ekonomije. Jbg covek koji je bankrotirao kockarnicu (hoce da) vodi svetsku ekonomiju... Ja kad hocu kod zubara ne idem kod molera, pa mu jos slepo verujem da mi promeni plombu. 

Za njega je ovo licno, sve je licno... Nema on ni plan ni program, on koristi guzvu da se obracunava dok ima vlast, a posle... koga boli uvo, on ima 80

• Like 2
Posted

Kini uveo 104% tarifu 🙂

Svidjelo se kretenu  kako je njegov idol Putin povecavao kaznu Google-u dok nije dostigla $20,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000.00

• Like 1
Posted
51 minutes ago, ters said:

Kini uveo 104% tarifu 🙂

Svidjelo se kretenu  kako je njegov idol Putin povecavao kaznu Google-u dok nije dostigla $20,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000.00

Eto dokaz da pojma nema sta radi i da odvaljuje cifre kako mu nalete... 

Pre 10 dana je bilo 10%, pa 35% i sad 104%... naravno, objasnjenja zasto bas te cife nema, a i kad nesto promrmljaju vidi se da nema veze sa mozgom... 

• Like 1
Posted
2 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Eto dokaz da pojma nema sta radi i da odvaljuje cifre kako mu nalete... 

Pre 10 dana je bilo 10%, pa 35% i sad 104%... naravno, objasnjenja zasto bas te cife nema, a i kad nesto promrmljaju vidi se da nema veze sa mozgom... 

ne pratis genijalnost. Bilo je 10 pa +10+34 pa je jos juce stavio 50 na panj.

• Like 1
Posted
2 hours ago, MeanMachine said:

Imas draganov video, covek nije teoreticar ko ovaj britanac vec preduzetnik i lepo objasnjava sta je glupo u toj prici da ce industrija da se vrati u Ameriku. Isto i Denis Kučinić smatra.

Da bi izgradila fabrike i obucila dovoljno radnika trebaju ti godine ako ne i decenije. I ono jos bitnije treba ti ceo industrijski ekosistem tako nesto ima Kina i mogla bi da ima Evropa ako se uzme u pamet. Npr sto rece proizvodjac sosa, u Kini je nasao fabrike koje se iskljucivo bave proizvodnjom unikatnih flasa, pa ga je alat za svoju flasu kostao 500dolara, u Americi celoj samo je u Meksiku nasao fabriku koja je htela time da se bakce ali alat za flasu bi ga kostao 25.000dolara, sto meni implicira da oni ni ne rade svoje alate vec salju na uslugu, dok konkretne kinske fabrike imaju alatnice specijalizovane za izradu iskljucivo alata za flase, i tako je sa ostalim proizvodima. 

Npr iz moje branse, secam se nekog Amera koji se zalio na yt kako ne moze biti konkuretan Kinezima, lik radi neke srafove cini mi se od mesinga. Radi ih na relativno naprednom kompiijuterskom (cnc) strugu (sve je automatski) i kaze kineski sraf u Americi kosta manje nego sto on placa materijal i da tu sigurno nisu cista posla.

Pa ovu fabriketinu u Kini materijal kosta daleko manje na kolicine koje kupuju plus sto se taj materijal ionako radi u Kini i Indiji (dakle u komsiluku).

Vrlo bitno na pocetku videa se vidi da imaju i mehanicke masine dakle ne kompijuterske, koje za prostije srafove su daleko brze. Amerika je cele linije tih masina izvezla u J.Ameriku ili Aziju kad su fabrike prelazile na skuplju proizvodnji ili kad su se zatvarale.

Danas u Americi ljude koji znaju da rukuju tim masinama trebate traziti u starackim domovima.

Mislim da samo krezubim maga imbecilima uopšte treba objašnjavati zašto je ta priča o povratku industrije u USA samo bajka za njih, u rangu Vučićevih letećih automobila. Postoji razlog zašto je ta industrija uopšte napustila usa, koji je svakom sa dva neurona jasna, i očekivati da će eto tako na komandu da se vrati je blago rečeno detinjasta. Vrlo blago rečeno.

Što bi rekli Nemci - Der Zug ist abgefahren. I ne vraća se. 

• Like 4
Posted
14 minutes ago, nonick said:

ne pratis genijalnost. Bilo je 10 pa +10+34 pa je jos juce stavio 50 na panj.

A... takva je racunica... Stavio 50% zbog? 

Verovatno nema nikakvo normalno ekonomsko obrazlozenje. F maga kackete uvozi odande... 100k sat mu prave... Sta ce, da svercuje?

Posted (edited)
14 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

A... takva je racunica... Stavio 50% zbog? 

Verovatno nema nikakvo normalno ekonomsko obrazlozenje. F maga kackete uvozi odande... 100k sat mu prave... Sta ce, da svercuje?

zato sto je Kina uzvratila na njegovih 34 sa 34.

Edited by nonick
Posted
1 hour ago, ters said:

Kini uveo 104% tarifu 🙂

Kinezi nece popustiti ni milimetar. Njegov prijatelj Si ne brine o midterm izborima, a ni javnom mnjenju. Celo ovo ludilo ce biti nesto sto ce sociolozi pokusavati da objasne narednih decenija, bas kao sto su se bavili ludilom sa molerom. Kako obrazovani ljudi mogu da podrze osobu koja propagira sulude ideje?

• Like 8
Posted
34 minutes ago, Eddard said:

Mislim da samo krezubim maga imbecilima uopšte treba objašnjavati zašto je ta priča o povratku industrije u USA samo bajka za njih, u rangu Vučićevih letećih automobila. Postoji razlog zašto je ta industrija uopšte napustila usa, koji je svakom sa dva neurona jasna, i očekivati da će eto tako na komandu da se vrati je blago rečeno detinjasta. Vrlo blago rečeno.

Što bi rekli Nemci - Der Zug ist abgefahren. I ne vraća se. 

Veoma je jasno za shvatiti, onome ko hoce shvatiti.

US, a pogotovo najbogatiji sloj, su jako dugo profitirali u igri koju su sami napravili, a sada izigravaju zrtvu tj. prave predstavu za narod, ne bi li jos vise opljackali isti.

" Neće vratiti proizvodnju doma jer je to nemoguće. "

" Naravno da neće, to je svakom jasno. Nema dovoljno Amera koji su spremni raditi niskoplaćene poslove, a da su vlasnici tih kompanija htjeli pošteno platiti radnike, ne bi proizvodnju preselili u Aziju prije 40 godina. "

Spoiler

" kužim zašto Trump sere kvake o iskorištavanju jadne Amerike i ostalo izigravanje žrtve, jer tako dobiva na popularnosti i osvaja glasačko tijelo, ali mi nije jasno kako ovo boldano ne kuže ostali, uključujući i dobar dio ovdje.

SAD je tu gdje je, posrnuli imperij, zato jer svakoj sili dođe kraj i zato jer su si sami skrojili takvo stanje. Nitko nije do sad branio nijednoj firmi u SAD-u koja offshorea bilo usluge bilo proizvodnju da otvori poslovnice/tvornice u SAD-u i za iste poslove uzme domaće stanovništvo. No to se ne radi već x godina jer je tako profit veći, odgovornost manja i dioničari zadovoljniji. Stvorili su društvo koje počiva na ogromnoj potrošnji, i onda je sad čudno kako mogu imati defticit s državama koje proizvode dobra radi potražnje tog istog potrošačkog društva. Kineska (i općenito jeftina azijska) proizvodnja je nastala kao odgovor na potrošačke zahtjeve sa Zapada i želju vlasnika za što većim profitom, a ne obrnuto. Globalizacija, dolar kao svj. valuta za trgovinu itd. sve je to tako jer su Ameri tako željeli.

Mogu razumjeti da to žele promijeniti, ali ne toleriram kmečanje, izigravanje žrtve i ucjenjivanje ostatka svijeta radi situacije u kojoj su se našli isključivo svojom politikom (bilo gospodarskom bilo vojnom). Pa ne pričamo o nekoj sirotinjskoj afričkoj državi koju se eskploatira i koja na ništa u svijetu ne može utjecati. "

" pazi degenerike, otvorio tvornice u zemljama treceg svijeta di je radna snaga radila za kikiriki docim cijene krajnjeg proizvoda su bile jedva nesto nize ako su i to. pojedinci su namakli enormno bogatstvo po cijenu da im je vlastiti narod gubio radna mjesta. sad djubre nastupa sa pozicija sile i ucjenjuje cili svit. kakve smo mi budale, zagrizimo kiseli krastavac godinu dana pa nek se pripovida... "

" to s tvornicama u USA je suludo i nerealno.
Pa nema USA problema s nezaposlenoschu, posla ima za sve a da bi amerikanci pomamili se za rad u tvornici nije realno jedino bi mogli raditi imigranti koji su najureni
a kolike bi onda bile cijene lebronica i iphonea kada bi morao raditi amerikanac za 5000eura a ne neki azijat tamo za 100.

to je kao kada se kod nas mantra "otvorite tvornice" a istovremno "zabranite migrante" i tko bi onda tamo radio?! "

" Ljudi ocajnicki zele vjerovati da iza ovog ludila stoji neka strategija jer ne mogu prihvatiti da je ovo opasni ludjak, okruzen sasvim solidnim brojem nepomirljivih glupana, koji naocigled svima demontira demokratske institucije.

Tako i neki nasi gospodarski strucnjaci javno govore kako iza ovog Trumpovog poteza stoje nekakvi strucnjaci, jer si ne mogu priznati da je to samo ovaj lazov koji se poziva na izmisljenog strucnjaka koji je anagram njegovog imena i, eventualno, neki pristavi Big Balls iz Muskove ekipe. Pa vec imate video klipove u kojima je objasnjeno da nisu ispravno primijenili ni formulu kojom su racunali tarife.

Meni je prva Trumpova pobjeda bila signal da je zapadnodemokratski sustav kakvog smo znali dosao kraju. Zato sto je taj sustav bio dizajniran tako da likovi poput Trumpa ne mogu pobijediti (jer imaju previse mana koje nije bilo moguce ignorirati ni prikriti prije nastupanja post-cinjenicnog doba). "

" još je tu i tehnobratija iz Silicijske doline koja nema dobre namjere, a kojoj ovakva vlast odgovara - davali su novac za kampanje, nacrtali su se svi na inauguraciji, mislim da im paše kaos koji ovaj pravi za daljnju deregulaciju i razmonitravanje SAD-a kao demokratske tvorevine s vladavinom prava

inače, dobar članak na Business Insideru iz 2017., za vrijeme prvog Trumpovog mandata o tome tkoje Amerima kriv što im je radništvo i gospodarstvo u situaciji u kojoj jest - šteta što se narančasti nikad neće pogledati u ogledalo, za sve su mu krivi drugi"

Problem nije započeo u 1990-ima, već u 1980-ima, kada je Ronald Reagan — heroj Trumpove administracije — bio predsjednik, a neoliberalna ekonomija je prva ostavila traga na politici (...) to se zove laissez faire ekonomija.

Ta je ideologija u konačnici dovela do (...) procesa stavljanja dioničara na prvo mjesto, često nauštrb radnika i potrošača — i njenog pojavljivanja kao aktera koji uzima resurse iz gospodarstva umjesto da ih stvara. To, u kombinaciji s revnošću vlade za smanjenjem poreza umjesto potrošnje, znači da nitko - ni vlada, ni privatni sektor - ne ulaže dovoljno u Ameriku da bi gospodarstvo održalo jakim među društvenim klasama.
----
Kako su sigurni poslovi srednje klase za radnike sa srednjoškolskim obrazovanjem trajno nestali, nije bilo predanosti od strane onih koji su upravljali američkim industrijskim korporacijama ili republikanskih administracija koje su vladale 1980-ih da ulažu u nove prilike i mogućnosti potrebne za unapređenje kvalitete i povećanje količine dobro plaćenih poslova u SAD-u na razini dovoljnoj da se ponovno uspostave uvjeti prosperiteta za članove američke radne snage koji su ostali bez posla.
-----
Svijet nije uzeo radna mjesta Americi, Amerika je pustila svijet da ih ima bez ulaganja u put do novih jer su političari bili više zainteresirani za smanjenje poreza, a korporativna Amerika bila je više zainteresirana za kratkoročne dobitke.

• Like 1
Posted
4 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Baby, ja slusam dosta podcasts, ne googlam svakog da proverim ko je. Nisam ni odslusala do kraja intervju kad sam ga postovala.

A odslusala sam I ovaj Stiglitzov, za mene svako ko za Maska upotrebi titular Acting Assistant President, moze da ima bilo kakve title I nagrade, nije profesionalan, nego politicki/ideoloski motivisan.

• Ha-ha 1
Posted (edited)
6 minutes ago, Angelia said:

Baby, ja slusam dosta podcasts, ne googlam svakog da proverim ko je. Nisam ni odslusala do kraja intervju kad sam ga postovala.

A odslusala sam I ovaj Stiglitzov, za mene svako ko za Maska upotrebi titular Acting Assistant President, moze da ima bilo kakve title I nagrade, nije profesionalan, nego politicki/ideoloski motivisan.

A onaj ko moze ponoviti man, woman, person, camera, TV   ili  kaze "groceries - it sort of says bag with different things in it" je neko kome treba dati vremena da uredi svjetsku ekonomiju 🙂 Treba sacekati da pokaze sve sto zna naredne cetiri godine...

Edited by ters
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Posted
5 hours ago, MeanMachine said:

Potpuno se slazem s tobom u mnogo cemu. Takva proizvodnja se verovatno nece vracati u US. Samo sto preskaces da neka moze. Npr EU ili Japan, imaju protekcionisticke tarife, pa nisu propali. Naravno ne pricam o ovako drakonskim tarifama, ali ja ionako smatram da on to koristi za leverage.

A za doticnog u videu sam vec rekla, on prica o obicnim consumer products, a ima rizik, da u bilo kojem politickom sukobu, ostane bez proizvoda. Jer zavisi od snadbevaca koji nisu podlozni normalnim zapadnim zakonima.

Posted (edited)

1) Nezaposlenost u Sjedinjenim Drzavama je 4% sto je u stvari full employment rate  i pravi kompanijama problem da nadju kvalifikovane radnike    

2) Na taj full employment, Trump ce protjerati 10,000,000 ilegalnih imigranata sto ce dalje smanjiti stopu nezaposlenosti na valjda negativnih 3%     

3) Bez radne snage na trzistu ce  u naredne tri godine sagraditi brodogradilista, fabrike automobila, chipova, masina, vojne opreme - i u njima jos jednom zaposliti sve one koji su vec zaposleni u postojecim fabrikama, brodogradilistima, namjenskim fabrikama  

4) To ce finansirati od tarifa koje u stvari on zeli ukinuti i dovesti ih na 0% i od usteda koje ce Doge naci (promjena settinga na printeru da printa dvostrano ili ponistenje ugovora sa Fauccijem koji su vec u potpunosti isplatili) 

5) Uz to ce ukinuti poreze korporacijama i pojedincima, jer za njih nece biti potrebe - sve ce to pokriti tarife koje on istinski zeli ukinuti i da je samo do njega vec bi bili na na 0%, samo da nije kanadske kvote za miljecne proizvode, tako da ce biti 0 za koji dan

6) I kada svi budu zaposleni po 6 puta, kada ne bude poreza ni tarifa onda ce se tih 36 triliona duga otplatiti gotovo automatski, jer svi znamo da se dug otplacuje tako da smanjujes prihode, a povecavas ulaganja u izgradnju industrije... Logicno. Mozda je rjesenj da donese executive order da se naredjuje sporije okretanje zemlje da bi dan trajao 32 sata...

Nezaposleni koje je napravio otpustanjem iz federalnih organizacija mu nece biti od koristi dok ih ne prekvalifikuje (koliki procenat se moze prekvalifikovati) u sto treba uloziti novac kroz programe koje ce Doge ukinuti ili ih je vec ukinuo...  

Edited by ters
  • Like 2
  • Thanks 3
Posted
55 minutes ago, ters said:

2) Na taj full employment, Trump ce protjerati 10,000,000 ilegalnih imigranata sto ce dalje smanjiti stopu nezaposlenosti na valjda negativnih 3%     

Ovde pravis predpostavku da su tih 10 mill zaposleni, a ne da se izdrzavaju na socijalnom. Gde je otislo 59 mil na hotels u NY ako se svi oni izdrzavaju?

55 minutes ago, ters said:

Nezaposleni koje je napravio otpustanjem iz federalnih organizacija mu nece biti od koristi dok ih ne prekvalifikuje (koliki procenat se moze prekvalifikovati) u sto treba uloziti novac kroz programe koje ce Doge ukinuti ili ih je vec ukinuo...  

ljudi koji su otpusteni iz federalne administracije su uglavnom bili zaposleni do 2 godine. Sta ce im prekvalifikacija?ako nisu, uglavnom su administrativni radnici. Koja je to kvazi nezaposlenost ako federalna administracija ima 100k zaposlenih koji ne rade nista? I to sam skromna u proceni.

Na stranu kako se nezaposlenost racuna 😀

• Ha-ha 1
Posted (edited)
34 minutes ago, Angelia said:

Ovde pravis predpostavku da su tih 10 mill zaposleni, a ne da se izdrzavaju na socijalnom. Gde je otislo 59 mil na hotels u NY ako se svi oni izdrzavaju?

OK, nije 10,000,000 nego 8.3 miliona imigranata  (2022): 

The U.S. civilian workforce includes 8 million unauthorized immigrants, accounting for 5% of those working or looking for work in 2014. This number increased to 8.3 million. This number has been relatively stable since 2007, ranging between 8.0 and 8.3 million.

https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_impact_of_illegal_immigration_to_the_United_States

Industry                                                Share of Workers Who Are Unauthorized Immigrants

Farming                                                ~33%

Construction                                         ~15%

Building, grounds, and cleaning          ~13%

Food preparation and service              ~10%

Manufacturing                                        ~8%

Transportation and warehousing           ~7%

D.O.G.E                                                  1 (count)

34 minutes ago, Angelia said:

ljudi koji su otpusteni iz federalne administracije su uglavnom bili zaposleni do 2 godine. Sta ce im prekvalifikacija?ako nisu, uglavnom su administrativni radnici. Koja je to kvazi nezaposlenost ako federalna administracija ima 100k zaposlenih koji ne rade nista? I to sam skromna u proceni.

Na stranu kako se nezaposlenost racuna 😀

Da poznato je da cate iz poreskog i iz javnog zdravstva i naucnici iz institucija kojima su istrazivanja obustavljene imaju urodjeni prirodni talenat za varenje, tokarenje, brodogradnju...  Ne pricamo o poslovima kao sto je Predsjednik Sjedinjenih Drzava koje kao sto vidimo moze obavljati potpuno nekvalifikovan covjek.

Edited by ters
  • Like 1