Jump to content

VN Majamija 2024, 5. maj


Radoye

Recommended Posts

image.png

 

Nakon pet trka sezone situacija u sampionatu je vise nego ocigledna - Maks Ferstapen i RBR su apsoluno nedodirljivi, iza njih za zvanje "the best of the rest" veliku borbu vode Ferari i Meklaren sa Mercedesom i Aston Martinom samo pola koraka iza njih. Jedina anomalija bila je trka u Melburnu zahvaljujuci nepredvidjenim okolnostima u vidu lose montirane kocnice na Ferstapenovom bolidu i ostecenog patosa na Cekovom.

Majami je tek odskora ukljucen na kalendar svetskog sampionata, samo dvaput je vozen do sada i oba puta je pobedio upravo Ferstapen tako da su sanse za nekakvo iznenadjenje minimalne. S tim da su dve dosadasnje trke bile prilicno razlicite, prva iz 2022. je bila vozic po stazi na kojoj je asfaltiranje zavrsavano bukvalno u cetvrtak pred trku dok su se timovi vec raspakovali u padoku i na kojoj je preticanje po masnoj i klizavoj podlogi bilo nemoguce, dok je 2023. bila mnogo uzbudljivija jer je Ferstapen zbog kvara bio onemogucen da ucestvuje u Q3 kvalifikacijama pa se morao probijati kroz poredak tokom trke.

Staza u Majamiju nije nesto posebno upecatljiva, tipicna moderna pola ulica pola autodrom gde su glavne atrakcije oko staze a ne na njoj - u ovom slucaju pokusaj da se emulira Monako i njegova luka sa ekskluzivnim jahtama, pa ovde imamo vestacke jahte u vestackoj luci sa vestackom vodom. Zvuci glupo, izgleda jos gluplje ali savrseno opisuje i definise sveopstu povrsnost danasnjeg modernog sveta pokretanog drustvenim mrezama.

Poput prethodne trke u Kini i u Majamiju ce biti sprint vikend.

Pireli je za trku spremio srednji opseg guma C2 - C3 - C4 kao i prethodnih godina.

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2024/Miami.html

Edited by Radoye
  • Like 2
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2024/04/29/red-bulls-rival-make-upgrade-push-five-miami-grand-prix-talking-points/

- Meklaren i Mercedes dolaze u Majami sa prvim velikim apgrejdima sezone. Ferari dolazi sa novim generalnim sponzorom i novom semom bojenja na boidima.

- Logan Sardzent najverovatnije poslednji put vozi u SAD jer se ocekuje da ce ga vrlo brzo u Vilijamsovom bolidu zameniti Mercedesov omladinac Kimi Antoneli.

- Tokom GP vikenda u Majamiju sastace se predstavnici Andretija i FOM da pregovaraju oko uslova za ucesce Andretijevog tima u F1 sampionatu, doduse najverovatnije od svega nece biti nista jer navodno u sledeci Konkord bice upisano ogranicenje na 10 timova...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

FP:

GMq-w4yWgAAuVET.jpeg

Quote

Piastri is piloting a partially upgraded McLaren this weekend after the team rushed a major update package for Miami. Teammate Lando Norris is equipped with the full suite of new parts but struggled, ending up down in 16th.

 

Link to comment
Share on other sites

Nije se Lando mucio vise od ostalih (Max je imao mozda i najvise vidljivih gresaka, tj problema), samo nije zavrsio svoj brzi krug a imao bi bolje vreme od Hamiltona.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sprint kvalifikacije:

GMryCjpWIAAwipl.jpg

 

Maks iznenadjen:
 

Quote

Verstappen was surprised to learn he’d closed out the session with the quickest time after a scruffy lap in what at times looked like a recalcitrant car that came close to putting him in the wall through the chicane.

 

Rikardo iznenadjen:
 

Quote

Daniel Ricciardo says he was surprised to be on the second row for the sprint at the Miami Grand Prix after hitting the wall twice on his way to fourth place in qualifying.

 

Noris razocaran:

 

Quote

An early mistake on his SQ3 lap saw Lando Norris’ hopes of pole position for the sprint disappear in what the McLaren driver called “a big spiral” at the Miami Grand Prix.

 

Lekler zadovoljan:
 

Quote

Charles Leclerc believes he’s put a stop to critical comments about his qualifying form after securing second place on the grid for the sprint at the Miami Grand Prix.

 

Novotarije na bolidima:

https://racer.com/2024/05/03/technical-updates-2024-miami-grand-prix/

 

Quote

McLaren has brought a substantial upgrade to the Miami Grand Prix, while Mercedes and Aston Martin also have a number of new parts.

 

Pored ovih, manje modifikacije i na RBR, RB2, Hasu i Zauberu/Kik/Stejk/Kurcupalcu...

Link to comment
Share on other sites

Lando je imao brzinu čak i za pol poziciju, napravio je dve velike greške, u sektorima 1 i 2 i prosto nije mogao da nadoknadi u sektoru 3.

 

Ovi na F1TV pričaju da crvene gume imaju život samo za jedan hotlap, što je zaista smešno. Verujem da u trci uopšte nećemo imati korišćenje mekih guma među vodećima, a u sprinutu že biti i onih na belim gumama.

 

Inače po mom skromnom mišljenju, sprint vikendi su teška kurčinela, izvinite na mom francuskom...

Link to comment
Share on other sites

Da, Has ovo namerno radi kao taktiku.

 

Ove kazne +5 +10 sekundi nemaju smisla, treba vratiti drajvtru. I ako ne ode da ga odradi unutar dva kruga - crna zastava i zdravo.

Sto se tice starta, obicno se ne kaznjava kontakt u prvoj krivini ili cak i celom prvom krugu - ovde su i Hamilton i Strol zasrali, uhvatili Alonsa u makaze a Lando nastradao ni kriv ni duzan - ali su prosli put u Sangaju kaznili upravo Alonsa za kontakt na startu. Treba stjuardi da se dogovore sami sa sobom oko kriterijuma, ne moze jednom ovako jednom onako, opet pocinje da mirise na stelovanje rezultata kao u Masijevoj sezoni.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Juan Pablo Montoya said:

Po ovome sto pricaju na F1TV, Magnusena ceka opasna kazna i vrlo moguce dovoljno kaznenih poena za suspenziju. 

Ne zna se da li za sutra ili u Imoli.

 

https://www.racefans.net/2024/05/04/stewards-investigating-magnussen-for-unsportsmanlike-behaviour-after-sprint-race/

 

Quote

The Haas driver said his penalties were due to “stupid tactics” in aid of his team mate Nico Hulkenberg.
...
“All the penalties were well-deserved – no doubt about it – but I had to play the game again,” Magnussen told Sky after the sprint race.
 

“I had to just create the gap like I did in Jeddah and start using these stupid tactics, which I don’t like doing,” he said.
 

“But at the end of the day I did my job as a team player and Nico scored his points because I got that gap for him, so Lewis and Tsunoda couldn’t catch him. So not the way I like to go racing at all, but what I had to do today.”

 

Treba kazniti tim. Parkirati oba bolida vec sutra i ne dozvoliti im da startuju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Aston propo u kvalifikacijama ocekivao sam ih u guzvi sa Mercedesom u Q3.

Ostalo sve standard. Bice sutra smor, jedino da opet crkne Maksu nesto pa da malo zakuva stvari...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...