Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
5 hours ago, Angelia said:

Iako je veoma jasno u kom smislu sam koristila izraz, eto dokazuje da mi je srpski zardjao jer koristim engleske izraze.

Nije veoma jasno, jer se tačno zna koji smisao u srpskom jeziku ima riječ "diskrecija" (i to nema veze sa "diskrecionim pravom"). Inače nemam nikakav problem sa vašim englianom, ono što mene trigeruje su glupost i bezobrazluk. 

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, ters said:

Kako bi se zvala "second state" u two state solution?

Stagod, ne razumem pitanje. Ako je Gaza, Zovi je Gaza, ako je palestian state zovi je Palestinian state. Ne razumem problem

3 hours ago, ters said:

Ja se stvarno ne sjecam da je iko osim tebe dovodio u pitanje sudski sistem u Sjedinjenim Drzavama i bunio se protiv odluka koje su sudovi donosili. 

Ah, pa da, bunite se samo kad vam presuda ne odgovara kao kad je SC rekao da abortion issue ide na nivo drzave 

2 hours ago, shonke said:

Sama sebe zakopavaš. Svaki narod ima pravo na nezavisnu državu. Time što Palestincima braniš to pravo ti si prosto fašista. Nema druge.

Jel se igraš pravopisa? Propalestinian znači da podržavaš neki palestinski interes. Interes tog naroda je da ima svoju državu. Prosto i jednostavno. Da li će da to bude pored Izraela, ne vidim kakav je problem? Ili ćemo njih da seljakamo po svetu kao da je to normalno u bilo kom veku a ne u 2025. godini). 

2state solution je ako palestinci imaju svoju državu? Pa evo, ti "pametna" predloži rešenje za palestinsku državu? Ili prosto da ih pobijemo, lakše je tako? 

Jel si ti pri čistoj svesti?

Ne, ti sebe zakopavas. Ajde da se slozimo, svaki narod ima pravo na svoju drzavu. Znaci Izrael ima pravo da postoji?

Nemam predlog kako da resimo problem na ME

Edit: moj predlog je da palestinci prihvate da naprave svoju drzavu, prihvate postojanje Izraela I brinu o svojim stvarima. Ako nastave da bacaju rakete na izrael, njihov problem, izrael ima pravo da resi zastitu svojih gradjana.

Edited by Angelia
  • Ha-ha 2
Posted
17 hours ago, Darko said:

Ovo ti je ista logika po kojima su svi glasači Trampa krezubi glupaci i zlobnici.

Update - krezubi će uskoro biti upgradeovani u bezube: Federal funding cuts ripple through heart Trump country

RAINELLE, W.V., March 29 (Reuters) - The phone rang over the whine of Trey Yates' butter churn. The person calling was polite, but the message was devastating: Mountaineer Food Bank was ending Yates' butter contract, due to the federal government's funding cuts.

The next day, President Donald Trump signed a declaration celebrating National Agriculture Day, praising farmers and food makers like Yates. But the canceled contract with the federally funded food bank, one of only two in West Virginia, had been a lifeline for Yates' business.

In that moment, Yates, 27, wasn't sure how much longer he could hold on. Heart pounding, he called his father, John Yates, shocked that Trump's administration would take such action.

"Dad, they're trying to bankrupt me," he said. Yates, a registered independent, said he did not vote for Trump.

Along the winding back roads and Appalachian hollers of West Virginia, in a state where Trump won 70% of the votes cast in November, his administration's vow to cut back on government spending is being keenly felt.

• Ha-ha 1
Posted
30 minutes ago, Angelia said:

moj predlog je da palestinci prihvate da naprave svoju drzavu

Mojne to na ulici, pokupiće te kao Palestinca sa Yalea i Turkinju sa Tuftsa

• Like 3
  • Ha-ha 1
Posted (edited)
4 minutes ago, Beonegro said:

Mojne to na ulici, pokupiće te kao Palestinca sa Yalea i Turkinju sa Tuftsa

Ko je ikad bio protiv palestinske drzave? Sve sto treba da urade je da prihvate pravo da izrael postoji.

Edit: izrael postoji 75 godina. Jel imas problem sa time?

Edited by Angelia
  • Ha-ha 1
Posted
4 minutes ago, Angelia said:

Jel imas problem sa time?

Nemam u vokabularu nijednog od jezika koje govorim uvredu dovoljno gnusnu da adekvatno odgovorim na ovu insinuaciju čija providnost ima mjeru samo u njenoj gluposti.

• Like 1
Posted
34 minutes ago, Angelia said:

Stagod, ne razumem pitanje. Ako je Gaza, Zovi je Gaza, ako je palestian state zovi je Palestinian state. Ne razumem problem

Ako se zove Palestinian State ili Palestine, onda bi onaj ko je za ustpostavljanje sistema dvije drzave pro-Palestinian? Ali ipak ne pro-Hamas.

36 minutes ago, Angelia said:

Ah, pa da, bunite se samo kad vam presuda ne odgovara kao kad je SC rekao da abortion issue ide na nivo drzave 

Postoje dva aspekta ovdje - mnogi su rekli da je odluka pogresna iz mnogo razloga, ali niko nije dovodio u pitanje nadleznost suda, niti pravosnaznost presude. I mnogi su spremni spremni da prekrse zakone koji su nastali na osnovi takve odluke vrlo dobro znajuci posljedice koje iz toga proizlaze. Kao sto su postojali ljudi koji su krsili zakone Njemacke 30-tih godina... 

Drugo, princip po kojem se odluka o pravu na abortus sa federalnog nivoa spusta na nivo drzave da bi se ispostovala "istorija i tradicija sredine", se onda treba primjeniji u potpunosti i spustiti na nivo jedinke koja ima svoju istoriju i tradicije. Veoma jednostavno.

• Like 1
Posted
36 minutes ago, Beonegro said:

Update - krezubi će uskoro biti upgradeovani u bezube: Federal funding cuts ripple through heart Trump country

RAINELLE, W.V., March 29 (Reuters) - The phone rang over the whine of Trey Yates' butter churn. The person calling was polite, but the message was devastating: Mountaineer Food Bank was ending Yates' butter contract, due to the federal government's funding cuts.

The next day, President Donald Trump signed a declaration celebrating National Agriculture Day, praising farmers and food makers like Yates. But the canceled contract with the federally funded food bank, one of only two in West Virginia, had been a lifeline for Yates' business.

In that moment, Yates, 27, wasn't sure how much longer he could hold on. Heart pounding, he called his father, John Yates, shocked that Trump's administration would take such action.

"Dad, they're trying to bankrupt me," he said. Yates, a registered independent, said he did not vote for Trump.

Along the winding back roads and Appalachian hollers of West Virginia, in a state where Trump won 70% of the votes cast in November, his administration's vow to cut back on government spending is being keenly felt.

To je stvar koja im se mora priznati, kakvi god da su, Trampovi biraci ne ujedaju...

• Ha-ha 2
Posted
17 minutes ago, ters said:

Ako se zove Palestinian State ili Palestine, onda bi onaj ko je za ustpostavljanje sistema dvije drzave pro-Palestinian? Ali ipak ne pro-Hamas.

Ne lupetaj. Sta znaci pro-german? Ili pro-italian, ili pro-greek? Trenutno znamo sta pro-palestine znaci. Znamo sta fashizam znaci, iako se neki extremno trude da promene znacenje.

25 minutes ago, Beonegro said:

Nemam u vokabularu nijednog od jezika koje govorim uvredu dovoljno gnusnu da adekvatno odgovorim na ovu insinuaciju čija providnost ima mjeru samo u njenoj gluposti.

Ni ja, koliko je ruzno sta mi podmeces 

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Vidim da ne pričaš samo sa mnom u množini. Pa me zanima ko je sa mnom, a ko je sa tersom?

Just now, Angelia said:

Znamo sta fashizam znaci

Za tebe zaista nisam siguran da znaš, ali vidim da ima dosta ljudi koji znaju. Tako da se nadovežem - a ko je s tobom pa činite množinu?

• Like 3
Posted (edited)
1 hour ago, Rex said:

Vidim da ne pričaš samo sa mnom u množini. Pa me zanima ko je sa mnom, a ko je sa tersom?

Za tebe zaista nisam siguran da znaš, ali vidim da ima dosta ljudi koji znaju. Tako da se nadovežem - a ko je s tobom pa činite množinu?

Niko samnom ne cini mnozinu. Nego - nisi imao problem sto je abortus prebacen na drzave? Da razumemo jesi u mnozini ili ne. Ako nisi, onda si u mnozini samnom.

Edited by Angelia
Posted
6 minutes ago, Angelia said:

Niko samnom ne cini mnozinu. Nego - nisi imao problem sto je abortus prebacen na drzave? Da razumemo jesi u mnozini ili ne. Ako nisi, onda si u mnozini samnom.

Nisam bio aktivan u to vreme, tako da ništa nisam pisao u to vreme. Pošto si napisala "znamo", to znači da vas je više, pa pitam koji ste to vi? A pošto si mi se već obraćala više puta u množini, dakle to se desilo, pitam te ko smo to mi? Prosto je pitanje, ali ti opet zaplićeš i izbegavaš odgovor.

Posted
6 hours ago, Angelia said:

I bukvalno sam navela da ako podrzavas pravo na nezavisnu palestinsku drzavu to je "two state solution"

To je tvoja definicija, nije nužno svačija. Po meni, neko može da bude pro-Palestina a da ne bude za uništenje Izraela, to jest da zastupa opciju sa obe države. Al dobro, to je stvar definicije. 

A da budem đavolji advokat - čak i ako je neko za nestanak države Izrael, to ne znači da je nužno pro Hamas. Hamas je genocidna i teroristička organizacija čija je svrha uništenje države Izrael i progon Izraelaca. E sada, postoje ljudi koji misle da Izraelci mogu da žive unutar palestinske države i ne zagovaraju genocid i etničko čišćenje. Naravno, ti su u manjini ali postoje. Ovo je mali off, ali samo hoću da ukažem da ta logika "ako nisi sa mnom protiv mene si" netačna u velikom broju slučajeva.

Posted
2 hours ago, shonke said:

Na šta misliš?

I na šta i na koga.

Mislim na Angeliu i to sakato vođenje diskusije, gde odgovara na one delove koje veze nemaju sa onim od čega se počelo.

Tako se sad stiglo do Palestine, ne Amerike, ne tranpovih pokušaja nasilnog pripajanja Grenlanda, ne upropaštavanju odnosa sa saveznicima i ostalim trivijama kao što je otvoreno kršenje zakona trampa, Vansa i onog nesretnika, neshvaćenog milijardera.

Meni je ona na ignore pa i ne vidim šta sve piše, ali spinuje sve u šesnaest.

Drugi je naravno NSJ kojem sam pak ja na ignore, i koji se oduševljava studentima u Srbiji i vrlo je glasan protiv Vučića, dočim je ovde za tranpa svim silama i sve što radi je JEEEE, 

I još što se tiče relativizacija, kad se ukaže na otvoren promašaj, bestijalnu glupost tipa radio prenosa zatvorenog top sikret tajnog sastanka, dobiješ odgovor "...duboka država" :classic_laugh:

• Like 3
  • Thanks 1
Posted (edited)

Ne lupetaj. Sta znaci pro-german? Ili pro-italian, ili pro-greek? Trenutno znamo sta pro-palestine znaci. Znamo sta fashizam znaci, iako se neki extremno trude da promene znacenje.

Ni ja, koliko je ruzno sta mi podmeces 

Pro-German znaci onaj koji je naklonjen Njemackoj, kulturno, drustveno, politicki, stilom zivota, osnovnim vrijednostima

Pro-Italian - isto kao i iznad, ali je rijec o Italiji, odnosno Pro-Greek - za Grcku...

Ja sam recimo pro-Skandinavski  naklonjen kada su u pitanju drustvena i politicka pitanja, sto ne znaci da podrzavam vikinge... Isto tako sam pro-Češki i pro-Slovenački usmjeren - njima se i jednim i drugim pomalo divim kako su se iskobeljali iz blata istocne Evrope, i postali uzor citavom svijetu... Da li to znaci da podrzavam zlocinacko brisanje iz spiska  drzavljana desetina hiljada ne-Slovenaca 90-tih ? NE, ne znaci da biti pro-nesto znaci blanko podrsku... UKOLIKO NE STAJES IZA SVAKOG POTEZA TOG ENTITETA ILI POLITIKE MA KOLIKO GNUSNI I ZLOCINACKI BILI.

Edited by ters
  • Like 1
  • Thanks 1
Posted
23 minutes ago, Rex said:

Nisam bio aktivan u to vreme, tako da ništa nisam pisao u to vreme. Pošto si napisala "znamo", to znači da vas je više, pa pitam koji ste to vi? A pošto si mi se već obraćala više puta u množini, dakle to se desilo, pitam te ko smo to mi? Prosto je pitanje, ali ti opet zaplićeš i izbegavaš odgovor.

Neki ljudi ovde. Izvini ako sam ti se neprimereno obracala u mnozini.

20 minutes ago, Darko said:

To je tvoja definicija, nije nužno svačija. Po meni, neko može da bude pro-Palestina a da ne bude za uništenje Izraela, to jest da zastupa opciju sa obe države. Al dobro, to je stvar definicije. 

A da budem đavolji advokat - čak i ako je neko za nestanak države Izrael, to ne znači da je nužno pro Hamas. Hamas je genocidna i teroristička organizacija čija je svrha uništenje države Izrael i progon Izraelaca. E sada, postoje ljudi koji misle da Izraelci mogu da žive unutar palestinske države i ne zagovaraju genocid i etničko čišćenje. Naravno, ti su u manjini ali postoje. Ovo je mali off, ali samo hoću da ukažem da ta logika "ako nisi sa mnom protiv mene si" netačna u velikom broju slučajeva.

Ne nije moja definicija, nego opsta. Zna se sta je zionism, I sta je pro-palestine. Mozes ti da izmislis tvoju definiciju. Ali ja kad cujem sta govoris, prevodim to u neku poziciju.

Pre par nedelja zakazujem neki sastanak, druga osoba koja ucestvuje je Jevrejin, ja kazem jel ok u Petak, on kaze ne, peti dan....I tako jedno 10 minuta, dok on nije skontao da funkcionise na jevrejskoj nedelji, njemu je cetvrtak peti dan, a meni petak, kao sto je uostalom vecini sveta.

Ako je neko za nestanak Izraela, kako nije za Hamas? Hoces reci da tom nekom ne smeta nestanak Izraela jer su ubedjeni da bi u drzavi koja nije nacionalna, iako je arapska, jevreji ziveli slobodno. Ok, ali sta nam istorija govori? Oko 800k jevreja su proterani iz arapskih zemalja. Oko 6 mil je ubijeno ispod nacista, jel treba da probamo ponovo? Kazes nisam za teroristicku organizaciju, samo se slazem sa rezultatom?

I zasto samo jevreji nemaju pravo na svoju, tu jednu drzavu u celom svetu? Arapi imaju desetine. Jedna malecna drzava u pustinji sa oko 50% jevrejske populacije iz celog sveta, plus 2 mil arapa I jos nesto drugih, Druza, beduina, svi zive zajedno. Zasto biti protiv jedine demokratije u ME?

• Like 1
Posted
37 minutes ago, Helena said:

I na šta i na koga.

Mislim na Angeliu i to sakato vođenje diskusije, gde odgovara na one delove koje veze nemaju sa onim od čega se počelo.

Tako se sad stiglo do Palestine, ne Amerike, ne tranpovih pokušaja nasilnog pripajanja Grenlanda, ne upropaštavanju odnosa sa saveznicima i ostalim trivijama kao što je otvoreno kršenje zakona trampa, Vansa i onog nesretnika, neshvaćenog milijardera.

Meni je ona na ignore pa i ne vidim šta sve piše, ali spinuje sve u šesnaest.

Interesatno, za oko 16-17 godina na forumu, niko mi nije na ignore.

Slobodno se vratite na TDS I EDS. Prokleti bilioneri, kad nisu na mojoj strani 😀

Posted
50 minutes ago, Angelia said:

Ne nije moja definicija, nego opsta.

Za ovo se ne slažem. 

Ostatak posta razumem, samo ne znam zašto meni to objašnjavanje pošto ja ne mislim kao ti ljudi. To njima treba objasniti. Meni je njihov stav naivan kao i tebi, ali eto - tako misle i ne podržavaju Hamas. Žive u nekoj iluziji da bi Izraelci mogli slobodno da žive u palenstijskoj državi bez terorizma ali tako kako je. Moja poenta i dalje stoji. 

Posted
1 hour ago, Darko said:

Za ovo se ne slažem. 

Ostatak posta razumem, samo ne znam zašto meni to objašnjavanje pošto ja ne mislim kao ti ljudi. To njima treba objasniti. Meni je njihov stav naivan kao i tebi, ali eto - tako misle i ne podržavaju Hamas. Žive u nekoj iluziji da bi Izraelci mogli slobodno da žive u palenstijskoj državi bez terorizma ali tako kako je. Moja poenta i dalje stoji. 

Mozes da se ne slazes, ali tako ljudi zakljucuju, pogledaju sta izraz znaci.

Zasto tebi objasnjavam, pa stavio si se usred objasnjenja. Nisam tebe pitala sta je anti-zionism ili pro-palestine, i zasto je to pro-hamas. Sam si se prozvao.

Pitanje je blo za Baby, ali sad ce da iskopira tvoj odgovor i tvrdi da je isto mislila....samo gledaj kako menja smer 😀 I onda ces biti prinudjen da tvrdis isto.

Ali posto sam rekla da ce da uradi isto, sad ce malo da muti vodu. Malo ce da prica kako sam ja kreten, malo kako nije to bas isto....

Posted (edited)

Upravo tako. Pogledaju sta znaci pro-something. Pro-democracy, pro-life, pro-Palestinian, pro-business.... Ne gledaju na koji nacin neki u Sjedinjenim  Drzavame pripisuju tumacenje rijecima. 

Edited by ters
Posted

Zasto tebi objasnjavam, pa stavio si se usred objasnjenja. Nisam tebe pitala sta je anti-zionism ili pro-palestine, i zasto je to pro-hamas. Sam si se prozvao.

Pitanje je blo za Baby, ali sad ce da iskopira tvoj odgovor i tvrdi da je isto mislila....samo gledaj kako menja smer 😀 I onda ces biti prinudjen da tvrdis isto.

Ali posto sam rekla da ce da uradi isto, sad ce malo da muti vodu. Malo ce da prica kako sam ja kreten, malo kako nije to bas isto....

Sta od tebe Tramp napravi sacuvaj me boze 

😂

• Like 1
  • Ha-ha 1