Jump to content

Razlika u godinama u braku i u vezama

bergkamp bcd

Recommended Posts

1 hour ago, Angelia said:

Slucajno uleteh ovde, I ovih dana mi je pitanje o razlici u godinama aktuelno. Da li je problem da dva studenta, muskarac 25, devojka 19, budu u vezi? Govore mi da je to danas anathema, nema razlike u backgroundu, ni neke drustvene razlike. Za nas (nasu generaciju) to nije bila razlika koja je bitna. 

Ja sam izlazila u tim godinama sa muskarcima koji su bili I 10 godina stariji, I bila jednako zrela. 

Mislim da cak kasnije u zivotu ta razlika postaje manja. 

Ne vidim sebe danas, da imam ista zajednicko sa klincem od 20+, ali Macron...

Andjo, kao i ti, naleteh...

U vezi sam sa zenom 43 godine (zanemarujuci povremene krize), u braku smo 38+. Pocelo je kad je imala 16 a ja 22. Danas 6 godina nije neka razlika, ali ja sam tada bio na preko 130% njene starosti. Muskarci sazrevaju sporije/kasnije (mozda sam zajebat slucaj) i bili smo na istom "razvojnom" nivou.

Kad se setim, u prvom gimnazije sam se jos igrao auticima/igrackama/modelima a koleginice su trazile decka koji ima pravi auto i studira ili radi.

I jos uvek, setim se stvari koje ona ne pamti, cak i uz tako malu razliku. Sudelovao sam na studentskim demonstracijama '68. (bez previse razumevanja, poveo me brat od tetke) a ona je imala 3 godine i ne pamti. Percepcije i informacije su nam razlicite. 

Cak i veca razlika u godinama moze da (kao veza) opstane, ako ima dosta drugih "vezivnih" faktora. Pitanje je, dokle. Hoce li muskarac od (ajd' da lupim) 65 menjati pelene nemocnoj zeni od 83 ili ce je ostaviti u nekoj ustanovi - gde bi ona zavrsila i bez njega. Macron?

Nema pravila, uvek se mogu naci izvanredni primeri. Imamo ih (verovatno) u komsiluku. Ne bi trebalo da razvijamo teoriju i zato mislim da je tema uzaludna.

A i ja sam uzaludan. Koji me "organ" terao da pisem, a nece se nista promeniti? 😄

• Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1

Psihologija će vam reći da se ljubavne veze često ostvaruju između osobe kojoj nešto fali i osobe koja te karakteristike ima te dopunjuje na neki način ovu prvu.

Moralno gledano, nema ništa loše u tome i da imate 50 godina mlađu ženu, ali kako to funkcioniše, meni stvarno nije jasno. I to čak i ako sklonimo sex po strani (nemali broj je ljudi koji nisu uopšte mnogo seksualno aktivni), ali poimanje života, životni ciljevi i prioriteti nekoga od 70 i nekog od 35-40 godina su potpuno drugačiji.

Ovaj od 70 hoće mir i rutinu.

Ova od 35-40 tek gradi svoj život.

3 hours ago, Juan Pablo Montoya said:

Psihologija će vam reći da se ljubavne veze često ostvaruju između osobe kojoj nešto fali i osobe koja te karakteristike ima te dopunjuje na neki način ovu prvu.

Upravo tako. Npr. devojci ne fali lepota ali joj fali novac i moc. Ona se u to moze iskreno zaljubiti ako joj ponudis cak i da imas onih 102 ipo godine koje sam pominjala u svom post s pocetka teme. Da slucajno neko ne pocne da `debatuje` da je ta devojka sponzorusa ili slicno. Pricam da se zaljubila u ono sto joj fali i to blage veze sa godinama nema. Sponzorusa, muska ili zenska to je nesto sasvim drugo i o tome nije rec.

Ovaj pomenuti par mlada devojka i star covek, moze izvanredno da funkcionise posebno ako je starac pun znanja osim novca i moci a devojka zeljna tog iskustva. Sve to moze i u drugom slucaju ako je muskarac mlad a zena dosta starija. I sad mi se vratilo da sam vec na nekoj temi pominjala Harold I Maud sjajnu predstavu koja o tome (mladic i baba) govori, sto znaci da smo vec ovakve diskusije imali ali gde koja tema?

Znaci sve je u redu sa kombinacijama svih godina i polova. To ne bi trebalo nikoga da brine jer - sve je relativno. Ponekad star nadzivi onog mladog nigde nije zapisano da je obavezno da ako si mlad treba da zivis do starosti. Ili ako si star/mlad ne mozes da razumes onog suprotnog. To su samo povrsni zakljucci po licnom smatranju a ne teorije stvorene naucnim dokazima.

• Like 1

19 hours ago, Sunshine State said:

uvek me zanimali mladji, i imala srece da me "ulovi" jedan... 4 dana mladji!

Nemas ti nista zajednicko sa tim klincem, kad vas prodje zaljubljenost pobecices kod nekog jos mladjeg sa kim mozes da juris po polju dok ti vetar mrsi kosu....I opet dolazimo do toga da nije bitno to sa godinama... mozes i sa starijim da uzivas ako je jos ziv ili tako nesto... mozda necete moci da se jurite po poljima ali neka lagana setnja, partija saha, citanje bajki ....

Javi ako se obistini ovo prorocanstvo mladje ili starije svejedno. 

(znam da znas da se salim, ali ipak javi svaku promenu)

• Ha-ha 2

On 9/23/2024 at 9:03 AM, DameTime said:

Ne, to nisu iste situacije. Homoseksualci su i danas pod stigmom, dok se muškarci ohrabruju da traže što mlađe devojke. To je zapravo socijalno poželjno ponašanje, a problematično je, dok homoseksualnost i dalje nije socijalno poželjna (u Srbiji) a zapravo nije problematična.

Dobro, ti pricas o konzervativnoj Srbiji, ja pricam o liberalnim shvatanjima u razvijenim zemljama.

Tu su i homesksualci i transeksualci prihvaceni, ali razlike u godinama nisu, nego se osudjuju sa istim zarom kao sto su se nekada tamo osudjivali pripadnici LGBT zajednice.

Za muškarca od 40 godina devojka od 22 jeste klinka. Da ne pričam o Gen Z mladima koji su danas, paradoksalno, sve manje edukovani o ovim temama.

Ne moze da za nekog bude klinka, a za nekoga ne bude, jer onda je i muskarac od 50 godina klinac za penzionerke od 80+.

Mladici i devojke od 20+ su odrasli ljudi. Neki od njih se i dalje ponasaju kao nezrela deca, ali to vazi i za 30+ i za 40+ pa te ljude ne zovemo klinci i klinke. Zna se na koga se odnosi taj izraz.

Muškarci su uglavnom u poziciji moći u odnosu na žene, bez obzira na godine.

Siromasni muskarci svakako nisu u poziciji moci u odnosu na bilo koga.

Neistina, evo koleginica s faksa moje cimerke ima 22 godine, udala se za čoveka od 40ak i rodila mu dete. Lik ništa posebno, niti je milioner, kao što rekoh srednja klasa.

Meni takve veze i brakovi nisu dobri jer su osudjeni na los zavrsetak (kada taj muskarac udje u neke pozne godine, zena ce i dalje biti u punoj snazi).

Ne mora lik da bude milioner i srednja klasa predstavlja poziciju moci u odnosu na tu mladju zenu koja nema svoj prihod. No, mislim da postoji mnogo vise muskaraca koji ne mogu skoro nista da pruze svojim partnerkama,

Ova priča kao i kod Kendricka "smrdi" na stereotip o sponzorušama koje ulaze u veze sa starijim likovima jer svi tu imaju neki benefit, pa je to onda ok. 

Gde sam ja napisao da je to OK?

Pa ne, devojka od 20 izlazi iz adolescencije a lik sa 30 godina je na korak od četvrte decenije. On bi možda već da se ženi i stvara porodicu dok ona treba da se školuje i tek nađe posao itd.

Devojka od 20 je zavrsila sa adolescencijom. Sad, to sto kod nas adolescencija traje do ranih znakova starenja i propadanja, za to je krivo vaspitanje i vrednosti u drustvu.

Da, jasno je da taj primer nije kompatibilan, ali sta ako taj sa 30 ne zeli da se zeni bar jos narednih pet ili deset godina?

Žena sa 42 je kao o muškarac od 60 prošla određene stvari u životu i te neke "ključne" razvojne faze koje nisu više prepreka. 

Muskarac od 60 je prosao mnogo vise stvari u zivotu od zene sa 42. Recimo, skoro citavu karijeru (ta zena je negde na sredini, kada tek gradi svoj polozaj).

Vidi, ako su ljudi do 25 godina zapravo deca, onda tim ljudima treba zabraniti da sklapaju brakove, da glasaju, da voze i mnoge druge stvari. Ne postoji nikakva logika da se kritikuje brak osobe od 40 godina i osobe od 22 godine, a da se pozitivno gleda na brak osoba od 23 i 22 godine. Osoba od 22 godine je ili "nezrelo dete" ili nije, ne moze u dva razlicita slucaja da vaze dve razlicite stvari.

Kakva fizička nesposobnost, Al Paćino sa 80 godina dobio dete? Muškarcima je sve to manji problem nego ženama, zato i mogu da se zabavljaju mlađe je slađe fantazijama.

Osamdeset godina je preterano, to je ipak Al Pacino.

Sto se tice ovoga sto si napisala, upravo o tome se radi, biologija stoji iza fizicke privlacnosti.

• Like 1

On 9/22/2024 at 11:20 PM, JPM said:

Sad ce ti se nakači neki WOKE 😄

Pa nemam pojma sto, ali u slucaju Macrona, iako mi je drago ako imaju uspesan brak, razlika je malo cudna, sa jedne strane sto, ako sam pravilno shvatila ona mu je bila profesorka/uciteljica, a on je bio tinejdzer. I ako u tom slucaju imaju razlicite zelje, tipa dece, bioloski sat nije imaginaran.  Koliko god mi naukom pokusavali da ga prevazidjemo, za one kojima je to bitno.

On 9/22/2024 at 11:20 PM, JPM said:

Što se tiče emotivne zrelosti, razlika se potpuno gubi, kada su oboje zreli, a to znači muškarac 40+ a žena 30+. Ali po pitanju shvatanja životnih ciljeva, i po pitanju prioriteta, kao što napisah, kad je razlika veća od jedne generacije (10-15 godina), ne valja.

Razlika takodje moze biti minimalna I ranije, kad su oboje jednako "zreli" ili "nezreli". U svojim 20tim bih tipa dve godine mladjeg poslala da odraste, danas nailazim na muskarce koji su 5+ godina mladji pa su zreli. 

I po pitanju toga sto si rekao slican background, to ne mora biti bas slicno, mozes doci sa razlicitih krajeva sveta I naci da na neki nacin imate slican background, cak I kad nije kulturno slican, ali se nadjete u istom stanju Uma. Svi se mi menjamo.

Tako da bih predrasude ostavila po strani, I zadrzala da je ipak sve individualno. 

Ne sme se vise dozvoliti da se uparuju razlicita godista i horoskopski znaci. Trebalo bi neki zakon a ne da ljudi lutaju i upoznaju koga stignu i misle - to je to. Posle shvate da nije to - to. A zasto nije, pa zato sto je ona dobila dve bore na celu a njemu tek raste brada ili tako nesto slicno....

Uostalom pitajte Sunshine ...

Zato je potrebna neka uredba ili zakon da se vise ovaj problem sa bezveznim i neadekvatnim uparivanjem ljudi vec jednom resi. 

• Thanks 1

Ja sam šarao u životu od +7 do -20... na kraju se (privremeno) skrasio sa -11.

Mada nikad neću prežaliti -5 i -16... :s_d:

Doduše, otvaraju se nove opcije na -12, videćemo... life is but a dream.

• Ha-ha 2

Meni je razlika u godinama oduvek bila nista, sa 16 godina privlacile su me devojke od 14 do zena 45+. Zene mogu biti lepe i privlacne jako dugo, pogotovo danas. Nesto sasvim drugo je ulazenje u ozbiljnu vezu, tu godine opet ne moraju biti vazne ukoliko se zrelost i pogledi na zivot i svet poklapaju. Poznavao sam u tom trenutku maloletne devojke koje su me fascinirale zreloscu i poznajem zenu u 50im godinama cija zrelost ne prelazi srednju skolu i to ako je castim. Postoji zakon i postoje moralna nacela i sankcije ako se postuju, to ko ce sta da kaze treba svakoga ko je u takvoj vezi da boli dupe. A mene licno, iako se ne pitam, mnogo vise tangiraju toksicne i nasilne veze generacijski bliskih partnera, kao i prevare i ljubavni mnogouglovi o kojima opet ta carsija prica, nego to sto ce da ogovaraju nekog lokalnog Makrona ili Di Kaprija.

• Like 1

U proseku, mozak završava razvoj i sazrevanje sredinom 20-ih godina, negde između 23. i 25. godine. Dakle, ako jedan partner ima 25 a drugi 35 - mnogo su veći izgledi za uspešan brak nego ako neko ima 20 a drugi 30. Naravno, još veće su šanse za uspešnu vezu i brak kada je razlika u godinama manja, pogotovo kod mlađih parova.

Strogo evolutivno (što bi neki rekli "životinjski") gledano - većini muškaraca su privlačnije "mlađe" žene (u 20-im i eventualno ranim 30-im), i to ima svoj evoluciono-biološki razlog zašto je tako, zašto su tako "isprogramirani". Takođe, postoji evoluciona pozadina zašto žene često biraju „stabilnije“ muškarce, koji su obično ili (nešto) stariji muškarci i/ili sa boljim materijalnim statusom i položajem. Naravno, uvek postoje izuzeci, i neko će se uvek naći i reći "ali ja nisam takav, kod mene je drugačije...", ali ovde govorimo o većini tj. proseku. 

Evoluciona psihologija i biologija objašnjavaju sve to, i ako vas sve to zanima - topla preporuka je  David Buss, evolucioni psiholog na Univerzitetu Teksas u Ostinu. Ako više volite da slušate nego da čitate, onda imate na YT dosta podkasta sa njim.

Savremeno društvo i kultura (i tehnologija) nameću takav način života da su očekivanja potpuno drugačija, da su prioriteti drugačiji itd. itd., što za posledicu ima da se brakovi mnogo kasnije sklapaju, mnogo je više razvoda, i sve je manje dece. Da ne pričamo koliko takav način života roditelja utiče na decu tj. stvaranje klaster B poremećaja ličnosti (koji su, u modernom društvima, u porastu), ali to je posebna priča...

A pogotovo je sve više osoba koje ostaju same, tj. usamljene, bez ikakvog partnera. Kod žena je to mnogo veći problem, jer ako se ne ostvare kao majke do određene godine - posle toga više nikada neće moći, i sa godinama postaju, da se tako izrazim, sve manje tražene na tržištu (što je vezano za pomenutu evolucionu biologiju i psihologiju). Sve je više žena koje su fokusirane na "život" tj. posao/karijeru/provod/putovanja... ali onda stignu u kasne 30-te, kada je biološki sat prošao ili je pri isteku, i vrlo često nastane kriza... pa onda dođu 40-te i shvate da će ostati same tj. da ne mogu više da imaju decu, i upadaju u tešku krizu. Slično važi i za muškarce, međutim oni mogu da se ostvare kao roditelji i kasnije, nisu biološki ograničeni u tom smislu, ali nije tako jednostavna priča: u savremenim društvima sve je više nezrelih muškaraca, koji uđu u 30-te ili 40-te, nisu se ostvarili kao roditelji ali nisu se ostvarili ni u nekom materijalnom/statusnom smislu, pa su njihove šanse na "tržištu" veoma male. Ti "stariji" muškarci koji se nisu ostvarili kao roditelji a želeli bi to - i oni "konkurišu" kod mlađih žena (u 20-im i ranim 30-im), ali što su stariji - to su manje šanse, i samo mali broj njih uspeva na tom "tržištu", obično onih koji su materijalno/statusno "jači". Tako da, "biološki" gledano, postoji manjak žena na tržištu koje mogu da se ostvare kao majke jer "konkurišu" i muškarci njihovih godina i oni stariji.

Mnogo je "starijih" muškaraca i žena (počev od srednjih 30-ih pa nadalje) koji su usamljeni i koji će, kako stvari stoje, verovatno ostati usamljeni i bez dece. Nažalost, "biologija" je brutalna i ne može se pobediti, a savremeno društvo/civilizacija nameće takav način života (pogotovo u većim mestima/gradovima) koji ima za posledicu sve to...

Edited by Sen
  • Like 2

opa kakav gambit by fancy i Mc 😄

Ali u vezi teksta iznad, zasto bismo brinuli o natalitetu i da li ce se ko ostvariti kao roditelj. Zasto zena/muskarac ne bi izmedju dece i karijere birali karijeru ili obrnuto. 

Ima ta psiholoska stvarcica gde osobe (ne)svesno ulaze u veze u kojima se nece ostvariti kao roditelj. A niko nije glup da ne zna da ako zeli deti mora to da uradi dok onaj sta jos uvek kuca....Medjutim to je vec zastarela misao. Zar nam tehno napredak ne govori o tome da cemo, budemo li ziveli moci da imamo decu u starim godinama, ali cemu to ako umremo pre nego sto dete malo poraste....

Po ovom pitanju to sam verovatno vec dokazala - potpuno sam bezbrizna, znam bice dece ali nas nece. Zato ne verujem u tu racunicu ako ja imam toliko a on toliko o chemu cemo da pricamo i da li nam je otkucao sat....ma hajde. 

Ok napravila sam i ja neki svoj licni `gambit` na ovoj temi, ali nisam rekla da sam se najbolje slagala sa vecim razlikama godina a najmanje sa vrsnjacima. Vrsnjaci su, bar ovi moji, veoma dosadni. Tako ispada da sa dosadnima treba imati decu.

Melania najpametnija. :wink2:

On 9/29/2024 at 6:25 AM, Angelia said:

Pa nemam pojma sto, ali u slucaju Macrona, iako mi je drago ako imaju uspesan brak, razlika je malo cudna, sa jedne strane sto, ako sam pravilno shvatila ona mu je bila profesorka/uciteljica, a on je bio tinejdzer.

U tome i jeste bio problem, mada je i razlika u godinama, naravno, prevelika.

6 hours ago, Sen said:

U proseku, mozak završava razvoj i sazrevanje sredinom 20-ih godina, negde između 23. i 25. godine. Dakle, ako jedan partner ima 25 a drugi 35 - mnogo su veći izgledi za uspešan brak nego ako neko ima 20 a drugi 30. Naravno, još veće su šanse za uspešnu vezu i brak kada je razlika u godinama manja, pogotovo kod mlađih parova.

To je mit - mozak se  razvija i menja tokom celog zivota.

Bice da je drustvo pocelo da sve mladje ljude posmatra kao decu zarobljenu u telu odraslih pa otud i takvi pogledi na osobe koje su nekada (a neki i sada) sklapali brakove bas u tim godinama.

6 hours ago, Sen said:

Strogo evolutivno (što bi neki rekli "životinjski") gledano - većini muškaraca su privlačnije "mlađe" žene (u 20-im i eventualno ranim 30-im), i to ima svoj evoluciono-biološki razlog zašto je tako, zašto su tako "isprogramirani". Takođe, postoji evoluciona pozadina zašto žene često biraju „stabilnije“ muškarce, koji su obično ili (nešto) stariji muškarci i/ili sa boljim materijalnim statusom i položajem. Naravno, uvek postoje izuzeci, i neko će se uvek naći i reći "ali ja nisam takav, kod mene je drugačije...", ali ovde govorimo o većini tj. proseku. 

Problem je sto je takva pocela da se negira, pa ljudi ponosno izjavljuju kako su za njih cak i osobe od 26, 27, 28 "nezrela deca" (pricamo o ljudima u 5. deceniji zivota), pa onda imamo muskarce koji izjavljuju kako su im zene od 40 najlepse i tako dalje.

Ono sto si rekao je prilicno tacno - neostvareni i nesposobni muskarci i neatraktivne zene (a fizicka atraktivnost se gubi sa godinama) su ubedljivo najmanje pozeljni partneri i to je realnost, kao sto je i realnost da je fudbaler sa 30 godina manje atraktivan na trzistu od fudbalera sa 20 godina.

Sad, ono sto bi neke zene trebalo da shvate je da zivot ne cini samo romanticne veze i fizicka atraktivnost. Zena moze da se ostvari i kao radnica na poslu, kao prijateljica, kao sefica, kao umetnica. Jedan deo drustva to odbija da prihvati, pa onda imamo zigosanje starijih muskaraca kojima se svidjaju mladje zene, pa onda teorije kako su dvadesete produzetak detinjstva, a kasne tridesete i rane cetrdesete cvet mladosti.

6 hours ago, Sen said:

Mnogo je "starijih" muškaraca i žena (počev od srednjih 30-ih pa nadalje) koji su usamljeni i koji će, kako stvari stoje, verovatno ostati usamljeni i bez dece. Nažalost, "biologija" je brutalna i ne može se pobediti, a savremeno društvo/civilizacija nameće takav način života (pogotovo u većim mestima/gradovima) koji ima za posledicu sve to...

Mnogo je ljudi koji se uopste ni uspostavljaju partnerske odnose u svojim dvadesetim godinama i kada se predje neka godina onda postaje kasno za mnogo toga.

Zenama je tesko jer je ogroman pritisak na njima, pogotovo na atraktivnim i lepim zenama - toliko je mogucnosti i treba odabrati pravog partnera.

Muskarcima je tesko jer kada su mladji ne samo da slabije zaradjuju nego su i manje sposobni za samostalan zivot - takvi onda zadju u neke godine i ne moze se od njih sad ocekivati da se sa 30, 32, 34, pa cak i 37, 38 mentalno izjednace sa zenama u tim godinama. Njih ce i dalje da privlace znatno mladje zene sto je em osudjeno na propast (jer nikoga ne interesuje nesposoban ili slabo sposoban muskarac u sred tridesetih), em nije resenje jer ta razlika u godinama kasnije dolazi do izrazaja (tipa on 55, zapusten, sed, debeo, procelav, bez energije, ona 38, propada sa njim u braku).

12 minutes ago, bergkamp bcd said:

U tome i jeste bio problem, mada je i razlika u godinama, naravno, prevelika.

Pa to, ne ogranicavam predatore na samo muskarce. 

To je mit - mozak se  razvija i menja tokom celog zivota.

Bice da je drustvo pocelo da sve mladje ljude posmatra kao decu zarobljenu u telu odraslih pa otud i takvi pogledi na osobe koje su nekada (a neki i sada) sklapali brakove bas u tim godinama.

Postalo je popularno negirati biologiju I koliko je evolucija imala uticaj na nase ponasanje.  

Problem je sto je takva pocela da se negira, pa ljudi ponosno izjavljuju kako su za njih cak i osobe od 26, 27, 28 "nezrela deca" (pricamo o ljudima u 5. deceniji zivota), pa onda imamo muskarce koji izjavljuju kako su im zene od 40 najlepse i tako dalje.

Preskocicu ostatak tvog posta, ali posto imam klinca u 20tim, I gledam njegovu generaciju, iako se ni ja ne osecam nesto starija u vitalnosti, infantilnost Gen Z u velikom broju slucajeva mi je alarmantna. Ne krivim njih, nego roditelje I situaciju, ali treba prihvatiti da jesu malo nezreli u odnosu na prethodne generacije u istim godinama.

Nedavno sam bila u Normandiji, I naravno pogledala spomenike I muzeje za D-Day. Nesto mi tesko da zamislim ovu generaciju sa tiktoka u rovovima. Ne generalizujem, samo kazem da je u mom kraju sveta dosta ljudi takvo.

I gledam njegovu generaciju, iako se ni ja ne osecam nesto starija u vitalnosti, infantilnost Gen Z u velikom broju slucajeva mi je alarmantna. Ne krivim njih, nego roditelje I situaciju, ali treba prihvatiti da jesu malo nezreli u odnosu na prethodne generacije u istim godinama.

Ja uopste to ne vidim tako. Mislim da su mnogo zreliji i pametniji nego sto smo mi bili u njihovim godinama. E sad, sto svet ne funkcionise vise kako smo mi navikli i teze nam je da pratimo to nije njihova krivica, oni se sasvim solidno snalaze u datim okolnostima. 

Nedavno sam bila u Normandiji, I naravno pogledala spomenike I muzeje za D-Day. Nesto mi tesko da zamislim ovu generaciju sa tiktoka u rovovima. Ne generalizujem, samo kazem da je u mom kraju sveta dosta ljudi takvo.

Nisu ni one generacije bile zelele u rovove, ali se im se desilo. Totalno nepoverenje imam od starijih generacija i mnogo vece poverenje u mladje. Svet koji im ostavljamo je u uporedjenju sa svetom u kom smo mi ziveli u njihovim godinama blago jeziv. 

----------------

Inace imam pritelje, razlika je 19-20 godina izmedju njih. Ona je bila klinka kada se udala, ispod 20. Brak im funkcionise odlicno, osim sto je on malo veci zavisnik sada od nje i ona je toga svesna. Kada su poceli da se zabavljaju ona je zivela sa nekom rodbinom jer joj je otac umro, a sa majkom imala poremecene odnose i sve sto joj je trebalo je nasla u njegovoj familiji. Zato i mislim da su opstali. Svakako mora da se nadje/ima neki zajednicki interes. 

3 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja uopste to ne vidim tako. Mislim da su mnogo zreliji i pametniji nego sto smo mi bili u njihovim godinama. E sad, sto svet ne funkcionise vise kako smo mi navikli i teze nam je da pratimo to nije njihova krivica, oni se sasvim solidno snalaze u datim okolnostima. 

Nisu ni one generacije bile zelele u rovove, ali se im se desilo. Totalno nepoverenje imam od starijih generacija i mnogo vece poverenje u mladje. Svet koji im ostavljamo je u uporedjenju sa svetom u kom smo mi ziveli u njihovim godinama blago jeziv. 

----------------

Inace imam pritelje, razlika je 19-20 godina izmedju njih. Ona je bila klinka kada se udala, ispod 20. Brak im funkcionise odlicno, osim sto je on malo veci zavisnik sada od nje i ona je toga svesna. Kada su poceli da se zabavljaju ona je zivela sa nekom rodbinom jer joj je otac umro, a sa majkom imala poremecene odnose i sve sto joj je trebalo je nasla u njegovoj familiji. Zato i mislim da su opstali. Svakako mora da se nadje/ima neki zajednicki interes. 

Slozicemo se da se ne slazemo. Mozda sam ja deo generacije koja kaze "ali u moje vreme", kontam sve to, ali ne. Moj klinac je stariji nego sto sam ja bila kad sam dobila njega, I dobar deo njegove generacije ne bi preziveo da izgubi internet, a ne da bude odgovorno za brak, ili podizanje dece bez svih stvari na koje su navikli, tipa "poruci hranu"

11 minutes ago, Angelia said:

Slozicemo se da se ne slazemo. Mozda sam ja deo generacije koja kaze "ali u moje vreme", kontam sve to, ali ne. Moj klinac je stariji nego sto sam ja bila kad sam dobila njega, I dobar deo njegove generacije ne bi preziveo da izgubi internet, a ne da bude odgovorno za brak, ili podizanje dece bez svih stvari na koje su navikli, tipa "poruci hranu"

Pa vreme se menja. Ja sam rasla sa crno belim tv-om. Kad je dosao u boji, nisam mogla vise da zamislim da gledam crno beli (primer za 'razmazenost'). Oni su rasli sa mobilnim telefonima i internetom. Ne vidim sta je lose u tome da koriste ono sto je danas u upotrebi i standardno. 

Sto se tice dece, ima jako mladih koji imaju decu, kao sto je bilo i u nase vreme. Bilo je i mladih sa decom i starijih bez dece. Eto taj moj prijatelj iz price ispod nije imao decu do svoje mislim 38-39... a zena mu se porodila sa 20. 

10 hours ago, Angelia said:

Rovovi vise i nisu nacin ratovanja, ali ta zelja za nekim boljim i idealnim svetom, zelja za pravdom, svakako da vec odavno

ne stanuje nigde.

Nego, kako ste dosli sad na Iskrcavanje u Normandiji?😆

1 hour ago, fancy said:

Prostom logikom da bi se negde ukrcao moraš prvo negde drugde da se iskrcaš :default_coffee:

Mladje persone ( spolovilo, rod, broj nema veze) ukrcavaju se kod starijih, a iskrcavamo se kod mladjih, kad

dodje vreme za iskrcavanje.

• Ha-ha 1

25 minutes ago, fancy said:

Što na umu to na drumu, a? :lol_2:

p.s. htela si da kažeš pol / spol?  Ovo što si napisala je... hm... ajd izguglaj :s_w:

Pol i spolovilo ne moraju pod obavezno da korespondiraju, barem ne u modernom svetu gde postoje i zakoni

da pol mozes skoro svakog dana da menjas, a spolovilo ostaje isto, znaci ti si od danas na sutra od Viktora postao

Viktorija, i to se unosi u licna dokumenta, odevas se i ponasas se kao Viktorija, ali spolovilo je jel isto, muskobanjasto😆

11 minutes ago, Div said:

Nije isto, spolovilu vreme ide.

Kako kojem, kako cijem😁

Fancy me je ispravio u vezi roda i rekao da se odnosi i na F i na M, ali meni je spolovilo samo musko

kako ga god obrnes i okrenes.

15 hours ago, Selina said:

Rovovi vise i nisu nacin ratovanja, ali ta zelja za nekim boljim i idealnim svetom, zelja za pravdom, svakako da vec odavno

ne stanuje nigde.

Nego, kako ste dosli sad na Iskrcavanje u Normandiji?😆

Ja sam pomenula Normandiju, zato sto je ostavila utisak na mene. Nekako gledajuci na arhivskim snimcima te mlade ljude, zapitala sam se dal bi ovi mladi ljudi branili slobodu na isti nacin. I mozda ih ocenjujem oshtro, I kontam sta @Baby govori da se lako naviknuti na bolji zivot.