Jump to content

VN Austrije 2019


Radoye

Recommended Posts

Mozda da zahvali mesecevim menama? Sta cemo sa problemom iz kvalifikacija? Mozda bi krenuo sa prvog ili drugog mesta sudeci po tempu Ferarija i kvalifikacijama?

SBBKBB varijate. Smesno.


Odvezao sasvim dobru trku u datim okolnostima. Evo mu kolege, izgubio pobedu iz ruku. 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Dzoni_m said:

Odvezao sasvim dobru trku u datim okolnostima. Evo mu kolege, izgubio pobedu iz ruku. 

Dobru/ok trku da, ali nije pokidao. To je velika razlika.

Nigde nisam rekao da je odvezao losu trku ali nista znacajno za pamcenje.

 

Kolega je izgubio trku zbog "sjajnih" Ferarijevih takticara .......

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Filthy McNasty said:

 

Edit: Takodje, Kolega je u prvom stintu na istim gumama odradio lepih 4-6 sek u odnosu na Mercedes dok je Seb kaskao za istima u ne bas istom tempu.

A uz to da dodamo da je u jednom momentu Kolega pitao tim zasto mu ne daju da ide brze jer MOZE .....

 

Edited by Filthy McNasty
Link to comment
Share on other sites

Radi kuhinja. Ako kazne, biće belaja od strane publike i zaljubljenika u F1, ako ne kazne biće belaja od Ferarija i ispašće 'čke.

Dakle, kompromis. Mac će da dobije ukor ili u najgorem slučaju kaznu za sledeću trku.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, po meni ovo nije bilo ni za istragu a ne kaznu. Isto kao i ono Vetelovo isto kao i Hamiltonova kazna iz kvalifikacija i jos mnogo toga. 

 

Ja uopste ne znam sta su ovde istrazivali. Lekler je pokusao spolja da zadrzi poziciju i nestalo mu staze. Max drzao volan cisto bez da se siroko izlazio, sasvim normalno. Lekler je po meni ovde ispao bezobrazan i ako je nesto bilo za opomenu (opomenu ne kaznu) bio je njegov potez. Pecen je bio, ne moze da brani poziciju, gume su u k.... on ide bukvalno na kontakt i kukanje i pokusaj da se iznudi kazna. Zbog silnog kaznjavanja svega i svacega imamo sada generaciju vozaca koji kukaju odmah, cak i da nema kontakta, kuka se kao ga je neko "primorao" i sl. Matori Andreti je imao lep komentar za onu kaznu za Seba iz Kanade: sudije su tu da sankcionisu drsko krsenje pravila i propisa. Sve sto se desi u toku borbe, samo zaboravite. Jednom se profitira drugi put se izgubi to je to. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ja sam fan Ferrarija, ali ovde nema sta da se zameri. Ono u Kanadi je skandal. Ali opet, to je zato sto kaznjavaju sve i svasta. Ne znam koliko ko pamti sezona ja skoro 3 decenije staza pracenja F1 i nekada je to bilo po ulozenoj zalbi, upravi vodovoda kad se sastanu jednom godisnje, ako nije niko najebao. Ovo je pocelo od kako je svet postao osetljiv na sve i svasta i niko ne sme da se nadje uvredjen. 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Filthy McNasty said:

Edit: Takodje, Kolega je u prvom stintu na istim gumama odradio lepih 4-6 sek u odnosu na Mercedes dok je Seb kaskao za istima u ne bas istom tempu.

Nekad bi bilo lepo da baratamo cinjenicama i da ne izmisljamo. Od 6. kruga Vettel ima cistu stazu. Izgubio je sekundu do 10. kruga, a onda smanjio 2 sekunde u narednih 10.

Leclerc vs Vettel

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo danas je bila trka koja se može porediti s pobjedom antitalenta Maldonada u Španiji 2012. godine koja se slučajno desila u 600. nastupu te sezone slabog Williamsa. Imamo dominaciju Mercedesa koja uništava interes za F1, imamo pouzdani ali slabi motor Honde u RB što više ne mogu skriti i u RB, imamo u petak objavljenu vijest da će Max dobiti dozvolu da pregovara s drugim timovima ako do Mađarske ne zabilježi pobjedu (a bez njega RB seli u LMP2, pa u LMP1 ostaju samo Ferrari i Mercedes)...

I onda se desi "čudo" na RB-ovom domaćem terenu, Mercedes ne može pročitati gume, Hamilton vozi u stilu Johnny Dumfriesa, a Max sa osme pozicije u prvoj krivini s lakoćom obilazi sve ispred ispred sebe i pobjeđuje s bolidom koji po informacijama iz ozbiljnih izvora ima 60 konja manje od Ferrarija i Mercedesa. Na stazi s dugačkim pravcima gdje snaga igra ključnu ulogu. Na stranu njegov nesporni kvalitet i brljotine Ferrarija. Vuk sit i ovce na broju, do kraja će biti još ovakvih trka, "epic" kako ih euforično zovu oni željni režiranog spektakla, pogotovo nakon što Hamilton i matematički osigura titulu. Show must go on

Edited by Chico Serra
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Dzoni_m said:

Ne znam, po meni ovo nije bilo ni za istragu a ne kaznu. Isto kao i ono Vetelovo isto kao i Hamiltonova kazna iz kvalifikacija i jos mnogo toga.

 

Nije bilo za kaznu, a cak i tako jasniji je slucaj za kaznjavanje nego sve ono sto su pokaznjavali do sada od Fetela naovamo. Jer, u svim tim slucajevima zaboravili su na siru sliku i tumacili su pravila bukvalisticki slepo. Da je isti (glup) arsin primenjen i danas, oni bi morali da kazne Maksa zbog kontakta i izgurivanja sa staze tj. neostavljanja prostora za sirinu bolida sa spoljnje strane, onako kako pise u pravilima. Opet, da su ga kaznili bilo bi izuzetno glupo i direktno reziranje rezultata trke - isto kao sto su uradili u Kanadi kad su postavili opasan presedan i sto su kasnije primenjivali i na duplu kaznu za RICa u Francuskoj (ajd' jedna od dve je manje-vise cista, mada ja ni to ne bih kaznjavao, ali dve kazne su zaista preterane) i za Hamiltona u kvalifikacijama. Da su nastavili takvu doslednost da pokazuju morali bi i ovo da kazne. Ovako Tifozi imaju razloga da se ljute i da vicu nepravda - ispalo je da je njihov vozac prvi popio kaznu po ovom bukvalistickom principu, i da je prvi incident kada ti novi standardi nisu primenjeni opet presudjen na stetu Ferarija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vise puta sam govorio kako tata Jos treba svog malca da presavije preko kolena... Govorio sam kako taj malac sa takvim stavom i ponasanjem nece daleko dogurati, a ima veliki potencijal. 

 

Ali ovo nije takva situacija. Ko je ikada vozio nesto, trkao se, makar to bilo i ozbiljno SIM trkanje, zna koliko brzo moraju da se donose odluke, a nemas pogled kao mi iz "fotelje". Los start, a onda spustio glavu i nizao krugove... Odlican posao uradio... Mogao je da saceka povoljniju priliku za napad na Carlsa ali zasto bi? Da li bi je bilo zaista?

 

Moje rezonovanje, da sam bio na Maxovom mestu u tim momentima, bi verovatno islo ovako: Brzi sam, imam svezije gume... Pokusavam da uhvatim DRS... On ima jaci motor, brani se dobro a i na pravcu je brz i pored mog DRSa... Vec sam imao gubitak snage motora, rizikujem sve...  Zbog zaostalih vozaca i on ima prilike da iskoristi DRS... Ponestaje mi krugova!... PROSTOR! SAD! 

 

U milisekundi donosis odluku da li koristis priliku ili ne. Carls je otvorio vrata, mogao je i crveni tepih da mu postavi. Bas bih se razocarao u Maxa da nije pokusao. Naivan je bio Carls, ne smes nikome da se tako otvoris a pogotovo ne Maxu. 

 

A izlaz iz krivine, ne vidim da ga je Max namerno izgurao, jednostavno Carls je vec bio gotov, pa i da nije bilo kontakta Max bi izasao kao pobednik. Max je imao pravo na svoju putanju a Carls da se prilagodi. Max je sracunato kasnije skrenuo u krivinu, mada ima tu i kasnijeg kocenja, ali sracunato sve, drzao svoj radijus... 

 

Cudi me da je Carls tako lose reagovao, 2 kruga pre toga, 67. krug, na tom istom mestu se lepo branio, defanzivna linija, Max nije imao gde. Sledeci, 68. krug isto defanzivna linija, Max pokusava sa unutrasnje ali ostavlja Carlsu previse mesta spolja... Pa logicno je bilo da ce ga Max obici kad se u 69. krugu onako otvorio. Zelen je jos uvek, ali dobro, mlad je, ima vremena. 

 

Dobra trka. 

Link to comment
Share on other sites

Ma sve se slazem Metalni, ali to je tako ako cemo da koristimo mozak i logicko razmisljanje. Ali ako cemo da citamo pravila k'o volovi (tojes' kao FIA od Kanade naovamo) onda jebes logiku, mora kazna. Jer pravila kazu da se mora ostaviti sa spoljnje strane prostor a ovde je jos bilo i cukanja tockovima. Pa ako ste bukvalisti pa kaznjavate Fetela zbog proklizavanja preko trave (pa makar i u formi "nebezbednog povratka na stazu") onda i ovde treba istim arsinom da kaznite "izguravanje sa staze".

 

Mada bi bila katastrofa za F1 da u ovako kratkom roku dve trke odluce sudijske odluke. Al' jebiga sami su skuvali pa nek sada jedu.

 

U svakom slucaju ovo je dobra i pragmaticna odluka, barem onoliko koliko je ona iz Montreala bila losa, ako zanemarimo da su se momci iz FIA sami sebi upisali u usta nakon sve price da su pravila jasna i ne dopustaju tumacenja nego samo bukvalno. Kamo srece da su sve odluke ovako pragmaticne i da se ovakve situacije ni ne istrazuju. Jedina frka sto su i u Montrealu i ovde Ferarijevci ostali jebena stranka.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne bih poredio ovo sa onim iz Kanade... ali ni tamo ne bih dosudio kaznu. Iako se dosta razlikuje situacija - tamo je vodeci vozac pogresio, izleteo. Mozda je mogao bolje da se vrati ali tesko, trava na tockovima, videlo se da je morao i da lupi kontru u jednom trenutku. 

 

Da se 1994. sudilo barem delic ovoga kao ove godine, mozda bi imali drugaciju istoriju i sadasnjicu F1. (Adelaide, oh, Adelaide). 

 

Nek puste ljude da se trkaju. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

 

racefans-fom-dotd.jpg

F1 investigating technical fault after Kubica is voted Driver of the Day

2019 Austrian Grand Prix

1st July 2019, 14:50

Keith Collantine

 

 

Formula 1 Management is investigating a technical fault with its Driver of the Day poll for the Austrian Grand Prix.

 
The poll was topped by Robert Kubica, who finished last of the 20 drivers, three laps down.

 

A Formula 1 spokesperson confirmed to RaceFans they encountered “a technical problem which is currently under investigation”.

 

Kubica is listed as the winner of the poll on the official Formula 1 website, but the breakdown of how many votes each driver received has not yet been published.

 


🤣

Link to comment
Share on other sites

https://www.motorsport-total.com/formel-1/news/hondas-zukunft-in-der-formel-1-welche-rolle-der-red-bull-sieg-spielt-19070205

 

Pobjeda Verstappena mogla bi biti presudna za ostanak Honde u F1. Ipak, i dalje je potpuno neizvjesno hoće li se na kraju 2020. godine povući ili nastaviti angažman. A ako se povuku bit će to i zbog toga što će nova pravila za motore za 2021. po svemu sudeći biti blaga modifikacija postojećih pravila (a Japanci bi voljeli radikalne promjene u ovom segmentu, što će reći da nisu baš ubijeđeni u čudo da su u 7 dana od Francuske do Austrije nadoknadili zaostatak za Ferrarijem i Mercedesom).

Povuče li se Honda to znači da će F1 ostati bez dva tima... izuzev ako Liberty Media i FIA ne ubijede Ferrari da im ustupi svoje motore, pitanje je samo da li iz 2016. ili 2017. godine... Mercedes im neće dati, Renault pogotovo nakon što je čak i Newey priznao da su u RB-u igrali prljavo s kritikama...

Šta sve gore napisano znači? Da ipak nije isključeno da se obistini prognoza dr. Helmuta Marka da će Red Bull zabilježiti 5 pobjeda u ovoj sezoni...  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...