Beonegro Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 Šta predstavlja ovo "double", je li pivo refermentisano? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old 666 Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 Imala je pre par godina jedna pivnica ovde u BG u ponudi nekoliko različitih Primator-a. Pio sam neki njihov stout, uopšte nije loše ako se uzme u obzir da su Česi poznatiji po pilsnerima i da im ovi tamni ejlovi nisu forte. Što se tiče Beo-vog pitanja, verujem da je oznaka "double" zbog jačine ( ABV procenta ). Ne verujem da je duplo fermentisano. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironside Posted June 25, 2019 Author Share Posted June 25, 2019 (edited) 11 hours ago, Beonegro said: Šta predstavlja ovo "double", je li pivo refermentisano? Dubbel (ili 'double') se odnosi na tamna piva kojima je dodana veća količina karameliziranog šećera, koji se sav pretvara u alkohol. To je ime koje su takvoj vrsti piva nadjenuli Trapisti prije oko 150 godina (duplo, jer nisu mogli dati oznaku 2.2 ili 1.8 x više šećera). Dubbel piva su aromatičnija, suha i imaju jači aftertaste te značajno veći ABV, ali bitno smanjenu gorčinu. Postoje, naravno i dvostruko fermentirana piva, gdje se druga fermentacija odvija nakon buteljiranja. Ona ne nose oznaku Dubbel. Dvostruko fermentirana piva stoga ne mogu ići 'svježa' u distribuciju; one koji bi pili samo 'svježa' piva uspoređujem s vinopijama koji priznaju samo Beaujolais nouveau. Edited June 25, 2019 by ironside Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 11 minutes ago, ironside said: Dubbel (ili 'double') se odnosi na tamna piva kojima je dodana veća količina karameliziranog šećera, koji se sav pretvara u alkohol Naravno, naravno, poznat mi je princip, pitanje sam postavio zato sto do sada nisam sreo porter koji je refermentisan, pa mi je interesantno da provjerim da li tako nesto postoji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 Momentalno na Kipru/Cipru/Kypros/Kibris/Cyprus/ZypernOdesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 9 minutes ago, alberto.ascari said: Momentalno na Kipru/Cipru/Kypros/Kibris/Cyprus/Zypern Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk A gde je bicikla? 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 Uh, ta bolesna boja English pale ale-a, ja to ne mogu da pijem, radije bih jednog Jelenka stuk'o. Ne podnosim nesto, neki cvetni ukus, sta li je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 A gde je bicikla? [emoji846] Nije stala u avion [emoji3][emoji3]Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
... Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 John Smith je bitter, nije pale ale. Ja sam ga pio jedno vrijeme, kad sam se skidao sa lagera. Pored ovih novih IPA, APA krasota, ne bih ga pipnuo ni stapom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 Uh, ta bolesna boja English pale ale-a, ja to ne mogu da pijem, radije bih jednog Jelenka stuk'o. Ne podnosim nesto, neki cvetni ukus, sta li je. Malopre sam popio kiparsku IPU Humor, odvaljuje, ali nema u radnji, a ovo je ipak bolje od Carlsberga.Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 19 minutes ago, Honey Badger said: John Smith je bitter, nije pale ale. Ja sam ga pio jedno vrijeme, kad sam se skidao sa lagera. Pored ovih novih IPA, APA krasota, ne bih ga pipnuo ni stapom. Sve je to meni isto. Sta je tu bitter kad je sve slatko izmesano, karamela. malt, biskvit, toffee, samo je to cvece gorko i bljutavo, stagod da je, ne umem bolje da se izrazim . Naravno, nekome se bas takvo svidja, ovo je vrlo popularno pivo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 47 minutes ago, alberto.ascari said: Malopre sam popio kiparsku IPU Humor, odvaljuje, ali nema u radnji, a ovo je ipak bolje od Carlsberga. Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk To je vec stvar ukusa, da vidis ..... razmislio bih. Jaka konkurencija 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 28, 2019 Share Posted June 28, 2019 https://www.ratebeer.com/beer/hop-thirsty-friends-humor-ipa/585642/Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 28, 2019 Share Posted June 28, 2019 ..Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted June 29, 2019 Share Posted June 29, 2019 ma daj sobali neki Cocoa Psycho ili Paradox 🤩 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted June 29, 2019 Share Posted June 29, 2019 1 hour ago, Beonegro said: ma daj sobali neki Cocoa Psycho ili Paradox 🤩 Not on tap currently. 😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine State Posted June 29, 2019 Share Posted June 29, 2019 Ja, kao nepivopija, zakljucih da mi Gulden Draak-ovi najvise prijaju - evo bas sad pijem GD Brewmaster 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odjosh Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Odavno nisam kupio neko novo pivo, ali ovo je bas osvezavajuce. DIPA 8.2 % 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odjosh Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Ipak, dopunio bih svoj review sa: ipak ne kupiti vise. Ne znam, ali ovo pivo je pravi primer zasto je imperial IPA veoma zeznuto pice za potrefiti. Istina je, ima tu mutnu teksturu i taj tezak izgled (that we love), trajniju penu, i dobar osecaj u ustima. miris je isto super, a deluje gorce nego 75 IBU. Problem ostaje klasican za vecinu piva u ovoj kategoriji: osecaj alkohola u ustima, nakon minut, kao da sam uzeo sip votke, sto ne izgleda pozeljno. ne vredi, tip piva jednostavno nije kao Stout iili Belgijsko, da dozvoljava vece kolicine alkohola. IPA oko 7%, to je ono pravo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 10 minutes ago, Kido from Junkovac said: Ipak, dopunio bih svoj review sa: ipak ne kupiti vise. Ne znam, ali ovo pivo je pravi primer zasto je imperial IPA veoma zeznuto pice za potrefiti. Istina je, ima tu mutnu teksturu i taj tezak izgled (that we love), trajniju penu, i dobar osecaj u ustima. miris je isto super, a deluje gorce nego 75 IBU. Problem ostaje klasican za vecinu piva u ovoj kategoriji: osecaj alkohola u ustima, nakon minut, kao da sam uzeo sip votke, sto ne izgleda pozeljno. ne vredi, tip piva jednostavno nije kao Stout iili Belgijsko, da dozvoljava vece kolicine alkohola. IPA oko 7%, to je ono pravo. Pijes ga u pogresno vreme. Takvo pivo moze zimi biti vrlo sexy, kada se trazi nesto jace, a manje kolicinski, da malo greje dusu i telo . Tacno je da nije lako to izbalansirati i da su dobri primerci retki. Taj Surround Sound je na ivici da postane dobar, ali za malo ostaje kratak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolbas Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Uz'o karton ovog, prilično dobro, samo 5,6% i nije baš strong, ali jeste smooth... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old 666 Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Viđeste li da Nikšićani počeše IPU pravit !? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 E, do qrca - dje je onaj asteroid sa plemenitim metalima = udri odje, rode. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Down With The Sickness Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts