Jump to content

Klupsko Svetsko prvenstvo 2025. - prvo pa muško

Recommended Posts

Posted

Prvo Svetsko prvenstvo za klubove, nekada jedna utakmica za klupskog prvaka sveta a od ove godine četvorogodišnje takmičenje najboljih svetskih klubova održaće se u SAD od 14. juna do 13. jula ove godine. Trideset dva tima u formatu Svetskog prvenstva za reprezentacije boriće se za novu titulu u FIFA kalendaru. Još jedan veliki napor za najbolje svetske fudbalere, još jedan veliki spektakl za fudbalsku publiku i još jedno punjenje džepova za FIFA i njene čelnike.

Pošto je određen broj kvota, tj. klubova učesnika po kontinentu, učesnici su određeni po dva kriterijuma: pobednici kontinentalnih Liga šampiona u protekle četiri godine plus najbolji klubovi po četvorogodišnjem FIFA rejtingu.

Domaćin (1 tim):

Inter Majami (SAD) - prvak regularnog dela MLS 2024. (MLS - Fudbalska liga SAD i Kanade)

Azija (4 tima):

Al-Hilal (Saudijska Arabija) - pobednik LŠ 2021.
Urava (Japan) - pobednik LŠ 2022.
Al Ain (UAE) - pobednik LŠ 2023-24.
Ulsan (Južna Koreja) - prvi po rejtingu u Aziji a da nije osvajač LŠ

Afrika (4 tima):

Al-Ahli (Egipat) - pobednik LŠ 2020-21.
Vidad (Maroko) - pobednik LŠ 2021-22.
Esperanca (Tunis) - prvi po rejtingu u Africi a da nije osvajač LŠ
Mamelodi (Južna Afrika) - drugi po rejtingu u Africi a da nije osvajač LŠ

Severna i Srednja Amerika (4 tima):

Monterej (Meksiko) - pobednik LŠ 2021.
Sijetl (SAD) - pobednik LŠ 2022.
Pačuka (Meksiko) - pobednik LŠ 2024.
Los Anđeles (SAD) - zamena za Leon (Meksiko), pobednika LŠ 2023. Leon je izbačen jer ima istog vlasnika kao Pačuka, a po pravilima FIFA nije dozvoljeno da dva kluba istog vlasnika učestvuju na istom prvenstvu. Odigran je plejof meč između Los Anđelesa i Kluba Amerika iz Meksika za ovo mesto, Los Anđeles pobedio 2:1.

Južna Amerika (6 timova):

Palmeiras (Brazil) - pobednik Kupa Libertadores 2021.
Flamengo (Brazil) - pobednik Kupa Libertadores 2022.
Fluminenze (Brazil) - pobednik Kupa Libertadores 2023.
Botafogo (Brazil) - pobednik Kupa Libertadores 2024.
River Plata (Argentina) - prvi po rejtingu u Južnoj Americi a da nije osvajač Kupa Libertadores
Boka Juniors (Argentina) - drugi po rejtingu u Južnoj Americi a da nije osvajač Kupa Libertadores

Okeanija (1 tim):

Oklend Siti (Novi Zeland) - najbolji osvajač LŠ Okeanije po četvorogodišnjem FIFA rejtingu

Evropa (12 timova, najviše 2 iz iste države):

Čelzi (Engleska) - pobednik LŠ 2020-21.
Real Madrid (Španija) - pobednik LŠ 2021-22.
Mančester Siti (Engleska) - pobednik LŠ 2022-23.
Bajern Minhen (Nemačka) - prvi po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Pari Sen-Žermen (Francuska) - drugi po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Borusija Dortmund (Nemačka) - treći po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Inter Milan (Italija) - četvrti po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Porto (Portugalija) - peti po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Atletiko Madrid (Španija) - šesti po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Benfika (Portugalija) - sedmi po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Juventus (Italija) - osmi po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ
Red Bul Salcburg (Austrija) - deveti po rejtingu u Evropi a da nije osvajač LŠ

(Iako imaju mesto po rejtingu, zbog pravila "dva kluba iz iste države" nema Liverpula ili Barselone. Tabelu četvorogodišnjeg rejtinga za Evropu imate na https://www.fotcalc.com/4-year-ranking)

Takmičenje se igra isto kao Svetsko prvenstvo, osam grupa po četiri tima, prva dva prolaze dalje, a onda na ispadanje. Grupe izgledaju ovako:

Screenshot-2025-06-06-122447.png

Što se tiče prenosa, Arena ih je već najavila, ne zna se još hoće li ih biti i na RTS. Još mesec dana klupskog fudbala, uživajmo!

• Like 5
  • Thanks 2
Posted
29 minutes ago, Stiletto said:

Što se tiče prenosa, Arena ih je već najavila, ne zna se još hoće li ih biti i na RTS. Još mesec dana klupskog fudbala, uživajmo!

Pa posle tih mesec dana kada startuje nova sezona? Jbt.

Posted

Hvala Stileto, temeljan kao i uvek :thumbsup:

Verovali ili ne, evo upravo ovde malopre sam se upoznao i sa timovima koji će igrati i sa osnovom njihove kvalifikacije. Odmah mi je upalo u oči da je Inter Majami upao iako nije bio prvak MLS. Očito se moralo naći mesta za Bekajin projekat + Messi kao magnet za publiku.

Iako mi je jasan kriterijum, Salzburg mi je ono baš wtf momenat ovde. Mada, sa druge strane, ovo je sistem koji će omogućiti i uslovno rečeno nekim manjim klubovima da zaigraju ovo...

...što je po meni ipak jedna besmislica. Još mesec dana fudbala nakon dugih i teških sezona. Igračima je potreban odmor da bi u "pravoj" sezoni mogli i oni biti pravi. O rizicima za stvaranje uslova za povrede kasnije da ne pišem. A moram priznati i da ovo ni za publiku nije dobro. Polazim od sebe - javlja se i izvesna prezasićenost fudbalom, takmičenja i prenosi su faktički non-stop na ekranima..ja mislim da to pomalo ubija i draž gledanja, navijanja.

No, očito se gospodin Infantino novac pita ovde. Pojma nemam kakve su procene oko zarade od ovog takmičenja..kolike god da su očito da nikad nije dosta.

Lično, nemam nameru da pratim ovo prvenstvo. Stoga je ovo moj prvi i poslednji upis ovde. Over & out

• Like 1
Posted

Ja se ne slqzem. Iskreno, ovo mi je zanimljivije nego "obicna" prvenstva koja su nacionalna. Ove sezone su sva bila dosadna i/ili nekvalitetna. Mislim da cu sigurno gledati bar nesto od ovoga, ako budem imao vremena.

Posted

Slazem se sa @Drug Crni, kad se malo bolje pogleda sve ovo je stvarno previse. 

Vec imamo FIFA Intercontinental Cup za klubove, a ovo su uveli da bude tu svake 4 godine kada nema SP i EP.

Ideja da se popuni taj prostor izmedju SP i EP je mozda ok ali imamo severnoamericki turnir reprezentacija u isto vreme na istom mestu - Concacaf Gold Cup (u USA od 14. Juna do 6. Jula.). 

What the fuck?! 

Mislim, ispraticu, ali postaje previse... 

• Like 1