Jump to content

VN Austrije 2019


Radoye

Recommended Posts

F1_austria_Slider_DK2.png

F1 sezona 2019. se polako blizi svojoj drugoj polovini a kako trenutno stoje stvari trebalo bi da se dese cuda nevidjena da bi nas do kraja necim iznenadila. U ovom momentu titule vec izgledaju odlucene - Mercedes i Hamilton brutalno dominiraju, a najveca neizvesnost je da li ce i kada poceti da padaju rekordi Meklarena iz 1988, Ferarija iz 2002. i 2004, Askarija i Sumahera. Deluje da nista ne moze da zaustavi "Srebrne strele", jedino Ferarijev bolid koliko-toliko parira zverki iz Stutgarta ali Sebastijan Fetel i strateski magovi iz Maranela svaki put pronadju novi nacin da se upucaju u nogu. Ostali su mnogo daleko, cak i RBR kome jedino jos Maks drzi glavu iznad vode da i oni ne potonu u sivilo druge lige.

 

U takvoj situaciji stizemo u Austriju, dom gorepomenutih RBR, na stazu u njihovom vlasnistvu mastovito nazvanu RBR - Red Bul Ring. Ovo je vec treca inkarnacija ove staze, nekadasnjeg Esterajhringa kod Spilberga u Stajerskoj, jedne od klasicnih evropskih F1 staza koja je polovinom 90-tih prezivela jedno tilkovanje kad je skracena sa bezmalo 6km na 4,3km i postala A1-Ring a nedavno i drugo kad je sama staza pretrpela manje promene ali je cela infrastruktura u njenoj okolini porusena i nanovo izgradjena. Uprkos svemu ovome staza je nekako uspela da sacuva karakter pa i dalje pruza izazov vozacima i solidnu zabavu gledaocima.

2000px-Circuit_Red_Bull_Ring.svg.png

U svom sadasnjem oblicju Red Bul Ring ima 8 (ili 10 - zavisi kako se broji) krivina, duzine kruga 4318 m a trka se vozi na duzinu od 71 kruga. Rekord staze drzi Kimi Raikonen sa 1:06.957 a postavio ga je prosle sezone vozeci za Ferari.

 

Inace istorija VN Austrije seze duze od istorije staze u Spilbergu. Prve F1 trke u Austriji vozene su na aerodromu Celtveg, 1963. (nije se bodovala za svetski sampionat) i 1964. Ova staza nije bila narocito omiljena ni medju vozacima jer je bila jako uska i dzombasta, ni prema publici zbog prakticno nepostojece infrastrukture u vidu tribina ili makar nekog brdasca sa kog bi se mogla videti staza. Tako da je odluceno da se sagradi moderan autodrom u stajerskim Alpima - radovi su konacno dovrseni 1969. i rezultat je bio spektakularan. Esterajhring u svom originalnom izdanju je bio monstruozno brza staza na kojoj se najsporija krivina vozila cetvrtom brzinom, sa visinskom razlikom od 65 m izmedju najvislje i najnize tacke na stazi, okruzena sumom i planinama. Svojim karakteristikama staza je bila poseban izazov za motore jer se veliki deo kruga vozio pod punim gasom, a jos vise za gume koje su trpele velika opterecenja kroz krivine. Na kalendaru svetskog sampionata bila je od 1970. do 1987. kada je vec postalo nemoguce ignorisati cinjenicu da su moderni F1 bolidi jednostavno suvise opasni za nju - nakon nekoliko teskih udesa tokom Granpri vikenda 1987. odluceno je da se F1 vise nece vracati ovde.
 

 

Polovinom 90-tih staza je zapala u tuzno stanje zbog neodrzavanja i vise nije bila bezbedna ni za trke nizih serija. Odluceno je da se rekonstruise i to tako da je prakticno sazidana manja kopija originalne staze unutar nje same. Krivine su bile ostrije, sporije, zahtevnije za kocnice, napravljene su adekvatne zone za izletanje i sve po redu po najnovijim standardima za F1.

%C3%B6sterreichring-a1-ring-redbullring-

Svetski sampionat se vratio sada na A1-Ring 1997. i tu ostao do 2003. Uprkos drasticnim promenama na stazi ona je nastavila da pruza jedinstven izazov za vozace i bolide i vazila je za jednu od omiljenijih stanica na kalendaru sampionata. Nazalost, ostala je najvise upamcena po skandalu u reziji Zana Tota iz 2001.

 

Nakon trke 2003. stazu je kupio Red Bul, i promptno porusio svu infrastrukturu na njoj ucinivsi je tako neupotrebljivom. Konacno, 2010. pristupljeno je rekonstrukciji i sagradjen je novi Red Bul Ring, sa malim izmenama na samoj stazi u odnosu na A1-Ring, ali sa potpuno novim tribinama, boksovima i padokom. Cast da novoj-staroj stazi "skine mrak" dobio je DTM sampionat 2011. a 2014. VN Austrije se vraca na kalendar svetskog sampionata gde ostaje do danas.

 

Medju vozacima rekorder po broju pobeda je Alan Prost sa 3, a u konkurenciji konstruktora Meklaren sa 6. Od aktuelnih vozaca ovde su pobedjivali Hamilton, Botas i Ferstapen po jednom. Na ovoj najnovijoj inkarnaciji staze najuspesniji je Mercedes sa 4 pobede.

 

Gume:

 

nominations-2019-at-348199.jpg?10000

 

Pirelli-Austria.jpg

DRS:

image.png

I to bi uglavnom bilo to...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

1st Free practice    Fri 28 Jun 11:00 - 12:30
2nd Free practice    Fri 28 Jun 15:00 - 16:30


3rd Free practice    Sat 29 Jun 12:00 - 13:00
1st Qualifying    Sat 29 Jun 15:00 - 15:18
2nd Qualifying    Sat 29 Jun 15:25 - 15:40
3rd Qualifying    Sat 29 Jun 15:48 - 16:00


Race    Sun 30 Jun 15:10 - 17:10

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

Carlos Sainz will join Alexander Albon in starting the Austrian Grand Prix from the back of the grid as a result of power unit penalties.
 

Albon was already known to be receiving the updated Honda power unit a race later than teammate Daniil Kvyat, as the three other Honda-powered cars — also including Red Bull — all took the latest specification in France. With a new internal combustion engine (ICE) turbocharger, MGU-H and MGU-K, Albon will start from the back of the grid as a result.

 

The technical delegate’s report on Friday morning then confirmed that Sainz is also taking a new power unit in Austria, replacing all six components. Sainz is receiving the upgraded Renault power unit introduced on Daniel Ricciardo’s car at the French Grand Prix, where the Spaniard finished sixth.

 

Both penalties were confirmed as back of the grid starts, meaning qualifying time will decide which driver starts from 19th and 20th on the last row.

 

McLaren is currently fourth in the constructors’ championship, eight points clear of Renault. While Ricciardo already has the updated power unit, Renault has opted not to introduce it on Nico Hulkenberg’s car so far this weekend.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ako Cjarlsa sutra obidje jedan Mercedes na startu njegova trka je gotova. U suprotnom imamo neke sanse. 

 

Za magarice vise stvarno nemam komentara. Zao mi je sto su moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je za njih navijao, ni pakao mu nece tesko pasti...

Link to comment
Share on other sites

Norris ponovo fantastičan, startuje peti.

Odličan vikend za Alfu do sada, nadam se da će nastaviti tako i u trci.

Gasly 🤦‍♂️

 

Neverovatno koliko loše sreće Ferari ima na stazama na kojima im ide dobro. Ali sutra je trka, nije još ništa izgubljeno. Prošle godine je bilo dosta zanimljivo u Austriji.

 

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, Jurgen said:

Norris ponovo fantastičan, startuje peti.

Odličan vikend za Alfu do sada, nadam se da će nastaviti tako i u trci.

Gasly 🤦‍♂️

 

Neverovatno koliko loše sreće Ferari ima na stazama na kojima im ide dobro. Ali sutra je trka, nije još ništa izgubljeno. Prošle godine je bilo dosta zanimljivo u Austriji.

 

 

RB Ring je fantastičan, da ne pričam o pratećim programima i kakav show se tamo napravi. Odkako se ponovo vozi bio sam 2x, sutra jbg geht ned, jerbo sam na 🇨🇾

 

Ako ovo sutra ne uzNemo, nećemo ni jednu trku do kraja sezone. 

 

Sutra će biti narandžasti pakao, računam 35-40k Max fans.

Edited by alberto.ascari
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...