alberto.ascari Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 1 hour ago, Jonnhy Clash said: Remek delo Vašar 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonnhy Clash Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 33 minutes ago, alberto.ascari said: Vašar Legitimno je da tako mislis. Ipak ne razumem po cemu je Sagrada familija lepsa ili znacajnija od hrama Vasilija Blazenog. Ali dobro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironside Posted August 1, 2019 Author Share Posted August 1, 2019 On 7/26/2019 at 7:08 PM, Jonnhy Clash said: Legitimno je da tako mislis. Ipak ne razumem po cemu je Sagrada familija lepsa ili znacajnija od hrama Vasilija Blazenog. Ali dobro. Iako si repliku uputio kolegi Ascariju, (koji je replicirao na već pretjerane replike), osjećam se pozvanim odgovoriti zašto je vážený pan bio u pravu, kad je odgovorio "Vašar". Katedralu, (zapravo arhiepiskopalnu crkvu - ne znam odakle taj novokomponovani termin 'hram') Sv. Vasilija blaženog i Sagrada Familiju dijeli više od 350 godina, (ove godine je SF dobila gradjevinsku dozvolu, a sumnjam da je "remek - delo" dvojca Barma - Postnik - Jakovljeva ikad dobila taj certifikat), pa se te arhitekture ne mogu ni po čemu uspoređivati. Barma i Postnik su možda bili talentirani provincijski graditelji (ako su uopće postojali, a da nisu proizvod ruske fantazije). Antoni Gaudí je bio izuzetno talentiran majstor struke i začetnik španjolskog/katalonskog modernizma, koji je raskrstio sa historicizmom (obožavanog od Francisca Franca), a Gaudíjeva La Pedrera je meni i ne samo meni značajnija od Sagrade, no sada dolazimo do najznačajnijeg i najbitnijeg aspekta ovog diskursa: Gaudí je bio prethodnik trostruke simbioze: projektant - investitor - izvođač, a to je u graditeljstvu (složit će se s mnome ostale kolege), sveto trojstvo, važnije od onog iz Novog Zavjeta. Teško je to shvatiti nekome izvan religijsko tko je rastao izvan - nacio - političkog narativa. Kitsch su, kao termin, izumili Bavarci, sedinom devetnaestg stoljeća, kao odgovor na gadariju histroricizma. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kinik Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 ... https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Savior_on_Blood ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 Mogu li i mostovi ovdje? Imponzantna skalamerija. Gornjim dijelom prolaze tramvaji i vozovi ali i ljudi setaju. Izmedju podnih ploca ima razmaka pa pogled na dole izaziva vertigo. https://en.wikipedia.org/wiki/Dom_Luís_I_Bridge Ovaj se dugo nije odvazio ili nije nakupio dovoljno priloga da bi skocio, a meni dodijalo cekati da gledam kako ce se mamlaz razbiti o vodu pa ne znam je li na kraju skocio ili nije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironside Posted August 17, 2019 Author Share Posted August 17, 2019 (edited) Mostovi su fantastični; Portugal je čuven po istima, o UK, posebice Škotskoj, da ne govorimo. Prošlo ljeto sam upravo u Španjolskoj posvetio pažnju njihovom inženjerskom duhu (kad su mostovi u pitanju). No, kako mostovi, vijadukti et al., strogo gledajući nisu arhitektura, iako genijalnost konstruktera često potpada u umjetnost, obožavam gledati njihova čudesa. Arhitekti bi bili kljasti bez gradjevinaca i vice versa. Kad se umorim, ali zaista umorim, odem vlakom/vozom do Liège na kolodvor i uživam u Calatravinom geniju. Evo, HB, Calatravinog mosta - Jerusalem: užitak za oči i mozak. Edited August 17, 2019 by ironside 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kinik Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 ... Santiago Calatrava je pravo cudo! https://calatrava.com/projects.html?all=yes ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran59 Posted October 12, 2019 Share Posted October 12, 2019 Nadsam se da sam potrefio temu... No, ako i nisam, ovo je odlicno: 500 Years Later, MIT Proves That Da Vinci's Bridge Design Works citav clanak: https://www.popularmechanics.com/technology/infrastructure/a29426711/da-vinci-bridge/?utm_source=pocket-newtab Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Tuzla, BiH Jos je ljepsa s prednje strane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Kao jezeva kucica....mogu samo da uzdisem....a bas bi mi ovako nesto trebalo....pogledajte unutrasnjost...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted November 26, 2023 Share Posted November 26, 2023 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts