Jump to content

Grupa B (Španija, Italija, Hrvatska, Albanija)


Ko prolazi grupe?  

50 members have voted

  1. 1. Ko prolazi grupe?

    • Španija
      47
    • Italija
      35
    • Hrvatska
      27
    • Albanija
      2
  2. 2. Pobednik grupe

    • Španija
      35
    • Italija
      8
    • Hrvatska
      7
    • Albanija
      0


Recommended Posts

Španija

 

Trener: Luis de la Fuente

Kapiten: Alvaro Morata

Ključni igrač: Rodri

Najbolji učinak: Osvajač x3 (1964, 2008 i 2012)

 

Subota, 15. Jun: Hrvatska, (Berlin), 18:00

Četvrtak, 20. Jun: Italija, (Gelzenkirhen), 21:00

Ponedeljak, 24. Jun: Albanija, (Dizeldorf), 21:00

 

Golmani: Unai Simon (Athletic Bilbao), David Raya (Arsenal/Brentford), Alex Remiro (Real Sociedad)

 

Odbrana: Dani Carvajal (Real Madrid), Jesus Navas (Sevilla), Aymeric Laporte (Al Nassr), Robin Le Normand (Real Sociedad), Nacho (Real Madrid), Daniel Vivian (Athletic Bilbao), Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea)

 

Sredina: Rodrigo (Manchester City), Martin Zubimendi (Real Sociedad), Fabian Ruiz (Paris Saint-Germain), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (Barcelona), Alex Baena (Villarreal), Fermin Lopez (Barcelona)

 

Napad: Alvaro Morata (Atletico Madrid), Joselu (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Dani Olmo (RB Leipzig), Ferran Torres (Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Lamine Yamal (Barcelona), Ayoze Perez (Real Betis)

 

 

Španija na prvi pogled bez elitnih igrača u poslednjoj liniji i u samom špicu, dok sredina puca od kvaliteta i raznovrsnosti. I ova generacija Španaca će gledati da dominira posedom, da strpljivo gradi svoju igru, nešto što su još odavno ustalili kroz svoj sistem razvoja igrača i mlađih selekcija. Podvukao sam reč sistem jer mi je to jedan od dva ključna utiska ovog tima, Španci su još pre nekoliko decenija rešili da strpljivo prave buduće asove ali i šampionske timove i to u mnogim sportovima, i baš ta naviknutost, samopouzdanje i fluidnost daje neki poseban šmek i ovom timu. Drugi ključni utisak je da će ovaj put imati dva veoma uzbudljiva individualca, i to u 16-godišnjem Lamine Yamal-u i Nico Williams-u koji bi trebalo da budu igrači sa najviše slobode u napadu, obojica su veoma brzi i odlični dribleri.

 

Kičma ovog tima je Rodri, apsolutno ključni igrač koji će mnogo značiti što kao sidraš, što kao igrač koji može da diktira tempo i pomera vertikale svog tima. Očekujem da se često spušta između dvojice štopera te da bekovi imaju dosta slobode za odlazak napred. Mnogi stavljaju znak pitanja kod Alvara Morate zbog slabe sezone i epiteta promašivača šansi, ali igrač koji može da trči, rilja, skoči i ubaci opiljak je sasvim podnošljiv na ovakvu ekipu. Lično bih voleo da vidim Oyarzabal-a kao neku lažnu devetku, imao je odličan prethodni EURO ali u nešto drugačijoj ulozi.

 

spacer.png

 

Svaki igrač sa ovih projektovanih 11 mi deluje zakucan, eventualno Dani Olmo da uskoči na jedno od krila ili Mikel Merino da dobije minute umesto Fabian-a kada zatreba malo više laktanja i energije. Joselu bi mogao biti talisman za ovu ekipu, igrač koji je pre deceniju igrao u Stouku je dočekao da sa dva gola odvede Real u finale i okiti se titulom LŠ... manje od godinu dana nakon što je ispao iz Primere sa Espanjolom. Apsolutno očekujem da dobije svojih 15-30 minuta po utakmici, što bi u očekivano tvrdim i tesnim utakmicama moglo da bude veoma značajno.

 

Italija

 

Trener: Luciano Spalletti

Kapiten: Gianluigi Donnarumma

Ključni igrač: Nicolo Barella

Najbolji učinak: Osvajač x2 (1968, 2020)

 

Subota, 15. Jun: Albanija, (Dortmund), 21:00

Četvrtak, 20. Jun: Spain, (Gelzenkirhen), 21:00

Ponedeljak, 24. Jun: Hrvatska, (Lajpcig), 21:00

 

Golmani: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur), Alex Meret (Napoli)

 

Odbrana: Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter Milan), Alessandro Buongiorno (Torino), Gianluca Mancini (Roma), Matteo Darmian (Inter Milan), Riccardo Calafiori (Bologna), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Bastoni (Inter Milan), Andrea Cambiaso (Juventus), Federico Gatti (Juventus)

 

Sredina: Nicolo Barella (Inter Milan), Davide Frattesi (Inter Milan), Jorginho (Arsenal), Lorenzo Pellegrini (Roma), Bryan Cristante (Roma), Nicolo Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Hellas Verona)

 

Napad: Mateo Retegui (Genoa), Giacomo Raspadori (Napoli), Federico Chiesa (Juventus), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio), Stephan El Shaarawy (Roma)

 

Branilac titule od pre tri godine dolazi bez Kjelinija, Bonućija i Lokatelija, tri od pet najboljih igrača šampionskog tima. Dok su prva dvojica rešili da okače kopačke o klin, Lokateli izlazi iz nekoliko slabijih sezona sa Juventusom, a novi trener Lućano Spaleti je rešio da igru koncipira drugačije od svoje omiljene 4-3-3 i formacije koja je donela Italiji EURO, a u kojoj je Lokateli bio ponajbolji igrač.

 

Spaleti je odlučio da "ide u snagu" svojim najboljim igračima, a budući da se radi o Bastoniju, Bareli i Dimarku, ovaj prelazak na 3-5-2/3-4-3 je obradovao tamošnju javnost jer sva trojica imaju dve fenomenalne sezone iza sebe, gde su uzeli titulu i igrali (ravnopravno) finale LŠ. Pomaže takođe da je igra sa trojicom pozadi rođena u Italiji i većina ovih igrača ili trenutno igra u sličnim sistemima ili je u nekom skorijem periodu igrala, a reklo bi se da nisi Italijan ako se u istom ne snalaziš.

 

spacer.png

 

Federiko Kijeza bi trebalo da predstavlja udarnu iglu Italije i sada, nakon odličnog prethodnog prvenstva, zadobio je tešku povredu i pitanje je koliko će oštar biti u Nemačkoj. Đanluka Skamaka je partijama u Atalanti pokazao da je pravi kompletan napadač, dok je Spaleti u Napoliju odlično sarađivao sa Raspadorijem i trebalo bi ga očekivati na jednoj od tri ofanzivne pozicije.

 

Federiko Dimarko bi trebalo da bude glavna kreativna snaga Italije i to sa pozicije levog wing back-a, iza sebe će imati i klupskog partnera Bastonija tako da bi trebalo očekivati mnogo ofanzivnih kretnji, usecanja, kreiranja. Bastoni bi trebalo da iznosi loptu često i bude glavni igrač u izgradnji napada iz poslednje linije. 

 

Veoma simpatičan tim pre svega zbog pomenutog dvojca iz Italije, poprilično unikatni kvaliteti koje je uvek zanimljivo ispratiti. Mnogo toga će pasti na Barelina leđa koji bi trebalo da pokrije mnogo na sredini i doprinese nešto i u napadu. Žoržinjo je imao odličnu polusezonu u Arsenalu, ja ga baš ne mirišem ali nema dileme da je u pitanju igrač koji je veoma siguran sa loptom u nogama i neko ko je veoma važan ovoj Italiji u reciklaži poseda i dobrim odlukama.

 

Očekujem ovako nešto u 11, verovatno Bellanova umesto Cambiasa zbog brzine/prodornosti.

 

Hrvatska

 

Trener: Zlatko Dalić

Kapetan: Luka Modrić

Ključni igrač: Luka Modrić

Najbolji učinak: Četvrtfinale (1996 and 2008)

 

Subota, 15. Jun: Španija, (Berlin), 18:00

Sreda, 19. Jun: Albanija, (Hamburg), 15:00

Monday, 24. Jun: Italija, (Lajpcig), 21:00

 

Golmani: Dominik Livakovic (Fenerbahçe), Ivica Ivusic (Cyprus Pafos), Nediljko Labrovic (Rijeka, od juče Augzburg)

 

Odbrana: Borna Sosa (Netherlands Ajax), Domagoj Vida (AEK Athens), Josip Juranovic (Union Berlin), Josip Stanisic (Bayer Leverkusen), Josip Sutalo (Netherlands Ajax), Josko Gvardiol (Manchester City), Marin Pongracic (Lecce), Martin Erlic (Sassuolo)

 

Sredina: Lovro Majer (VfL Wolfsburg), Luka Ivanusec (Netherlands Feyenoord), Luka Modric (Real Madrid), Luka Sucic (Red Bull Salzburg), Marcelo Brozovic (Al Nassr), Mario Pasalic (Atalanta), Martin Baturina (Dinamo Zagreb), Mateo Kovacic (Manchester City), Nikola Vlasic (Torino)

 

Napad: Andrej Kramaric (TSG Hoffenheim), Ante Budimir (Osasuna), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Ivan Perisic (Hajduk Split), Marco Pasalic (Rijeka), Marko Pjaca (Rijeka)

 

Bilo bi besmisleno ne staviti Modrića pod ključni igrač, ali ovo prvenstvo bi moglo da bude svojevrsna primopredaja ključeva reprezentacije novom superstaru, Jošku Gvardiolu. Imao je fantastičnu sezonu u Sitiju, odlično Svetsko prvenstvo u Kataru, ali ostaje pitanje kako sve njegove kvalitete maksimizovati u reprezentaciji. Hrvatskoj fali baš dobar štoper ili levi bek pa da se Joško zakuca na jednu od pozicija, ovako ili ideš sa Sosom koji je ofanzivno odličan ali defanzivno upitan ili štoperski par čine Erlić i Šutalo ili Šutalo i Stanišić koji se nekako profilisao kao desni bek/ving bek. Očekujem ovu opciju sa Šutalom i Erlićem, dva igrača dobrih na lopti koji bi trebalo da donesu kakvu-takvu sigurnost pri strpljivom građenju napada od pozadi.

 

Jedan od relativno novijih igrača je Ante Budimir, koji je jedva sakupio 21 nastup za reprezentaciju za 32 godine života. Strelac 17 golova u LaLigi je nagovestio da je potencijalni late bloomer, u pitanju je klasičan target man napadač, veoma dobar u skoku, jak ali i igrač koji Hrvatskoj nudi nešto drugačije i potencijalno veoma korisno. Bruno Petković je prezanimljiv i jako talentovan igrač, ali ipak igrač koji voli da primi, sačeka, pogleda, proigra, oproba... dok je kod Budimira to daleko jednostavnije, dohvati loptu, prosledi prvom do sebe, napadne prostor, zakuca nogom/glavom i teraj dalje. Obojica su izuzetno zgodni igrači za duge lopte koje bi trebalo da očekujemo povremeno od Hrvatske, a na Daliću je da upari ostatak igrača (pre svega krilnih) sa njima u zavisnosti od protivnika.

 

spacer.png

 

Trio Modrić-Brozović-Kovačić je srce ovog tima ponovo, izlišno je govoriti o kvalitetima a mislim i da klupska forma/minutaža kod njih ne igraju neku ulogu. Očekujem Hrvatsku koja sedi nisko, strpljivo gradi, čeka nešto konkretno i udara kada oseti da je gvožđe vruće, za tako nešto imaju preiskusni vezni red i strpljive, "pametne" defanzivce. Stanišić izlazi iz fenomenalne sezone sa Leverkuzenom, ali njegovi kvaliteti su ipak došli do izražaja ponajviše sistemom koji je Ćabi Alonso izgradio. Juranović je "sigurica" pik, old school bek sa dobrim centaršutem.

 

Najviše opcija i nepoznanica imamo kod ovih nominalno ofanzivnih vezista, Majer, Perišić, Ivanušec, Pašalić, Vlašić, Kramarić i mlade nade Sučić i Rukavina nude svaki nešto drugačije i nema nekog izraženog jaza u kvalitetu i talentu. Perišić je tradicionalno Bog & Batina kada igra za reprezentaciju, ali tu su godine i prednji ukršteni iz kojih izlazi. Kramarić je imao brutalan završetak Bundeslige i sada već tradicionalno predstavlja nepredvidivog igrača koji nema neke izražene mane, a može da donese na mnogo načina. Ivanušec takođe odlična sezona u Fejnordu, agilnost, stamenost i brzina... i Pašalić kao polivalentan igrač koji napada prostor i kažnjava propuste.

 

Očekujem da Gvardiol bude levo, Erlić i Šutalo u srcu odbrane, a sredina je svakako zakucana. Ovaj ofanzivni trio očekujem drugačiji na sve tri utakmice, baš slatke muke ima Dalić i odličan izbor da smisli kako da napada.

 

Da li će susjedi preneti svoju SP formu i na Evropsko u mnogome zavisi od toga šta urade protiv dve veoma kvalitetne reprezentacije. Na papiru favorit za najbolje 3. mesto u grupi ali baš ne bih mogao da odlučim ko gde završava ovde.

 

Albanija

 

Trener: Sylvinho

Kapiten: Berat Djimsiti

Ključni igrač: Berat Djimsiti

Najbolji učinak: Grupna faza (2016)

 

Subota, 15. Jun: Italija (Dortmund), 21:00

Sreda, 19. Jun: Hrvatska, (Hamburg), 15:00

Ponedeljak, 24. Jun: Spain, (Dizeldorf), 21:00

 

Golmani: Etrit Berisha (Empoli), Elhan Kastrati (Cittadella), Thomas Strakosha (Brentford)

 

Odbrana: Iván Balliu (Rayo Vallecano), Mario Mitaj (Lokomotiv Moscow), Elseid Hysaj (Lazio), Arlind Ajeti (CFR Cluj), Berat Djimsiti (Atalanta), Enea Mihaj (Famalicão), Ardian Ismajli (Empoli), Marash Kumbulla (Sassuolo), Naser Aliji (Voluntari)

 

Sredina: Klaus Gjasula (Darmstadt 98), Nedim Bajrami (Sassuolo), Qazim Laçi (Sparta Prague), Medon Berisha (Lecce), Ernest Muçi (Beşiktaş), Ylber Ramadani (Lecce), Kristjan Asllani (Inter Milan), Amir Abrashi (Grasshoppers)

 

Napad: Rey Manaj (Sivasspor), Jasir Asani (Gwangju), Armando Broja (Chelsea/Fulham), Taulant Seferi (Baniyas), Mirlind Daku (Rubin Kazan), Arbër Hoxha (Dinamo Zagreb)

 

Silvinjo je nakon fijaska u Lionu doživeo još jedan u Korintijansu i onda nekako završio kao selektor Albanije početkom 2023. godine. Za sobom je poveo i Pabla Zabaletu kao pomoćnika i očigledno zasukao rukave i naoštrio ovu ekipu Albanije da daju i više od realnih mogućnosti. Jedna od najjačih priča je sledeća: tražio je levonogog igrača za desno krilo da može da seče unutra i preti udarcima spolja ali usled malog igračkog pool-a nije bilo nekih dobrih rešenja. Potraga ga je odvela do Južne Koreje gde je iskopao Jasira Asani-a, 29-godišnjeg igrača koji je nakon početka karijere na levom beku postao krilni igrač pre nekoliko godina. Ovaj mu je vratio sjajnim partijama u kvalama i nekoliko fantastičnih golova. 

 

Tokom kvalifikacija, često su sedeli u srednjem i nižem bloku, čekajući priliku za kontra napade i brzu tranziciju. Postigli su nekoliko prelepih golova udarcima van 16, uspeli da završe kao prvi ispred Poljske i Češke. Kao apsolutni autsajderi u ovoj grupi, očekujem da bez ikakvog pritiska uđu na turnir i sve mi se čini da će biti baš žilav i nezgodan protivnik.

 

spacer.png


Ključni igrač je Berat Đimšiti, nedavni osvajač LE sa Atalantom, a veliki broj igrača ovog tima je prošao mlađe sisteme Italije a dosta ih i igra u Seriji A. Kristjan Asllani i Nedim Bajrami bi trebalo da budu glavna kreativna snaga Albanije, dok Qazim Laci, Ernest Muci i pomenuti Asani predstavljaju igrače sa najviše flair-a u njihovoj igri, koji će gledati da nekim individualnim rešenjima pretrče, predriblaju, izmisle. 

 

Kao i 2016. očekujem mnogo požrtvovanosti, pasije i duel igre, prednost im je što su generalno već jako dugo ekipa koja sedi niže i pegla na kontre/prekide, što važi i za većinu igrača u njihovim klubovima. Svaki bod će biti premija ali ne očekujem da se bilo ko od protivnika prošeta pored Albanaca tek tako.

Edited by Charles De Ketelaere
  • Like 7
  • Love 1
  • Thanks 9
Link to comment
Share on other sites

Nekako ne verujem ovim Hrvatima, mada su odigrali bas top protiv Portugala.

 

Ipak, ovo je bas najlaganija grupa za favorite, Albanija bi trebalo da zavrsi sa nulom (mada nekih 0-0 protiv Italijana nije iskljuceno), a ove tri ostale mozda svako svakog dobije, bas je tesko prognozirati prvo mesto.

Edited by McLeod
  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Meni je Italija ovde prvi favorit da prodje grupu. Bojim se da se Hrvati nece proslaviti, uprkos tome sto se uvek hajpuju, mada mi ni Spanija ne puni oko. Albanija je vrv najgora reprezentacija na prvenstvu, mislim da ce da ih pune kako budu hteli.

 

1. Italija

2. Spanija

3. Hrvatska

4. Albanija

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, McLeod said:

Da, zaboravih malopre, Spaniji skini Rodrija i oni su bukvalno neka mediokritetska reprezentacija malo jaca od nas. Odavno nisu bili ovako slabi.

 

Rodri im podiže jedno 60% kvalitet. Ono što donosi im je presudno.

 

Ali jebiga, sistem, poznaju se, pod im je poprilično visoko. Mislim da neće previše daleko, ali ne verujem da će podbaciti.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Drug Crni said:

Inače,da se podsetimo ove legendarne parole iz srca Dalmacije :lol_2:

_aa6x5h8VBXMA8tz7dvow7u3xqkD5CdGIR5qIczO

I da pitam naše drugare iz Hrvatske: je li ovo i dalje aktuelno? :classic_biggrin:


Daleko najveći “odaziv” je bio 2018., sad su se primirili/vratili u svoje rupe, ipak, još uvijek ih ima 😁

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Markoss said:

Bojim se da se Hrvati nece proslaviti, uprkos tome sto se uvek hajpuju

 

Hrvatska je bukvalno olicenje potcenjene reprezentacije - ekipa koja je igrala finale i polufinale na poslednja dva svetska je ovde neki treci favorit za grupu, i 10. favorit za titulu. Smesno. 

Edited by diego
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Pa iako im i ja ne verujem, objektivno gledano, koga bi stavio na peto mesto?

 

Evo Francuska, Portugal, Engleska i Nemacka su cenim vecini top 4, verovatno i ovim redom.

 

Ko ti je peti? Spanija? Italija? Holandija? Belgija? Bukvalno su jaci Hrvati od svih, eventualno da kazes ajde ta Spanija, mada Spanija je bukvalno na Rodrijevu povredu od laganog treceg mesta u grupi, kamoli nesto vise, a Hrvatska ima vise dobrih igraca.

 

Iako opet kazem da su meni u jasnom padu i ne verujem im, razlika izmedju top 4 i ostatka je ogromna.

 

Mislim da su sanse da neko drugi osim ove cetiri ekipe uzme bas male.

Link to comment
Share on other sites

Spanija je meni veci favorit od Engleza, pa i Portugal. Nije samo Rodri, nego i Olmo, Feran Tores... znaju se svi iz mladjih kategorija a jos ih i vodi trener koji ih je vodio u svim mladjim selekcijama Spanije. Hrvatska je sigurno tu negde 4-5. favorit, u nivou sa Englezima. Pa tek onda Nemci, koji su enigma, da nisu na domacem otpisao bih ih, a i ovako tek treba da se dokazu sa novim trenerom.

Edited by diego
Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, McLeod said:

Pa iako im i ja ne verujem, objektivno gledano, koga bi stavio na peto mesto?

 

Evo Francuska, Portugal, Engleska i Nemacka su cenim vecini top 4, verovatno i ovim redom.

 

Ko ti je peti? Spanija? Italija? Holandija? Belgija? Bukvalno su jaci Hrvati od svih, eventualno da kazes ajde ta Spanija, mada Spanija je bukvalno na Rodrijevu povredu od laganog treceg mesta u grupi, kamoli nesto vise, a Hrvatska ima vise dobrih igraca.

 

Iako opet kazem da su meni u jasnom padu i ne verujem im, razlika izmedju top 4 i ostatka je ogromna.

 

Mislim da su sanse da neko drugi osim ove cetiri ekipe uzme bas male.


Po meni se sest reprezentacija izdvaja: Engleska, Francuska, Nemacka, Portugal, Spanija i Italija. S tim da ja iz nekog razloga najvise verujem Portugalu.

 

Tu je jos dva mesta sa QF, i u tom drugom tieru su uz Hrvatsku jos Belgija, Holandija, Austrija, Danska i Ukrajina. Ne vidim ih u QF, iako su po imenima i timu, u vrhu ovog tiera.

Link to comment
Share on other sites

Italija je Italija, ali da se ne zajebavamo, oni i Holandjani su za nokat po imenima jaci od nas. Kakvi crni favoriti. Spanija ima mlad i nedorastao tim na kljucnim mestima, plus niko od tih igraca nije imao neku breakout sezonu. Jamal i Pedri ce biti ultra bitni igraci, a oni su em neiskusni, em su na kraju jedva zavrsili ispred jedne Djirone.

 

Feran Tores 11 golova i 4 asistencije u 42 meca ove sezone. On ce maksimalno biti clan rotacije, a ni Olmo nije zacementiran u 11.

 

Italijani imaju osetno slabiji tim nego kad su duvali u kvalifikacijama skorije.

 

Ja zapravo uopste nisam siguran da su oni jaci od nas, bio bih prilicni optimista da ih dobijamo da smo zajedno u grupi, skroz iskreno.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, McLeod said:

Nekako ne verujem ovim Hrvatima, mada su odigrali bas top protiv Portugala.

 

Ipak, ovo je bas najlaganija grupa za favorite, Albanija bi trebalo da zavrsi sa nulom (mada nekih 0-0 protiv Italijana nije iskljuceno), a ove tri ostale mozda svako svakog dobije, bas je tesko prognozirati prvo mesto.

Kako? Tri boda vjerojatno neće bit dosta za prolaz, a lako se može desit da netko od favorita izgubi dvije utakmice.

@Charles De Ketelaere
Tko je Rukavina?
Vjerojatno si mislio na Baturinu. Uglavnom, pogodio si što nas j..e. Nas što navijamo za Hrvatsku. Pozicija Gvardiola. O toj odluci ovisi sastav i karakteristike cijele zadnje linije. I tko će nam igrati krila. Mada mislim da je na desnom sigurno Majer, a da Kramarić, Perišić i Ivanušec konkuriraju za lijevo.

Edited by Bugl Khan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...