Jump to content

Studentski i građanski protesti i blokade 24/25

Henry Chinaski

Recommended Posts

3 minutes ago, DameTime said:

Vratila sam se ponovo na izvor gde sam našla informaciju (masina.rs), to je izglasano na današnjem skupu ispred Ustavnog suda, ali da, nisu bili prisutni baš svi svi prosvetari.

Svakako, videćemo kako će to izgledati... 

Voleo bi da je tako, ali....

Pratim  sestrinu skolu, izjasnjavaju se jednom nedeljno o radu za sledecih 7 dana, danas 20% za 45 minuta, 60 % za 30 minuta i 20 % za totalnu obustavu...van Beograda i Novog Sada u vecini skola je takva situacija.

• Thanks 1

3 hours ago, zoran59 said:

Marko, post je samo donekle korektan.

Politicnost se sastoji od zahteva da dodje do drustvenih promena i toga ovde ima.

No, ono sto proteste cini apoliticnim su dve stvari.

1. Banalnost/jednostavnost zahteva - ocigledni zahtev da ljudi rade posao za koji su placeni (ovde, inspektori, sudije itd.) Da to podrzis, nije potrebno da budes clan politicke partije ili interesnog udruzenja, dovoljno je da budes normalan i posten covek.

2. Nije se pojavila grupacija ili neki vodja koji ce profitirati. Od X stotina hiljada na protestima, ne mozes naci ni jednoga koji ce se obogatiti ucestvujuci. Oni samo traze pravdu i jednake uslove za sve - i odgovornost za one koji su zajebali normalno funkcionisanje drustva. Ovo poslednje mozda izgleda kao "velike reci" ili "filozofija" - no "normalno funkcionisanje" znaci naprosto da bezbedno setam javnim prostorom bez da mi padne nadstresnica na glavu - a od nadstresnice i neodgovornosti je sve krenulo.

Bez da detaljisemo, jer mozemo naci milion primera, ovo nije politicki (vlast vs. opozicija) pokret, nego pokret za promenu drustva.

Dakle, pokret za postenje.

Ako uspe,ako drustvo postane postenije, onda mozemo raspravljati hocemo li monarhiju ili republiku - sitnice,ako se dobro zivi.

Ne vredi bez nekakve votable opozicije.

Studenti u blokadi pokrenuli su u četvrtak uveče svoju prvu epizodu informativne emisije "Oseti nešto, Srbijo". Inače, studenti su ranije pozvali na bojkot Radio-televizije Srbije jer, kako ističu, ne izveštavaju objektivno.

https://n1info.rs/vesti/rts-je-nestao-mi-preuzimamo-studenti-u-blokadi-emitovali-prvu-epizodu-svoje-informativne-emisije/

• Ha-ha 1

Гледам сад на нету исечке, реакције и кукњаву на ту емисију на Инсајдеру, коју срећом нисам гледао нити сам имао намеру, јер сам био на протесту код Вука. Љутили су се и по нету и овде многи што је добар број људи знао на шта ће то да изађе. Нисам одгледао интервју, а нисам ни морао, знао сам шта ће бити. А, видим сад да је свима јасно ко је био у праву.

Зар је заиста неко очекивао да ће хуља да оде негде где није апсолутно сигуран да зна шта га чека и да нема опасности за њега. Зашто не дође на Н1 да гостује? Откуд то да у неколико година баш Бранкицу и Инсајдер бира два пута? Како то да та телевизија несметано функционише на Телекому годинама, а Нова и Н1 не могу? Чудно мало, зар не?

Представа за масе. Само му је дато гориво и пажња у тренуцима када се љуља да има чиме да се распали на његовим "медијима". Тешка глупост и подвала.

Edited by Red
  • Like 5

13 minutes ago, Red said:

Гледам сад на нету исечке, реакције и кукњаву на ту емисију на Инсајдеру, коју срећом нисам гледао нити сам имао намеру, јер сам био на протесту код Вука. Љутили су се и по нету и овде многи што је добар број људи знао на шта ће то да изађе. Нисам одгледао интервју, а нисам ни морао, знао сам шта ће бити. А, видим сад да је свима јасно ко је био у праву.

Зар је заиста неко очекивао да ће хуља да оде негде где није апсолутно сигуран да зна шта га чека и да нема опасности за њега. Зашто не дође на Н1 да гостује? Откуд то да у неколико година баш Бранкицу и Инсајдер бира два пута? Како то да та телевизија несметано функционише на Телекому годинама, а Нова и Н1 не могу? Чудно мало, зар не?

Представа за масе. Само му је дато гориво и пажња у тренуцима када се љуља да има чиме да се распали на његовим "медијима". Тешка глупост и подвала.

Očigledno je da studenti nisu bili dovoljno jasni kad su rekli da je nebitan. Dobro, treba razumeti i tu ocvalu vedetu novinarstva. Nema je sto godina, a onda odjednom odradi intervju da bi joj neko uopšte i gledao taj TV kanal za koji nisu čuli ni oni što se ne odvajaju od daljinskog.

• Like 1

3 hours ago, DJ_Vasa said:

Očigledno je da studenti nisu bili dovoljno jasni kad su rekli da je nebitan. Dobro, treba razumeti i tu ocvalu vedetu novinarstva. Nema je sto godina, a onda odjednom odradi intervju da bi joj neko uopšte i gledao taj TV kanal za koji nisu čuli ni oni što se ne odvajaju od daljinskog.

Ocvala vedeta novinarstva?

Bravo Vaso, ti si uradio više, jače, bolje.

• Like 1

Pametnije je bilo da Irena Stevic ili Senka ovo vode. Vise puta je sam navodio na temu sta je Brankica prozivela, rekao bih ne bezazleno vec da "utera dozu straha".

Nikad ga ne gledam i ono sinoc mi je sok kakav je to psihopata i narcis

5 hours ago, Helena said:

Ma pusti ti mene, tema nije o meni jer sam ionako nebitan i nepoznat široj javnosti.

Ja kad nešto ne znam da uradim, to i ne pokušavam. Odradila je šta je umela pre više godina i to je to. Baš kao što ne očekuješ od penzionisanog sportiste da dobija olimpijske medalje, ne možeš očekivati intervju od onoga ko se tu nije kalio u kontinuitetu.

• Like 1

HTV 2 danas od 17:46 ima imisiju o studentskim protestima.

Labirint: Studenti u blokadi

Nakon pada nadstrešnice 1. studenog 2024. na novosadskom željezničkom kolodvoru kada je poginulo 15-ero ljudi, pokrenuo se val nezadovoljstva među studentima i građanima Srbije. Masovnim izlaskom na ulice izražavaju nezadovoljstvo, bune se protiv korupcije i traže odgovornost. Zatvorili su se u fakultete, blokiraju ulice, a broj onih koji ih podržavaju iz dana u dan sve je veći... Podršku im daju diljem Europe, nazivaju ih avangardom, nominirani su za Nobelovu nagradu za mir. U čemu je njihova snaga? Proveli smo dan s njima u Beogradu, svjedočili njihovoj jedinstvenosti, hrabrosti i odlučnosti.

• Like 3

6 hours ago, Helena said:

Veljko Pajovic, Zoran Ostojic... bi ga rostiljali  samo tako.

Bujosevic da nije prodao cast za funkciju - jos gore.

Ekipa sa jutarnjeg i sporCkog TV programa STB  - tesko!

A i Oproletovanija bi vec trebala da shvati da joj je narativ zaglavljen u vremenu pre 30 godina

Da recikliramo i  "od Glasa do istine" u tu svrhu?