Jump to content

Davis Cup & druga timska takmičenja

zoe Bg

Recommended Posts

EKSKLUZIVNO - Tatjana Ječmenica otvorila dušu: Uzeli su mi tim i - ispali!

Poraz Srbije u plej-ofu za ulaz u Svetsku grupu Bili Džin King kupa (ranije Fed kup) u Kraljevu od Kanade, izgleda da je najteže pao Tatjani Ječmenici-Jevtić, selektoru naše reprezentacije do ovog meča.

Ona je bila na kormilu reprezentacije do 25. novembra, kada je pomalo iznenađujuće smenjena, jer je Srbija prethodno pod njenim vođstvom pobedila u zonskom takmičenju i dobila priliku da se bori za povratak u elitu.

Ako pre pet meseci nije želela da komentariše svoju smenu, sada je potpuno otvorila dušu.

- Posebno bih se osvrnula na način na koji smo moj tim i ja uskraćeni da veoma uspešan posao privedemo uspešno do kraja. Bezazlene tenzije koje su se uvek dešavale u zaista teškim i stresnim mečevima, iskorišćene su neznanjem i neshvatanjem odnosa u sportu predsednika Mirka Petrovića i sekretara Dušana Orlandića, da naprave još veći jaz i još veći problem u timu nego što je on uopšte i bio. Iskreno sam mišljenja da je sve to bio deo mog selektorskog posla i da bih to uspešno prebrodila da mi je data šansa.

Kako se to dogodilo?

- Za smenu sam saznala iz dnevne štampe, očekivala sam bar malu dozu korektnosti da mi se to lično saopšti a ispostavilo se da su ta moja očekivanja bila previsoka.

Za selektora ste izabrani 2014?

- Želim da naglasim da je ova reprezentacija uslovno rasla od početka mog drugog mandata kao selektora Fed kup reprezentacije. Moram da podsetim da su šanse dobile Ivana Jorović, Aleksandra Krunić, Olga Danilović, Nina Stojanović... Od prvog našeg meča devojke su pobeđivale veoma često mnogo bolje rangirane igračice u tom momentu nego što su one bile. Naprimer Hrvatice Konjuh (85) i Vekić (50), Letonku Sevastovu (15)... Dobijale su i timove koje su imale po dve igračice u 100 ili je jedna bila u 100 a druga oko 100, kao što su bile Hrvatska, Poljska, Slovenija...

Šta mislite o porazu u Kraljevu?

- Iskreno, i posle svega što se dešavalo, očekivala sam da se ovakav tim Kanade može i mora proći jer se ovakva šansa ne dobija često. Ali ostaje gorak ukus jer protivnice nisu došle kompletne a i igrale smo na domaćem terenu.

Šta još zamerate?

- Kada je meč sa Kanadom u pitanju, meni je neshvatljivo da je njihova klupa i ceo tim bio borbeniji, motivisaniji, bučniji od našeg tima i na taj način svoje devojke u najtežim trenucima podizala do pobede. Ključna je bila psihološka priprema teniserki koja je bila totalno neadekvatna. Igračice su bile očigledno pod velikim psihološkim pritiskom i time sputane. Mislim da je u ovom meču timska atmosfera sa klupe i nedostatak psihološke rasterećenosti uzeo danak.

Sve tri partije u singlu izgubljene su “za dlaku”, ne bi bilo iznenađenje i da su naše teniserke pobedile?

- Mišljenja sam da su Nina Stojanović i Olga Danilović dale maksimum na terenu ali mi je prosto neverovatno da su sva tri meča izgubljena na jednu loptu i prosto mislim da je izostao onaj “iks” faktor, odnosno borben tim, borbena klupa koja bi u prelomnim trenucima pomogla da devojke postignu psihološku prednost nad rivalkama.

Mislite li da bi ishod bio drugačiji da vi niste smenjeni?

- Ovaj tim pod mojim rukovodstvom nikada nije izgubio od meč od slabijeg ili jednako rangiranog tima a često smo znali da iznenadimo i mnogo bolje rangirane timove. Da sam vodila svoj tim protiv Kanade, verujte da ne bih ni jednog trenutka čekala i da bih posle ovakvog poraza sama podnela ostavku i napustila mesto selektora.

Ko smatrate najodgovornijim za neuspeh?

- Krivo mi je što su neteniski razlozi presudili, što je jedan amaterski prilaz rukovodećih ljudi u TSS sprečio mene i moj tim i oduzeo nam šansu da se borimo za Svetsku grupu koja nam je po svemu pripadala. Onog trenutka kad rukovodstvo Saveza na čelu sa Mirkom Petrovićem nije prepoznalo koncept i plan načina ulaska u Svetsku grupu a pri tom izmišljajući istekle mandate, postavljajući selektora bez objave konkursa nego na burazersko-drugarskim osnovama, u tom trenutku je počeo raspad tima.

Kako to mislite?

- Rekli su mi, smenićemo te jer ti je istekao mandat, a on je istekao godinu-dve ranije. Ja sam već uveliko bila ušla u novi mandat. Na kraju još jednom da ponovim da mi je izuzetno krivo kao teniskom radniku, bivšem reprezentativcu i u dva navrata selektoru Fed kup reprezentacije, što su razlozi koji apsolutno nemaju nikakve veze sa sportom i što su neteniski ljudi oduzeli reprezentaciji Srbije šansu da se plasira u Svetsku grupu.

Srbija će tek dogodine imati novu šansu?

- Evidentno je da devojke koje predstavljaju Srbiju u ovom trenutku nalaze u međuprostoru između zone i Svetske grupe. Prosto ne znam šta je teže, proći grupu i ući u plej-of ili proći u Svetsku grupu ili u toj grupu opstati. To mi još  jednom govori da je ovo bila zaista velika šansa.

Za kraj ključna zamerka:

- Tim koji dobija se ne menja a pogotovo se to ne čini u toku jednog ciklusa takmičenja.

Ječmenica kritikuje i svog naslednika:

- Izjava selektora Vemića da se zahvaljuje teniserkama da su ga izabrale za selektora, a po mojim saznanjima situacija sa igračicama nije bila baš takva, samo pokazuje u kom stanju se nalazi TSS i na koji amaterski način se donose krucijalne odluke. Da li se postavlja i dovodi selektor “da svima bude lepo” ili se od reprezentacije Srbije očekuje rezultat?!

Vrlo zanimljivo..

Intervju preuzet sa:
http://www.zurnal.rs/tenis/wta/111580/ekskluzivno-tatjana-jecmenica-otvorila-dusu-uzeli-su-mi-tim-i-ispali?lang=lat

Meni je izgledalo da Vraneš ima dobar odnos sa igračicama, ali s druge strane čini mi se da je Ječmenica kasnije imala bolje rezultate od njega ako izuzmemo naravno period kad su igrale Ana i Jelena. Nisam baš pažljivo pratila ali rekla bih da je s obzirom na rang teniserki ona bolje umela da izvuče maksimum, iako se sad lomataju po tim drugim i trećim razredima. Možda se i varam.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

Gleda li neko BJK kup? Ja sam pokušavala ali ovaj format mi ne odgovara uopšte, toliko mečeva na gomilu i u isto vreme mi nije uopšte privlačno, plus na dosta mečeva bez komentatora nisam ni sigurna ko su igračice, niti piše trenutni rezultat u bodovima. Možda ću pogledati finale.

Samsonova donela pobedu Ruskinjama.

Fino, svaka cast.

(a i drago mi je jer je Pam Shriver bas onako navijala za Svajcarsku - kako mi  ta zena ide na zivce!)

Igor Andreev selektor.

A Rusi imaju veoma veliku sansu da osvoje i DC za koju sedmicu.

Edited by wwww

Samsonova opet dobila Bencic :bravo:

Ovo sa RTF je stvarno bljak i bas mi je drago sto su pobedile pa neka sviraju i Cajkovskog za kraj, super je :thumbup:

1 hour ago, wwww said:

a i drago mi je jer je Pam Shriver bas onako navijala za Svajcarsku - kako mi  ta zena ide na zivce!)

I meni uzasno! 

:classic_rolleyes:

:puke:

da bi potom izjavio ovo:

Guenthardt: They played really really well & they were absolutely the better team. In the 2nd singles, Samsonova came up with the goods when she needed to & I thought Kasatkina played an excellent match, she basically gave nothing away. They played extremely well & deserve to win

:classic_rolleyes:

kako ljudi ne znaju da gube! Ajde Belinda, ona je igrala, jos uvek je bila pod utiskom, mlad(j)a je, ali ovaj je bre mator, iskusan. On nikako ne bi smeo da daje ovakve izjave!

Fuj!

• Like 2

ne znam koja su pravila za FedCup (da li su ista kao za DC), ali kao da bi im nesto znacilo da su saznali sat vremena pred mec. Belinda je ubedljivo najbolje plasirana igracica od svih njih, u teoriji njoj bi trebalo da bude lakse da igra protiv mlade i neiskusne Samsonove, nego protiv vec etablirane igracice kao sto je Pavljucenkova (je li ona bila ruski  #1?).

te izmene u poslednji cas su specijalitet DC/FedCupa, kao da to vec nismo videli milion puta.

Ali nisu joj doveli Medvedeva maskiranog u zensko pa da su je prevarili. Imali su izbor Pavlicenko ili Samsonova, sta je tu problem spremiti dve taktike? Nije ih bilo 30  pa ne znas za koju se spremas. 

Rusi pametno izabrali Samsonovu (sram ih bilo) jer je dobila Belindu ove godine dva puta. 

• Like 2