Klotzen Posted Tuesday at 11:41 AM Posted Tuesday at 11:41 AM SAD ne blokira Ormuski moreuz nego Iran. Njihovi brodovi su na liniji između Pakistana i Omana i tu čekaju brodove koji pristižu iz tog pravca ili idu u pravcu Irana.
Angelia Posted Tuesday at 12:42 PM Posted Tuesday at 12:42 PM 1 hour ago, djura.net said: bbc Ship tracking data analysed by BBC Verify shows four Iran-linked ships have crossed the Strait of Hormuz despite Washington’s naval blockade beginning. Nedovoljno blokira?
djura.net Posted Tuesday at 01:18 PM Posted Tuesday at 01:18 PM 34 minutes ago, Angelia said: Nedovoljno blokira? Nisam siguran da razumem pitanje?
Helena Posted Tuesday at 01:22 PM Posted Tuesday at 01:22 PM Ekonomski terorizam je nov pojam koji sam čula, valjda je Vans izrekao tu mudroliju
Angelia Posted Tuesday at 02:20 PM Posted Tuesday at 02:20 PM 45 minutes ago, djura.net said: Nisam siguran da razumem pitanje? Sorry, na brzinu napisano, jel sad prituzba da nedovoljno blokira moreuz? Posto su neki brodovi prosli. Iskreno, ni ja vise ne razumem kritiku, kad preti rezimu, ide "qq lele ludak" kad to ne uradi onda je TACO, tako da mi vise nije jasno ko se na sta zali.
djura.net Posted Tuesday at 03:07 PM Posted Tuesday at 03:07 PM 36 minutes ago, Angelia said: tako da mi vise nije jasno ko se na sta zali. Razlicitih ljudi, razlicite ideje, razlicite zalbe i, naravno, razlicita misljenja. Tesko je ocekivati da ljudi na nekom online forumu imaju ista misljenja, ali verujem da svako stoji iza onoga sto kaze. U konkretnom slucaju meni najvise smeta to sto posle 'pompeznih' najava na terenu imamo nesto drugo. Jer za razliku od Angelie i Djure sa foruma, izjave predsednika ili drzavnih zvanicnika trebaju da budu utemeljene u stvarnosti. Sve ostalo dovodi do nepoverenja i 'mlacenja prazne slame', cisto da nam prodje vreme. A ako nesto nisi u stanju da uradis onako kako si se javno obavezao da hoces, onda nemoj da se cudis sto ljudi ne postuju niti zele tvoje drustvo. 3
djole Posted Tuesday at 04:04 PM Posted Tuesday at 04:04 PM 5 hours ago, Darko said: Proseravanje Iranskih terorista. Brod je iz pošao iz UAE, ne iz Irana. Tacno, ali je u pitanju tanker pod sankcijama SAD zato sto se zna da redovno prenosi iransku naftu. Bice zanimljivo sta ce uraditi kineski tankeri koji treba da prevoze iransku naftu. To mozda necemo saznati skoro jer je Iran dosta nafte izbacio van moreuza pre i u u prvim danima rata tako da imaju odredjenu zalihu koju mogu da prodaju, WSJ pominje do jula. Ovo je svakako potez koji stavlja pritisak na Iran i tera ih ili na eskalaciju ili da se povinuju zahtevima SAD. Pitanje je naravno ko ce prvi trepnuti, da li ce prvo Iranu ponestati finansija za ovaj rat ili ce svetske berze reagovati ranije i naterati Trampa da se po ko zna koji put povuce. Trenutno su cene nafte na finansijskim trzistima poprilicno umerene imajuci u vidu koliko je smanjen ne samo transport iz zaliva nego i sama proizvodnja - danas su WTI futuresi za maj pali na 95 dolara po barelu, dok se na fizickom trzistu za "trenutnu isporuku" cena krece oko 150 dolara po barelu. Ovo je ogromna razlika i ukoliko do resenja ne dodje brzo, neminovno je da cena futuresa isprati cenu na fizickom trzistu. Ocigledno su zahtevi koji se ticu obogacivanja uranijuma stvar oko koje se lome koplja i gde SAD nece popustiti. S druge strane, IRGC zna da su bivsi onog trenutka kada se Iran toga odrekne. Da li ce to biti sa mesec, 6 meseci, godinu ili dve, da li ce biti sklonjeni spolja ili iznutra, nebitno je, bez pretnje od nuklearnog oruzja nemaju aduta. Tako da mislim da je zahtev za obustavu obogacivanja uranijuma manje vise jednak promeni rezima.
Helena Posted Wednesday at 12:39 PM Posted Wednesday at 12:39 PM (edited) On 4/11/2026 at 3:57 PM, MeanMachine said: Pa navodno jeste, Bibi je valjda rekao da posto Iran ce biti obezglavljen trebace im mnogo duze da se odluce na tu opciju, procena je da imaju dve nedelje dok se to ne desi kad ono medjutim. Stim sto su oni kompetetniji u trampovoj administraciji Bibijevo vidjenje tj navodno vidjenje izraelskih sluzbi nazvali farsom, da posto Tramp ne zna sta to znaci, mali Marko je morao da mu prevede kao bullshit: https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/report-before-war-top-us-officials-told-trump-that-netanyahus-regime-change-plan-was-bullshit-farcical/ Klinton: "It is shocking that Trump said no one informed him that Iran could close the Strait of Hormuz. I find it unbelievable that one of the fundamental pillars of geopolitical strategy in the Middle East was ignored. That was the first thing we assumed Iran would do. It is their main tool of global leverage. We are now seeing the consequences of a foreign policy driven by impulse rather than strategy." U Morning Joe, juče. Msm, ja mislim da i ona laže, al ajde... Edited Wednesday at 12:40 PM by Helena
Klotzen Posted Friday at 07:45 AM Posted Friday at 07:45 AM Tramp izjavio da je Iran pristao da preda obogaćeni uranijum i da bi ovih dana mogao biti potpisan deal. Aj ti sad veruj patološkom lažovu. Najavljuje nove razgovore za vikend i da ćemo brzo dobiti više informacija.
djole Posted Friday at 07:55 AM Posted Friday at 07:55 AM (edited) 11 minutes ago, Klotzen said: Tramp izjavio da je Iran pristao da preda obogaćeni uranijum i da bi ovih dana mogao biti potpisan deal. Aj ti sad veruj patološkom lažovu. Najavljuje nove razgovore za vikend i da ćemo brzo dobiti više informacija. Sve sto je juce rekao je bilo iskljucivo u sluzbi berzanskih indeksa i cene nafte. Presmesno je da bi Tramp uopste izasao sa takvom informacijom o osiromasenom uranijumu u javnost - da je to istina, dogovor bi vec bio postignut i objavljen. A pogotovo bas eto slucajnost kako novi razgovori treba da se dogode za vikend (kad berze ne rade) - samo hopium kako bi kraj radne nedelje na berzi bio miran. U medjuvremenu je Amerika preselila jos veci broj trupa u region, tako da u ovom trenutku je svakako daleko izgledniji sledeci korak u eskalaciji (da li Kharg ili nesto drugo), nego bilo kakvo postizanje dogovora. Edited Friday at 07:56 AM by djole 2
Dzoni_m Posted Friday at 10:48 AM Posted Friday at 10:48 AM I sto mi posebno ide na zivce: berza igra kako pajac kaze. Da je to predsednik iz druge stranke, sve dok ne bi bilo nesto potpisano, dizali bi cenu u nebesa. Pravili bi haos. Ovako, malo se tale i sve je ok
Angelia Posted Friday at 07:03 PM Posted Friday at 07:03 PM 8 hours ago, Dzoni_m said: I sto mi posebno ide na zivce: berza igra kako pajac kaze. Da je to predsednik iz druge stranke, sve dok ne bi bilo nesto potpisano, dizali bi cenu u nebesa. Pravili bi haos. Ovako, malo se tale i sve je ok Smeta ti sto berza ima poverenje u Trampa? Valjda je to pozitivno. Ne razumem takve stavove, jel si hteo da izgubi, valjda je to lose.... zavisi od predsednika da li bi mu verovali.
Klotzen Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Izgleda da je Tramp opet lagao, nikakav sporazum nije postignut. U utorak imaju novi sastanak i ako tada ne bude dogovora u Sredu ističe primirje pa ćemo videti šta dalje ide.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago On 4/17/2026 at 3:03 PM, Angelia said: Smeta ti sto berza ima poverenje u Trampa? Valjda je to pozitivno. Ne razumem takve stavove, jel si hteo da izgubi, valjda je to lose.... zavisi od predsednika da li bi mu verovali. Wall street obicno ne radi na poverenju, nego na mogucnostima da se napravi sto veci profit. 35 minutes ago, Klotzen said: Izgleda da je Tramp opet lagao, nikakav sporazum nije postignut. U utorak imaju novi sastanak i ako tada ne bude dogovora u Sredu ističe primirje pa ćemo videti šta dalje ide. Manipulisu berzu konstantno jer uzimaju nevidjene kolicine novaca i ovo im sve odgovara (mislim na one sa velikim korporacijama i veliki ulagaci, i ovako ih nije briga za ostale) 1
djole Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 24 minutes ago, Klotzen said: Izgleda da je Tramp opet lagao, nikakav sporazum nije postignut. U utorak imaju novi sastanak i ako tada ne bude dogovora u Sredu ističe primirje pa ćemo videti šta dalje ide. Koliko sam video sutra je vec planirano da dodje americka delegacija? S stim sto se ne zna da li ce doci iranska, niti da li ce Vance biti u americkoj, neki kazu da, neki kazu ne. Kompletan cirkus 😂 Petak je bio izuzetno zanimljiv. Tramp, ali i minustar spoljnih poslova Irana Aragchi, objavljuju da je Hormuz otvoren. Tramp kaze da je u potpunosti otvoren, a Aragchi da je otvoren, ali sa odobrenjem iranskih snaga, doduse dosta slabo je to naglasio. Trzista u ekstazi, nafta odmah pada 10%, da bi se posle ispostavilo da od otvaranja moreuza nema nista. Cak je nekoliko brodova i napadnuto u pokusaju da izadju iz moreuza. Naravno reakcija trzista u suprotnom smeru je izostala, a jos jedna koincidencija je da je 20 minuta pre objave o otvaranju moreuza neko short-ovao naftu u iznosu od 760 miliona dolara. Zlatno doba za prevarante. Pitanje je zasto su Aragchi, a i Ghalibaf koji je demantovao Trampa tek nakon zatvaranja berzi, pristali da ucestvuju u ovom cirkusu. Amerika pregovora sa njima dvojicom, ali oni ocigledno nemaju preveliku moc u svojim rukama, glavna je naravno revolucionarna garda. Cak je Aragchi izriban od strane iranskih drzavnih medija jer je nespretno objavio tvit o otvaranju moreuza. Kao sto rekoh, uranijum i nuklearno oruzje su ono oko cega se lomi. Revolucionarna garda je svesna da je bivsa ako se odrekne tog zahteva i zato se tako grcevito drze toga. SAD sigurno igraju i na kartu unutrasnjeg sukoba izmedju umerenijih i ekstremnijih struja u Iranu. Problem je naravno vreme, za sada se panika koliko toliko kontrolise svakodnevnim vestima o tome kako je dogovor odmah tu iza coska. Ocekujem i sutra pre otvaranja berzi neko saopstenje o produzetku primirja. 1
MeanMachine Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Ja mislim da Iranci ustvari hoce skupo da prodaju uranijum, i verovatno ce ici na trampu uranijum za naplatu plovidbe moreuzom jos ako deo kolaca dobiju Ameri, pa to bi Trampu bio odlican uspeh za midtermse. Iranu dzabe da "pobedi" ako iz rata izadje ko ekonomska ruina, vec je to ali definitivno ce biti. Koja vajda gardi od uranijuma onda?
Klotzen Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Izgleda da postoji sukob između vlade i garde Irana tako da jedni pričaju jednu priču a drugi drugu. Videćemo da srede ko će prevagnuti i ko trenutno kontroliše Iran.
Angelia Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Wall street obicno ne radi na poverenju, nego na mogucnostima da se napravi sto veci profit. Manipulisu berzu konstantno jer uzimaju nevidjene kolicine novaca i ovo im sve odgovara (mislim na one sa velikim korporacijama i veliki ulagaci, i ovako ih nije briga za ostale) Suvise simplikofan pogled na Wall St. Naravno da radi i na poverenju. Zasto bi se ljudi inace kladili na uspeh?
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 11 minutes ago, Angelia said: Suvise simplikofan pogled na Wall St. Naravno da radi i na poverenju. Zasto bi se ljudi inace kladili na uspeh? Naravno da je simplikovan u recenici jer dve su vec previse, krece se na novu temu. Wall street ce biti tamo ma kogod bio predsednik i njih to ne interesuje. Inestitori naravno veruju ili ne, ali ce i dalje investirati bez obzira na bilo sta, mnogima sa dojavom cak ovo i odgovara, tacno znaju kad da prodaju, kad da se kladi da ce pasti, pa da uloze ponovo (jer imaju dojave) jos vecu kolicinu novca i tako izgleda kako je ekonomija fe-no-me-nal-na... a ustvari jeste za 1% njih... "Taco Tramp" bas zvuci poverljivo 😄 ali ne bi ti bila ti da ne romantizujes narandzastog, a posle kazes 'pa meni ne smeta' dok si vamo leading cheerleaders... https://www.reuters.com/markets/us/wall-streets-escapism-irrational-yet-completely-logical-2026-04-16/?utm_source=chatgpt.com Spoiler One is psychological. Since 2008, investors have been taught that it almost always pays to "buy the dip" because, ultimately, authorities will step in to support asset prices and preserve financial stability - a modern-day version of the so-called "Greenspan put." ---- Then there's the "TACO" (Trump Always Chickens Out) trade - investors' bet that the U.S. president will dial back his most egregious threats. It has proven to be a reliable strategy thus far. As one policymaker put it, markets are now "de-sensitized" to Donald Trump's fiery rhetoric and controversial policies. ---- Maybe markets are smart not to panic. Adam Tooze, economic historian and professor at Columbia University, says the "geopolitical world" has cried wolf so much in recent years that investors have become inured to the doomsday howls, just as they have become de-sensitized to the unpredictable and erratic tendencies of Trump. "We're in a world of cognitive dissonance. There are two worlds. For the policy people, the world as we know it is really over. For folks in the markets, it's continuity - you keep on trading," Tooze told a panel at the Institute of International Finance conference in Washington on Wednesday.
Angelia Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 54 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Naravno da je simplikovan u recenici jer dve su vec previse, krece se na novu temu. Wall street ce biti tamo ma kogod bio predsednik i njih to ne interesuje. Inestitori naravno veruju ili ne, ali ce i dalje investirati bez obzira na bilo sta, mnogima sa dojavom cak ovo i odgovara, tacno znaju kad da prodaju, kad da se kladi da ce pasti, pa da uloze ponovo (jer imaju dojave) jos vecu kolicinu novca i tako izgleda kako je ekonomija fe-no-me-nal-na... a ustvari jeste za 1% njih... Pa ok, samo reci da se slazes samnom da ne bi valjalo da panice. Jer to je bio moj komentar originalno, na komentar da je nejasno zasto berza ne shizi. Cak I ako je uverenje da je Tramp TACO, sto ja inace smatram dobrim pristupom, prilagodjava se situaciji, ocigledno da se Wall Street prilagodio da ne panice. Ako mu neka strategija ne radi, promeni smer. Primer nekog ko razmislja kao biznismen.
djole Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 9 hours ago, MeanMachine said: Ja mislim da Iranci ustvari hoce skupo da prodaju uranijum, i verovatno ce ici na trampu uranijum za naplatu plovidbe moreuzom jos ako deo kolaca dobiju Ameri, pa to bi Trampu bio odlican uspeh za midtermse. Iranu dzabe da "pobedi" ako iz rata izadje ko ekonomska ruina, vec je to ali definitivno ce biti. Koja vajda gardi od uranijuma onda? Da je gardi cilj samo trenutna licna korist i finansijska dobit, naravno da bi imalo smisla da u nekom trenutku unovce svoj leverage, ali to ovde nije slucaj. U pitanju su ideoloski ziloti koji imaju neke druge ciljeve - drustveno uredjenje po njihovim nacelima, regionalna dominacija, unistenje Izraela, itd. itd. Licna korist je naravno tu, ali nije jedina. Bez pretnje od nuklearnog oruzja, oni su bivsi kad-tad kao i svaki prethodni autoritarni rezim na svetu koji nije na istim talasnim duzinama sa SAD. Tako da je za njih potpuno odricanje obogacivanja uranijuma nemoguce. Naravno, i oni su svesni da u direktnoj konfrontaciji sa Amerikom nemaju sta da traze, ali su isto tako svesni da mogu da im nanesu ogromnu stetu sto direktno, sto indirektno unistavanjem industrijskih postrojenja u regionu koja su znacajna za svetsku ekonomiju. Upravo to su i radili do sada i to je karta na koju igraju da ce im dozvoliti da manje vise zadrze status koji su imali do sada. S druge strane, za Ameriku (a i za Trampa licno) bi posle svega povratak na prethodno stanje bio fijasko - prakticno priznanje da je Iran glavni u regionu i da kontrolise Hormuz i svetske logisticke puteve. Kina bi samo cekala da dobije dodatno poverenje zalivskih zemalja (s kojima je vec u dobrim odnosima) koje bi se osecale izdano od strane Amerike jer ispada da su trpeli napade Irana ni za sta. Da ne pricamo o interesima Izraela u svemu ovome i njihovom uticaju na americku politiku. Ako bih morao da nagadjam i dam neke brojke, ostavljam nekih 60% za otvorenu eskalaciju dok nesto ne pukne, 20% da SAD uspeju da izazovu neki unutrasnji sukob u Iranu i da na vlast dodje neka umerenija struja s kojom moze da se postigne dogovor i oko 20% da se postigne neki sporazum gde bi i jedni drugi uspeli makar spolja da zadrze ugled, ali sto bi znacilo samo odlaganje ponovnog sukoba za najkasnije godinu ili dve. 3
Recommended Posts