Jump to content

Recommended Posts

Posted

Imam jednu na prvu loptu losu vest, odnosno pisem ono gde sam stao pisati prosli put. Ofc, ovo moze biti i prilika za promenu nacina delovanja, sto licno smatram nuznim, ali svakako ce vam lose zvucati.

Ukratko, UB, a narocito veliki fakutleti su uhvaceni za jaja od strane drzave. Pritisak sa smanjenjem plata im nije primarno prosao, a nije primarno prosla ni inspekcija (napisane zalbe, prolongirace se ta prica). Cak ni plasenje nenadleznog privatnim fakultetima nije upalio, jer je put do toga dug i moze itekako da se ratuje...

Ono gde je drzava ubola metod pritiska je da svesno tera fakultete u bankrot, sto posledicno dovodi do nametanja privremene uprave, a posredno kao gasenju pravnog lica fakultetima (da ih svede na departmane kad su vec nevaljali i nece da slusaju). Privremena uprava je opasnost i po studente, a svodjenje na departman je gazenje fakulteta gvozdenom cizmom. Druga, a povezana stvar je sto ulazimo u vreme raspisivanja konkursa za novu generaciju brucosa koji ce izvesno zavrsiti srednju skolu i upisivati fakultete. BU je vec krenuo sa pricom o kvotama i sl. jer bi siguran put u krah bio nedozvoliti upis. Na kraju, BU je odigrao jedan potez malo pizdinski, prepustajuci odlucivanje fakultetima (fakutleti ce izgledati lose, ne Univerzitet)...

Anyway, ocekujte u narednim danima pricu o vracanju na nastavu u nekom obliku na vise fakulteta, uz ostanak i postovanje blokada (kako god to uvrnuto zvucalo)... Probajte da ne osudite previse. S druge strane, ovo je poslednja prilika za promenu nacina borbe, politizaciju zahteva i stvaranje zajednickog fronta studenata i profesora. Nacina za borbu, izrugivanje vlasti, kao i mesta za kompromis radi zajednicog delovanja ima, na nekim fakultetima se moze do toga doci. Al ne na svim - sto ce potencijalno biti tacka raskola... Nema se dovoljno poverenja i razumevanja, a pocinje da igra ulogu i ambicija. Nedovoljan broj ljudi (ubrajam tu itekako studente) kapira da SVI mora da se dignu i SVI da se sloze, jer je neprijatelj Sauron... Poslednji trenutak je reci i siriti glas za 'ova vlast nikada nece ispuniti zahteve i oni svi skupa mora da lete'.

• Like 20
  • Thanks 4
Posted

Verujem ti u to što pričaš i odavno je bilo već vreme da se igra u političkom smislu podigne na viši nivo. Odavno je jasno da institucije ne rade, zna se zbog koga i da zahtevi neće biti ispunjeni.

• Like 4
Posted
17 minutes ago, Geronimo said:

Imam jednu na prvu loptu losu vest, odnosno pisem ono gde sam stao pisati prosli put. Ofc, ovo moze biti i prilika za promenu nacina delovanja, sto licno smatram nuznim, ali svakako ce vam lose zvucati.

Ukratko, UB, a narocito veliki fakutleti su uhvaceni za jaja od strane drzave. Pritisak sa smanjenjem plata im nije primarno prosao, a nije primarno prosla ni inspekcija (napisane zalbe, prolongirace se ta prica). Cak ni plasenje nenadleznog privatnim fakultetima nije upalio, jer je put do toga dug i moze itekako da se ratuje...

Ono gde je drzava ubola metod pritiska je da svesno tera fakultete u bankrot, sto posledicno dovodi do nametanja privremene uprave, a posredno kao gasenju pravnog lica fakultetima (da ih svede na departmane kad su vec nevaljali i nece da slusaju). Privremena uprava je opasnost i po studente, a svodjenje na departman je gazenje fakulteta gvozdenom cizmom. Druga, a povezana stvar je sto ulazimo u vreme raspisivanja konkursa za novu generaciju brucosa koji ce izvesno zavrsiti srednju skolu i upisivati fakultete. BU je vec krenuo sa pricom o kvotama i sl. jer bi siguran put u krah bio nedozvoliti upis. Na kraju, BU je odigrao jedan potez malo pizdinski, prepustajuci odlucivanje fakultetima (fakutleti ce izgledati lose, ne Univerzitet)...

Anyway, ocekujte u narednim danima pricu o vracanju na nastavu u nekom obliku na vise fakulteta, uz ostanak i postovanje blokada (kako god to uvrnuto zvucalo)... Probajte da ne osudite previse. S druge strane, ovo je poslednja prilika za promenu nacina borbe, politizaciju zahteva i stvaranje zajednickog fronta studenata i profesora. Nacina za borbu, izrugivanje vlasti, kao i mesta za kompromis radi zajednicog delovanja ima, na nekim fakultetima se moze do toga doci. Al ne na svim - sto ce potencijalno biti tacka raskola... Nema se dovoljno poverenja i razumevanja, a pocinje da igra ulogu i ambicija. Nedovoljan broj ljudi (ubrajam tu itekako studente) kapira da SVI mora da se dignu i SVI da se sloze, jer je neprijatelj Sauron... Poslednji trenutak je reci i siriti glas za 'ova vlast nikada nece ispuniti zahteve i oni svi skupa mora da lete'.

Ko da im zameri, mi?

Ko im zameri, obraza nema.

Onaj student kod Olje u Utisku je lepo kazao, dosta je bilo tapšanja po ramenu, ajte sad malo i vi.

• Like 11
Posted
Just now, Helena said:

Kaže Zekić takve fizionomije?

Nađite na netu fizionomiju muža gospoja Zekić :whistling:

Ne mogu da dozvolim sebi da ukucavam u pretrazi takvo nešto ne mogu

Posted
8 minutes ago, Helena said:

Kaže Zekić takve fizionomije?

Nađite na netu fizionomiju muža gospoja Zekić :whistling:

A sto muza, zar nije dovoljna ona sama i ta pacovska faca?

• Like 5
Posted

Ha, to je onaj baron Harkonen sa Juronjuza što me je onomad iznervirao u onoj emisiji na RTS-u.

Baš lepo, što se kaže za svakoga postoji neko. 💘

Posted (edited)

Bgm, jab rekao da je ovo još jedna pobeda studenata. Možda ne kao Vučićevih 5:0 ali tu negde

Edited by NMX
Posted

Videćemo, koliko sam razumeo opozicija je podnela ovaj zahtev. Što se tiče snsovaca, za sada imamo npr. izjavu gorepomenute nakarade:

„Nadam se da Skupština neće podleći pod ludačkim pritiscima studenata“, rekla je Zekić i istakla da parlament neće raspisati novi konkurs, već će stari dovesti do kraja glasanjem za preostale kandidate.

Posted
3 hours ago, Geronimo said:

Ukratko, Poslednji trenutak je reci i siriti glas za 'ova vlast nikada nece ispuniti zahteve i oni svi skupa mora da lete'.

Izvini što sam ti ovako brutalno skratio post,ali ostavio sam jednu poentu..

..jer sam ovo ja napisao 15.marta.

On 3/15/2025 at 7:06 PM, Drug Crni said:

Recimo ovo: izlazak na binu ispred Skupštine predstavnika studenata. On/a u govoru kaže/prizna kako st.zahtevi nisu ispunjeni. Kako je jasno i moraju da priznaju, da neće ni biti dok je OVA vlast. Pa nastavi, da stoga nastavljaju da traže ispunjenje istih zahteva, ali od DRUGE, nove vlasti.

To bi bilo sasvim dovoljno. Svima bi bilo jasno na šta misle, šta žele i traže. Ne bi ni morali da pomenu prelaznu vladu, niti bilo čiju smenu.

Ili druga verzija: da su rekli da je ovo danas bila "generalna proba", da je uspela i da će se ponoviti kad zaista bude kraj.
Opet, posle nekih izbora.

Ništa od ovog nisam čuo danas. Kažem, skup je veličanstven, ali morala je da se dogodi neka makar indicija sledećih koraka.

I ne, ne kvotujem sebe da bih išta dokazao već samo ukazao koliko se kasni..koliko smo svi mi ustvari zakasnili sa ozbiljnom političkom artikulacijom protesta. I sad ću napisati nešto krajnje nepopularno: da, studenti nose najveću odgovornost.
Mladi su, inteligentni, poruke su im bile zrele, ali su pokazali jednu naivnost ili bolje reći nespremnost da se ide u jedinom pravcu koji je imao smisla.

Evo i sada - tri univerziteta su se izjasnila za plan neke vrste prelazne vlade,a BU ćuti? Nedeljama. Zašto ćute? U čemu je problem?

Govorio sam da vreme radi protiv nas i da Hulju jedino plaši masa viđena 15.03. Sve ovo drugo on uspeva da izdrži.

• Like 3
Posted
3 hours ago, Geronimo said:

Ono gde je drzava ubola metod pritiska je da svesno tera fakultete u bankrot, sto posledicno dovodi do nametanja privremene uprave, a posredno kao gasenju pravnog lica fakultetima (da ih svede na departmane kad su vec nevaljali i nece da slusaju). Privremena uprava je opasnost i po studente, a svodjenje na departman je gazenje fakulteta gvozdenom cizmom.

Znam da nije AV-ova motivacija unapređenje rada fakulteta, ali jedan od najvećih nedostataka naših Univerziteta je upravo to što predstavljaju "zajednicu fakulteta" a ne jedinstveni Univerzitet. Pa tako svaki fakultet koji ima matematiku u svom programu ima svoju katedru za matematiku itd. A normalno bi bilo da ljudi sa Matematičkog fakulteta drže matematiku svima, sa Fizičkog da drže fiziku svima, predmete iz oblasti Elektrotehnike i Računarstva treba da drže profesori ETF-a, a ne da Mašinski, Tehnološki, Saobraćajni, Rudarsko-Geološki i možda još neki ima svoju zasebnu katedru za elektrotehniku itd. Isto važi naravno i za društvene nauke.

• Like 1
Posted
23 minutes ago, Drug Crni said:

I sad ću napisati nešto krajnje nepopularno: da, studenti nose najveću odgovornost.
Mladi su, inteligentni, poruke su im bile zrele, ali su pokazali jednu naivnost ili bolje reći nespremnost da se ide u jedinom pravcu koji je imao smisla.

Evo i sada - tri univerziteta su se izjasnila za plan neke vrste prelazne vlade,a BU ćuti? Nedeljama. Zašto ćute? U čemu je problem?

Govorio sam da vreme radi protiv nas i da Hulju jedino plaši masa viđena 15.03. Sve ovo drugo on uspeva da izdrži.

Nisu studenti, mi smo. Studenti su studenti - uglavnom deca. Koliko god oni inteligentni i preduzimljivi bili, to su i dalje izdržavana lica, ne učestvuju još u ekonomiji i nemaju prosto snagu da rade šta treba. Nisu oni imali odgovornost političke artikulacije, već mi, svi ostali. Ako ništa drugo, jedna od nekoliko najvažnijih stvari koju su uradili (videćemo da li će da opstane) jeste to što su ljudi u Srbiji konačno počeli da se ponašaju, osećaju i nastupaju kao građani, a ne kao podanici. Koliko god smešna na prvu loptu bila ideja direktne demokratije, ovi zborovi su doneli bar neke konkretne korake i ljudi su shvatili da je čak i u ovim poludemokratijama istina da je glas naroda - glas boga. Režim se više ne hvali izborima, sada želi da izgura do kraja svojih mandata, dakle, debelo se ljulja. Njegov konačni pad možemo doneti samo mi, građani, kad imamo političku svest i političku ideju i volju da kažemo "ne". 

Nisam skoro ništa pisao na temi iz svojih razloga, nisam sklon idealizaciji bilo koga, pa ni studenata, ali im svaka čast na svemu: izveli su najozbiljniji društveni bunt i političko buđenje još od 2000. godine i pada zločinca. Ogromna stvar. Sada je na nama.

• Like 4
Posted

Potpis.
Međutim, ja sam svoj stav već izrekao: nema idealizacije kod mene, nema stvaranja kulta ni ličnosti ni pokreta. Nedavno sam napisao da su debelo iznad proseka ovog društva i to se isto ne menja kod mene.
Da su propustili da neke stvari vide i urade malo drugačije - jesu.

Jel problem da se napiše?

• Like 2