Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Vasa pokazuje klasične znakove faze demobilizacije - u ovoj fazi svi misle:kraj, proćerdana prilika, više se nikada neće ukazati itd. Fazi demobilizacije, logično, prethodi faza mobilizacije. E sad, ova faza je pozitivna, ali ima opet nekih loših strana: u svakoj fazi mobilizacije očekivanja su prevelika i razočaranje je neizbežno, pa čak i ako se neki uspeh i postigne.
Te faze se smenjuju naizmenično i to je karakteristika svakog društvenog pokreta.

Ono u čemu Vasa ima pravo je da pokret mora da pokaže organizacioni kapacitet, mora da se obaveže na sledeći korak i ako nema strategije, taj protest je neuspeo.

I obrnuto: ako na kolektivnoj akciji pola ljudi zna šta je sledeći korak i obavezuje se na neko požrtvovanje, taj protest je uspeo

Edited by Drug Crni
  • Like 3
Posted (edited)
29 minutes ago, Drug Crni said:

Vasa pokazuje klasične znakove faze demobilizacije - u ovoj fazi svi misle:kraj, proćerdana prilika, više se nikada neće ukazati itd. Fazi demobilizacije, logično, prethodi faza mobilizacije. E sad, ova faza je pozitivna, ali ima opet nekih loših strana: u svakoj fazi mobilizacije očekivanja su prevelika i razočaranje je neizbežno, pa čak i ako se neki uspeh i postigne.
Te faze se smenjuju naizmenično i to je karakteristika svakog društvenog pokreta.

Ono u čemu Vasa ima pravo je da pokret mora da pokaže organizacioni kapacitet, mora da se obaveže na sledeći korak i ako nema strategije, taj protest je neuspeo.

I obrnuto: ako na kolektivnoj akciji pola ljudi zna šta je sledeći korak i obavezuje se na neko požrtvovanje, taj protest je uspeo

Ne znam da li to da nazovem demobilizacijom, već da je poenta u drugom delu posta. Ne mogu da shvatim da posle toliko dobrih akcija odjednom nastupa zatišje, a bilo je javno izrečenih ideja koje se mogu iskoristiti. Imam manu da pratim šta se govori i da pamtim, a to je nezgodno. Spominjao sam radikalizaciju protesta koja je najavljena na onih tridesetak skupova pre oko mesec dana, ali to se nije desilo. Zatim su profesori to isto najavili za prošlu nedelju, pa opet ništa. Nedavno je neki student Pravnog najavio da će u subotu desiti nešto neočekivano, pa računam da ima vremena do subote da se vidi da li je opet ćorak ili će se nešto stvarno desiti. Takođe mi ne ide u glavu da pored toliko angažovanih ljudi baš niko od onih koji se pitaju nema nikakvu ideju o daljim koracima. A stiglo je leto i sve su veće gužve na graničnim prelazima jer ljudi idu na odmor.

Znam da ovo mora da traje, ali to trajanje su održavale konkretne akcije, dok sedenje na ulici ili u praznoj zgradi, šetnje po ulicama, radionice heklanja, prodaja bedževa i slično baš i nemaju nekog efekta. Ako se nešto ne desi do subote, onda kreće ispumpavanje, a ako se ni tokom jeseni ništa ne desi, onda možemo samo da se zahvalimo svim učesnicima i da poželimo više sreće u narednom izvlačenju.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1
Posted
On 6/22/2025 at 9:01 AM, Volter said:

Znači Goldberg ti si odustao od borbe? Ne valja ti rabota. :smiley53: Okej, razumem da pokušavaš realno da sagledaš stvari, ali čak i da si u pravu, moramo pokušati da promenimo tu realnost. Ljudi ko ljudi, češće im se u glavi vrzmaju neka negativna razmišljanja nego pozitivna. Recimo čekaju nekog gosta, ako kasni, odmah misle da mu se sigurno nešto desilo, neki sudar. Malo li padne energija i brojka na protestima, ma gotovo je, 1. maja bolje da odem na roštiljanje u priodi nego da se prdiružim studentima na protestu. Moglo nas je biti duplo više i 1. juna kad se protestvovalo u više gradova, to bi sigurno značilo i studentima, dalo više elana i motiva za borbu. Al i bez toga oni guraju dalje. Od 15. marta slušam od mnogih da će protesti propasti, ali zahvaljujući mnogim akcijama studenata i građana, oni i dalje traju. Sada je nova prognoza za propast - leto. Pa ajd da vidimo. 

Nisam odustao, napisao sam da ce izbori ili biti vrlo brzo (do kraja godine) ili cemo imati izbore 2027. Ako bude ovo drugo, to znaci da je Vucic pobedio. Jer, ako toliko gradjana trazi izbore, ako studenti gube godinu trazeci najpre ispunjenje zahteva pa izbore i na kraju ne dobiju nista, kakav ce to utisak da ostavi na ljude koji zele da ovaj rezim ode?

Ja bih bas voleo da cujem od nekoga ili da neko napise ovde sta se desava ako Vucic nastavi sa "izbori 2027. kad i treba da budu, radite sta hocete, ja sam gazda i ja se pitam i tacka"? Hoce li studenti prvo tokom 2025. godine, pa onda i cele 2026. godine da traze i traze i traze i traze i traze izbore? I ako to ne zele, sta je izlazna strategija? Pokusali smo, probudili smo zemlju, sad cekamo Vuciceve izbore?

Jedino kako rezim moze da popusti je ako im se kaze da niko nece ziveti normalno u Srbiji sve dok ne bude izbora i da ti izbori ima da budu slobodni inace se haos i sukobi nastavljaju. Pisao sam na sportu, vise pomaze bojkot fudbalskih i kosarkaskih meceva ili pokusaj blokade istih nego pevanje simpaticnih pesmica. Sve dok postoji privid normalnog zivota, sve dok SNSovci i njihovi glasaci mogu i dalje da se ponasaju kao da se nista ne desava, SNS vlast nece biti u problemu.

Zato su i ovi doceci i napadi na njih u gradovima i manjim mestima znak da ovo nije 2023. i "Srbija protiv nasilja". Samo treba nastaviti i ne stajati, staviti jasno do znanja da postoje dva izbora - sve veci haos ili raspisivanje izbora. Pa onda - nastavak haosa u slucaju kradje i pobede SNS na tim izborima ili pad vlasti. Time ce i neki koji podrzavaju SNS poceti da se pitaju "a da ovaj ipak nije sasvim poludeo, da mi ipak napustimo taj brod dok je vreme?"

• Like 1
Posted (edited)

Građani blokirali saobraćaj ispred Palate Srbije, traže oslobađanje studenta Stefana Tomića koji se tereti za terorizam

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/gradjani-ispred-policije-na-novom-beogradu-traze-informacije-gde-je-odveden-student-fizickog-fakulteta/

Dakle, dvojica likova u civilu hvataju momka i maltene ga kidnapuju. I opet će brzo da ga puste, smešni su sa pokušajima da ponovo uteraju strah ljudima.

Edited by Volter
Posted
6 hours ago, goldberg bcd said:

Nisam odustao, napisao sam da ce izbori ili biti vrlo brzo (do kraja godine) ili cemo imati izbore 2027. Ako bude ovo drugo, to znaci da je Vucic pobedio. Jer, ako toliko gradjana trazi izbore, ako studenti gube godinu trazeci najpre ispunjenje zahteva pa izbore i na kraju ne dobiju nista, kakav ce to utisak da ostavi na ljude koji zele da ovaj rezim ode?

Ja bih bas voleo da cujem od nekoga ili da neko napise ovde sta se desava ako Vucic nastavi sa "izbori 2027. kad i treba da budu, radite sta hocete, ja sam gazda i ja se pitam i tacka"? Hoce li studenti prvo tokom 2025. godine, pa onda i cele 2026. godine da traze i traze i traze i traze i traze izbore? I ako to ne zele, sta je izlazna strategija? Pokusali smo, probudili smo zemlju, sad cekamo Vuciceve izbore?

Jedino kako rezim moze da popusti je ako im se kaze da niko nece ziveti normalno u Srbiji sve dok ne bude izbora i da ti izbori ima da budu slobodni inace se haos i sukobi nastavljaju. Pisao sam na sportu, vise pomaze bojkot fudbalskih i kosarkaskih meceva ili pokusaj blokade istih nego pevanje simpaticnih pesmica. Sve dok postoji privid normalnog zivota, sve dok SNSovci i njihovi glasaci mogu i dalje da se ponasaju kao da se nista ne desava, SNS vlast nece biti u problemu.

Zato su i ovi doceci i napadi na njih u gradovima i manjim mestima znak da ovo nije 2023. i "Srbija protiv nasilja". Samo treba nastaviti i ne stajati, staviti jasno do znanja da postoje dva izbora - sve veci haos ili raspisivanje izbora. Pa onda - nastavak haosa u slucaju kradje i pobede SNS na tim izborima ili pad vlasti. Time ce i neki koji podrzavaju SNS poceti da se pitaju "a da ovaj ipak nije sasvim poludeo, da mi ipak napustimo taj brod dok je vreme?"

Ako su ljudi protiv sad, bice i 2027. Mozda sam naivan, ali mislim da nema vracanja duha u bocu. Sve ostalo je stvar logistike.

• Like 10
Posted
7 hours ago, goldberg bcd said:

Mislim da si ovde sam sebi odgovorio, ne moze se mirno doci do cilja, mora se dici ulog.

• Like 2
Posted (edited)

Koja bre 2027, pustite AV da ostane još koji mjesec i mladi su otišli u svet. U svetu će da žive bolje i boleće ih uvo za ručak od 200 ev, jer će pošteno zaraditi novce.

Digni se Srbijo iz zone sumraka.

Edited by mrd
  • Like 1
Posted
21 hours ago, handys said:

Ako su ljudi protiv sad, bice i 2027. Mozda sam naivan, ali mislim da nema vracanja duha u bocu. Sve ostalo je stvar logistike.

Onaj ko je čvrsto protiv sad će biti i 2027. ali da li je taj broj ljudi dovoljan da se dobiju izbori? Vidimo da se Vučićevo biračko telo ne smanjuje. Čak i ako nekog od njihovih u nekom trenutku ubediš da je Vučić loš tu nije kraj jer takvi će posle 3 dana gutanja Pink-Informer propagande ponovo da se resetuju na staro razmišljanje. Zato je 2 godine predug period.

Posted (edited)
3 hours ago, Eddard said:

Ako je suditi po atmosferi na ovoj temi, skup će biti fijasko...

Pa nemoj da sudiš po tome. Na forumu se, po pravilu, teme malo stišaju posle nekog perioda (dobro, sem teme KKCZ prelazni rok lol). Da li su npr. događaji na BI prekinuti jer mi manje pišemo o njima? Nisu.

Tako da biće ljudi, van foruma se svašta dešava. Evo cela moja lajna sa Instagrama i Twittera ide, poznanici, prijatelji, kolege s faksa, posla...

Edited by DameTime
  • Like 1
Posted (edited)
2 hours ago, Eddard said:

Eddarde brate, skup ne da neće biti fijasko nego će se pamtiti, više od 9. marta, još više od 5. oktobra, više od Vidovdanskog sabora.

Mirne stotine hiljada ljudi će svojom odlučnošću, smirenošću, nenasilnošću i pribranošću konvergirati u gandijevski nepokolebljivu stazu, blago oivičenu studentskom vedrinom i ozbiljnošću, sa težinom impakt faktora svih profesora, strpljivošću svih onih koji trpe od 1989, pa do danas. Konvergencija svih generacija koje imaju jednostavan cilj: demokratsku, pristojnu zemlju koja i vrednosno pripada kontinentu na kojem ima sreće da se nalazi. Zovu me stari prijatelji, koje nisam video preko deset godina, pitaju gde ćemo otprilike biti, zovu partijske kolege za koje partija više ne postoji, zovu stare kolege sa starog posla. Deca na ulicama, zatupljena mobilnim telefonima i robloxom i tiktokom nabavljaju majice RATM i Kanda Kodža i Nebojša, pevaju uz pivo Izlazim i nema me ceo dan.

1 hour ago, MarkoKep said:

Onaj ko je čvrsto protiv sad će biti i 2027. ali da li je taj broj ljudi dovoljan da se dobiju izbori? Vidimo da se Vučićevo biračko telo ne smanjuje. Čak i ako nekog od njihovih u nekom trenutku ubediš da je Vučić loš tu nije kraj jer takvi će posle 3 dana gutanja Pink-Informer propagande ponovo da se resetuju na staro razmišljanje. Zato je 2 godine predug period.

Vučićevo biračko telo, po definiciji, ne postoji, još negde od 2020. Biračko telo implicira neku populaciju ljudi koja donosi nekakav izbor - što teško da je ispunjeno. Implicira takođe da postoje nekakvi izbori manje ili više pošteni, što je jako upitno. 

Edited by freethrow
  • Like 3
  • Love 2
  • Thanks 1
Posted
4 hours ago, Eddard said:

Svi ljudi iz mog okruženja koji su bili 15. marta, doći će i na Vidovdan. Mnogi od njih sa zapada i juga Srbije. Biće mnogo ljudi, svakako više nego na bilo kom naprednjačkom skupu do sada. I to oni znaju i mnogo ih boli što ne mogu ni približno takav skup da naprave.

Vidimo se na Vidovdan u 18h!

• Like 3
Posted

Freethrow, definitivno ću glasati za tebe za MVP-ija meseca juna. :smiley53: Svaka čast legendo, zdravlja imao i svi sveci te čuvali. :smiley53:

• Like 1
  • Pumpaj! 2
Posted (edited)

Da podsetim.
16 ljudi je stradalo zbog korupcije, ispod srušene nadstrešnice, a ne na Kosovu, zahtevi studenata nisu ispunjeni, više od pola godine zemlja blokirana u političkoj krizi, ljude hapse skoro svakog dana. Zato smo u protestu, zato izlazimo na ulicu, a ne zbog kosovskih i vidovdanskih mitova. Kako da vam kažem..ne pobeđuje se Šešelj pozivom na litije. Naprednjaci se ne plaše zmajeva i vitezova, i oni se kunu u njih.
Plaše se demokratije i društva ustrojenog po zapadnom modelu. Strahuju od funkcionalnih institucija.

Vratite RUKE SU VAM KRVAVE moto u prvi plan, dragi studenti :smiley50:

Nema dana da ne pomislim na onu devojku koja je živa prepolovljena zbog njihove pohlepe i opsednutošću vlašću. Manite me zaveta, Lazara i Obilića.

Edited by Drug Crni
slova
  • Like 8
Posted
7 hours ago, Eddard said:

O uspehu skupa ti neće ništa reći ni ovaj forum, niti bilo koje drugo mesto na internetu. Iako ljudi generalno jesu zainteresovani da idu, to zavisi od onoga što će biti na kraju protesta, tj. kako će se odvijati dalje aktivnosti. U ovom trenutku znamo da su postavljeni zahtevi, da je okupljanje u šest na Slaviji i da se protest završava u devet, što je i rok da se ispune zahtevi.

Danas je najavio da će to biti neka vrsta građanske neposlušnosti, a nigde nema konkretnijih podataka o daljim koracima. Od njih zavisi i uspeh protesta. Nebitno je da li će na ulicama biti sto hiljada ili milion ljudi, već kako će se njihovo nezadovoljstvo usmeriti. Ukoliko se pozove na građansku neposlušnost ili na još neke nenasilne korake koji mogu dovesti do pada režima, tada ćemo moći da kažemo da je protest nešto pokrenuo, a ako građani budu delovali u skladu sa tim, onda će se nešto i uraditi. Mislim da će se efekti protesta videti već od ponedeljka i da ćemo tada znati da li će se protestne aktivnosti nastaviti, ili čekamo jesen.