TB Told Posted Thursday at 10:16 PM Posted Thursday at 10:16 PM 8 minutes ago, Kooineeperk said: Sto se tice razvoja igraca i ta Mega koju pominjes bi trebala da igra barem FIBA CL. Da nije menadzerski klub. Ovako, laganica, dovoljno talenta da ne mogu nikada da ispadnu iz ABA1, nabijanje statistike najperspektivnijim grlima u ergeli, sve to uz ne puno troskova ostajanja u regionu (jer bolje je platiti ekipi kupanje na egzoticnim lokacijama i sparingovanje sa koledzima nego igranje takmicarskih utakmica u Evropi). I opet nisam dobio neki konkretan odgovor, ideju, misao, naznaku makar, kako zamisljate nacionalnu ligu (osim da Covic nema veze s njom). Ili zamisljate da nacionalnu ligu ne treba imati uopste? Mislim... ako to zamisljate... idite gledajte NBA ali tamo nece biti nekih novih Jokica, Jovica, Topica. Mladje selekcije ce nam opet zavrsiti u B diviziji a seniorska ce biti na nivou reprezentacija iz ex-Yu regiona. I ta takva Mega je zaslužna za pola igrača u reprezentaciji i takmičarski je uspešnija od bilo kog srpskog kluba koji nije Zvezda i Partizan u poslednjih 15 godina. ABA liga je sasvim dovoljna kao nacionalna liga, prefiks "srpska" u konktekstu stvaranja igrača i razvoja košarke ne znači ništa. Sasvim dovoljno srpskih klubova igra ABA, a neki poput FMP su čist višak. 5
Kooineeperk Posted Thursday at 10:48 PM Posted Thursday at 10:48 PM 11 minutes ago, TB Told said: I ta takva Mega je zaslužna za pola igrača u reprezentaciji i takmičarski je uspešnija od bilo kog srpskog kluba koji nije Zvezda i Partizan u poslednjih 15 godina. Jeste. Dok je Miska mozda ce i biti tako. Jer svi potrce kod njega, znajuci da ce se najbolje preko njega prodati. Kad Miska vise ne bude pokusacemo da pravimo neki novi Vrsac, FMP (jer posle Zvezde i Covica van tog FMPa to nije isti FMP), itd... ali bice kasno. 11 minutes ago, TB Told said: ABA liga je sasvim dovoljna kao nacionalna liga, prefiks "srpska" u konktekstu stvaranja igrača i razvoja košarke ne znači ništa. Sasvim dovoljno srpskih klubova igra ABA, a neki poput FMP su čist višak. ABA liga nije nacionalna liga. Ne samo sto nije nasa, nego ne moze biti ni slovenacka, ni hrvatska ni bilo cija nacionalna liga. Od takve ideje su odustali i Litvanci. Na vreme, rekao bih. Mi uvek moramo da se pravimo pametni i da radimo nesto sto je ocigledno kontra od onoga sto su drugi uspesno uradili... Uostalom, ne znam kako moze iko da smatra jednu privatnu regionalnu ligu kao zamenu za nacionalnu ligu. Toga nema apsolutno nigde. OK, ima u Emiratima, u klubu koji je juce poceo da igra kosarku i vec im je ispod casti da igraju ligu Emirata vec igraju ABA i EL. Jebe im se za onih par klubova koji kao pikaju neki basket u lokalu. E ako to hocemo hocete, onda tako recite. Pa kad hulja zglajzne, slavina se zavrne, a neki novi kazu "cekajte, sve je u kurcu u drzavi, imamo mi i vecih prioriteta od blizanaca" videcemo sta ce biti onda (@goldberg bcd cita ovo i place od srece, misleci da je jednog forumasa izveo na pravi put, ali nije, mi mislimo prilicno isto samo ja ne pisem o tome na svakoj temi 🙂).
Kooineeperk Posted Thursday at 11:08 PM Posted Thursday at 11:08 PM A gle zalizanog demagoga sto baca fore po X-u... Kako se proserava... Izabrali su pare i EL! Zabole njih za ABA. Verujem da oni (barem ovi iz KKCZ, KKP) u sebi i navijaju za to da ne igraju ABA i da se manje lomataju na putovanjima.
goldberg bcd Posted Thursday at 11:30 PM Posted Thursday at 11:30 PM 35 minutes ago, Kooineeperk said: Pa kad hulja zglajzne, slavina se zavrne, a neki novi kazu "cekajte, sve je u kurcu u drzavi, imamo mi i vecih prioriteta od blizanaca" videcemo sta ce biti onda (@goldberg bcd cita ovo i place od srece, misleci da je jednog forumasa izveo na pravi put, ali nije, mi mislimo prilicno isto samo ja ne pisem o tome na svakoj temi 🙂). Pa dobro, ti znas da ja o tebi imam visoko misljenje, ali to sad nije tema. Ono sto je tema je da se populisti koje vode nasu kosarku i javnost koja kusa taj populizam kao da je voda u pustinji nemaju za cilj stvaranje nekog normalnog takmicenja nego ligu koja ce: 1. Biti SRPSKA, NAŠA, a ne tamo neka hrvatska, slovenačka, crnogorska, ova, ona. 2. Služiti da KKP i KKCZ stalno budu u finalu, a ovi ostali da statiraju. Pa u fudbalu u kojem klubovi zapravo i mogu nešto da zarade svi znaju svoje mesto i niko nema ni A od ambicije da zasmeta ne samo FKCZ, nego i prepariranom FKP. Onda kada KKP ili KKCZ budu mogli da imaju 3.,4., 5. budzet u Srbiji i kad neko drugi bude mogao da se ubaci u piramidu moci ispred njih, podrzacu takvu ligu. Mi to odavno nemamo, jos od smrti KK Hemofarm koji je koliko vec sezona bio ispred KK Crvena zvezda, pa kasnije i amaterizacije i gasenja kratkotrajnog projekta KK Radnicki koji je, takodje, jedno vreme bio ispred KK Crvena zvezda. Mislim, ako ce liga da se svede na 2 evroligasa sa nenormalno napumpanim budzetima (pri cemu ogromna vecina kosarkaske javnosti misli da je to, zapravo, normalnost) i 6-8 klonova KK Spartak, hvala, ali ipak ne.
Sasha Posted Friday at 05:08 AM Posted Friday at 05:08 AM Pazi tvit Miška, pa nije Aba liga zaslužna za Evroligaše bukvalno su svi dobili pozivnice da je do Abe igrao bi je i dalje samo prvak. Ek je smešano takmičenje i može da ga igra ko hoće
Bogoljub Gagic Posted Friday at 05:42 AM Posted Friday at 05:42 AM Дошли да играју аба лигу хахахахах тачно их баш заболе шта играју упоредно са ЕЛ уз добру лову. 4
СтелаРоса Posted Friday at 06:10 AM Posted Friday at 06:10 AM Pitanje za ljude koji su i dalje za Aba - sta je onda resenje po vama sto se tice kls, da uopste ne postoji i da nemamo sampiona drzave?
ScepanScekicSto Posted Friday at 06:12 AM Posted Friday at 06:12 AM (edited) 2 minutes ago, СтелаРоса said: Pitanje za ljude koji su i dalje za Aba - sta je onda resenje po vama sto se tice kls, da uopste ne postoji i da nemamo sampiona drzave? kontra pitanje tebi i svakom poput tebe: Sta je bio odgovor na to pitanje 2004 godine kad je ista ta liga napustena a predvodnik je bio zna se ko vec? pa niko da ga pita to, ok mozda je ABA sve sto on prica, al druze nemoj ti, ima li kakva odgovornost Edited Friday at 06:13 AM by ScepanScekicSto 1
Bogoljub Gagic Posted Friday at 06:15 AM Posted Friday at 06:15 AM Не знам што се уопште доводи у питање да ли треба или не треба да постоји национална лига, па ваљда је свака земља има, само се овде бори против Човића и онога шта је било пре 20+ година. 3
ScepanScekicSto Posted Friday at 06:31 AM Posted Friday at 06:31 AM 15 minutes ago, Bogoljub Gagic said: Не знам што се уопште доводи у питање да ли треба или не треба да постоји национална лига, па ваљда је свака земља има, само се овде бори против Човића и онога шта је било пре 20+ година. Ne. Nego ako je tebi super da te politicar rola 20 godina, meni nije. onda daj da zaboravimo na sve i bilo kakvu odgovornost. 1
СтелаРоса Posted Friday at 06:34 AM Posted Friday at 06:34 AM 20 minutes ago, ScepanScekicSto said: kontra pitanje tebi i svakom poput tebe: Sta je bio odgovor na to pitanje 2004 godine kad je ista ta liga napustena a predvodnik je bio zna se ko vec? pa niko da ga pita to, ok mozda je ABA sve sto on prica, al druze nemoj ti, ima li kakva odgovornost Nisam siguran na koju tacno ligu mislis da je napustena 2004? Liga SCG (ne znam kako se zvala) je igrana i 2003/04 i 2004/05 i obe godine je sampion bio Partizan.
ScepanScekicSto Posted Friday at 06:38 AM Posted Friday at 06:38 AM 3 minutes ago, СтелаРоса said: Nisam siguran na koju tacno ligu mislis da je napustena 2004? Liga SCG (ne znam kako se zvala) je igrana i 2003/04 i 2004/05 i obe godine je sampion bio Partizan. pa potpuno je irelevantno ko je bio sampion... jebote izadji iz tog moda zvezda/partizan. stvar je da je najveci zagovornik izlaska je bio Nebojsa Covic i za ulazak u ABA. Taj isti Nebojsa Covic je sada najveci zagovornik izlaska iz ABA. Pa majku mu jebem, zar vam to ne vredja elementarnu logiku? Koja je razlika izmedju toga sa jedne i bulevara "Ratka Mladica" i najveceg evropejca sa druge strane? 1
TB Told Posted Friday at 06:42 AM Posted Friday at 06:42 AM 7 hours ago, Kooineeperk said: Pa kad hulja zglajzne, slavina se zavrne, a neki novi kazu "cekajte, sve je u kurcu u drzavi, imamo mi i vecih prioriteta od blizanaca" videcemo sta ce biti onda (@goldberg bcd cita ovo i place od srece, misleci da je jednog forumasa izveo na pravi put, ali nije, mi mislimo prilicno isto samo ja ne pisem o tome na svakoj temi 🙂). ABA liga nije nacionalna liga. Ne samo sto nije nasa, nego ne moze biti ni slovenacka, ni hrvatska ni bilo cija nacionalna liga. Od takve ideje su odustali i Litvanci. Na vreme, rekao bih. Mi uvek moramo da se pravimo pametni i da radimo nesto sto je ocigledno kontra od onoga sto su drugi uspesno uradili... Upravo je ova priča o "srpskoj" ligi njegov populistički projekat koji nema veze sa razvojem srpske košarke. Izričito je juče rečeno da je Zvezdi i Partizanu bolje da igraju slabo srpsko takmičenje kako bi se posvetili samo EL. Šta će biti od profesionalne "srpske" lige kada ne bude državnih para, pa možemo da gledamo kako to izgleda kod komšija Hrvata, koji su takođe imali stav da je ABA liga štetna za hrvatsku košarku. A i Litvanci su dobar primer, oni su od VTB lige odustali takođe iz političkih razloga, a domaća liga im se svake godine smanjuje zbog gašenja klubova (tri kluba u zadnje tri godine). 5 1
СтелаРоса Posted Friday at 06:58 AM Posted Friday at 06:58 AM (edited) 20 minutes ago, ScepanScekicSto said: pa potpuno je irelevantno ko je bio sampion... jebote izadji iz tog moda zvezda/partizan. stvar je da je najveci zagovornik izlaska je bio Nebojsa Covic i za ulazak u ABA. Taj isti Nebojsa Covic je sada najveci zagovornik izlaska iz ABA. Pa majku mu jebem, zar vam to ne vredja elementarnu logiku? Koja je razlika izmedju toga sa jedne i bulevara "Ratka Mladica" i najveceg evropejca sa druge strane? Pa napomenuo sam ko je bio sampion kao dokaz da je liga tada postojala. Covic je kao i uvek gledao svoje interese, ali ne vidim zasto zbog toga ne bi trebala da postoji KLS i zbog cega bi nasa zemlja bila jedinstvena po tome da nema svog sampiona u kosarci? I jel to znaci da ako bi Zeljko Obradovic za 20 godina bio predsednik KSS takodje ne bi trebala da se igra KLS jer on 2022. i 2023. godine nije zeleo da igra tu ligu? Zbog cega se nije pricalo o ovoj temi od recimo 2010. do 2020. godine i zasto niko nije dovodio u pitanje da li KLS treba da postoji i da se igra? Edited Friday at 06:59 AM by СтелаРоса
Perkos2 Posted Friday at 07:14 AM Posted Friday at 07:14 AM 42 minutes ago, ScepanScekicSto said: Ne. Nego ako je tebi super da te politicar rola 20 godina, meni nije. onda daj da zaboravimo na sve i bilo kakvu odgovornost. postoji li klub u Srbiji da iza njega ne stoji politika, da i iza Mege stoji politika verovao ili ne
Stiletto Posted Friday at 07:15 AM Posted Friday at 07:15 AM Domaća liga nije nikakva garancija razvoja košarke i mladih igrača. Nekad je Srbija bila sila i u odbojci i u rukometu, u ta dva sporta imamo domaće lige, pa gde je ta navala mladih talenata? Obe te reprezentacije danas golo spolovilo. Košarka je još specifičniji slučaj, jer sada imamo i plaćanje igrača u američkoj koledž košarci i zašto bi bilo koji košarkaški talenat igrao u Partizanu, Zvezdi, Crnokosi ili Zlatiboru kad može preko bare za mnogo veće novce. U peršun, pa i Miško će da ugasi Megu za par godina čim razradi kombinaciju za slanje talentovanih klinaca na koledže, što da ih on plaća u izlogu iz svog džepa kad ne mora? 1
Mrk Posted Friday at 07:25 AM Posted Friday at 07:25 AM 1 hour ago, СтелаРоса said: Pitanje za ljude koji su i dalje za Aba - sta je onda resenje po vama sto se tice kls, da uopste ne postoji i da nemamo sampiona drzave? Sampion bi bio jedan od klubova koji zapravo igraju tu ligu tokom cele godine, dakle bez prikljucivanja abaligasa. 2 1
СтелаРоса Posted Friday at 07:28 AM Posted Friday at 07:28 AM 2 minutes ago, Mrk said: Sampion bi bio jedan od klubova koji zapravo igraju tu ligu tokom cele godine, dakle bez prikljucivanja abaligasa. U prevodu da se liga igra bez 5-6 najkvalitetnijih klubova koje imamo? I to da bi se terao inat Covicu i da bi Mega mogla da razvija igrace u jacoj ligi (koliko je inace Mega dala reprezentativaca prethodnih 10 godina)?
realno *w Posted Friday at 07:55 AM Posted Friday at 07:55 AM 10 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce se igrati liga a ne trunir, barem od 26/27. Ako nemaš kvalitet, onda nećeš previše dobiti time što menjaš format takmičenja. Da li će biti 8,10,12 kola, da li će igrati dvokružni sistem, turnir, šta god, kvalitet će biti jednako loš i time se ništa ne dobija 10 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce nasi klubovi nizeg ranga od ABA1 dobiti priliku da redovno igraju sa klubovima iznad njih (a ne da tu ekskluzivu imaju Krka, Ilirija, rahmetli-Cibona, rahmetli-Mornar, jos-te-zivi-Split, Bokanov FMP itd...). Pa taj Bokanov FMP bi se sprdao sa bilo kojom KLS ekipom, sa pola snage. Plus, naravno nećemo spomenuti bar 6-7-8 kvalitetnijih ekipa iz ABA 10 hours ago, Kooineeperk said: Mislim, ako je vama stalo do ovih klubova, meni, eto, iskreno i nije. Nece Zvezda i Partizan nista izgubiti a da visestruko vise nece nasi domaci klubovi dobiti. Vrlo jednostavno: meni je stalo da gledam kvalitetne mečeve. Partizan je u ABA prošle sezone izgubio 10 mečeva u ABA, ove godine 6, bar 10ak mečeva po sezoni je dobijeno u neizvesnim završnicama. Još bar 10ak je dobijeno nekom sigurnom razlikom, ali uz pun sastava i puno angažovanje najboljih igrača. Sa druge strane, KLS je osvojen sa korišćenjem 8 igrača, od čega 4 juniora i 2 "starija" igrača u vidu Balše i Lakića, koji su inače igrači koji su češće bili van 12, nego u timu. A to su još ABA ligaši, kojima je falilo igrača, a ja bih rekao da su svejedno daleko od kvaliteta KLS ekipa. Svaka liga ima bolje i slabije ekipe, bolje i slabije mečeve. Ali ako je smaranje da igraš protiv Cibone, Ilirije i koga već, zamisli kako bi bilo da ti tako bude 80% mečeva u sezoni? Ovako jedno kolo imaš recimo Cibonu, sledeće derbi protiv Budućnosti, pa opet neka slabija, pa Cedevita, Dubai, nešto tako... Tako da da, stalo mi je do što više jakih mečeva. I ne mislim da će 2 atraktivna meča više, koje će imati neki recimo Metalac, nešto pomoći tim klubovima. Mislim da će im budžeti ostati jednako bedni, ili nešto simbolično veći, što je na ivici profesionalizma. 10 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce i Zvezdi i Partizanu biti lakse da igraju KLS kao ligu uporedo sa sve zahtevnijom EL. Ne znam kome je to pomoglo. Ekipe su uvek rasle kroz jake mečeve, a ne kroz sprdanje sa nedoraslim protivnicima, pa te onda dočeka neka EL aždaja. Da je KKP, sa ovoliko novih igrača, igrao KLS između EL tekmi, mislim da se ne bi sastavili pre februara. Bukvalno jedini primer jakih ekipa, a relativno slabe lige, je Grčka. I mislim da im to dosta negativno utiče na reprezentaciju. A da ne pričamo o tome da mislim da je njihova "slaba liga", 10 puta kvalitetnija od KLS. 10 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce se sistemski uvesti pravila koja ce doprineti razvoju domacih igraca (ako jos uvek zelimo da budemo velesila u kosarci) tako sto ce biti propisan broj stranaca u nizim ligama i mladih igraca. ... Imamo, čak i ako izuzmemo večite, 4 ABA ligaša, u kojima ima mesta i za više talenata nego što ih imamo. Top talenti tu, ili da igraju ABA2 sa nekom jačom ulogom, a za sve ostale je i KLS sasvim ok, samo da im se garantuje minutaža. Ionako treba da se pomirimo da će svake godine recimo 3-4 najtalentovanija igrača otići na koledž i nećemo imati previše veze sa njihovim razvojom. A o broju stranaca da ne pričamo, taj interes srpske košarke će se, kao i do sada, menjati sa brojem igrač u jednom klubu. Baš sjajan argument. 10 hours ago, Kooineeperk said: Kriticari, koja je vasa ideja - evo, po ko zna koji put pitam jer ne dobijam konkretan odgovor - kako vi mislite da treba da izgleda nacionalna liga kosarkaske velesile koja zeli to i da ostane u perspektivi? Vrlo jednostavno, nemamo kapacitet za jaku domaću ligu. Održavati 6 klubova u ABA, dostići 6 klubova u ABA2. Ni tih 12 klubova ne znam gde ćemo da nađemo, a ne da pričamo kako je to malo. 11 1 1
СтелаРоса Posted Friday at 11:15 AM Posted Friday at 11:15 AM @realno *w uglavnom se slazem, ali mislim da nema potrebe da nakon 34 utakmice u EL (sledece sezone ce biti 38) i ne znam koliko duplih kola (7-8?) postoji potreba za jakim mecevima u Aba. Ti mecevi vise sluze da istrose, ili ne daj Boze ispovredjuju igrace (Bolomboj), nego sto znace u nekom rezultatskom smislu ili za uigravanje tima. I nije tu kriva Aba, nego je kriva Evroliga sto ima format lige uprkos tome sto svaka zemlja koja igra kosarku ima svoju ligu. I takav format EL je izvor svih problema ka dole. Ne bi diskusije oko ovoga ni bilo da u evropskoj kosarci postoji fer sportska i takmicarska hijerarhija pa bi imali da se kroz KLS kvalifikuju ekipe u ABA, a kroz ABA u EL koja bi bila kup/turnir formata sa manjim brojem meceva. Ali ovako moramo da biramo izmedju toga da se igra Aba uz KLS dvonedeljnu zavrsnicu, ili da se Aba ne igra, a da se KLS prosiri i zalici na pravu ligu (iako se kvalitet ne bi poboljsao). 3 hours ago, realno *w said: Vrlo jednostavno, nemamo kapacitet za jaku domaću ligu. Održavati 6 klubova u ABA, dostići 6 klubova u ABA2. Ni tih 12 klubova ne znam gde ćemo da nađemo, a ne da pričamo kako je to malo. I ko ce biti sampion Srbije? 1
realno *w Posted Friday at 12:39 PM Posted Friday at 12:39 PM 45 minutes ago, СтелаРоса said: @realno *w uglavnom se slazem, ali mislim da nema potrebe da nakon 34 utakmice u EL (sledece sezone ce biti 38) i ne znam koliko duplih kola (7-8?) postoji potreba za jakim mecevima u Aba. Ovo više govori u prilog tome da se treba boriti za manju ABA ligu, nego što ide u korist KLSa. Podela na dve grupe jeste korak napred, samo je trebalo onaj drugi deo skratiti. 45 minutes ago, СтелаРоса said: Ti mecevi vise sluze da istrose, ili ne daj Boze ispovredjuju igrace (Bolomboj), nego sto znace u nekom rezultatskom smislu ili za uigravanje tima. Ok, ovde se jednostavno ne slažemo. Videćeš i na primeru CZ sa većim broj novih igrača, kao što je ove godine slučaj, koliko će značiti ti mečevi. KKP je imao puno teških mečeva u startu, tipa gostovanja Spartaku, Zadru, kući Dubai, pa porazi od Bud i CZ, te pobeda u zadnjoj sekundi protic Cedevite... Sve su to mečevi gde je ekipa rasla, učila na svojim greškama i dobijala samopouzdanje. Jasno je da treba imati više igrača, a isto tako mislim da sam Bolomboj nije dobar primer, jer je igrač koji se lako povređuje. Kao kod nas Nilikina, koji je došao sa bogatim istorijom povreda i samo nastavio u tom ritmu i pored ne prevelike potrošnje. 45 minutes ago, СтелаРоса said: I nije tu kriva Aba, nego je kriva Evroliga sto ima format lige uprkos tome sto svaka zemlja koja igra kosarku ima svoju ligu. I takav format EL je izvor svih problema ka dole. Aspolutno se slažem. Jedva čekam da se pojavi recimo FIBA sa nekim dobrim finansijskim i organizacionim planom i zakopa ove. Al nešto mi govori da ćemo se načekati. Takođe, ne znam da li je realno očekivati da najbolji klubovi ikad vipše pristanu da im plasman u EL bude ugrožen.
СтелаРоса Posted Friday at 01:07 PM Posted Friday at 01:07 PM (edited) 29 minutes ago, realno *w said: Ovo više govori u prilog tome da se treba boriti za manju ABA ligu, nego što ide u korist KLSa. Podela na dve grupe jeste korak napred, samo je trebalo onaj drugi deo skratiti. I to moze da bude resenje, da. 29 minutes ago, realno *w said: Ok, ovde se jednostavno ne slažemo. Videćeš i na primeru CZ sa većim broj novih igrača, kao što je ove godine slučaj, koliko će značiti ti mečevi. KKP je imao puno teških mečeva u startu, tipa gostovanja Spartaku, Zadru, kući Dubai, pa porazi od Bud i CZ, te pobeda u zadnjoj sekundi protic Cedevite... Sve su to mečevi gde je ekipa rasla, učila na svojim greškama i dobijala samopouzdanje. Hmm, a koja je potvrda da je Partizan rastao kao ekipa kroz te meceve? Koliko sam ispratio, Partizan je mozda i najlosije izgledao u samom finisu regularnog dela EL (cini mi se da ste zavrsili sa skorom 1-7 na kraju). I za koliko Aba utakmica mozemo reci da su Zvezda/Partizan usli u njih sa 100%? Kada se malo pogledaju minutaze i ucinak igraca, evo recimo Balsa Koprivica je u Aba igrao skoro sve utakmice i to neretko sa minutazom 20+ minuta, a u EL je igrao svega 16 utakmica od 34 sa nekom minijaturnom minutazom, pa ni to ne ide bas u prilog tome da se ekipa kroz Aba moze spremati za nesto vise i napredovati. Naravno, pobeda protiv Buducnosti u gostima, u derbiju, ili u neizvesnoj zavrsnici ce uvek znaciti na psiholoskom planu, ali u taktickom smislu tesko bas zbog tih rotacija i cuvanja najbitnijih igraca. Isto tako prica o tome kako mladji igraci mogu da se nametnu kroz Aba za EL... Voleo bih da mi neko da jedan uspesan primer toga? Ja koliko sam pratio igraci koji su u drugom planu su se uvek kroz 2-3 solidna poteza ili par minuta dobre odbrane u EL nametnuli da u narednim EL utakmicama dobiju vecu minutazu. Npr Arijan Lakic nije prvo dominirao u Aba pa dobio sansu u EL, nego je iznenada dobio priliku u EL, odigrao dobru odbranu i odmah i vece poverenje u narednom periodu na tim utakmicama. Dakle, moja poenta je da je u ovako gustom EL rasporedu bitnije odmoriti igrace nego ih izlagati dodatnim naporima. Nisam siguran da izmedju redovnog i duplog kola bilo kome moze da prija recimo gostovanje Buducnosti, ni psihicki ni fizicki. Utakmice protiv ovih slabijih mogu da sluze da se neke stvari koriguju i dodatno nastimaju bez da trpi rezultat, ali mislim da nije neka razlika da li ce to biti protiv Krke ili Zlatibora. Edited Friday at 01:10 PM by СтелаРоса
Gromovnik Posted Friday at 01:12 PM Posted Friday at 01:12 PM Od ovoga juce iznetog, NEMA NISTA. Ovo nije stav KSS, ovo nije predlog KSS. Ovo je licni predlog Nebojse Covica. To dokazuje da se juce na prezentaciji nije pojavio potpresednik za takmicenje Jovicic, niti gen.sekretar Radanovic. Ni oni , ni skoro niko iz KSS nije ucestvovao u izradi ovog predloga niti ga bilo ko podrzava ( osim covicevog uvlakaca Suntrulica ). Naravno, pokusava da funkcionise po svom dobro poznatom principu, ja odlucujem sve, kada je nesto dobro, ja sam zasluzan, kada nije drugi su krivi. Pokusao je mnoge stvari da promeni, pre svega nacin trosenja novca u savezu, da on bude taj koji ce da drzi ruku na novcu i da deli pare poslusnicima, ali su gu regionalni savezi odjebali, a oni su ti koji trebaju da izglasaju promenu statuta i da odobre da covic bude apsolutni kontrolor novca. Sve je jasno iz one milionske uplate fmp-u, koju su kada se proculo za nju, vracali savezu sa objasnjenjem pogresno skrenula kod albukerkija. Od 12 klubova koji bi trebalo da igraju ovo sto je on zamislio, njih 9-10 ne podrzava ovaj predlog. 1 1
Kooineeperk Posted Friday at 07:03 PM Posted Friday at 07:03 PM 10 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce se igrati liga a ne trunir, barem od 26/27. Ako nemaš kvalitet, onda nećeš previše dobiti time što menjaš format takmičenja. Da li će biti 8,10,12 kola, da li će igrati dvokružni sistem, turnir, šta god, kvalitet će biti jednako loš i time se ništa ne dobija Nije ovde rec o kvalitetu vec o tome da se igra liga. Nisam ja u zabludi da ce KLS biti losijeg kvaliteta od ABA, posebno kad na to dodas Dubai, Kluz... za Bec nemam pojma kakvi su. Pa jos kad bi i Hapoel bio u prici. Pomisliti tako nesto moze samo neko odsecen od realnosti. Dakle jos jednom - ne pricam o kvalitetu vec prosto o formatu, da nacionalnu titulu ne odredjuje turnir malo jaci od kupa, vec liga, kako dolikuje svakoj nacionalnoj tituli. 10 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce nasi klubovi nizeg ranga od ABA1 dobiti priliku da redovno igraju sa klubovima iznad njih (a ne da tu ekskluzivu imaju Krka, Ilirija, rahmetli-Cibona, rahmetli-Mornar, jos-te-zivi-Split, Bokanov FMP itd...). Pa taj Bokanov FMP bi se sprdao sa bilo kojom KLS ekipom, sa pola snage. Plus, naravno nećemo spomenuti bar 6-7-8 kvalitetnijih ekipa iz ABA I ovde si promasio poentu - procitaj opet - ja postavljam pitanje zasto da ekskluzivu da igraju sa KKP, KKCZ, i ostalim nasim ABA ligasima imaju ti koje sam naveo a ne ostali nasi klubovi? Dakle, govorim iz perspektive znacaja za nase nazovimo ih "nizerazrednim" klubovima. 10 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: Mislim, ako je vama stalo do ovih klubova, meni, eto, iskreno i nije. Nece Zvezda i Partizan nista izgubiti a da visestruko vise nece nasi domaci klubovi dobiti. Vrlo jednostavno: meni je stalo da gledam kvalitetne mečeve. Partizan je u ABA prošle sezone izgubio 10 mečeva u ABA, ove godine 6, bar 10ak mečeva po sezoni je dobijeno u neizvesnim završnicama. Još bar 10ak je dobijeno nekom sigurnom razlikom, ali uz pun sastava i puno angažovanje najboljih igrača. Sa druge strane, KLS je osvojen sa korišćenjem 8 igrača, od čega 4 juniora i 2 "starija" igrača u vidu Balše i Lakića, koji su inače igrači koji su češće bili van 12, nego u timu. A to su još ABA ligaši, kojima je falilo igrača, a ja bih rekao da su svejedno daleko od kvaliteta KLS ekipa. Svaka liga ima bolje i slabije ekipe, bolje i slabije mečeve. Ali ako je smaranje da igraš protiv Cibone, Ilirije i koga već, zamisli kako bi bilo da ti tako bude 80% mečeva u sezoni? Ovako jedno kolo imaš recimo Cibonu, sledeće derbi protiv Budućnosti, pa opet neka slabija, pa Cedevita, Dubai, nešto tako... Tako da da, stalo mi je do što više jakih mečeva. I ne mislim da će 2 atraktivna meča više, koje će imati neki recimo Metalac, nešto pomoći tim klubovima. Mislim da će im budžeti ostati jednako bedni, ili nešto simbolično veći, što je na ivici profesionalizma. Bold 1: E ovo boldovano je poenta - gledas cisto iz licnog ugla. I to je ok. Ali ja ne gledam tako. Naravno da bih i ja voleo da Zvezda igra jake meceve, i protiv NBA timova, ali... Bold 2: S ovim se nikako ne mogu sloziti. Prvo, nije to 2 atraktivna meca vise vec ce eto recimo taj Metalac imati 6 ABA ligasa s kojima ce igrati 2 puta. I naravno da ce imati vece budzete i bolje sponzore, prvo od same lige i TV prenosa, a onda i od sponzora koji ce sada imati znacajno veci interes da se vide na tim utakmicama. 10 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce i Zvezdi i Partizanu biti lakse da igraju KLS kao ligu uporedo sa sve zahtevnijom EL. Ne znam kome je to pomoglo. Ekipe su uvek rasle kroz jake mečeve, a ne kroz sprdanje sa nedoraslim protivnicima, pa te onda dočeka neka EL aždaja. Da je KKP, sa ovoliko novih igrača, igrao KLS između EL tekmi, mislim da se ne bi sastavili pre februara. Bukvalno jedini primer jakih ekipa, a relativno slabe lige, je Grčka. I mislim da im to dosta negativno utiče na reprezentaciju. A da ne pričamo o tome da mislim da je njihova "slaba liga", 10 puta kvalitetnija od KLS. Gledas u istoriju a zapravo nemas s cim da poredis jer EL nikada nije bila ovako siroka i jaka. Sada imas 10 duplih kola - to nikada nije bilo. Da je Grckoj to problem odavno bi oni trazili da udju u ABA i bili bi primljeni, po istom principu kao i Dubai, Kluz, Bec... 11 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: To sto ce se sistemski uvesti pravila koja ce doprineti razvoju domacih igraca (ako jos uvek zelimo da budemo velesila u kosarci) tako sto ce biti propisan broj stranaca u nizim ligama i mladih igraca. ... Imamo, čak i ako izuzmemo večite, 4 ABA ligaša, u kojima ima mesta i za više talenata nego što ih imamo. Top talenti tu, ili da igraju ABA2 sa nekom jačom ulogom, a za sve ostale je i KLS sasvim ok, samo da im se garantuje minutaža. Ionako treba da se pomirimo da će svake godine recimo 3-4 najtalentovanija igrača otići na koledž i nećemo imati previše veze sa njihovim razvojom. A o broju stranaca da ne pričamo, taj interes srpske košarke će se, kao i do sada, menjati sa brojem igrač u jednom klubu. Baš sjajan argument. Kazes imamo mesta za talente i vise nego sto ih talenata imamo - a onda nam oni igraju u Dynamic-u, OKK Beogradu, i slicno (samo iz Zvezde i Topic i Kostic nedavno, da ne pominjemo koliko je iz Mege igraca u OKK Beogradu). Sto da ti isti talenti ne igraju u manje-vise istim klubovima ali protiv najjacih ekipa? 11 hours ago, realno *w said: 22 hours ago, Kooineeperk said: Kriticari, koja je vasa ideja - evo, po ko zna koji put pitam jer ne dobijam konkretan odgovor - kako vi mislite da treba da izgleda nacionalna liga kosarkaske velesile koja zeli to i da ostane u perspektivi? Vrlo jednostavno, nemamo kapacitet za jaku domaću ligu. Održavati 6 klubova u ABA, dostići 6 klubova u ABA2. Ni tih 12 klubova ne znam gde ćemo da nađemo, a ne da pričamo kako je to malo. I opet, barem ja nisam u zabludi da ce domaca liga biti nesto jaka u odnosu na ABA. Ali da ce postajati jaca - pa logicno je da hoce od prostog zbira sadasnjih 6 ABA ligasa i jos 6 najjacih KLS ekipa. Sa ovakvom EL, i sa izlaskom jos nekih klubova u Evropu, nista vise nam i ne treba.
Recommended Posts