Jump to content

Recommended Posts

17 minutes ago, Papanikolesku said:

Trinki jeste bolje spremio utakmicu od Željka, a Željko se bolje prilagodio, negde krajem 3/4.

Dosta je ovo hrabra izjava. Imajući u vidu da nam je falio Ife i da se Dejvis povredio u jednom trenutku, mnogo je prilagođavanja moralo da se uradi pre meča i u toku prvog poluvremena. Bez obzira na sve to, opet smo bili konstantno u vođstvu, uz sve poteškoće napad je fino izgledao, samo što nismo ubacivali, što je primećeno ovde. Zabrljali smo u prvom delu 3/4 ali sveukupno, nije loše bila spremljena utakmica.

• Like 2

1 minute ago, Eddard said:

Nemojmo se zajebavati, euforija, na stvarnost se ne obaziremo, jebemo žene i švalerke i ostale mantre, ali preći će nas kao plitak potok. 

Ne verujem da ce vas lako pobediti uopste,imate vi cime da im odgovorite,fizicki ste mocni kao i oni a mislim da ce im to dosta praviti problem

• Like 1
  • Thanks 1

1 hour ago, Barkley#34 said:

Dosta je ovo hrabra izjava. Imajući u vidu da nam je falio Ife i da se Dejvis povredio u jednom trenutku, mnogo je prilagođavanja moralo da se uradi pre meča i u toku prvog poluvremena. Bez obzira na sve to, opet smo bili konstantno u vođstvu, uz sve poteškoće napad je fino izgledao, samo što nismo ubacivali, što je primećeno ovde. Zabrljali smo u prvom delu 3/4 ali sveukupno, nije loše bila spremljena utakmica.

Ne mogu da se složim da je dobra priprema ako ti jedna prilično ofanzivno limitirana ekipa za 3/4 spakuje 65 poena na tvom terenu. Znaš ko im je fokalna tačka u napadu, i pustiš ga da ti onako isprangija poluvreme. Dopustiš ozbiljan broj ofanzivnih skokova, dekoncentracija nakon bacanja, gde nam 3x hvataju ispod koša nakon promašenog drugog. 

Ife je falio dosta, ali to je prosto normalno, uvek neko nekom fali.  Povreda Dejvisa je stvar koju ne možeš da planiraš, i okej, moraju se tražiti rešenja, kompenzovati na drugi način. Zato kažem da je Trinkijeri odradio bolji posao, igrao je u gostima, držao je utakmicu u nekom egalu, uz minus do 6,7 poena. Želimir se kroz utakmicu prilagodio i prelomio. To je moje viđenje; svakako da nije nužno jedina istina. 

• Like 1

StrA me početka utakmice sa nekom petorkom na koju je analitika ukazala da je najbolja za Pao. Krećemo sa 2:14,Željun dobija ćuran-boju, kop kreće sa ženidbom Dušanovom, Dejvis ostaje 8 puta na preuzimanju na Nanu, i tako to... nije da nam se već nije dešavalo. Ovo mora da se igra u kost, a pametno. O kako sam  muda r. Odoh da turim sitnoj i krupnoj stoci, hrane/nije ovo za mene. Pozdrav braćo, i sestro 4+.

• Like 1
  • Ha-ha 1

5 minutes ago, Papanikolesku said:

Dopustiš ozbiljan broj ofanzivnih skokova, dekoncentracija nakon bacanja, gde nam 3x hvataju ispod koša nakon promašenog drugog. 

Biće da sam propustila trenutak kad se Željko skinuo, ušao na teren i bio deo petorke koja je pravila te greške na terenu. Navedeni elementi su isključivo do igrača, kao što sam već pisala - anticipacija, građenje skoka i, najbitnije, koncentracija.

Može Želimir da se dere na njih do prekosutra, ali ne može da uđe na teren i to ispravi umesto njih. Nijedan trener to ne može.

• Like 1

4 minutes ago, DameTime said:

Biće da sam propustila trenutak kad se Željko skinuo, ušao na teren i bio deo petorke koja je pravila te greške na terenu. Navedeni elementi su isključivo do igrača, kao što sam već pisala - anticipacija, građenje skoka i, najbitnije, koncentracija.

Može Želimir da se dere na njih do prekosutra, ali ne može da uđe na teren i to ispravi umesto njih. Nijedan trener to ne može.

Ima li nešto do Želimira, ili samo igrači snose odgovornost? Nevezano za navedena tri elementa. Njegov je posao da ih nauči, utrenira, usmeri, šta god da rade ili ne rade. Isto tako ja mogu reći da guranjem Bonge na četiri, snosi direktnu odgovornost za broj dopuštenih ofanzivnih skokova i same kontrole skoka. 

Nedovođenjem adekvatnog krilnog centra, koji to zapravo jeste, dovodi ove igrače u za njih neprirodne pozicije, gde je rezultat katastrofalna zaštita reketa. 

Oni su celina, i trener i igrači koje je doveo; i apsolutno ne mogu da ih razdvajam na činioce. Reći nije Želimir ušao na teren, zagradio, uhvatio skok je bezveze. Nije ni Sferopulos promašio 10 otvorenih trojki, nisu njemu ispadale lopte iz ruke i nije on dozvolio 6 puta Causeru otvorenu trojku iz desnog ćoška. Onda je problem uvek u igračima. A neće biti da je tako. 

• Like 1

25 minutes ago, Papanikolesku said:

Ne mogu da se složim da je dobra priprema ako ti jedna prilično ofanzivno limitirana ekipa za 3/4 spakuje 65 poena na tvom terenu. Znaš ko im je fokalna tačka u napadu, i pustiš ga da ti onako isprangija poluvreme. Dopustiš ozbiljan broj ofanzivnih skokova, dekoncentracija nakon bacanja, gde nam 3x hvataju ispod koša nakon promašenog drugog. 

Ife je falio dosta, ali to je prosto normalno, uvek neko nekom fali.  Povreda Dejvisa je stvar koju ne možeš da planiraš, i okej, moraju se tražiti rešenja, kompenzovati na drugi način. Zato kažem da je Trinkijeri odradio bolji posao, igrao je u gostima, držao je utakmicu u nekom egalu, uz minus do 6,7 poena. Želimir se kroz utakmicu prilagodio i prelomio. To je moje viđenje; svakako da nije nužno jedina istina. 

Da dodam na ovo što je Dejm pomenula a sa čim se slažem. Kako odmiče utakmica tako se smanjuje značaj pripreme a raste uloga prilagođavanja. Dobar deo njihovih of. skokova je bio u drugom delu utakmice. Dalje, mi smo promašili brdo bacanja, uz pomenute šuteve, zatim mislim da ni na poluvrmenu nismo imali puno IL, pa onda, ostali njihovi su nestali u napadu u 1/2... A opet, vodili smo konstantno i retko ko je očekivao da ćemo lagano da ih dobijemo, tako da je 5-10 razlike za sve bila puna kapa, da nas je neko unapred pitao. Da dodam da je i Željko pokušavao različite postave i igrače, videlo se da razmišlja kako da izguramo ceo meč sa tim što imamo.

Ovo što pišeš u poslednjem postu nema veze sa pripremom utakmice.

• Like 1

10 minutes ago, Papanikolesku said:

Ima li nešto do Želimira, ili samo igrači snose odgovornost?

Naravno da ima. Zajedno sa ostatkom stručnog štaba, on priprema defanzivnu taktiku, ofanzivne šeme, usmerava igrače na koga da obrate pažnju u odbrani i napadu. U toku utakmice je, u odnosu na njen tok i (ne)sprovođenje gameplana od strane igrača, odgovoran za izmene i prilagođavanja.

Ono što ti kažem, kao i kolegi koji je juče pisao da je Trinki dozvolio divljanje svojim igračima, jeste da nije Žoc dopustio te skokove. On može biti odgovoran ako drži na terenu igrača koji je očigledno indisponiran. Što ne bih rekla da je slučaj jer su mu rotacije odlične u poslednje 3 utakmice.

Da se ponovim, ovi igrači moraju da nauče kako da poboljšaju prisutnost na skoku i njegovu kontrolu. U tom procesu će se neke utakmice izgubiti i dobiti. 

Nevezano za navedena tri elementa. Njegov je posao da ih nauči, utrenira, usmeri, šta god da rade ili ne rade.

Da, samo što je učenje dvosmeran proces. To da li će igrači naučiti + usvojiti neko znanje ne zavisi samo od trenera. Ako ništa drugo, smatram da ovim momcima treba samo malo više vremena.

Isto tako ja mogu reći da guranjem Bonge na četiri, snosi direktnu odgovornost za broj dopuštenih ofanzivnih skokova i same kontrole skoka. 

Ovo bi bilo tačno, kada Bonga ne bi bio igrač koji generalno ima problem sa građenjem skoka, nebitno da li igra na poziciji 3 ili 4. A jasno je da Bonga na 4 nije idealno rešenje.

Nedovođenjem adekvatnog krilnog centra, koji to zapravo jeste, dovodi ove igrače u za njih neprirodne pozicije, gde je rezultat katastrofalna zaštita reketa. 

Ovde ću opet podvući da su navijači nerealni. Konstantno se zaziva mitsko biće na 4, a ne uzimaju se u obzir faktori realnosti. Ko je uopšte dostupan, za koje pare i kako se on uklapa sa ostatkom rostera. Ja bih procenu ipak donela na kraju sezone. 

Oni su celina, i trener i igrači koje je doveo; i apsolutno ne mogu da ih razdvajam na činioce. Reći nije Želimir ušao na teren, zagradio, uhvatio skok je bezveze. Nije ni Sferopulos promašio 10 otvorenih trojki, nisu njemu ispadale lopte iz ruke i nije on dozvolio 6 puta Causeru otvorenu trojku iz desnog ćoška. Onda je problem uvek u igračima. A neće biti da je tako. 

Jesu celina, ali ta celina može da se raščlani i to se mora uraditi kako bi se imala kompletna slika. Ne, nije uvek problem u igračima. Nije ni u treneru.

U statistici postoji nešto što zovemo varijansa, što je mera disperzije tj. promene. I onda tu imaš različite varijable - elemente koji nose zaseban efekat i, kada su povezane (u interakciji), nose i zajednički efekat. Tako se promene u igri KKP mogu objasniti zasebnim efektom trenera, zasebnim efektom igrača i efektom interakcije trener x igrači. 

P.S. Ako komentarišemo Sferopulosa sinoć, navijači KKCZ su s pravom kivni na njega - on je svesno na terenu držao indisponirane pojedince, a one koji su mogli da daju veći doprinos klupirao. No da, nisu njemu te lopte ispadale iz ruku:)

25 minutes ago, Barkley#34 said:

Da dodam na ovo što je Dejm pomenula a sa čim se slažem. Kako odmiče utakmica tako se smanjuje značaj pripreme a raste uloga prilagođavanja. Dobar deo njihovih of. skokova je bio u drugom delu utakmice. Dalje, mi smo promašili brdo bacanja, uz pomenute šuteve, zatim mislim da ni na poluvrmenu nismo imali puno IL, pa onda, ostali njihovi su nestali u napadu u 1/2... A opet, vodili smo konstantno i retko ko je očekivao da ćemo lagano da ih dobijemo, tako da je 5-10 razlike za sve bila puna kapa, da nas je neko unapred pitao. Da dodam da je i Željko pokušavao različite postave i igrače, videlo se da razmišlja kako da izguramo ceo meč sa tim što imamo.

Ovo što pišeš u poslednjem postu nema veze sa pripremom utakmice.

Al ste me izbombardovali. Ajmo rasčlaniti malo. Šta možemo podrazumevati pod pripremom utakmice? Kako smo pripremili da branimo Luni Walkera? Kako smo pripremili udvajanja početkom 3/4, nakon 15minutne pauze? Da li je priprema dobra ukoliko njihov najpotentniji igrač nema nijedan contested šut, eventualno jedan? Da li je priprema dobra ako znaš da Manek ima ozbiljne procente iz spotap trojki iz ćoškova, a odbrana mu daje te šuteve? Ko postavlja defanzivnu taktiku i principe? Ja i dalje ne vidim da si mi ponudio neko obrazloženje na kojem možemo da gradimo tvoju premisu da je utakmica pripremljena kako treba. 

29 minutes ago, Barkley#34 said:

Da dodam na ovo što je Dejm pomenula a sa čim se slažem. Kako odmiče utakmica tako se smanjuje značaj pripreme a raste uloga prilagođavanja. 

Zar ovo nije nešto što sam inicijalno i napisao. Želimir se prilagodio tokom utakmice. 

25 minutes ago, DameTime said:

Ovo bi bilo tačno, kada Bonga ne bi bio igrač koji generalno ima problem sa građenjem skoka, nebitno da li igra na poziciji 3 ili 4. A jasno je da Bonga na 4 nije idealno rešenje.

Ovo jeste tačno, a ne- bilo bi tačno. 

Bonga ima ozbiljan sajz za trojku, i sve njegove prednosti dolaze sa krila, sve mane na četiri. Da ne pričam o uticaju i prisustvu jedne atletski profilisane četvorke pored Bonge. Umesto da gradi i da se bije sa Mirotićem, Monekeom itd, to će raditi sa krilima, nad kojima je u većoj ili manjoj meri fizički dominantan. Videli smo da može Kalinića da isključi iz utakmice, a videćemo dal će to uraditi sa Petruševim u nekoj varijanti gde igra uz Bolomboja na pet, i Nikolu na 3. 

35 minutes ago, DameTime said:

Ovde ću opet podvući da su navijači nerealni. Konstantno se zaziva mitsko biće na 4, a ne uzimaju se u obzir faktori realnosti. Ko je uopšte dostupan, za koje pare i kako se on uklapa sa ostatkom rostera. Ja bih procenu ipak donela na kraju sezone. 

Ne bih rekao da sam nerealan. U rosteru nemaš četvorku, znači nemaš jednu poziciju. Da budem precizan, nemaš pravog pf. Ovo što mi radimo je penjanje SF na PF, spuštanje C na PF. Tražio je Monekea celo leto, kad ne može Moneke, ne može niko. A hteo milion da iskešira za obeštećenje Baskoniji. Plus milion koji su pronašli u davno zaboravljenom ćupu iz porodičnog blaga od čika Duana. 

Previše se raširila tema, ne mogu sve da pohvatam, nešto sam propustio verovatno. 

Nema mi smisla to što si napisala da Želimir nije igrao, nije on ovo ili ono. Tako nije nijedan trener. Totalno je nebitan primer Sferopulosa, mogao je biti Mesina, Laso, ili neko peti. 

• Like 1

Bonga ne gradi skok kako treba dok igra na trojci, što mu je prirodna pozicija, tako da nije sve ni do pozicije. Već sam pisala o tome - sa Željkovom filozofijom igre skok mora da donekle trpi. Ali ovi igrači ne isporučuju ni blizu dovoljno koncentracije, anticipacije i građenja koliko mogu. Na tome mora da se radi i vidi se napredak, kad su jelte skoncentrisani. 

Što se tiče selekcije, sve se svodi na sledeće - da li imaš poverenja da je Željko sa sportskim sektorom odradio skauting? Ja imam, odnosno verujem da jesu pogledali i kontaktirali cca 80 igrača. To je čovek koji je napravio više od jedne dobre ekipe, osvojio 9 EL titula, nije nikakav fluke već trener koji zna tačno šta želi. Ako je želeo Monekea - postoji razlog za to i ako sada bira da ne dovede nikog i osloni se na igrače koje ima - i za to postoji razlog. Na kraju će mu se suditi prema rezultatima.

12 minutes ago, Papanikolesku said:

Nema mi smisla to što si napisala da Želimir nije igrao, nije on ovo ili ono. Tako nije nijedan trener. Totalno je nebitan primer Sferopulosa, mogao je biti Mesina, Laso, ili neko peti. 

Nije nebitno jer si dao loš primer. Sledeći put daj bolji i biće razmotreno ;D 

@DameTime

Jel to neki lični utisak da Bonga ne gradi dobro reket sa trojke, ili imaš da mi ponudiš neki dokaz toj tvrdnji? U Partizanu ga nisi mogla videti na krilu u dovoljnoj meri, pa me zanima odakle je to? Ja bih rekao da je Bonga u Bayernu na prosečnoj minutazi od 20 minuta imao 5 skokova pa utakmici u sezoni 2022/2023 i 2023/2024; na nivou čitave sezone, što nije loše.

Nema potrebe da opet provlačimo kroz priču Želimirovih 9 EL titula, niko ne spori njegov uspeh, a još manje znanje. 

Elem, neće mu se suditi po rezultatima, jer je to Želimir, i praktično je nedodirljiv. Pogledati pod sezona 2021/2022 i 2023/2024. Prvu ipak neću uzimati u obzir, jer je početak tog nekog ciklusa, dok je prošla prilično jasno pokazala početkom leta, koje on poverenje uživa; te da mu se nikako neće suditi po rezultatima. 

16 minutes ago, DameTime said:

Nije nebitno jer si dao loš primer. Sledeći put daj bolji i biće razmotreno ;D 

Razumem gospođice! 🫣😄

@Papanikolesku jednostavno, kada počinješ utakmicu bez važnog beka, koji pegla tridesetak minuta i kada u relativno kratkom roku vidiš da ćeš slabo šta da dobiješ od dva visoka a da je treći nokautiran, a pored svega vodiš celo poluvreme, to se teško može nazvati loše pripremljenom utakmicom. Vidi se priprema spoljnih igrača da preuzmu veću ulogu i vidi se spremnost da se odmah menja svaka zamisao koja ne daje efekte, kao i posedovanje plana b. Da li je savršeno, nije, posebno u 3/4, ali se nije tvrdoglavo insistiralo na nečem što ne daje rezultat. To je delom prilagođavanje a delom svest da možda nešto neće fercerati nego da se mora imati dodatni plan. Nije sve smišljano u hodu.

@Barkley#34

Daj Barkli, vidi se priprema spoljnih igrača da preuzmu veću ulogu. Pa to je pobogu logično, neminovno da neko mora da istupi, povuče, pa i samom minutažom dolazimo do toga da ima veću ulogu. Sve ovo što si dalje napisao možemo podvesti pod prilagođavanje. Što je okej, niko ne može da predvidi kako će se odvijati svaki minut, detalj i pravac utakmice. 

Ja pričam o konkretnim stvarima, znaš šta si trebao da uradiš kada igraš protiv Žalgirisa, i nisi to uradio; bar ne dovoljno dobro. 

Sam Želimir je to izjavio. 

Ajde, da ne zamaramo previše, ne želim da ti namećem nešto što ti vidiš drugim očima; a nisi košarkaški laik. Idemo dalje.

• Like 1

@Papanikolesku Eye test. Pogledaj kako se pozicionira ispod koša, anticipaciju putanje lopte, protivnika, da često ne uhvati skok jer to i uradi korektno, ali ne uhvati loptu lepo sa obe ruke itd.

Istine radi, Željko je rekao da LW4 nije branjen kako je dogovoreno, čime je insinuirao da je priprema bila drugačija. Ili sam ga ja pogrešno razumela :))