Jump to content

Razlika u godinama u braku i u vezama

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Mina D. Harker said:

isto bio tetak

Verovatno jeste teča :s_w: kako je komentar "tetke" otac (ja) napravio zezajući sina (pri čemu je i sâm u njegovim godinama mrsio po tetkama :s_d:) ali da bi analogija bila potpuna mislim da za pravi odgovor treba upitati oca ili majku devojke.

Ako baš mene kao nevinog posmatrača i pripovedača pitaš, jeste, što da nije, nema duplih standarda, taknuto-maknuto :thumbsup:

Posted
2 hours ago, JPM said:

Zna šta radi, u trenutku. Ne razume posledice. Mi ovde pričamo o nekoliko stvari, lepo je napisano gore ovo:

Jedno je zakon, drugo je moral, treće je vaspitanje. Ti kao stariji muškarac si pred zakonom odgovoran za svoje ponašanje. Nikog nije briga da li te je ona "navukla" ili nije. Očekuje se da sa 30 godina budeš zreo. Ako nisi, rizikuješ "Padinjak".

Sam kazes jedno je zakon, drugo moral, a trece vaspitanje, samo je kvaka u tome da ti je iz tog promisljanja zakljucak pogresan.

Zakon postoji s razlogom i granica mora da se povuce negde, jer da se odredjuje individualno, ponasanje koje objektivno treba da bude kaznjivo nikada ne bi bilo jer bi na sudu po pravilu rastegli te granice.

To ne menja cinjenicu da mentalna, fizicka, polna zrelost JESTE individualna stvar i da osoba, nezavisno od pola, sa 16, da ne kazem i 14, a incidentno i manje, moze da bude potpuno zrela u svakom smislu i da shvati znacaj i posledice tvojih postupaka.

Nemoj da banalizujemo pricu molim te da je klinka od 17 i po nezrela i ne shvata posledice svog ponasanja a za tri meseca kad napuni 18 magicno postane potpuno zrela i svesna.

Vi sto imate decu ste mozda primetili da dete od 3-4 godine moze potpuno svesno da slaze, da mnoga deca kad krenu u skolu vec u prvom razredu shvataju kako se pozicioniraju u coporu, i muskom i zenskom, zato je stvarno i vredjanje inteligencije i laganje sebe ova prica da devojka od 16 godina kad se svesno muva sa starijim likom i laze ga za godine nije sposobna da spozna posledice toga sto radi.

To je individualno, ali veliki deo njih jeste potpuno zreo i sposoban da razume.

Godine su tu krajnje nebitne, moze osoba da ima 50+ kao jedna koju poznajem, pa da mu rodjeno dete bude roditelj, jer joj je mozak na nivou 16godisnjakinja iz vase price i ne moze da pojmi kakve posledice povlaci njeno ponasanhe, ali pred zakonom je poslovno sposobna i smatra se za zrelu osobu.

Kao i u slucaju te neke random klinke to ti je jebiga, muskarac je idiot u svakom slucaju, ali bih vas zamolio da se ne pravimo tose i kako eto te starije maloletnice nemaju pojma sta rade

Posted (edited)
7 hours ago, Mina D. Harker said:

Apsolutno. Ali tada sam bila i sama dijete, to nisam shvatala. Ovo je ujedno i zgodna ilustracija zašto tinejdžeri i adolescenti ne mogu da daju informisan pristanak. Nebitno kako izgledaju i koliko se "zrelo" ponašaju. 

Actually.... Mogu. Bar u Nemačkoj. Informisani pristanak za neku medicinsku intervenciju može da da i osoba mlađa od 18, ako lekar proceni da je dovoljno kognitivno zrela da razume šta mu se priča. Znači, individualni pristup. Jer McL ima pravo, ne postaje se sa 18 naprasno zrela osoba.

Elem, da, devojke od 16 mogu i veoma često izgledaju dosta starije, teško je (napaljenom) muškarcu to da razluči, još ako ga slaže... Ali, da se ne lažemo, progovori 3 rečenice sa njom i znaš da je dete. Ja sam svojevremeno sa 19 imao devojku sa 16, neka 2 meseca, ništa ozbiljno, ali brate ta mentalna razlika je meni bila nepodnošljiva. Nisam imao šta s njom da pričam. A nije da sam ja tad bio oličenje zrelosti. A nije i da sam baš hteo nešto da pričam s njom, ali i tako mi je bilo baš ono, brate, šta radiš ti sa ovom.

Edited by Eddard
Posted
1 hour ago, Eddard said:

Actually.... Mogu. Bar u Nemačkoj. Informisani pristanak za neku medicinsku intervenciju može da da i osoba mlađa od 18, ako lekar proceni da je dovoljno kognitivno zrela da razume šta mu se priča. Znači, individualni pristup. Jer McL ima pravo, ne postaje se sa 18 naprasno zrela osoba.

Elem, da, devojke od 16 mogu i veoma često izgledaju dosta starije, teško je (napaljenom) muškarcu to da razluči, još ako ga slaže... Ali, da se ne lažemo, progovori 3 rečenice sa njom i znaš da je dete. Ja sam svojevremeno sa 19 imao devojku sa 16, neka 2 meseca, ništa ozbiljno, ali brate ta mentalna razlika je meni bila nepodnošljiva. Nisam imao šta s njom da pričam. A nije da sam ja tad bio oličenje zrelosti. A nije i da sam baš hteo nešto da pričam s njom, ali i tako mi je bilo baš ono, brate, šta radiš ti sa ovom.

Ja kad sam bio druga godina, a moja devojka tadasnja cetvrta, nisam imao sta da pricam s njom. To je isto prilicno individualno.

Posted
5 hours ago, Stiletto said:

Da citiram Duška Radovića, Najteže je očevima ženske dece... kad se sete šta su sve radili tuđoj ženskoj deci. :classic_biggrin:

Iskreno receno, kao majka klinca koji sad ima skoro 2 metra, mislim mladog coveka, I ja sam ga upozoravala da bude pazljiv I proveri godine, zato sto znam sta smo mi radile kao tinejdzerke... btw pogledati film Stepmother, gde Julia Roberts dovede onog klinca da se pravi kako je decko njenoj stepdaughter....

49 minutes ago, DameTime said:

Tako sam se i ja sa 16 muvala sa ovima od 16 i razmišljala, šta da pričam s ovim, veze nema. 😁

To sam ranije pomenula, da su zenske u tom nekom rasponu 16-25 cesto zrelije od muskih istih godina. Naravno, sad mi svi do 30 izgledaju kao deca.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted
On 9/30/2025 at 6:27 AM, DameTime said:

U prvom primeru je jedan partner čak maloletan, ide u srednju školu, dok je drugi na pragu postadolescentnog perioda, ide na fakultet. Njih dvoje se tu već razilaze. Drugi primer je ekstremniji, jedan partner je (pretpostavljam) stariji muškarac, koji je već prošao mnoge životne uspone i padove, pronašao sebe (valjda) i ima potpuno drugačije prioritete nego osoba u dvadesetim. Devojka od 22 godine se još uvek pronalazi, možda ne zna čime će da se bavi, još uvek studira, možda ne mora da razmišlja o svakodnevnim problemima kao što je npr. plaćanje računa, ima neke svoje prioritete.

Veliki je problem ako ti je drugi primer ekstremniji jer to znaci da bukvalno sve punoletne mladje od 25 godina posmatras kao decu. 

Da, jasno je da neko moze sa 22 godine da "se jos uvek pronalazi", ali to je posledica sve cesce infantilnosti i odbijanja nekoga da odraste. Samo, moze i neko od 35 da bude infantilan i nezreo i sta cemo onda? Da sutra tvrdimo "sto ovaj od 45 trazi neku od 30, pa ona je do juce bila klinka, eto mu koliko hoces njegovih vrsnjakinja". 

I da, veze i privlacnost se i svode na biologiju. Druga je stvar da li cemo postupati po nasim urodjenim teznjama, ali tvrditi da nekome nije normalno da je nekom muskarcu od 55 privlacnija devojka od 22 od zene od 44 - naravno, ima nas raznih, ali zna se zasto postoji privlacnost i sta stoji iza privlacnosti. Kao sto ce nekome sa 60 godina da se jedu slatkisi, ali to ne znaci da ce da postupa po tim svojim zeljama jer ima vise stete nego koristi od tog postupka. 

On 9/30/2025 at 7:14 AM, vilhelmina said:

Smisli bolju teoriju, ova ti je puna rupa.

Zapravo, ovo sto si napisala samo podupire ono sto sam napisao.

Nikome nije problem sto je muskarac od 66 godina u braku sa zenom od 38, jer, eto, i jedno i drugo nisu vise deca, dok su devojke od 25 ili mladje izgleda deca pa cak i sa mnogo manjom razlikom tipa on 40 ona 24 neki imaju neki grozan problem. A realnost je da ljudi i zene i zele da osobe od 25 godina posmatraju kao decu jer su onda i oni od 38 jos mladi, a oni sa 48 u najboljim godinama itd. To moze i tako da se posmatra, sve moze, ali realnost je neumoljiva, period mladosti je kratak, period privlacnosti takodje. Za to nije kriv patrijarhat nego bas biologija. 

Slazem se da neki muskarac sa 40 godina koji nije bio u braku nece biti privlacan skoro nikome, ali ni on, svakako nece osecati privlacnost prema zeni njegovih godina jer, bioloski, to i nema mnogo smisla. Takvi uglavnom ili ostaju sami ili zavrse u jako losem braku u kojem su obe strane nezadovoljne. U danasnje vreme sve vise i vise ima takvih muskaraca koji su, prosto, neuspesni, socijalno zakrzljali, mozda nesposobni, nemaju nista da ponude.

Ako, pak, pricamo o kategoriji "imam zenu, ali mi je glavu zaludela bejbisiterka od 22 godine", to su ljudi koji su jednostavno slabi, nezadovoljni sobom i traze nacin kako da opet sebi budu privlacni. No, to se ne razlikuje od bilo kojeg drugog robovanja nagonima - da, nema u tome neceg korisnog, ali nema ni korisnog u raspravljanju na internetu i navijanju za ovu ili onu stranku i ovu ili onu ideologiju pa ljudi to rade. Nema mnogo toga korisnog u tome da neko gubi vreme prateci sport u zrelom dobu, pa ljudi to rade. 

Jedini razlog zasto su takve veze problem je ideoloski - "aha, dakle, on bi da bude gazda i da naredjuje, a ona da mu bude lepa i da cuti!". "Valjda smo isti, a ne da oni (muskarci) uzivaju u zivotu i sa 65, a mi da budemo tretirane kao otpad sa 40!". U ovakvom rezonovanju nema racionalnosti, samo emocija. Kao sto bi neko mogao da napise "e pa nije fer da zivot traje samo 60-65 godina, sto bi bilo lepo da i sa 90 godina budemo aktivni". Pa, bilo bi, ali priroda kaze da nije tako. Priroda kaze da zene apsolutno mogu da se bave cime god hoce, da budu cenjene kao prijatelji ili clanovi porodice, ali kada je rec o privlacnosti, tu se radi samo o podsvesnoj ili svesnoj zelji za stvaranjem potomstva.  

Posted
On 10/1/2025 at 11:00 AM, Smrtokapa said:

Mladi muškarci imaju problema jer žene njihovih godina gledaju starije muškarce?

Starije žene imaju problema jer muškarci njihovih godina gledaju mlađe žene?

Rešenje se bukvalno crta samo od sebe.

To je otprilike kao da kazes da ni komuniste ni fasiste niko ne zeli ni ocima da vidi, pa sto ne bi saradjivali zajedno u parlamentu? 

Mladji muskarci uglavnom nemaju samopouzdanje, zivotno iskustvo, nisu spremni da stvore uslove za zasnivanje porodice. Jedina kategorija muskaraca koji su manje pozeljni jesu ovi o kojima smo pricali, vecita deca od 30, 35, 40, 45 godina. Jednostavno, nesposobnost, plasljivost i nezrelost kod muskaraca nikome nije privlacna. Niti bioloski ima smisla da ista od toga bude privlacno bilo kojoj zeni, pa i onoj od 55 godina.

Starije zene smo vec apsolvirali. Ni one nisu privlacne skoro nikome, pa ni mladjim muskarcima. 

Da li to znaci da je nemoguce da starija zena i mladji muskarac budu u vezi ili braku? Nije, jer postoje razne sudbine - ali, onda ne govorimo o privlacnosti, zaljubljivanju, leptiricima i ostalim stvarima, govorimo o vezama izgradjenim na drugacijoj osnovi. 

Posted

Ako cemo i dalje o instiktima i razmnozavanju, onda hajde bar da se bavimo cinjenicama, a ne ”sto je babi (dedi) milo…”. Fertilitet i kod muskaraca opada s godinama. Mozda ne onako drasticno kao kod zena, svakako manje vidljivo, ali ipak znacajno. I onda, ako se sve zasniva na instiktima kao sto tvrdis, pa cak i mladje zene kao privlace stariji muskarci jer mogu bolje da se brinu o potomstvu od mladjih… Hmm, a kako im to instikt ne kaze da je to cime ce biti oplodjene od strane starijeg muskarca vrlo loseg kvaliteta? Cak i ako obavi radnju, a 40% primeraka posle 40-te ima izvesnih problema s tim, sansa za trudnocu je manja zbog manje broja i manje pokretljivosti spermatozoida. Da ne pominjem rizik od genetskih poremecaja, deformacija ploda i spontanih pobacaja. 
I pazi sad ovo. Svi znamo i niko ne spori da je zenama posle 40-te teze da zatrudne, odrze trudnocu i na svet donesu zdravu bebu. Ali koliko je njih to uopste probalo da uradi s 20 godina mladjim muskarcem? Svakako nedovoljno da bi medicina uopste imala nesto za proucavanje. 
I na kraju, kad je sve to tako lepo i prirodno, cemu onolike reklame za preparate za prostatu? Ukljucujuci i vijagru, koja se doduse ne reklamira, ali zato ubija. 
Reproduktivno starenje pogadja i muskarce i zene. Samo sto to veci broj zena podnosi vise-manje stoicki, dok se veci broj muskaraca otima i hteli bi da naskacu na sve mladje i mladje, dok god disu. Nema to nikakve veze s instiktima i biologijom, vec uvek i iskljucivo sa zeljom za dokazivanjem i nespremnoscu da se prihvati realnost.

• Like 2
Posted
1 hour ago, vilhelmina said:

Fertilitet i kod muskaraca opada s godinama. Mozda ne onako drasticno kao kod zena, svakako manje vidljivo, ali ipak znacajno.

Zapravo, drastičnije nego kod žena. :classic_smile: Negde na temi sam okačila šaljiv video, ali istinit i sa naučne strane. Naime, istraživanja su pokazala da je kvalitet jajnih ćelija stabilan. Kod onih žena koje imaju dovoljan broj jajnih ćelija, trudnoća nije problem ni u 40. godini, jer je njihov kvalitet isti kao kada su imale 25. 

S druge strane...

1 hour ago, vilhelmina said:

Cak i ako obavi radnju, a 40% primeraka posle 40-te ima izvesnih problema s tim, sansa za trudnocu je manja zbog manje broja i manje pokretljivosti spermatozoida. Da ne pominjem rizik od genetskih poremecaja, deformacija ploda i spontanih pobacaja. 

Kvalitet sperme tj. spermatozoida kod svih muškaraca opada sa godinama. Samo jednom polu se sugeriše kako mu "otkucava biološki sat", dok se drugom govori "ma mog'o bi i sa 80, k'o Al Paćino".

7 hours ago, goldberg bcd said:

Veliki je problem ako ti je drugi primer ekstremniji jer to znaci da bukvalno sve punoletne mladje od 25 godina posmatras kao decu. 

Ne, izražavala sam se vrlo precizno, tako da keep your facts straight.

7 hours ago, goldberg bcd said:

I da, veze i privlacnost se i svode na biologiju. Druga je stvar da li cemo postupati po nasim urodjenim teznjama, ali tvrditi da nekome nije normalno da je nekom muskarcu od 55 privlacnija devojka od 22 od zene od 44 

E pa vidiš, ovde mešaš babe i žabe. Privlačnost između polova je, naučno gledano, mnogo kompleksnija tema od biologije.

Nije problem da se nađu muškarac od 55 i žena od 40, muškarac od 40 i žena od 25, žena od 42 i muškarac od 28... Problem je što ti mešaš seksualnu privlačnost sa dugoročnom kompatibilnošću između partnera (što bi bilo poželjno da postoji, kad već praviš potomstvo s nekim). U suprotnom, ljudi bi pre venčanja masovno odlazili na preglede i analize, pa ako jedno od njih dvoje može imati potencijalni problem sa oplodnjom/začećem - otkazuj svadbu.

Ne osuđujem ja starijeg muškarca kog seksualno privuče mlađa žena, niti smatram da je nenormalan. Međutim, neki matori prdonja koji juri mlade devojke da mu rode decu je red flag kao kuća. Za njega biologija dođe kao zgodno opravdanje, tako da ne mora da preuzme odgovornost za ono što radi.

• Like 2
Posted
1 hour ago, DameTime said:

Zapravo, drastičnije nego kod žena. :classic_smile: Negde na temi sam okačila šaljiv video, ali istinit i sa naučne strane. Naime, istraživanja su pokazala da je kvalitet jajnih ćelija stabilan. Kod onih žena koje imaju dovoljan broj jajnih ćelija, trudnoća nije problem ni u 40. godini, jer je njihov kvalitet isti kao kada su imale 25. 

Ovo uopšte nije tačno.

Glavni rizik od pobačaja jeste životno doba majke, upravo zbog promena u jajnim ćelijama čiji kvalitet opada i ranije i brže nego kvalitet spermatozoida. Promene kod muškaraca su suptilnije i imaju uticaj na fertilitet, ali daleko manji nego starost jajne ćelije.

• Like 1
Posted
14 minutes ago, Eddard said:

Ovo uopšte nije tačno.

Tačno je.

14 minutes ago, Eddard said:

Glavni rizik od pobačaja jeste životno doba majke, upravo zbog promena u jajnim ćelijama čiji kvalitet opada i ranije i brže nego kvalitet spermatozoida. Promene kod muškaraca su suptilnije i imaju uticaj na fertilitet, ali daleko manji nego starost jajne ćelije.

Istraživanje je vrlo friško.

Women’s Eggs Resist Aging at the Mitochondrial Level

Researchers led by Barbara Arbeithuber and Kateryna Makova used high-precision duplex sequencing to analyse mitochondrial DNA (mtDNA) mutations in single oocytes, blood, and saliva samples from women aged 20 to 42.

They discovered that while mutations increased with age in blood and saliva, no such rise occurred in oocytes. This indicates that human eggs, unlike most body cells, are shielded from age-related mitochondrial mutations—a finding that could reshape understanding of reproductive aging.

Further analysis showed that high-frequency mutations were less common in coding regions of mtDNA, suggesting that purifying selection removes potentially harmful variants, while lower-frequency mutations appeared evenly distributed.

Referenca: Arbeithuber B et al. Allele frequency selection and no age-related increase in human oocyte mitochondrial mutations.Sci. Adv. 2025;DOI:10.1126/sciadv.adw4954.

Dodatno:

The study also confirmed that men experience a significant biological time limit. Sperm quality deteriorates with age due to DNA mutations accumulating during continuous sperm production. Older paternal age increases risks of miscarriage and neurodevelopmental disorders, including autism, in children.

These findings shift the focus toward shared fertility responsibilities. While women’s eggs may remain relatively stable, men need to be aware that delayed fatherhood can significantly impact reproductive outcomes. Couples should consider both partners’ reproductive health when planning for children.

• Thanks 1
Posted
1 hour ago, DameTime said:

Tačno je.

Istraživanje je vrlo friško.

Women’s Eggs Resist Aging at the Mitochondrial Level

Babe i žabe. Plus, studija je rađena na 22 žene koje su išle na IVF. Biased.

Infertilitet usled starenja jajnih ćelija nastaje usled češće pojave aneuploidija. U pitanju su hromozomske anomalije ćelijskog genoma, nema mnogo veze sa mtDNA (ima posrednu, manju ulogu). Plus tu dolaze razni drugi faktori infertiliteta specifični za žene kao endometrioza i drugi problemi sa uterusom i jajnicima… da, igra i starost muškarca ulogu, ali daleko manju.

Metarnalna starost (>35) je izuzetno dobro dokazana kao najznačajniji rizik od infertiliteta. To što ti radiš je feministički cherry-picking, ali biologija je ovde zaista neumoljiva. Pitaj chatGPT da ti nađe kontradiktorne studije.

Posted
19 minutes ago, Eddard said:

Babe i žabe. Plus, studija je rađena na 22 žene koje su išle na IVF. Biased.

Pa eto, ova studija je rađena na tom uzorku, na ovim specifičnim ćelijama; većina istraživanja ima neko metodološko ograničenje, što ne znači da nam ne daju validne podatke.

Ovo pre otvara nova istraživačka pitanja, u pravcu ovoga o čemu pišem, nego što zatvara prostor za diskusiju.

Plus tu dolaze razni drugi faktori infertiliteta specifični za žene kao endometrioza i drugi problemi sa uterusom i jajnicima…

Koji, koliko znam, nemaju nužno veze sa godinama? 

da, igra i starost muškarca ulogu, ali daleko manju.

To da kvalitet sperme igra daleko manju ulogu, a posledično i starost, je netačno. Dobrim delom i zbog kvaliteta životnih navika, što mnogi ne znaju pa se posle pitaju kako ne mogu da začnu.

To što ti radiš je feministički cherry-picking, ali biologija je ovde zaista neumoljiva. Pitaj chatGPT da ti nađe kontradiktorne studije.

A ti bi mogao samo da lepo priznaš kako nisi čuo za novo istraživanje i drugi pogled na ovo pitanje. Ne razgovaram sa ChatGPT-em 😊 

Poenta je da je to tradicionalno shvatanje kako ženama otkucava biološki sat, a muškarcima ne, čisti bullshit.

Posted
2 hours ago, Eddard said:

Ovo uopšte nije tačno.

Koliko mozemo biti sigurni u ovo? Pitam zato sto je jajna celija prilicno dobro proucena pa svi znamo da u starijim godinama moze da dodje do hrozomskih promena koje jesu glavni razlog sto plod ne moze da opstane. Ali koliko mozemo da znamo o tome sta se dogadja sa spermatozoidima kad se do pre samo 30 godina nije znalo ni da im se kvalitet i pokretljivost smanjuju starenjem. Umesto toga se verovalo da dok god muskarac ”moze”, do tada je sve fajn. Pa se onda krenulo u istrazivanja od kojih je jedno i ovo sto je Dame postovala. Mnogo ce jos vode proteci pre nego sto budemo nesto pouzdano znali. Osim sto vec sada znamo da jako malo znamo i da smo puni predrasuda.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, vilhelmina said:

Koliko mozemo biti sigurni u ovo?

Vrlo. 

Samo par hiljada godina ljudske istorije govori u prilog tome. 

Ili jednostavnije. 

Majka sa 50+ je ravno Hristovom drugom dolasku (koja godina kasnije i biološki nemoguće), otac sa 50+ je, aj sad da ne kažem normalna ali, više manje svakodnevna pojava.

Sve ostalo je bezvezno mućenje vode.

Posted
1 minute ago, fancy said:

Majka sa 50+ je ravno Hristovom drugom dolasku (koja godina kasnije i biološki nemoguće),

Pa i nije. Zahvaljujući napretku medicine to je značajno češće od Hristovog drugog dolaska. 

A ako žena nije ušla u menopauzu, biološki je sasvim izvodljivo. 

Posted
1 minute ago, Mina D. Harker said:

A ako žena nije ušla u menopauzu, biološki je sasvim izvodljivo. 

Ne sporim.

A menopauza je ...kad? Ne idem okolo da intervjuišem dame ali recimo da ono što imam od primera oko sebe je da je prva polovina 70+ih godišta već solidno u MP.

Drugo je i to što je realno posle 35 godina, bez obzira na sva čuda današnje medicine, ženama trudnoća u domenu - rizične.

Neke prođu bez problema, neke na žalost ne o ovome, opet, na _veliku_ žalost, znam previše.

Naravno znam srećnih i lepih trudnoća s 40+ to nije uopšte sporno, samo tada to nije više pravilo.

Nema veze, samo stavi 55+ u moj gornji citat i toeto.

Uopšte nisam team "nađi s 60+ mlađu pa se razmnoži " ali evidentno je da i toga ima i da im medicina (a jbg. i finansije 😀) daju "pravo"  za takvo razmišljanje.

• Like 1
Posted (edited)
47 minutes ago, fancy said:

Vrlo. 

Samo par hiljada godina ljudske istorije govori u prilog tome. 

Ili jednostavnije. 

Majka sa 50+ je ravno Hristovom drugom dolasku (koja godina kasnije i biološki nemoguće), otac sa 50+ je, aj sad da ne kažem normalna ali, više manje svakodnevna pojava.

Sve ostalo je bezvezno mućenje vode.

Moj post se manje odnosio na reproduktivnu sposobnost, a vise na raznorazne rizike. Npr rizik da se dete rodi s autizmom je 66% veci ako je otac preko 55 nego ako je u dvadesetim. I ne samo to, nego je taj rizik veci sto je veca razlika u godinama medju roditeljima.

Jos zanimljivosti na ovom Linku.

Edit: Tekst je na svedskom, ali na dnu strane ima link za isto to na engleskom. Nije dugacko, vredi procitati.

Edited by vilhelmina
  • Thanks 1