Smrtokapa Posted Monday at 05:49 PM Posted Monday at 05:49 PM Poništavanje izbora baš i nije imalo nekog efekta, s obzirom da je Simion dobio 1700000 glasova više nego Georgiesku prošli put. 2
djura.net Posted Monday at 06:00 PM Posted Monday at 06:00 PM Simion je na tim ponistenim izborima imao skoro 1.3M glasova, tako da se moglo ocekivati da se ti glasovi preliju kod ideoloski najblizeg kandidata. Meni je zanimljivo (odnosno neverovatno i zapanjujuce) da je Simion dobio od dijaspore, koja broji sigurno milion glasaca, skoro 70% podrske. 2
McLeod Posted Tuesday at 01:58 AM Posted Tuesday at 01:58 AM To uopste nije cudno, to su ti oni gastosi koji su ocekivali da lade jaja po Nemackoj i Skandinaviji za socijalku i salju pare nazad, pa se neprijatno iznenadili kakvo je Evropa govno pa cemo da im udarimo cajper 1
Beonegro Posted Tuesday at 04:31 AM Posted Tuesday at 04:31 AM 10 hours ago, djura.net said: Meni je zanimljivo (odnosno neverovatno i zapanjujuce) da je Simion dobio od dijaspore Što se tiče dijaspore, rumunska je očito kao i naša, uglavnom građevinci, majstori i ostali koji su vodili računa da ne pretjeraju sa školom, plus travelling people, da budem politički korektan, a našu, osim ljudi koje znam od ranije, izbjegavam, a nedavno sam sreo jednog primjerka igrom slučaja iz Požege koji me podsjetio zašto ih izbjegavam, budući da je u 20 minuta uspio da: - mi pokaže šolju sa putlerovom slikom; - mi objasni da smo mi bolji od Francuza, a tek posebno od Arapa i crnaca; - da sam kupio stan u kraju u kom žive crnčuge; - da mi ispriča kako zna odlično jednog lika odavde kome su roditelji iz okoline Čačka i kako su veliki drugovi, da bi u istom dahu rekao i kako je taj oženio Arapkinju, a i ona ga je bila izbacila iz stana pa se potucao po drugovima mjesec dana. 7
Beonegro Posted Tuesday at 05:23 AM Posted Tuesday at 05:23 AM Europe pledges half a billion euros to lure scientists as Trump battles universities 3
djura.net Posted Tuesday at 06:02 AM Posted Tuesday at 06:02 AM 1 hour ago, Beonegro said: Što se tiče dijaspore, rumunska je očito kao i naša, uglavnom građevinci, majstori i ostali koji su vodili računa da ne pretjeraju sa školom, plus travelling people, da budem politički korektan Ali nasa dijaspora, narocito van EU je vrlo prozapadno orijentisana. Isto vazi i za moldavsku, koja je bukvalno odlucila predsednicke izbore jesenas.
Beonegro Posted Tuesday at 06:12 AM Posted Tuesday at 06:12 AM 7 minutes ago, djura.net said: Ali nasa dijaspora, narocito van EU je vrlo prozapadno orijentisana. Isto vazi i za moldavsku, koja je bukvalno odlucila predsednicke izbore jesenas. Možda van EU, ovo što sam po Evropi sretao van kruga ljudi koje znam ili sa studija ili iz Beograda (mislim da sad imam više bivših kolega iz Beograda u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji i Norveškoj, nego što ih je ostalo u BG) je vrlo često u fazonu "gospodina" kojeg sam pomenuo u prethodnom postu. Inače moj subjektivni utisak o rumunskoj dijaspori u Francuskoj na osnovu uzorka od 5-6 kolega i 2 koleginice je super, pristojan obrazovan svijet koji gleda svoj posao, samo što je to očito top 10% njihove dijaspore. 2
djura.net Posted Tuesday at 06:18 AM Posted Tuesday at 06:18 AM @Beonegro Nemam kad sada da trazim rezultate izbora, ali nasa dijaspora uvek na izborima donese pobedu prozapadnim partijama i pokretima. Cak mi se cini i Nemacka i Austrijska, gde vec godinama dominiraju primerci kao taj iz Pozege kog si opisao.
Beonegro Posted Tuesday at 06:44 AM Posted Tuesday at 06:44 AM 24 minutes ago, djura.net said: @Beonegro Nemam kad sada da trazim rezultate izbora, ali nasa dijaspora uvek na izborima donese pobedu prozapadnim partijama i pokretima. Cak mi se cini i Nemacka i Austrijska, gde vec godinama dominiraju primerci kao taj iz Pozege kog si opisao. Da, ali nije bitno, jer je procenat nas dijaseraca koji glasamo izuzetno mali, nas u Parizu od bar pedesetak hiljada ljudi sa pravom glasa na izborima u Srbiji glasa manje od 3000. 1
Beonegro Posted Tuesday at 07:33 AM Posted Tuesday at 07:33 AM (edited) Troškovi finansiranja evropskih zemalja (kamate na javni dug, konkretno desetogodišnje obveznice) su nakon najave njemačkog stimulusa od 500 milijardi porasli, što je logično, jer će te investicije biti finansirane dodatnim zaduživanjem, a dodatno zaduživanje bar u teoriji povećava mogućnost da Njemačka jednog dana ne bude u stanju da plaća svoje dugove, što kao kompenzaciju iziskuje veći povrat na investiciju. Međutim, u poslednjih 6-7 sedmica se dešava nešto neočekivano: kamate na njemački dug padaju (a sa njima i kamate na dug ostalih država eurozone, jer je desetogodišnji Bund benchmark za cijelu EZ, pa i šire). Objašnjenje: divljanje dnevne doze sjedinjenodržavljanina čini da evropske obveznice izgledaju kao safe heaven u odnosu na američke obveznice, tako da tražnja za T-bills pada, dok tražnja za Bundom, Obligations à Terme, Buoni del Tesoro Poliennali i ostalim EZ obveznicama rastu. U prevodu, zahvaljujući mudrim državničkim potezima agenta orange dešava se bijeg kapitala iz SAD ka Evropi. Slika koja govori više od 1000 riječi: izvor Edited Tuesday at 07:52 AM by Beonegro 3
Gromovnik Posted Tuesday at 08:43 AM Posted Tuesday at 08:43 AM Sta se zbiva u Nemackoj? Merc nije dobio vecinu u parlamentu, i ako njegova stranka i SPD imaju dovoljnu vecinu. Oni imaju 328 poslanika. A Merc je dobio 310 od potrebnih 316.
Beonegro Posted Tuesday at 08:55 AM Posted Tuesday at 08:55 AM 7 minutes ago, Gromovnik said: Sta se zbiva u Nemackoj? Merc nije dobio vecinu u parlamentu, i ako njegova stranka i SPD imaju dovoljnu vecinu. Oni imaju 328 poslanika. A Merc je dobio 310 od potrebnih 316. Pretpostavljam da u samoj CDU preostali merkelovci šalju poruku da mora da uzme u obzir njihove interese, mislim da nije ništa ozbiljnije od sitne političke trgovine i oportunističke ucjene (ili možda čak CDU manjina iz bivše Istočne Njemačke koja se zalaže za principijelnu anti-imigrantsku koaliciju sa AfD želi garancije da ovi neće biti zabranjeni), odnosno da će sad nešto da im obeća i onda će ga izglasati iz drugog pokušaja.
djura.net Posted Tuesday at 11:15 AM Posted Tuesday at 11:15 AM Uopste ne izgleda naivno ovaj fail Merza da osigura vecinu. Naravno, AfD se smeska, traze nove izbore. Evropskih indeksi su u padu od momenta glasanja. Iz SPDa tvrde da su lojalni i da su svi njihovih poslanici glasali za Merza. Onako, na prvu, cini mi se da su u pitanju strani uticaj, odnosno da se ovako salje poruka Merzu.
Drug Crni Posted Tuesday at 12:30 PM Posted Tuesday at 12:30 PM (edited) Rumunija bila možda i najbednija od zemalja Veršavskog pakta. Otarasila se diktature kako trebujetm. Ušla u EU i možda se najviše i razvila pod tim uticajem od svih istočno i centralno evropskih država, novih članica. Bilo bi možda preterano reći da su procvetali, ali značajno su napredovali otkako su postali članica. I onda izaberu ovog evroskeptika i ex-fudbalskog huligana za predsednika. Verovatno je i kremaljski pijun. Zaista, šta se dešava sa čovečanstvom? Edited Tuesday at 12:30 PM by Drug Crni slova 8
Beonegro Posted Tuesday at 12:41 PM Posted Tuesday at 12:41 PM (edited) 10 minutes ago, Drug Crni said: Rumunija bila možda i najbednija od zemalja Veršavskog pakta. Nepojmljivo, čak i za nas koji smo iskusili sankcije, i to ne samo pod Čaušeskuom, nego i dugo nakon njega, bar do 2000., vjerovatno i neku godinu duže. Bivša koleginica 1986. godište, iz nekakve srednje klase iz Bukurešta ukoliko se to može nazvati srednjom klasom (odrasla sa oba roditelja, koji su imali neke kancelarijske poslove), mi je pričala da bi, kad je bila mala, za rođendan dobila jednu pomorandžu, njeni su imali za toliko. EDIT: ako postoji success story proširenja EU na istok, to je Rumunija. Edited Tuesday at 12:41 PM by Beonegro 8
Gromovnik Posted Tuesday at 12:49 PM Posted Tuesday at 12:49 PM 3 hours ago, Beonegro said: Pretpostavljam da u samoj CDU preostali merkelovci šalju poruku da mora da uzme u obzir njihove interese, mislim da nije ništa ozbiljnije od sitne političke trgovine i oportunističke ucjene (ili možda čak CDU manjina iz bivše Istočne Njemačke koja se zalaže za principijelnu anti-imigrantsku koaliciju sa AfD želi garancije da ovi neće biti zabranjeni), odnosno da će sad nešto da im obeća i onda će ga izglasati iz drugog pokušaja. U 15:15 novo glasanje, verovatno je u medjuvremenu nesto istrgovano....ali u svakom slucaju opomena Mercu da nece moci mnogo toga kako je on zamislio.
DJORDJE Posted Tuesday at 12:52 PM Posted Tuesday at 12:52 PM Rumunija iz 80tih i ova danas je kao kad bi nekoga iz 19tog veka prebacio u danasnje doba. Poznanik je bio student 80tih, doba najveceg ludila familije. Iskljucili bi im grejanje i toplu vodu u sred zime radi stednje. Jedne godine je Causesku hteo da vidi plantazu jabuka u novembru, kada su vec sve jabuke bile obrane.Poslali su studente i djake da kace jabuke na stabla. 1 2
djura.net Posted Tuesday at 01:15 PM Posted Tuesday at 01:15 PM Kad smo kod Rumunije, opet pokazuju kako treba odgovorna vlast i drzava da se ponasa u kriznim vreme ima bbc Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu has resigned and his Social Democrat party is to leave the government after a right-wing nationalist candidate won the first round of the presidential election. 2
djura.net Posted Wednesday at 02:04 PM Posted Wednesday at 02:04 PM Vec danas Merz otisao u Paris a kasnije danas ide u Poljsku. Meni izgleda da je spreman da uradi velike stvari i za Nemacku i za EU. DW German Chancellor Friedrich Merz called on European Union member states to boost defense spending and vowed to prioritize European unity. German Chancellor Friedrich Merz in a strong showing of unity with Ukraine announced that he will visit the country soon. Merz said during his first official trip to Paris that he wants to work toward arrangements to ensure a lasting ceasefire in Ukraine. Germany's new Interior Minister Alexander Dobrindt ordered the deployment of more police officers to all the country's borders, after having vowed to to curb irregular migration. 1
Recommended Posts