Jump to content

VN Emilije-Romanje, Imola 24. april 2022


Radoye

Recommended Posts

Posto sam od nedelje na godisnjem do kraja meseca evo najave iako je trka tek za dve nedelje.

 

image.png

 

Imola, nekad popriste trka za VN San Marina, vratila se na kalendar svetskog sampionata pod firmom regionalnog granprija zahvaljujuci pandemiji Covid-19 pre dve godine. Prosle godine upravo ovde su ispaljeni prvi plotuni u "ratu" Hamiltona, Ferstapena, Mercedesa i Red Bula - prve naznake onoga sto smo gledali kako degenerise u obostrane ekstreme nesportskog ponasanja kako na stazi tako i van nje, uz kulminaciju na VN Abu Dabija kad je sampion rukopolozen odlukom direkcije trke.

 

I sada smo opet na istom mestu - ali stvari ne mogu biti vise drugacije: novi covek na celu FIA, nove strukture u direkciji trke, novi koncept aerodinamicke filozofije bolida, nova lica na podijumu - i to u crvenim kombinezonima, sto garantuje ludnicu na tribinama u Italiji.

 

Utisak je da su novi bolidi pun pogodak. Sudeci po trci u Melburnu gde je prethodnih sezona norma bila jednocifren broj preticanja za poziciju na stazi tokom cele trke a ove godine smo imali blizu 40, vrlo je moguce da cemo i u Imoli inace ne bas poznatoj kao najlaksoj za preticanje gledati solidnu trku. Kao glavni favorit u ovoj novoj eri F1 izdvojio se Ferari koji je em brz em pouzdan. Jedini koji im pariraju po brzini su Red Bulovci ali njihovi bolidi deluju stravicno ranjivo - 3 odustajanja na 3 trke. Donedavno neprikosnoveni Mercedes je u problemima, nisu u stanju da savladaju poskakivanje bolida na pravcima sto ih tera da voze kompromisne setape, ali i tako su dovoljno dobri da pokupe sve mrvice koje im ostave vodeci - pa su tako trenutno drugoplasirani u oba sampionata.

Iza njih je totalno ludilo, bukvalno pet timova je u igri za lidera "druge lige".

 

Za fenjer se bore Vilijams i Aston Martin.

 

Ovo ce biti prvi "sprint" vikend ove sezone. Format je izmenjen, u smislu da se to vise ne zove "sprint kvalifikacije" nego samo "sprint", da se pol pripisuje onome ko ga osvoji u petak a sada se dodeljuje i vise bodova - umesto prva tri, sada ce prvih osam dobiti bodove po semi 8-7-6-5-4-3-2-1.

 

Pireli donosi smese C2-C3-C4.

 

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2022/EmiliaRomagna.html

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nemam, niti imam nameru da ga uzimam.

Posao mi je vezan za buljenje u ekran, moram da se iskljucim kad sam slobodan jer bih inace izgubio razum.

(neki koji me znaju rekli bi da je taj voz vec odavno napustio stanicu al' jebiga 😛)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tamo mrak pada tek u 8.05.

Minimum sat ipo vremena posle završetka kvala. Sad što se ne namrčilo ko da će g... da padaju, pa moglo je to isto tako biti i u podne.

 

PS: znam i razumem zašto ne voleš Imolu, ali ja je recimo volem. Staza uz koju sam zavoleo formulu 1 i odrastao. Uz to i Italija, lepa staza i okolina i čak ni ružni i tragični događaji koji su se desili na njoj, to ne mogu da promene...

 

Nego, šta su ovi u vilijamsu zabrljali...

Link to comment
Share on other sites

Kakva bulja od kvalifikacija.

Za mene gomila loših stvari, Božana koja je i sakata i ćopava i nevozljiva. Užas.

Sainz, koji pod hitno mora da smiri lobanju. I da kaže svom trkačkom inženjeru da ga ne stavlja pod pritisak kada ne treba.

Latifi je zreo da mu se uzme licenca.

 

Čestitke Maxu, pošteno se rvao sa bolidom i uspeo. Svaka čast.

5 crvenih zastava za jedne kvalifikacije...

Link to comment
Share on other sites

Sta reci...jedino je SPA prosle godine bilo negledljivije od ovoga sad, gomila klizanja, ocito veoma zajebani uslovi za voznju, iako nije bilo puno vode, prilaz krivini Akva Minerale je ocigledno prebrz da bi mogao bezbedno da se odradi i postavi dobro vreme u sektoru 2.

 

Valjda nece biti kise za vikend.

 

Konacno neki zivot od Vettela, tako da sam ja pomalo ohrabren.

Just now, Drago said:

Zar nisu trebali poništiti pol vreme Verstapenu pošto je odvezao lično najbolje vreme u trećem sektoru pod žutim zastavama (kada je Botas stao)?

 

Mozda mu poniste, pregledace svakako.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Edward Louis Severson III said:

 

 

Mozda mu poniste, pregledace svakako.

 

FIA sigurno neće na svoju inicijativu da proveri jer im je interes da se zakuva šampionat jer Lekler već beži dosta u šampionatu.

 

Jedino ako Ferari uloži žalbu.

Edited by Drago
Link to comment
Share on other sites

Zar nisu trebali poništiti pol vreme Verstapenu pošto je odvezao lično najbolje vreme u trećem sektoru pod žutim zastavama (kada je Botas stao)?
Navodno je sada bitno da usporis kad budu zastave i ucinis taj deo staze bezbednijim i potom mozes pod punim gasom do cilja. Imao je brutalna prva dva sektora, da nije bila zuta vrv bi imao 2sek prednosti u odnosu na Leclerca. Sam je kriv Leclerc zbog greske u istom krugu.

Sent from my RMX3301 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Meni je nejasan taj deo "Max je dovoljno usporio pod žutim zastavama"? Šta je u stvari dovoljno bezbedno? Kako to izmeriti i izračunati? Sve je to paušalno i podložno slobodnom tumačenju ala Abu Dabi prošle godine sa poslednjim krugom i Safety Car.

 

Mnogo je jasnije kada se definiše da vozač ne sme da odveze najbrži sektor pod žutom zastavom kao što je u MotoGp.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...