JPM Posted February 14 Share Posted February 14 https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1889710/Danica-Grujicic-rekla-da-je-Srbija-na-pragu-epidemije-velikog-kaslja.html Danica Grujičić, ministarka zdravlja, izjavila je danas u Nišu, prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra, da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja. "Od Nove godine imamo oko 400 novih slučajeva velikog kašlja. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike", rekla je Grujičić danas u Nišu tokom obraćanja novinarima. Prema njenim rečima, uskoro će biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba ići na vakcinaciju trudnica od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine. Podsetimo, deca počinju da primaju vakcinu protiv velikog kašlja tek od druge godine, ali do tada mogu da budu zaštićena preko majke. Uskoro opširnije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted February 14 Share Posted February 14 To nije tačno, radi se o mesecima, ne godinama. Vakcina se daje od drugog meseca, ne godine. Izem ti novinarstvo. Imunizacija trudnica se radi da bi se bebe zaštitile u ta prva dva-tri meseca, odnosno dok ne steknu imunitet od vakcine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted February 14 Share Posted February 14 22 minutes ago, Eddard said: To nije tačno, radi se o mesecima, ne godinama. Vakcina se daje od drugog meseca, ne godine. Izem ti novinarstvo. Imunizacija trudnica se radi da bi se bebe zaštitile u ta prva dva-tri meseca, odnosno dok ne steknu imunitet od vakcine. Da li prva vakcina potpuno štiti dete od zaraze, pitam jer koliko sam pročitao neophodna je revakcinacija koja se vrši sa navršenih dve godine. Verujem da je tu zabuna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted February 14 Share Posted February 14 Da, od drugog meseca, moja ćerka je primila 1 februara sa dva meseca i desetak dana. Možda je lapsus. U svakom slučaju, ne mogu da verujem koji smo mi pacijenti da nam zapati veliki kašalj u 2024. godini. Kultura Nestorovića i pod mač bato kretena... 4 minutes ago, Div said: Da li prva vakcina potpuno štiti dete od zaraze, pitam jer koliko sam pročitao neophodna je revakcinacija koja se vrši sa navršenih dve godine. Verujem da je tu zabuna. Konkretno za ovu vakciju, treća doza i završna je u 6 meseci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted February 14 Share Posted February 14 9 minutes ago, John Terry said: Konkretno za ovu vakciju, treća doza i završna je u 6 meseci. Ovde: https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/59-2015-05-19-11-01-54/imunizacija/vakcine/789-veliki-kasalj-vakcina Kaže da se treća doza daje pred polazak u školu. Edard je u pravu oko formulacije u tekstu, kažu da se imunizacija započinje tek od druge godine života, što nije tačno, započinje se sa dva meseca i obnavlja do polaska u školu još dva puta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted February 14 Share Posted February 14 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted February 14 Share Posted February 14 Evo tabele za ovde kod nas. Vaccines schedules child adolescent Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted February 15 Share Posted February 15 On 2/14/2024 at 2:37 PM, Div said: Ovde: https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/59-2015-05-19-11-01-54/imunizacija/vakcine/789-veliki-kasalj-vakcina Kaže da se treća doza daje pred polazak u školu. Edard je u pravu oko formulacije u tekstu, kažu da se imunizacija započinje tek od druge godine života, što nije tačno, započinje se sa dva meseca i obnavlja do polaska u školu još dva puta. Nalupali se za sve pare. Imale ja sam često puta čula da je potpuno pravilno koristiti izraz epidemija, pa makar bila i četiri slučaja, jer nemamo kolektivni imunitet i neko je morao biti izvor zaraze. Plus, to su samo registrovani slučajevi. A dosta lekara nije ni videlo morbile, pa ja sam ih videla zadnji put 1995. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted February 16 Share Posted February 16 Za epidemiju ebole su dovoljna dva slučaja 😊 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted June 6 Share Posted June 6 On 6/3/2024 at 4:40 PM, ters said: Znaci - da je struka digla glas i da su ljekari spremni da se bore za cast i etiku svoje profesije. Da ne odgovaram tamo, zagušili smo temu... Elem, ne, nisu/nismo spremni da dignu glas. Sve se svodi na ogovaranja po hodnicima. Ja naravno govorim o mom okruženju, jer sam u ovom kolektivu više od 30 godina, ali duboko verujem da je svuda tako. Obavezni su nam mesečni sastanci, ko u Boljem životu, i tu niko neće ustati i reći taj kolega ili ta koleginica ne rade dobro, pogrešili se tu i tu i kad svi znamo gde se pogrešili i ko je pogrešio. Mi se možemo ne podnositi između sebe, ali još nisam čula da će lekar reći pacijentu da je kolega pogrešio dijagnozu i lečenje. Svakodnevna praksa se svodi na to ne talambasaj (što naučih pre neki dan). Konkretno-kad sam išla da operišem kataraktu, prvo sam otišla kod anesteziološkinje, koja je rekla da treba 5 dana da primam fraxiparin, i da ne daje dozvolu za anesteziju. Rekla sam da sam pregledala listu šta sve treba i da to nigde nije navedeno, pa je rekla, da, da, vi ste u pravu, svi rade ofrlje, samo ja ispravno...msm Onda su me dve devojke, oftalmološkinje, pozvale i doslovce rekle, šta ova sad opet lupa-pijete andol protekt? Da, rekoh, sad sam u godinama kad već treba da vodim računa o tim stvarima. Onda su otišle kod prve, starije, kod koje sam odbijena za anesteziju, a vrata su bila poluotvorena i muž je čuo kako joj govore tonom "mlađih" znate, ona nema antikoagulantnu terapiju, jel može ipak da dobije pristanak? Rekla je da sam pogrešno rekla i da nije ona kriva Posle su mi rekle, pustite nju, važno je da se operišete. I na tom je verovatno i ostalo. Izvinjavam se na dužini posta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted June 7 Share Posted June 7 Hm... Nisam oftalmolog, ali zašto fraxiparin za operaciju katarakte? Anesteziolozi u Srbiji su, skontao sam u poslednjim meni bliskim primerima, pa makar bila i generalizacija, posebna sorta koja blage veze sa svojim poslom nema. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted June 7 Share Posted June 7 Mnogi njegovi pacijenti ne bi ni doziveli da dobiju racun. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) 19 hours ago, Helena said: Da ne odgovaram tamo, zagušili smo temu... Elem, ne, nisu/nismo spremni da dignu glas. Sve se svodi na ogovaranja po hodnicima. Ja naravno govorim o mom okruženju, jer sam u ovom kolektivu više od 30 godina, ali duboko verujem da je svuda tako. Obavezni su nam mesečni sastanci, ko u Boljem životu, i tu niko neće ustati i reći taj kolega ili ta koleginica ne rade dobro, pogrešili se tu i tu i kad svi znamo gde se pogrešili i ko je pogrešio. Mi se možemo ne podnositi između sebe, ali još nisam čula da će lekar reći pacijentu da je kolega pogrešio dijagnozu i lečenje. Svakodnevna praksa se svodi na to ne talambasaj (što naučih pre neki dan). Konkretno-kad sam išla da operišem kataraktu, prvo sam otišla kod anesteziološkinje, koja je rekla da treba 5 dana da primam fraxiparin, i da ne daje dozvolu za anesteziju. Rekla sam da sam pregledala listu šta sve treba i da to nigde nije navedeno, pa je rekla, da, da, vi ste u pravu, svi rade ofrlje, samo ja ispravno...msm Onda su me dve devojke, oftalmološkinje, pozvale i doslovce rekle, šta ova sad opet lupa-pijete andol protekt? Da, rekoh, sad sam u godinama kad već treba da vodim računa o tim stvarima. Onda su otišle kod prve, starije, kod koje sam odbijena za anesteziju, a vrata su bila poluotvorena i muž je čuo kako joj govore tonom "mlađih" znate, ona nema antikoagulantnu terapiju, jel može ipak da dobije pristanak? Rekla je da sam pogrešno rekla i da nije ona kriva Posle su mi rekle, pustite nju, važno je da se operišete. I na tom je verovatno i ostalo. Izvinjavam se na dužini posta. Operisana mmi je katarakta pre 7 godina na beogtadskoj klinici za ocne bolesti u Pasterovoj, osim lokalne, nisam dobila ikakvu drugu anesteziju i osim protokola za ispiranje oka i sprovodjenje terapije sa 2 vrste kapi - nikakve dodatne terapije nisam imala. I sve proslom bez drame i komplikacioja. A operisano je oko sa melanomom, pomislili bi da mu treba specijalan tretman. Imam nekako utisak da doktori imaju zaista dil sa farmacijom, u terapiji diskus hernije je bilo svega uz lekove koji su za indikaciono podrucje, kolagena, Q10, vitamina B, C, kalcijuma.....kostalo boga oca jer nista od toga ne ide na resept. Uzgred, Hylo - Comod kapi za vlazenje oka su opet poskupele, juce sam ih platila 1370 dinara a pre 8 godina kada su mi prvi put prepisane kostale su 860 dinara. Edited June 7 by Pletilja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted June 7 Share Posted June 7 12 hours ago, Eddard said: Hm... Nisam oftalmolog, ali zašto fraxiparin za operaciju katarakte? Anesteziolozi u Srbiji su, skontao sam u poslednjim meni bliskim primerima, pa makar bila i generalizacija, posebna sorta koja blage veze sa svojim poslom nema. Valjda je razumela da pijem acenokumarol, ne znam-ne sluša dok govorim, gledala je u papire. 4 hours ago, Kronostime said: Mnogi njegovi pacijenti ne bi ni doziveli da dobiju racun. To je odavno praksa. 4 hours ago, Pletilja said: Operisana mmi je katarakta pre 7 godina na beogtadskoj klinici za ocne bolesti u Pasterovoj, osim lokalne, nisam dobila ikakvu drugu anesteziju i osim protokola za ispiranje oka i sprovodjenje terapije sa 2 vrste kapi - nikakve dodatne terapije nisam imala. I sve proslom bez drame i komplikacioja. A operisano je oko sa melanomom, pomislili bi da mu treba specijalan tretman. Imam nekako utisak da doktori imaju zaista dil sa farmacijom, u terapiji diskus hernije je bilo svega uz lekove koji su za indikaciono podrucje, kolagena, Q10, vitamina B, C, kalcijuma.....kostalo boga oca jer nista od toga ne ide na resept. Uzgred, Hylo - Comod kapi za vlazenje oka su opet poskupele, juce sam ih platila 1370 dinara a pre 8 godina kada su mi prvi put prepisane kostale su 860 dinara. Ljudi, mašite poentu, žaliću se ja na gerijtriji o svemu i svačemu, želela sam da kažem da te devojke nisu rekle starijoj koleginici, "slušajte bolje, radite pažljivije" ili šta već, a sigurno nisu na nekakvom kolegijumu to spomenule. Dakle, ne kažu javno gde se greši. Elem, još ovo, što se tiče privatne prakse-neko je spomenuo državu. Iz našeg zdravstvenog sistema su stomatolozi praktično izbačeni, ostalo ih je jako malo, a većina usluga se naplaćuje po punoj ceni. Oni su se jako brzo i jako dobro sami organizovali kao privatnici (moje mišljenje, naravno), pa je čak razvijen i dentalni turizam. Oni obezbeđuju smeštaj i kompletnu brigu oko pacijenata, pa čak neke ordinacije idu dotle da obezbeđuju i avionske karte. Plastični hirurzi takođe, s tim da su daleko po uspešnosti iza stomatologa. Uglavnom, država da ostane po strani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted June 8 Share Posted June 8 10 hours ago, Helena said: Valjda je razumela da pijem acenokumarol, OK, to je onda drugi par cipela, to mora da se prebaci na heparine perioperativno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted June 8 Share Posted June 8 On 6/7/2024 at 9:45 AM, Eddard said: Hm... Nisam oftalmolog, ali zašto fraxiparin za operaciju katarakte? Anesteziolozi u Srbiji su, skontao sam u poslednjim meni bliskim primerima, pa makar bila i generalizacija, posebna sorta koja blage veze sa svojim poslom nema. Generalno mnogo ljekara u Srbiji nema veze sa svojim poslom ili sa Hipokratom. Nema veze za obicnog covjeka nema veze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted July 23 Share Posted July 23 Ceo Banat spao na 1 (jednog) gastroenterologa.... Srecom, mlad covek, deluje sabrano, docekao me je sa "Izvinite sto ste cekali....", 3,5 h cekanja u dushegupki od cekaonice, usla sam u kabinet kao zguzvana maramica, znojava, sva razmontirana i unezverena. Razumeli smo se od prve, napravili plan.....takvog mladog strucnjaka treba cuvati ali avaj! samlece ga zdravstveni sistem i ne verujem da ce ostati dugo kod nas. Uzgred, ako u stanju jakog bola u stomaku uspete da dodjete na red kod lekara opste prkse pa vam on prepise lek u infuziji, racunajte da vam treba vreme i snaga da odete u apoteku da kupite lek i sistem za infuziju pa se tek tako opremljeni javite u ambulantu da vam tu infuziju i prikljuce. Pa se pitam da l i hitna pomoc, kad izadje na tren kod pacijenta u bolovima, ceka da nevoljnik skokne do apoteke i donese sve sto treba? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted July 23 Share Posted July 23 16 minutes ago, Pletilja said: Ceo Banat spao na 1 (jednog) gastroenterologa.... Srecom, mlad covek, deluje sabrano, docekao me je sa "Izvinite sto ste cekali....", 3,5 h cekanja u dushegupki od cekaonice, usla sam u kabinet kao zguzvana maramica, znojava, sva razmontirana i unezverena. Razumeli smo se od prve, napravili plan.....takvog mladog strucnjaka treba cuvati ali avaj! samlece ga zdravstveni sistem i ne verujem da ce ostati dugo kod nas. Uzgred, ako u stanju jakog bola u stomaku uspete da dodjete na red kod lekara opste prkse pa vam on prepise lek u infuziji, racunajte da vam treba vreme i snaga da odete u apoteku da kupite lek i sistem za infuziju pa se tek tako opremljeni javite u ambulantu da vam tu infuziju i prikljuce. Pa se pitam da l i hitna pomoc, kad izadje na tren kod pacijenta u bolovima, ceka da nevoljnik skokne do apoteke i donese sve sto treba? Imao problema zbog opsteg zdravstvenog stanja prosle nedelje - zavrsilo se tako sto sam presao kod druge doktorke (kojoj je poznato moje stanje, ono sta me ceka i sta moze da podje lose sa terapijom na+ temperaturi) uz gomilu psovki i sludjen pogled nove doktorke " Sta mu je?" i odgovor sestara "Navicicete se, doktorka, on nas tako 3.14kara ood kad je prebacio karton ovde" Al` zavrsih to zbog cega sam dosao kod hecima - nedelju dana bolovanja zato sto mi stvarno nije bilo dobro i nisam zeleo da idem na nikakve bespotrebne analize krvi i ostale analize. To radim u privatnim laboratorijama kad mi treba. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted July 23 Share Posted July 23 8 hours ago, Pletilja said: Ceo Banat spao na 1 (jednog) gastroenterologa.... Srecom, mlad covek, deluje sabrano, docekao me je sa "Izvinite sto ste cekali....", 3,5 h cekanja u dushegupki od cekaonice, usla sam u kabinet kao zguzvana maramica, znojava, sva razmontirana i unezverena. Razumeli smo se od prve, napravili plan.....takvog mladog strucnjaka treba cuvati ali avaj! samlece ga zdravstveni sistem i ne verujem da ce ostati dugo kod nas. Uzgred, ako u stanju jakog bola u stomaku uspete da dodjete na red kod lekara opste prkse pa vam on prepise lek u infuziji, racunajte da vam treba vreme i snaga da odete u apoteku da kupite lek i sistem za infuziju pa se tek tako opremljeni javite u ambulantu da vam tu infuziju i prikljuce. Pa se pitam da l i hitna pomoc, kad izadje na tren kod pacijenta u bolovima, ceka da nevoljnik skokne do apoteke i donese sve sto treba? Ja na 2500 kartona + 400stotinak dečjih/đačkih, momentalno imam tri boce fiziološkog, tri boce 5% glukoze i DVA sistema. Al sam dobila novu zastavu da ponosno vijori. *sistem i jedan fiziološki imam u anti-šoku, mimo nabrojanog. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted July 24 Share Posted July 24 (edited) 5 hours ago, Helena said: Ja na 2500 kartona + 400stotinak dečjih/đačkih, momentalno imam tri boce fiziološkog, tri boce 5% glukoze i DVA sistema. Al sam dobila novu zastavu da ponosno vijori. *sistem i jedan fiziološki imam u anti-šoku, mimo nabrojanog. Nemam drugu rec osim - uzas. S druge strane, gubim poverenje u privatan sektor. Dva puta godisnje kontrolu melanoma u oku obavljam kod jednog od najuglednijih i najiskusnijih ofralmologa u zemnlji. Aprila 10 tg kontola pokazuje komplikacije u obolelom oku, doktor trazi dodatno snimanje tu, u ordinaciji, obavim to, dobijam i recept za lek jer je konstatovan povisen ocni pritisak. Placam 14500 uz asitentkinjino "Doktor vam je odobrio popust od 3000"...znaci, ukupan iznos je 17500. Kod kuce pregledam dokumentciju i na onom dodatnom snimku vidim - tudje ime i pogresan datum od pre 2 meseca. Zovem ordinaciju, kazu - verovatno greska operatera koji odrzava sistem, pitam da li je snimak uopste moj a time i dijagnoza i terapija, kazu - javice. Ni do danas mi nista nisu javili a ocekuju da se u Oktobro opet pojavim kod njih na novu kontrolu? Da zlo bude vece, iz nekog iracionalnog osecaja, javim se kod lokalnog oftalmologa sa molbom da mi izmerri ocni pritisak - nalaz uredan, idealan. Obavimo merenje po protokolu, na 7, 14 i mesec dana - ja nemam povisen ocni pritisak, ne trebaju mi kapi. Sta da mislim i sta da radim? Da promenim ordinaciju? Strah me je, oni su povezani kao crevca, salju pacijente jedni drugima, to sam vec prosla, uvek neko dodatno snimanje kod kolege jer bas on ima aparat za to i to, uvek dodatni troskovi, maltretiranje, kao da smo mi, pacijenti, krave muzare. Sve to rade meni, gradskoj curi sa pristojnom penzijom? Sta rade ljudima sa sela koji prelaze po 300 km do prestonickih ordinacija? Dok sam ziva necu zaboraviti ovu scenu i vec sam pisala o tome: majka i sin, on ima 19 godina i tek otkriven melanom u oku, dolaze iz malog mesta pored Subotice, dosli su u ovu ordinaciju na dobrom glasu na preporuku lekara sa klinike za ocne bolesti. Izlaze iz kabineta, majka trazi racun, vidim da je zbunjena, kaze da joj je receno da je UZ toliko i toliko a ne ovoliko i ovoliko, asistentkinja objasnjava da je pregled vida obavezan i da on dodatno kosta, u to vreme cena je bila 4500, svi to placamo plus UZ oka...zena nema da plati. Gledamo se mi koji cekamo, tisina je neprijatna za sve....ustaje nas nekoliko, nudimo novac, zena odbija, kaze, ostavicu licnu kartu, idem po novac kod rodjaka, vraticu se..... I tako....nekad su politicari koristili trmin "Uza Srbija", Srbija bez Kosova. Mangupi su to skratili na UZAS. I jeste - UZAS. Kao da u ovoj zemlji vise ne zive ljudi nego ljudozderi. Edited July 24 by Pletilja 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted July 24 Share Posted July 24 4 hours ago, Pletilja said: Nemam drugu rec osim - uzas. S druge strane, gubim poverenje u privatan sektor. Ja sam se cudila i cudim se jos uvek da je u Srbiji postala praksa ne da se ide privatno ( drugog izbora nemas) nego da tim lekarima ljudi bez pogovora veruju. Onomad sam u Beogradu bila zaprepascena da na tim privatnim praksama i klinikama stoje cenovnici kao da ides u recimo restoran i imas utisak, a ti ga dozivljas i stvarno da im je najvaznije da te turaju na neke aparate pa sto vise toga onda je to kao za pacijenta i bolje. Jedna zena ( cistacica ovde u bolnici), nasa zena, koja kod mene jednom nedeljno radi to isto, ima problema sa srcem i isla je pre nekoliko meseci u Srbiji kod kardiologa, platila je 550 evra jer je to cuven kardiolog, isla je kod njega nekoliko puta na sve moguce preglede srca da bi pre mesec dana dobila infarkt i otisla kao hitan slucaj ovde u bolnicu. Nije taj srpski kardiolog nista tu kriv, ali je tuzno to uzimanje para i ubedjivanje da sve to mora na silne aparate jer inace nema dijagnoze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted July 24 Share Posted July 24 7 hours ago, Pletilja said: Nemam drugu rec osim - uzas. S druge strane, gubim poverenje u privatan sektor. Dva puta godisnje kontrolu melanoma u oku obavljam kod jednog od najuglednijih i najiskusnijih ofralmologa u zemnlji. Aprila 10 tg kontola pokazuje komplikacije u obolelom oku, doktor trazi dodatno snimanje tu, u ordinaciji, obavim to, dobijam i recept za lek jer je konstatovan povisen ocni pritisak. Placam 14500 uz asitentkinjino "Doktor vam je odobrio popust od 3000"...znaci, ukupan iznos je 17500. Kod kuce pregledam dokumentciju i na onom dodatnom snimku vidim - tudje ime i pogresan datum od pre 2 meseca. Zovem ordinaciju, kazu - verovatno greska operatera koji odrzava sistem, pitam da li je snimak uopste moj a time i dijagnoza i terapija, kazu - javice. Ni do danas mi nista nisu javili a ocekuju da se u Oktobro opet pojavim kod njih na novu kontrolu? Da zlo bude vece, iz nekog iracionalnog osecaja, javim se kod lokalnog oftalmologa sa molbom da mi izmerri ocni pritisak - nalaz uredan, idealan. Obavimo merenje po protokolu, na 7, 14 i mesec dana - ja nemam povisen ocni pritisak, ne trebaju mi kapi. Sta da mislim i sta da radim? Da promenim ordinaciju? Strah me je, oni su povezani kao crevca, salju pacijente jedni drugima, to sam vec prosla, uvek neko dodatno snimanje kod kolege jer bas on ima aparat za to i to, uvek dodatni troskovi, maltretiranje, kao da smo mi, pacijenti, krave muzare. Sve to rade meni, gradskoj curi sa pristojnom penzijom? Sta rade ljudima sa sela koji prelaze po 300 km do prestonickih ordinacija? Dok sam ziva necu zaboraviti ovu scenu i vec sam pisala o tome: majka i sin, on ima 19 godina i tek otkriven melanom u oku, dolaze iz malog mesta pored Subotice, dosli su u ovu ordinaciju na dobrom glasu na preporuku lekara sa klinike za ocne bolesti. Izlaze iz kabineta, majka trazi racun, vidim da je zbunjena, kaze da joj je receno da je UZ toliko i toliko a ne ovoliko i ovoliko, asistentkinja objasnjava da je pregled vida obavezan i da on dodatno kosta, u to vreme cena je bila 4500, svi to placamo plus UZ oka...zena nema da plati. Gledamo se mi koji cekamo, tisina je neprijatna za sve....ustaje nas nekoliko, nudimo novac, zena odbija, kaze, ostavicu licnu kartu, idem po novac kod rodjaka, vraticu se..... I tako....nekad su politicari koristili trmin "Uza Srbija", Srbija bez Kosova. Mangupi su to skratili na UZAS. I jeste - UZAS. Kao da u ovoj zemlji vise ne zive ljudi nego ljudozderi. Pa ustvari, meni je ovo užas. Ja sam pre deset godina išla na jedno predavanje o dijagnostičkim laboratorijskim greškama i ostala bez reči kad sam čula da je taj procenat između 25 i 30 posto, što je zastrašujuće. Ne znam da li se procenat smanjio, ali ja ne znam za statistiku u ovim situacijama-koliko puta pogreši lekar/sestra i slično. 2 hours ago, Selina said: Ja sam se cudila i cudim se jos uvek da je u Srbiji postala praksa ne da se ide privatno ( drugog izbora nemas) nego da tim lekarima ljudi bez pogovora veruju. Onomad sam u Beogradu bila zaprepascena da na tim privatnim praksama i klinikama stoje cenovnici kao da ides u recimo restoran i imas utisak, a ti ga dozivljas i stvarno da im je najvaznije da te turaju na neke aparate pa sto vise toga onda je to kao za pacijenta i bolje. Jedna zena ( cistacica ovde u bolnici), nasa zena, koja kod mene jednom nedeljno radi to isto, ima problema sa srcem i isla je pre nekoliko meseci u Srbiji kod kardiologa, platila je 550 evra jer je to cuven kardiolog, isla je kod njega nekoliko puta na sve moguce preglede srca da bi pre mesec dana dobila infarkt i otisla kao hitan slucaj ovde u bolnicu. Nije taj srpski kardiolog nista tu kriv, ali je tuzno to uzimanje para i ubedjivanje da sve to mora na silne aparate jer inace nema dijagnoze. Pa čula si za vic da državnog lekara ne možeš ubediti da si bolestan, a privatnog da si zdrav. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted July 26 Share Posted July 26 On 7/24/2024 at 10:44 AM, Selina said: Onomad sam u Beogradu bila zaprepascena da na tim privatnim praksama i klinikama stoje cenovnici kao da ides u recimo restoran i imas utisak, a ti ga dozivljas i stvarno da im je najvaznije da te turaju na neke aparate pa sto vise toga onda je to kao za pacijenta i bolje. To je postao biznis model u privatnoj praksi. Privatne klinike i ordinacije moraju dobro da plate lekare a od osnovnog pregleda teško da mogu da finansiraju i plate lekara i sestara i objekat, opremu, potrošni materijal (sve košta kao đavo). Onda je smernica da se pacijenti upućuju na što više analiza, pregleda na aparatima itd da bi se povećao priliv para od pojedinačnog pacijenta. Kad ti kaže dr MOŽDA bi mogli da uradimo to i to, vi kako hoćete, koji će pacijent kojem nije dobro da kaže "ma jok, daj neku tabletu pa da idem kući". Tako ćeš da uradiš skener ili mr i platiš npr 15-20000 dinara s nadom da će nalaz biti uredan i tebi nije ništa. Ovo "nije mi ništa" znači da nije najteža dijagnoza pa ti par stotina eur nije problem, "samo da si miran". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted July 26 Share Posted July 26 7 minutes ago, shonke said: To je postao biznis model u privatnoj praksi. Privatne klinike i ordinacije moraju dobro da plate lekare a od osnovnog pregleda teško da mogu da finansiraju i plate lekara i sestara i objekat, opremu, potrošni materijal (sve košta kao đavo). Onda je smernica da se pacijenti upućuju na što više analiza, pregleda na aparatima itd da bi se povećao priliv para od pojedinačnog pacijenta. Kad ti kaže dr MOŽDA bi mogli da uradimo to i to, vi kako hoćete, koji će pacijent kojem nije dobro da kaže "ma jok, daj neku tabletu pa da idem kući". Tako ćeš da uradiš skener ili mr i platiš npr 15-20000 dinara s nadom da će nalaz biti uredan i tebi nije ništa. Ovo "nije mi ništa" znači da nije najteža dijagnoza pa ti par stotina eur nije problem, "samo da si miran". Al pazi, u tim cenovnicima stoji 1 noga do pola pa je onda to cena, ako oces dve noge cele onda ta cena x4😄 Tako idu i cene i za depiliranje pojedinacnih delova tela ( noga gore, dole, pa videh da ima i za ruke, momacka prsa i ledja) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted July 26 Share Posted July 26 On 7/23/2024 at 5:35 PM, Kronostime said: Al` zavrsih to zbog cega sam dosao kod hecima - nedelju dana bolovanja zato sto mi stvarno nije bilo dobro i nisam zeleo da idem na nikakve bespotrebne analize krvi i ostale analize. To radim u privatnim laboratorijama kad mi treba. Kronose, nemoj da se ljutiš, ali ovo je klasičan primer bahaćenja srpskog pacijenta koji je umislio da je kod lekara na pijaci, pa može da uzme to zbog čega je došao na zahtev. Da meni dođeš tako i kažeš mi da hoćeš bolovanje jer ti nije dobro, a da mi ne daš da utvrdim da li i zašto ti nije dobro, izleteo bi iz ordinacije brže nego što si ušao. Ja stavljam svoje ime, svoje kvalifikacije i svoju licencu potpisom na tvoje bolovanje i ja sam taj koji odlučuje da li ti treba bolovanje i da li i koliko dugo ćeš ga dobiti, a ne ti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts