Jump to content

EVROPSKA UNIJA


McCarthy

Recommended Posts

47 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

 

Druže, koliko god da cenim tvoje pisanje, mislim da je veća šansa da Marsovci slete na Zlatibor, popiju tamo kafu i ostave nacrt za pravljenje letećeg tanjira nego ulazak u EU.

 

Sticajem okolnosti, zbog posla sam bio u prilici da, između ostalog, intenzivno pratim i aktivnosti EU na Balkanu u poslednje četiri godine, dakle u znatno širem dijapazonu nego li što se to čini u opsegu opšte informisanosti.

 

I to je, iskren da budem, bila prilična uranilovka do pre izvesnog vremena, a onda sam u jednom trenutku, pod pritiskom spoznaje da se situacija najednom rapidno uozbiljila u smislu proširenja, prvi put pomislio - jbt, ovi će nas primiti...

 

Kao kad oni amateri osluškuju svemir, pa posle godina ničega - bum. Evo jasnog signala.

 

Ne znam kako da opišem taj osećaj, ali je u moru evrointerakcije svaki sledeći signal ili jasan potez Brisela bio novi deo pazla, koji više ne da nije bio blurovan, već je poprimio konkretne obrise. Svaki novi program, svaki novi kredit, svako novo bespovratno ulaganje, svaki novi prijem u evropske institucije, svaka nova izjava evrolidera...

 

Naravno, zaključno sa najnovijim narativom koji precizira sledeću notu: nećete biti Putinovi i Sijevi pa čak i po cenu da budete naši. I kad se svaki božji dan suočim sa novim i novim znakovima, pa čak i onima preko kojih ogromna većina pređe i ne konstatujući ih, poput poslednje izjave danskog ministra spoljnih poslova koja dobija na snazi budući da je upravo Danska nekada bila kočničar proširenja, potpuno je logično da sijalica kreće da se pali...

 

Ili grejalica, kako kod koga...

 

Govor UFDL u Madridu samo je trešnjica na torti i svilena mašna kojom je upakovana ideja da se pomenute zemlje prime što je moguće pre, jer je prevršila dara meru kada je reč o kineskom i ruskom uticaju. A uz govor ide i bespogovorna činjenica po kojoj danas, dakle u ovom trenutku, Brisel mnogo češće drži šargarepu u ruci, a batinu jedva i da pominje.

 

A koliki je to otklon u odnosu na period od pre nekoliko godina, može da se proveri samo najedostavnijom uporednom analizom poruka iz Brisela nekada i sada. I što je najvažnije od svega, takav preokret u politici Unije o pridruživanju nije više puko obećanje, već po rečima briselskih zvaničnika - potreba.

 

Ujedno, i najlogičniji odgovor na aktuelnu situaciju u svetu. 

 

  

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nek grmi jako said:

 

Sticajem okolnosti, zbog posla sam bio u prilici da, između ostalog, intenzivno pratim i aktivnosti EU na Balkanu u poslednje četiri godine, dakle u znatno širem dijapazonu nego li što se to čini u opsegu opšte informisanosti.

 

I to je, iskren da budem, bila prilična uranilovka do pre izvesnog vremena, a onda sam u jednom trenutku, pod pritiskom spoznaje da se situacija najednom rapidno uozbiljila u smislu proširenja, pomislio - jbt, ovi će nas primiti...

 

Ne znam kako da opišem taj osećaj, ali je u moru evrointerakcije svaki sledeći signal ili jasan potez Brisela bio novi deo pazla, koji više ne da nije bio blurovan, već je poprimio konkretne obrise. Naravno, zaključno sa najnovijim narativom koji precizira sledeću notu: nećete biti Putinovi i Sijevi pa čak i po cenu da budete naši. I kad se svaki božji dan suočim sa novim i novim znakovima, pa čak i onima preko kojih ogromna većina pređe i ne konstatujući ih, poput poslednje izjave danskog ministra spoljnih poslova koja dobija na snazi budući da je upravo Danska nekada bila kočničar proširenja, potpuno je logično da sijalica kreće da se pali...

 

Ili grejalica, kako kod koga...

 

Govor UFDL u Madridu samo je trešnjica na torti i svilena mašna kojom je upakovana ideja da se pomenute zemlje prime što je moguće pre, jer je prevršila dara meru kada je reč o kineskom i ruskom uticaju. A uz govor ide i bespogovorna činjenica po kojoj danas, dakle u ovom trenutku, Brisel mnogo češće drži šargarepu u ruci, a batinu jedva i da pominje.

 

A koliki je to otklon u odnosu na period od pre nekoliko godija, može da se proveri samo najedostavnijom uporednom analizom poruka iz Brisela nekada i sada. I što je najvažnije od svega, takav preokret u politici Unije o pridruživanju je najlogičniji odgvor na aktuelnu situaciju u svetu. 

 

  

 

 

 

Ja prevodim ponešto za EU, tj. za evropskog poslodavca, ne za ove naše kretene i nisam baš toliki optimista. Što se tiče $$$ koje bi se davale po principu 'lezi 'lebe da te jedem', toga ima sve manje jer i tamo presušuje slavina. Ostaju kojekakve gluposti u smislu finansiranja izgradnje javnog WC-a ili dva semafora da se kaže da nešto ulažu, ali investitorima je lepo naznačeno da mnogo zavise od lokalnih šerifa, da se pojedinosti dogovaraju sa predstavnicima režima i da od pravosuđa nema mnogo vajde. Isto tako, čini se da nema mnogo volje, ili što je bitnije, novca, da se prekid sa RuZZijom i Kinom tek tako finansiraju. Uostalom, EU ionako ima problema sa mangupima u sopstvenim redovima, kao što je Orban, koji samo što javno ne zaigra Kaljinku. Čak i komšijske članice koje izlaze na Crno more, tj. Bugarska i Rumunija, nikako da uđu u Šengen, a i kod njih ima onih koji vole Kaljinku. Jeste da pokušavaju da malo pojačaju integraciju ostalih balkanskih država, ali u ovom trenutku je to samo Otvoreni Balkan, tj. zabavište za one koji će ući u EU za jedno 250 godina. Između redova se može pročitati da su sve države tog famoznog Otvorenog Balkana sa sve Kosovom u paketu generalno vukojebine za koje je dovoljno da ne divljaju. CG ima veće šanse ukoliko upristoji još neke stvari, ali i njih smatraju vukojebinom. Isto važi i za kompletnu BiH, s tim da je smatraju malo većom vukojebinom od svih navedenih.

 

Lepo je to što pričaju političari, ali ugojena i zadrigla briselska birokratija nije sposobna da uradi nešto više. Da jeste, 'Evropljanin' Orban ne bi toliko gledao ka Kremlju i zamišljao da bude lokalna verzija Lukašenka niti bi se poljski talibani nešto mnogo pitali za abortuse. Možda će EU finansirati krečenje dve škole i tri doma zdravlja, ali brat Si upravo gradi novi tržni centar na Novom Beogradu.

 

Voleo bih da ja grešim, a da si ti u pravu, i to ne u smislu forumske prepiske, već zarad opšteg dobra.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Žao mi je što nisam kadar da taj osećaj živopisnije pojasnim, ali samo u poslednjih mesec dana iz EU je stiglo ili će stići novca koji se meri kamarama.

 

Pre neki dan nas je EK primla u program Digitalna Evropa, koji je težak oko sedam i po milijardi evra kad se preraspodeli na ZB. Dan pre toga je EK pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih kompanija u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, ukupne vrednosti 2,1 milijardu evra.

 

Zatim AFD i EU finansiraju dva nova programa u iznosu od 204,6 miliona evra, kako bi podržali ključne institucije Srbije u usklađivanju javnih politika sa putanjom niskougljeničnog razvoja. Pre toga 3,6 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i S. Makedonije, dan ranije novi IPARD sa 288 miliona bespovratnih sredstava Evropske unije, a dva dana pre toga - sporazum o novim donacijama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u vrednosti od 162 miliona evra bespovratne pomoći...

 

I sve to u samo sedam-osam dana... One gradnje stanova, poput Vrnjačke banje i Pančeva, gde su juče izbeglice dobile ključeve, kao i slične stvari, svakako i ne stavljam u istu ravan (niti bi trebalo da ih stavljam), iako je i toga sve više i više.

 

Probao sam zato da pronađem u arhivi EK i Delegacije EU u Srbiji sličan period, dakle sa sličnim ulaganjima i donacijama kompresovanim u kratkom vremenskom periodu.. I zaista nisam našao.

 

E sad, možda nisam bio dovoljno temeljan i nisam tražio kako treba, ali sam ipak mnogo bliže spoznaji da se, zajedno sa istupima evrolidera, ono što se sada dešava nikada ranije nije dešavalo.

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Znam otprilike o čemu govoriš, mada mi to više deluje kao novac za gašenje požara, tj. evo vam pare da se ne biste međusobno pomlatili i da ne bi svaka šuša došla da radi na crno. EU je i do sada ulupala silan novac, ali o tome samo svedoče zarasle table koje niko i ne gleda. Da su bar do sada ucenili svaki cent pomoći okretanjem od RuZZije i Kine, pa da budem optimista, ali jok, samo bacaju pare u kesu bez dna. Do sada je bilo i dosta slučajeva da se te pare potroše tako što kumovi i braćale dobijaju poslove i naplate sve burazerski, ali birokrate to i ne vide. Znam da su ulupali neke silne pare na običnu biciklističku stazu negde na Dunavu u istočnoj Srbiji, ali ostalo je neizgrađeno ogromno parče jer su ono što je izgrađeno platili po burazerskim cenama. Ovo je samo jedan primer, ali do njihovog mozga ne dopire da ovde kilometar puta u ravnici košta koliko 3-4 kilometra na Alpima jer burazeri i kumovi moraju da se ugrade. Doduše, njihov novac je njihova stvar, ali činjenica je da je dosta toga potrošeno na burazere, kumove i braćale.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jos je cika Vimer 2000. u Bratislavi rekao da ''Srbija treba trajno da bude iskljucena iz evropskog razvoja''.

 

Pre svega za kaznu zbog minulog rada 1988-2000. a bogami i pre, a i ne treba im krajnje bandoglava zemlja koja bi non-stop rovarila iznutra i minirala rad ionako klimave EU.  

Tu su i (precutno) kulturoloski momenti - za vecinu evrobirokratije i raznih akademika, granice Evrope su granice gotske arhitekture, ono izvan tih granica moze samo pod izuzetnim okolnostima u EU - Grcka, Bugarska, Kipar, Rumunija. 

 

Uostalom, dve najvece glavonje u EU, Makron i Solc eksplicitno kazu da nema nista od prosirivanja EU i time je sve receno.

Ali opet nece dozvoliti da ZB bude rusko-kinesko igraliste kao neka Kirgizija ili Mongolija - zato je i stvoren uostalom Open Balkan - da drze balkanske drzavice na kratkom lancu.  

Edited by FrediB
Link to comment
Share on other sites

Otvoreni Balkan je američki projekat, projekat EU je Berlinski proces, ali to već i nije toliko bitno.

 

Bitnije su sledeće reči koje izgovorila UFDL: Kada gledamo unapred i zamišljamo kako će izgledati Evropa, da li možemo da zamislimo EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji su pod uticajem Kine i Rusije? To je nemoguće...

 

I sad, neko može da pomisli da je UFDL obična lažljivica, ali pravo je pitanje u stvari - a zašto je ona to rekla? Da je neko od balkanskih lidera nije neko naterao na to? Osnovano pretpostavljamo da nije, jer oni nemaju tu moć. Da nije dobila neke pare za promociju Zapadnog Balkana? Najverovatnije nije, ali su zato maltene odjednom počele da se slivaju reke para iz pravca Evropske komisije, kojoj ona predsedava, pravo na ZB, i to u dosad nezabeleženom tempu, a sve u vreme ozbiljne ekonomske krize i recesije koja kuca na vrata... 

 

Nešto drugo je, dakle, po sredi.

 

A potpuno je legitimno da se zapitamo i zašto je baš Zapadni Balkan iskočio upravo sada u prvi plan, i to ni manje ni više nego zajedno sa Ukrajinom i u istom kontekstu? Jel onako, reda radi? Neka koincidencija možda? Ne bi se reklo...

 

Pa umesto da su pustili ZB da se doživotno čvari u čekaonici EU, sada poimence pominju države za koje, kako sami kažu, treba što pre pronaći model pridruživanja?!

 

Zašto sve to baš sada? I ako već lažu, zbog čega ispadaju lažovi pred vlastitom javnošću, jer se to ne izjavljuje u Gadžinom Hanu, nego u Madridu? I šta EU može dobiti laganjem tog kalibra?

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moze da prica sta hoce, Makron i Solc imaju zadnju rec, a ona je nema prosirenja EU (do daljnjeg). 

 

Pogotovo je Nemacka tu poznata po svojoj tvrdoglavosti, autizmu, surovosti i nefleksibilnosti. 

Edited by FrediB
Link to comment
Share on other sites

Makron u EU nema ni prednju ni zadnju reč, što smo videli kroz reakcije najvećih evropskih i svetskih medija kad je bio u Pekingu, koji samo što nisu povraćali po njemu.

 

Takođe, videćemo kako će partneri u EU i svetu reagovati ako mu BRIKS dozvoli učešće u statusu gosta na sledećem samitu u JAR, za šta je već revnosno aplicirao, ali o tom potom budući da su male šanse da dobije poziv.

 

Možda bi Si i oni u Pekingu i voleli da Makron ima zadnju reč u EU, a i Rusi verovatno ne bi imali ništa protiv, ali to su samo pusti snovi.

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

U srpskim medijima je nedavno prosla potpuno nezapazeno vest da je u evropskom parlamentu otvorena tema preispitivanja daljih pregovora o pristupanju Srbije u EU i svrha finansiranja Srbije na tom putu. Jer Srbija nista do danas nije ucinila da svoj status na tom putu opravda. Ovom raspravom se postavlja pitanje koliko je jos vremena ostalo do predloga koji je u EU parlamentu pokrenut - da se status Srbije na putu za EU zamrzne zbog njene pokazane nulte spremnosti na uskladjivanje sa EU politikom i promenama na koje se Srbija obavezala u zelji da uniji pristupi.

 

Za sada jos jedini konac na kome se Srbija drzi je neko Vucicevo obecanje Amerikancima o onom nemacko-francuskom (citaj - americkom) planu o normalizaciji zivota na Kosovu kao i posledicno - uzajamno priznavanje dve drzave. 

 

Vucic misli da svoje obecanje usmeno ili pismeno sve-jedno moze da odlaze u nedogled po sistemu obecanje ludom radovanje.  Amerikanci jesu strpljivi sa stapom i sargarepom, ali ne beskonacno strpljivi a jos manje odusevljeni da glume ludom radovanje. Pitanje je samo koji su im scenariji u opticaju za Balkan, onaj deo koji nisu integrisali u NATO a Evropa u EU a u svetlu rovarenja Rusije po Balkanu preko idealnih korisnih im idiota u vidu Srba. 

 

Vezano sa tim (ovo bi islo na temu vox populi) aktuelni protesti u vise gradova u Srbiji (uz njih sam svim srcem i nadam se da ce se nastaviti kao oni u Izraelu sto ne jenjavaju protiv samovolje njihovog uzurpatora na vlasti).

 

Ali - kako protiv 80% indoktriniranog propagandom naroda? Nije problem samo sns/sps i Vucic. Srbiji treba dugogodisnja detoksikacija i treznjenje posle 10 godina masovnog trovanja lazima medija da bi uopste shvatila u kakvoj je bezizlaznoj situaciji. To naroda sto izlazi na proteste je nedovoljno brojcano i nedovoljno organizovano. Zahtevi protesta su osnova za sve ostalo, ali mafiji na vlasti je upravo to osnova za opstanak na vlasti koji nece dati ni u ludilu. 

 

Spoljni faktor - da se vratim na taj deo. Da Srbiju puste niz vodu, to znaci uskracivanje finansiranja, zamrzavanje statusa pristupne clanice EU, bez sankcija sa sankcijama? U oba slucaja Srbija dozivljava ekonomski kolaps. 

 

Da ce se, iako misle da su bistri, da su neki vesti igraci, da su naucili lekciju sa poigravanjem sa zapadom i rezultatom od Milosevica pa ce izbeci njegove greske, neko od ove dvojice malo preigrati u igrokazu kao sto smo u toku ovoga sto porucuje ovih dana Dodik o referendumu za otcepljenje RS od BIH a na Kosovu izvodi Vucic ne bi li opstruisao ono sto je obecao?  

 

Bilo kako bilo, ja ne vidim ni pored najbolje volje iole dobar scenario koji se moze odigrati u ovom rasporedu. Svi potencijalni ne slute na dobro. 

 

Do promena u Srbiji (na vlasti) je doslo ali tek posle grdnog dogorevanja do noktiju, gradjanskog rata, decenijskih sankcija i bombardovanja '99. Deceniju posle opet potpuna razgradnja i ono malo rekonstruisanog. Sta nam to govori o nasoj percepciji i sposobnostima da vodimo drzavu kada se opet pokazalo da najobicnija, podrazumevajuca osnova da bi osnova pluralizma i demokratije - smena vlasti i nezavisni mediji za Srbiju izgleda kao nemoguca misija. 

 

Sta ce se desiti? Sutiranje iz civilizovanog sveta, mrcvarenje jos godinama ovako kako je sada, batine? Vidite li vi neki cetvrti itd. scenario koji moze da se odigra a da je moguce izbeci ova 3? 

  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nek grmi jako said:

Makron u EU nema ni prednju ni zadnju reč

 

 

Makron je ipak predsednik druge najjace EU zemlje. 

5 minutes ago, Jezebel said:

Sta ce se desiti? Sutiranje iz civilizovanog sveta, mrcvarenje jos godinama ovako kako je sada, batine? Vidite li vi neki cetvrti itd. scenario koji moze da se odigra a da je moguce izbeci ova 3? 

Open Balkan kao kolektor i rezervat za banana-drzavice Balkana.

Eventualno smanjivanje pretpristupnih fondova na nulu (jer ko normalan baca pare u rupu bez dna?).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, FrediB said:

Open Balkan kao kolektor i rezervat za banana-drzavice Balkana.

Eventualno smanjivanje pretpristupnih fondova na nulu (jer ko normalan baca pare u rupu bez dna?).

 

Prakticno 'sutiranje iz civilizovanog sveta' opcija.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Jezebel said:

 

Prakticno 'sutiranje iz civilizovanog sveta' opcija.

Ko da je Srbija tu ikada bila, a i Balkan u sirem smislu. :lol_2: Jednostavno, oduvek je to bio slum i favela Evrope, tako da ekipa sa ''zapada'' zna s kim ima posla. 

Edited by FrediB
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, FrediB said:

Ko da je Srbija tu ikada bila, a i Balkan u sirem smislu. :lol_2: Jednostavno, oduvek je to bio neki slum i favela Evrope, tako da ekipa sa ''zapada'' zna s kim ima posla. 

 

Jeste ali ja vidim da se drugi svi oko nas bas dobro batrgaju da se iz tog statusa izvuku. Nekako pored svih slicnosti u mentalitetu SVI su razbistrili da mozes samo na 2 strane, ili sa civilizacijom ili da ostanes sam u zapecku dok te istorija ne sazvace i ispljune (ma kakav BRIKS, azijatska, arapska i ina snovidjenja od saveza, partnertstava, sarenih laza...)

 

Ali eto, 80% Srbije bi radije u srednji vek. Zalosno. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Jezebel said:

Jeste ali ja vidim da se drugi svi oko nas bas dobro batrgaju da se iz tog statusa izvuku. Nekako pored svih slicnosti u mentalitetu SVI su razbistrili da mozes samo na 2 strane, ili sa civilizacijom ili da ostanes sam u zapecku dok te istorija ne sazvace i ispljune (ma kakav BRIKS, azijatska, arapska i ina snovidjenja od saveza, partnertstava, sarenih laza...)

Nece ni MK, AL, CG uci u EU. Tamni vilajet zvani BiH da ne spominjem. 

2 minutes ago, Jezebel said:

Ali eto, 80% Srbije bi radije u srednji vek. Zalosno. 

Volja vecine, tj. rulje (''vox populi vox dei'') kao jedna od najvecih klopki demokratije. 

 

Edited by FrediB
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, FrediB said:

Nece ni MK, AL, CG uci u EU. Tamni vilajet zvani BiH da ne spominjem. 

Volja vecine, tj. rulje (''vox populi vox dei'') kao jedna od najvecih klopki demokratije. 

 

 

Pa nece sigurno u dogledno vreme ali bar streme da idu u tom pravcu umesto da se zaludjuju kao Srbija pobedom Rusa nad zapadom i nekom novom svetskom poretku koji bi iz toga proistekao u sta veruje vecina Srba kako pokazuju mnogobrojne ankete. 

 

Sto Srbiju ostavlja u najgorem mogucem obliku kao jedinstveni slucaj u Evropi potpunog otcepljenja od realnosti (minus onih 20% svesnih sta se desava) kao ono Kusturicino ostrvo sa razdraganim svetom na kraju filma Underground (ispalo kao prorocanstvo). 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Nek grmi jako said:

Makron u EU nema ni prednju ni zadnju reč, što smo videli kroz reakcije najvećih evropskih i svetskih medija kad je bio u Pekingu, koji samo što nisu povraćali po njemu.

 

Takođe, videćemo kako će partneri u EU i svetu reagovati ako mu BRIKS dozvoli učešće u statusu gosta na sledećem samitu u JAR, za šta je već revnosno aplicirao, ali o tom potom budući da su male šanse da dobije poziv.

 

Možda bi Si i oni u Pekingu i voleli da Makron ima zadnju reč u EU, a i Rusi verovatno ne bi imali ništa protiv, ali to su samo pusti snovi.

 

 

 

A kako zamišljaš u demokratskom društvu da se zabrani kritika jednog političara ? I to političara koji radi suprotno od ostatka Evrope u ovom trenutku. Pa nije to Rusija ili Kina pa da vlast zabrani medijima da se bave nekom temom ili nekom osobom. To je na zapadu nemoguće. Makron je uz Šolca neformalni lider EU. Tu je još i Italija ali po meni ona će jako teško biti u istoj ravni sa ove dve države. Nemačka je motor evrope, najjača ekonomija, Francuska je jedina nuklearna sila i ima pravo veta u UN. Dakle ni pod tačkom razno lideri ove dve zemlje ne mogu biti nebitni likovi u EU.

 

Što se tiče BRIKS-a neće reagovati nikako jer FRA sigurno neće napuštati EU zbog BRIKS. Njegovo guranje na taj sastanak je zbog toga što je Rusija protiv toga. Ako uspe da dobije pozivnicu poremetiće odnose Rusije sa ostalim članicama jer Putin to neće otrpeti tako lako. Ako ne dobije pozivnicu onda će ostali članovi to zameriti Rusiji jer ih udaljava od ostatka sveta a sa FRA sve ove države imaju dobre odnose. Ovde je u stvari najveći pritisak na Južnu Afriku jer je ona ta koja bi da bude i na zapadu i na Istoku. Sada će morati da donesu odluku na čiju stranu staju.

Link to comment
Share on other sites

Nemojmo jedni drugima stavljati reči u usta, jer se tako sagovornici na kraju mačuju sami sa sobom i gube fokus, niti koristiti konstrukcije koje nisu ni pomenute kako bismo stigli do nekakve poente, jer zaista nisam niti u jednoj jedinoj reči pomenuo da treba zabraniti kritike Makrona.

 

Naprotiv, one su dobrodošle, ali je za njegovu ulogu u EU indikativno to što nikada u medijima neće imati tretman koji ima briselski ešalon političara, od UFDL, preko Borelja pa sve do Mišela, iako je on lično pobednik na velikim izborima velike zemlje za koga su glasali ljudi, dok za ove druge niko nije glasao... A samom disproporcijom te vrste i dezavuisanjem tog kalibra u javnom diskursu dovodi se u pitanje i to u kojoj meri on može da učestvuje u kreiranju EU politike, a naročite politike proširenja...

 

Što se pak BRIKS-a tiče, kao neko ko je dugogodišnji rizničar degolizma, o čemu sam u više navrata pisao na ovom mestu, svakako bih u drugim oklnostima pozdravio francusku aplikaciju za samit u JAR, ali nikako ne u ovo vreme. Jer, tamo nije samo Rusija, već i Kina, što znači da je to skup koji predvode dva neprijatelja francuskih partnera, a jedan od njih čak i u oružanom sukobu.

 

A i bolje je ne provocirati sudbinu sa pitanjem na čiju će stranu stati JAR u svetlu aktuelnih dešavanja i naročito u sporu SAD i Kine, jer nam se odgovor možda i neće baš dopasti.

 

Ali barem je dobro to što smo se konačno složili da je saradnja Kine i Rusije loša stvar i svetska nepogoda, jer se dobro sećam vremena kada su neki od nas ovde uporno potencirali na tome da treba razvrgnuti taj savez, citirajući čak i stogodišnjeg Kisindžera, a ne minimalizovati ga i praviti se da on uopšte ne predstavlja pretnju.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Konstatovao si da je Makron nebitan što smo navodno mogli videti po kritikama koje je dobio posle posete Kini. Mislim da sam ti prilično jasno objasnio koliko je to pogrešno shvatanje tog događaja.

 

Makron je tvorac ove politike da se EU više ne širi dok se ne reformiše. Od njega je potekao čak i ovaj nov sistem kako se vode pregovori sa kandidatima. On kada je to najavljivao mnogi su ga kritikovali a sada vidimo da su svi prihvatili to. Još jedan jasan znak da je on uz Nemačku vlast neformalni vođa EU.

 

 

Edited by Klotzen
  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam odakle vam ovaj procenat od 20...tj 20%...?  Ko kisele žene ste, sve vam smeta....ili nisam dobro razumeo, 20% je vas samosvesnih, a ostali su tupche...

U zavisnosti od ponašanja EU prema Srbiji raste i procenat privrženosti pristupu. Niko ne želi da ga smatraju krpom i brišu pod s njim, a kako raste uvažavanje i poštovanje tako raste želja Srba sa participiranjem u Uniji. Da je neka normalnija vlast, koja ima normalnu komunikaciju, istovetnu za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, taj procenat bi bio preko 50% i to stabilno.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Constantin said:

Ne znam odakle vam ovaj procenat od 20...tj 20%...?  Ko kisele žene ste, sve vam smeta....ili nisam dobro razumeo, 20% je vas samosvesnih, a ostali su tupche...

U zavisnosti od ponašanja EU prema Srbiji raste i procenat privrženosti pristupu. Niko ne želi da ga smatraju krpom i brišu pod s njim, a kako raste uvažavanje i poštovanje tako raste želja Srba sa participiranjem u Uniji. Da je neka normalnija vlast, koja ima normalnu komunikaciju, istovetnu za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, taj procenat bi bio preko 50% i to stabilno.

Jel, a Srbija i slicni su neki poslednji kineski carevi i slicno, pa su EU i kompanija vecito duzni da im povladjuju, peze i zovu ih Djole? :lol_2:

Edited by FrediB
  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, FrediB said:

Jel ,a Srbija i slicni su neki poslednji kineski carevi i slicno, pa su EU i kompanija vecito duzni da im povladjuju, peze i zovu ih Djole? :lol_2:

Pa naravno...nismo mi Makedonija, uz dužno poštovanje Makedonaca. Mi možda ne možemo da damo veliki doprinos stabilnosti EU, al što možemo da zajebemo stvar, to niko ne može u okruženju. Najjači smo u tome. A evo, ako laže koza, rog ne laže...

https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2023/1/26/za-clanstvo-srbije-u-eu-43-protiv-32-posto-gradjana

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Constantin said:

Ne znam odakle vam ovaj procenat od 20...tj 20%...?  Ko kisele žene ste, sve vam smeta....ili nisam dobro razumeo, 20% je vas samosvesnih, a ostali su tupche...

U zavisnosti od ponašanja EU prema Srbiji raste i procenat privrženosti pristupu. Niko ne želi da ga smatraju krpom i brišu pod s njim, a kako raste uvažavanje i poštovanje tako raste želja Srba sa participiranjem u Uniji. Da je neka normalnija vlast, koja ima normalnu komunikaciju, istovetnu za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, taj procenat bi bio preko 50% i to stabilno.

 

Ako nekoga finansiraš više od dve decenije, a taj ti nije zahvalan, pre bih rekao da je u pitanjur azmaženost nego tretiranje nekoga kao krpe. Neka oni slobodno vole RuZZiju i prekinu da se bave mrskom EU. Za početak, predlažem da ušteđevinu iz mrskih evra konvertuju u rublje, da ne idu po tim Evropama, već da gastarbajterišu u Ruzziji, da ne letuju u mrskoj EU Grčkoj, već na belocrkvanskim jezerima i da svoje evropske automobile zamene za Lade.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Nek grmi jako said:

A i bolje je ne provocirati sudbinu sa pitanjem na čiju će stranu stati JAR u svetlu aktuelnih dešavanja i naročito u sporu SAD i Kine, jer nam se odgovor možda i neće baš dopasti.

Davno je JAR odabrala tabor. Zato i jesu na nizbrdici, uprkos otporu obrazovane manjine.

Makronova posjeta je više ekonomska nego politička, Francuska gubi uticaj i tržište u svojim bivšim afričkim kolonijama i on to pokušava da kompenzuje otvaranjem nekih novih tržišta, na primjer u poslednjih godinu dana fokus je stavljen na Keniju i Angolu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Constantin said:

Pa naravno...nismo mi Makedonija, uz dužno poštovanje Makedonaca. Mi možda ne možemo da damo veliki doprinos stabilnosti EU, al što možemo da zajebemo stvar, to niko ne može u okruženju. Najjači smo u tome. A evo, ako laže koza, rog ne laže...

https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2023/1/26/za-clanstvo-srbije-u-eu-43-protiv-32-posto-gradjana

E pa zato nema prijema za Srbiju i slicne, izmedju ostalog. Niko nece trojance i one sto bi da rovare u svom sastavu. 

Edited by FrediB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...