DameTime Posted Monday at 04:02 PM Share Posted Monday at 04:02 PM (edited) 21 minutes ago, Utopista said: Imam baš sada dve slične koje čekaju dom, taman da vas spojim da ti čuva(ju) taj lepi šal! 🙂 Već duže vreme kontempliram usvajanje mace. Jedino što me koči je činjenica da živim u stanu, a nisam sigurna da bih imala kome da je ostavim da brine o njoj kad imam obaveze van grada, kad putujem i sl. Ne želim da se obavežem na brigu o drugom živom biću a da se posle ispostavi kako to ne mogu da pružim... P.S. Šal mi je isplela keva, tako da hvala Edited Monday at 04:10 PM by DameTime reč 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uncletima Posted Monday at 04:09 PM Share Posted Monday at 04:09 PM @ uopista Ma, sve pet. I sam sam rentakar navijac. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 04:09 PM Share Posted Monday at 04:09 PM Naravno. Treba biti odgovoran i ne zaletati se. Nisu to igračke. Baš pre nedelju dana nam je jedna porodica vratila dva mačeta. Buni se komšinica ispod što trče i prave buku... Te selidbe tamo vamo su veliki stres za te mačke i stvaraju im konfuziju i nesigurnost. Zato je uvek bolje dobro razmisliti. Nadam se da ćeš jednom imati prave uslove, da će se mozaik složiti, pa da će ti se ostvariti želja što se tiče mačke - lepo je imati ih, a nije ni preterano zahtevno dosta su samostalne. Pozdrav za godpodju mamu. 🙂 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Monday at 04:12 PM Share Posted Monday at 04:12 PM 1 minute ago, Utopista said: Naravno. Treba biti odgovoran i ne zaletati se. Nisu to igračke. Baš pre nedelju dana nam je jedna porodica vratila dva mačeta. Buni se komšinica ispod što trče i prave buku... Te selidbe tamo vamo su veliki stres za te mačke i stvaraju im konfuziju i nesigurnost. Zato je uvek bolje dobro razmisliti. Da, pogotovo jer se mačke vezuju za prostor. 1 minute ago, Utopista said: Nadam se da ćeš jednom imati prave uslove, da će se mozaik složiti, pa da će ti se ostvariti želja što se tiče mačke - lepo je imati ih, a nije ni preterano zahtevno dosta su samostalne. I ja se takođe nadam, mislim baš sam typical cat person 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 05:13 PM Share Posted Monday at 05:13 PM 2 hours ago, Utopista said: Hvala najlepše na objašnjenjenju. Evo probaću u ovom postu. Pokušavao sam direktno sa telefona pomoću opcije na forumu 'add files', ali je slika uvek prevelika dok ne postane baš premala, i nije mi bilo jasno kako drugi postavljaju tako lepe fotke. Hvala vam još jednom! Inače nije kucov, nego mačka. Već dugo sam solidno smoren ljudima, i dosta sam se posvetio životinjama sa još nekim prijateljicama. Sklanjamo ih sa ulica, lečimo i čuvamo dok ih ne udomimo. Ovaj je imao puno sreće i maltene pravo iz kontejnera je udomljen. https://i.postimg.cc/8c2PVv0f/Screenshot-2024-12-16-14-18-24-735-com-viber-voip.jpg Prelep je, ali stvarno lep, ima cudnu dlaku, kao da je od neke rasne majke.🧡 1 hour ago, DameTime said: Već duže vreme kontempliram usvajanje mace. Jedino što me koči je činjenica da živim u stanu, a nisam sigurna da bih imala kome da je ostavim da brine o njoj kad imam obaveze van grada, kad putujem i sl. Ne želim da se obavežem na brigu o drugom živom biću a da se posle ispostavi kako to ne mogu da pružim... P.S. Šal mi je isplela keva, tako da hvala Ne, nemoj nikako da uzimas ni macku ni psa. Pas naravno moze u stanu, ali zato 3-4 x dnevno u setnju. Za macku je ipak stan nekako zatvor, a posebno situacija kada otputujes i briga ko ce o njoj voditi racuna kad nisi tu. Kad omatoris onda smes, sada nikako😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knipex Posted Monday at 08:15 PM Share Posted Monday at 08:15 PM 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted Tuesday at 06:22 AM Share Posted Tuesday at 06:22 AM 13 hours ago, Selina said: Prelep je, ali stvarno lep, ima cudnu dlaku, kao da je od neke rasne majke.🧡 Ne, nemoj nikako da uzimas ni macku ni psa. Pas naravno moze u stanu, ali zato 3-4 x dnevno u setnju. Za macku je ipak stan nekako zatvor, a posebno situacija kada otputujes i briga ko ce o njoj voditi racuna kad nisi tu. Kad omatoris onda smes, sada nikako😁 Kad omatoris ne mozes da uzmes macku jer mozes, tu i tamo, da zaglavis u bolnicu na neki remont pa se postavlja pitanje sta ce ti macka kad ne mozes da je zbrines kako treba. Tako da.....macka sad il nikad. Moje macke su bile indoor mace, za zivu glavu nisu htele preko praga, na otvorenom su bile prestravljene a automobili su ih uvodili u histeriju. Dovoljno im je bilo da vreme provode na terasama i uzivaju u prirodi na njihov nacin. Maca moze da ostane u stanu sama dan ili dva ako im se obezbedi dovoljno hrane i vode i cist posip. Najbolje resenje je da bi, zbog macijeg konfora, svakako morali da nadjete partnera, macijeg zbrinjavanja radi😇 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Tuesday at 11:28 AM Share Posted Tuesday at 11:28 AM (edited) Moje mačke nikada ne izlaze. Imam veliku zamreženu terasu i na njoj uživaju. Komšinica ispod mene u prizemlju isto voli mačke, njene izlaze i vraćaju se...osim kada se ne vrate. A 3 se nisu vratile u zadnjih godinu ipo. Ja to ne bih mogao da prebolim i to ne dolazi u obzir. Nije njima tako lepo napolju kao što ljudi misle. To pokazuje i prosečan životni vek mačaka na ulici koji je jako kratak. Što se tiče odlazaka na put, postoje sada pansioni pa se i to može rešiti. Ali kažem čovek treba to sam prelomiti i ne padati pod uticaje. Trenutno hranim(o) baš mnogo mačaka, i grcamo finansijski, ali nikada ne bih nagovarao nekoga da udomi mačku i tako nam olakša. Hoću da svima bude dobro. Delim slike na Fejsu pa ako se neko javi, čujemo se više puta, odem ili ja ili neko i upozna se, pogleda uslove i odlučimo da li da im damo mačku. Nisu to igračke, a neki bi eto da uzmu deci za igru ili sebi za slikanje...pa posle zovu da vrate, prete da će da ih izbace...stresiraju i mačke i nas. Ne treba mi to u životu tako da pažljivo biram. Pozdrav od tenutno najstarijih iz ekipe - Lea i Djoleta. 🙂 Edited Tuesday at 11:41 AM by Utopista 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Tuesday at 12:38 PM Share Posted Tuesday at 12:38 PM 1 hour ago, Utopista said: Moje mačke nikada ne izlaze. Imam veliku zamreženu terasu i na njoj uživaju. Komšinica ispod mene u prizemlju isto voli mačke, njene izlaze i vraćaju se...osim kada se ne vrate. A 3 se nisu vratile u zadnjih godinu ipo. Ja to ne bih mogao da prebolim i to ne dolazi u obzir. Nije njima tako lepo napolju kao što ljudi misle. To pokazuje i prosečan životni vek mačaka na ulici koji je jako kratak. Što se tiče odlazaka na put, postoje sada pansioni pa se i to može rešiti. Ali kažem čovek treba to sam prelomiti i ne padati pod uticaje. Trenutno hranim(o) baš mnogo mačaka, i grcamo finansijski, ali nikada ne bih nagovarao nekoga da udomi mačku i tako nam olakša. Hoću da svima bude dobro. Delim slike na Fejsu pa ako se neko javi, čujemo se više puta, odem ili ja ili neko i upozna se, pogleda uslove i odlučimo da li da im damo mačku. Nisu to igračke, a neki bi eto da uzmu deci za igru ili sebi za slikanje...pa posle zovu da vrate, prete da će da ih izbace...stresiraju i mačke i nas. Ne treba mi to u životu tako da pažljivo biram. Pozdrav od tenutno najstarijih iz ekipe - Lea i Djoleta. 🙂 I moja komsika ima ovakvu terasu sa ogradom, ima tri macke i sve su srecne. Poznajem u svom kraju mnogo ljudi koji imaju macke i pustaju ih uvece pa se nocu smucaju i ujutru dodju ispred vrata i cekaju. Ovde gde ja stanujem relativno je miran kraj ( bez saobracaja) tako da mogu svuda da ulaze i izlaze, neke ostanu i mesec-dva kod komsija, neke zive i pola zivota u svojoj kuci a pola kod komsija. Kazu da macka moze i 2 nedelje da bude u svojoj kuci, stanu i da je to cak i bolje nego da se nosi na neko njoj strano i nepoznato mesto, ali naravno da je neko dva puta dnevno obilazi, hrani je, poji i malo cisti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Tuesday at 12:52 PM Share Posted Tuesday at 12:52 PM 8 minutes ago, Selina said: I moja komsika ima ovakvu terasu sa ogradom, ima tri macke i sve su srecne. Poznajem u svom kraju mnogo ljudi koji imaju macke i pustaju ih uvece pa se nocu smucaju i ujutru dodju ispred vrata i cekaju. Ovde gde ja stanujem relativno je miran kraj ( bez saobracaja) tako da mogu svuda da ulaze i izlaze, neke ostanu i mesec-dva kod komsija, neke zive i pola zivota u svojoj kuci a pola kod komsija. Kazu da macka moze i 2 nedelje da bude u svojoj kuci, stanu i da je to cak i bolje nego da se nosi na neko njoj strano i nepoznato mesto, ali naravno da je neko dva puta dnevno obilazi, hrani je, poji i malo cisti. Ma uvek je to rizik sa kojim ja nisam spreman da se nosim. Sklonim ih sa ulice, hranim, lečim, drndam se oko njih...i onda da ih auto ubije ili pas rastrgne. Član sam nekoliko mačijih grupa na Fejsu i ne prodje nedelja da neko ne zakuka kako se to desilo... A u pravu si da je bolja varijanta da je neko obilazi i da ne vole baš selidbe. Ali eto postoji i varijanta sa pansionima što je nekada jedini izlaz - neki put nemaš kome natovariti obavezu da ti obilazi mačku dok si na moru, ili nećeš da duguješ uslugu nebitno, i lakše ti je da platiš par hiljada... Mada za mačku je stvarno dosta bolja varijanta da je neko obilazi. Ostaviš joj neki radio da svirka, neke igračke i neko dodje jednom dnevno na 15 minuta, očisti posip, promeni vodu, ostavi granule i nema frke. Postoje sada čak i neke osobe koje to rade za kintu što je isto sasvim ok varijanta. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uncletima Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago First snow - last snow... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts