Jump to content

Recommended Posts

Posted

Lako se objasnjava i to i gotovo sve ostalo kod nas - licemerjem i egoizmom. Ovde opet ide onaj citat Cigarette Smokinga Mana, dakle umiris svoju savest tim jeftinim, deklarativnim, folklornim 'opredeljenjima', a u praksi si najgori oportunista. Hoces sve, hoces odmah i tako i radis, ali bas onako jako drzis do tradicije, porodicnih vrednosti, religije, duhovnosti. U prici. Kad prodajes paket drugima, kroz koji sam sebe definises i trazis da fiksiras taj neki fantomski identitet koji ti daje neku satisfakciju. Ili bar iluziju iste.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Bul-Kathos said:

nemacki min. ino. poslova je bio neutralno (ali ipak) prorezimski nastrojen juce i danas, jer nije postavio u srediste pitanje regularnosti izbora, vec je govorio uopsteno o izborima

Meni nije tako zvučalo, barem kako je preneto.

Posted

"Prekidamo apsolutno sve kontakte sa Srbijom dok god se ne uspostavi potpuna vladavina prava, dok god traje represija prema studentima. Bilo kakvi pregovori o ulasku u EU ce direktno zavisiti od ispunjenja prethodno pomenutih stvari, kao i od prestanka gusenja medija. Takodje zahtevamo da buduci izbori budu apsolutno u skladu sa demokratskim principima i da se na najstransparentniji moguci nacin otvori prava istraga o tragediji u Novom Sadu".

Posle ovoga bi dragi Aleksandar flipnuo vrlo brzo.

• Like 1
Posted
2 hours ago, Volter said:

Proradio forum brzo, bio izgleda neki kvar ili je do mene :smiley33:

Vaso, za ovaj deo posta koji se odnosi na moj odgovor se uglavnom slažem. Ono gde se razilazimo, a i ranije smo mislim pisali o tome, jeste oko efekta ovakvih protesta i šta su oni konkretno doneli. Doneli su mnogo toga, sve te šetnje, blokade su uticale i na reakcije iz EU, velikim delom protesti su ubrzali i uticali da Ludakova dvoguzanska politika više ne prolazi, poljuljan je ko nikad ranije, uteran mu je strah od izbora koje odlaže...Voleo bih ja da je ovaj talas brži i da što pre potopi režim, ali taj režim nije ni naivan, 12 godina je neometano gradio svoju moć. 

Inače, kad smo kod toga da je u Srbiji većina rusoljuba, kako komentarišete to da su evo već 25 godina na vlasti pro-EU stranke? Da li mislite da bi radikali ikad došli na vlast da se nisu raskantali i da Ludak i Grobar nisu preko noći postali evropejci?

I taj efekat može da se istopi kao sneg na suncu ukoliko se ne iskoristi. Istorijski trenutak je takav da se kremaljska mafija mora otkačiti što pre, a treba ga iskoristiti. Bez onoga što smo rekli i Bul-Kathos i ja, tj. bez komunikacije sa bitnim faktorima, opet može sve da se vrati na isto. Kada bi studentski pokret imao nekoga sa dva grama mozga da to iskoristi, da obija pragove po Briselu i kod onih sa parama, sve bi se vrlo brzo izmenilo. Ako se nastavi sa šetanjem loknastog Džizusa, ruSSkim zastavama i pajtašenjem sa veteranima, biće opet igubljena šansa. Ni ovde ne mislim na zastave u fizičkom smislu, već o političkoj orijentaciji.

Posted

Ovi protesti odavna nisu samo studentski. Studenti od starta pozivaju raju da se masovnije ukljuci, da im treba pomoc, da ne mogu sve sami. Evo, zborovi imaju neku svoju organizaciju, Dijana Hrka se u startu sama ogradila od studenata i porucila da je to njen licni protest. Ja zaista ne vidim nikakvu prepreku, da se gradjanska pro EU opcija sama organizuje, i sa raznih tvitera i foruma presaltuje na ulicu sa sve zastavama EU, pa pravo pred kordon milicije. Nek odmene malo ove cure i mladice koji redovno dobijaju batine i bivaju hapseni. Ko zna, mozda se tu izrodi neki novi lider koga ce EU prepoznati kao svog partnera. M?

• Like 6
Posted (edited)
27 minutes ago, freethrow said:

aaaaaa

Razumem i načelno se slažemo, ali menjaju se spoljne okolnosti.

Pisao sam na drugoj temi, bilo je interesantno gostovanje tog advokata juče oko 21h na N1. Preporučujem da se pogleda.

On je bio ubeđen da će Vučić uskoro da pođe Dodikovim stopama, ne zato što želi, nego zato što jednostavno nema drugog izbora.

Odnosno naše projekcije za studentsku listu koja preuzima vlast i stavlja on hold velike geopolitičke stvari deluju sve manje realno, upravo pošto smo u situaciji da se moramo opredeliti. To je ujedno bio i dobar kontrargument koji je i ovde neko izneo pre par meseci kada se vodila slična rasprava. Neće ostatak sveta da kaže: pusti Srbiju, ajde da ih ne diramo dve godine dok malo ne srede državu

Na kraju možda će ispasti i dobro da SNS svojim poslednjim potezima i definitivno u Srbiji raskine sa Rusima, tako da onda to 'konzervirano stanje' koje treba da traje dve godine dok se država malo sredi bude sa definitivnim opredeljenjem ka Zapadu i EU.

Ali ovaj poslednji pasus je moj klasičan whishful thinking, u realnosti će to da bude mnogo zajebanije 

Edited by nemanjaol
  • Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, dali_man said:

Ovi protesti odavna nisu samo studentski. Studenti od starta pozivaju raju da se masovnije ukljuci, da im treba pomoc, da ne mogu sve sami. Evo, zborovi imaju neku svoju organizaciju, Dijana Hrka se u startu sama ogradila od studenata i porucila da je to njen licni protest. Ja zaista ne vidim nikakvu prepreku, da se gradjanska pro EU opcija sama organizuje, i sa raznih tvitera i foruma presaltuje na ulicu sa sve zastavama EU, pa pravo pred kordon milicije. Nek odmene malo ove cure i mladice koji redovno dobijaju batine i bivaju hapseni. Ko zna, mozda se tu izrodi neki novi lider koga ce EU prepoznati kao svog partnera. M?

Postoji prepreka da se takva opcija organizuje jer nema infrastrukturu niti vođstvo. Ove dve stavke poseduju sve opozicione stranke u manjoj ili većoj meri, ali ih ionako mnogi odjebavaju, a razumem i da ne žele da daju infrastrukturu konkurenciji. S druge strane, nemaju marketinški potencijal. Studenti imaju marketinški potencijal, ali nemaju ni infrastrukturu, niti vođstvo, plus ih EU ionako mnogo ne zanima. Zborovi čopori građana imaju samo kakvu-takvu brojnost, ali su javno neutralni i takođe su otkačili stranke. Vrtimo se u začaranom krugu, otprilike kao hrčak u onom točku.

To uličarenje je za one sa nižim IQ. Jedna lepa i organizovana građanska neposlušnost bi zadala mnogo jači udarac nego što se misli.

Edited by DJ_Vasa
Posted
8 minutes ago, DJ_Vasa said:

Jedna lepa i orgaizovana građanska neposlušnost bi zadala mnogo jači udarac nego što se misli.

Obzirom da dugo već zastupaš ovu ideju, molio bih za više detalja, ne bilo ti teško.

Posted

INTERVJU Student Vukašin Đinović: Ono što je uradila policija u Novom Sadu čista je psihopatija, došli su da nas tuku

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/student-vukasin-djinovic-policija-udarac-novi-sad/

Vukašin je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Biografija mu je već sada impozantna. Osnovnu školu završio sa odličnim uspehom kao nosilac diplome „Vuk Karadžić“ i povelje „Jovan Jovanović Zmaj“. Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj„ završio je na smeru Obdareni učenici u matematičkoj gimnaziji.

Iza sebe ima sjajna postignuća u oblasti matematike i fizike, bio je četvorostruki vicešampion Republičkog takmičenja iz fizike, nosilac srebrne medalje na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, šampion Srpske fizičke olimpijade, a okićen je i bronzom na Balkanskoj naučnoj olimpijadi.

Razgovarati sa ovakvim mladim čovekom o povredama koje je zadobio i to od policije, a ne o novim profesionalnim dostignućima kojima se bavi, sva je tuga trenutnog stanja u kojem se ovo društvo nalazi.

• Tuzno 2
Posted
1 hour ago, nemanjaol said:

Na kraju možda će ispasti i dobro da SNS svojim poslednjim potezima i definitivno u Srbiji raskine sa Rusima, tako da onda to 'konzervirano stanje' koje treba da traje dve godine dok se država malo sredi bude sa definitivnim opredeljenjem ka Zapadu i EU.

Ali ovaj poslednji pasus je moj klasičan whishful thinking, u realnosti će to da bude mnogo zajebanije

Neće biti konzerviranog stanja niti ga je ikada bilo niti je bilo realno očekivanje tako nečeg. Kao što u životu ponekad moraš da balansiraš na pet strana tako je i u ovim pitanjima 

Bilo koja nova vlast će biti slaba, što je očekivano. Uništena je politika u ovoj zemlji, institucije rade na isparenjima, bezbednosni sektor i pravosuđe su kulise. Očekivati od takve vlasti da donosi strateške odluke ili tražiti moratorijum na iste je nerealno. U stvari i nisu odluke nego sprovođenje odlučenog na višim nivoima i obezbeđivanje da to prođe mirno i lagano. Vučić je i dalje jedina figura koja to može da uradi i on to zna već jako dugo i kao što zna i da se vreme za to približilo. U nekom trenutku ove godine je slao signale da mu je potrebna unutrašnja podrška za to, obećavao i lagao sve i svašta ali je srećom iskuliran.

Politici muljanja sa svima i otezanja se približio kraj ali pošto je, zbog glasača sam napravio kontekst da je on Putinov guverner u Srbiji koji mudro&uspešno sarađuje sa svim stranama, teško mu je da sad kaže puj, pike, ne važi jer je očigledno da sve teže kontroliše struje u stranci i paravojnim formacijama koje ratuju međusobno, pošto imaju druge, spoljne gazde. Dodatno, on je uvek bio kukavica, ne može lako da se odluči.

Elem, kao što rekoh, svi spolja znaju da je on jedini u poziciji da napravi zaokret i to mu se već duže vremena stavlja do znanja. Dodatno, pošto vide da stabilnosti sa njim više nema jer će se društvo i zemlja bukvalno raspasti, traže i smirivanje hordi u uniformama i mirne ulice i regulare demokratske izbore, kao onaj Švaba danas. Naravno da i on i razne interesne grupe oko njega (legalne i nelegalne) pokušavaju da se pozicioniraju što bolje i da prete da će napraviti haos ako im se ne ponudi dobra otpremnina ili zaštićena uloga, kao što histerišu i Putinovi lokalni pijuni (vidim i predsednik Dveri se oglasio danas), ali rekoh, odluke su donete i samo su pitanja koliko će trajati mrcvarenje tranzicije i kako ćemo se izvući bez žrtava.

17 minutes ago, DJ_Vasa said:

Postoji prepreka da se takva opcija organizuje jer nema infrastrukturu niti vođstvo. Ove dve stavke poseduju sve opozicione stranke u manjoj ili većoj meri

Infrastruktura opozicije između smešne i nikakve. Čak najveću infrastrukturu predstavljaju različite lokalne grupe kao one što su ugostile šetače u Inđiji, npr. 

Posted

Suština smradikalne politike jeste da se talenti maksimalno guše i teraju iz ovog gnoja, dok se teletabisi koji nemaju nikakve talente, niti žele da se unaprede guraju u etar, kako bi trovali celo društvo.

I došli smo do toga da će Albanija i Moldavija uci u Eu pre nas, a kakvi vetrovi idu i Bosna...

Posted

Autoprevoznik Milomir Jaćimović obratio se okupljenima i saopštio da je prekinuo štrajk glađu.

On je rekao da je tu odluku doneo kako bi to učinio i njegov maloletni sin.

Posted
25 minutes ago, Šiljokapi said:

Obzirom da dugo već zastupaš ovu ideju, molio bih za više detalja, ne bilo ti teško.

Spomenuo sam pre nekoliko meseci, ali vrlo rado ću ponoviti sa sve argumentima protiv izvršitelja, sličnom taktikom DOS-a i slično. Ideja čak i nije moja, već se pojavila na nekom od studentskih naloga negde početkom leta. Razradu sam video na internetu, ali ne sećam se izvora.

Ako krenemo od famoznog neplaćanja računa, ono mora da bude kontrolisano i sa svešću da se račun mora platiti. Čak je i sama reč 'neplaćanje' ovde neprecizna jer se odnosi na kašnjenje u plaćanju. Možemo da počnemo od famozne struje, za koju su računi sve viši, a potrošnja se verovatno računa po odokativnom metodu. Ako ne platiš struju mesec dana, kamata je dvadesetak dinara. To sam poslednji put primetio tokom leta kada sam jednostavno smetnuo sa uma da platim taj račun, a iznos je bio neki prosečan koliko se plaća za prosečan stan. Do izvršitelja treba da prođe bar tri meseca, a dotle svakako treba platiti bar nešto. Na taj način se značajno usporava priliv novca, a njega je sve manje. Režim ovde neće smeti mnogo da se igra sa kamatama jer struju neredovno plaća oko pola stanovništva. Iako krupne ribe jesu zaštićene, gologuzija koja ionako kasni sa plaćanjem i prodaje glas za dve crvene i kilo brašna bi se bunila ako bi se povećale kamate ili ako bi se krenulo u neku ozbiljniju represiju, koja bi rezultirala glasovima protiv kartela. Gotovo isto važi za Infostan, tj. račune za komunalije, a naročito u gradskim sredinama. I njima je potreban novac za grejanje, a naročito u situaciji kada je snabdevanje energentima otežano, što bi zadalo još problema kartelu.

Druga stavka je bojkot privrednih subjekata koji pripadaju kartelu ili ga finansiraju. Najbolje mete bi bili maloprodajni lanci za koje je lako naći alternativu. Koliko se sećam, u njih spadaju parfimerije Lili, Tehnomanija i još neki. Kojekakve mackalice se mogu kupiti iu DM-u i na sličnim mestima, dok se kojekakve frcfongle iz Tehnomanije mogu kupiti online, od drugih prodavaca ili od švercera, kojih takođe ima sasvim dovoljno i na internetu. Ovi lanci mogu da pariraju jedino tako što bi dali velike popuste, ali tu će onda zaraditi mnogo manje, pa im je zavrnut bar deo profita. Ako je relativno nepoznata Efektiva uspela da lupi sasvim solidan šamar Maxiju i još nekim lancima, što mi je potvrdio i neki mastiljar koji tamo radi, zamisli koliko bi bilo efekta kada bi svi studentski nalozi i zborovi pozvali na isto. Možda građanina možeš i da nateraš da redovno plaća račune, ali ga ne možeš naterati gde će kupiti sapun ili baterije. 

S tim u vezi bi mogao da bude i poziv da se ne koriste usluge državnih firmi ili onih bliskih režimu gde god je to moguće. Npr. može da se napravi kampanja napuštanja MTS-a, a ne verujem da bi A1 i Yettel tu sedeli skrštenih ruku. A mogu se pozvati i građani da ne idu u menjačnice koje drži Alta, pošto menjačnica ima na svakom ćošku, da ne otvaraju račune u takvim bankama i slično. Neka u celoj zemlji posluša samo njih hiljadu i biće bar ograničenog efekta.

Još jedan dobar predlog bilo je i blokiranje državnih institucija putem telefona i emaila. Baš me zanima šta bi se desilo kada bi mnoštvo građana poslalo email ministarstvu prosvete da pita kada će se rešiti situacija u Petoj beogradskoj gimnaziji ili kada bi im javno dostupni telefoni bili preplavljeni pozivima sa pitanjem kada će biti smenjen onaj ludak što vodi Jovinu gimnaziju. I ovo bi trebalo raditi koordinisano, pa bi ih bar usporilo u radu.

Jednu od ideja sam video tokom leta u vestima N1, kada su Univerzitet bombardovali informacijama od javnog značaja, koje se moraju dati ili se plaća kazna. Koliko se sećam, pitanja su bila nešto tipa koja je treća najviša plata ili kvadratura neke prostorije u Rektoratu. Ako bi se i ovo koordinisalo, efekat bi mogao da bude sličan onom iz prethodnog pasusa, a ako i padne neka kazna, opet vajdica.

51 minutes ago, Barkley#34 said:

Infrastruktura opozicije između smešne i nikakve. Čak najveću infrastrukturu predstavljaju različite lokalne grupe kao one što su ugostile šetače u Inđiji, npr. 

Ali postoji i jedna razlika. Sa grupom građana koji se bave ad hoc ugostiteljstvom niko neće da razgovara dok iza njih ne stoji neki entitet, tj. pravno lice. S druge strane, mesni odbor bilo koje stranke u Donjem Bumbuljekovcu jeste pravno lice sa kojim se može razgovarati.

Posted
55 minutes ago, DJ_Vasa said:

Postoji prepreka da se takva opcija organizuje jer nema infrastrukturu niti vođstvo. Ove dve stavke poseduju sve opozicione stranke u manjoj ili većoj meri, ali ih ionako mnogi odjebavaju, a razumem i da ne žele da daju infrastrukturu konkurenciji. S druge strane, nemaju marketinški potencijal. Studenti imaju marketinški potencijal, ali nemaju ni infrastrukturu, niti vođstvo, plus ih EU ionako mnogo ne zanima. Zborovi čopori građana imaju samo kakvu-takvu brojnost, ali su javno neutralni i takođe su otkačili stranke. Vrtimo se u začaranom krugu, otprilike kao hrčak u onom točku.

To uličarenje je za one sa nižim IQ. Jedna lepa i organizovana građanska neposlušnost bi zadala mnogo jači udarac nego što se misli.

Nema tu neke velike filozofije, skupe se 10 levicara, naprave facebook/instagram grupu i zakazu svoj protest.

Studenti su, nakon neuspelog odaziva gradjana na generalni strajk, imali svo pravo ovog sveta da odjebu sve i vrate se svojim regularnim zivotima. Nisu, nastavili su da se bore kako znaju i umeju podnoseci prilicno velike zrtve. Vec se tada znalo da ce rusenje rezima ici prilicno tesko i mukotrpno. Jer niko u toj studenskoj organizaciji nije hteo tu odgovornost da, npr, 15.3. naredi juris na skupstinu i da izazove nerede sa potencijalno velikim brojem zrtava. Trebalo bi sutradan pogledati poriodicama zrtava u oci.

Sad, OK, ovo je forum, svako ima pravo na svoje misljenje itd... but... ako vec ja nisam spreman da podmecem svoja ledja pod pendrek, onda nemam ni obraza da kritikujem one koji to rade.

• Like 2
Posted (edited)
57 minutes ago, Barkley#34 said:

Bilo koja nova vlast će biti slaba, što je očekivano. Uništena je politika u ovoj zemlji, institucije rade na isparenjima, bezbednosni sektor i pravosuđe su kulise. Očekivati od takve vlasti da donosi strateške odluke ili tražiti moratorijum na iste je nerealno. U stvari i nisu odluke nego sprovođenje odlučenog na višim nivoima i obezbeđivanje da to prođe mirno i lagano. Vučić je i dalje jedina figura koja to može da uradi i on to zna već jako dugo i kao što zna i da se vreme za to približilo. U nekom trenutku ove godine je slao signale da mu je potrebna unutrašnja podrška za to, obećavao i lagao sve i svašta ali je srećom iskuliran.

Prvo nisam skontao citirani deo, ali sam tokom pisanja posta shvatio šta si hteo da kažeš. Dakle hoćeš da kažeš da su odluke o geopolitičkom zaokretu donete, ali pošto je Vučić jedini koji može da ih sprovede, on će biti tu da to uradi. Za to i prethodne zasluge će verovatno dobiti neke garancije od budućeg gonjenja, a uslov su i relativno fer izbori bez sranja na ulicama?

Rekao bih onda da se slažemo, jer moja definicija konzerviranog stanja pratkično znači sprovođenje dogovorenih međunarodnih sporazuma i bez velikih (ili praktično ikakvih) zaokreta u spoljnjoj politici.

Međutim zatečeno stanje od pre 4 meseca i zatečeno stanje za mesec dana će po svemu sudeći biti dosta drugačiji. Pre 4 meseca bi to značilo nastavak nekog balansiranja na četiri stolice, dok će stanje za mesec dana biti potpuno odjebavanje Rusije, jasnije opredeljenje za EU ali ipak i zadržavanje nekog 'posebnog odnosa' sa Kinom.

Edited by nemanjaol
Posted
5 hours ago, berti said:

"Prekidamo apsolutno sve kontakte sa Srbijom dok god se ne uspostavi potpuna vladavina prava, dok god traje represija prema studentima. Bilo kakvi pregovori o ulasku u EU ce direktno zavisiti od ispunjenja prethodno pomenutih stvari, kao i od prestanka gusenja medija. Takodje zahtevamo da buduci izbori budu apsolutno u skladu sa demokratskim principima i da se na najstransparentniji moguci nacin otvori prava istraga o tragediji u Novom Sadu".

Posle ovoga bi dragi Aleksandar flipnuo vrlo brzo.

Nijedan normalan EU zvaničnik ne bi ovo izjavio, a kamoli potpisao. Svi diplomatski odnosi i kontakti se ne prekidaju ni u slučaju rata a kamoli u slučaju gde neki komšija tlači svoje građane.

Niti bi se ikad EU članice dogovorile za ovakve drastične mere.

• Like 4
Posted
24 minutes ago, dali_man said:

Nema tu neke velike filozofije, skupe se 10 levicara, naprave facebook/instagram grupu i zakazu svoj protest.

Studenti su, nakon neuspelog odaziva gradjana na generalni strajk, imali svo pravo ovog sveta da odjebu sve i vrate se svojim regularnim zivotima. Nisu, nastavili su da se bore kako znaju i umeju podnoseci prilicno velike zrtve. Vec se tada znalo da ce rusenje rezima ici prilicno tesko i mukotrpno. Jer niko u toj studenskoj organizaciji nije hteo tu odgovornost da, npr, 15.3. naredi juris na skupstinu i da izazove nerede sa potencijalno velikim brojem zrtava. Trebalo bi sutradan pogledati poriodicama zrtava u oci.

Sad, OK, ovo je forum, svako ima pravo na svoje misljenje itd... but... ako vec ja nisam spreman da podmecem svoja ledja pod pendrek, onda nemam ni obraza da kritikujem one koji to rade.

Naprotiv, generalni štrajk je bio glupa ideja jer su državne firme čije nefunkcionisanje može da parališe državu pune stranačkog kadra. Tu si ih donekle poslušali profesori i dobili su krompir za koji ne znam ni da li su im vratili. A u realnoj privredi moraš da radiš ako hoćeš da zaradiš.

Ne vidim svrhu ni od nekog juriša na skupštinu jer se zauzimanjem obične zgrade ne dobija vlast. Zato sam lepo spomenuo građansku neposlušnost, a objasnio sam malo iznad kako bi se to moglo uraditi.

5 minutes ago, Maharaja said:

Nijedan normalan EU zvaničnik ne bi ovo izjavio, a kamoli potpisao. Svi diplomatski odnosi i kontakti se ne prekidaju ni u slučaju rata a kamoli u slučaju gde neki komšija tlači svoje građane.

Doduše, nastavak procesa ulaska u EU zavisi od mnogih stvari koje su spomenute na protestima, što više zvaničnika jeste potvrdilo, a govorilo se i o demokratskim izborima.

Naravno, apsolutni prekid diplomatskih odnosa je obična utopija, što si tačno rekao.

• Like 2
Posted

@nemanjaol Da, baš tako. U procesu prebacivanja iz glave na ekran nepovratno sve iskomplikujem. :classic_sad:

U našoj realnosti se preseca više ugrubo predstavljenih tokova: 1) za istok ili za zapad, 2) za i protiv vlasti. U tim tokovima postoji više nijansi i međusobnog mešanja, a treba dodati i tokove ličnog bogaćenja i ostalih oblika uskog interesa. Odnose među tokovima trenutno niko ne kontroliše u potpunosti a jedini koji ima kakvu-takvu moć u formalnim strukturama je i dalje Vučić. On zna da okret na zapad znači makar minimalni napredak u medijima, slobodama i u vezi izbora i da tako sebi seče granu. Ali nije da baš ima neki izbor.

Nisu donete odluke o promeni našeg kursa (to tek treba da donesemo, postoji i šansa da ne uradi ništa ali tada sve odlazi u ofsajd i tek onda se gubi kontrola nad događajima), nego odluke o izgledu regiona i Evrope, bar za neki naredni period. Te odluke nisu donete juče. Rama ih je na vreme skapirao, kao i pojedini u CG (npr. Mandić i Joanikije, dok onaj pipun Knežević i dalje ne bi da napusti Vučka i Putina), Dodik po običaju u poslednjem trenutku, a Vučić je uobičajeno igrao na kartu odugovlačenja i promene okruženja, koju bi iskoristio. Međutim, pritisli su ga unutrašnji problemi, a uz to je i Trampov ponovni izbor ubrzao sve akcije, otud sve što vidimo poslednjih meseci. 

Cenim da će deo dogovora sa Vučićem biti kao sa Milom, jer on nije opstruisao prenos vlasti. Međutim, ovaj to zna i pokušava sa u međuvremenu pojača svoje pozicije represijom očekujući da nekako opstane na vlasti i posle izbora, jer se boji svih krimosa i saradnika koje bi morao da pusti niz vodu, a neke od njih ni ne kontroliše, kao ove sa Kosova.

30 minutes ago, nemanjaol said:

Međutim zatečeno stanje od pre 4 meseca i zatečeno stanje za mesec dana će po svemu sudeći biti dosta drugačiji. Pre 4 meseca bi to značilo nastavak nekog balansiranja na četiri stolice, dok će stanje za mesec dana biti potpuno odjebavanje Rusije, jasnije opredeljenje za EU ali ipak i zadržavanje nekog 'posebnog odnosa' sa Kinom.

Stvar je u tome što bi se u svakom slučaju moralo to uraditi ali bi nova vlast imala slab kapacitet da to odradi bez unutrašnjih velikih problema. Inače, mislim da sledi labavljenje odnosa i sa Kinom, u nekom periodu, kao deo tog paketa. Ne prekid ali slabljenje.

• Like 2
Posted
18 minutes ago, DJ_Vasa said:

Spomenuo sam pre nekoliko meseci, ali vrlo rado ću ponoviti sa sve argumentima protiv izvršitelja, sličnom taktikom DOS-a i slično. Ideja čak i nije moja, već se pojavila na nekom od studentskih naloga negde početkom leta. Razradu sam video na internetu, ali ne sećam se izvora.

Ako krenemo od famoznog neplaćanja računa, ono mora da bude kontrolisano i sa svešću da se račun mora platiti. Čak je i sama reč 'neplaćanje' ovde neprecizna jer se odnosi na kašnjenje u plaćanju. Možemo da počnemo od famozne struje, za koju su računi sve viši, a potrošnja se verovatno računa po odokativnom metodu. Ako ne platiš struju mesec dana, kamata je dvadesetak dinara. To sam poslednji put primetio tokom leta kada sam jednostavno smetnuo sa uma da platim taj račun, a iznos je bio neki prosečan koliko se plaća za prosečan stan. Do izvršitelja treba da prođe bar tri meseca, a dotle svakako treba platiti bar nešto. Na taj način se značajno usporava priliv novca, a njega je sve manje. Režim ovde neće smeti mnogo da se igra sa kamatama jer struju neredovno plaća oko pola stanovništva. Iako krupne ribe jesu zaštićene, gologuzija koja ionako kasni sa plaćanjem i prodaje glas za dve crvene i kilo brašna bi se bunila ako bi se povećale kamate ili ako bi se krenulo u neku ozbiljniju represiju, koja bi rezultirala glasovima protiv kartela. Gotovo isto važi za Infostan, tj. račune za komunalije, a naročito u gradskim sredinama. I njima je potreban novac za grejanje, a naročito u situaciji kada je snabdevanje energentima otežano, što bi zadalo još problema kartelu.

Druga stavka je bojkot privrednih subjekata koji pripadaju kartelu ili ga finansiraju. Najbolje mete bi bili maloprodajni lanci za koje je lako naći alternativu. Koliko se sećam, u njih spadaju parfimerije Lili, Tehnomanija i još neki. Kojekakve mackalice se mogu kupiti iu DM-u i na sličnim mestima, dok se kojekakve frcfongle iz Tehnomanije mogu kupiti online, od drugih prodavaca ili od švercera, kojih takođe ima sasvim dovoljno i na internetu. Ovi lanci mogu da pariraju jedino tako što bi dali velike popuste, ali tu će onda zaraditi mnogo manje, pa im je zavrnut bar deo profita. Ako je relativno nepoznata Efektiva uspela da lupi sasvim solidan šamar Maxiju i još nekim lancima, što mi je potvrdio i neki mastiljar koji tamo radi, zamisli koliko bi bilo efekta kada bi svi studentski nalozi i zborovi pozvali na isto. Možda građanina možeš i da nateraš da redovno plaća račune, ali ga ne možeš naterati gde će kupiti sapun ili baterije. 

S tim u vezi bi mogao da bude i poziv da se ne koriste usluge državnih firmi ili onih bliskih režimu gde god je to moguće. Npr. može da se napravi kampanja napuštanja MTS-a, a ne verujem da bi A1 i Yettel tu sedeli skrštenih ruku. A mogu se pozvati i građani da ne idu u menjačnice koje drži Alta, pošto menjačnica ima na svakom ćošku, da ne otvaraju račune u takvim bankama i slično. Neka u celoj zemlji posluša samo njih hiljadu i biće bar ograničenog efekta.

Još jedan dobar predlog bilo je i blokiranje državnih institucija putem telefona i emaila. Baš me zanima šta bi se desilo kada bi mnoštvo građana poslalo email ministarstvu prosvete da pita kada će se rešiti situacija u Petoj beogradskoj gimnaziji ili kada bi im javno dostupni telefoni bili preplavljeni pozivima sa pitanjem kada će biti smenjen onaj ludak što vodi Jovinu gimnaziju. I ovo bi trebalo raditi koordinisano, pa bi ih bar usporilo u radu.

Jednu od ideja sam video tokom leta u vestima N1, kada su Univerzitet bombardovali informacijama od javnog značaja, koje se moraju dati ili se plaća kazna. Koliko se sećam, pitanja su bila nešto tipa koja je treća najviša plata ili kvadratura neke prostorije u Rektoratu. Ako bi se i ovo koordinisalo, efekat bi mogao da bude sličan onom iz prethodnog pasusa, a ako i padne neka kazna, opet vajdica.

Ali postoji i jedna razlika. Sa grupom građana koji se bave ad hoc ugostiteljstvom niko neće da razgovara dok iza njih ne stoji neki entitet, tj. pravno lice. S druge strane, mesni odbor bilo koje stranke u Donjem Bumbuljekovcu jeste pravno lice sa kojim se može razgovarati.

Hvala na odgovoru uz izvinjenje što si morao da se ponavljaš. Nije na odmet ponavljati ovakve ideje ali one ipak imaju veoma mali efekat na OKG. Razmatrane su sve one odavno i matematika je bila takva da bi bilo efekta, moralo bi se to praktikovati od 15-20 meseci da bi došlo do poteškoća u radu JP posebno što se one i oslanjaju uvek na lokalne budžete. Građani masovno već duguju JP, odavno su se cifre zavrtele sa dugovima i sva JP već plivaju sa takvim odnosom. Za pojačanje akcije treba da i ona struktura koja ima love, ne plaća račune u velikoj meri i da već postojeći dužnici obustave plaćanja.

Time dolazimo do krvožednih izvršitelja koji jedva čekaju da za neplaćenih 2-3-10k dinara otmu dodatnih 20k (cirka) a JP preduzeća kod mene na lokalu su počela da prete izvršiteljima za sve cifre. I na kraju građani sve plate i to višestruko jer su ipak zakonski JP u pravu. 

Moj stav je da treba akcijašiti na drugu stranu, udariti na generisanje pdv-a, da građani u svakoj prilici pare potroše na proizvode gde nema pdv-a za OKG. A to je moguće samo ako se pazari u inostranstvu. Koliko je dodatno građana to u mogućnosti? Dobar deo građana pograničnih delova se već godinama snabdeva u inostranstvu jer je mnogo isplativije. Znači i tu je efekat jako mali. Isto važi i za gorivo. Sva bela tehnika, uređaji i bilo kakva industrijska roba su iako na oglasima ili kojekude već generisali pdv. Nema baš mnogo lufta ali i to je bolje od ničega.

Pijace su dobar izbor za poljoprivrednu robu, ostalo je sve već generisalo pdv. 

Bojkot svih maloprodaja OKG je dobar način. To na primer ja lično praktikujem, baš ako moram pazarim u tim radnjama. Ne idem ni u kafane koje su povezane s OKG. 

Institucije su toliko urušene, kako ono kažu, ni kamen na kamenu. Ništa ne funkcioniše po zakonima već samo u interesu OKG. Možemo mi da ih zatrpavamo koliko hoćemo kad oni neće da rade svoj posao jer znaju da će ih druge institucije zaštiti. Ako baš prekardaše, platiće nešto simbolično. 

U ovakvim uslovima, ispada da je ulica najbolji vid borbe i za sada ide dobro. 

Posted
38 minutes ago, Maharaja said:

Moze da se ostavi jedino diplomatski kontakt, da se zadrze ambasade. Nikakvi poslovni dilovi, nikakvi pregovori oko ulaska u EU...

Naravno da od toga nema ništa. Nece sve clanice da pristanu na to jer pojedini maju interese sa ovom huljom da sarađuju. 

Posted (edited)
59 minutes ago, Šiljokapi said:

Hvala na odgovoru uz izvinjenje što si morao da se ponavljaš. Nije na odmet ponavljati ovakve ideje ali one ipak imaju veoma mali efekat na OKG. Razmatrane su sve one odavno i matematika je bila takva da bi bilo efekta, moralo bi se to praktikovati od 15-20 meseci da bi došlo do poteškoća u radu JP posebno što se one i oslanjaju uvek na lokalne budžete. Građani masovno već duguju JP, odavno su se cifre zavrtele sa dugovima i sva JP već plivaju sa takvim odnosom. Za pojačanje akcije treba da i ona struktura koja ima love, ne plaća račune u velikoj meri i da već postojeći dužnici obustave plaćanja.

Time dolazimo do krvožednih izvršitelja koji jedva čekaju da za neplaćenih 2-3-10k dinara otmu dodatnih 20k (cirka) a JP preduzeća kod mene na lokalu su počela da prete izvršiteljima za sve cifre. I na kraju građani sve plate i to višestruko jer su ipak zakonski JP u pravu. 

Moj stav je da treba akcijašiti na drugu stranu, udariti na generisanje pdv-a, da građani u svakoj prilici pare potroše na proizvode gde nema pdv-a za OKG. A to je moguće samo ako se pazari u inostranstvu. Koliko je dodatno građana to u mogućnosti? Dobar deo građana pograničnih delova se već godinama snabdeva u inostranstvu jer je mnogo isplativije. Znači i tu je efekat jako mali. Isto važi i za gorivo. Sva bela tehnika, uređaji i bilo kakva industrijska roba su iako na oglasima ili kojekude već generisali pdv. Nema baš mnogo lufta ali i to je bolje od ničega.

Pijace su dobar izbor za poljoprivrednu robu, ostalo je sve već generisalo pdv. 

Bojkot svih maloprodaja OKG je dobar način. To na primer ja lično praktikujem, baš ako moram pazarim u tim radnjama. Ne idem ni u kafane koje su povezane s OKG. 

Institucije su toliko urušene, kako ono kažu, ni kamen na kamenu. Ništa ne funkcioniše po zakonima već samo u interesu OKG. Možemo mi da ih zatrpavamo koliko hoćemo kad oni neće da rade svoj posao jer znaju da će ih druge institucije zaštiti. Ako baš prekardaše, platiće nešto simbolično. 

U ovakvim uslovima, ispada da je ulica najbolji vid borbe i za sada ide dobro. 

Ti koji imaju love, a bliski su kartelu ili mu pripadaju, najviše i duguju. Ako se njima uteraju dugovi, ode podrška. Što se tiče običnog sveta i gologuzije koja se prodaje za dve crvene, ne bi bilo pamatno odabrati njih za mete u trenutku kada izbori mogu da se raspišu i tokom same kampanje. 

Mogu ti kod tebe da prete izvršiteljem za dug od 2-3 crvene, ali prete praznom puškom. Prevelika fama se pravi oko izvršitelja, a dok ne istekne rok da platiš dug, oni nema šta da se pitaju. A ako bi ovo bilo masovno, ne znam kako bi obezbedili podršku policije koja fizički ne bi mogla sve da pokrije, plus što bi se u manjim mestima moglo desiti da ih neko sačeka u mračnoj ulici, izbaci iz kafane, redizajnira im auto i slično.

Zbog toga sam i rekao da se ovo mora izvesti kontrolisano, u smislu da se poštuju kakvi-takvi rokovi, i da se dug na kraju ipak mora platiti.

Moram priznati da radim slično kao i ti što se tiče potrošnje, a da sam podmukao kao što nisam, rekao bih da bi bilo zgodno da neko slučajno napiše na internetu da će neka kartelova banka uskoro bankrotirati. Kada bi se našao neki prijatelj iz inostranstva koji je to slučajno čuo od kuma kada mu je bio u poseti i pitao zemljake na nakoj FB grupi, ili daleko bilo, na Tnjiteru, svašta bi moglo da se desi :wink2:

Edited by DJ_Vasa