Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, ters said:

Ritual drzave koja je pokusavala sebe predstaviti preko omladine – disciplinovane, nasmijane, slozne...i ideoloski ispravne. I pored toga sto je to  ipak bio samo teatar,  sam pokusaj da se zajednistvo i pripadnost promovisu je vrijedno pomena, mada je cirkus oko drzavne proslave predsjednikovog "rodjendana" bio sasvim nepotreban i rekao bih kontraproduktivan. I nekako nam se kroz taj dan cinilo da imamo obecavajucu buducnost  - u kojoj ne bi obiljezavali takve praznike na taj nacin- catch 22...

I dalje nije dovoljno obrazovala narod.

Reci mi da li si se u Kanadi kačio sa Hrvatima, Srbima, Bosancima?

Nije ideja bratstva bila loša, samo smo je loše sprovodili. Ta država je žene tretirala najravnopravnije od svih naprednih država u kojim sam ja bio, a broj nije mali.

Posted
1 hour ago, Helena said:

Ha, može biti, al ja sam onda bila mlada i svet je bio lep, ljudi divni, a budućnost svetla ❤️

Mozda se ne razumijemo bas najbolje, ali i ja to isto govorim - imali smo buducnost, bila nam je sirom otvorena u kojem god pravcu pozelimo, i pravljen je napor da se ostvari to neko zajednistvo - i mozda je to na nekom politickom visem nivou bilo vjestacko, ali medju obicnim ljudima uglavnom nije bilo vjestacko...

• Like 1
  • Love 1
Posted (edited)
7 minutes ago, mrd said:

I dalje nije dovoljno obrazovala narod.

Reci mi da li si se u Kanadi kačio sa Hrvatima, Srbima, Bosancima?

Nije ideja bratstva bila loša, samo smo je loše sprovodili. Ta država je žene tretirala najravnopravnije od svih naprednih država u kojim sam ja bio, a broj nije mali.

Ja se u principu ni sa kim nisam kacio, ni u SFRJ ni u Kanadi, mada sam i ovdje i u SFRJ naisao na budale od kojih sam se izmicao...Obrazovanje se mora gledati u relativnom pogledu - ne znam da li si vidio kartu nepismenosti 1931. - ono sto nikada nije bilo pod Austrougarskom je preko 50% nepismeno. Za tu polaznu osnovu, za 50 godina koje ukljucuju i jedan svjetski rat i u obrazovanju je napravljeno cudo... 

8bbst2k286231.png?width=1080&crop=smart&

Edited by ters
  • Like 1
Posted

Meni prvo što je zapalo za oko da je srednja Dalmacija nepismena, a ostrva pismena, čak i Lastovo.

Redovno idemo na Brač i nisam videla velik broj crkava koje bi možda mogle to da objasne.

Posted
11 minutes ago, Helena said:

Meni prvo što je zapalo za oko da je srednja Dalmacija nepismena, a ostrva pismena, čak i Lastovo.

Redovno idemo na Brač i nisam videla velik broj crkava koje bi možda mogle to da objasne.

Relativno vise pomoraca na ostrvima? 

Posted
26 minutes ago, ters said:

Ja se u principu ni sa kim nisam kacio, ni u SFRJ ni u Kanadi, mada sam i ovdje i u SFRJ naisao na budale od kojih sam se izmicao...Obrazovanje se mora gledati u relativnom pogledu - ne znam da li si vidio kartu nepismenosti 1931. - ono sto nikada nije bilo pod Austrougarskom je preko 50% nepismeno. Za tu polaznu osnovu, za 50 godina koje ukljucuju i jedan svjetski rat i u obrazovanju je napravljeno cudo... 

8bbst2k286231.png?width=1080&crop=smart&

Nisam mislio na pismenost koliko na tolerantnost, koja se isto ući.

Što se tiče sukoba i ja sam ih najviše imao sa mojim majmunima. 🤣 srbendama.

Ali su nas uvek na ručku u restoranu požalio, kako mi to tamo onako a ove zajenio jedemo. Odgovor je uvek bio zato smo ovde. 

7 minutes ago, ters said:

Relativno vise pomoraca na ostrvima? 

E, to obrazovanje. Širina znanja, znanje da su kulture različite. Svako može da nauči da čita, vidi šta je majmuna, a akademici nauka su