JPM Posted Friday at 08:31 AM Posted Friday at 08:31 AM Inače, ne znam da li ste primetili, ali Damir Javor je sinoć ušao u istoriju ABA lige, kao druga osoba kome su, nakon Jama Madara, istu pesmu pevali i Delije i Grobari. Fakat za istorijske knjige. 2
Kooineeperk Posted Friday at 10:15 AM Author Posted Friday at 10:15 AM 3 hours ago, NMX said: Nisam do kraja ispratio šta je sve potvrđeno za 25/26 ali ako EL ide na 20 klubova a ABA se širi na 18, postoji realna bojazan da iduće sezone i ostali evroligaši (i evrokupaši) igraju ABA kao Zvezda ove sezone. Što bi dobar deo lige, do plejofa, učinio solidno negledljivim. Sta si i mogao da ispratis? Nista nije potvrdjeno 🙂 Samo glasine... nista zvanicno nema... ne zna se ni koliko klubova - da li 18 ili cak 20 koji se pominju ni kojih klubova - osim sto se zna da su Cibona i Mornar valjda ispali, a ulaze Bosna i Ilirija iz ABA2 na osnovu pravih sportski rezultata; a suska se jos o Becu, Kluzu i Hapoelu koji bi da igra ali da mu dolazimo na noge, u Izrael valjda, jer na Kipru nije dobrodosao; a vi ostali olosu iz jadranskog regiona, jebite se u ABA2 jos dok eventualno ne uspete kao Bosna/Ilirija... niti se zna format takmicenja - pominje se podela na dve divizije po 10 ekipa... ne daj Boze da se igra liga sa 20 klubova paralelno sa EL od 20 klubova... a sa tim se ne zna ni kalendar. 1
MarioKempes Posted Friday at 10:31 AM Posted Friday at 10:31 AM Ima vremena do septembra kad ABA počinje, do tada će se znati i format i broj klubova i raspored. Svakako to dobrom delu (potencijalnih) učesnika nije najbitnije tamičenje, pa kako god da se odluči - sve je ok. Za očekivati je da, u novom kalendaru, najkvalitetniji klubovi u ABA odmaraju nosioce i igraju sa rezervnim postavama do plej ofa, pa se ne bih nešto sekirao što se još ništa ne zna.
Kooineeperk Posted Friday at 10:56 AM Author Posted Friday at 10:56 AM 19 minutes ago, MarioKempes said: Ima vremena do septembra kad ABA počinje, do tada će se znati i format i broj klubova i raspored. Svakako to dobrom delu (potencijalnih) učesnika nije najbitnije tamičenje, pa kako god da se odluči - sve je ok. Za očekivati je da, u novom kalendaru, najkvalitetniji klubovi u ABA odmaraju nosioce i igraju sa rezervnim postavama do plej ofa, pa se ne bih nešto sekirao što se još ništa ne zna. Vidi, ako je tebi to OK - meni nije. Meni nije normalno da klubovi treba da izlaze na trziste igraca sada kada jos ima sta da se dovede, kada se pravi tim za sledecu sezonu, a ne znas sta tacno igras (ni protiv koga, ni kada). I igraci gledaju gde ce da dodju prema tome sta se igra. Osim novca i duzine ugovora, nudis im i jacinu takmicenja, broj utakmica, ulogu koju ce imati, saigrace koje ce imati za tako nesto... ABA liga mora najkasnije do kraja meseca (mada je to vec sada trebala da ima spremno) da izadje sa svim detaljima. Sve ostalo je totalno neozbiljno. 2
onomatopeja Posted Friday at 11:05 AM Posted Friday at 11:05 AM To sto nije objavljeno na sajtu Aba lige ne znaci da timovi vec sad ne znaju format, broj timova i utakmica dogodine. Sigurno da na tim sastancima oni ne pricaju nista i cekaju avgust mesec da vide sta ce i kako ce. 1
MarioKempes Posted Friday at 11:07 AM Posted Friday at 11:07 AM Šalim se oko lige, trebalo bi sve da se zna ranije, ali nije ovo prvi put, ABA generalno tako funkcioniše, to je dogovorna liga, ne zna se ništa do zadnjeg momenta, pa i malo preko toga i nikome nije posebno smetalo. Da jeste - valjda bi promenili, jer sami klubovi su vlasnici, oni odlučuju, nije sad da čekaju neku spoljnu silu. Do kraja meseca će sigurno izaći sa informacijama, ako ti je to ok rok - nemaj brige. 16 klubova već zna da će igrati ABA, ne verujem da im je za konstrukciju rostera i pregovore sa igračima ključno da li će biti 18 ili 20 učesnika, grupe ili ne, ako se već zna da je to 30-ak utakmica pre završnice. I Cibona i Mornar znaju da će igrati, ako žele i mogu da plate tražene kotizacije.
Kooineeperk Posted Friday at 12:01 PM Author Posted Friday at 12:01 PM 42 minutes ago, onomatopeja said: To sto nije objavljeno na sajtu Aba lige ne znaci da timovi vec sad ne znaju format, broj timova i utakmica dogodine. Sigurno da na tim sastancima oni ne pricaju nista i cekaju avgust mesec da vide sta ce i kako ce. Ako tim (Partizan) zna, a nije rekao Zeljku, koji je na konferenciji sinoc jasno rekao da ne zna format ABA lige sledece godine, da li onda: Uprava Partizana minira iz nekog razloga Zeljka time sto mu ne prenosi info Zeljko otvoreno laze Nesto trece 47 minutes ago, MarioKempes said: I Cibona i Mornar znaju da će igrati, ako žele i mogu da plate tražene kotizacije. Kako to mislis da izvedes ako su Bosna i Ilirija posteno izvojevale svoje mesto? Da vratis Cibonu i Mornar (a uzmes im pare - koje par jbt, nemaju ni za amaterski tim da plate a ne jos neki wild card) a ne pitas ostale iz ABA2 koji su plasmanom zasluzili da se makar pogleda na njih? I kako to mislis da izvedes ako vec imas 16 sigurnih ekipa + 3 koje se pominju (Bec, Kluz, Hapoel, a ne bi me cudilo i neki Abu Dhabi da uleti), kako jos na to da vracas Cibonu i Mornar?! Povecanje broja timova nema nikakvog smisla ako ne donosi kvalitet. Na stranu to sto taj kvalitet dolazi bez ikakvog reda i pravila, sportskih ostvarenja kroz ABA2, hajde i da zazmurimo na jedno oko na to. Ako ce ABA liga da se igra sa 18 klubova tako sto niko nece ispasti (pokojna Cibona i Mornar na samrti), uz dva ABA2 ligasa (Ilirija i Bosna), zasto se uopste prosiruje ABA liga?! Zbog toga?! Da se jos vise razvodni kvalitet a poveca broj utakmica? Besmisleno.
MarioKempes Posted Friday at 07:54 PM Posted Friday at 07:54 PM (edited) 8 hours ago, Kooineeperk said: Kako to mislis da izvedes ako su Bosna i Ilirija posteno izvojevale svoje mesto? Da vratis Cibonu i Mornar (a uzmes im pare - koje par jbt, nemaju ni za amaterski tim da plate a ne jos neki wild card) a ne pitas ostale iz ABA2 koji su plasmanom zasluzili da se makar pogleda na njih? I kako to mislis da izvedes ako vec imas 16 sigurnih ekipa + 3 koje se pominju (Bec, Kluz, Hapoel, a ne bi me cudilo i neki Abu Dhabi da uleti), kako jos na to da vracas Cibonu i Mornar?! Povecanje broja timova nema nikakvog smisla ako ne donosi kvalitet. Na stranu to sto taj kvalitet dolazi bez ikakvog reda i pravila, sportskih ostvarenja kroz ABA2, hajde i da zazmurimo na jedno oko na to. Ako ce ABA liga da se igra sa 18 klubova tako sto niko nece ispasti (pokojna Cibona i Mornar na samrti), uz dva ABA2 ligasa (Ilirija i Bosna), zasto se uopste prosiruje ABA liga?! Zbog toga?! Da se jos vise razvodni kvalitet a poveca broj utakmica? Besmisleno. Nema šta ja da mislim kako da izvedem, vrv nisi ispratio vesti prethodnih dana, pa zato ovako pišeš. Na više mesta je objavljeno da prioritet za popunu ABA lige imaju Mornar i Cibona, ako budu hteli i mogli da plate ulaznicu od 200k eur. Za klubove van titove Juge (tipa Beč, Kluž, Hapoel...) kotizacija je značajno viša (pisalo se min 500k, ne znam da li je to definitivno) i oni će se uzeti u obzir posle odluke Mornara i Cibone. Abu Dabi neće ove sezone, nego od naredne, tako je najavljeno. Za Hapoel mislim da nije realno, igraju EL i izraelsku ligu, a još nemaju pojma gde će da budu domaćini. Druga je stvar šta ja mislim o ABA ligi, da li je želim i da li mi ima smisla, ovo su trenutno aktuelne informacije. Što se tiče kvaliteta ABA, ne vidim kome bi bilo u interesu da se taj kvalitet poveća. Zvezdi i Partizanu? Malo im je 38 jakih EL kola (10 duplih), pa im treba još da se i vikendom krljaju protiv jakih? I onako će ABA igrati sa rezervnim timovima. Budućnosti i Olimpiji? Pa da se bore max za 6. mesto, a prva 4 da više ne vide? Zadru, Splitu, FMP-u i sličnima, da slave kad svake prestupne godine budu blizu da pobede nekog od jakih? Ciboni, Mornaru, Iliriji, Bosni, Krki i sl, da ih što više timova nabija po 30 razlike? Treba samo gladnim navijačima Zve i Par kojima je malo EL dva puta nedeljno, nego hoće gladijatorske borbe i vikendom. Al' ipak da im neko drugi bude kriv kad pola tima odsustvuje zbog povrede. Edited Friday at 08:25 PM by MarioKempes
Kooineeperk Posted Friday at 08:33 PM Author Posted Friday at 08:33 PM @MarioKempes e to poslednje priznajem da nisam, bio sam obuzet izborima... Ali nista novo od inofrmacija ne donosi (a kamoli zvanicnih) osim da potvrdi idiotizam lige. Izgleda da je gore nego sto sam mislio. Dakle dve ekipe su zbog iskljucivo svojih sportskih rezultata ispale, a ni finansijski rezultati im nisu sjajni, reklo bi se jos su gori, i sad ce kao one imati prioritet ali da im uzmes pare. 😄 Prednost imaju zbog kojih rezultata, koji kvalitet donose?! Mogu da se kladim da bi ih gornji dom ABA2 lige glatko dobio u nekom barazu.
onomatopeja Posted Friday at 09:04 PM Posted Friday at 09:04 PM (edited) 9 hours ago, Kooineeperk said: Ako tim (Partizan) zna, a nije rekao Zeljku, koji je na konferenciji sinoc jasno rekao da ne zna format ABA lige sledece godine, da li onda: Uprava Partizana minira iz nekog razloga Zeljka time sto mu ne prenosi info Zeljko otvoreno laze Nesto trece Ne smatram da bi Zeljko, ili bilo koji drugi trener, morao da bude upucen. Ne prisustvuju oni sednicama lige, ima ko predstavlja klubove na istim i ko se bavi vodjenjem klubova i lige, kakva god da je. Da li laze ili ne, to je na njemu, svakako je juce izmedju ostalog i sam rekao da je "nacuo" da ce biti 28 kola, prvo dve grupe po 10 odakle ce ici dalje po 5 najboljih. To je u regularnom delu 2 utakmice manje nego ove sezone. To su vec najavljivali i Ostoja u podkastu kod Luke i Kuzme, a pre njega i Edin u svom, a kad je vec pustena prica sa njihove strane to bi trebalo da znaci da znaju svi timovi lige. Ako im je konacna odluka da se vec od 25/26 igra F4 to bi jos vise skratilo broj meceva, sto mi i ima smisla kad vec liga nece imati prohodnost u EL/EK barem u naredne dve sezone. Edited Friday at 09:05 PM by onomatopeja
Kooineeperk Posted Friday at 09:10 PM Author Posted Friday at 09:10 PM Ma naravno da klub zna a da Zeljko nije upucen - umalo da poverujem u to. Nije Zeljko veverica, a nisu ni Ostoja i Savic bas debili... Druze, cak ni ti ne verujes u to da je Ostoja bio na sednici a da nije ispricao Zeljku sta je zakljucak sa nje. Ne znam kako ti tako nesto uopste pada na pamet, a kamoli jos da to i napises. 😄
Romantik Posted Saturday at 04:55 AM Posted Saturday at 04:55 AM Ako ABA liga predje na final 4 kao zavrsnicu onda zaista ne vidim vise nijedan argument da se ista i dalje igra od strane nasih klubova. Titula se u takvom sistemu omalovazava, broj utakmica bespotrebno preveliki, tako da je logicnije napust istu, jer svakako vise ne donosi prohodnost ka evropksim takmicenjima, pa da se svi timovi koncentrisu samo na dva koloseka, Evropa (evroliga, evrokup, liga sampiona, ima takmicenja na pretek) i prava domaca liga, a ne ova smejurija od par utakmica koja uprkos tome donosi trofej. 1
odupri se ludilu Posted Saturday at 08:30 AM Posted Saturday at 08:30 AM Ispravite me ako grešim ali brat Duen reče nešto kao ....meni je ovo prva titula, coachu druga...kakva likčina brate moj
Kooineeperk Posted Saturday at 08:33 AM Author Posted Saturday at 08:33 AM 1 minute ago, odupri se ludilu said: Ispravite me ako grešim ali brat Duen reče nešto kao ....meni je ovo prva titula, coachu druga...kakva likčina brate moj Vrv je mislio da je Zeljku ovo druga ABA titula a njemu prva. Eventualno si pogresio temu 🙂 1
Azazelkg Posted yesterday at 07:47 AM Posted yesterday at 07:47 AM Ova priča oko bitnosti ABA je jako dobar alibi izgovor za neuspeh (neosvajanje iste) koji samo tome i služi. Tom rečenicom mogu da se služe svi klubovi u ligama u kojima igraju ekipe sa A licencama EL. Ni njihove lige ništa ne donose niti imaju prohodnost bilo gde. 4
Chaos Is Me Posted yesterday at 07:54 AM Posted yesterday at 07:54 AM Sport (posebno profesionalni) se uvek igra da osvojiš - to je integralni deo priče oko bilo kog takmičenja, bila to EL ili ABA, KLS, superkup ili turnir na Kritu. Sve ostalo su izgovori. 9 4
kendrick duckworth Posted yesterday at 09:35 AM Posted yesterday at 09:35 AM 1 hour ago, Chaos Is Me said: Sport (posebno profesionalni) se uvek igra da osvojiš - to je integralni deo priče oko bilo kog takmičenja, bila to EL ili ABA, KLS, superkup ili turnir na Kritu. Sve ostalo su izgovori. Tačno, ali su često finese i nijanse te koje preovladaju, a ljudi u većini traže krv, otkaze i kazne. Pomaže malo balansiraniji pristup sezoni i trofejima, biti svestan da je suština i cilj osvojiti, ali prihvatiti da postoji još toliko ekipa sa identičnim ciljem i da nekad lopta jednostavno uđe ili izađe iz koša. Meni je recimo teško da objektivno dam ocenu na skali od 1 do 10 Partizanovoj sezoni. Da je do tada fantastični izvođač slobodnih bacanja Carlik pogodio u Nišu, verovatno bismo sada imali 2/2 trofeja, da Budućnost nije doživela epsko pomračenje u game1, sasvim moguće da bismo sada čučali na 0/2. Da ne zalazim u Evroligu jer je tamo ipak bilo toliko jednih i drugih stvari. Sigurno postoje navijači šuma iza drveta, postoje i oni trofej ili ništa, ali baš jak đir postoji između ta dva, i nekako je duši mirnije da se nađe u nekoj sredini. 3
Chaos Is Me Posted yesterday at 09:41 AM Posted yesterday at 09:41 AM Ostajem pri svojoj tvrdnji iz prethodnog posta. Naravno, u zavisnosti od izgleda da osvojiš zadovoljićeš se i nekim manjim dometima kad je takmičenje jače a ti nisi favorit. Naravno da nijanse odlučuju, zato je sport toliko popularan i toliko ljudi se loži na isti. Partizan ima preslikanu sezonu Zvezde iz mnogih prethodnih godina, prvi u selu, a u gradu sve ukupno slabo (Zvezda je npr bila 2 pobede ispred Partizana što nije baš nijansa, pa opet ništa). Međutim, Partizan ima još nešto, novu okosnicu tima koja deluje da još može da raste i da se nadogradi uz relativno sitne dopune.
pendulum Posted yesterday at 10:45 AM Posted yesterday at 10:45 AM 2 hours ago, Chaos Is Me said: Sport (posebno profesionalni) se uvek igra da osvojiš - to je integralni deo priče oko bilo kog takmičenja, bila to EL ili ABA, KLS, superkup ili turnir na Kritu. Sve ostalo su izgovori. Naravno, ja o tome i trubim sve vreme da nije bitno gledati prohodnost u EL već konkurenciju u kojoj se igra liga i prema tome određivati značaj trofeja. S obzirom na to da je "Superliga" zapravo poptuno devalvirano takmičenje i da predstavlja nekakvu besmislenu završnicu domaće lige turnirskog tipa, gde se KKP i KKCZ uključuju od polufinala jasno je zašto se najviše omalovažava, uz sve druge objektivne i subjektivne razloge. Nacionalni kup je trenutno značajnije takmičenje od završnice KLS-a jer je očuvao neku svoju strukturu, neizvesnost, ravnopravnu šansu učesnicima i liči na kupove iz drugih zemalja i na one koji su se igrali nekad u SRJ i SFRJ. Gradacija važnosti takmičenja, uzevši u obzir sve faktore, bi za mene trebalo da bude: Evroliga > ABA > Kup > Superliga (KLS) Vršac je osvojio KLS i tu je to takmičenje trebalo da se završi. Ovo sa naknadnom Superligom je mamuzanje mrtvog konja, da bi se eto kao sačuvalo sprsko prvenstvo i da bi se merlia patka ko doprinosi domaćoj košarci, a ko joj odmaže. Kao što je neko već utvrdio, trebalo je preneti "autoritet" domaćeg šampiona na ABA šampionat i da se KKP i KKCZ okanu tog takmičenja u ovom formatu. Iz KLS timovi idu u ABA2, iz ABA2 idu u ABA1 i to je ok hijerarhija i struktura takmičenja dokle god je na snazi ova regionalna košarka. Druga opcija je da se manemo skroz ABA lige i da se igra prava domaća liga, ali već sam više puta objašanjavao zašto sam protiv toga, pogotovo dok su ovi na vlasti i zašto mislim da je to samo iskazivanje nekog lažnog patriotizma kao i sve čega se uhvate ćaciji tako da ne bih da se ponavljam. 5
JPM Posted yesterday at 11:00 AM Posted yesterday at 11:00 AM Tako je @pendulum. Težina trofeja zavisi isključivo od konkurencije. Tako da jedna premier liga u fudbalu vredi više nego 50 titula u srpskoj superligi. Što se košarke tiče, bukvalno se sve svodi na Evroligu i ABA ligu.
Pero_Cameron Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Bosna odustala od Aba lige. Nemaju dovoljno stabilan budžet.
Kooineeperk Posted 17 hours ago Author Posted 17 hours ago 1 hour ago, Pero_Cameron said: Bosna odustala od Aba lige. Nemaju dovoljno stabilan budžet. Odustali su i od ABA2 lige! Nece ni tamo igrati...
Sharp Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago Ja mislim da je ovo finta da bi se izvuklo više para od države/kantona. Sumnjam da bi jedno Sarajevo dozvolilo ovakvu bruku. 1
Borca Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 1 hour ago, Sharp said: Ja mislim da je ovo finta da bi se izvuklo više para od države/kantona. Sumnjam da bi jedno Sarajevo dozvolilo ovakvu bruku. To sam odmah pomislio kada sam video vest.
Recommended Posts