Darth Bane Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Ja sam bio kao neki "inzenjerac " u vojci- od svega sam upamtio da je bilo 7 tipova protivpesadijskih mina i 7 tipova protivtenkovskih... Ali, zaista, u proizvodnji mina je bivsa SFRJ dostigla prilicno zavidne rezultate. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Pa nisam inzenjerac po struci ali bilo je ozbiljnoh proizvoda a to sto je Kinik-kinik, to se ne menja sta je kako i gde zavrsilo i sta je olupina recimo u SSSR bilo o tome necemo. 😄 T-84, Gazela, transporter i jos mnogo stosta bilo je u ono vreme ipak kvalitetna proizvodnja. Vojska je nosilac razvoja samo kada je tehnologija koju primenuje moderna. Ne znam cija je replika bio BOV. ..... Secam se vezbi na Karapandzi kad smo pripadnici cete VP 4571 imali obuku i deo takticke odnosio se na blisku borbu s tenkovima, sunce ti kad to zarove i iskoci ispred tebe trese se zemlja....(poturali smo te mine, koje pominjete). Mocno impresivno ali naravno sa slabim tackama za udar...takodje gadjali smo tromblonima makete (par vojnika zaradilo je ozbiljne povrede lica i ruku usled nespretnog rukovanja AP). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted June 18, 2019 Author Share Posted June 18, 2019 Evo vidim tehnicki nepismeni ljudi raspravljaju o tehnici Mnoge stvari je mnogo lakse konstruisati nego napraviti, npr proizvesti lopatice mlaznog motora, koje tu krive povrsine treba obraditi, a da o materijalima, i termickoj obradi ne govorim i sada se pojavi neuki komentator koji svoj legitimitet bazira na nosenju sulunara na ledjima prije 50 godina, da popljuje industriju koja je donijela milione dolara u zemlju, gdje su radili vrhunski strucnjaci, koj isu saradjivali sa top kompanijama celog sveta. Stvarno bih molio ako neko zeli da kritikuje, da to radi neostrasceno i nekim normalnim jezikom, bez ideologije i lupetanja. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yoyogi Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 50 minutes ago, Amigo said: Mnoge stvari je mnogo lakse konstruisati nego napraviti, npr proizvesti lopatice mlaznog motora, koje tu krive povrsine treba obraditi, a da o materijalima, i termickoj obradi ne govorim Da, nekima to izgleda naivno a to život znači. Bar putnicima u avionima. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 (edited) Zaista ne vodimo teatralne rasprave i nenormalna poredjenja ekonomija i proizvodnje. Klasicna proizvodnja bilo kog proizvoda zahteva inteznivu upotrebu ljudskog rada i tehnike kao sredstva da se taj rad opredmeti, proizvodnja i velicina proizvodnje koju je SFRJ zaposljavala u standardnim kapacitetima, bez obzira sto se mnogi podsmevaju toj vrsti planske privrede, efikasnosti i produktivnosti imala je i prostor za razvoj zanatske i usluzne proizvodnje. Treba reci da je uz sistemska izdvajanja i racionalizaciju postojao upravo taj razvoj male privrede i sektora koji ce tek u izmenjenim sistemskim okolnostima dobiti priliku *trzisno privredjivanje, te zato treba ozbiljno uociti da socijalizam samoupravnog tipa koji se razvijao u SFRJ nije bio slep za tu vrstu pomoci, niti doktrinarno ogranicen na iskljucivo podrustvljena sredstva za proizvodnju. *da sada ne govorimo off topic (samoupravni socijalizam). Vojni sektor i proizvodnja uposljavali su upravo te kapacitete i znacajno doprinosili povecanju ukupnog drustvenog kapitala i spoljnotrgovinske razmene. Edited June 18, 2019 by Janne240 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kinik Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 (edited) ... Tuzno je citati matore likove koji su zrtve 'valjanja slicica' - trgovine nostalgijom, i trckaranjem u onom tocku za odrzavanje kondicije veverice / hrckova! Treba procictati clanak koji sam nakacio, pa se upoznati sa cinjenicama. Lepo je napisao T. Kuljic kako je JBT bio par ekseland olicenje 'solunasenja' / 'spomenicasrstva'. Najjednostavnije receno - svaki naredni rat se naslanjao na ideje proslog, i unapred bio osudjen na propast. Dok nije dosao 'rat protiv naoruzanog naroda, koga niko ne moze pobediti' - pa ih je 'samoupravno', zajedno sa 'vojnom industrijom' rasterao kao macke s'jebista! Sve sto se ikada dobilo / kupilo - to je bilo STRANO! Osim par domacih pistolja, koji su kopirali ... strane uzore. Sto i ne bi bilo n eki problem, da to nije bilo neverovatno skupo, uludo bacene pare - sto je na kraju i dovelo do kraha anticivilizacijskog sistema. Recimo, 75% vojnog budzeta je islo na izdrzavanje opancarskih cizmasa, koji su pojurili da mrsavo doope sakriju u masne drzavne 'naćve' (iliti 'karlica' - posuda od drveta gde se spremao kajmak / sir) - san i masta svakog seoskog nesretnika - 'e da mi je da se dokopam kasike i naćvi sa kajmakom!'. Mimoisla ih ta sreca (tj. vrlo kratko trajala). A polazne cinjenice su bile vrlo tuzne / surove - lepo se zalio Pepo Bandic na domaci zadatak - 'kako cu lijepo opisivat' rodnu grudu ... onaj kamen!'. Ni njemu nisu dali da u nekom golubarniku na NBg 'pljuje u zapecak'. I taman kad se civilizovo', deca pocela da drndaju gitare mesto gusala, upoznala 'belo', razbeze se po belom svetu - i ono se sve strovali!? quelle horreur! To, sto su stranci dali / prodali, to je uveliko prevazilazilo postojeci nivo obrazovanja / znanja lokalnog kadra. Nekog ko nikada nije u ruku uzeo turpiju / lenjir trebalo je u tehnickoj sluzbi avijacije uciti sta 1/16"? Sta, da nisu ameri nudili avione prilagodjene 'metrickom sistemu'? Tj. sve mere preveli na decimalne, pa smanjivali / povecavali? Da taj deo prsne, ili bude tezak da 'letilica' samo rula po pisti? Da nisu mozda britanci prodavali masine za proizvodnju lopatica za mlazne avione u metrickim vrednostima? Ili alati za one americke 'tanderchifove / sejbrove ...', haubice - etc. etc. Od koje godine je Ex_Yu imala status 'najpovlascenije nacije' u trgovini sa USofA? (ovo 'najpovlascenija je samo znacilo da su bila skinuta ogranicenja koja su vazila za citav Istocni blok). Da budem kinichan - za glupi mig21 ti je trebao samo jedan kluc ... kao i za glupi 'spacek'. 'Srafcigerska industrija'! Jas sam imao povece iskustvo sa raznim delegacijama, recimo s kraja '70-ih pa do kraja '90-ih'. Gde sve nisam bio i sta sve nisam video. Pa razgovaram sa nekom likinjom u 'EI Nis', valjda u odeljenju 'stampanih ploca' (bila je poljakinja) gde mi posle nekoliko fraza sve bilo jasno. Pitao je - a zasto ovoliko sveta ovde seta? Da se slikaju (bila lokalna TV)? Samo se nasmesila. U nekoj firmi za proizvodnju bagera, neki nas lik me uzme za ruku i odvede u stranu - nadam se da razumete, no ovo sto cu sada da razgovaram sa ukrajincem (iz Djepropetrovska) je 'poverljivo'. I onda nas odvede iza barijere od sperke, gde sa jedne strane na bagere montiraju prepoznatljive irske 'cumminse' (onda behu zute boje), a sa druge strane 'repariraju' tenkove. I kaze ovaj nas - pitaj lika moze li mi ponuditi motore do 1.000 Ks, na sta ovaj odgovori - ma dacu ti turbo / turbinski od 1.200 Ks, a nas sav snuzden - namamo mi tehnologiju za to. Ili u fabrici koja se bavi municijom - likovi na strugovima rucno obradjuju zrna za visecevne bacace, no im neki metalni deo problem (rusi ga prave presovanjem praha, a nasi tokarenjem pa se izvija) na sta mi rus kaze - hm ... kod nas ovo rade automatske linije. I u nekom razgovoru, nekom liku se ucini da ne prenosim verno njegove misli, pa kad je delegacija otisla - on ce - a odakle vi kod nas, pa i na pregovorima? Imate neki ... background? Ovi moji iz firme se samo nasmejali. Pa sam mu rekao - ajde da vam odgovorim ne nesto drugo - vi znate da je zivot topovske cevi samo 6 sec. Lik se zgranuo - to je podatak koji znaju tehnolozi. Za objasnjenje - radi se o ogromnim pritiscima, velikom habanju cevi koja usled toga ima kratak vek. Dobro, moze ispali max 1.000 projektila. Zadnjih par stotina frlja levo-desno. Zamena kosta, zahteva tehnicku sluzbu, logistiku, skladistenje ... etc, etc. Ako ih sve drzis na jednom mestu - jedan pogodak ... cao djaci. Ne mozes ti 'partizanski' da imas na jednog borca jednog pozadinca. Savremene vojske imaju taj odnos visestruko u korist 'pozadinaca'. Sustina je u tome da je sve to bilo preskupo, da se obican svet lisio svega i svacega tokom svog mizernog zivota, da bi tamo neki vukojebinski oficirski opancar, 'publicista A. Rankovic iz beograda...' i slicni - tako pise u dokumentima sa Zasedanja tzv. 'avnoj' igranke, naprdjivali o vojnoj proizvodnji, tehnickom progresu, 'masinskoj industriji' sto im nije smetalo da naganjaju balerine / tudje zhemske, vile, bazene, peMzije i ostalo sta ide uz seljaciju gladnu nedostiznog zivota. Za koji su morali da placaju drugi. Koliko njih je gastoski rmbacilo po Evropi? ... od krize do krize - zivotni standard u jug 55-65 .doc.pdf Edited June 18, 2019 by Kinik 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 (edited) Kinik kakve ti postove pises covek te em ne moze procitati em su glomazni em su svakakve stvari tu navedene. Nije tema Tito niti zablude oko gledanja ne njega kao istorijsku licnost, da li je bio ili nije diktator i da li je socijalizam morao propasti, elem to se sve vec desilo da li je kupovao od stranaca i koliko (krediti i ostalo). Koliko god osporavan i relativizovan, Tito je markantna istorijska i drzavnicka figura kojoj nisu ni prsmredeti pioncici nastali u periodu raspada posle gradjanskog rata u SFRJ. (ma i T.K. je pisao i ovako i onako, ne znam ni sta je tacno ni sta jeste a sta nije njegov stav, ali u vreme antipropagande Tita i demonizovanja,detronizovanja, svasta se i pricalo i pisalo...nije relevatno). Niti je to politikantstvo oko komunistickih ili bezbednosnih agencija vazno, ne znam zasto uopste takav post i koliko se tu sta moze citati, svasta se spominje i ti susreti sa ovim sa onim slucajna pitanja, cemu mucenje bare.. zasto to ovde dospeva??? Opet prosto receno, tema je proizvodnja (ne znam da li treba da napisem obican skolski uvod sta je proizvodnja i koje su razlike proizvodnje u odnosu na ostale ljudske aktivnosti-delatnosti, sta je sistem, privreda, trgovina ekonomija). Ovaj topik je interesantan kad damo u njemu upravo dijametralne stavove ali je pre svega potrebno da se vide ti proizvodi da se shvati da Jugoslavija nije bila ni mala ni ekonomski gigant ali je imala svasta nesto o cemu danas u vremenu globalne tehnoloske ekspanzije kapitala i produkcije Srbija i zemlje regiona ne mogu da ucestvuju, bez obzira sto imaju svoj skromni proizvodni i ekonomski potencijal. Svako od nas se neceg seti za i protiv, ali lepo je kad se ilustruju ili opisu ti detalji, o bilo kom sektoru proizvodnje da se radi. Edited June 19, 2019 by Janne240 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Bane Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 @Janne240 Kinik kao vrstan poznavalac problematike razbija mitove , u ovom slucaju mit o bivsoj SFRJ kao nekoj vojnoj sili i faktoru. Svojevremeno se pricalo o SFRJ kao petoj vojnoj sili na svetu!!! Vidimo da nije bilo ni novca, ni tehnologije, a bogami ni znanja za neke znacajnije prodore. Kao i u automobilskoj industriji: najbolji auto je bio Fica! Kupljena licenca od Fiata, u ono vreme, 60- tih, bio je dobar auto u svom rangu. Ali kasnije je svet otisao napred, tehnologija je napredovala, dok je Zastava i dalje proizvodila Fice i Stojadine! I kasnije Jugo. Ali, nije se islo u korak sa vremenom. Zato sto se nije moglo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted June 19, 2019 Author Share Posted June 19, 2019 @Darth Bane tema nije o tome da je SFRJ bila neka vojna sila, faktor niti neki drugi racku. To ovde jos nije niko rekao, nego je jednostavna, lagana tema sta smo sve pravili u toj zemlji. Nesto dobro, nesto lose, nije bitno. Ako je poenta da se dokaze da smo bili govna i da se poseremo na svoje zivote u toj drzavi, onda sam za to da se otvori i takva tema, pa neka se ljudi izivljavaju koliko hoce, nemam nista protiv. Tehnologije je bilo jako mnogo, sada sto se prica gluhim, to je druga prica. Mislim pravili se avioni, kakvi god da su bili, pa nije bilo tehnologije, kakvi su to samo zakljucci. Izgradjeno na stotine hiljada stanova, mostova, hidroelektrana i brana u SFRJ, a i u svetu, raznih postrojenja i slicno. Ja bih se zadrzao i na sitnicama, kao sto su bile shibice, pro drvene, pa onda i one parafinske, jako lijepo dizajnirane za ono vreme. Ja sada u Kanadi, jednoj od najbogatijih i razvijenijih drzava sveta, ne mogu da nadjem namesta ni blizu onoga sto se moglo kupiti u Lesnini ili Simpu, osim ako ne odem da kupujem nesto uvozno po basnoslovnim cenama. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yoyogi Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 1 hour ago, Darth Bane said: svet otisao napred, tehnologija je napredovala, dok je Zastava i dalje proizvodila Fice i Stojadine! I kasnije Jugo. Ali, nije se islo u korak sa vremenom. Zato sto se nije moglo! Ne što se nije moglo nego što se nije znalo. Kada je Zastava počela da pravi "Fiće" u South Korea se gladovalo. Pa vidi danas Huyndai, Samsung, LG. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Pa nije mit o bivsoj Jugoslaviji kao vojnoj sili ili faktoru, to je zaista i bila -nije bila supersila ali jeste bila značajno velika, mnogo veća nego što danas raspolaže Srbija...a deo razloga za njeno razbijanje se i tu nalazi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Vec smo imali dosta patika...ali evo jos nekih vintage modela...ove sa cicak trakom sam imao...a ove Super Rekord mislim da su bile najpopularnije, pored Univerzalki, Romki ...Sta je sve jos nosilo oznaku Made in Yugoslavia...pored prehrambenih proizvoda, tu su i cuveni Insa satovi, onakav budilnik samo bordo boje,budio mi je za osnovnu i srednju skolu...a naravno masina na kojoj sam vežbao daktilografiju i spremio mnoge ispite-izvode iz knjiga i beleške, bila je čuvena UNIS-ova. Ovakva torba adidas, samo žuta bila je prva koju sam dobio i nosio sam na izlet na Avalu, dok je naravno još bio stari avalski toranj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 pfff Velika sila, a kad se probudis, ti sav u znoju i ne mozes da verujes sta si sanjao. Delujes kao covek koji ima sposobnosti razmisljanja, daj sedi razmisli. Sta je to sto je exYU imala kao izvorni proizvod, onda ako to ne ide, sta je to sto je bilo toliko kvalitetno da su ljudi zeleli da koriste? :P 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Covek s sposobnostima razmisljanja-bez kvalifikacija, mlim...sta je imala kao izvorni proizvod, a cekaj malo mislis da je lako pronalaske pretvarati u izvorne proizvode i serijsku proizvodnju, sta pises, Jugoslavija je bila država a ne zajednica naucnih genija koji donose inovacije....Kako nije bilo kvalitetno sve sto si video na slikama bilo je kvalitetno. Ne ide se za tim da je Jugoslavija bila kolevka mnogih tehnoloških čuda nego da je po obimu, kvalitetu i vrsti proizvodnje bila moderna i razvijena relativno u skladu sa svetom, od nekih više, od nekih manje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 (edited) 29 minutes ago, mrd said: pfff Velika sila, a kad se probudis, ti sav u znoju i ne mozes da verujes sta si sanjao. Delujes kao covek koji ima sposobnosti razmisljanja, daj sedi razmisli. Sta je to sto je exYU imala kao izvorni proizvod, onda ako to ne ide, sta je to sto je bilo toliko kvalitetno da su ljudi zeleli da koriste? 😛 Sanjao ili ne, probudili smo se u 21. veku a nema nas ni na špenadli po značaju, e moj Mrde...nick ti lepo ide uz...🤐🤐😅 Bilo je par lepih dokumentaraca na nekom od kanala o tvornici Pelikan, i nekih konstruktorima i inženjerima iz Hrvatske još u doba Kraljevine Jugoslavije. Ko se seti ili zna o čemu pričam može da kaže nešto i o tome... Evo setih se na ovo pelikan, Slavoljub Penkala....konstruktor prvog hrvatskog zrakoplova https://www.slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/clanak/id/40482/hrvatski-vojnik-slavoljub-penkala-konstruktor-prvoga-hrvatskog-zrakoplova Evo izuma Penkale...mislim da je vrlo zanimljivo U Zagrebu se Penkala bavio izumiteljstvom, a njegov rad obuhvaća mnoge praktične izume iz kemije, medicine, mehanike, fizike, zrakoplovstva itd. Neki od revolucionarnih izuma Slavoljuba Penkale su mehanička olovka s grafitnom jezgrom, nalivpero s krutom tintom, držač nalivpera i olovke, termofor i termos-boca, rotacijska četkica za pranje zuba, masa za izradu gramofonskih ploča - ebonit i drugi. Penkala je 1906. patentirao svoj najpoznatiji izum, mehaničku olovku pod nazivom Penkala, koju počinje proizvoditi u Zagrebu. Početkom proljeća 1906. otvara svoju prvu radionicu u Ulici Marije Valerije 3 (danas Praška), a iste godine 24. rujna patentirao je poboljšanu mehaničku olovku. U to se doba Penkaline olovke i nalivpera izvoze u više od 70 zemalja. Edited June 19, 2019 by Janne240 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 1 minute ago, Janne240 said: Covek s sposobnostima razmisljanja-bez kvalifikacija, mlim...sta je imala kao izvorni proizvod, a cekaj malo mislis da je lako pronalaske pretvarati u izvorne proizvode i serijsku proizvodnju, sta pises, Jugoslavija je bila država a ne zajednica naucnih genija koji donose inovacije....Kako nije bilo kvalitetno sve sto si video na slikama bilo je kvalitetno. Ne ide se za tim da je Jugoslavija bila kolevka mnogih tehnoloških čuda nego da je po obimu, kvalitetu i vrsti proizvodnje bila moderna i razvijena relativno u skladu sa svetom, od nekih više, od nekih manje. Nisu kvalifikacije, ovo kako pises dodje nekako botovski, pa sam se zapitao kako si zaboravio da stavis Pelikana? Zaboravio si da napomenes koliko je plasticara radilo 70-ih u Staroj Pazovi. Reko da osvezim vlazne snove. Ne to sto sam ja naveo nema veze sa naukom, vez biznisom, sto je na exYU bilo strano. Pogledaj Kia, Hyndai i Kawasaki, Suzuku, Yamaha, svi su oni poceli u nerazvijenim zemljama, niko ih nije terao da bilo sta rade. Poceli ljudi u malim garazama, a vidi sada, najtrazeniji proizvodi. Yugoslavija je imala samo parole i kredite, koje je zdusno potrosila na Titova putovanja po svetu. Relativno, Yugoslavija nije imala ni R od razivjene zemlje. Ja probao da ne odgovaram na ovaj topic, reko da ne razbijam snove, ali eto topic opet zastranio. P.S. Zaboravili ste da ovo stavite! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Gluposti, nemam veze sa Pazovom a naravno nisam pobrojao sve, valjda i drugi prate topik neka daju svoje doprinose... Ex Yu biznis...postojao je, nisam o tome poceo pricu, a te floskule koje nabacujes, nemaju veze naravno i služe toj fami. Nisam naravno neki branitelj, znam itekako za mnoge afere pocev od Agrokomerca, stabilizacije, restrikcije i svasta sto se pisali grdno o SFRJ, naravno, ali opet kad prodje taj talas necistoce, isplivaju vredne stvari. Velika i prava domovina bila je Jugoslavija, never again. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 (edited) Ko kaze da Srbi nisu inventivni? Ovo su oni prvi otkrili, a sada svakim danom popravljaju izum. Zbog toga im tako dobro i ide. Sve zive u nekoj proslosti koju nisu imali. Da ne bude zabune i mene su cesto nazivali Srbom. Edited June 19, 2019 by mrd Uvazena reklamacija. Ovo sve vazi i za exYU, svi smo mi slicni, neki malo pametniji, a neki manje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 (edited) Ne radi se o Srbiji, Srbima nego o Jugoslaviji, pa vidim ti karikiras...i onako igras ping pong na ovoj temi. Pa naravno da je dosta, kad ne može normalno da se piše... Edited June 19, 2019 by Janne240 Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Sad je dosta! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 18 minutes ago, Janne240 said: Sanjao ili ne, probudili smo se u 21. veku a nema nas ni na špenadli po značaju izgleda je u ovom sustina problema. oprosti, ali taj "nas znacaj" bio je upravo epski prenapuhan. nije li, konacno, u 21. stoljecu, doslo vrijeme da se okrenemo vlastitom (individualnom) znacaju? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Voleo bih da je tako ali nisam siguran da cemo se ikad okrenuti sebi i svom kljusetu, ne bih da opserviram zasto, kad i kako...ali bilo bi dobro da jednom probamo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 1 minute ago, Vjekoslav said: izgleda je u ovom sustina problema. oprosti, ali taj "nas znacaj" bio je upravo epski prenapuhan. nije li, konacno, u 21. stoljecu, doslo vrijeme da se okrenemo vlastitom (individualnom) znacaju? To i jeste ono sto pokusavam da kazem u proteklihs par nedelja. Da se pokoristim Suzukijem koje su oni naucnike koristili da zavrte svoje motore na 12k+ RPM? Dobar deo onoga sto se desavalo od 45-80g je bio opzicija istoka zapadu, kad se potreba za tome izgubila, exYU je pustena da se pokaze koliko je sposobna. Na zalost za this 35 godina, kultura rada se izgubila i nije bilo pomoci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted June 19, 2019 Author Share Posted June 19, 2019 56 minutes ago, Janne240 said: Vec smo imali dosta patika...ali evo jos nekih vintage modela...ove sa cicak trakom sam imao...a ove Super Rekord mislim da su bile najpopularnije, pored Univerzalki, Romki ...Sta je sve jos nosilo oznaku Made in Yugoslavia...pored prehrambenih proizvoda, tu su i cuveni Insa satovi, onakav budilnik samo bordo boje,budio mi je za osnovnu i srednju skolu...a naravno masina na kojoj sam vežbao daktilografiju i spremio mnoge ispite-izvode iz knjiga i beleške, bila je čuvena UNIS-ova. Ovakva torba adidas, samo žuta bila je prva koju sam dobio i nosio sam na izlet na Avalu, dok je naravno još bio stari avalski toranj. Kad spomenu patike, ovih dana sebi trazim da kupim nove, nema nista ni blizu ovog kvaliteta. Trenutno imam neke Asics, kupio ih nepuna godina, pukle su prije 2-3 mjeseca, kada hodas u njima duze od 45 minuta, kao da hodas bos, i to nije da neki jefitini model. 36 minutes ago, mrd said: Nisu kvalifikacije, ovo kako pises dodje nekako botovski, pa sam se zapitao kako si zaboravio da stavis Pelikana? Zaboravio si da napomenes koliko je plasticara radilo 70-ih u Staroj Pazovi. Reko da osvezim vlazne snove. Ne to sto sam ja naveo nema veze sa naukom, vez biznisom, sto je na exYU bilo strano. Pogledaj Kia, Hyndai i Kawasaki, Suzuku, Yamaha, svi su oni poceli u nerazvijenim zemljama, niko ih nije terao da bilo sta rade. Poceli ljudi u malim garazama, a vidi sada, najtrazeniji proizvodi. Yugoslavija je imala samo parole i kredite, koje je zdusno potrosila na Titova putovanja po svetu. Relativno, Yugoslavija nije imala ni R od razivjene zemlje. Ja probao da ne odgovaram na ovaj topic, reko da ne razbijam snove, ali eto topic opet zastranio. P.S. Zaboravili ste da ovo stavite! Prvo ne znam sta ti je ovde smesno Drugo stalno poredis najnaprednije zemlja sveta 2019 godine sa SFRJ iz osamdesetih. Kako se to moze uopste da poredi? Yamaha je npr kompanija nastala u imperijalnom Japanu 1887 godine, u drzavi koja je svojevremeno drzala pola Azije dok je nas rusio i palio ko je stigao i opet ne znam sta uopste poredis, jos samo da pitas za Subaru Moze se isto tako porediti zasto Subaru nije kvalitetan kao Toyota ili Honda imaju redovno opravku gasketa motora, kao i ostali niz problema. Covece napisi nesto smisleno, pa da razmenjujemo misljenja, a ne ko papagaj sto nije ovo, sto nije ono... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Postade i Adidas jugoslovenska kompanija. Vidim, jos malo pa ce i Microsoft. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts