Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

On 10/10/2020 at 1:50 AM, MilošVB said:

Gde je najbolja pasta u BG?

 

Zašto ne napraviš sam?

 

Treba ti whole grain pašta (100 g na osobu),  1-2 šake onog malog paradajza, olivno ulje, 1 glavica belog luka i nariban parmezan.

 

Paštu skuvaš, ali toliko, da ostane malo tvrda (kad je ugrizneš, da ti ostane komadič ispod zuba).

 

Vodu od skuvane pašte ne baciš svu, nego pustiš malo za sos.

 

 

Sos:

1.voda od pašte+paradajziči+olivno ulje (sve na tihoj vatri),

2. kad se raspuste paradajziči dodaš belik luk (nenarezan), 

3. kad se omekša  beli luk dodaši baziliku i onda još 1min sve na laganoj vatri, da se fino zgusne. Najbitnije ti je kod sosa da je dovoljno gust (da kad pomešaš paštu, da pašta 'pokupi'/'se obuče' u sav sos, tako da ti nema više sosa u tavi) i da se osete jednakomerno svi sastojci (pored pašte i sira).

 

 

Izmešaš sos, paštu u tavi u kojoj si pravijo sos. Serviraš i posipaš gore sveže nariban parmezan.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Chaos Is Me said:

Ja iskreno nikad nisam kapirao famu o Blues brothers. Može neko pojašnjenje šta je u vezi njih toliko dobro i kultno? 

 

Nije pitanje za mene, ali sam trenutno dokon u kancelariji a problematika me podseća na napore koje imam kad svom klincu (15), u želji da dobije najbolje moguće vaspitanje, pružam detaljan uvid u kultne heroje mog (mojih :classic_tongue:) vremena (od Lennona i Morrisona preko Bowie-ja, Strummera do Cobaina...) - očevi znaju tu muku najbolje :classic_biggrin:

 

Dakle... B.B.

Za tako nešto trebalo bi da si živeo u tom vremenu i imao širu sliku društva, humora, stanja u svetu/USA...  nešto kao što je teško prepričati novijim generacijama genijalnost Alan Forda/grupe TNT i razne druge "kultne" stvari iz nekih prošlih vremena... 

 

Ovako, bez nekog šireg konteksta (koji je teško preneti samo rečima, tj. spakovati u poruku/poruke na forumu a da ne smoriš sve ko tima kafanu), ostaje samo na tome da li ti se sviđa, tj. da li je ostavio neki utisak na tebe, ili ne. :classic_smile:

 

Ukratko... šta ja znam - inteligentan humor, veza sa muzikom, misija na kojoj su od početka filma, duh "onog" vremena...   gledaj... nekad mi teško da objasnim i zašto je Big Lebowski jebena legenda.  Jednostavno, svako vreme ima svoje heroje :lol_2:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Sa muzicke strane:okupili izvanredne muzicare u bend,sve same legende soula,bluesa,jazza,funka..te pojavljivanje ikona poput Ray Charlesa,Arethe Franklin,James Browna...ajde @Tamburinjoustaj i pisi esej. Nemo' da ti uzimam hleb :lol_2:

Mnogi ne uspeju da zapaze Stivena Spilberga u epizodnoj ulozi npr.

Edit:oni su sa bendom postali atrakcija vec nekoliko godina pre filma. 

Edited by Crni Bombarder
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Chaos Is Me said:

Ja iskreno nikad nisam kapirao famu o Blues brothers. Može neko pojašnjenje šta je u vezi njih toliko dobro i kultno? 

Jbg, ako do sada nisi imao osećaj da je film kultni i da ima svoje mesto u istoriji ljudskog roda onda teško neko na forumu može da ti da pojašnjenje ili da ti promeni mišljenje. Stoga neću ni pokušavati nego ću preneti svoja sećanja.

 

Lično meni je jedan od najdražih filmova koje sam gledao i jedan od retkih koje sam pogledao više puta. Prvi put kao klinac tokom jednog od filmskih maratona na 3K, gde skoro ništa nisam kapirao, ali mi se mnogo svidela pojava Akrojda i Belušija kao i muzika u filmu. Scena koja će mi večno biti u pamćenju je kada pevaju u redneck kafani ograđeni žicom a publika ih gađa flašama. Tada nisam imao pojma zašto su ih gađali. Furao sam dedin šešir po kući i tražio od keve da mi nabavi naočare kao što su nosili njih dvojica. Nisam imao pojma koliko koštaju i da li uopšte mogu da se kupe negde kod nas. Našla mi keva na pijaci neke fuš koje su dovoljno ličile :lol_2: Nisu dugo ni potrajale. Srećom nije me dugo držalo, ne sećam se više koliko ali imam osećaj da nije bilo više od nedelju dana. 

 

 

Bile su to godine kada sam se tražio. Pubertet. To su neke slike koje nikad neću zaboraviti. 3K je bio osveženje. Puštali su MTV, pojavili se MC Hammer i Vanila Ice, ispostaviće se kao najveći šund. Svi smo pokušavali da igramo kao oni ali sam već tada shvatio da mi se neka druga muzika više sviđa. Prešli na Public enemy, pa na KLF, EMF i ostale skraćenice. Pravili svoje liste uživajući uz Rebeku De Ruvo. Završilo se sa Prodigy koje i dan danas ponekad odvrnem u kolima. Nikada, pa ni sada, nisam imao neki određeni pravac koji bi slušao i samo tome se podredio. Ako mi se svidi na prvo slušanje, odnosno zapne mi ritam za uvo to je to, bez obzira na žanr, ipak muzika osamdesetih je ono što me najviše opušta i ritam koji najviše volim. Imam na flešu nekih dvestotinak pesama i pustim da se izvrte u kolima pa pređem na ove novije.

 

Ćale nikad nije mario za muziku i bilo mu je bitno samo da nešto svira. Srećom pa je u tom periodu išao u Švajcarsku i doneo nekoliko kaseta. Best off 80 i par nekih miksovanih gde je bilo nekoliko pesama iz filma Blues brothers koje sam odmah prepoznao. Naredne godine kada smo putovali jugićem na more slušale su se te kasete umesto Lepe Brene, Miroslava Ilića i hitova južnog vetra koji su bili aktuelni prethodne :lol_2: pošto sam ja preuzeo mesto dj-a u kolima. 

 

Početak devedestih, možda 92, Keva, ne znajući koji je film, uzme na preporuku iz video kluba. Tada sam gledao drugi put sa njom. Gledali smo po 6-7 filmova nedeljno i zapisivali u svesku naslove i radnju da nam se ne desi da uzmemo ponovo. Preko dve hiljade ih je bilo u svesci, većinom treš i b kategorije, ali bilo je i svetskih hitova.

 

Par godina kasnije kada sam treći put pogledao film sa komšijom gastosom iz Švabije saznao sam neke stvari jer je on bio stariji i nama klincima objasnio neke scene i ukazao nam na detalje u filmu. Dolazio je sa crvenom korvetom i slušao ispostaviće se moju omiljenu pesmu iz filma

 

 

Kada se pre desetak godina prvi put javila neka nostalgija prema detinjstvu i odrastanju jedna od stvari koja mi je pala napamet bio je i ovaj film. Imao sam već skinuto na hdd oba dela. Pogledao, tresnulo me posred face. Počeo sam da čitam na netu tekstove, sećanja, intervjue,... Zavoleo sam ga još više. Detalji koji su pratili snimanje su bili neverovatni, kao kad Belushi završi u kući koja je nedaleko od glumačkih prikolica. Čovek čija je kuća bila je rekao da je ušao, opustošio frižider i legao da spava. Originalna faca je bio, šteta što nije mogao da se odupre koki. Akrojd je bio mozak ali Belushi je duša filma. Film koji je obeležio moje odrastanje i sazrevanje.

 

 

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Knipex said:

Scena koja će mi večno biti u pamćenju je kada pevaju u redneck kafani ograđeni žicom a publika ih gađa flašama.

"You earned $200 from the show, and you drank $300 worth of beer." :lol_2:

Film je nesumnjivo izgradio kultni status,ali po mom misljenju najvise zbog muzike. Ja nisam hard-core fan soula,bluesa itd.ali u svojoj kolekciji imam bas jedno Blues Brothers izdanje..
Edit: @Chaos Is Menemoj da ocekujes vrhunsko ostvarenje homora/komedije. Mogao bi zestoko da se razocaras jer,kao sto rekoh, film ipak najveci kvalitet generise u muzici i songovima. Zanrovski,film je road-trip muzicka komedija.

Edited by Crni Bombarder
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Crni Bombarder said:

Nisam siguran u tacnost price,ali negde sam procitao da je i u periodu snimanja filma vec bio lose.

 

Quote

- U vreme snimanja "Braće Bluz" Džon je postao zavisan od kokaina. Bilo je teško držati ga podalje od droge, a jednom je umalo umro. Zatekao sam ga u njegovoj prikolici sa planinom od belog praha na stolu, u stilu Tonija Montane - prisetio se Lendis u nedavnom intervjuu.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...