Darko Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 11 hours ago, Dragan said: Trebalo bi to zakonski regulisati. Na pr. cl.1. Razlika u godinama izmedju parnera ne sme da bude veca od 5 godina. ... Misliš kada je osoba maloletna?
Eddard Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ne mešam ja ništa, samo navodim kao primer zašto su deca i adolescenti posebno zaštićena grupa od takvih manipulacija, nebitno da li jednokratnih ili trajnih i da to mora da se odvoji od manipulacije odraslih ljudi. Mene to proširenje definicije groominga podseća na konstantno nazivanje svakog ko ima stavove na desnoj strani političkog spektra fašistom. Razvodnjavanje koje ima suprotan efekat od željenog. Grooming je rezervisan za decu i adolescente. Proširivati ga dok se ne razvije frontalni korteks je još jedan od vidova pravljenja debila od mladih ljudi. Da, nisu im razvijene sve kognitivne i ine sposobnosti u potpunosti, who cares, ne odvija se život pod staklenim zvonom. Ako mogu da rade, piju, drogiraju se, idu u vojsku i rade bukvalno sve što i odrasli, mogu i da budu izmanipulisani. Sutradan proširimo definiciju na 25, uvek će se naći neko ko će reći, hej, moj frontalni korteks se razvio malo kasnije, evo izveštaj psihologa, malo sam spor, pa eto, zbog toga sam bio žrtva groominga. Ne ad infinitum, već ad absurdum. Ako je neka društveno prihvatljiva granica postavljena na 18, onda je 18, iako svi znamo da nije svako sa 18 zaista i "punoletan" u razvojnom smislu, ali da čekamo do 30. kako bi mlade ljude ubacili u stvaran život, do tada štiteći ih od svake eventualne opasnosti stvarnog života je absurd. 4
Darko Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 24 minutes ago, DameTime said: Ako ljudi koji su stručni u oblasti govore o tome da se taktike koje nasilnik koristi pri groomingu dece i mladih preklapaju sa onim koje se koriste nad odraslima, sigurno to ne govore bezveze. Ima i dosta istraživanja koja se bave ovom temom. Niko ne tvrdi da su odrasli jednako ranjivi kao deca, sem ako ta odrasla osoba nema određene smetnje. Mešaš dve različite stvari. Grooming nije one&done nasilje (koje je takođe užasno), već vid emocionalne manipulacije i dugoročne kontrole koja se uspostavlja nad nekim. Faktički groomer oblikuje drugu osobu tako da ova u potpunosti odgovara njegovim željama i potrebama. U tom procesu, ako je u pitanju dete, groomer se približava i odraslima iz njihovog okruženja kako bi zadobio njihovo poverenje. Groomer uglavnom dobije consent, to je zapravo jedna od ključnih stavki, spolja to retko kome izgleda kao nasilje. AoC koji ti spominješ se odnosi na sam seksualni čin, naravno, to jeste važno. Meni je samo vrlo problematično da se uzrasne granice za grooming olako postavljaju na 22-23 godine. Pogotovo ako znamo za podatak da se frontalni korteks potpuno razvije tek oko 25. godine. Problem sa ovakvim načinom razmišljanja je što se druga strana apsolvira od sopstvene odgovoronosti a samim tim i paradoksalno gubi moć (jadna/jadan ja, izmanipulisan sam, nisam mogao ja tu ništa). Odrasle osobe ipak imaju odgovornost za svoje postupke a i izbor. Takođe šta ćemo sa golddiggers na primer, zar to isto nije neka vrsta grooming-a, samo za pare u ovom slučaju? 3
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 15 minutes ago, Eddard said: Ne mešam ja ništa, samo navodim kao primer zašto su deca i adolescenti posebno zaštićena grupa od takvih manipulacija, nebitno da li jednokratnih ili trajnih i da to mora da se odvoji od manipulacije odraslih ljudi. Mene to proširenje definicije groominga podseća na konstantno nazivanje svakog ko ima stavove na desnoj strani političkog spektra fašistom. Razvodnjavanje koje ima suprotan efekat od željenog. Grooming je rezervisan za decu i adolescente. Proširivati ga dok se ne razvije frontalni korteks je još jedan od vidova pravljenja debila od mladih ljudi. Da, nisu im razvijene sve kognitivne i ine sposobnosti u potpunosti, who cares, ne odvija se život pod staklenim zvonom. Ako mogu da rade, piju, drogiraju se, idu u vojsku i rade bukvalno sve što i odrasli, mogu i da budu izmanipulisani. Sutradan proširimo definiciju na 25, uvek će se naći neko ko će reći, hej, moj frontalni korteks se razvio malo kasnije, evo izveštaj psihologa, malo sam spor, pa eto, zbog toga sam bio žrtva groominga. Ne ad infinitum, već ad absurdum. Ako je neka društveno prihvatljiva granica postavljena na 18, onda je 18, iako svi znamo da nije svako sa 18 zaista i "punoletan" u razvojnom smislu, ali da čekamo do 30. kako bi mlade ljude ubacili u stvaran život, do tada štiteći ih od svake eventualne opasnosti stvarnog života je absurd. Pričaš o stvarnom životu i staklenom zvonu kao da diskutujemo o sposobnosti pranja veša ili održavanja stana, ne iskustvu nasilja. Uostalom, stručni ljudi i te kako znaju da razlikuju grooming dece od groominga odraslih. Ono što je interesantno je da je par vas decidno postavilo granicu groominga devojaka na 22 godine, posle toga ništa, a uglavnom ste muškarci od 40+ godina. I ni za pedalj ne odstupate od svoje pozicije, a argumenti su vam na nivou pretpostavki. Što je osoba starija, statistički je manja verovatnoća da podlegne groomingu. Ali nije nemoguće, jer je grooming mnogo više određen stanjem (emocionalnim, psihološkim, životnim) te osobe, nego godinama. 14 minutes ago, Darko said: Takođe šta ćemo sa golddiggers na primer, zar to isto nije neka vrsta grooming-a, samo za pare u ovom slučaju? Hahahahah leptijebem. Mora uvek neki primer o zlim ženama koje bi da prevare i otmu bogatstvo poštenim muškarcima. Newsflash, muškarac koji ima pare ima i moć na svojoj strani, tako da ako ga neka i "prevari" za pare - ne, to nije grooming. Edited 4 hours ago by DameTime
Eddard Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 minutes ago, DameTime said: Ono što je interesantno je da je par vas decidno postavilo granicu groominga devojaka na 22 godine, posle toga ništa Ne, grešiš, ja sam postavio granicu na 18. Posle toga ništa. 22-23 je samo bio primer, nikakva granica, granica je niža. S druge strane, ti si ta koja je postavila granicu na 25 i diskvalifikovala nas iz rasprave samo na osnovu godina. Nisu nikakve pretpostavke, već stavovi. Ako je nešto pretpostavka, onda je to tvoj stav da grooming može da se proširi na odrasle jer eto, jadni, mogu biti izmanipulisani. Mukice, prefrontalni korteks im se nije skroz razvio, mnogo sam tužna. 1
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 8 minutes ago, Eddard said: Ne, grešiš, ja sam postavio granicu na 18. Posle toga ništa. 22-23 je samo bio primer, nikakva granica, granica je niža. Još gore. Ovo samo pokazuje koliko si neinformisan na temu. 8 minutes ago, Eddard said: S druge strane, ti si ta koja je postavila granicu na 25 i diskvalifikovala nas iz rasprave samo na osnovu godina. Uopšte nisam postavila granicu na 25, već ostavljam prostor da se grooming dešava i nad odraslim osobama. Pogotovo je delikatno govoriti tako decidno o devojkama u ranim dvadesetim, ako znamo da ima mnogo oblika predatorskog ponašanja od strane muškaraca. Ne smatram da ne treba da učestvuješ/učestvujete u diskusiji zbog godina, već da su vam stavovi (delimično) time oblikovani. I pogrešni. 8 minutes ago, Eddard said: Nisu nikakve pretpostavke, već stavovi. Ako je nešto pretpostavka, onda je to tvoj stav da grooming može da se proširi na odrasle jer eto, jadni, mogu biti izmanipulisani. Mukice, prefrontalni korteks im se nije skroz razvio, mnogo sam tužna. Ovo uopšte nije moj stav, karikiraš bespotrebno. Edited 4 hours ago by DameTime
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, DameTime said: Ovo samo pokazuje koliko si neinformisan na temu. Ne nego samo pokazuje koliko se ne slažem sa tim informacijama. Grooming se ne dešava nad odraslom osobama. Odrasle osobe mogu itekako da budu u raznim sferama života izmanipulisane. 1
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 minutes ago, Eddard said: Ne nego samo pokazuje koliko se ne slažem sa tim informacijama. Pa da, ne slažeš se jer nisi dovoljno informisan. 😁☺️ 1
fancy Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 24 minutes ago, DameTime said: Hahahahah leptijebem. Mora uvek neki primer o zlim ženama koje bi da prevare i otmu bogatstvo poštenim muškarcima. Ne moraš takav komentar, Darko nije to implicirao. Nema tu ni zla ni prevare, to je obostrana igra, svako tu ulaže ono što ima i robnonovčana razmena (ili, ajde, razmena dobâra) je po zajedničkom dogovoru i na obostrano zadovoljstvo. 2
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 34 minutes ago, DameTime said: Hahahahah leptijebem. Mora uvek neki primer o zlim ženama koje bi da prevare i otmu bogatstvo poštenim muškarcima. Newsflash, muškarac koji ima pare ima i moć na svojoj strani, tako da ako ga neka i "prevari" za pare - ne, to nije grooming. Aha, znači ok je da žene izmanipulišu muškarce ali ne i obrnuto? Takođe, pare ne znače nužno i moć, al neću o tome pošto je skretanje sa teme. To što je neko stariji ili "moćniji", ne znači da ne može biti žrtva i da ne bude izmapulisan. Ali ipak na kraju krajeva, odrastao čovek je odgovoran za svoje postupke. Vidiš, nemam problem da kažem da se manipulacija može vršiti nad odraslom osobom. Imam problem sa definicijom groominga, jer se to ipak odnosi na maloletne osobe i krivično je delo, iako se ta vrsta ponašanja može primeniti i na odrasle. Ako si mislila na formu ponašanja, onda ok. Ali legalno to je drugi par cipela, nije isto grooming maloletne osobe i punoletne. Jedno je krivično delo, drugo je manipulacija. Edited 3 hours ago by Darko 1 1
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 minutes ago, fancy said: Ne moraš takav komentar, Darko nije to implicirao. Sorry not sorry, kad mi neko dođe sa pričom o golddiggerima, a dok raspravljamo o nasilju nad (uglavnom) ženama... 3 minutes ago, Darko said: Aha, znači ok je da žene izmanipulišu muškarce ali ne i obrnuto? Ako me pitaš za lično mišljenje, ni jedno ni drugo nije ok. 3 minutes ago, Darko said: Vidiš, nemam problem da kažem da se manipulacija može vršiti nad odraslom osobom. Imam problem sa definicijom groominga, jer se to ipak odnosi na maloletne osobe i krivično je delo, iako se ta vrsta ponašanja može primeniti i na odrasle. Ako si mislila na formu ponašanja, onda ok. Ali legalno to je drugi par cipela, nije isto grooming maloletne osobe i punoletne. Jedno je krivično delo, drugo je manipulacija. O tome sve vreme i govorim, ne znam odakle priča o pravnim posledicama. Naravno da se u tom smislu ne mogu izjednačiti.
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Just now, DameTime said: O tome sve vreme i govorim, ne znam odakle priča o pravnim posledicama. Naravno da se u tom smislu ne mogu izjednačiti. O tome ti sve vreme i trubim. Ja ne želim da se definicija groominga proširuje na odrasle ljude jer se time razvodnjava krivično delo nad posebno osetljivom populacijom izjednačavajući ga sa manipulacijom odraslim nemaloletnim osobama. 2
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 minutes ago, DameTime said: O tome sve vreme i govorim, ne znam odakle priča o pravnim posledicama. Naravno da se u tom smislu ne mogu izjednačiti. @Eddard ti je odgovorio u međuvremenu. Ok, razumem na šta ciljaš i slažem se da se ta vrsta ponašanja može primeniti i na odrasle. Samo to nije grooming kako ga ja doživljavam a i drugi. Razvodnjava se pravo značenje te reči. 1
fancy Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 9 minutes ago, DameTime said: a dok raspravljamo o nasilju nad (uglavnom) ženama... Eh, pa ti sve što je kontra tvojih stavova na bilo kojoj temi (osim eventualno Partizana ) instantno proglašavaš nasiljem nad ženama. I upravo nasilju nad ženama činiš medveđu uslugu. 1
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 9 minutes ago, Eddard said: O tome ti sve vreme i trubim. Tako je počela diskusija, a onda si pak tvrdio da odrasle osobe nikako ne mogu biti groomovane. 😆 9 minutes ago, Eddard said: Ja ne želim da se definicija groominga proširuje na odrasle ljude jer se time razvodnjava krivično delo nad posebno osetljivom populacijom izjednačavajući ga sa manipulacijom odraslim nemaloletnim osobama. Ne mora uopšte da se razvodnjava, ako se definiše kako treba. Postoji razlog zašto se nasilni akti nad decom karakterišu kao najteža krivična dela, nigde nisam napisala da ih treba izjednačiti u pravnom smislu. Ova razmena podseća na nešto tipa: -Gde je kafa? -Kocka. -Šta kocka? -Šta kafa? 😂 2 minutes ago, fancy said: Eh, pa ti sve što je kontra tvojih stavova na bilo kojoj temi (osim eventualno Partizana ) instantno proglašavaš nasiljem nad ženama. Ne, nego je cela rasprava počela od teme groominga i matoraca koji jure devojke. Ako želite da raspravljamo o muškim problemima, može i to, ali ne preferiram to kao odgovor (punchline) u ovim diskusijama.
Don Dusko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 1 hour ago, DameTime said: Hahahahah leptijebem. Mora uvek neki primer o zlim ženama koje bi da prevare i otmu bogatstvo poštenim muškarcima. Newsflash, muškarac koji ima pare ima i moć na svojoj strani, tako da ako ga neka i "prevari" za pare - ne, to nije grooming. golddiger moze biti i muskarac.Ili hoces da kazes da muskarci ne idu za parama? :D Jeste da je termin uglavnom za zene no ima izuzetaka. Edited 3 hours ago by Don Dusko
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Don Dusko said: golddiger moze biti i muskarac.Ili hoces da kazes da muskarci ne idu za parama? 😄 Jeste da je termin uglavnom za zene no ima izuzetaka. Može, naravno, nego se uglavnom stereotipno vezuje za žene.
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ček...a tzv. babojepci? Pravimo se da ne postoje? 😱 Don't even start me on Mrs. Robinson, grumovala verenika svoje ćerke Što je, naravno sasvim OK Mi muškarci pozdravljamo i podržavamo taj trend u svojim nežnim godinama
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) E, da, imao sam nežnih 17 kad me zavela i posle mesecima, ok, godinama, dok se nije udala, iskorišćavala zla 24godišnjaknja Bless her Edited 2 hours ago by fancy 2
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Imam i drastičniju priču, iako sam bio godinu ipo dana stariji...al ta je...hm, nije za forum 😊 Hoću reći... granice postoje, zakon rekao svoje, hajde da ne pravimo sad šaradu od toga razvlačenjem definicija ko žvake i tumačenjima po volji i nahođenju.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Dragi muškarci, ne znam zašto se toliko koprcate i branite pravo svakog poštenog matorca da juri nečije ćerke i unuke, sad je novo vrijeme-nova pravila. 🙂 Uostalom, svi ste sad već prestari da bi bili grumovani, relax, guy. Eto npr zdravo mi se sloši kad po internetima ljudi brane "veze" davno umrlih muzičkih i filmskih zvijezda sa djevojčicama, nerijetko uz to i rođakama, kažu takvo je vrijeme bilo bajomoj, moja baba se udala sa 14, deda imo 45 i šta im je falilo. Ja se izvinjavam, ali to nikad nije bilo normalno nego su običaji i zakoni okretali glavu od očiglednih slučajeva grumovanja i pedofilije. E sad ne okreću glavu. Novo novo novo vreme. Amen.
Angelia Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 15 hours ago, Dragan said: Trebalo bi to zakonski regulisati. Na pr. cl.1. Razlika u godinama izmedju parnera ne sme da bude veca od 5 godina. ... Pa mene ne bi bilo 😵 3 hours ago, DameTime said: Ako ljudi koji su stručni u oblasti govore o tome da se taktike koje nasilnik koristi pri groomingu dece i mladih preklapaju sa onim koje se koriste nad odraslima, sigurno to ne govore bezveze. Ima i dosta istraživanja koja se bave ovom temom. Taktike su mozda iste, ali kao sto mislim Dusko rece, pojam se razvodnjava ako se koristi i za odrasle. To je prosto manipulacija, a ne grooming. Definicija groominga u tom smislu se odnosi na maloletnike, ili tacnije "age of consent".
Dragan Posted 44 minutes ago Posted 44 minutes ago (edited) Na koji nacin se odredjuje sta je grumovanje ? Muskarac od 40 i devojka od 25. Ili muskarac od 25 i zena od 40. Kako se tu odredjuje sta je grumovanje, a sta ne ? PS Postoji li neka statistika, koliko je to cesta pojava ? Moze li postojati i gruming izmedju osoba iste starosti, ili je starosna razlika bitan faktor ? Ako je starosna razlika bitan faktor, koliko mora biti ta razlika da bi bila deo gruminga ? Edited 37 minutes ago by Dragan
Darko Posted 40 minutes ago Posted 40 minutes ago 16 minutes ago, Angelia said: Taktike su mozda iste, ali kao sto mislim Dusko rece, pojam se razvodnjava ako se koristi i za odrasle. To je prosto manipulacija, a ne grooming. Definicija groominga u tom smislu se odnosi na maloletnike, ili tacnije "age of consent". Jeste. U stvari sada shvatam da smo svi zaboravili jednu grupu ljudi - mentalno zaostale. I za njih važi grooming, to jest svako ko nije sposoban da bude odgovoran za svoje postupke.
Recommended Posts