Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ne znam samo kako će da mu zabrane pogon koji jasno ne krši pravila, ali i to može da se desi, naravno.

44 minutes ago, DASUBO said:

Zašto je pola snage e mašina? Zato što će tako biti i u svakodnevnim automobilima. Setite se, trkaj se u nedelju, prodaj u ponedeljak. Jedino takva F1 je stvarno "narodna", u protivnom je onanija za buržoaziju a mi plebs gledamo kako deca ližu sladoled. Simple as that.

👍

Posted (edited)
2 hours ago, DASUBO said:

Setite se, trkaj se u nedelju, prodaj u ponedeljak

Ovo vise ne vazi. Tj to je opravdanje trkackog programa pred investitorima. Nema vise homologation spec zahteva. Ne prodajes auto koji je bas bas blizak trkackom. Osim Porsche GT modela. To je radilo u NASCAR do 70-tih posle toga vise nije jer je razlika izmedju auta da li pise Tide ili Coca-Cola a sve ostalo je…..isto i nalepnica kojem bi brendu trebalo da pripada. Isto je bilo i sa DTM-om, zato i imamo legende w201 2.5 v16, e30 m3 (ali nekima i nije pomoglo tipa Rover) dok je npr c-klasa razbijala u tom DTM-u i kasnije Audi, pa opet, ne pamtimo ta vozila, jer nisi mogao da kupis izvorni auto od koga je nastao trkacki. Reli takodje, cim su dozvolili previse modifikacija, homologacija je postala nebitna, proizvodjac ne prodaje to plebsu. Da ne pominjem najocigledniji primer: Lambo. Ubise se od prodaje stazu nikada nisu videli, a Ferrari koristi bukvalno piramidalnu semu da bi prodavao vozila.

Mislim da je cela ta prica oko toga koliko je F1 relevantna za obicne automobile malo prenaduvana. Od tipa sredine 2000-tih A ako hocemo iskreno, bilo bi bilje da su sve resetovali na standardni SUS ali da forsiraju pricu oko sintetickog goriva. Ako je jedna stvar vazna i prenosiva izmedju F1 kao trkacke serije i putnickih automobila, onda je to gorivo. Resenje koje bi bas bas pomoglo jer nije resenje pobacati sva vozila sa druma i zameniti ih novim to je tek rasipanje resursa. Ali stara vozila da budu co2 neutralna, e to je vec posao. Sto su mogli da urade bas sa tom pricom: Evo mi u F1 koristimo klasicnu tehnologiju ali smo ekoloski neutralni, zbog sintetickog goriva. Ne trebaju komplikovane baterije, integracije dva sistema itd vec poznati i jeftini SUS a gorivo nas cini ekoloskim. Em dobro za trkanje em dobro za zavrsni racun proizvodjaca a da ne pricamo o benefitima za vozace, zaljubljenike pa i na kraju, ali ovoga puta zaista, ekologiju.

Edited by Dzoni_m
  • Like 1