Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

3 hours ago, ters said:

 

Ne vjerujem da ce biti bilo kakvih iznenadjenja, ipak je u pitanju republikanska partija koja je vecinski stala iza Trumpa i ohrabrivala i uzivala u njegovim nepocinstvima. Sada jednostavno idu vec zacrtanom putanjom i podrzavaju ga opet - nije lako skrenuti sa tog puta, jer ukljucuje gledanje u ogledalo i gledanje oko sebe - u one koji glasaju zajedno sa tobom...

 

https://newrepublic.com/post/175561/mitt-romney-reveals-republicans-hate-trump-laughed-behind-back

 

Spoiler

According to Romney, one senator wanted to vote for Trump’s second impeachment but feared for his family’s safety if he did.

 

Link to comment
Share on other sites

Dakle 10-11% razlike u New Hampshireu, isto kako su ankete pokazivale jos pre DeSantisovog odustajanja, tako da su njegove pristalice otisle pola/pola, bez obzira sto je podrzao Trumpa. 

South Carolina za otprilike mesec dana je mesto novog glasanja, Haley definitivno nece jos uvek da se povuce iz trke, bez obzira sto je Biden kaze da mu je jasno da ce mu Trump biti protivkandidat.

Link to comment
Share on other sites

On 1/21/2024 at 10:15 PM, Nek grmi jako said:

 

Sad je sve to manje bitno, pošto je Desantis zvanično izašao iz trke... Taman sad kad sam se spremao da napišem zašto je najbolji preostali kandidat, bolji od Trampa, Bajdena i Hejli :

 

 

...pa dobro, priznajem da mi je pomalo zao sto je napustio, (samo da onaj nick koji si pominjao ne upita zasto mi je pomalo zao) ali trump je to znao i najavljivao danima ranije da je DeSanctimonius :lol_2: ostao i bez nade i bez novca...(kad im lepi nadimke koji nisu nesto mnogo smesni -  jos je smesnije). Kad recimo kaze Nimrada to je pravo ime od haley ali zvuci kao da je i to izmislio. Lud skroz, provocira lokalno ali ne i globalno? Ne naravno.

 

Sada vec mozemo da kazemo da ce biti trump/biden, a da ce gdja haley odustati. Ok ona jos uvek ni posle NH ne odustaje jer njeni finansijeri tako zele....sta znam oni imaju viziju ili nesto znaju sto mi ne znamo, inace zasto bi neko naprasno dobio na samouverenosti ako gubi - onda kaze - Ne idem nikuda osim u juzna karolino slatki dome :wink2:

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, djura.net said:

Dakle 10-11% razlike u New Hampshireu, isto kako su ankete pokazivale jos pre DeSantisovog odustajanja, tako da su njegove pristalice otisle pola/pola, bez obzira sto je podrzao Trumpa. 

 

 

On 1/21/2024 at 11:19 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

 

To sto ga je podrzao Desantis ne znaci uvek puno ako ima jos kandidata, obicno se raspodele nekako manje ili vise u procentima. 

 

To podrzavanje kada se odustaje je ustvari procena kandidata ko ima vise sanse da se posle eventualno uvali kao podpredsednik. 

 

Niki u sustini nema nikakve sanse da dobije Trampa, nije nikada ni imala. Ona jedino da sedi i ceka da vidi sta ce se desiti sa sudjenjima... 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Mama_mia said:

 

 

...pa dobro, priznajem da mi je pomalo zao sto je napustio, (samo da onaj nick koji si pominjao ne upita zasto mi je pomalo zao) ali trump je to znao i najavljivao danima ranije da je DeSanctimonius :lol_2: ostao i bez nade i bez novca...(kad im lepi nadimke koji nisu nesto mnogo smesni -  jos je smesnije). Kad recimo kaze Nimrada to je pravo ime od haley ali zvuci kao da je i to izmislio. Lud skroz, provocira lokalno ali ne i globalno? Ne naravno.

 

 

 

Kada je reč o izborima u Nju Hempširu, nekoliko situacija i eventualija izdvaja se odmah na prvi pogled.

 

Prva činjenica tiče se laganih pobeda Bajdena i Trampa, i to u trenucima kada se bliži vrhuncu agenda po kojoj, navodno, većina Amerikanaca ne želi njihovu ponovnu zajedničku izbornu trku, ponavljanje 2020. godine i revanš.

 

Bajden čak i nije bio na listićima pa su ga glasači dopisivali, ali to ga nije omelo da ozbiljnom razlikom pobedi u Nju Hempširu, dok je Tramp dvociferenom razlikom zakucao ulogu najvećeg favorita u GOP predizborima, pa možemo da se, posmatrajući proces, pitamo kako se to ne želi njihov ponovni susret na glasačkim listićima, a istovremeno se toliko glasa za njih.

 

Druga činjenica odnosi se na Trampovo napuštanje Bele kuće i Vašingtona, negde u ovo vreme pre četiri godine, kada je ostavljen od mnogih predao funkciju nakon poraza na izborima, seo u avion i uputio se na Floridu kao u nekom distopijskom filmu. Stranka je tada bila protiv njega, glasači su se u anketama okretali drugim personalnim rešenjima, čak mu je i Fox News okrenuo leđa... Zatim ga je Desantis, kao nova GOP zveda, tukao u svakoj bogovetnoj anketi, da bi ga na neverovatan način demokrate, mediji i Bela kuća izvukli iz ormara i napravili od njega mučenika, za koga sada glasa skoro osam od deset registrovanih GOP glasača i koji postaje prvi kandidat koji u dobija i Ajovu i Nju Hempšir otkako su te dve države kalendarski prve u predizborima.

 

Taj trend nije mogla ni da ublaži, a kamoli da zaustavi Niki Hejli, i to sa najvećom količinom utrošenog novca koji prevazilazi i Trampovu i Desantisovu troškovnu stranu, i tu dolazimo do sledeće činjenice po kojoj ni silni milioni dolara ne garantuju da će glasač da te zavoli.

 

Ako pogled usmerimo ka budućnosti, čak možemo da postavimo pitanje gde Hejli uopšte može da pobedi? U kojoj državi će joj sav taj novac doneti glasačku ljubav?

 

Ona u Nevadi uopšte nije u kokusima, dakle tu dobija Tramp, u Južnoj Karolini, tamo gde je Hejli bila guverner i gde je ljudi najbolje poznaju, ankete pokazuju da Tramp ima 30 pp prednosti i da se tamošnjim glasačima možda sviđa Hejli, ali vole - Trampa. Zatim slede neke države u kojima undeclared nemaju pravo glasa, poput Kalifornije gde glasaju samo registrovani repsi, pa Florida i Mičigen, u kojima konzervativci više veruju u to da je Tramp 2020. godine pokraden nego što u to veruje i sam Tramp.
  
A upravo je to zanimljivo kada se sagleda kontekst u kome oni koji finansiraju Hejli najavljuju dalja finansiranja, pa ćemo videti ko je tu jači u doba izbora, da li ono lenonovsko - power to the people - ili plutokrate koje su slika i prilika vladavine bogatstva, a ne vladavine naroda.   

 

I na kraju, poput Ajove, i u Nju Hempširu su ekonomija i granice bile ubedljivo vodeći topici, s tim da su samo zamenili mesta pa su ilegalni imigranti sada bili prvi problem među ispitanicima.

 

Što zapravo znači da nas ankete do sada ne navode na krivi trag i da je, manje-više, sve ovo negde i očekivano za one koji prate kretanje javnog mnjenja.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nek grmi jako said:


  
A upravo je to zanimljivo kada se sagleda kontekst u kome oni koji finansiraju Hejli najavljuju dalja finansiranja

 

...finansijeri su opsednuti eventualnom trumpovom pobedom da ne znaju sta rade, kao i demsi - a opsesija je uvek pogresna ako mozes da biras da ne budes opsesivan....kazem `ako mozes da biras ` da se ne bi odnosilo na ljude koji nemaju taj luksuz da se kontrolisu...

 

Sto bi se reklo ako nisi pobedio u NH onda gde ces da pobedis? I kakvom retorikom mislis da dobijes glasace? Metiljavom kao do sada? Pa nije to moguce. Cude me njeni finansijeri koji kao da ne znaju (ili nesto znaju) da je sada dosao red da se pokupe simpatije `tvrdih` republikanaca....a ne nezavisnih, neopredeljenih i demsa.

 

 

Link to comment
Share on other sites

A najjači Van Džons, nekada deo Obaminog stafa, koji na CNN kaže ono što mi ovde već mesecima pišemo kada pominjemo podrumsku kampanju:

 

- Da sam na mestu Bajdena, ostao bih sakriven u kampanji.

:classic_laugh:

 

Čovek vidi da je ovome dušica u nosu i da se svakim Bajdenovim pojavljivanjem na nekom mestu ozbiljno dovodi u pitanje njegov kredibilitet.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Jos se ne zna kakav ce biti ishod obracuna - Deda, ne znam gde sam, Dzoa i Manchild Trampa. Samo jedno zelim, da ne bude cmizdrenja do pola veka ako jedan izgubi 🙂

 

Posle izbora pominjanje duboke drazave, drogiranog Hantera, Rusije, Kine i marsovaca da se zaobidje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gledam sad tu podršku koju su imali Bajden i Tramp u Nju Hempširu i računam u sebi šta bi se suštinski desilo kada njih dvojica ne bi bili kandidati svojih partija.

 

Dakle, šta bi se dogodilo ako bi, recimo, Bajden preminuo od starosti, a Tramp se obesio u ćeliji kao Epstajn, što bi bilo proglašeno samoubistvom? Da li bi najveći jaz u istoriji SAD između superbogatih i siromašnih, koji je naveden u izveštaju nevladine organizacije Oxfam, bio manji? Da li bi se dvotrećinski broj Amerikanaca koji žive od plate do plate smanjio?

 

Jel bi taj glasač iz Nju Hempšira mogao nakon nestanka Bajdena i Trampa da odmah sutradan, ili za mesec-dva-tri, odvede decu u Diznilend ili do Fenvej parka, da gledaju Redsokse, pošto danas ne može da ih odvede na ta mesta zbog posledica inflacije i činjenice da može najmanje da uštedi od plate u modernoj političkoj istoriji zemlje kojoj plaća porez?

 

Da li bi protok fentanila na južnim granicama bio zaustavljen? Jel bi milioni iliegalnih imigranata, koji su prvi put u istoriji SAD doveli do toga da je populacija više narasla ilegalnom imigracijom nego rođenjem dece, bili zaustavljeni na otvorenim granicama?

 

Jel bi se relaksirale rasne frikcije? Ili verske, kako je jedan od panelista na MSNBC rekao da su najveći problem američke političke scene beli hrišćani...

 

Jel bi Ukrajina povratila ono što joj je Rus oteo? Da li bi Tajvan bio rasterećen kineskih pretenzija? Jel bismo pronašli konačno rešenje za Bliski istok i istovremeno zadovoljenje i Izraela i Palestine?

 

Pa, aktuelna situacija u SAD više liči na eskalaciju podela čak i ako Bajden i Tramp ne dožive trenutak kada đavo dođe po svoje, nego na postojanje makar projekcije nekakvog dugoročnog rešenja i prestanka užasavajućih podela.

 

Sinoć sam na tri ekrana gledao CNN, Fox News i MSNBC... I potpisujem da ti ljudi koji su sedeli u tamošnjim studijima ne mogu ni da sede sa neistomišljenicima u istoj prostoriji i udišu isti vazduh, a kamoli da dođu do bilo kakvog pomirljivog tona.

 

Zato je najlogičnija stvar to što desetine miliona Amerikanaca uopšte više ne veruju u medije, koji shodno tome imaju apruval mnogo manji od 50 odsto. Desetine miliona Amerikanaca ne veruju više čak ni u politički sistem niti u politička rešenja, a neki su već počeli i da podmazuju dedine revolvere, jer ako izabrana vlast ne može da te, shodno ustavnim ovlašćenjima, zaštiti i odbrani od kriminala i ilegalnih imigranata, od predatora koji tvojoj deci prodaju drogu niti može da ti garantuje siguran biznis (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68084164), neko počne da razmišlja i o načinima samoodbrane. 

 

Ljudi zatvaraju lokale koji traju maltene od kraja Drugog svetskog rata do danas, kao što je u Oklandu zatvoren čuveni In-N-Out zbog nebezbednih uslova rada, i to posle 75-godišnje istorije kompanije koja nikada pre toga nije zatvorila neki svoj lokal... I šta je sledeći korak?

 

Pa naravno da će neki ljuidi možda početi da se naoružavaju, zabrinuti za vlastitu bezbednost koju im država stavlja na ispit, pa čak i oni koji dosad nisu bili naoružani.

 

Zlu ne trebalo. 

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nek grmi jako said:

 

Zato je najlogičnija stvar to što desetine miliona Amerikanaca uopšte više ne veruju u medije, koji shodno tome imaju apruval mnogo manji od 50 odsto. Desetine miliona Amerikanaca ne veruju više čak ni u politički sistem niti u politička rešenja, a neki su već počeli i da podmazuju dedine revolvere, jer ako izabrana vlast ne može da te, shodno ustavnim ovlašćenjima, zaštiti i odbrani od kriminala i ilegalnih imigranata, od predatora koji tvojoj deci prodaju drogu niti može da ti garantuje siguran biznis, neko počne da razmišlja i o načinima samoodbrane. 

 

Zlu ne trebalo. 

 

 

 

Nekima treba vise, a nekima manje maziva... 31% demokrata zivi u domacinstvu koje ima pistolj, 66% republikanaca.

1 hour ago, Nek grmi jako said:

Dakle, šta bi se dogodilo ako bi, recimo, Bajden preminuo od starosti, a Tramp se obesio u ćeliji kao Epstajn, što bi bilo proglašeno samoubistvom?

 

Ako bi neko objesio to bi sigurno bilo samoubistvo, ne zavisi od nekakvog proglasavanja.

Edited by ters
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Polako, počeće da kupuju i ručne raketne bacače, kada budu počeli da se množe slučajevi kao sa In-N-Out lokalom u Oklandu...

 

I kada vlasnici lokala ne budu mogli da se bave vlastitim biznisom jer im drogirani likovi napadju mušterije, pljačkaju ih i uništavaju im automobile i imovinu, dok vlasti ništa ne čine da spreče narastajući val nasilja i kriminala.

 

edit

 

U pravu ste za Trampa, trebalo je da piše - ako bi Trampa pronašli obešenog u ćeliji kao Epstajna. Zahvalan sam što se primetili lapsus calami, jer je uvek lepo shvatiti da neko zapravo pravilno i dobro iščita ono što je napisano, pa shodno tome i reaguje na nepravilnosti.

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Haley se grcevito drzi te reci LAZ, ta rec laz je deo njenog nastupa. Ne kazem da je to iskljucivo njena privilegija. 

 

Look at President Trump," Haley said to supporters in her home state. "He went on a temper tantrum about me today. And every bit of it, was a lie. Every bit of it. The people can fact check and see that it's a lie and so I'm thinking: If these fellas have to lie to win, they don't deserve to win. So, they're gonna lie about me and I'm gonna tell the truth about them."

 

`temper tantrum about me` :lol_2:

 

a sve to zbog ludog li trumpa kojj ju je isprovocirao rekavsi ovo:

 

"Nikki 'Birdbrain' Haley  :lol_2: is very bad for the Republican Party and, indeed, our Country. Her False Statements, Derogatory Comments, and Humiliating Public Loss, is demeaning to True American Patriots. Her anger should be aimed at her Third Rate Political Consultants and, more importantly, Crooked Joe Biden and those that are destroying our Country - NOT THE PEOPLE WHO WILL SAVE IT," Trump wrote.

"I knew Nikki well, she was average at best, is not the one to take on World Leaders, and she never did," he continued, referring to her work under his administration as an ambassador for the United Nations. "That was up to me, and that is why they respected the United States.

The former president then issued a threat that anyone who donates to Haley's campaign from here on out is "barred from the MAGA camp."

"When I ran for Office and won, I noticed that the losing Candidate’s 'Donors' would immediately come to me, and want to 'help out.' This is standard in Politics, but no longer with me. Anybody that makes a 'Contribution' to Birdbrain, from this moment forth, will be permanently barred from the MAGA camp. We don’t want them, and will not accept them, because we Put America First, and ALWAYS WILL," Trump wrote.

 

....muci me pitanje ovde, da li je Trump misogynist ili ornithophob :lol_2:

 

ps. Predsednicki izbori, kao sto bi se pomislilo, nisu ni nalik grckoj tragediji. Vise su kao Much Ado About Nothing....(komedija)

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 1/24/2024 at 9:01 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Desantis beskicmenjak, posle svih uvreda koje je popio i on i njegova familija je podrzao Trampa plus dozvolio placanje Trampovih advokata od para poreskih obveznika Floride. 

 

DeSantis quashes push to use tax dollars for Trump’s legal bills

 

Nista vise nema veze sa mozgom

 

Ovo je i meni prošlo kroz glavu. Vrhunsko beskičmenjaštvo. I onako ga niko nije poslušao niti će mu Tramp biti zahvalan. Razumem da nije mogao da podrži Hejli ali bolje da je ćutao i ispao svoj čovek nego ovo što je uradio.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Valensija said:

Pametno.

 

Sad predlog zakona ide u državni Senat, gde repsi imaju većinu.

 

Nije mi jasno kako će to tehnički da izvedu. U stvari, generalno me zanima kako se zabranjuje pristup nečemu na internetu nekoj starosnoj grupi. 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Nek grmi jako said:

 

Sad predlog zakona ide u državni Senat, gde repsi imaju većinu.

 

Nije mi jasno kako će to tehnički da izvedu. U stvari, generalno me zanima kako se zabranjuje pristup nečemu na internetu nekoj starosnoj grupi. 

 

Nikako osim licnom kartom potvrda da si odrastao, sto je malo previse da dajes svoje podatke za tako beznacajne stvari. 

17 minutes ago, Klotzen said:

 

Ovo je i meni prošlo kroz glavu. Vrhunsko beskičmenjaštvo. I onako ga niko nije poslušao niti će mu Tramp biti zahvalan. Razumem da nije mogao da podrži Hejli ali bolje da je ćutao i ispao svoj čovek nego ovo što je uradio.

 

Neverovatno kako su ljudi spremni od trke za predsednika da postanu obicne vrece za udaranje samo da bi se docepali neke pozicije na kojoj ce nastaviti samo da ih koriste i vredjaju. Nije on jedini, Kruz, Gram... ima poduza lista takvih 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Nek grmi jako said:

 

Sad predlog zakona ide u državni Senat, gde repsi imaju većinu.

 

Nije mi jasno kako će to tehnički da izvedu. U stvari, generalno me zanima kako se zabranjuje pristup nečemu na internetu nekoj starosnoj grupi. 

Bas me interesuje kako su to zamislili. Svakako, podrzavam….

Edited by Valensija
Link to comment
Share on other sites

Pa u principu, nece braniti konzumaciju (ma sta u zakonu pisalo), vec ucestvovanje tj kacenje sadrzaja. Sto je sasvim doviljno. Mozes da listas ali nema interakcije. To deci svakako nije zanimljivo. To vec tehnicki nije problem uraditi. Cela svrha soc mreza je biti prepoznat i biti identifikovan. A to je lako kontrolisati.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Dzoni_m said:

Pa u principu, nece braniti konzumaciju (ma sta u zakonu pisalo), vec ucestvovanje tj kacenje sadrzaja. Sto je sasvim doviljno. Mozes da listas ali nema interakcije. To deci svakako nije zanimljivo. To vec tehnicki nije problem uraditi. Cela svrha soc mreza je biti prepoznat i biti identifikovan. A to je lako kontrolisati.


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Kako je tehnicki lako to kontrolisati?

Link to comment
Share on other sites

On 1/24/2024 at 5:07 PM, Mama_mia said:

...pa dobro, priznajem da mi je pomalo zao sto je napustio, (samo da onaj nick koji si pominjao ne upita zasto mi je pomalo zao) ali trump je to znao i najavljivao danima ranije da je DeSanctimonius :lol_2: ostao i bez nade i bez novca...(kad im lepi nadimke koji nisu nesto mnogo smesni -  jos je smesnije). Kad recimo kaze Nimrada to je pravo ime od haley ali zvuci kao da je i to izmislio. Lud skroz, provocira lokalno ali ne i globalno? Ne naravno.

 

Sada vec mozemo da kazemo da ce biti trump/biden, a da ce gdja haley odustati. Ok ona jos uvek ni posle NH ne odustaje jer njeni finansijeri tako zele....sta znam oni imaju viziju ili nesto znaju sto mi ne znamo, inace zasto bi neko naprasno dobio na samouverenosti ako gubi - onda kaze - Ne idem nikuda osim u juzna karolino slatki dome :wink2:

 

 

Ona je tu u pravu, ima jos 48 drzava, samo sto ogroman broj drzava nema tu srecu kao mocna Iowa i jos bitniji NH + isto tako bitna SC i malo manje bitna Nevada da zapravo ima za koga da glasa, nego im se poturi samo jedan kandidat na listic i to se proglasi demokratijom. Zasto Kansas, Ohio, Florida ili Arizona ne bi mogli da daju svoje misljenje o svih sest kandidata, nego treba Iowa i NH da im sugerisu ko je zasluzio njihov glas, a ko ne bi trebalo da dobije ni 1%?

 

Cak ni opsti izbori ne mogu da pokriju ni blizu sve politicke opcije. Ako uzmemo onaj sistem sa dve ose, gde je vodoravno ekonomija, a desno drustveni stavovi, imamo prosecnog kandidata republikanaca koji je i socijalno i ekonomski desno, i imamo prosecnog demokratu koji je levo po drustvenim pitanjima i negde u centru po pitanju ekonomije. Za koga da glasa neko ko je socijalno konzervativan, ali su mu ekonomski stavovi levo od centra? Afroamerikanci su veoma religiozni, sockon biraci, ali glasaju za demokrate delom zbog rasista u republikanskoj partiji, delom zbog toga sto su ekonomski levo. Siromasni biraci evropskog porekla na jugu su ranije glasali za demokrate, sada mogu da biraju da li su za republikance koji bi da pomazu biznisu, ali su protiv abortusa i za nacionalizam ili za demokrate koji su za podizanje poreza, ali se po drustvenim pitanjima razilaze po svemu sa prosecnim biracem sa juga (odnosno jugoistoka) zemlje.

 

Dalje, sta cemo sa biracima koji su ulevo orijentisani i na ekonomskoj i na drustvenoj skali? Takvi bi mogli da glasaju za Sandersa ili za zelene kandidate, ali ne, moraju da biraju izmedju kandidata establismenta, ekstremnog soccon kandidata i desnog populiste (Clinton i Cruz/Trump 2016.).

 

Jednostavno, po meni se ovim sistemom potcenjuju biraci u vecini drzava. Bolje lepo da se pre izbora dogovore ko ce biti kandidat nego da prave ovu farsu sa glasanjem u dve drzave, kao da kandidat koji ima 10% u Iowi, ne moze da dobije 35% u nekoj drzavi na zapadu ili jugu zemlje. No, naravno da ne moze, ako mu finansijeri uvek sugerisu da je vreme da se povuce jer nema put do 50% delegata na konvenciji. Matematicki, cim imamo vise od 2 popularna kandidata postoji ogromna mogucnost da niko nema preko 50%, pa zasto onda stalno nema samo dva kandidata, a ne njih 5-6 sa pristojnom podrskom?

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, goldberg said:

 

Ona je tu u pravu, ima jos 48 drzava, samo sto ogroman broj drzava nema tu srecu kao mocna Iowa i jos bitniji NH + isto tako bitna SC i malo manje bitna Nevada da zapravo ima za koga da glasa, nego im se poturi samo jedan kandidat na listic i to se proglasi demokratijom. Zasto Kansas, Ohio, Florida ili Arizona ne bi mogli da daju svoje misljenje o svih sest kandidata, nego treba Iowa i NH da im sugerisu ko je zasluzio njihov glas, a ko ne bi trebalo da dobije ni 1%?

 

Cak ni opsti izbori ne mogu da pokriju ni blizu sve politicke opcije. Ako uzmemo onaj sistem sa dve ose, gde je vodoravno ekonomija, a desno drustveni stavovi, imamo prosecnog kandidata republikanaca koji je i socijalno i ekonomski desno, i imamo prosecnog demokratu koji je levo po drustvenim pitanjima i negde u centru po pitanju ekonomije. Za koga da glasa neko ko je socijalno konzervativan, ali su mu ekonomski stavovi levo od centra? Afroamerikanci su veoma religiozni, sockon biraci, ali glasaju za demokrate delom zbog rasista u republikanskoj partiji, delom zbog toga sto su ekonomski levo. Siromasni biraci evropskog porekla na jugu su ranije glasali za demokrate, sada mogu da biraju da li su za republikance koji bi da pomazu biznisu, ali su protiv abortusa i za nacionalizam ili za demokrate koji su za podizanje poreza, ali se po drustvenim pitanjima razilaze po svemu sa prosecnim biracem sa juga (odnosno jugoistoka) zemlje.

 

Dalje, sta cemo sa biracima koji su ulevo orijentisani i na ekonomskoj i na drustvenoj skali? Takvi bi mogli da glasaju za Sandersa ili za zelene kandidate, ali ne, moraju da biraju izmedju kandidata establismenta, ekstremnog soccon kandidata i desnog populiste (Clinton i Cruz/Trump 2016.).

 

Jednostavno, po meni se ovim sistemom potcenjuju biraci u vecini drzava. Bolje lepo da se pre izbora dogovore ko ce biti kandidat nego da prave ovu farsu sa glasanjem u dve drzave, kao da kandidat koji ima 10% u Iowi, ne moze da dobije 35% u nekoj drzavi na zapadu ili jugu zemlje. No, naravno da ne moze, ako mu finansijeri uvek sugerisu da je vreme da se povuce jer nema put do 50% delegata na konvenciji. Matematicki, cim imamo vise od 2 popularna kandidata postoji ogromna mogucnost da niko nema preko 50%, pa zasto onda stalno nema samo dva kandidata, a ne njih 5-6 sa pristojnom podrskom?

 

 

 

 

Dosta se slazem sa napisanim ali mi u glavi stalno odzvanjao Kastro koji je porucio Amerima (parafraziram) "oni nama govore da smo diktatori jer imamo jednu partiju, a oni imaju... dve" 😂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...