JPM Posted yesterday at 01:46 PM Share Posted yesterday at 01:46 PM 1 minute ago, McLeod said: Da, samo sto ta osoba vidi mene tada i mozda nikada vise. Mene ne kosta nista, ako vidim da se neko plasi/stresira zbog mene, ne kosta me nista da se pomerim, a toj osobi znaci. Tvoj potez je za poštovanje i svakako ćeš pomoći jednoj istraumiranoj osobi da ne doživi dodatni stres, da bi samo možda par ćoški kasnije na nekom mestu stajao neko od 210 cm i 150 Kg. Ne rešavaš problem tako. Osoba koja se a priori plaši situacije mora sama sa tim strahom da se suoči. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted yesterday at 01:53 PM Share Posted yesterday at 01:53 PM (edited) Znam, ali nece ga resiti dok ona sama ne odluci da ga resi, ili ne moze da ga resi. Ja joj ne pomazem tako sto stojim tu i plasim je. Samo cinim situaciju gorom. Inace, to sam poceo da radim kad sam jednom primetio, ima verovatno desetak godina od toga, da je neka devojka umesto da prodje pored mene u zgradu odabrala da umesto toga obrne ceo krug oko bloka koji je generalno ceo lose osvetljen i vratila se iz suprotnog smera posle 6-7 minuta, tako sam i provalio i shvatio da nije smela da prodje pored mene. Kada je prvi put prosla samo je skrenula levo umesto da ide pravo i nije delovalo neprirodno, ali kada se potom pojavila iz suprotnog smera shvatio sam u cemu je problem i pomerio sam se. Edited yesterday at 01:54 PM by McLeod 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted yesterday at 02:00 PM Share Posted yesterday at 02:00 PM Suočavanje sa iracionalnim strahom je najteža stvar za svakog čoveka ali jedino daje jasne rezultate. Potrebno je da ta devojka mnogo puta prođe pored takvih kao što si ti, da joj se ništa neprijatno ne desi i to će joj pomoći. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted yesterday at 02:05 PM Share Posted yesterday at 02:05 PM Dobro, @JPM ne savjetuješ valjda da @McLeod namjerno plaši djevojke u mraku i tako sprovodi terapiju izlaganja. To se, ako postoji problem, sprovodi uz podršku psihoterapeuta. S moje strane, pohvala Mc-u za postupke u ovim situacijama. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted yesterday at 02:06 PM Share Posted yesterday at 02:06 PM Ti si u pravu, ali recimo i moja devojka zna da bude anksiozna. Recimo plasi se pasa koji su veliki i koje ne zna. Sa mojim psom i psom moje sestre (koji je inace svajcarski ovcar i kad skoci na tebe lagano moze da te obori) se igra bez problema i ne plasi se, ali zbog nepoznatih pasa izbegava da seta sama po parku i Sumaricama. To sto joj ja kazem slobodno setaj, mala je verovatnoca da te pas napadne njoj nista ne znaci. Niti ce tako resiti problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 02:07 PM Share Posted yesterday at 02:07 PM (edited) Ja ne verujem šta ti pišeš... Nije to nikakav iracionalan strah već (najčešće) svestan izbor da se distancira od potencijalno neprijatne/opasne situacije za nju. Uopšte nije poenta da prođemo 10 puta pored likova u mraku i da nam se ništa ne desi, jer 11. put nažalost može da se desi. Mek to kapira i postupa ispravno. @JPM Edited yesterday at 02:07 PM by DameTime tag 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted yesterday at 02:07 PM Share Posted yesterday at 02:07 PM 6 minutes ago, JPM said: Suočavanje sa iracionalnim strahom je najteža stvar za svakog čoveka ali jedino daje jasne rezultate. Potrebno je da ta devojka mnogo puta prođe pored takvih kao što si ti, da joj se ništa neprijatno ne desi i to će joj pomoći. Kako razlikujemo racionalan strah od iracionalnog? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted yesterday at 02:08 PM Share Posted yesterday at 02:08 PM 1 minute ago, Mina D. Harker said: Dobro, @JPM ne savjetuješ valjda da @McLeod namjerno plaši djevojke u mraku i tako sprovodi terapiju izlaganja. Gde sam to napisao? Poenta je da ta sama devojka mora da se suoči sa svojim strahom. Ja sam se tako suoćio sa strahom od ujeda pasa, nakon što me je pas ujeo kad sam bio mali. Umesto da zaobilazim svakog psa kog sretnem na ulici, ja sam odlučio da prolazim direktno između njih. 1 minute ago, Malkolm Brogdon said: Kako razlikujemo racionalan strah od iracionalnog? Racionalan je strah u situacijama koje jasno pokazuju potencijal opasnosti. Iracionalan je ako sam izmisliš opasnost koja realno ne postoji. Ako te neka situacija istrigeruje. 2 minutes ago, DameTime said: Ja ne verujem šta ti pišeš. Verujem. A koji je razlog, to valjda ti znaš. Šta ću... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted yesterday at 02:12 PM Share Posted yesterday at 02:12 PM 2 minutes ago, JPM said: Racionalan je strah u situacijama koje jasno pokazuju potencijal opasnosti. Iracionalan je ako sam izmisliš opasnost koja realno ne postoji. Ako te neka situacija istrigeruje. Pa potencijal opasnosti postoji da te neko napadne na ulici, bilo pas, bilo covek koji je duplo veci od tebe. Iracionalno bi bilo da pomislim da cu da umrem od ogrebotine, ne i da ce copor pasa da me napadne na ulici. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 02:14 PM Share Posted yesterday at 02:14 PM (edited) Racionalni vs. Iracionalni strahovi Postoje: - opasne situacije kojih se osoba ne plaši (jer ne uviđa njihovu stvarnu opasnost) - situacije kojih se osoba plaši a te situacije uopšte nisu opasne (tzv. iracionalni strahovi) - opasne situacije kojih se osoba zaista plaši (tzv. racionalni strahovi) Primeri iracionalnih strahova: strah od javnog nastupa, strah od odbacivanja i kritike, strah od zatvorenog ili otvorenog prostora, strah od odvajanja od određene osobe ili grupe, strah od bolesti od koje osoba ne boluje, strah od goluba, bubašvabe i drugih bezopasnih objekata, strah od neuspeha, strah od uspeha, strah od igle itd. Stvar sa iracionalnim strahovima je što oni, jelte, nemaju uporište u stvarnom iskustvu, već osoba zamišlja najgore scenarije (tzv. katastrofiziranje). Zbog toga se u tim slučajevima koristi tehnika izlaganja, pa recimo nekom ko se plaši javnog nastupa terapeut daje kao vežbu da se izlaže javnim nastupima. Da vidi šta je to najgore što može da se desi. Devojku koja je npr. napadnuta u mračnom haustoru terapeut sigurno neće slati da se još 10 puta prošeta tamo, jer se kod nje ne radi ni o kakvom iracionalnom strahu + bi doživela retraumatizaciju. Tom ko je pošalje da to radi bi trebalo oduzeti licencu. Svakako da bi ona trebalo da ode kod terapeuta, kako bi se rešio PTSD (koji verovatno može da razvije) i kako bi bila bolje. Kod nas ostalih (koje nismo imale takvo iskustvo), je reč isključivo o proceni rizika. Edited yesterday at 02:22 PM by DameTime dopuna 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted yesterday at 02:14 PM Share Posted yesterday at 02:14 PM Just now, Malkolm Brogdon said: Pa potencijal opasnosti postoji da te neko napadne na ulici, bilo pas, bilo covek koji je duplo veci od tebe. Iracionalno bi bilo da pomislim da cu da umrem od ogrebotine, ne i da ce copor pasa da me napadne na ulici. Ne možeš tako da živiš svoj život. To bi bio život u konstantnom strahu. Jednostavno, nekad opasnost postoji jasno, nekad je samo u tvojoj glavi. Nego dobro. Mekov potez je, kao što sam rekao, promišljen i za pohvalu, ali u konačnici nije pomogao toj devojci koja je istraumirana nekim događajem i treba sama sa time da se izbori. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted yesterday at 02:18 PM Share Posted yesterday at 02:18 PM Pa ne, ja sam malo karikirala, @JPM, ali ono ispada neka se svako drži svojih pozicija, nije na osobi A da čuva osobu B od sebe i strahova osobe B kad je jednostavnije i ljudskije "čitati" situaciju i skloniti se. I ja bih voljela da ljudi ne udaraju u mene umjesto da se mimoiđemo na trotoaru, ali pošto pametniji popušta (doubt x) a i nemam prsa od čelika (for sure), ja se sklonim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted yesterday at 02:24 PM Share Posted yesterday at 02:24 PM 7 minutes ago, JPM said: Ne možeš tako da živiš svoj život. To bi bio život u konstantnom strahu. Jednostavno, nekad opasnost postoji jasno, nekad je samo u tvojoj glavi. Nego dobro. Mekov potez je, kao što sam rekao, promišljen i za pohvalu, ali u konačnici nije pomogao toj devojci koja je istraumirana nekim događajem i treba sama sa time da se izbori. Pa da, a ovde opasnost ocigledno nije samo u glavi. Ne mislim konkretno na mekov primer nego generalno. Licno znam 4 devojke koje su dozivele napad / pokusaj napada na ulici, sto zbog pljacke sto zbog seksualnog zlostavljanja. I to su price koje su te devojke podelile, vrlo moguce da ih ima jos u mom okruzenju a da ja to ne znam. Tako da ta prica o iracionalnom stragu ni najmanje ne pije vodu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted yesterday at 02:48 PM Share Posted yesterday at 02:48 PM @Malkolm Brogdon @DameTime @Mina D. Harker da ne ispadne da nekog ignorisem, procitao sam sta ste pisali, samo nemam sta da dodam. Svako dobro. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted yesterday at 05:24 PM Share Posted yesterday at 05:24 PM 3 hours ago, Malkolm Brogdon said: Pa potencijal opasnosti postoji da te neko napadne na ulici, bilo pas, bilo covek koji je duplo veci od tebe. Po toj logici je strah od prelaska ulice racionalan jer jelte uvek postoji potencijal da neka pijana budala projuri i pokupi te na pešačkom. Pa se niko od nas ne boji da pređe ulicu. Ali je oprezan kad to radi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 05:33 PM Share Posted yesterday at 05:33 PM 8 minutes ago, Eddard said: Po toj logici je strah od prelaska ulice racionalan jer jelte uvek postoji potencijal da neka pijana budala projuri i pokupi te na pešačkom. Pa se niko od nas ne boji da pređe ulicu. Ali je oprezan kad to radi. Ne, to je oprez tj. procena rizika. Ako čuješ da je na nekom pešačkom par ljudi "pokupljeno", onda bi mogao da se razvije i strah. U svakom slučaju jeste racionalno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted yesterday at 07:47 PM Share Posted yesterday at 07:47 PM Strah od prelaska ulice svakako nije racionalan. Ako gledaš koje situacije apsolutno ništa ne mogu da ti naude NIKAD, NI POD KOJIM USLOVIMA, plašićeš se i da sedneš na WC šolju. Onaj ko oprezno prelazi ulicu, nema razloga da se toga plaši. Isto tako, ovo što je napisao @Malkolm Brogdon da razjasnim šta sam ja hteo reći, nije neracionalan strah ako si svestan da ti se u nekoj situaciji nešto može desiti loše, da li zbog ranijeg iskustva ili zbog čiste logike. Ali jeste neracionalno ako u svaku sličnu situaciju uđeš u panici da će ti se to loše sigurno desiti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago (edited) Malo ste iskarikirali situaciju, to o čemu pišete bi više naginjalo ka fobiji, da neko ne može ni da izađe na ulicu zbog nekog straha. Odnosno da osobu to na bilo koji način sprečava da normalno funkcioniše. Ja sam oprezna gde se krećem i kada (iako apsolutno smatram da bi trebalo da imam pravo da prođem pored lika u mračnom haustoru u kraćoj ili dužoj suknji ili kako god, bez da budem u riziku da doživim neku neprijatnost ili nasilje), što ide iz određene bojazni (jer znam šta se ženama dešava). Da sretnem nepoznatog lika od 2 m i 100+ kg u mraku verovatno bih se i uplašila, ali me sve to ne sprečava da svakodnevno funkcionišem u svetu. Edited 18 hours ago by DameTime 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 4 hours ago Share Posted 4 hours ago Moraću ja da se borim i za muška prava Ovo je jezivo, ali baš jezivo. Žene treba međusobno da se podržavaju i pomažu, ali ovo prebacivanje u virtuelni diskurs (gde je još sve anonimno) je baš problematičan. Pritom ovi opisi (debeo, ima V izraz na glavi???), za šta je to tačno bitno? Nadam se da je fake. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts