Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
3 hours ago, DameTime said:

Ovo je neki aksiom od kog se polazi. Problem je što dela trenutnog predsednika govore upravo suprotno - da USA više neće braniti i štititi Ukrajinu.

Kako je Zelensky uvredio nekog?

Ovo je video koji sam ja gledala. Sada ću malo da analiziram ponašanje svih učesnika.

00:05 - Zelensky sedi na ivici fotelje, što ukazuje da mu nije prijatno, kao da jedva čeka da se sastanak završi i da ustane. Primetićete kako Trump "zauzima" celu površinu fotelje, kao i Vance.

00:17 - U trenutku kada Vance počinje da ga verbalno napada, Zelensky prekršta ruke, što je klasično closed off ponašanje. Zatvoren je u komunikaciji, takođe može biti pokušaj da zadrži kontrolu nad svojim ponašanjem u situaciji koja ga očigledno uznemirava.

00:30 - Trump sedi u položaju koji je obično pokušaj dominacije (šake u položaju piramide, raširene noge), iako je Vance taj koji govori.

00:44 - Na pitanje da li je nekada bio u Ukrajini, Vance odgovara da je video snimke i u tom trenutku Zelensky promrmlja nešto sebi u bradu.

Oko 1:00 kreće ono što nazivamo klasičnom agresivnom komunikacijom. Većina teorija komunikacije u obzir uzima kontinuum, gde se na jednom polu nalazi pasivna, a na drugom agresivna komunikacija. Pasivni komunikatori ništa neće reći otvoreno, dok agresivni komunikatori u glavi imaju samo ono što su zamislili da oni kažu, bez uzimanja sagovornika u obzir.

Zelensky pokušava to da prekine: let me answer, a lot of questions but I will answer this first... Što je prilično kulturan način da se dođe do neke prihvatljive pozicije u verbalnoj razmeni sa agresivnim komunikatorom.

Oko 1:20 Trump uočava trigger koji mu služi kao šlagvort da se uključi u "diskusiju". Rečenicu Zelenskog, parafraziram, you have a nice ocean, God bless you are not in war, što je interpretirao kao napad na USA. Odatle kreće klasičan gaslighting i ono što je bila suština ovog "sastanka" - okrenuti priču tako da se Zelensky predstavi kao nezahvalan (lol) i da se odgovornost u potpunosti prebaci na njega.

Tipično narcističko ponašanje: nisam ja kriv, ti si kriv jer se tako osećaš

Odavde pa nadalje je Trump u full attack modu, ne dozvoljava da Zelensky bilo šta kaže, sve vreme govori podignutim tonom. Zelensky pokušava da odgovori smireno, ne podiže ton. Can I answer? Did you call me here to answer?

Rečenica Zelenskog you think if you speak about war loudly you can... Gde ga Trump prekida i koristi priliku da ponovo napadne. Sve vreme mu (nevaspitano) upada u reč, prekida, valjda jer njegov PR smatra da se dominacija nad nekim uspostavlja tako što urlaš neke mnogo moćne floskule tipa we have the cards, you don't have the cards, you should be thankful.

Šta Zelensky zapravo misli o Trumpovom položaju pokazuje sledeća razmena: This war would be over in two weeks...

Yes, I know, in three days, I heard it from Putin. 

Da rezimiramo: Zelensky ni u jednom trenutku ne podiže ton, zatvoren je, ali pokušava da dođe do reči na pristojan način. Drži distancu i pokušava da razgovor vrati na kurs na kom treba da bude (šta zapravo znači pomoć od strane USA, da on želi da se rat zaustavi ali ne i ceasefire po svaku cenu, pod Trumpovim Putinovim uslovima).

Trump pokazuje ponašanje tipičnog narcisa, agresivno komunicira, konstantno napada, prekida sagovornika, pokušava da uspostavi neku dominaciju nad Zelenskim, gaslajtuje sve vreme. Vance je tu kao privid profesionalnosti, sa rečenicama tipa (parafraziram) we shouldn't argue in front of the cameras with all the Americans to see, Mr. President we should move this... Kao da on i Trump nisu za cilj imali upravo to da se ovakva razmena odigra pred kamerama.

Sve u svemu, jedna otužna predstava najniže kategorije (kvaliteta), koju neće konzumirati niko ko ima minimum znanja iz komunikologije i psihologije. No svakako je ciljna grupa trenutne američke administracije neko drugi.

Not this again... Samo da ne bude kako je i Obama "dao zeleno svetlo Putinu da napadne Ukrajinu". Šta će tačno Trump ispraviti pauziranjem vojne pomoći Ukrajini i ukidanjem sankcija Rusi

Zameraju Zelenskom ono što Tramp radi 10 puta gore. Ista prica kao u kampanji. Svaki dan izbace 10 novih laži i niko se ne bavi onima od pre neki dan.

• Like 6
Posted (edited)

Zašto bi tražio saveznike u Rusiji i odbacio ostale članice NATO pakta, to mi nema nikakvog smisla, jedino objašnjenje je da je ruski agent, ili da ima stvarno namjeru osvajati Kanadu i Grenland pa bi mu tu Putin dao podršku

Imaju istu političku viziju. I Trump i Musk su komunicirali sa Putinom (nije tajna nikakva) i prije izbora.
Njihova politička vizija je oligarhijsko-elitistička, ne daleko od
monarhističke i suštinski antidemokratska - ideja jakih pojedinaca (financijski i politički) koji kontroliraju procese unutar svog “kluba”, ne zajebavajuci se sa komplikacijama demokracija i dijeleći sfere interesa.

Putin se uklapa, Xi se uklapa, Europa se ne uklapa.

Nisu mi jasni idioti koji to podržavaju dok Trump na očigled urušava demokraciju stvaranjem paralelnih struktura vlasti i nastojanjima blokiranja sudbene i zakonodavne.

Elitistički način vladavine koji on zeli i djeli sa ostalim autokratima nikada nije povoljan sa “malog čovjeka” (je li dovoljno sposoban da bude barem za SAD generalno je doduše isto upitno), ali budale i dalje misle da radi za njih.

Uvijek se vidi ista dinamika kod autokratskog grabljenja vlasti (ako je izborima, a ne silom).
Snažno populističko ideološko profiliranje koji stvara dovoljno osnove za guranje stvari pod tepih kada dodje do kognitivne disonance* dok nije kasno. Vidjeti ćemo je li demokracija u SAD-u dovoljno čvrsta da se dugoročno odupre.

*npr. gradi kampanju na borbi protiv navodne skrivene dubokodrzavne oligarhije, a sam nastoji sprovesti istu potpuno otvoreno. Kada si ideologiziran na takve stvari se ili zabija glava u pijesak ili racionalizira sa opravdanjima tipa “to je nužno da rješi problem”. Doslovno isto sto se dešava kod religioznih organizacija i kod drugih idologiziranih skretanja prema autokraciji.

Drugi, takodjer parareligijski/tribalisticki aspekt istog mehanizma je da osjećaj pripadnosti daje iluziju sudjelovanja u nečijem uspjehu i pobjedi kroz psihološku, ali ne i stvarnu vezu. Kao sto i nogometni navijač pobjedu doživljava svojom iako nikakve veze sa njom nema i nikakve koristi nema. Ekipa koja je kroz politički pokret našla neki svoj identitet i smisao ima osjećaj da je nešto postigla kad to sa čime se identificiraju dodje na vlast, iako nikada pa ni tada neće biti dio “malog kluba velikih” te istima sluzi samo kao topovsko meso i imaju pragmatično često vise štete nego koristi, čisti emotivan/psiholoski high.

Da prosječan birač razmišlja o svom interesu glavom umjesto guzicom predsjednik bi bio Sanaders, a ne Clintonica, a najmanje Trump koji je pad sa konja na hrpu balege.

Osim za pojedine datume, kao na pr. 6.1.

Spoiler

GlMqv3kXsAAlwpc?format=jpg&name=large

Edited by Dragan
  • Like 2
Posted
5 hours ago, djura.net said:

Opet te pitam, kako Trump brani Ukrajnu? U tome je problem, Trump ne brani Ukrajnu, Trump ne zeli da prihvati medjunarodnu preuzetu obavezu svoje zemlje, koju su dogovorili njegovi daleki prethodnici pre 30+ godina. I u tome je problem.

U svom prvom mandatu je odobrio prodaju oruzja Ukrajini koji je Obama odbio. To im je da u odbrani zbog Krima. I takodje pomoc je isla I sada, za ovih mesec ipo njegove administracije.

Ali ja sam lepo navela da ja pricam o USA, a Trump je trenutno predstavnik USA.

Trump je danas ukinuo vojnu pomoc Ukrajni. Kako on to brani Ukrajnu? Kako?

Ukinuo je nakon citavog sukoba.

Kako Trump pokusava da ispravi stvar? Ne razumem. 

Nakon 3 godine rata, pokusava da resi rat, pregovorima.

Da li treba da posalje vojsku ili ponudi jos 100 biliona, milijardi, sta god, to ne znam, postoje ljudi koji se bave strategijama, ali onda kad je vizija jedne zemlje jasna.

Nikada u istoriji nije dolazilo ni do cega dobrog kad su napustani strateski saveznici radi savezza sa dojucerasnjim neprijateljima. Obicno je dolazilo do ozbiljnih katastrofa, vrlo ozbiljnih dimenzija. Ako je to cilj Trumpu, onda je na 'dobrom putu'. Ljudi upuceni u stvari kazu da je ova odluka o zaustavljanju pomoci dosla posle vikenda intezivnih kontakta i koordinacije sa Kremljom. Pa, opet te pitam, jer ja ne razumem, kako to Trump brani Ukrajnu?

Ok, znaci ne znamo bolji predlog. USA nisu zainteresovani da salju vojsku, I udju u rat. Znaci jedine preostale opcije su slanje para, dugorocno, jer vojni stratezi kazu da Ukrajina sama ne moze da izgura Rusiju, ili da pregovaraju mir.

4 hours ago, Smrtokapa said:

Iskucao sam juče jedan poduži post kao odgovor na Anđelijina viđenja u vezi razgovaranja i taman da stisnem submit kad ono fancy zaključa temu. Sekunde su bile u pitanju. :classic_smile:

Nego sam hteo nešto drugo. Ovde se pokušava predstaviti ova situacija kao da postoje samo dve opcije: jedna je ovo što radi Tramp, druga je da se pošalje vojska u Ukrajinu ("boots on the ground") što bi onda nekakvim katastofalnim logičkim sledom izazvalo 3. sv. rat.

Ovo je lažna dilema, postoji bezbroj nijansi i opcija između ove dve. Uzmimo kao primer:

Kako ovo znamo?

Evo npr. Putin je u nekom momentu čini mi se izrekao zahtev da se ukrajinska vojska povuče sa administrativnih teritorija koje su Rusi dekretom anektirali. Da bi naterao protivnike na to, njegova vojska mora još dosta da napreduje. Druga strana želi da dovede Ruse za pregovarački sto i da ispregovara bolje uslove. Tramp to (navodno) pokušava tako što će smanjiti otpor Ukrajine i tako što će biti fin prema Putinu, čime upravo stvara mogućnosti da ruska vojska napreduje. Ako se nastavi finansijska i oružana podrška Ukrajini, samim tim će se napredovanje Rusa učiniti ako ne nemogućim, a ono jako teškim i skupim. Upravo se time primorava druga strana da prihvati pregovore, jer joj se oduzima opcija da završi stvar tako što će pobediti na bojnom polju i isterati svoje maksimalističke zahteve.

Postoji I treca, da saljemo pomoc, to je ta nijansa, da se rat vodi jos godinama. Ja citam analize, I za zadnje skoro dve godine, linija sukoba se nije drasticno promenila, iako je pomoc dolazila. Sa druge strane sam svesna, da Ukrajina ima manje ljudstvo za odbranu, nasuprot Rusiji. Tako da Rusija moze duze da vodi ovo. I sve to zbog Donbasa, koji realno nije verovatno ni moguce da Ukrajina vlada, jer su vecinski Rusi, koji hoce da budu deo Rusije.

4 hours ago, Eddard said:

Koga i kako je to Zelenski uvredio? 

USA time sto je rekao da mu niko nije pomogao, I drugo sto je bez obzira na to sto je rekao da je tu da potpise dil, otvorio javno pregovore pred medijima, cime je pokazao da ne postuje sta je dogovoreno. To je ocigledno nepostovanje. Drzanje predavanja Predsedniku I VPju kao nemaju pojma o cemu pricaju, se ne radi na pozornici. On sam je rekao da je hteo da se "cuje Ukrajinska prica" znaci iskoristio je konferenciju za stampu, pod laznim premisama za svoju agendu.

• Like 1
  • Ha-ha 3
  • Tuzno 1
  • WOW 1
Posted (edited)

Evo jos malo o "pametnom i naocitom".

457 British soldiers were killed in Afghanistan after going to war to support America after America was attacked on 9/11. 

Has Trump ever said thank you? Vance and Trump insult all of us.

Coalition casualties in Afghanistan

Inače o JDu se govori kao ratnom veteranu pa, bio je fotoreporter u uniformi

Nakon što je 2003. završio srednju školu Middletown, prijavio se u Korpus marinaca Sjedinjenih Američkih Država  služeći kao vojni novinar u 2. zrakoplovnom krilu marinaca. Tijekom svoje četiri godine službe, Vance je 2005. bio raspoređen u rat u Iraku na šest mjeseci u neborbenoj ulozi, pišući članke i snimajući fotografije. (wiki)

Edited by Dragan
Posted
35 minutes ago, Angelia said:

U svom prvom mandatu je odobrio prodaju oruzja Ukrajini koji je Obama odbio. To im je da u odbrani zbog Krima. I takodje pomoc je isla I sada, za ovih mesec ipo njegove administracije.

Odobravanje prodaje oruzja je daleko od pomoci. Prvi mandat mu se zavrsio 2020, a ruska invazija je pocela 2022, tako da je on bas tesko mogao da pomogne Ukrajni. Naprotiv, svojim izjavama dok je bio u prvom mandatu, tipa da je NATO mrtav, samo je ohrabrivao Rusiju i Putina da se odluce na invaziju.

40 minutes ago, Angelia said:

Citav sukob? Inkriminisani press je bio u petak, a pomoc je ukinuta u ponedeljak (nakon koordinacije sa Kremljom). Kakav je to 'citav sukob' koji traje, pazi sad, ceo vikend?

43 minutes ago, Angelia said:

Samo te pregovore niko ne vidi. Trumpovi izaslanici pregovaraju o razmeni ambasadora I skidanju sankcija sa Rusijom, a Ukrajna uopste i ne ucestvuje, cak USA zvanicnici tvrde da im tu sada nije mesto. Kakvi su to pregovori gde ti 'zavrces ruku' savezniku? A bodris agresora da nastavi sa ubijanjem civila. Samo od razgovora Trumpa i Putina, do danas je poginulo preko 70 civila u preko 3000 vazdusnih napada. Kakvi su to pregovori? I kako on pokusava da 'resi rat', kako kazes? Tako sto ce Ukrajna bezuslovno da kapitulira? Jel to resenje za koje se zalaze Trump i njegova administracija, a i vecinska Amerika?

52 minutes ago, Angelia said:

USA time sto je rekao da mu niko nije pomogao,  

Kad je to Zelenski rekao? Covek, ako nista drugo, makar se beskrajno desetinama puta zahvaljivao na pomoci.

55 minutes ago, Angelia said:

Drzanje predavanja Predsedniku I VPju kao nemaju pojma o cemu pricaju, se ne radi na pozornici. On sam je rekao da je hteo da se "cuje Ukrajinska prica" znaci iskoristio je konferenciju za stampu, pod laznim premisama za svoju agendu.

Nikome on nije 'drzao predavanje' (a i da jeste, sta je to strasno? Sigurno je bolje upucen u materiju od ljudi koji verovatno ni Ukrajnu, a kamoli Krim ili Donbas ne znaju da pokazu na karti), samo je pokusao da odgovori na besmislene optuzbe Vensa na pressu koji je od vecine ozbiljnih medija oznacen kao bullying and harassment. A koji je doneo beskrajnu radost Kremlju.

Bas vrhunska i velikodusna pomoc, nema sta.

• Like 4
  • Thanks 5
Posted
4 hours ago, Smrtokapa said:

Američki i evropski interesi nisu isti. Amerikancima je u interesu da EU ne nastupa kao jedinstveni entitet sa kojim bi oni morali da razgovaraju na manje-više ravnopravnim osnovama, već da ima za saveznike gomilu pojedinačnih državica koje će biti manje partneri a više vazali i protektorati.

I Evropljanima je sve to super i lagodno dok Ameri ne odluče da ipak nije pametno dozvoliti približavanje Kine i Rusije. Vrlo moguće da bi se ovo u nekom obliku desilo i da Tramp nije u Beloj kući.

Samo što je Tramp teatralna budala i sve ovo radi krajnje drsko i otvoreno, pa svi u Evropi imaju priliku da jasno vide o čemu se radi i izvade glavu iz dupeta, umesto da se samo jednog jutra probude skuvani kao žaba.

Ti stvarno misliš da tranp i uvlakač imaju potencijal da shvate ovo, čovek koji ne zna šta je PDV?

Mnogo ti njih ceniš.

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Ali ja sam lepo navela da ja pricam o USA, a Trump je trenutno predstavnik USA.

Ok, znaci ne znamo bolji predlog. USA nisu zainteresovani da salju vojsku, I udju u rat. Znaci jedine preostale opcije su slanje para, dugorocno, jer vojni stratezi kazu da Ukrajina sama ne moze da izgura Rusiju, ili da pregovaraju mir.

Postoji I treca, da saljemo pomoc, to je ta nijansa, da se rat vodi jos godinama. Ja citam analize, I za zadnje skoro dve godine, linija sukoba se nije drasticno promenila, iako je pomoc dolazila. Sa druge strane sam svesna, da Ukrajina ima manje ljudstvo za odbranu, nasuprot Rusiji. Tako da Rusija moze duze da vodi ovo. I sve to zbog Donbasa, koji realno nije verovatno ni moguce da Ukrajina vlada, jer su vecinski Rusi, koji hoce da budu deo Rusije.

USA time sto je rekao da mu niko nije pomogao, I drugo sto je bez obzira na to sto je rekao da je tu da potpise dil, otvorio javno pregovore pred medijima, cime je pokazao da ne postuje sta je dogovoreno. To je ocigledno nepostovanje. Drzanje predavanja Predsedniku I VPju kao nemaju pojma o cemu pricaju, se ne radi na pozornici. On sam je rekao da je hteo da se "cuje Ukrajinska prica" znaci iskoristio je konferenciju za stampu, pod laznim premisama za svoju agendu.

Ja shvatam da vi živite u Americi, podržavate Trampa, što je i ok. Ali da imate ovoliko elementarno nepoznavanje činjenica, a i uopšte rata u Ukrajini, a ipak dajte sebi za pravo da komentariše je nečuveno.

Ovo je prvi put da sam na forumu pročitao post u kome je svaka rečenica pogrešna.

• Like 4
  • Love 1
Posted (edited)
39 minutes ago, djura.net said:

Odobravanje prodaje oruzja je daleko od pomoci. Prvi mandat mu se zavrsio 2020, a ruska invazija je pocela 2022, tako da je on bas tesko mogao da pomogne Ukrajni. Naprotiv, svojim izjavama dok je bio u prvom mandatu, tipa da je NATO mrtav, samo je ohrabrivao Rusiju i Putina da se odluce na invaziju.

...

Citava njegova pomoc je bila nekoliko Javelina (i to im je skupo prodao), a ostatak je zadrzao, jer Zelenski nije hteo da laze i da mu pomogne oko sina od Bidena - Trump–Ukraine scandal

Trump admin approves new sale of anti-tank weapons to Ukraine

The Trump administration has approved the $39 million sale of defensive lethal weapons to Ukraine, according to two U.S. officials and another source familiar with the plan.

U.S. arms sales to Ukraine have become embroiled in a controversy over President Donald Trump's dealings with Ukraine, after the White House ordered nearly $400 million in military assistance to Ukraine to be withheld and Ukraine's new president raised arms sales with Trump on a controversial July 25 call.

The new package will include Javelin anti-tank weapons, with one U.S. official saying it includes 150 missiles and two launchers.

What Trump’s 90-day pause on US foreign development assistance means for Ukraine

Hours after taking office, U.S. President Donald Trump put a stop on U.S. foreign development assistance for 90 days to review and ensure it aligns with the new administration's policy.

Senate Republicans block bipartisan border package, scrapping deal they had demanded from Democrats

Breaking:

Kazu da ce se russija odreci sankcija koje su joj nametnute, ako joj se prepusti barem pola Ukrajine. Deal ?

Edited by Dragan
  • Like 2
Posted (edited)
2 hours ago, McLeod said:

Priblizavanje Kine i Rusije je nastalo kao posledica ruske invazije, iz nuznosti Rusa koji su zapali u zivo blato i Kine koja ce ih pojesti zive.

U interesu SAD i Evrope je da iznuri Rusiju i vrati je u srednji vek, sto se desavalo. To prema Ukrajini nije posteno, jer su im davali taman toliko pomoci koliko je dovoljno da ih Rusija ne porazi, ali je opet bolje nego da nemaju podrsku.

Taj scenario je los i po Kinu i zbog toga se sigurno ovo ne bi desilo da ovaj retard nije dosao na vlast.

Zar nisi između ostalog i ti pisao da će posledica ruskog slabljenja biti to da će ih Kinezi "progutati", odnosno da će postati njihov ekonomski vazal?

Na koji način SAD odgovara takav scenario ukoliko im je Kina trenutno takmac za dominaciju na svetskom nivou?

Rusija trenutno ima inicijativu, tako da je to što se linija slabo pomera trenutno dobra stvar. U ovom momentu ni Ukrajinci ne potežu pitanje ponovnog zauzimanja okupiranih teritorija. Prema tome prestanak pomoći u ovom momentu može samo da znatno izmeni trenutnu situaciju nagore.

Bold čak nije ni stvar utiska nego u najbukvalnijem faktičkom smislu nije tačan, čovek se zahvalio jedno 37528 puta.

Što se "držanja" tiče, više forumaša i forumašica ti je dalo argumente zašto ti je ovo pogrešno, ti ih ni na koji način nisi adresirala već samo ponavljaš jedan te isti stav.

O taktičnosti Zelenskog se čak i može debatovati, ali hajde da držimo makar slične standarde za obe strane.

Kada govoriš o Trampu, nit koja se stalno provlači je "videćemo šta će biti, on možda ima neki plan koji mi ne znamo, takvi planovi se ne iznose pred javnost, verujmo u njega", dakle pripisuju mu se neke veštine koje on javno ne prikazuje, pomoću kojih će "nadmudriti" Putina i isposlovati povoljno rešenje. Biznis genije.

Sa druge strane za Zelenskog nemamo iste standarde, on ne razgovara sa premudrim Trampom, nego njegove gestove gledamo kao da on nije došao na sastanak u Ovalnu kancelariju već je eto šetao šumom i naleteo na divlju svinju, pa je napravio nagle pokrete umesto da je uradio šta se već radi kada se sretne divlja svinja. Znači za Trampa se ovde drži da je nivo neke nerazumne životinje koju je toliko lako uvrediti i povrediti da će ovaj zbog toga da otkaže i mineral deal do koga mu je navodno bilo stalo, a sa druge strane se za istog tog Trampa drži da je genije koji će da oporavi ekonomiju, sreže administraciju, popravi životni standard, isposluje mir i ispregovara povoljan dogovor sa Putinom jer Putin veruje njemu i njegovom tempreramentu divlje svinje.

Ajmo malo doslednosti.

Edited by Smrtokapa
typo
  • Like 4
Posted
3 minutes ago, Smrtokapa said:

Zar nisi između ostalog i ti pisao da će posledica ruskog slabljenja biti to da će ih Kinezi "progutati", odnosno da će postati njihov ekonomski vazal?

Na koji način SAD odgovara takav scenario ukoliko im je Kina trenutno takmac za dominaciju na svetskom nivou?

Pa zato sto srednjevekovna Rusija ne jaca Kinu koliko Ameriku slabi zombirana Rusija koju odrzavaju aparatima da bi kao bila antipod Kini u Aziji. Ova i ovakva Rusija ni za to nije sposobna, a ni zainteresovana ocigledno.

Ako Tramp hoce da zauzda Kinu, mnogo mu je pametnije bilo da se poveze sa Indijom.

• Like 1
Posted

O tome ko vodi cemeriku, govori i neka ministarka poljoprivrede koja kaze da je resenje za skupa jaja da svako domacinstvo uzgaja kokoske.

Inace marketi su vec najavili poskupljenje pre svega voca  narednih dana zbog tarifa Meksiku.

• Like 2
Posted
22 minutes ago, djura.net said:

Navela sam sta je direktno odobrio, a lepo sam objasnila da kad Zelenski kaze "niko nije reagovao" on vredja USA, Predsednik je predstavnik.

Citav sukob? Inkriminisani press je bio u petak, a pomoc je ukinuta u ponedeljak (nakon koordinacije sa Kremljom). Kakav je to 'citav sukob' koji traje, pazi sad, ceo vikend?

Da, ceo vikend. U cetvrtak nije bilo price o zaustavljanju pomoci.

Samo te pregovore niko ne vidi. Trumpovi izaslanici pregovaraju o razmeni ambasadora I skidanju sankcija sa Rusijom, a Ukrajna uopste i ne ucestvuje, cak USA zvanicnici tvrde da im tu sada nije mesto. Kakvi su to pregovori gde ti 'zavrces ruku' savezniku? A bodris agresora da nastavi sa ubijanjem civila. Samo od razgovora Trumpa i Putina, do danas je poginulo preko 70 civila u preko 3000 vazdusnih napada. Kakvi su to pregovori? I kako on pokusava da 'resi rat', kako kazes? Tako sto ce Ukrajna bezuslovno da kapitulira? Jel to resenje za koje se zalaze Trump i njegova administracija, a i vecinska Amerika?

Ni Tramp nije rekao da Ukrajina bezuslovno kapitulira, nego da se napravi kompromis. Dil je trebao da bude u fazama, receno je da ce definitivno Ukrajina biti ukljucena, I EU. Ovaj sporazum, koji inace USA maltene ne donosi nista (procitala predlog), je trebao da bude prvi korak.

Kad je to Zelenski rekao? Covek, ako nista drugo, makar se beskrajno desetinama puta zahvaljivao na pomoci.

U petak, u Beloj kuci, I zato je JD Vance explodirao da je nezahvalan. Slusaj ceo razgovor, pa ces videti kad je sve otislo u 3pm 

Nikome on nije 'drzao predavanje' (a i da jeste, sta je to strasno? Sigurno je bolje upucen u materiju od ljudi koji verovatno ni Ukrajnu, a kamoli Krim ili Donbas ne znaju da pokazu na karti), samo je pokusao da odgovori na besmislene optuzbe Vensa na pressu koji je od vecine ozbiljnih medija oznacen kao bullying and harassment. A koji je doneo beskrajnu radost Kremlju.

Tako se ne razgovara sa nekim od koga hoces pomoc pred medijima. Ponizavajuce I uvredljivo. I onda je dobio odgovor. Posao Zelenskog na tom pressu je bio da pokaze ujedinjeni front, jer je dil dogovoren, da se nasmesi I kaze "sad je sve ok". Pregovori se ne vode pred medijima. Njegov posao nije bio da skoluje Trampa I Vanca o istoriji ili kako je Putin krvnik.

Ne podrzavam kako su ga nakon toga iscipelarili, jesu....

Rusija trenutno ima inicijativu, tako da je to što se linija slabo pomera trenutno dobra stvar. U ovom momentu ni Ukrajinci ne potežu pitanje ponovnog zauzimanja okupiranih teritorija. Prema tome prestanak pomoći u ovom momentu može samo da znatno izmeni trenutnu situaciju nagore.

Razumem ja to, ali kazem nemaju snagu da ih izguraju, nego I uz svu pomoc, mogu samo da drze liniju odbrane. 

Bold čak nije ni stvar utiska nego u najbukvalnijem faktičkom smislu nije tačan, čovek se zahvalio jedno 37528 puta.

Ama, odslusaj razgovor, nema veze sto se on u drugim situacijama zahvaljivao.

Što se "držanja" tiče, više forumaša i forumašica ti je dalo argumente zašto ti je ovo pogrešno, ti ih ni na koji način nisi adresirala već samo ponavljaš jedan te isti stav.

Jesam, navela sam mrmljanje u bradu, mahanje glavom I obracanje JD Vancu, kao ti, iako JDV njega sve vreme zove "Mr. President"

O taktičnosti Zelenskog se čak i može debatovati, ali hajde da držimo makar slične standarde za obe strane.

Kada govoriš o Trampu, nit koja se stalno provlači je "videćemo šta će biti, on možda ima neki plan koji mi ne znamo, takvi planovi se ne iznose pred javnost, verujmo u njega", dakle pripisuju mu se neke veštine koje on javno ne prikazuje, pomoću kojih će "nadmudriti" Putina i isposlovati povoljno rešenje. Biznis genije.

Sa druge strane za Zelenskog nemamo iste standarde, on ne razgovara sa premudrim Trampom, nego njegove gestove gledamo kao da on nije došao na sastanak u Ovalnu kancelariju već je eto šetao šumom i naleteo na divlju svinju, pa je napravio nagle pokrete umesto da je uradio šta se već radi kada se sretne divlja svinja. Znači za Trampa se ovde drži da je nivo neke nerazumne životinje koju je toliko lako uvrediti i povrediti da će ovaj zbog toga da otkaže i mineral deal do koga mu je navodno bilo stalo, a sa druge strane se za istog tog Trampa drži da je genije koji će da oporavi ekonomiju, sreže administraciju, popravi životni standard, isposluje mir i ispregovara povoljan dogovor sa putinom jer Putin veruje njemu i njegovom tempreramentu divlje svinje.

Ajmo malo doslednosti.

Tramp je cutao dugo vremena u toj razmeni, I bio veoma ljubazan prema njemu. Trebao je da se umesa ranije, da prekine konferenciju cim je video da Zelenski pokusava da pregovara. Tu se slazem. Zelenski je dosao zvanicno da potpise dogovoren dil, da bi onda rekao "kakvi pregovori".

Takticnost ili ne, jezicka barijera ili ne, ako se vec slozio da potpise dil, za koji je on zahtevao da dodje u WH, onda se I ponasaj tako. Nije Tramp toliko osetljiv, ima on debelu kozu, ali je utisak bio da ga Zelenski zajebava, rekao je ok, a onda pred novinarima ne. Davanje lekciie je bilo nepotrebno. 

• Like 1
  • Ha-ha 2
  • Tuzno 2
Posted
5 minutes ago, Mina D. Harker said:

Kronos joj dao ideju 😁

Imaju oni i druge 'genijalne' ideje, npr. nema zabavista, nek' babe i dede cuvaju decu. Nema skole, nek' mame i tate uce decu... Jos samo da nam kazu kako na balkonima da posadimo povrce i voce, posle kokosaka moraju preci na nacionalna jela pa i govece da parkiramo negde... 

Sve sto je nekad bila sprdnja, sala, vic, postaje realnost.. 

• Ha-ha 1
Posted
24 minutes ago, Angelia said:

Navela sam sta je direktno odobrio, a lepo sam objasnila da kad Zelenski kaze "niko nije reagovao" on vredja USA, Predsednik je predstavnik.

Jesi navela sta je odobrio, ali ja sam te pitao nesto drugo, sta je pomogao? 

I nije Zelenski rekao da 'niko nije reagovao', nego da su se administracije i predsednici menjali, ali da ni jedan od njih nije uspeo da promeni Putinov pristup i da je to ono sto njega, ali i ceo demokratski i slobodoljubiv svet brine. I tu je Trump mogao da prekine i kaze 'ok, I feel you, bro, we are on top this etc umesto sto je poceo da ga vredja i ponizava.

31 minutes ago, Angelia said:

Da, ceo vikend. U cetvrtak nije bilo price o zaustavljanju pomoci.

Da, to je problem. Stvar koja traje od 2014. se resava odlukom o kojoj se razmisljao, pazi sad, ceo vikend. Kako to moze da bude dobra odluka? S jedne strane imas konflikt koji traje 10 godina, a sa druge jednosatni press koji je vecinom bio vrlo normalna razmena gledista sve do cuvene potpredsednicke ambush. I opet, 10 godina naspram jednog pressa. Tebi to ima logike? Sve i da ne znamo istoriju odnosa izmedju USA i Rusije (USSR).

38 minutes ago, Angelia said:

U petak, u Beloj kuci, I zato je JD Vance explodirao da je nezahvalan. Slusaj ceo razgovor, pa ces videti kad je sve otislo u 3pm

Vrlo sam svestan kad je sve, kako kazes, otislo tamo gde kazes. I opet ti kazem, nista sporno nije bilo do trenutka kad je potpredsednik poceo da vredja Zelenskog i izmislja stvari koje je ovaj rekao, odnosno nije rekao.

42 minutes ago, Angelia said:

Ni Tramp nije rekao da Ukrajina bezuslovno kapitulira, nego da se napravi kompromis. 

Vidi, u ovakvim stvarima znas i sama da je mnogo bitnije sta neko radi, nego sta kaze. A jos manje bitno sta neko ne kaze. Jeste, Trump nije rekao Ukrajni da kapitulira, ali zaustavljanje pomoci u ovom momentu, ili prosle godine u otprilike isto ovo doba blokiranje odluke o 'racunu' za pomoc Ukrajni, ili sadasnje direktno pruzanje pomoci Rusiji kroz podizanje sankcija, razmeni ambasadora i zajednicki nastup u UN je zapravo pritisak na Ukrajnu da na neki nacin kapitulira. 

A Zelenski je rekao da su za kompromis, cak i za 'teritorijalne koncesije', ali da je to 'racun bez krcmara' jer 'krcmar' - Putin vec 10 godina radi sta zeli i jedino sta ga zanima je bezuslovna kapitulacija do koje ce nastaviti da maltretira milione ljudi, sa ili bez Trumpa.

54 minutes ago, Angelia said:

Tako se ne razgovara sa nekim od koga hoces pomoc pred medijima. Ponizavajuce I uvredljivo.

Zasto da se ne razgovara tako? A kako drugacije? Sta je sporno, u nekom pretpostavljenom scenariju da mene neko maltretira, a ja trazim pomoc od tebe pred medijima? Valjda je poenta da taj neko prestane da me maltretira, a ne sto su mediji tu? Zamisli situaciju da ti neka budala preti, ti pozoves policiju, dodju i mediji, ali ti pred njima neces da kazes policiji da ti budala preti, i da ti je, cak, i naneo neke povrede. Tebi to ima smisla? Meni ni najmanje. A koliko bi to tek imalo smisla da policija tebi i tvojima pocne da preti i govori da prestanes da pricas jer si nezahvalna, jer eto, policija se toliko brine o tvojoj bezbednosti, a uopste nije lepo pricati lose pred medijima o tome ko ti preti ili cak i zlostavlja. Meni to uopste nema smisla, bas uzasna zamena zrtve i nasilnika koja nema bas nikakva opravdanja, osim u politickoj areni, medju politicarima koje uopste ne zanimaju nikakve vrednosti ili pravda, jedino interes i bogacenje.

• Like 2
Posted

Sve ovo što ste nabrojali, plus šta Tramp objavljuje na svojoj društvenoj mreži o tome da zabranjuje proteste na fakultetima, uvodi zvanični jezik prvi put u 250 godina postojanja države, a sada se priča i da će u kongresu da se povuče iz NATO. Kako svojeručno jedna ekipa gurne svet na ivicu ambisa...

• Like 5
Posted (edited)

Ama, odslusaj razgovor, nema veze sto se on u drugim situacijama zahvaljivao.

Pokušavam da ti ukažem na nedoslednosti u tvojoj argumentaciji, pošto između ostalog radiš ovo:

a lepo sam objasnila da kad Zelenski kaze "niko nije reagovao" on vredja USA, Predsednik je predstavnik.

gde ispada da je Tramp "uvređen" zbog toga što je Zelenski (navodno) kritikovao američku politiku, tj. prethodne administracije, a onda se ljutimo što se Zelenski zahvaljivao depersonalizovano, a ne njima lično (uostalom kakav je to nivo komunikacije, insistirati na ličnoj zahvalnosti?) Tramp je čas lično Tramp, a čas je predstavnik SAD, šaltamo se kako nam odgovara.

A jasno je da on ne nastupa kao depersonalizovani predstavnik SAD. Ako neko vređa Ameriku kao državu to je on. Kritikuje bivšeg predsednika jer je dao samo ćebad. Drugog bivšeg predsednika otvoreno pred celim svetom naziva "glupim". Na zvaničnoj presici zamera Zelenskom što je "podržao" njegove lične političke protivnike.

Znači Zelenskom zameramo što nastupa depersonalizovano, kao državnik i predstavnik države Ukrajine, što se zahvaljuje američkom narodu (to je rekao i na ovoj presici), umesto da titra jajca Trampu lično. U isto vreme umanjujemo Trampovu odgovornost za ovu eskalaciju iako se on u ovom pogledu ponaša upravo suprotno.

Tramp je cutao dugo vremena u toj razmeni, I bio veoma ljubazan prema njemu.

Kao što već rekoh, ne bih se upuštao u raspravu o ovim utiscima. Ako je Tramp ovde bio veoma ljubazan, odlično.

Edited by Smrtokapa
typo
  • Like 1
Posted
37 minutes ago, djura.net said:

Jesi navela sta je odobrio, ali ja sam te pitao nesto drugo, sta je pomogao? 

Cekaj to nije bila pomoc? Pare koje idu, nisu pomoc?

I nije Zelenski rekao da 'niko nije reagovao', nego da su se administracije i predsednici menjali, ali da ni jedan od njih nije uspeo da promeni Putinov pristup i da je to ono sto njega, ali i ceo demokratski i slobodoljubiv svet brine. I tu je Trump mogao da prekine i kaze 'ok, I feel you, bro, we are on top this etc umesto sto je poceo da ga vredja i ponizava.

Izvini, ali ne, ovoj je tvoj prevod i vidjenje razgovora, ali nije to rekao, i Tramp je probao da mu kaze, nisi stajao sam...a on ide sa JD koja diplomatija?

Da, to je problem. Stvar koja traje od 2014. se resava odlukom o kojoj se razmisljao, pazi sad, ceo vikend. Kako to moze da bude dobra odluka? S jedne strane imas konflikt koji traje 10 godina, a sa druge jednosatni press koji je vecinom bio vrlo normalna razmena gledista sve do cuvene potpredsednicke ambush. I opet, 10 godina naspram jednog pressa. Tebi to ima logike? Sve i da ne znamo istoriju odnosa izmedju USA i Rusije (USSR).

Vidi, jedino sto je Tramp trazio je izvinjenje, i da se Zelenski vrati kad je spreman. Ne znam sta je tu bilo tesko za odluku, kad je u pitanju tako velika stvar. I da Tramp zna da bude osvetoljubiv kad neko pretera.

Vrlo sam svestan kad je sve, kako kazes, otislo tamo gde kazes. I opet ti kazem, nista sporno nije bilo do trenutka kad je potpredsednik poceo da vredja Zelenskog i izmislja stvari koje je ovaj rekao, odnosno nije rekao.

poceo je da ga vredja nakon sto je on prvo uvredio domacina, nepotrebno je bilo ocekivati da to moze da radi bez posledica.

Vidi, u ovakvim stvarima znas i sama da je mnogo bitnije sta neko radi, nego sta kaze. A jos manje bitno sta neko ne kaze. Jeste, Trump nije rekao Ukrajni da kapitulira, ali zaustavljanje pomoci u ovom momentu, ili prosle godine u otprilike isto ovo doba blokiranje odluke o 'racunu' za pomoc Ukrajni, ili sadasnje direktno pruzanje pomoci Rusiji kroz podizanje sankcija, razmeni ambasadora i zajednicki nastup u UN je zapravo pritisak na Ukrajnu da na neki nacin kapitulira. 

A Zelenski je rekao da su za kompromis, cak i za 'teritorijalne koncesije', ali da je to 'racun bez krcmara' jer 'krcmar' - Putin vec 10 godina radi sta zeli i jedino sta ga zanima je bezuslovna kapitulacija do koje ce nastaviti da maltretira milione ljudi, sa ili bez Trumpa.

Bitno je sta neko radi, definitivno Tramp nije krenuo u dil sa idejom da Putinu da sve, nego da se pokrene razgovor. To je i razlog za koncesije Putinu.

Ali Zelenski je hteo sve, i iskoristio priliku da gura svoju agendu, razumem ja njega, ali takav pristup samo znaci da Putin nece sesti za sto. I ja se slazem da Putin uvek moze da prekrsi dogovor, ali istovremeno vidim i Tramovu logiku, da nece direktno udariti na Americke interese.

Zasto da se ne razgovara tako? A kako drugacije? Sta je sporno, u nekom pretpostavljenom scenariju da mene neko maltretira, a ja trazim pomoc od tebe pred medijima? Valjda je poenta da taj neko prestane da me maltretira, a ne sto su mediji tu? Zamisli situaciju da ti neka budala preti, ti pozoves policiju, dodju i mediji, ali ti pred njima neces da kazes policiji da ti budala preti, i da ti je, cak, i naneo neke povrede. Tebi to ima smisla? Meni ni najmanje. A koliko bi to tek imalo smisla da policija tebi i tvojima pocne da preti i govori da prestanes da pricas jer si nezahvalna, jer eto, policija se toliko brine o tvojoj bezbednosti, a uopste nije lepo pricati lose pred medijima o tome ko ti preti ili cak i zlostavlja. Meni to uopste nema smisla, bas uzasna zamena zrtve i nasilnika koja nema bas nikakva opravdanja, osim u politickoj areni, medju politicarima koje uopste ne zanimaju nikakve vrednosti ili pravda, jedino interes i bogacenje.

Diplomatski, takve stvari se pricaju iza zatvorenih vrata. Ne nije to policija, ovo sto ti pises je karikiranje, nisu njima to prvi razgovori pa sad on treba Trampu i JDV da objasni sta oni ne znaju. Nisu mediji naisli slucajno, niti bully upravo napao Ukrajinu. Svi znaju sta je problem za Ukrajinu. Svi znaju ko je Putin, nema potrebe da se insistira, da US predsednik, koji pokusava da pregovara sa njim, to iznese javno. Jer onda nema pregovora. Zelenski je probao da pregovara, tako sto ce staviti Trampa u nezgodnu situaciju pred medijima. Ako je iko napravio zasedu to je on. Dobio je ostriji odgovor nego sto se nadao, i ja mislim da Tramp preteruje, ali ta prica kako je jadni Zelenski dosao, napala ga dva bezobzirna bulija bez ikakvog razloga...ne stoji, za bilo kog ko je odgledao ceo sastanak.

Zato sam i u samom prvom utisku pitala sta mu je to trebalo? Sta je time postigao....rekao je da je prihvatio dil, cela konferencija je trebala da bude o tome, a ne o garancijama, i kako je Putin krvolok.

• Like 1
Posted
12 minutes ago, Smrtokapa said:

Pokušavam da ti ukažem na nedoslednosti u tvojoj argumentaciji, pošto između ostalog radiš ovo:

I ovo cemo citati narednih 2669 puta i nista se nece promeniti... Pustite je da misli kako misli, ako misli... 

• Like 1
Posted
22 minutes ago, Smrtokapa said:

gde ispada da je Tramp "uvređen" zbog toga što je Zelenski (navodno) kritikovao američku politiku, tj. prethodne administracije, a onda se ljutimo što se Zelenski zahvaljivao depersonalizovano, a ne njima lično (uostalom kakav je to nivo komunikacije, insistirati na ličnoj zahvalnosti?) Tramp je čas lično Tramp, a čas je predstavnik SAD, šaltamo se kako nam odgovara.

A jasno je da on ne nastupa kao depersonalizovani predstavnik SAD. Ako neko vređa Ameriku kao državu to je on. Kritikuje bivšeg predsednika jer je dao samo ćebad. Drugog bivšeg predsednika otvoreno pred celim svetom naziva "glupim". Na zvaničnoj presici zamera Zelenskom što je "podržao" njegove lične političke protivnike.

Znači Zelenskom zameramo što nastupa depersonalizovano, kao državnik i predstavnik države Ukrajine, što se zahvaljuje američkom narodu (to je rekao i na ovoj presici), umesto da titra jajca Trampu lično. U isto vreme umanjujemo Trampovu odgovornost za ovu eskalaciju iako se on u ovom pogledu ponaša upravo suprotno.

Kao što već rekoh, ne bih se upuštao u raspravu o ovim utiscima. Ako je Tramp ovde bio veoma ljubazan, odlično.

Nema uopste nedoslednosti, ja sam u startu rekla da je uvredio USA, JDV je to rekao direktno. Ovde je samo djura insistirao na pitanju sta je Tramp licno pomogao. Onde gde je licno njih uvredio je bilo patroniziranje, I pokusaj manipulacije, iako mu je unapred receno da nece dobiti garancije.

Tramp ne odlucuje sam o pomoci Ukrajini, treba da dobije podrsku u Kongresu I Senatu. Ovde se Zelenski ponasao kao toddler koji nije dobio kolace I mleko, pa baci temper tantrum. Dobio je mnogo agresivniji odgovor, ja mislim da pomoc ne treba zaustavljati, ni pod razno u ovom trenutku. Cak je I reakcija u petak mogla biti umerenija. Ali niie kao da se Tramp juce pojavio, pa ga Zelenski nehoticno trigerovao.

Posted
14 hours ago, Angelia said:

Obama I Biden su zajebali stvar, Tramp pokusava da to ispravi

To što se ti praviš luda je jedna stvar. Nikoga ne interesuje.

Ali to što nas sve ostale pokušavaš da praviš budalama je i dalje ono što sam pisao ranije: probijanje dna sramote. Samo napred, novo dno čeka.

• Like 1
  • Thanks 2