Selina Posted May 11 Share Posted May 11 4 hours ago, Constantin said: Ima i tu logike....rajcati = odvesti u raj Ma pusti rajcanje, nije to vise za nas, nego dal jos neko u tvom kraju razume rec reziliti? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted May 11 Share Posted May 11 1 hour ago, Selina said: Ma pusti rajcanje, nije to vise za nas, nego dal jos neko u tvom kraju razume rec reziliti? Slabo...samo stare Nišlije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 11 Share Posted May 11 1 hour ago, Selina said: Ma pusti rajcanje, nije to vise za nas, nego dal jos neko u tvom kraju razume rec reziliti? to je neka grdnja, pridika. A, kuditi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnyDragon Posted May 11 Share Posted May 11 Bistro nisam dugo čuo. U smislu bistre vode... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted May 11 Share Posted May 11 1 hour ago, Div said: to je neka grdnja, pridika. A, kuditi? Sramota....u smislu....ajd nije rezil....Hajde, nemoj da te je sram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted May 11 Share Posted May 11 1 hour ago, Div said: A, kuditi? Kritikovati... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 12 Share Posted May 12 7 hours ago, Constantin said: Sramota....u smislu....ajd nije rezil....Hajde, nemoj da te je sram. Čuo sam ili pročitao negde već i to značenje, evo i na Vokabular.net: Definicija i značenje reči Reziliti (arap.) sramotiti, grditi, ružiti, vređati. Iz mog kraja, ono što sam čuo od starijih ljudi, podrazumevam značenje :grditi, kritikovati 7 hours ago, Constantin said: Kritikovati... Opet, iz mog kraja: Omalovažavati, nalaziti manu. Znam za priče , raspituje se rodbina za momka ili devojku , kadidata za brak, po selu, pa kažu jedni ga(je) hvale(fale) drugi kude, govore loše, manišu. Vidim da po nekim sajtovima reziliti i kuditi navode i kao sinonime, ja ih nikako nisam tako doživljavao, mada, ako zaslužuješ rezil mogi i da te kudim, jedino što bih rezil uputio tebi lično, a pokudu mogu i (ko čovek) iza leđa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 12 Share Posted May 12 5 hours ago, Div said: Čuo sam ili pročitao negde već i to značenje, evo i na Vokabular.net: Definicija i značenje reči Reziliti (arap.) sramotiti, grditi, ružiti, vređati. Iz mog kraja, ono što sam čuo od starijih ljudi, podrazumevam značenje :grditi, kritikovati Opet, iz mog kraja: Omalovažavati, nalaziti manu. Znam za priče , raspituje se rodbina za momka ili devojku , kadidata za brak, po selu, pa kažu jedni ga(je) hvale(fale) drugi kude, govore loše, manišu. Vidim da po nekim sajtovima reziliti i kuditi navode i kao sinonime, ja ih nikako nisam tako doživljavao, mada, ako zaslužuješ rezil mogi i da te kudim, jedino što bih rezil uputio tebi lično, a pokudu mogu i (ko čovek) iza leđa. Da,boldovano bi bio pravi smisao. Primer bi bio recimo da kada majka mene kritikuje za nesto onda moja baba kaze da prestane da me rezili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 12 Share Posted May 12 13 hours ago, JohnnyDragon said: Bistro nisam dugo čuo. U smislu bistre vode... Ja dugo n isam cula prelepe izraze tipa ljupko, drazesno pa i neodoljivo. O raznolikosti i imenima ptica, drveca ili cveca i da ne govorim. Toga ima samo u knjizevnosti. Oci boje razlicka su tamnije plave ochi jer je takav i cvet. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 12 Share Posted May 12 28 minutes ago, Selina said: Oci boje razlicka su tamnije plave ochi jer je takav i cvet. A, oči moje čamparaste boje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 12 Share Posted May 12 Just now, Div said: A, oči moje čamparaste boje? Moje su boje cilibara ili tople su kao da je jantar u njima😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted May 12 Share Posted May 12 4 minutes ago, Selina said: Moje su boje cilibara ili tople su kao da je jantar u njima😀 Meni su na sabajle zelene, kad padne mrak-braon ..... a ovo bi bila @Mama_mia ..... ne znam jel prava strana. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 12 Share Posted May 12 Posto nisam znala da cvetak ramonda postoji sinoc guglah oko tog cvetka pa onda neminovno dodjoh do Pancica i njegove omorike. Prevod na druge jezike za tu omoriku ne postoji, to drvo postoji samo tu i nigde vise, ceo je botanicki svet bio ushicen njegovim otkricem, a uporan je bio, trazio je tu volshebnu omoriku dvadeset godina. Za omoriku se znalo, culo samo iz nekih prica, uglavnom pesama, ali niko nije znao da li to stvarno i postoji. U Nemackoj to drvo zovu srpska smreka, da li je to kasnije kultivisano, kalemljeno, ne znam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted May 12 Share Posted May 12 4 hours ago, Selina said: Posto nisam znala da cvetak ramonda postoji sinoc guglah oko tog cvetka pa onda neminovno dodjoh do Pancica i njegove omorike. Prevod na druge jezike za tu omoriku ne postoji, to drvo postoji samo tu i nigde vise, ceo je botanicki svet bio ushicen njegovim otkricem, a uporan je bio, trazio je tu volshebnu omoriku dvadeset godina. Za omoriku se znalo, culo samo iz nekih prica, uglavnom pesama, ali niko nije znao da li to stvarno i postoji. U Nemackoj to drvo zovu srpska smreka, da li je to kasnije kultivisano, kalemljeno, ne znam, Jedne godine se ovdje kod mene prodavala Panciceva omorika kao sadnica u lokalnoj prodavnici cvijeca i sadnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted May 17 Share Posted May 17 On 5/10/2024 at 12:52 PM, Selina said: Hrvati doslovno prevode razne izvedenice sa nemackog na hrvatski pa tu i tamo bas ruzno i vestacki zvuci. Zrakoplov, zracna luka, vidim da su se sa zrakomlata ipak vratili na helikopter. 1 primer: Rec za predivno povrce kod nas je paradajz. Inace je svuda nesto sa tomato/tomate, pomodore, ali je u Hrvata rajcica, a evo i objasnjnja do koga sam ja licno dosla. Kada je paradajz dosao u Evropu ( Kolumbo i tako to) narod je bio zacudjen, nisu takvo cudo do tada videli, i onda narod u K+K monarhiji dodje do zakljucka da je to verovatno ona cuvena jabuka iz raja pa se paradajz i dan danas u Austriji zove Paradaisapfel, a Hrvati su mrtvi ladni to preveli kao rajcica. Inace skidam kapu hrvatskim jezickim cistuncima za mnoge reci i pojmove jer su tako i nehotice sacuvali i srpski. Kad smo kod povrća, kako stoji stvar sa paprikom? Jug Srbije je poznat po njoj, a koliko znam i Mađari i Amerikanci (pa i Hrvati ) govore bukvalno isto paprika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted May 18 Share Posted May 18 On 5/11/2024 at 6:55 PM, Selina said: Ma pusti rajcanje, nije to vise za nas, nego dal jos neko u tvom kraju razume rec reziliti? Sad pogledah ponovo ovo tvoje pisanje. Mozes li mi objasniti zasto rajcanje nije za "nas"? Bas sam zivo zainteresovan. Nadam se da nije ono sto mislim.🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 18 Share Posted May 18 10 hours ago, Helena said: Kad smo kod povrća, kako stoji stvar sa paprikom? Jug Srbije je poznat po njoj, a koliko znam i Mađari i Amerikanci (pa i Hrvati ) govore bukvalno isto paprika. Paprika je jedina rec iz srpskog koja je obogatila svetske jezike, pa jos ako je iz Leskovca😍 7 minutes ago, Koca Popovic said: Sad pogledah ponovo ovo tvoje pisanje. Mozes li mi objasniti zasto rajcanje nije za "nas"? Bas sam zivo zainteresovan. Nadam se da nije ono sto mislim.🙂 Nazalost ( nasu) , na to sam mislila♥️ Nemacki = die Paprika, francuski = le paprika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted May 18 Share Posted May 18 1 hour ago, Selina said: Paprika je jedina rec iz srpskog koja je obogatila svetske jezike, pa jos ako je iz Leskovca😍 Nazalost ( nasu) , na to sam mislila♥️ Ih @Selina ti si samo malo preko 50 , nije valjda toliko losa situacija. 😔 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted May 28 Author Share Posted May 28 (edited) - rusvaj - zabezeknuti se - talambas - oguglati - nagrabusiti Edited May 28 by Dragan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted June 2 Share Posted June 2 On 5/28/2024 at 10:04 AM, Dragan said: - rusvaj - zabezeknuti se - talambas - oguglati - nagrabusiti Ko ti kaže da se ove reči retko koriste ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted June 2 Author Share Posted June 2 5 hours ago, Constantin said: Ko ti kaže da se ove reči retko koriste ? Posto sam retko u Srbiji mozda se varam, a ovde i na forumima ih retko srecem. :ne zna: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted June 3 Share Posted June 3 Ja ne znam šta je talambas ni kako se izgovara/naglašava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted June 3 Share Posted June 3 (edited) 31 minutes ago, Helena said: Ja ne znam šta je talambas ni kako se izgovara/naglašava. Nešto kao daire, u principu, muzički instrument. Kad neko nešto objavljuje "na sva zvona" ili na talambase. https://www.bh-index.info/prestanite-udarati-u-talambase-i-govoriti-o-vatri-zaustavite-ruse-beograd-i-dodika/ https://www.danas.rs/vesti/politika/ssp-talambasi-na-zlatiboru-egzistencijalna-drama-na-jugu-srbije/ Edited June 3 by Constantin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted June 3 Share Posted June 3 (edited) 1 hour ago, Dragan said: Posto sam retko u Srbiji mozda se varam, a ovde i na forumima ih retko srecem. :ne zna: oguglao.... https://vox92.net/forum/search/?&q=oguglao&quick=1&search_and_or=or&sortby=relevancy isto ti je i sa zabezeknuto i nagrabusiti...ok ovi talambasi, ali i to često čujem.... Edited June 3 by Constantin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted June 3 Share Posted June 3 9 hours ago, Dragan said: Posto sam retko u Srbiji mozda se varam, a ovde i na forumima ih retko srecem. :ne zna: Ja ne bih ni znala neki drugi izraz za oguglati, moze naravno da se to stanje i opise drugim recima, ali je oguglati jedina adekvatna rec za to. Rusvaj je rshum, moze i haos, ali mom srpskoim uhu vise prijaju ove prve dve reci. Isto vazi i za zabezeknuti sebe ili se . Kazu ljudi i zaprepastiti se, kazem i ja, ali je uobicajeno i ovo prvo. Nagrabusiti je i sto nadrljati ili nayebati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts