Jump to content

EUROLEAGUE 2024/25 - every game matters

Recommended Posts

Posted
15 hours ago, GameChanger said:

Sta na kraju bi sa Grigonisom?

Rogavopulos ispade zamena za Papapetrua, mada nisam siguran da je to sto im treba.

Svakako ce im gro minuta igrati 3 beka.

Treba im jedno pravo krilo, ovaj je odličan izbor. Nemaju granice sa trošenjem, ne znam zna li se konačna cifra za obeštećenje, Baskonija baš dugo tvrdila pazar.

Baskonija ostala bez pola tima, ali za većinu uzela obeštećenje. Videćemo šta će oni dalje raditi.

• Like 1
Posted

Rogavopulos u Baskoniji i Rogavopulos u PAO nisu ista stvar. U Baskoniji koja ima problem sa talentom tražilo se od njega da ponešto i kreira za šta nije sposoban. U PAO će da igra isključivo bez lopte, a em ima puter ruku em je Grk, tako da razumem taj potez.

Baskonija i Asvel za sada baš mršavo, videćemo šta oni planiraju.

• Like 1
Posted

Meni i Bajern deluje jako lose za sada. Bukvalno su im otisli najbolji igraci (NWB, Edvards i Buker) a doveli su Rejtana Mejsa i Gabrijela (Kracera ne racunam u pojacanje + videcemo kako ce se Jessup snaci u EL). Ok, imaju i dalje Obsta i Nejpira ali mislim da ce Bajern biti mnogo losiji ove godine (iako je jos rano za prognoze).

Sa druge strane, Zalgiris mi deluje dosta zajebanije nego prosle godine ali i oni imaju novog trenera pa cemo videti kako ce se snaci u novoj ulozi.

• Like 4
Posted

Chema de Lucas prenosi da Barselona razmislja o potpisu/povratku Metu-a kao i o dovodjenju jos jednog igraca na poziciji 5.

Sportando prenosi da je Panatinaikos odlucio da ne aktivira izlaznu klauzulu (istice 30. Jula) koju imaju u ugovoru sa Yurtseven-om i da se ocekuje da on bude 3-ci centar u ekipi iza Lessort-a i jos jednog centra kojeg planiraju da dovedu.

Posted
On 7/26/2025 at 1:01 PM, Christofer Moltisanti said:

Na osnovu čega misliš da će Dubai imati dobru sezonu?

Dva glavna igrača, Musa i Bejkon, igraju na istoj loziciji, obojica egomanijaci i upitne glave, posebno ovaj drugi. Dodaj tu Petruševa sa njegovom glavom, koju smo ovde na forumu izanalizirali i mnogo više nego što je normalno.

Glavni bek Avramović, koji nikad u karijeru nije imao tu ulogu na tom nivou. Nema tu nekog ekstra kvaliteta ni dubine rostera, a ni domaćeg terena.

Veoma će me začuditi ako se Dubai dokopa Top10 i ako završi ispred Zvezde i Žalgirisa na tabeli.

Mislim da je doslo do nesporazuma. Nisam ja napisao kako mislim da ce ekipe biti rangirane na kraju po plasmanu, nego sam ih podelio u "sesire" po kvalitetu na papiru. Ako me pitas kakvu sezonu prognoziram Dubaiju mislim da ce biti cirkus ekipa koja ce igrati na puno poena i sluziti pre svega da Musa i Bejkon budze statistiku. Takvom igrom ce sigurno moci da pobede bilo koga, ali kada se podvuce crta ocekujem ih sigurno ispod desetog mesta.

Posted

Xavier Rathan-Mayes i zvanicno novi igrac Bajerna, ugovor je potpisan na 1+1 sezonu.
Armel Traore i zvanicno novi igrac Asvela, ugovor je potpisan za naredne 2 sezone.
Urbonas prenosi da su Daulton Hommes i Pariz u pregovorima oko produzetka saradnje.

Posted
2 hours ago, Chaos Is Me said:

Efes potpisao centra iz Strazbura, u pitanju je 22-godišnji Brice Dessert.

Ugovor je navodno potpisan za naredne 4 sezone.

Posted (edited)

Најтурбулентнији део прелазног рока је завршен и тимови тренутно имају скоро комплетиране ростере, па качим најсвежији пресек стања у Евролиги на почетку месеца чији крај ће означити и старт припрема евролигашких тимова за наредну сезону. Мете нисам убацивао у пројектоване саставе, једино договорене играче који само нису озваничени.

ASVEL 

Nando de Colo

Edwin Jackson

Zac Seljaas | David Lighty

Armel Traore | Melvin Ajinca | Mbaye Ndiaye

Bodian Massa | Bastien Vautier

Фаворит за држање фењера од првог до последњег кола је прилично тих овог лета и сва је прилика да ће Асвел покушати да покупи неке вишкове из NBA пред сам старт сезоне, те се тако бар у некој мери приближи квалитетом осталим екипама и формира какву-такву базу играча која би надограђена на зиму могла да се бори за трофеје у Француској.

BARCELONA

Nicolas Laprovittola | Tomas Satoransky | Juani Marcos

Kevin Punter | Dario Brizuela | Juan Nunez

Will Clyburn | Myles Cale

Tornike Shengelia | Joel Parrа

Jan Vesely | Willy Hernangomez

Одлазак Абрињеса у пензију и раскид уговора са Нађијем ће их натерати да ипак опет изађу на тржиште јер им је сада ротација на позицијама 3-5 прилично кратка. Амин Нуа се спомиње као решење на крилу, али мислим да је далеко потребније ново тело у рекету јер је од тренутних центара један матор и све подложнији повредама, а други ретардиран.

BASKONIA 

Trent Forrest | Kamar Baldwin | Matteo Spagnolo | Rafa Villar

Marcus Howard | Timothe Luwawu-Cabarrot | Joseba Querejeta

Clement Frisch

Tadas Sedekerskis | Rodions Kurucs | Vit Hrabar

Luka Samanic | Khalifa Diop

Ентони Лемб их је као одабрана замена за Рогавопулоса одбио и отишао у Еврокуп, тако да су се и они укључили у борбу за потпис Нуе који је одједном постао тражена роба иако је у најбољем случају играч за друго по јачини европско такмичење. Луваву и Седекерскис могу покрити рупу насталу одласком Грка, али се онда стварају празни минути и на њиховим примарним позицијама, па је јасно да су појачања на 3 и 4 неопходна да би Басконија била иоле конкурентна ове сезоне. Болдвину се тражи клуб након доласка Спањола, али засад нема много напретка на том фронту.

BAYERN

Shabazz Napier | Rokas Jokubaitis

Justinian Jessup | Xavier Rathan-Mayes | Justus Hollatz

Andreas Obst | Niels Giffey

Vladimir Lucic | Johannes Voigtmann | Oscar da Silva

Wenyen Gabriel | Elias Harris | Leon Kratzer

Танка прича засад од Бајерна и сва је прилика да ће они понети статус тима који је фаворит да уступи своје топ10 место Хапоелу / Милану / Партизану у наредној сезони. Јокубаитис није озваничен, али је његов трансфер више него известан и сигурно ће значити на плану организације игре, мада је далеко и даље овај састав од прошлосезонског ако се зна да су тројица најбољих отишли, а замениле их "мачке у џаку". Као играч који би комплетирао њихов ростер спомињао се Ализ Џонсон, но и даље је тај долазак далеко од реализације. 

CRVENA ZVEZDA

Devonte Graham | Cody Miller-McIntyre | Yago dos Santos | Stefan Miljenovic

Isaiah Canaan | Tyson Carter | Nemanja Nedovic | Ognjen Radosic

Nikola Kalinic | Jordan Nwora | Ognjen Dobric | Branko Lazic

Chima Moneke | Semi Ojeleye | Dejan Davidovac | Lazar Stojkovic

Joel Bolomboy | Jasiel Rivero | Еbuka Izundu | Uros Plavsic

Звезда мало на силу покушава да измени ростер, али може се рећи да јој коректно иде јер ово сада личи на озбиљну екипу у којој би интензитет могао да се држи на једнако високом нивоу током свих 40 минута. Успех у проналаску нових клубова за четворицу црвених играча ће уз Боломбојево стање вероватно одредити даљу активност на плану долазака којих и ако буде, не верујем да ће бити неког PR карактера, већ искључиво у циљу попуњавања ростера профилима играча који недостају - дефанзивни центар и 3&D бек.

DUBAI

Aleksa Avramovic | McKinley Wright | Nate Mason | Thirdy Ravena

Dzanan Musa | Klemen Prepelic | Danilo Andjusic | Kosta Kondic

Justin Anderson | Dwayne Bacon | Awudu Abass

Filip Petrusev | Davis Bertans | Nemanja Dangubic

Mam Jaiteh | Mfiondu Kabengele | Kenan Kamenjas

У пустињи је ростер комплетиран и мој први утисак је да ови играчи са Јурицом на клупи нису калибар плеј-офа. Премало кошаркашке интелигенције, превише ега, плејмејкерски трио који објективно не припада врху Евролиге, традиционално лоша одбрана играча пројектованих за водеће улоге... превише потенцијалних проблема да би били моћни у континуитету.

EFES

Nick Weiler-Babb | PJ Dozier | Sehmus Hazer

Shane Larkin | Rodrigue Beaubois | David Mutaf

Isaia Cordinier | Erkan Yilmaz

Rolands Smits | Ercan Osmani | Burakcan Yildizli

Vincent Poirier | Georgios Papagiannis | Brice Dessert

Савршена бековска линија и доста радника уз елитног Поиријеа на високим позицијама - звучи као добра комбинација која би морала да се ојача још једним врхунским играчем способним да једнако добро покрије позиције 3 и 4. Наводно траже и још једног плејмејкера, али не верујем да ће то бити неки суперстар јер су прилично попуњени споља.

HAPOEL

Vasilije Micic | Yam Madar | Tyler Ennis | Ziv Yiftach

Antonio Blakeney | Chris Jones | Guy Palatin | Bar Timor

Elijah Bryant | Collin Malcolm | Ishmail Wainright

Bruno Caboclo | Tomer Ginat | Itay Segev | Oz Blayzer

Dan Oturu | Johnathan Motley | Tai Odiase

Председник Хапоела је најавио да су у потрази за врхунским шутером који би играо на позицији крилног центра и реално је то једини долазак који би могао да носи са собом било какав резон пошто тим већ сад броји 18 играча. На папиру делују моћно, води их и добар тренер, тако да основа за оптимизам имају.

FENERBAHCE

Wade Baldwin | Arturs Zagars

Scottie Wilbekin | Devon Hall | Mert Eksioglu | Melih Mahmutoglu

Tarik Biberovic | Bonzie Colson | Onuralp Bitim

Mikael Jantunen | Metecan Birsen

Richaun Holmes | Nicolo Melli | Jilson Bango

Шампион Европе и даље прилично тих иако је претрпео неке озбиљне губитке, али не бринем се за њих јер имају здрав систем који ће на пролеће сигурно бити при врху табеле, како год изгледао ростер на крај септембра, а пред почетак сезоне. Холмс би требао бити договорен што би био и добар одговор на бројна питања која се тичу рекета, али је јасно да би без још једног плејмејкера и замене за Хејс-Дејвиса морали можда и превише да се ослоне на генијалност Јасикевичијуса. Окобо, Карлик Џонс и Харпер се спомињу као жеље за прву улогу, док се о овој другој малтене и не прича. Колсон и Биберовић могу у некој мери преузети шутеве и бројке прошлосезонског лидера, али није то баш то.

MACCABI

Rokas Jokubaitis | Tamir Blatt | Jimmy Clark

Lonnie Walker | John DiBartolomeo | Oren Sahar

Gur Lavy | Will Rayman

Jaylen Hoard | Oshae Brissett | TJ Leaf

Roman Sorkin | Marcio Santos

Управа је под јаким притиском навијача да се одговори Хапоелу и Оферу Јанају, тако да је за очекивати да дођу још неки атлетски моћни играчи на позиције 2 и 3 док би и рекет би требао бити ојачан јер је Соркин премекан, а Сантос недовољно добар да изнесе озбиљнију минутажу у Евролиги. Број имена који се доводи у вези са овим клубом је близу 20, па нећу улазити у детаље, али очекивања су дефинитивно да бар још 3-4 играча појачају Макаби.

MILANO

Lorenzo Brown | Leandro Bolmaro | Nico Mannion

Marko Guduric | Armoni Brooks | Quinn Ellis | Diego Flaccadori

Shavon Shields | Giampaolo Ricci | Stefano Tonut

Zach LeDay | Vlatko Cancar | Ousmane Diop

Josh Nebo | Devin Booker | Bryant Dunston

Нова сезона и нови прескупи тим Милана са старим излапелим тренером. Хајде да видимо да ли ће овај пут новац значити успех.

MONACO

Mike James | Matthew Strazel | Nick Calathes

Elie Okobo | Jordan Loyd | Juhann Begarin

Alpha Diallo | Jaron Blossomgame | Terry Tarpey

Nikola Mirotic | Yoan Makoundou

Daniel Theis | Kevarrius Hayes | Donatas Motiejunas

Хтео сам да ставим Калатеса и Мочијунаса у црвено, али се све мање прича о њиховим одласцима, тако да делује да би ово могао бити и коначан састав Монака пред почетак сезоне. Постоје чаршијске приче о финансијским потешкоћама које их прате, али не видим простор за неке сензационалне промене јер на крају дана - Монако је финалиста Евролиге, вероватно најпривлачнија дестинација у Европи, Спанулис је институција, а долазак Миротића гарант амбициозности водећих људи. Довољно да се здрава мисија настави.

OLYMPIACOS

Keenan Evans | Thomas Walkup | Saben Lee

Evan Fournier | Tyler Dorsey | Giannoulis Larentzakis | Оmiros Netzipoglou

Kostas Papanikolaou | Tyson Ward | Shaquille McKissic

Sasha Vezenkov | Alec Peters

Nikola Milutinov | Donta Hall | Kostas Antetokounmpo | Moustapha Fall

Ако је Еванс здрав, овде не фали ништа. Ако Еванс није здрав, реално им фали стабилан плејмејкер. Монако им је пресекао линије додавања и натерао их да се окрену индивидуализму којег је стопирао преко својих физички премоћних дефанзиваца, а то се Барцокасу не сме догодити поново. Нисам паметан да кажем нешто више, али бојим се да не остану робови феноменалне одбране Вокапа и идеје о неком бруталном Евансу, па не доведу играча који би их погурао кад зашкрипи. Кажем бојим јер мислим да је тим који толико дуго приказује класу и редовно је завршници Евролиге заслужује да је и освоји под Барцокасом.

PANATHINAIKOS

TJ Shorts | Kostas Sloukas | Vassilis Toliopoulos

Kendrick Nunn | Jerian Grant | Panagiotis Kalaitzakis

Cedi Osman | Nikos Rogkavopoulos | Marius Grigonis

Juancho Hernangomez | Dinos Mitoglou | Alexandros Samodurov

Mathias Lessort | Omer Yurtseven | Ioannis Kouzeloglou

Нису жалили новца у намери да излече комплексе након што су понижени и у Европи и у Грчкој, тако да не сумњам да ће у сезону ући максимално набријани и са комплетним саставом који ће се таквим моћи назвати кад се доведе и још то једно прекобарско решење на центарској позицији. После доласка Рогавопулоса ништа им и не фали, осим манира и поштовања, али то се не може купити. Неко би рекао да ће им једна лопта бити мало, али Атаман се пита више него иједан егоманијак на паркету, а он ће то већ решити некако.

PARIS

Justin Robinson | Ilian Moungalla

Nadir Hifi | Yoel Ayayi | Sebastian Herrera

Lamar Stevens | Jeremy Morgan | Leo Cavaliere

Derek Willis | Allan Dokossi | Amath M’Baye | Daulton Hommes

Ismael Bako | Mouhamed Faye

Само четворица играча из прошлосезонског ростера су и даље ту, тако да паметовати шта ће нови тим направити ове сезоне би било неосновано и глупаво. That being said, мислим да ништа неће направити. 😃 Видим их као другог кандидата, иза Бајерна, за уступљивање топ10 позиције Хапоелу / Милану / Партизану и не знам помоћу којих трикова би могли да понове оно што су урадили прошле сезоне без Сплитера, Шортса, Јантунена, Хејса и Ворда. Нови тренер гаји сличан стил и не сумњам да је скаутинг одрађен пре довођења нових играча, али она дивља "кошарка" сам убеђен да је прошла само једном и никад више.

PARTIZAN

Carlik Jones | Duane Washington | Frank Ntilikina | Iffe Lundberg

Sterling Brown | Shake Milton | Mitar Bosnjakovic

Isaac Bonga | Vanja Marinkovic | Arijan Lakic | Mario Nakic

Jabari Parker | Aleksej Pokusevski | Dylan Osetkowski | Isiaha Mike

Tyrique Jones

Останак Ниликине мислим да значи да ће Партизан довести још само центра који би делио минутажу са Џонсом и рекло би се да је онда састав комплетан и унапређен.

REAL MADRID

Facundo Campazzo | Theo Maledon | Andres Feliz

Sergio Llull | David Kramer

Chuma Okeke | Alberto Abalde | Gabriele Procida

Mario Hezonja | Usman Garuba | Gabriel Deck

Walter Tavares | Bruno Fernando

Скариоло, Маледон, Океке, Проћида, Крамер и још један бек који ће доћи... Звучи као да је екипа освежена и да су предуслови за повратак у врх ту. Уосталом, да нису налетели на Олимпијакос вероватно би и претходну ("лошу") сезону обогатили одласком на завршни турнир, али сад делује да би здрави то могли без икаквих проблема учинити.

VALENCIA

Jean Montero | Darius Thompson

Brancou Badio | Omari Moore | Sergio de Larrea

Kameron Taylor | Xabi Lopez-Arostegui | Josep Puerto

Jaime Pradilla | Nate Sestina | Nathan Reuvers | Jorge Carot

Yankuba Sima | Neal Sako | Matt Costello | Ethan Happ

Мислим да ова екипа одише просечношћу ако причамо о евролигашком нивоу, али комбинација младости и уиграности сигурно да може да извуче из тима више од онога колико он заправо вреди. Лично их не видим у горњем делу табеле јер је прелазак из Еврокупа у Евролигу обично превелики залогај, али далеко од тога да некоме неће стати на жуљ.

VIRTUS

Daniel Hackett | Brandon Taylor | Alessandro Pajola

Carsen Edwards | Luca Vildoza | Matt Morgan

Karim Jallow | Saliou Niang | Abramo Canka

Derrick Alston | Nicola Akele

Alen Smailagic | Mouhamet Diouf

Кад два најскупља играча играју на истој позицији, аутоматски осетим неку одбојност према екипи и идеји коју она гаји, тако да сам прилично скептичан што се тиче Виртуса. Можемо тврдити да прва реченица није тачна, да је Вилдоза плејмејкер и да може да игра са Едвардсом у пару, али шта су онда Хекет, Тејлор и Пајола? Сигурно да ће Душко наћи *неки* начин да искомбинује шест тако разноврсних бекова, али и кад се са тиме избори, остаће му тешки медиокритет на преосталим позицијама. Још један физички моћан центар ће сигурно доћи, али ова имена на крилу се осете неким Еврокуп смрадом мирисом и због свега наведеног мислим да ће ово бити још једна лоша евролигашка сезона у Болоњи.

ZALGIRIS

Sylvain Francisco | Maodo Lo

Nigel Williams-Goss | Dovydas Giedraitis | Mantas Rubstavicius

Deividas Sirvydis | Ignas Brazdeikis | Arnas Butkevicius

Edgaras Ulanovas | Dustin Sleva

Moses Wright | Laurynas Birutis | Azuolas Tubelis

Немам шта много рећи о овима јер их не подносим органски свакако. И ове сезоне личе на тим који ће бити најспорији и најдосаднији, али ок, услове за нешто друго очигледно немају и стратегија којој се традиционално окрећу је извесно једина која за њих има смисла. Ако ишта, бар су се упарили са Лоом и преполовили број утакмица пред које ће се интернет преплавити мимовима. За ове две ће интензитет зато бити подуплан, али ће их макар бити мање.

Edited by aleksa7
  • Thanks 7
Posted

James Nnaji i Barselona zavrsili saradnju.
Urbonas prenosi da su Khem Birch i Fenerbahce blizu dogovora o produzetku saradnje.

Posted
35 minutes ago, Borca said:

James Nnaji i Barselona zavrsili saradnju.
Urbonas prenosi da su Khem Birch i Fenerbahce blizu dogovora o produzetku saradnje.

Sta se desilo sa tim klincem,meni je bio zanimljiv jako,ona gradja kao od stene...

Posted

Sportando prenosi da je Precious Achiuwa "na meti" Panatinaikosa.

Daulton Hommes i Pariz produzili saradnju za narednu sezonu.