Jump to content

Zivot i standard u SFRJ


Recommended Posts

Zamislio sam ovu temu kao zbir nekih licnih iskustava, dobrih i losih, o tome kakav je bio zivot u bivsoj drzavi. SFRJ je formirana 1963, tako da niti pamtin FNRJ, niti mislim da ima smisla ovde pisati o tome, mada znam da ce jedna grupacija poceti o Golom otoku i slicno, tako da je na moderaciji da eventualno vodi racuna o tome.

Ova tema bi trebala da rastereti Proizvodnju u SFRJ, gdje se mnogo toga potpuno van te teme napisalo, a moja malenkost cak i kaznila zbog toga sto sam pokusavao da se tome suprostavim.

 

Dakle da pocnem i napisem nesto o tome kako ja pamtim to vrijeme. Poticem iz jedne siromasne :classic_biggrin:, zezam se, iz potpuno prosjecne porodice, ziveci daleko od centra, u naselju ekvivalentnom mozda Zarkovu u Beogradu, samo sto je to sve mnogo manje, tako da je trebalo jedno 15-20 minuta do centra tramvajem, koji je bio 2 minuta od moje zgrade,

Ovo je pogled vrlo slican pogledu sa mog balkona pocetkom sedamdesetih godina proslog vijeka, ova mala zgradica u lijevom donjem uglu je bio Kino Kumrovec, lokalni bioskop, gdje smo kao klinci gledali Brus Lija, kaubojce i danske erotske filmove, kao sto je Mazurka u krevetu i sve ostale iz serijala ... u krevetu. Tu smo gledali i italijanske i francuske filmove, Belmondo, Alen Delon i mnogo holivudske B produkcije.

Da bih dosao do tramvajske stanice morao sam samo da predjem ovaj most. Sledecih 15-tak godina Sarajevo je bilo jedno veliko gradiliste i izgradilo se na desetine hiljada stanova.

118lssh.jpg

 

Djetinjstvo je bilo bezbrizno, igrali smo lopte (tako smo zvali igranje fudbala) po cijeli dan na parkinzima, jer nije bilo jos mnogo automobila, kao i na dva sportska centra, so obje strane rijeke.

Iza ovih nebodera u izgradnji je bio postavljen kos na parkingu i sjecam se da smo tu igrali kosarke i po kisi. Kada sam bio u osnovnoj skoli kosarka mi je bila najvaznija stvar na svijetu i jedno vrijeme sam trenirao u lokalnoj skoli u okviru Kš (Kosarkaska Skola) Bosna, jedan vrlo agresivan program da se pronadju mladi talenti. Prosao sam kroz dosta rigorozni procese selekcije, sto je bilo jako stresno za djecu, jer svi smo htjeli da postanemo kosarkasi kao Kindje (Delibasic) koji je tada jako mlad postao najbolji igrac Bosne, koja je bila jedan veliki politicki projekat, nevjerovatno uspjesan da se za 7 godina dodje od ulaska u prvu ligu do sampiona Evrope 1979.

Negdje pred kraj osnovne skole sam se povrijedio i napustio treniram kosarku, ali nastavio da igram rekreativno jos mnogo godina. Shvatio sam da nemam dovoljno ni talenta, ni snage da budem cak ni drugoligaski igrac, a kamoli da doguram do prvog tima Bosne. Objektivno moj domet je bila neka republicka liga, medjutim kao tinejdzer sam vec poceo da ludujem za muzikom, i tako je moja sportska karijera zavrsena. Sjecam se fenomenalnih klinaca, koj su mnogo talentovaniji od mene, ali koji nisu takodje napravili nista, jer od nekih 30-40 skola od sve dijece, mozda njih 4-5 doci do kraja, to je bila ogromna konkurencija.

 

Kada govorimo o zivotu mladih ljudi u to vrijeme, jedino sto je mene interesovalo je bio sport, rokenrol i trebe :classic_biggrin: (djevojke). Politika, socijalizam, buducnost. nije bilo uopste u mom vidokrugu. Naravno bio sam Titov pionir i prema Titu sam imao za to vrijeme jedan normalan odnos, prije svega kroz ucenje o nasoj herojskoj NOB i borbi protiv Nijemaca. Tako je vjerovatno i nastala pjesma Zabranjenog Pusenja, koj isu moji savremenici, Necu da budem švabo.

 

O standardu sta mogu reci, stari je kupio prvo auto kada sam ja bio drugi razred, bila je to polovna Diana 6, Citroenov malo veci Spacek, sjecam se da je bila jako udobna, sa francuskim amortizerima, pllivala ja kao ladja, maksimalne brzine 90 km/h :classic_biggrin: Kako je skupio pare, nemam pojma, poslije je negdje osamdesetih kupio Reno 4, mali div u kome smo prevukli jednom zamrzivac ladicar :classic_cool:

Prvi put sam otisao na more 1969 godine, u Trpanj, trajektom, i bilo smo 15 dana. Od tada sam svake godine isao na more, a do prvog srednje sa drustvom sa kampovao, uglavnom u Makarskoj, to je bilo nama najblize, 15 do 20 dana, sa minimalnom kolicinom novca. Hranio sam se po samoposlugama i jeo cuvena gotova jela koja je pravio 29 Novembar. Novac bih stavio na Postansku stedioncu i dizao bih pomalo, da ne nosim gotovinu. U stvari prvi put kada sam otisao tako na more, ponio sam gotovinu i onda otvorio stednu knjizicu u postu u Zaostrogu, Hrvatska, koju sam imao sve do kraja SFRJ. vazila je kao da sam je otvorio kuci.

Iz mog okruzenja vecina je isla redovno na more, vec na skijanje je bila druga prica, tu su isli samo dobrostojeci.

Ja se sjecam kao kroz maglu nestasica kafe i ulja i to me nije uopste doticala, niti interesovalo. Ono sto je meni bilo vazno je da imam da kupim cigare i malo para za izaci i to sam imao. 

Kada uporedim svoje tinejdzerske dane, ne bih nikada mijenjao za tinejdzerski zivot djece u Kanadi. Oni su kao u kavezu, a mi smo paradoksalno u socijalizmu bili potpuno slobodni, isli smo gdje god smo htjeli, radili sta smo htjeli, nije bilo nikakvih zabrana.

 

Eto dosta za pocetak, da cujemo sta i drugi imaju da kazu. :classic_smile:

Edited by Amigo
 • Like 7
 • Thanks 1
 • Ha-ha 1
Link to post
Share on other sites

...

 

Preko Dunava su bezali DDR turisti, pa su ih pazili iz Ambasade Hemacke. Svaki nemac iz DDR koji bi zatrazio nemacki pasos - dobijao ga je trenutno. Tako je bilo i sa onim fuzbaljerima koji su drito otputovali za Nemacku.

 

A rumune je Ex_Yu, prema sporazumu sa Causeskom, vracala nazad.

Iz Albanije je bilo nekoliko slucajeva.

 

Bagra komunjarska nije smela da vrati Belodedica, jer bi izbio medjunarodni skandal, a sitnez ... zna se, pravo nazad, u logor.

:wicked:

 

... 

Edited by Kinik
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Kinik said:

...

 

Preko Dunava su bezali DDR turisti, pa su ih pazili iz Ambasade Hemacke. Svaki nemac iz DDR koji bi zatrazio nemacki pasos - dobijao ga je trenutno. Tako je bilo i sa onim fuzbaljerima koji su drito otputovali za Nemacku.

 

A rumune je Ex_Yu, prema sporazumu sa Causeskom, vracala nazad.

Iz Albanije je bilo nekoliko slucajeva.

 

Bagra komunjarska nije smela da vrati Belodedica, jer bi izbio medjunarodni skandal, a sitnez ... zna se, pravo nazad, u logor.

:wicked:

 

... 

Ne izlupavaj se ko Maxim....svi Rumuni koji su prešli ilegalno, najčešće Dunav, su po tadašnjem zakonu bili u petnaestodnevnom pritvoru, a zatim put Mađarske i Zapada. Nisu oni bežali u eSFeRJot nego smo im mi bili samo usput. Ako je za života mašinbravara i Eleninog muža bilo nekakvog sporazuma, mada ne verujem, to nije funkcionisalo osamdesetih pa nadalje. To sam lično video pa zato i tvrdim. Raniji period...ne znam

 

A za bežanje Albanaca, još od doba Envera Hodže do sredine osamdesetih, ova tvoja tvrdnja je u rangu Staneta Dolanca i objašnjenja da studenti u Prištini 81' protestuju zbog pasulja.

Link to post
Share on other sites

...

 

Smanji malo dozivljaj i kontrolisi zivce - ti meni nema sta da kazes.

 

17 minutes ago, Constantin said:

... ako je za života mašinbravara i Eleninog muža bilo nekakvog sporazuma, mada ne verujem, to nije funkcionisalo osamdesetih pa nadalje ...

 

Znaci - bilo je?

:wicked:

N. Causescu - 26 January 1918 – 25 December 1989.

Imali su sporazum i drzali su ga se takoreci do kraja, jer je pritiskao srpsku manjinu u rumuniji.

Tek oni sta su imali da kazu, no i Ex_Yu rezim i oni kasniji su to krili kao zmija noge, dok ovo dvoje nije stalo pred streljacki vod. A i posle toga su se kurobecali.

 

Nema potrebe da mi ucitavas svoje fantazije oko Dolanca / Albanije - dole u_nis ste ocigledno bili bolje informisani nego u 'bijogradskoj' palanci.

:wink2:

 

...

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ako oponenata ima, možda bi rekli da ako si uživao u sladoledu Pekabela (PKB , Poljoprivredni kombinat Beograd koji je hranio taj veliki grad, najgori primer propasti privrede i poljoprivrede) sada treba da ispovraćaš sve što si od njih jeo (počev od mleka), posle decenija. Jer je taj kombinat navodno bio zreo za propast.

 

Retroaktivno, po palanačkoj svesti.

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, akademija said:

SFRJ je bila veoma uspešna zemlja ako se gledaju njene naslednice,  ako izuzmemo tu stavku SFRJ je bila krš zemlja

A da li je SFRJ bila veoma uspjesna ako se gledaju njene prethodnice? 🤔

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Naspram Austro-Ugarske sigurno nije .

 

Naspram Kraljevine malo,stim sto treba gledati geopoliticki polozaj i vreme u kome je SFRJ postojala naspram Kraljevine Jugoslavije .

 

Ali ono S u SFRJ pokazuje kako bi ta famozna Juga uvek ekonomski zavrsila,kao i sve druge S(ocijalisticke) drzave - na smetlistu istorije .

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Beonegro said:

A da li je SFRJ bila veoma uspjesna ako se gledaju njene prethodnice? 🤔

 

2 minutes ago, Popara said:

Naspram Austro-Ugarske sigurno nije .

 

si bas 100% siguran? pogledaj Zagreb tada, pogledaj ga danas.

 

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Popara said:

Ali ono S u SFRJ pokazuje kako bi ta famozna Juga uvek ekonomski zavrsila,kao i sve druge S(ocijalisticke) drzave - na smetlistu istorije .

Socijalizam je zavrsio na smetlistu istorije, te drzave bas i nisu.

 

Missim, zamislimo neku paralelnu istoriju u kojoj Ante Markovic dobija izbore, apsi Zloboa, Budjmana & consorts, sprovodi sok terapiju i onda njegovi naslednici, izabrani na slobodnim izborima, uvode Federalnu Republiku Jugoslaviju u EU krajem dvadesetog vijeka u EU i mi smo u pogledu bogatstva danas, da nista ne pretjerujemo, recimo na nivou Poljske, sav FDI koji je otisao tamo je dosao kod nas (prosto jer smo geografski blizi) i mi sad pravimo Milku, praskove za ves, televizore, kola, prezervative, Pamp-Langerove cijevi i ekplozivne svemirske modulatore. Da li postoji opasnost da bismo u tom slucaju mi diskutovali o vizionarstvu TitE i sefereje drugova da podignu industriju i stvore obucenu radnu snagu, pa makar i uz brojne promasaje i neefikasna ulaganja?

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Popara said:

Danasnji Zagreb je dobrim delom izgradio i renovirao Bandic,nema Juga veze sa tim .

 

bez Juge nema ni Hrvatske, nema ni Bandica, nema ni danasnjeg Zagreba. al dobro. aj da vidimo Zagreb prije Bandica, recimo 70-ih.

cega li je samo ta zagorska palanka bila metropola u Austrougarskoj, da mi je znati? 

 

Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Beonegro said:

 

 

Eh,samo da Rim nije pao i da se renesansa dogodila 1000 godina ranije sada bih letovao na Jupiteru 🙂

 

Jugu na kraju nisu hteli ni ljudi koji su ziveli u njoj,ona ne bi prezivela ni sa danasnjim Poljskim standardom .

 

Ne bih se slozio ni da su Tito & Company stvorili " kvalifikovanu radnu snagu ",pa mi to do dana danasnjeg nemamo ( cast izuzecima ) .

 

6 minutes ago, Vjekoslav said:

 

 

Kakav bi Zagreb bio danas da je ostala AU ? Ja mislim daleko razvijeniji i lepsi nego Zagreb posle 70 godina raznih Jugoslavija .

 

( kad smo vec otisli na uporedjivanje i SBBKBB ) 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Popara said:

Eh,samo da Rim nije pao i da se renesansa dogodila 1000 godina ranije sada bih letovao na Jupiteru 🙂

 

Jugu na kraju nisu hteli ni ljudi koji su ziveli u njoj,ona ne bi prezivela ni sa danasnjim Poljskim standardom .

 

Ne bih se slozio ni da su Tito & Company stvorili " kvalifikovanu radnu snagu ",pa mi to do dana danasnjeg nemamo ( cast izuzecima ) .

Dobro, da zajebem ove paralelne istorije, ne ide mi 🙃

Eto u Poljskoje je propao komunizam, ali nije drzava. U Cehoslovackoj su propali i komunizam i drzava, pa naslednicama nista ne fali.

 

Naravno da su stvorili kvalifikovanu radnu snagu, od zemlje koja je bila dominantno seljacka su napravili industrijalizovanu zemlju, imao si ogroman broj ljudi skolovanih za industrijske poslove, sa odredjenom praksom i sa pristojnim nivoom razumijevanja u svoj pos'o, iako ne posebno motivisanih i produktivnih, ali to je ipak neka osnova sa koje se nesto ozbiljno zapocinje. To sto danas nemamo (sa cime se u potpunosti slazem) ne znaci da nismo imali prije 30 godina. Jesmo, neuporedivo vise nego danas.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Popara said:

Kakav bi Zagreb bio danas da je ostala AU ? Ja mislim daleko razvijeniji i lepsi nego Zagreb posle 70 godina raznih Jugoslavija .

 

ja mislim da tvoje misljenje nema blage veze sa stvarnom istorijom. Zagreb bi ostao palanacka periferija Budimpeste, i svakako, Beca. ako ne zelis usporedjivati razlicita vremenska razdoblja (mada si upravo ti krenio s tim), onda uzmi pa usporedjuj industrijski i ekonomski razvoj recimo Zagreba i Osijeka, pa da vidimo kome je vise odgovarala Austrougarska, a kome Jugoslavija.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Vjekoslav said:

. ako ne zelis usporedjivati razlicita vremenska razdoblja (mada si upravo ti krenio s tim)

 

To je zapoceo drugi forumas,ne ja .

 

Ja volim citati romane istorijske fikcije ali ne volim raspravljati na tu temu bas zbog ovog sto svako moze imati i dodavati milion raznih varijabli kako mu sta odgovara,ali ostaje cinjenica da je AU bila kapitalisticka a SFRJ obviously socijalisticka,sama ta cinjenica daje odgovor kako bi se dalje razvijali severozapadni delovi bivse Jugoslavije da su ostali u KuK monarhiji .

 

Sto se tice pojedinacnih primera - moze neko iz neke licko-dalmatinske prip*zdine slaviti elektrifikaciju za vreme Juge,sto ne znaci da isto ne bi dobili i da je ostala Austro-Ugarska,i isto i mnogo vise .

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Div said:

Mogu da razumem pristup, SFRJ je propala, to je dokaz da nije valjala, da je morala propasti. Otkud je onda mogla da valja K&K koja je propala 70 godina ranije. 

Interesantno. Nikad nisam razmišljao na ovaj način. Inače sam fan Austrougarske.

Link to post
Share on other sites

U SFRJ ja tj moja porodica smo ziveli lepo. Ja sam bio dete od 15 godina ali se secam. Nista nam nije falilo, imali smo sta jesti, piti. Imali smo svoju stoku od koje smo ziveli, krave i bikove, pokoju svinju zbog disnotora u zimu, sunke i kobasice, kuleni,...Tata je raio u subotickoj fabrici Bratsvo, kao elektricar, bio je savsestan radnik, nije nista ukrao iz fabrike, posle radnog vremena je uvlacio struju u nove kuce po tavankutu i subotici. Nikad nije hteo da kupi auto, ali je kupio traktor. Kad bolje razmislis, auto je samo trosak i nepotrebna stvar. kao mala deca smo isli na njivu da okopavamo kukuruz, nije nam bilo tesko. kasnije kad je vec izbio rat 90ih, pre odlaska u srednju skolu sam vodio racuna o stoci, kravama da ih pomuzem, bikobve da nahranim, ocistim i da bude cisto ispod njih. U skoli sam bio vrlo dobar ucenik, a ad je neko bio vrlo dobar ucenik u subotickom messc-u to je bilo stvarno znanje.

Stvarno, uporedjujuci proslost i sadasnjost, ne vidim da sam zazalio za bilo cemu. Kao i vecina moji prijatelja, sa zadovoljstvom se setimo zivota u SFRJ, koje nam je davalo cak i vise slobode onda nego sada.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

@Amigo mislim da si ovu temu zamislio kao naše priče o životu u SFRJ. I nekako mi se čini da ovde nema mesta politici i ideološkim opredeljenjima svih nas.

 

Rođena sam 1972. godine u Beogradu. Moji roditelji nisu bili fakultetski obrazovani, bili su radnici, ali su radili u jakim, velikim i finansijski stabilnim preduzećima, imali su više nego pristojne plate ( u odnosu na današnje ) tako da smo pripadali srednjoj klasi. I deda je radio kao privatnik, paušalno je plaćao porez, tako da nismo imali novčanih problema.

 

Sećam se letovanja u Makarskoj, i jednog zimovanja na Zlatiboru. Automobile  smo imali maltene sve do tatine smrti 1993.godine. 

 

Slavili smo krsnu slavu ( slavim je i dan danas )- deda je zbog ranijih problema koji nisu za ovu temu, uvek uzimao bolovanje ili odmor...dok je radio. 

 

U osnovnoj školi sam bila odlična, u srednjoj vrlodobra, ali sam imala problem sa prirodnim naukama - jedna od posledica CP...i to je posebna tema...

 

Pamtim "Igre bez granica", letnje noćne programe TV Sarajevo, TV Zagreb i TV Beograd...pamtim mnoge serije iz ex YU. Kao tinejdžerka sam slušala Bijelo Dugme i Crvenu Jabuku  i SA rock scenu 🙂 više nego BG i ZG muziku...jednostavno, volela sam Sarajevo...volim ga i danas, mada tamo nemam rođake.. 

 

Volela sam sve Fruktalove sokove, Kinder ladu..sve Krašove proizvode..volim ih i danas ali je Krašova bajadera preskupa..

 

Pamtim i vreme nestašice kafe ( dobijali smo kafu i nes kafu od rođaka iz inostranstva )..pamtim par-nepar vožnji po Beogradu..nestašice struje..

 

Stare crvene kioske sa hot dogom, bioskope kojih više nema..

 

Iskreno, jugonostalgična sam samo ponekad, najviše zbog muzike..

 

 

Sve u svemu, tema mi se dopada..i mogla bih još da pišem, ali kasno je...možda tokom dana nastavim 🙂

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Div said:

Mogu da razumem pristup, SFRJ je propala, to je dokaz da nije valjala, da je morala proasti. Otkud je onda mogla da valja K&K koja je propala 70 godina ranije. 

Ubi ih CIA i Vatikan, bas kao i Jugoslaviju. Doduse, ta monarhija trajala koju godinu duze...

Link to post
Share on other sites

Sve bih sazeo u tu jednu hebenu recenicu: zali boze potrosenog vremena i zivota (tj mladosti).

Kada bih imao tu carobnu moc da vratim vreme unazad, gledao bih da odmaglim sto pre! Ako je ikako moguce odmah posle osmogodisnje skole, najkasnije nakon srednje! 

P. S. Govorim o vremenu kraj 80-tih , pocetak 90-tih. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...