Jump to content

Oskara dobija...And The Oscar Goes To...

Recommended Posts

Posted

Nije njima bilo ispod casti da glume u serijama, nego tamo nisu bile tolika pare, a sad su i te produkcije ogromne i ozbiljne pare se daju, zato i oni glume.

• Like 1
Posted
17 minutes ago, McLeod said:

Ne slazem se. Kreni unazad i vidi kakvi filmovi su se kreirali.

S tim sto ne treba da bude relevantan Oskar, vec imdb i rotten tomatoes jer to ostaje i godinama posle.

Dali man je u pravu oko jedne stvari ispod, danas su se stvari promenile u smislu da mnogi dobri glumci glume po serijama i imamo poplavu sadrzaja pa to prirodno ili bar naizgled razvodni kvalitet.

Nekad je bilo ispod casti etabliranom holivudskom glumcu da se bakce sa serijama jer je to bio televizijski format, vrlo mali broj izuzetaka je bio.

Ali na stranu to, ako se pogledaju najbolja ostvarenja po godinama, na primer, poslednjih 25 godina 20. veka i prvih 25 godina 21. veka u fajtu, razlika je drasticna.

Vrlo inspirativan post kojem se ima što-šta dodati.

Naime, sve te legendarne filmske zvezde iz prošlih dekada nisu nikakve primadone nego žene i muškarci koji su prodavali svoj status (ugled) raznim brendovima kroz reklame, gostovanja u idiotskim talk-showovima i emisijama tipa onih na MTV- u gde su predstavljali svoje gajbe i sl.

Pri tome treba uzeti u obzir i to što tih ‘60-00’-ih serije nisu ni približno bile u takvoj hiperprodukciji kao danas. Tada je bilo nezamislivo da serije koje ne prođu kritiku dobiju svoju 15. i 20. sezonu, da veliki glumci igraju u nekim besmislenim serija-realytiima a danas svaki krš koji ima svoju (brojnu) publiku - recimo na “Netflixu” - idu do svog potpunog besmisla da ti čak zaboraviš šta se desilo u 1. sezoni.

A “Oskar” je relevantan koliko i IMDB/RT jer je to sve deo jednog tržišta gde veliki studiji ulažu u svoje “projekte”, oni tu kao u laboratorijskim eksperimentima in vivo (publika) vršiš stalne modifikacije trendova iz godine u godinu. Zato sada Oskara dobija PTA za njegov film jer je to aktuelno, plus što je film refleksija parodije stvarnosti u kojoj svi živimo, sudar generacija (recimo, di Kaprio koji na kraju filma uči da uradi selfi dok mu ćerka odlazi na proteste), vampiri koji su uvek bili metafora društvene devijacije gde se manjina suprotstavlja linču gomile, pa čak i ona deca u onom filmu koja razjareno vijaju kreatora(-ku) sopstvenog uništenja (opet stari koji su stvorili monstrume koji su se pobunili protiv svojih kreatora)…

E sad, što se mene tiče, ja sam odavno odbacio ideju da će se pojaviti neki novi Felini, Bergman ili Kjubrik ali nije da autori poput Ari Astera, Kathryn Bigelow, Lantimosa i još nekolicine ne nude i neće ponuditi ono što ja očekujem od filma. Imena novih glumaca (sem par izuzetaka) sam prestao da pamtim ali kao da je to važnije od samog filma kao umetničkog dela.

Posted

Mala zanimljivost: James Cameron, Paul Thomas Anderson i Martin Scorcese su dobili svoje prve rediteljske Oskare za filmove u kojima je glavnu ulogu igrao Leo DIcaprio. Nakon svih filmova koje su snimali, sa kojima su bili nominovani (PTA neverovatnih 14 puta), "morali su" su da snime jedan sa Leom da bi ga konačno osvojili.

Dakle, u bondovskom stilu - pozovi Dicapria zbog Oskara. 

Posted
3 hours ago, Boxy said:

Nije njima bilo ispod casti da glume u serijama, nego tamo nisu bile tolika pare, a sad su i te produkcije ogromne i ozbiljne pare se daju, zato i oni glume.

Jeste to bio aspekt, ali nije bas potpuno tacno. Na primer, sredinom devedesetih je honorar bio 10ak miliona za glavne glumce, a u isto vreme je Sajnfeld zaradjivao milion po epizodi. 

3 hours ago, melankolic said:

Vrlo inspirativan post kojem se ima što-šta dodati.

Naime, sve te legendarne filmske zvezde iz prošlih dekada nisu nikakve primadone nego žene i muškarci koji su prodavali svoj status (ugled) raznim brendovima kroz reklame, gostovanja u idiotskim talk-showovima i emisijama tipa onih na MTV- u gde su predstavljali svoje gajbe i sl.

Pri tome treba uzeti u obzir i to što tih ‘60-00’-ih serije nisu ni približno bile u takvoj hiperprodukciji kao danas. Tada je bilo nezamislivo da serije koje ne prođu kritiku dobiju svoju 15. i 20. sezonu, da veliki glumci igraju u nekim besmislenim serija-realytiima a danas svaki krš koji ima svoju (brojnu) publiku - recimo na “Netflixu” - idu do svog potpunog besmisla da ti čak zaboraviš šta se desilo u 1. sezoni.

A “Oskar” je relevantan koliko i IMDB/RT jer je to sve deo jednog tržišta gde veliki studiji ulažu u svoje “projekte”, oni tu kao u laboratorijskim eksperimentima in vivo (publika) vršiš stalne modifikacije trendova iz godine u godinu. Zato sada Oskara dobija PTA za njegov film jer je to aktuelno, plus što je film refleksija parodije stvarnosti u kojoj svi živimo, sudar generacija (recimo, di Kaprio koji na kraju filma uči da uradi selfi dok mu ćerka odlazi na proteste), vampiri koji su uvek bili metafora društvene devijacije gde se manjina suprotstavlja linču gomile, pa čak i ona deca u onom filmu koja razjareno vijaju kreatora(-ku) sopstvenog uništenja (opet stari koji su stvorili monstrume koji su se pobunili protiv svojih kreatora)…

E sad, što se mene tiče, ja sam odavno odbacio ideju da će se pojaviti neki novi Felini, Bergman ili Kjubrik ali nije da autori poput Ari Astera, Kathryn Bigelow, Lantimosa i još nekolicine ne nude i neće ponuditi ono što ja očekujem od filma. Imena novih glumaca (sem par izuzetaka) sam prestao da pamtim ali kao da je to važnije od samog filma kao umetničkog dela.

Sa strane produkcije, marketinga i industrije si u pravu, ali nisam pricao o tome, vec o percipiranom kvalitetu od strane fanova. Ja mogu da se slazem ili ne slazem sa ocenama filmova, ali je jasno da kad prodjes kroz naslove koji su prodefilovali u poslednje dve decenije proslog veka, imas mnogo trajniji percipirani kvalitet nego danas.

Danas imas hajp koji mozda neki film izdigne trenutno, ali on vrlo brzo zamre. Naravno, ima i do toga da se danas snima mozda i 10 puta vise, da je ponuda samim tim mnogo sira i da ima dosta low budget filmova gde ces videti i dobru glumu i interesantnu pricu. Plus izdizanje kvaliteta u drugim delovima sveta, pa tako recimo skandinavski triler/krimi filmovi i serije imaju ozbiljnu fan bazu, da ne pricam o korejskim/japanskim serijama. Ali ako pricamo o globalu i Holivudu, filmovi se prave da bi napravili finansijski uspeh i u tom smislu jesu prosecno uspesniji nego ranije, ali kvalitet trpi.

Mozes cak i sa vestackom inteligencijom to da proveris ako te mrzi da ides rucno na imdb ili rotten tomatoes i izlistas top 3 filma iz svake godine po ocenama. Onda pogledas prosecnu ocenu i napravis top 50 u poslednjih 50 godina. Onda uporedis ko je bolji.

Garantujem da je najbolja godina 1994, i to debelo, kao i da u gornjoj polovini je odnos mozda cak i 2:1 u korist proslog veka. Znaci 17-8. Ali ako i razlika nije tolika, sigurno ima vise top godina iz proslog veka.