Jump to content

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, vilhelmina said:

Za ljude sa studentske liste sumnjam i da se medjusobno poznaju, a kamoli da saradjuju i dogovaraju se o bilo cemu. Tu ja vidim prvi problem, a iz njega proisticu i mnogi drugi.

I te kako se poznaju, i te kako se ozbiljno radi i na programu, ozbiljno se radilo i na sastavljanju liste gde su učestvovali svi fakulteti, unutar pokreta imamo timove koje se bave raznim stvarima, od organizacije proteste do timova koji su stalno na terenu u kampanji. DOS-u su bile olakšane neke stvari, zapad je bio protiv Zlobe, ozbiljan novac je dolazio iz inostranstva.

Inače, ljudi su se prilikom smene Zlobe vodili programom i ljudima na listi, to je sigurno presudilo da ga oteramo.

Posted
1 minute ago, JPM said:

Sve je to radio Đinđić sa par ljudi. Ovo ostalo su bili statisti koje je vukao po Srbiji. Misliš li da su mu svi bili dragi? Čovek je bio pragmatičar, rešavao je probleme jedan po jedan, nije filozofirao i kukao.

To je druga tema, iz koje smo, valjda izvukli odgovarajuće pouke. Opet, pred nama je isti primarni cilj kao i pred DOS-om. Smena diktatora. Ono što sledi posle treba da se uradi drugačije.

Više puta si se odjavio od pisanja ovde nego ja od košarkaškog PDF-a. (šala mala) Pritom niko ovde tebe ne tera, ja lično ne mogu čudom da se načudim tvojoj logici. Glavom kroz zid ideš.

Odjavio sam se košarke i od tada nisam napisao ništa tamo u vezi klubova, samo par poruka na temi o komentatotima gde sam se čudio kako imate opravdanja za svaku prodanu dušu ako vam je simpatična ili navija za isti klub. A to sve u vezi prelaska Plavšića na Arenu.

Djindjića su ubili upravo ti sa kojima opet želite u kolo, a sada ni nema Djindjića nego samo raznih Koštunica - niko više nije lud da se bori protiv vetrenjača i rizikuje glavu za ovaj licemeni narod koji voli smradikale i jednoumlje u kojem živi već najmanje jedan vek sa par godina koje su bile delomično izuzetak.  Vučić je tačna mera ovog naroda.  Posle njega neki Lompar. Ovde većina jednostavno želi nacoše, i pobuni se protiv njih tek kada pomisle da su im ti idoli prestali biti dovoljno nacionalisti.

Sklonio sam se u selo od ljudi jer ne delim više iste vrednosti sa ovim društvom, lepo mi je ovde sa životinjama i ovo malo ljudi koji su mi se mahom pokazali kao bolji nego ljudi u gradovima.  Ne razumem se više sa većinom ovog naroda, vidim da je i ovde slična priča. I ok eto u meni je greška, navijam za vas da ste u pravu i da će nas ti takozvani studenti sa sve Lomparima, Bakićima, Kavlčićima odvesti u bolji i civilizovaniji život, da ne budemo ona crna rupa na evropskom tepihu za koju je narod glasao...bez ikakve ironije navijam za to.

Ako hoće moderacija neka me ostavi da čitam i lajkujem eventualno kada nešto mislim da treba, i to je to od našeg daljeg druženja.  Jednostavno ne osećam više nikakvu potrebu ni svrhu pisati ovde - čisto gubljenje vremena i živaca za mene koji imam puno toga pametnog i korisnog raditi.  I onako je što se mene tiče mnogo lepše, jasnije i i poštenije pisati tamo gde svi pišemo pod pravim imenima nego na forumima gde se svako može sakriti iza korisničkog imena i glumiti nešto što nije.  Verovatno sam ovde zalutao, privukli su me upisi pojedinih članova od kojih su neki trajno banovani, i vidim da sam pogrešio - da ovo nije to što sam zamišljao. Ali to je svakako moja a ne vaša greška.

Hajde odoh definitvno - čak i ako kvotujte više neće biti odgovora tako da ne radite to i ne gubite vreme boreći se protiv zamišljenog neprijatelja. 

Posted

Ljudi inače vrlo lako zaboravljaju šta je bio prvi zahtev studentskog pokreta, onda kada de facto nije ni postojao kao politički entitet.

Osnovni zahtev bio je da se pronađu i osude odgovorni za ubistvo 16 osoba koje su otišle da kupe karte za voz a srušio im se krov na glavu. Osnovni zahtev nisu bili izbori niti sklanjanje vlasti, studenti su bili savršeno zadovoljni i da institucije odrade posao i da odgovorni budu u zatvoru.

Tek nakon što se to nije desilo, tek nakon što je bilo jasno da se neće ni desiti, zahtevi su radikalizovani i krenulo se sa zahtevima za smenu sistema.

Dakle to vam je studentski program. Građanska Srbija u kojoj postoji ustav, zakon i institucije. Gde ćete bolji program od toga? Lišen svih zaludnih pokliča, sveg idolopoklonstva. Najbolji program. Jedini koji obećava nadu za ovu zemlju.

• Like 3
Posted

Nikada ovo nece biti normalno drustvo, to je valjda poodavno jasno. Uvek ce ovde ogroman broj ljudi i dalje trtljati da se kod nas najbolje zivi, da u drugim drzavama komsija ne zove komsiju na kafu, niko nikom ne placa pice i ostale baljezgarije. Nista lepse od pola kile alpske salame, belog leba i crnog luka...

Uvek ce se ovde pisati uz vetar, uvek ce gomila govana baljezgati o majcici Rusiji a da jedini Rus za koga su culi je jebeni Putin. Uvek ce pred zadrugom da se raspravlja o propasti Amerike, o avionima, raketama... Ali, sve ovo ne znaci da ovo drustvo ne zasluzuje nekog drugog umesto ovih zlotvora, ne znaci da se treba prepustiti ovoj posasti i mirno gledati kako sns termiti unistavaju sve cega se dotaknu. Ko god da dodje, taj ce tesko iskoreniti bolesti ovog drustva, ali barem nece moci da ovako razbojnicki vlada. Za promenu sistema mora se ici korak po korak, a prvi je smena ovog zla.

• Like 5
Posted

Ne moramo uopšte o Putinu ili Trampu. Zapravo, nema ni potrebe za time. U Rusiji ima toliko toga lepog a to svakako nije njihov politički sistem, pa opet, prosečni Srbenda se samo za to hvata.

Pogledajte u kakvom okruženju živite. 

Dokle je stiglo suđenje ubici iz Ribnikara. Možete li da zamislite kroz kakav pakao prolazi porodica žrtava? 3 godine je prošlo ej!!! Šta se čeka? Dokle je stigla istraga nestanka male Danke? Gde je ubica one pevačice? 

Kod nas sve zamre i nestane, ne postoji jedan jedini segment koji nije truo, a ljudi obožavaju da pričaju o visokim politikama. 

Posted
8 hours ago, fancy said:

Zapravo ovo je najozbiljnije što može da se uradi. On je i vrh i temelj cele piramide zla.

Svi koji misle da su neki pretpostavljeni izbori koji nam slede neko političko odmeravanje snaga i programa (:lol_2:) u kojima treba da pobedi najbolja/e opcija/e je u jezivoj zabludi.  Mi nemamo politički sistem već ruinu skoro deceniju ipo sistematski uništavanu od mafije na vlasti bez ikakvih pravila igre i bez ikakvog smisla tradicionalne političke borbe.  Na početku i na kraju svega nalazi se on, on je simbol, on im je sve što imaju i jedina nit koja sve to održava na gomili i u funkciji, zato i borba bukvalno treba da se fokusira na njega.  Zato su i bitna i efikasna skandiranja Vučiću P, Aco Š, Izdajniče, i sve one parole što se završavaju s felaciom preCednika, tj. sve ono što je no-no u uslovima normalne i poštene političke borbe. 

Nije lepo? Nije, ali najšira masa to najbolje razume, svi instiktivno znaju da je on alfa i omega svog zla i da se nikakvim suprotstavljanjem nekih boljih, kvalitetnijih, perspektivnijih političkih programa neće ništa postići već samo non stop udaranjem po sujeti, egu, psihi ovog manijaka.

Sve ostalo je puko zavaravanje i lenjost da se razume u kakvom smo čabru i šta nam i koliko dugo sledi ukoliko ga ne razmontiramo.  Njega prvo, ostalo će, bez njega, da se poraspada sâmo od sebe jer tamo ne postoji nikakva struktora i organizacija, samo niz drugih koji bi se u sekundi poklali međusobno da budu prvi umesto prvog, plus masa izvršitelja i poslušnika, u suštini kukavica, koja bi ostala bez večitog kišobrana koji im daje alibi i oslobađa ih od krivice i odgovornosti i koji bi gledali da se izgube onog momenta kad im zaštitnik padne. A protiv toga se već može boriti.

O politici, programima itd... možemo da pričamo tek kad odstranimo ovaj kancer.

Meni nije jasno kako “vi” ne kapirate da do smene ne moze doci samo sa parolama Vucicu pederu i Aco Sipyare. (Ovde ne ulazim u politicku korektnost tih parola vec vise njihovu sustinu)

Da je dovoljno samo biti protiv Vucica opozicija bi pobedila pre 6 godina makar.

To je bio program svih opozicionih pokreta i nijedan nije bio uspesan.

Ko do sada nije shvatio kakvo je Vucic zlo, nece shvatiti ni kasnije. A ovima koji znaju nije potrebno konstantno podsecanje.

Vucicu najvise odgovara da se samo o njemu prica, posto je ubedio ogroman broj ljudi u zemlji da samo on valja, a svi ostali su losi.

Znaci od pocetka pobune on se trudio da vrati fokus na sebe, na pocetku dok su ga ignorisali nije imao nikakav odgovor.

Protesti su bili ubedljivo najposeceniji dok su furali pricu gradjenja nekog boljeg drustva, dok je vajb bio pozitivan. A Vucic nenadlezan.

Ja kad pricam o programu ne pricam da je meni potreban program da bi me ubedio da glasam protiv Vucica, ali postoji nemali broj ljudi koji su opisani u onom tekstu Radara koji nisu 100% ubedjeni. Ili misle da su svi isti itd.

Ti parolama Vucicu pederu koje slusamo vec vise od 10 godina mobilises samo vec aktivirani deo drustva. Ali ne radis nista da zahvatis sire.

A bez toga ce tesko doci do pobede i to je cela poenta.

Znaci ne pricamo o programu kao nekom presudnom argumentu koji ce ubediti vecinu da glasa, vec o programu kao nekoj pozadini i osnovi na kojoj studentski pokret treba da stoji.

Kao i nacinu da se preuzme kontrola narativa. Posto narativ u kome je Vucic tema izbora i kompletne javne diskusije je nesto sto njemu zapravo odgovara.

• Like 9
Posted (edited)

Sve su to prazne priče, u principu, dok je mafija na vlasti. Organizovana, prepuna pokradenog novca, sa podrškom spolja. Mi u najvećem piku pobune posle Ribnikara i nadstrešnice nismo uspeli da ih nateramo ni na jedan ustupak. Jedan jedini. To ima mnogo veze sa psihološkim profilom diktatora na vlasti. I moramo da se pomirimo sa tim da ih nećemo smeniti na izborima niti da će nam bilo koja institucija (a sve su zarobili) pomoći. Programi i liste su ok za priču uz pivo, ali da bi posle pokradenih izbora nešto uradili, mora bukvalno da se uđe u fajt sa njima. Sa navijačima, batinašima, policijom, kriminalcima. Svi do jednog su mobilisani i na strani hulje, jer im odgovara mafijaška država koju je napravio, koju svi oni zajedno odavno doživljavaju kao svoju ličnu, a mi tu samo živimo i radimo. Dok ćutimo dobri smo, kad se bunimo odmah smo im meta i neprijatelji. Mora gerila da se pravi bukvalno... kakvi programi... možeš da imaš najbolji program na svetu, kad nemaš medije, institucije, novac, i ako nemaš mogućnost da na ulici odbraniš pobedu - džaba sve...

Edited by Issey
  • Like 2
Posted
3 hours ago, Barkley#34 said:

Vučić je išao u Erbas kao predstavnik stranke koja pretenduje na vlast u demokratskom sistemu. Sada, u tom Aranđelovcu nijedna štamparija nije smela da štampa letke a svih ovih meseci bukvalno svaki privatnik, mali ili veliki, koji je podržao borbu protiv vlasti je trpeo pritiske. 

Eto, ne znam kako bi u takvim uslovima ta formalna organizacija mogla javno da razgovara sa privrednicima, domaćim i stranim. Kontakata ima ali ne vidim kako mogu da se objave svima na znanje.

A ti isti privrednici, ako su iole pametni, iz svojih interesa će morati da podrže smenu vlasti jer su sve teže okolnosti za poslovanje u mafijaškom sistemu (koji je daleko gori od jednopartijskog) i sve su veće naznake krize. Ako se nastavi ovakvo vođenje zemlje, nastaviće se u pojačaće se egzodus iolepismenog stanovništva, pa da ih vidim ko će da im radi i kupuje njihove proizvode i usluge, ko će im unapređivati infrastrukturu, pravnu zaštitu (hehe) i slično. Propašće zajedno sa ostalima.

Možda se tada tako predstavljao i možda je tako delovao, ali od mnogih velikih kompanija kupuju i diktatori i demokratski izabrani političari. U skoro svakoj zemlji ćeš videti da državni funkcioneri sede u Mercedesu, BMW-u, Audiju i slično, da nacionalne kompanije najčešće kupuju avione koje proizvode Airbus ili Boeing, da državne institucije plaćaju za upotrebu Windowsa (OK, mogu se koristiti Linux ili Apple), da gorivo prodaje Shell i da ne nabrajam dalje.

Sa privrednicima svakako može da se razgovara, a naročito sa ovim velikim igračima sa strane, dok nekoliko lokalnih kokošara koji ko zna kako posluju nisu ni bitni.

3 hours ago, DameTime said:

Pa bio je na tekućem računu. Mislim jebote, zar se tebi nikad nije desilo da nešto moraš da platiš u kešu, pogotovo ako se organizuje nešto "na veliko" - npr. štampanje reklamnih materijala i sl?

Ovo je čista bahatost ćacije, a treba se zapitati i odakle im informacije da baš ovi studenti u baš tom trenutku imaju veću sumu novca kod sebe.

U vesti piše ovo:

Pripadnici Uprave kriminalističke policije presreli su četvoro studenata sa četiri različita fakulteta u Beogradu, pretresli ih i zaplenili oko dva miliona dinara.

Očigledno da je novac bio kod njih, i to dva miliona dinara u gotovini, što iznosi oko 17.000 evra. Ja toliki novac nikada nisam fizički imao u rukama, niti je baš uobičajeno da se neko šeta ulicom sa tolikom sumom u džepu. A uzmemo u obzir cene štampanja, za stotinak evra ili manje može se dobiti oko 10.000 komada. Linkovao sam prvu ponudu koju sam video, a može se sigurno naći i jeftinije.

Posted
1 hour ago, Issey said:

Sve su to prazne priče, u principu, dok je mafija na vlasti. Organizovana, prepuna pokradenog novca, sa podrškom spolja. Mi u najvećem piku pobune posle Ribnikara i nadstrešnice nismo uspeli da ih nateramo ni na jedan ustupak. Jedan jedini. To ima mnogo veze sa psihološkim profilom diktatora na vlasti. I moramo da se pomirimo sa tim da ih nećemo smeniti na izborima niti da će nam bilo koja institucija (a sve su zarobili) pomoći. Programi i liste su ok za priču uz pivo, ali da bi posle pokradenih izbora nešto uradili, mora bukvalno da se uđe u fajt sa njima. Sa navijačima, batinašima, policijom, kriminalcima. Svi do jednog su mobilisani i na strani hulje, jer im odgovara mafijaška država koju je napravio, koju svi oni zajedno odavno doživljavaju kao svoju ličnu, a mi tu samo živimo i radimo. Dok ćutimo dobri smo, kad se bunimo odmah smo im meta i neprijatelji. Mora gerila da se pravi bukvalno... kakvi programi... možeš da imaš najbolji program na svetu, kad nemaš medije, institucije, novac, i ako nemaš mogućnost da na ulici odbraniš pobedu - džaba sve...

Pazi, ja se na nekom nivou slažem i sa ovim.

Ali da li ti vidiš ovde potencijal za neku gerilu ili pobunu te vrste?

Za jutarnje blokade saobraćaja početkom jula nije moglo da nas se skupi više od 30ak po lokaciji. Znam jer sam izlazio te nedelje svako jutro.

Najviše se zaoštrilo posle one SNSovske gluposti iz Vrbasa i posle iz Valjeva, kada je narod odgovorio na silu. Posle su nakon eskalacije čak i iz SNS malo prikočili, a očigledno im je bilo sugerisano i iz EU. Međutim posle toga su krenuli da nas dave kao zmija žabu, malo po malo. Ne sa nekim velikim vidljivim nasiljem, već sitnije i pojedinačno targetovane situacije.

Ja iskreno mislim da od fizičke pobune nema puno vajde, a i studenti su se od toga ogradili. Po meni je put ponovo dignuti masovnost, privući ljude nekom kampanjom poput one sa početka priče, ili pred 1.11.2025. I napraviti atmosferu tako da izgleda da pobeda ne može doći u pitanje i onda biti spreman za izbornu noć i odbranu slobode.

Ali ne možeš da ideš u najširu javnost sa kampanjom 'budite spremni da poginete za slobodu'. Prvo što većina ljudi to nije, a drugo što će te uhapsiti.

• Like 1
Posted

Pisao sam o tome da je on to radio u demokratskim uslovima gde mu niko zbog toga nije pretio i nazivao ga najpogrdnijim imenima. Niti bi to bilo iskorišćeno kao ključni dokaz da je zapadni plaćenik u obojenoj revoluciji. Ti sada imaš na delu propagandnu lavinu protiv koje veći deo vremena moraš da se boriš gerilski, tajno.

1 hour ago, nemanjaol said:

To je bio program svih opozicionih pokreta i nijedan nije bio uspesan.

Pre bih rekao da nije bio uspešan način borbe svih tih pokreta zato što su se žestoko međusobno svađali i prodavali više puta, nisu imali terenski rad i svojim sujetama su razjebali svako povezivanje i kvaziujedinjenje. O trulim jabukama unutar tih pokreta i strančica radije ne bih. Dovoljan broj se već autovao.

Narativ i upravljanje istim zavise i od okolnosti i vremenskog perioda. Ne možeš večito da guraš istu priču i isti pristup. 

Podsetimo se, u početku je elegantno on zaobiđen insistiranjem na tome da institucije urade svoj posao. Pošto se najdirektnije pokazalo da su institucije uglavnom krivi stojko, da su pokušale da ubiju svoje građane i da svaki krak klupka vodi ka njemu, šta je ostalo - zahtev za izborima. Ima i druga opcija - pravljenje paravojne formacije i oružana pobuna ali to srećom nije bilo realno.

Tehnički, i dalje može da se insistira da nadležni Macut uputi obrazložen zahtev za raspisivanje izbora i da se vrši pritisak na tu nadležnu instituciju - predsednika Vlade ali to je sviranje k. Koji narativ možeš da furaš u ovim aktuelnim opštinama? Da kažeš da je lokalna vlast nesposobna i korumpirana? Pa to i sami lokalci kažu. Direktan protivnik je Vučić - samo on je na plakatima i u spotovima, on direktno obećava i preti na licu mesta. Koji ti program možeš da predstaviš? Možeš samo da radiš na terenu da probudiš što više ljudi da ustanu protiv uzurpatora i za povratak kakvog takvog parlamentarizma. 

O tome i dalje pričaju studenti - jedini program je poštovanje zakona. Ne samovolja jednog čoveka i pripadajuće mafije.

Drugo, ti ni ne možeš sada da predstaviš neki širi program kada će se okolnosti promeniti sto puta do izbora. Pogledaj, svetsko okruženje se menja na dnevnoj bazi, nemamo pojma šta će biti za mesec dana, šta sad možeš da ponudiš i predstaviš? Isto kao što se tražilo da se objavi lista. Garantujem da bi do sada nekoliko ljudi sa iste bilo u zatvoru, neki u emigraciji, neki bi se povukli a prvo bi ih sve đuture naša strana detaljno iscentrifugirala tako da bi informeru ostale samo mrvice.

Na tu temu:

• Like 2
Posted (edited)

@Barkley#34

Evo sta ja ne kapiram. 

Na lokalu ljudi kazu ‘ovi sto ovde vladaju su losi, ali Vucic je dobar, oni ga ne slusaju i kradu’.

Dakle pricamo o ljudima koji i pored milion dokaza da je Vucic taj koji ih zapravo krade prave neke logicke akrobacije, ili ne dobacuju, ili su jednostavno zaljubljeni u vodju.

Kako ti time sto kampanju svodis ponovo na njega mozes njima da promenis misljenje? Ili da privuces one neodlucne kojima su svi isti, ali ovaj makar nesto gradi/asfaltira.

Pre treba insistirati na onom delu gde se slazes sa potencijalnim glasacima, a ne da se fokusiras na ono gde postoji rascep.

On sebe stavlja na svaki bilbord i za izbore za mesnu zajednicu zato sto hoce da svaki izbori budu prica o njemu. Osnovna logika je da treba raditi kontra.

I koliko sam ispratio to u najvecoj meri i jeste taktika, zato je cak i u ovim malim sredinama sada blizu.

I ponovo oko programa. Brate ne ocekuje niko neki program sa akcionim planom i indikatorima. Ponovo pricamo o nekim opstim pricama i sarenoj lazi. A to su sabornost, empatija, pomoc sunarodnicima, izgradnja zdravijeg drustva, rad institucija.

Zvuci cak i detinjasto, ali to je nivo koji trenutno radi. Kiflice za studente i baka koja im daje jabuku.

edit: I za kraj, ono sto je mene bas porazilo je izostanak neke jace podrske za delove institucija koji su nesto i poceli da rade.

Podrska za tuzioce i saradnike iz TOK-a je bila smesno mala. Generalno poseta skupovima koji su definisani kao protesti se drasticno smanjila.

To su sve razvoji od kada je fokus pobune prebacen na Vucica kao pojedinca

Edited by nemanjaol
  • Like 3
Posted
20 minutes ago, nemanjaol said:

koliko sam ispratio to u najvecoj meri i jeste taktika, zato je cak i u ovim malim sredinama sada blizu.

Ako to jeste taktika što i jeste slučaj jer videli smo da je ona devojka u selu kod Mionice pobedila na svoju priču, šta ti onda smeta? Skandiranje na utakmicama? Priča po mrežama?

Kad je bila ona akcija ostavljanja podataka nije se pričalo o Vučiću nego upravo o povezivanju naše strane. Sada isto kada se obilaze domaćinstva i kada se skupljaju ljudi oko zaštite na izborima priča se o konkretnim problemima i konkretnim protivnicima. On stavlja sebe u fokus, ne možeš a da se ne očešeš o to. Vidiš da nema čak ni lokalnih kandidata esenesa u javnosti. Nisu bitni.

Protesti uvek imaju svoju dinamiku i ne mogu večno da traju. Je l' ih ima u Gruziji? Što se tiče podrške tužiocima videli smo da tamo i dalje ima dosta mutnih priča pa je i dobro ne zaletati se u blanko podršci. Uostalom, to se ni ne rešava na protestima. 

Posted (edited)
28 minutes ago, nemanjaol said:

Evo sta ja ne kapiram. 

Na lokalu ljudi kazu ‘ovi sto ovde vladaju su losi, ali Vucic je dobar, oni ga ne slusaju i kradu’.

Pisalo se ovde nešto ranije o prosečnom IQ, pa ozbiljno mislim da je to u pitanju. Ako se na lokalnim izborima glasa za nekog Peru, Žiku ili Miku koji su iz tog mesta, koji su već na vlasti, za koje mnogi smatraju da su loši, ali ipak zaokružuju njihova imena sa sve AV kao brendom, onda mi se čini da je u pitanju nedostatak kapaciteta za najprostije logičko razmišljanje.

Edited by DJ_Vasa
Posted
6 hours ago, DameTime said:

Pripadnici Uprave kriminalističke policije presreli su četvoro studenata sa četiri različita fakulteta u Beogradu, pretresli ih i zaplenili oko dva miliona dinara.

Studenti su u međuvremenu pušteni, ali im novac nije vraćen.

P.S. U pitanju je novac koji im je uplaćivan, pretpostavljam da su ga podigli da nešto plate kešom.

Nije to prvi put. Momku koji je zbog svoje aktivnosti na protestima ostao bez posla u bolnici, presreli su i uzeli 40 000 dinara koje su mu kolege poklonile kao vid pomoći. Pitanje i da li su ono bili policajci, sve su snimili i za sat vremena snimak se pojavio na Informeru a momak predstavljen kao strani plaćenik.

• Like 1
  • Ruke su vam krvave! 3
Posted
1 hour ago, Barkley#34 said:

Ako to jeste taktika što i jeste slučaj jer videli smo da je ona devojka u selu kod Mionice pobedila na svoju priču, šta ti onda smeta? Skandiranje na utakmicama? Priča po mrežama?

Kad je bila ona akcija ostavljanja podataka nije se pričalo o Vučiću nego upravo o povezivanju naše strane. Sada isto kada se obilaze domaćinstva i kada se skupljaju ljudi oko zaštite na izborima priča se o konkretnim problemima i konkretnim protivnicima. On stavlja sebe u fokus, ne možeš a da se ne očešeš o to. Vidiš da nema čak ni lokalnih kandidata esenesa u javnosti. Nisu bitni.

Protesti uvek imaju svoju dinamiku i ne mogu večno da traju. Je l' ih ima u Gruziji? Što se tiče podrške tužiocima videli smo da tamo i dalje ima dosta mutnih priča pa je i dobro ne zaletati se u blanko podršci. Uostalom, to se ni ne rešava na protestima. 

Nije toliko stvar da mi smeta, odgovarao sam direktno sa Fensijev upis, kao i ljudima koji su udarili plus. A post kaze kakva prica o programu treba fokus biti na Vucicu, protiv njega se borimo.

Ja sam vise puta rekao da i pored svega jos uvek imam dosta poverenja u studentsku listu, posto mi i dalje deluje da je svala velika akcija dobro promisljena.

Ono sto me nervira je sto izmedju toga svi mi zajedno pomazemo Vucicu da ostvari svoj narativ i odgovaramo na njega.

Na svaku glupu kosku koju rezim baci se ljudi masovno pecaju.

A i ovi admini naloga kada rade stvari sa vecom autonomijom se bas i ne proslavljaju.

• Like 1
Posted
1 hour ago, nemanjaol said:

Po meni je put ponovo dignuti masovnost, privući ljude nekom kampanjom poput one sa početka priče, ili pred 1.11.2025. I napraviti atmosferu tako da izgleda da pobeda ne može doći u pitanje i onda biti spreman za izbornu noć i odbranu slobode.

Masovnost se može ponovo podići u toku izborne kampanje, dobrom kampanjom a ne sumnjam i u kreativnost studenata. Svakako je potrebno nečim dodatno animirati ljude, različiti smo što pokazuju i stavovi na ovoj temi, možda sam ja naivno jagnje zbog apsolutne podrške studentima, ali mene nije potrebno da me nečim posebnim privuku, dovoljno je što svakog dana gledam sve gadosti kriminalaca da se priključim borbi. Imam naravno i zamerki, al mnoge od njih ostavljam po strani jer su one zanemarljive u odnosu na ono što gledam od ovog zla. Razočaram se i ja nekad u ljude, razočaram se i u podele sa naše strane, razočaram se i nekim porazima, ali ne želim da to pokažem jer ne treba dozvoliti ni protivniku da likuje, uvek nađem motiv da guram dalje. 

Posted
5 hours ago, berti said:

Ko god da dodje, taj ce tesko iskoreniti bolesti ovog drustva, ali barem nece moci da ovako razbojnicki vlada. Za promenu sistema mora se ici korak po korak, a prvi je smena ovog zla.

Ovo se pricalo i kada smo muku mucili da onom kasapinu konacno vidimo ledja. 

6 oktobar! 

• Like 1
Posted
7 hours ago, DJ_Vasa said:

Nisu mi poznati takvi slučajevi. Na početku sam im donirao ono što su sami tražili, npr. vodu, hranu i slično, a u 2-3 navrata sam im dao i novac u gotovini. Pitao sam da li im se može uplatiti na račun, ali ga tada nisu imali. Upravo iz razloga koji navodiš treba da otvore račun na koji mogu da prime donacije, a platili bi i ljudi iz dijaspore. Međutim, da bi se otvorio račun, potrebno je da postoji pravno lice, tj. stranka, NVO, udruženje građana ili nešto slično, a ne nalog na Instagramu.

Koliko sam razumeo, to nije bilo izvodljivo. Kada se razgrnu razni slojevi prica je bila, ukratko:

Ne moze racun. Racuni su blokirani. Ne otvaramo racune jer mi nismo grupa privatnih lica vec predstavjamo akademske institucije ove drzave. 

Kada malo promislis, sa naknadnom pamecu i ekvidistancom, to  je bio neverovatno mudar potez. Ujedno i hrabar. 

Posted
29 minutes ago, nemanjaol said:

A post kaze kakva prica o programu treba fokus biti na Vucicu, protiv njega se borimo.

Jedini covek koji je pobedio Vucica, bio je Dragan Milic iz Nisa. Pobedio je tako sto je u svakom svom obracanju izbegavao da spominje direktno i neposredno Vucica. Govorio je o svemu drugom ali Vucica nije spominjao. Nije se borio protiv njega vec protiv njegovih lopova i SNS-a. Imao je i program. Govorio je da ce skratiti liste cekanja i jos dosta toga, ali su liste cekanja bile ono sto muci gradjane a ne Vucic. Tako da mora postojati i program kod SL. Medjutim, problem sa SL nije samo u programu vec u mnogim drugim stvarima, koje sam vec pisao na ovom forumu. Dok god je opoziciji, a SL jeste opozicija, protivnik Vucic, sanse nisu bas dobre.

Drugim recima, Dragan Milic je u Nisu uspeo zato što je politicki sukob preveo sa nivoa personalne borbe protiv Aleksandra Vucica na nivo lokalne upravljacke kompetencije, gradskog interesa i neposrednih problema gradjana. Njegova grupa je na gradskom nivou uzela do 30 odsto ako se ne varam, uz kampanju koja je bila relativno jeftina i fokusirana na mreze, lokalni kredibilitet i obecanje da će zastupati interese Nisa. Istovremeno je insistirao da nema trgovine mandatima i da je pobednik "gradjanin Nisa", čime je kampanju vezao za grad, a ne za centralnu dramu sa Vucicem.

Posted

Pobunio se narod u Nisu jer nije imao ko da ih leci. Milic je tamo bio jedini kardiohirurg sa svim znanjima i specijalizacijama- ako se dobro secam intervjua koje sam citao na portalima. Uz to je sa svojim timom, na svoju ruku, radio besplatno, danonocno, da smanji liste cekanja. Alal mu vera! 

To je u pitanju, ne program. Ko jos danas cita, kamo li nekakve programe? 

On je covek elita, vrhunski lekar, poznat i prepoznatljiv i kao takav ima jaci uticaj na mnjenje nego bilo koji pojedinac student. 

Studenti se ipak bore, hteli- ne hteli, za opstu stvar, opste dobro. To je mozda sporiji proces ali sa mnogo daljim dometima, ako se stvar iznese do kraja.

• Like 1
Posted
25 minutes ago, Amigdala said:

Koliko sam razumeo, to nije bilo izvodljivo. Kada se razgrnu razni slojevi prica je bila, ukratko:

Ne moze racun. Racuni su blokirani. Ne otvaramo racune jer mi nismo grupa privatnih lica vec predstavjamo akademske institucije ove drzave. 

Kada malo promislis, sa naknadnom pamecu i ekvidistancom, to  je bio neverovatno mudar potez. Ujedno i hrabar. 

Ako je priča bila ovako složena, onda je u pitanju priča za malu decu. Kao prvo, oni jesu grupa privatnih, tj. fizičkih lica, otprilike kao redovni posetioci nekog kafića, redovni kupci u nekoj prodavnici i slično. Račun nisu otvorili jer se nisu registrovali kao udruženje građana, politička stranka, NVO itd. Čim ovo urade, mogu da otvore račun u bilo kojoj banci, a svaki registrovani entitet takve vrste je čak i dužan po zakonu da otvori račun. Ne znam ni ko ih je ovlastio ili birao da predstavljaju akademske institucije, osim tzv. plenuma, koji je isto što i grupa ljudi koji se u jednom trenutku nađu u autobusu gradskog prevoza, tržnom centru ili na pijaci.

Ne razumem ni šta znači rečenica da su računi blokirani kada ti računi pre svega ne postoje, niti se mogu otvoriti pošto ne postoji ni udruženje ili stranka koje bi bilo vlasnik računa.

Onaj ko je to rekao je ili težak lažov, ili se u račune razume koliko i u proces gradnje egipatskih piramida.

Posted
3 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ako je priča bila ovako složena, onda je u pitanju priča za malu decu. Kao prvo, oni jesu grupa privatnih, tj. fizičkih lica, otprilike kao redovni posetioci nekog kafića, redovni kupci u nekoj prodavnici i slično. Račun nisu otvorili jer se nisu registrovali kao udruženje građana, politička stranka, NVO itd. Čim ovo urade, mogu da otvore račun u bilo kojoj banci, a svaki registrovani entitet takve vrste je čak i dužan po zakonu da otvori račun. Ne znam ni ko ih je ovlastio ili birao da predstavljaju akademske institucije, osim tzv. plenuma, koji je isto što i grupa ljudi koji se u jednom trenutku nađu u autobusu gradskog prevoza, tržnom centru ili na pijaci.

Ne razumem ni šta znači rečenica da su računi blokirani kada ti računi pre svega ne postoje, niti se mogu otvoriti pošto ne postoji ni udruženje ili stranka koje bi bilo vlasnik računa.

Onaj ko je to rekao je ili težak lažov, ili se u račune razume koliko i u proces gradnje egipatskih piramida.

Mislim (subjektivno) da ovde nisi u pravu. 

Studenti insistiraju, uz saglasnost katedre, da su racuni fakulteta u blokadi (sto jesu bili) ,da se solidarisu sa svojom profesorima koji jesu stali uz njih u ogromnom procentu (zato i nisu primali plate mesecima) , te da je opravdan njihov protest - ne glas naroda- nego glas onih koji tu instituciju predstavljaju u datom trenutku.

Naravno da su mogli da se registruju i otvore racun kao grupa gradjana, stagod, ali nije u tome poenta.

Ja sam isao u Novi Sad. Lik prodavao bas gitaru. Profesor na nekom tehnickom fakultetu, rasprodaje sve po kuci da prehrani porodicu. Bilo je boljih primeraka za mene konkretno ali sam zeleo da kupim bas od njega. Sad, da li sam pogresio? Zavisi iz kog ugla gledas. Ja se nikada nisam pokajao, iako je ni 5 puta nisam uzeo u ruke. 

Vrednost imaju predmeti. Imaju je i ideje. Ja sam spreman da preplatim  dobru ideju!

Posted
12 minutes ago, Amigdala said:

Studenti se ipak bore, hteli- ne hteli, za opstu stvar, opste dobro. To je mozda sporiji proces ali sa mnogo daljim dometima, ako se stvar iznese do kraja.

Velika strategija. Tvrdnja je analiticki odrziva ukoliko se razume da studentski pokret deluje na nivou javnih dobara i sistemskih promena, uz cenu sporijeg delovanja i slabije efikasnosti. Kategorija ''opsteg dobra'' nema autonomnu politicku snagu zato sto opste dobro nije isto za svakoga. Opsta stvar ako nije organizovana u konkretnoj formi ostaje samo normativna projekcija politickih aktera. Znaci, samo projekcija, bez efekata na raspodelu moci. Pored toga, dugi vremenski horizont u kojem ''studenti'' i studenti (postavlja se legitimno pitanje koji su to studenti, obican glasac ima apstrakciju kada se spomenu studenti) deluju do sada drasticno je smanjio stratesku efikasnost. Politicki sistemi funkcionisu u ciklusima izbora, percepcije, odluka, deliberacije, i najvaznije raspodele resursa. Akter koji operise izvan tih ciklusa gubi mogucnost da utice na kljucne tacke odlucivanja i brzo gubi svoju operativnost, sto se sada desava SL. Time sto se fokusiraju na glavnog odlucioca i protivnika Vucica, u literaturi je predstavljeno kao samoubistvo, zasto, pa zato sto se pokusava da se deluje na sistemskom nivou bez operativnog nivoa i to dovodi do nemoci (postovi na tviteru i insta). Legitimitet bez operativnog kapaciteta ostaje samo simbolicki resurs. Politicki ishodi nastaju u prostoru gde se spajaju legitimnost i organizovana moc. Studentski pokret ili SL, svejedno, u ovom obliku ostaje izvan svega toga i dalje. Na kraju, Utopista ima jednu jaku polaznu osnovu, a to su prepoznatljivi predvodnici, koje SL krije iz taktickih razloga, ali u terminima Velike strategije, to je neodrzivo. Odsustvo jasnog nosioca i jasne hijerarhije kod SL ogranicava mogućnost strateskog delovanja. Realisticka logika pretpostavlja da moraju da postoje akteri koji mogu da donose odluke, pregovaraju, crtaju na tablama da narod razume i na kraju, preuzimaju odgovornost za delovanje. Difuzna struktura pokreta otezava konsolidaciju ciljeva i pretvaranje svih studentskih zahteva u pregovaracku poziciju.