Jump to content

PRC - Kina - gigant u usponu ili copycat

Recommended Posts

Posted

Lea Sahay (rođena Deuber) već devet godina radi kao dopisnica u Kini, uključujući Peking i Šangaj. Diplomirana politologija i azijski studij tečno govori kineski i upoznala je zemlju iz unutrašnje perspektive otkako je prvi put putovala u Kinu 2008. Prije Olimpijskih igara, kao 16-godišnjakinja, živjela je u obitelji domaćina i pohađala kinesku školu. Njezinu knjigu “The End of the Chinese Dream” Droemer Knaur objavit će 2. rujna.

Posted
  On 8/28/2024 at 10:45 PM, Dragan said:

Lea Sahay (rođena Deuber) već devet godina radi kao dopisnica u Kini, uključujući Peking i Šangaj. Diplomirana politologija i azijski studij tečno govori kineski i upoznala je zemlju iz unutrašnje perspektive otkako je prvi put putovala u Kinu 2008. Prije Olimpijskih igara, kao 16-godišnjakinja, živjela je u obitelji domaćina i pohađala kinesku školu. Njezinu knjigu “The End of the Chinese Dream” Droemer Knaur objavit će 2. rujna.

Expand  

To sam sve uglavnom pročitao....mada više me interesuje Jerg Wutke šta ima da kaže, ipak je on 30 godina proveo u Kini i koliko sam video, uporedjuje sve činjenice. Novinare baš i ne gotivim mnogo, jer oni uglavnom prate uredjivačku politiku lista za koji pišu.

Posted
  On 8/28/2024 at 11:01 PM, Constantin said:

To sam sve uglavnom pročitao....mada više me interesuje Jerg Wutke šta ima da kaže, ipak je on 30 godina proveo u Kini i koliko sam video, uporedjuje sve činjenice. Novinare baš i ne gotivim mnogo, jer oni uglavnom prate uredjivačku politiku lista za koji pišu.

Expand  

Na nemackom je nazalost, ali mozes da proturis kroz neki sistem za prevodjenje.

Genijalan intervju i vrlo svez. U jednom pasusu kaze da je predsednik rekao danskom premijeru

da je neverovatno kako su Evropljani lenji, narocito mladi ljudi. U Kini ( kaze predsednik) ako ne rade ili

ne idu u skole moraju na selo da pomazu seljacima.

https://themarket.ch/interview/joerg-wuttke-chinas-wirtschaft-hat-gigantische-schraeglage-ld.11505

• Thanks 1
Posted
  On 8/29/2024 at 6:54 AM, Dragan said:

Mislis li da bi kineski sistem bio dobar i za nas (Zapad)?

Sta ti se posebno svidja u njemu?

Expand  

Nisam analizirao sisteme i ne znam šta je dobro za vas, ali primećujem istu medalju, ali ratličitog aversa i reversa. Ne postoji savršeni sistem. Najbliži nekom savršenstvu su Skandinavci.

Sa čim  ili kim da ga uporedim, sa našim :smiley26:  Tako da...interesuju me ljudi i njihov odnos prema meni kad se nadjem u njihovom okruženju. Lično bih pre izabrao da drugujem sa Kinezom nego sa Englezom...zašto? To je za drugu temu, pa da se ne rasplinjujemo ovde, završiće isto kao i na drugim temama, do pojave moderatora i objašnjavanja šta ja treba da mislim..OK ?

• Like 1
Posted
  On 8/29/2024 at 12:20 PM, Constantin said:

Nisam analizirao sisteme i ne znam šta je dobro za vas, ali primećujem istu medalju, ali ratličitog aversa i reversa. Ne postoji savršeni sistem. Najbliži nekom savršenstvu su Skandinavci.

Expand  

Za sve nas bio bi savrsen kineski sistem skolovanja, svakako i japanski jer su vrlo slicni, a PISA studije govore u prilog

odlicnih sistema skolovanja.

• Like 1
Posted
  On 8/29/2024 at 12:20 PM, Constantin said:

Lično bih pre izabrao da drugujem sa Kinezom nego sa Englezom...zašto? To je za drugu temu, pa da se ne rasplinjujemo ovde, završiće isto kao i na drugim temama, do pojave moderatora i objašnjavanja šta ja treba da mislim..OK ?

Expand  

Zar ti ne smeta upravo sveprisutna cenzura i ogranicenje slobode misljenja u Kini?

To je ipak realno prisutno i malo vaznije od navodnog uticaja moderatora na ovom forumu o tome sta treba da mislis.

Posted
  On 8/28/2024 at 10:00 PM, Dragan said:

Kineski san završava u dječjoj bolnici

Dopisnica Lea Sahay živi u Pekingu sa svojom mladom obitelji.

U svojoj novoj knjizi ona opisuje kako komunistička velesila posrće.

Reveal hidden contents

Građani Kine postaju "staklene šahovske figure"

Svi korisnici interneta u Kini trebali bi dobiti digitalni identifikacijski broj. Kinezi su navikli na kontrole - ali mnogima to ide predaleko.

Reveal hidden contents

Expand  

Pročitao sam tekst, mnoge stvari koje piše su više senzacionalističke, nego što je u stvari istina.

Ja sam 3 god živio u Pekingu, i od lokalnih ljudi sam čuo da se govori o digitalnom indetifikacionom broju i kažnjavanju nepodobnih zadnjih 20 godina, ako ne i više.

Prosto nije tačno da pri kupovini treba skeniranje lica( bar ne u Pekingu), ID treba ali treba i kod nas, i u dosta zemalja EU. 

Posted

Gotovo kao Orwellova "1984"

Kineska vlada planira uvesti novi internetski ID. Bez obzira na sve priče, time bi se omogućila savršena kontrola svih građana.

Reveal hidden contents

Potpuna preventivna kontrola

Kina gradi sustav nadzora koji prati svakog pojedinca danonoćno. Algoritmi su namijenjeni preventivnom otkrivanju kada ljudi žele učiniti nešto što se državi ne sviđa. Kritičari govore o tehnototalitarizmu.

27. lipnja 2022. u 18.43 sati - Markus Reuter - pod prismotrom - 2 dodavanja

Reveal hidden contents

Kina: Budućnost znači potpuni nadzor

Moćni kineski državni i stranački čelnik Xi Jinping rano je shvatio prijetnju koju besplatni internet predstavlja za Komunističku partiju. Okrenuo je ploču. Strogi zakoni i vojska cenzora sprječavaju neugodne sadržaje. U isto vrijeme, vodstvo koristi digitalne mogućnosti za bolju kontrolu stanovništva. Vlada forsira prepoznavanje lica. U zemlji su već instalirani deseci milijuna kamera. Sve ih je više i sve su pametniji.

Što trebate znati o špijunskoj aplikaciji iz Kine

Kina ne prati samo svoje građane - kao što je sada otkriveno, aplikacije za špijuniranje također se instaliraju na mobitele turista kada uđu u zemlju.

Reveal hidden contents

Posted
  On 8/29/2024 at 1:21 PM, Henry Chinaski said:

Pročitao sam tekst, mnoge stvari koje piše su više senzacionalističke, nego što je u stvari istina.

Ja sam 3 god živio u Pekingu, i od lokalnih ljudi sam čuo da se govori o digitalnom indetifikacionom broju i kažnjavanju nepodobnih zadnjih 20 godina, ako ne i više.

Prosto nije tačno da pri kupovini treba skeniranje lica( bar ne u Pekingu), ID treba ali treba i kod nas, i u dosta zemalja EU. 

Expand  

Ja sam, osim Pekinga, bio u Dalianu i Hajku (Hainan) i nigde ne vidoh to skeniranje. Doduše, na Hainanu je stan bio eksluzivnom naselju gde je ulaz bio kontrolisan, ako je to to, onda OK.

Nakon 01.09. biće u opticaju Jinan i nadam se, do Nove godine (Evropske), a najdalje do KIneske, obići ću i to....

@Dragan sloboda mišljenja....:18:  može do nekle, a od nekle.....

On 8/29/2024 at 1:57 PM, 40Wins said:

Staljin, Mao i Berija placu za ovim tehnoloskim resenjima. ; (

Expand  

Kako li bi oni tek kopali Litijum 

• Like 1
Posted
  On 8/29/2024 at 2:04 PM, Constantin said:

@Dragan sloboda mišljenja....:18:  može do nekle, a od nekle.....

Expand  

Meni je to malo cudno, da ne kazem sizofreno.

Sa jedne strane neki koji zive na Zapadu kukaju kako im se ogranicava sloboda govora (Muskovic, Carlson...), sa druge strane se skoro dive "slobodi govora" u totalitarnim rezimima Kine i russije.

Posted
  On 8/29/2024 at 2:51 PM, Dragan said:

Meni je to malo cudno, da ne kazem sizofreno.

Sa jedne strane neki koji zive na Zapadu kukaju kako im se ogranicava sloboda govora (Muskovic, Carlson...), sa druge strane se skoro dive "slobodi govora" u totalitarnim rezimima Kine i russije.

Expand  

Slobodu na Zapadu mnogo više osećaju, a totaltarizam u Kini baš i ne. Možda je do ljudi koji ta prava uživaju ?

Ne možeš da mešaš Kinu i Rusiju, što bi rekao Mile Francuz "razlika je ki oko i dupe".....

Posted

"Kina neće razvijati Afriku, baš kao SAD ili Evropa"

Peking poziva 53 afričke države na samit – i hvali saradnju koja poznaje samo pobednike.

Ali u stvari, razočaranje je odavno postavljeno na obe strane.

Reveal hidden contents

Posted

Sta sprecava ostale drzave da ulazu u razvoj, projekte i ostale aspekte saradnje sa africkim drzavama?

Kina ulazi  na velika vrata u te drzave upravo kroz infrastrukturne projekte i to im, zahvaljujuci egoizmu i kratkovidosti Zapada, uspeva.

Nije na Kinezima.....

Posted
  On 9/3/2024 at 8:22 AM, Dragan said:

"Kina neće razvijati Afriku, baš kao SAD ili Evropa"

Peking poziva 53 afričke države na samit – i hvali saradnju koja poznaje samo pobednike.

Ali u stvari, razočaranje je odavno postavljeno na obe strane.

Reveal hidden contents

Expand  

Pročitah ..... ukapirah....problem su saksije za cveće u krugu kineske ambasade i  nesentimentalna politika velikih sila. Pa Dragane, kad odeš da kupiš mobilni, i biraš operatera, on ti nudi razne pakete, raznih vrednosti. Na tebi je procena koliki ti je jorgan i koliko možeš da se opružiš.

• Like 1
Posted

Number of engineers

China has more than 2.1 million engineers, including 600,000 senior-level engineers. The United States has approximately 2.6 million licensed engineers.

Expand  

trla baba lan...