Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted (edited)
2 hours ago, JPM said:

Inače čista psihologija, muškarci vole kad ih žene smatraju za neke jake likove, njihove spasioce. Nezavisno od toga da li su zapravo jaki ili su mamini sinovi 🙂 

Pa naravno da vole, kad ih društvo (patrijarhat) uči tome od malih nogu. Kao što patrijarhat uči žene da gledaju u muškarce kao u spasioce, decision makere, one "racionalnije" u odnosu... 

E sad, koliko god da je žena nezavisna, ona će i dalje tražiti partnera kog smatra snažnim i sposobnim. I taj odnos je prilično linearan - što je žena sposobnija, traži sposobnijeg partnera. Niko ne želi da deli život sa osobom koju treba da "nosi na grbači".

18 hours ago, Mina D. Harker said:

Kako ja to vidim, ovo je direktna posledica uticaja Andret Tatea (i drugih sličnih likova koji su dobili mesto u javnom prostoru), kao i rasta popularnosti manosphere kulture.

Edited by DameTime
Posted

Naravno sa smo svi mi u nekoj meri robovi sopstvenog odgajanja i drustva oko nas. Zato se i promene dešavaju jako sporo i mukotrpno.

Stvar je, logučno, u odgajanju, u oblikovanju stavova i razumevanja društvenog položaja muškarca i žene. Međutim, verovatno niti ima dovoljno dobre volje niti ima dobrog plana, tamo gde volja postoji, niti je pak to lako ostvariti u kratkom periodu. Potrebna je potpuno reoblikovanje uma i muškaraca i žena. Nemali broj upravo žena je taj koji nema nikakav problem sa time da su muškarci ti koji treba da zarađuju (da donose lovinu u dom) a da žene imaju ulogu odgajivača (domaćica). I dalje je mali broj, procentualno, žena, koje se uklapaju u poslovni sistem vrednosti koji baštini osobine tipične muškarcima. Sad, koliko to ima veze sa ravnopravnošću polova toliko ima veze i sa prirodnim preferencijama jednih u odnosu na druge.

Ovo što je Mina objavila je verovatno i posledica društvenih promena i izumiranjem liberalnog društva kao ideje. Ponovo je sve jača ideja nacionalnih društava, a samim tim i povratak na te neke tradicionalne norme, imamo i jačanje čistog fašizma i ksenofobije u poslednjim decenijama. Mladi umovi posebno su osetljivi na takve stvari.

I sad ti treba da u suštini doneseš jednu građansku odluku o stvaranju ravnopravnog, fer društva, a nisi ni siguran u preferencije samog društva niti u dobre namere (štaviše) političkih elita.

Posted
16 minutes ago, DameTime said:

što je žena sposobnija, traži sposobnijeg partnera. Niko ne želi da deli život sa osobom koju treba da "nosi na grbači".

Dočim se obrnuta situacija ne zove "nošenje na grbači" nego

1. Ljubav

2. Sponzorstvo

3. Sasvim normalno

...od prilike do prilike.

Posted
5 minutes ago, fancy said:

Dočim se obrnuta situacija ne zove "nošenje na grbači" nego

1. Ljubav

2. Sponzorstvo

3. Sasvim normalno

...od prilike do prilike.

Šta da ti kažem, na svemu tome možeš da zahvališ patrijarhatu.

Posted

Ja sam dosta često primećivao baš kontra situaciju. Naime, da prosvećena, veoma sposobna žena za partnera izabere neku budalu, valjda da ne bi imala problem sa odlučivanjem u vezi, a viđao sam i kontra situacije, da uspešni muškarci imaju za žene upravo neke osobe čiji je vrhunac životne ambicije da rodi dete.

Sve je to od slučaja do slučaja, ne može se doneti generalni zaključak.

Posted

Stvar je u obrascima ponašanja, koji se usvajaju pod uticajem patrijarhalnog vaspitanja - i kod devojčica i kod dečaka. U tim obrascima leži odgovor na pitanje zbog čega ta sposobna žena za partnera odabere nesposobnu budalu.

Trenutno čitam knjigu "Žene su besne" autorke Jennifer Cox, koja se bavi upravo temom ženskog doživljaja besa. Taj bes se najčešće ne ispoljava niti komunicira, jer nas patrijarhat uči da ćutimo i potiskujemo ga. 

Posted
18 hours ago, Mina D. Harker said:

Nema sanse da je ovako u realnosti, mora da je omasen uzorak, ne moze Tate ili bilo koji Jutjuber da utice toliko na neku generaciju. Moje misljenje iz anegdotalnih primera je da se kao po obrascu svaka generacija popravlja u pogledu bracnih odnosa. Silent likovi gde su nase babe obicno zavrsavale 4 do 8 razreda skole, uglavnom domacice sa sela do momenta industrijalizacije, zatim bumeri gde zene vec hvataju priljucak sa visim obrazovanjem i ukljucivanjem u privredne tokove, X generacija koja je mozda malo losija od Milenijalaca, i onda Milenijalci gde ja licno kroz dosta primera vidim znacajno vise jednakosti i u obrazovanju, zaposljavanju, platnim razredima i jednakosti u braku. 

Dobar primer su rezultati onog ispitivanja da 42% boomerskih oceva nikad nije promenilo pelenu detetu, dok je to samo 3%kod Milenijalaca. Na izgled jako naivan, a za pravo jako mocan pokazatelj. 

Sto se tice ovih malih Zedara, stvarno ne znam koliko % brokoli frizurice je vec uslo u brakove, ali sve i da x% njih misli da zena treba da se povinuje muzu u braku, uveren sam da ni 15% njih nece smeti da praktikuje takve stavove uzivo.

• Like 1
Posted
11 minutes ago, DameTime said:

U tim obrascima leži odgovor

Kako kad je baš obrazac takav da kaže da žena treba da zavisi od muškarca a ne obrnuto? Ja više mislim da je tu u pitanju nešto drugo. Takve žene, koje su isplivale u patrijarhatnom društvu, pre svega se to ogleda u poslovnom uspehu, je li, jer je on najmerljiviji u moderno doba, pre će izabrati nekoga ko se neće suprotstavljati njenim ličnim interesima. Ili ti, prosto rečeno, ona je ta koja autoritativno odlučuje o svom životu a ovaj joj eventualno treba za priplod, kada to njoj bude odgovaralo. Isto kao i u obrnutom slučaju, žena se tada smatra samo za nekog ko ceo život treba da posveti isključivo deci i da ne treba imati nikakve ambicije van toga.

Dakle isto ti je to. Jedan je dominantan u vezi. Tačno je da je muškarac češće u toj ulozi, ali je model ponašanja isti.

Posted
7 minutes ago, JPM said:

Kako kad je baš obrazac takav da kaže da žena treba da zavisi od muškarca a ne obrnuto?

Obrasci ponašanja koje patrijarhat podstiče ne uključuju samo finansijsku zavisnost žene od muškarca. Vrlo je značajan element nemoj da se žališ, on je muškarac, neće on sad da se menja zbog tebe, znaš da su muškarci manje emocionalno zreli od žena itd.

Posted
Just now, DameTime said:

Obrasci ponašanja koje patrijarhat podstiče ne uključuju samo finansijsku zavisnost žene od muškarca.

Nisam ni rekao da je samo u finansijama trik, i naveo sam na šta sam mislio. Takve žene koje su isplivale u "muškom" svetu su daleko odlučnije i sigurnije u tome šta žele a šta ne žele u svom životu, i onda biraju mlakonju koji neće praviti probleme nikad. To je isti šablon dominacije kakav pokazuju i dominantni muškarci, samo što je, slažem se, ređi primer.

Vrlo mi je važno da se razumemo, @DameTime, u onome na šta ja ovde bacam akcent. Dakle, žene koje su poprimile osobinu koje projektuju uspeh u muškom svetu, poprimile su sa njima i "tlačiteljske" osobine muškaraca. Na isti način dominiraju kada su u situaciji koja im to dozvoljava.