Jump to content

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, 40Wins said:

Jel moze quote tvog objasnjenja zasto kumunizam nije opstao?

Ne može, pošto sam bukvalno citirala samu sebe - postoji razlog (ili razlozi) zašto nije opstao. Ne vidim i šta će ti, kako ti i ja možemo da konstruktivno diskutujemo na ovu temu? Sorry, gubljenje vremena.

Posted
16 minutes ago, DameTime said:

Ne može, pošto sam bukvalno citirala samu sebe - postoji razlog (ili razlozi) zašto nije opstao. Ne vidim i šta će ti, kako ti i ja možemo da konstruktivno diskutujemo na ovu temu? Sorry, gubljenje vremena.

Jbg bas sam se nadao da cu procitati nesto drugo u odnosu na standardni levatorski odgovor: "Zato sto to nije bio pravi komunizam."

Posted
1 hour ago, 40Wins said:

===>

What the hell?

Sta bi tacno ovde bio problem?

Mislim da je skroz ok smatrati da trenutni sistem kreira gomilu problema, i da sama kritika trenutnog sistema moze da ima vrednost, bez da smatras da je odredjeno ponudjeno resenje ispravno resenje tih problema (u ovom slucaju komunizam).

• Thanks 1
Posted
2 hours ago, DameTime said:

Više puta sam i napisala ovde - postoji razlog što komunizam nije opstao (nešto i sam spominješ, konkretno death toll). Što se tiče Marksa, poštujem ga i podržavam deo njegove teorije koji stoji direktno nasuprot kapitalizmu, koji je za mene lično jedna od najgorih razvojnih pojava. 

Kapitalizam podrazumeva slobodu izbora na tržištu što često (ne uvek, videti u knjigi "Nudge") rezultira u win win scenariju za proizvođače, kupce, a i same radnike. Za efekat, dovoljno je uporediti Zapadnu Nemačku sa Istočnom pre pada Berlinskog zida i ujedinjenja. Isti narod, dva sistema, totalno različit rezultat. Da ne pričamo o ostalim slučajevima. I sama Kina se digla iz siromaštva kada je otvorila svoj market prema svetu, iako se vlada i dalje upliće preko subvencija i raznih zavrzlama. Njihova vlada nije komunistička, iako tako sami sebe zovu - ali svakako jesu autoritarna i totalistička.

Marks je teško govno od čoveka, po onome što znam. Kada je video kako radnička klasa jača i kako su najsiromašniji članovi društva počeli masovno da izlaze iz bede u Engleskoj, umesto da prizna da mu teorija ne valja, i dalje je postulirao kako će kraj kapitalizma da dođe svakog trenutka. Epilog njegovog naravoučenija znamo. Kakademik i demagog.