wrach Posted Sunday at 12:46 PM Share Posted Sunday at 12:46 PM 12 minutes ago, Eddard said: Dao sam ti lajk jer se generalno slažem, ali tako sa pacijentom razgovara sujetan lekar. A takvih je u Srbiji pun kufer. Naravno da će pacijent u današnje vreme da gugla svoje simptome, svoju bolest, načine lečenja itd. Savremen lekar mora da zna kako pacijentu da objasni zašto to što je pročitao nije tačno ili ne može u njegovom slučaju da se primeni i sl., umesto da se vređa kao seljačka mlada, što mu je neko dirnuo u nedodirljivi status boga. Imam potrebu da tu stavim i Thanks i Like i Love. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Sunday at 12:49 PM Share Posted Sunday at 12:49 PM (edited) 36 minutes ago, Clash said: Neka prica od pre je da ce kao drzava otkupiti ruski deo sa pricom da je to doogovor sa Putinom, pa posle par meseci ide prica da ne moze to drzava da ima u vlasnistvu i da je bilje da se nadje partner gde ce drzava imati vecinski paket pa vremenom da drzava izlazi sve vise. Navodno je Shell prvi u prici. Dace bog da je istina. Ja bi rekao da je pristao da uzme od Rusa NIS ali će to da ide sa ovom pričom eto prete nam sankcijama pa ćemo mi preuzeti NIS da ga ne unište, čisto da ne bi parizer izgubio glasove rusofila. Rusima je svakako jasno da više ne mogu ovde da se održe pa su verovatno pristali da se povuku iz NIS-a. Slično je urađeno sa Sber bankom. Biće interesantno da vidimo cenu 🙂 Edited Sunday at 12:52 PM by Klotzen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted Sunday at 12:56 PM Share Posted Sunday at 12:56 PM 1 minute ago, Klotzen said: Ja bi rekao da je pristao da uzme od Rusa NIS ali će to da ide sa ovom pričom eto prete nam sankcijama pa ćemo mi preuzeti NIS da ne bi parizer izgubio glasove rusofila. Rusima je svakako jasno da više ne mogu ovde da se održe pa su verovatno pristali da se povuku iz NIS-a. Slično je urađeno sa Sber bankom. Biće interesantno da vidimo cenu 🙂 Imao je tri godine da ovo resi i nije. A jako je prosto. Najveci deo nafte dobijas preko Janafa. Hrvatskij ako se kaze zavrci slavinu sta oni mogu da urade? Alternativno snabdevanje naftom? Otvoris mapu i pogledas okruzenje i zatvoris mapu. Bez nafte nema Expa, stranih imvesticija a bogami i lojalisti bi mogli da se zabrinu kako ce njihovi buldozeri i kranovi da rade. Tako da bez nafte nema ni vlasti. Price koje ce Aco Srbin da prosipa sve vise kod svih idu u bolimekurac fajl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 02:49 PM Share Posted Sunday at 02:49 PM Kako se menja retorika kad se drma tlo pod nogama, kaže sad na RTS-u morate znati da ispred sebe nemate 3-4 pojedinca već 100.000 ljudi kojima treba da izađete u susret. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted Sunday at 03:02 PM Share Posted Sunday at 03:02 PM (edited) 2 hours ago, Klotzen said: Ja bi rekao da je pristao da uzme od Rusa NIS ali će to da ide sa ovom pričom eto prete nam sankcijama pa ćemo mi preuzeti NIS da ga ne unište, čisto da ne bi parizer izgubio glasove rusofila. Rusima je svakako jasno da više ne mogu ovde da se održe pa su verovatno pristali da se povuku iz NIS-a. Slično je urađeno sa Sber bankom. Biće interesantno da vidimo cenu 🙂 I meni deluje da je ovo dogovoreno ranije a sad samo koristi da plasi narod. Jer Ameri se ponasaju vrlo cudno prvo su bili u fazonu wtf ovaj prica sad pak su valjda prihvatili njegov igrokaz pa moraju da mu naprave nekakav papir. Ali postoji i treca strana a to su Rusi. Jeste da Rusima bi fino doslo koja milijardica ali ako Putin proceni da mu vise odgovora da pravi haos pa ne da NIS bice gadno. @all Nego jel to on je u svakim vestima ko malopre ili su eto sad odlucili da reemituju sta je jutros pricao? Keva vrti kanale i eto njega i sad slusa ga kad nema snukera, nema ni tenisa a nema ni nasih basektasa i ja nesto radim po stanu i provalim pa on prica verovatno 20minuta??? I onda vidim da su vesti, i da videlo se da se i spikerka bas smorila kad je odjavljivala vesti. Evo sad gledam programsku semu ove vesti su u 15.00 a malopre su se zavrsile??? Edited Sunday at 03:28 PM by MeanMachine 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted Sunday at 03:05 PM Share Posted Sunday at 03:05 PM Dan žalosti je, a šta je primerenije za Dan žalosti no Tužna slina 24h screen time. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Sunday at 03:13 PM Share Posted Sunday at 03:13 PM Impresioniran sam: https://www.instagram.com/reel/DEavHasKDco/?igsh=MXh5aTU3OTI4cmMzZg== 9 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 03:23 PM Share Posted Sunday at 03:23 PM 2 hours ago, Eddard said: Dao sam ti lajk jer se generalno slažem, ali tako sa pacijentom razgovara sujetan lekar. A takvih je u Srbiji pun kufer. Naravno da će pacijent u današnje vreme da gugla svoje simptome, svoju bolest, načine lečenja itd. Savremen lekar mora da zna kako pacijentu da objasni zašto to što je pročitao nije tačno ili ne može u njegovom slučaju da se primeni i sl., umesto da se vređa kao seljačka mlada, što mu je neko dirnuo u nedodirljivi status boga. Nije mu niko dirnuo u status, nego mu uzima vreme, jer kad u čekaonici imaš zakazane i nezakazane, dobar broj je nedokazanih koji alergiju leči ampicilinom i žele MR jer im trne ruka-ne karikiram. Propisanih je 33 po tabelama za zakazivanje, plus je ostavljeno pola sata za eventualnu kućnu posetu (na selu smo). Imaš 10 minuta za pacijenta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted Sunday at 03:24 PM Share Posted Sunday at 03:24 PM Video sam, sjajno je. Možda bolje da ulinkujem s Twittera: 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted Sunday at 03:33 PM Share Posted Sunday at 03:33 PM https://www.b92.net/info/hronika/91836/novi-detalji-smrti-u-avionu-hitna-pomoc-bila-obavestena-pre-sletanja/vest Iako je to postala svakodnevna pojava uvek mi izaziva mucninu sta rade osobe u medijima koje novinarima nazivaju samo clanovi uze porodice. Covek imao srcani uudar u avionu, sto se nazalost desava na letovima u celom svetu, posada obavestila po proceduri krajnju destinaciju i ova govna od toga prave klik bejt naslov “Novi detalji smrti u avionu” Pa i treba da vas Vucic ponizava kao Gocu Uzelac kad god stigne. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 03:34 PM Share Posted Sunday at 03:34 PM Inače, jutros je u pinkovom jutarnjem bila gospoja koja je objavila fotografije pasoša braće Stojaković i žali se kako dobija pretnje. Nijednog momenta nije zastala i zapitala se koliko je to moralno, koliko etičkih i ljudskih kodeksa krši, pa i krivičnih. Nisam znala čije je to originalno delo, ali isto nisam ni znala da je Vučela glavni i odgovorni urednik Novosti. Prilično sam zbunjena da niko ne reaguje, (ili sam propustila) pa da vidi odakle njoj i njima takve stvari. Da nam jave kad počinje brojanje krvnih zrna da počMem da se pakujem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted Sunday at 03:43 PM Share Posted Sunday at 03:43 PM (edited) 3 hours ago, Eddard said: Dao sam ti lajk jer se generalno slažem, ali tako sa pacijentom razgovara sujetan lekar. A takvih je u Srbiji pun kufer. Naravno da će pacijent u današnje vreme da gugla svoje simptome, svoju bolest, načine lečenja itd. Savremen lekar mora da zna kako pacijentu da objasni zašto to što je pročitao nije tačno ili ne može u njegovom slučaju da se primeni i sl., umesto da se vređa kao seljačka mlada, što mu je neko dirnuo u nedodirljivi status boga. Ah ta cuvena sujeta. Elem ja zapatio opet kandidu u crevima i da se ne bih zajebao ko pre deset godina sa mikosebom, izguglam da su kapi divljeg origana tata naravno u kombinaciji sa probiotikom posle. I prezadovoljan kako je resilo problem. I pricam drugaru kako sam time sredio situaciju kad on meni kaze da mu je keva muku mucila sa nekom bolnickom bakterijom posle operacije da su joj iz bolnice rekli uzimajte probiotik i dijeta, i nista (verovatno klostridija) a onda posle nedelju i vise mucenja ode kod lekara opste prakse i on joj preporucio kapi divljeg origana uz probiotik i dijetu. I resila problem opusteno. Kad je bila na redovnoj kontroli pomene ona to a oni "kakav je to lekar koji vam je preporucio te alternativne gluposti" I ne budem ja lenj pa ajde da vidim sta kaze gugl kad ono nasi imali testiranje sa strancima bas u vezi divljeg origana i klostridije verovatno na infektivnoj pre koju godinu i pokazalo se da radi origano. Edited Sunday at 03:44 PM by MeanMachine Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 03:49 PM Share Posted Sunday at 03:49 PM 3 hours ago, Eddard said: Dao sam ti lajk jer se generalno slažem, ali tako sa pacijentom razgovara sujetan lekar. A takvih je u Srbiji pun kufer. Naravno da će pacijent u današnje vreme da gugla svoje simptome, svoju bolest, načine lečenja itd. Savremen lekar mora da zna kako pacijentu da objasni zašto to što je pročitao nije tačno ili ne može u njegovom slučaju da se primeni i sl., umesto da se vređa kao seljačka mlada, što mu je neko dirnuo u nedodirljivi status boga. Koliko ga znam nije sujetan, a nažalost, nisam jasno napisao da su u pitanju neki ekstremni slučajevi. Naravno da se ljudi informišu o mnogim stvarima, ali primeri su bili maltene kao iz viceva. Bilo bi otprilike kao da ti nekome kažeš da noga mora da ide u gips, a on ti kaže kako je na internetu čitao da je baba Milojki iz Smrdljekovca prelom nestao kao rukom odnet posle buljenja u ikonu iz Tumana i tri molitve ili kada bi te neko sa velikim tumorom ubeđivao da se nepoznati baja sa FB izlečio tako što je trljao mast od nosorogovih muda tri puta dnevno posle jela. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 03:54 PM Share Posted Sunday at 03:54 PM Dobro, to su već stvari zbog kojih bih i ja izgubio strpljenje. Kao što sam svojevremeno izgubio sa roditeljima koji nisu hteli da vakcinišu dete protiv tetanusa nakon neke povrede... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 04:10 PM Share Posted Sunday at 04:10 PM 44 minutes ago, Helena said: Nije mu niko dirnuo u status, nego mu uzima vreme, jer kad u čekaonici imaš zakazane i nezakazane, dobar broj je nedokazanih koji alergiju leči ampicilinom i žele MR jer im trne ruka-ne karikiram. Propisanih je 33 po tabelama za zakazivanje, plus je ostavljeno pola sata za eventualnu kućnu posetu (na selu smo). Imaš 10 minuta za pacijenta. Jeste i u status, znamo se. Ok, verujem da ima i do vremena. MR jer trne ruka i nije loša želja 😁. Elem, osim na ove ekstremne primere koje Vasa navodi, na ove primere koje ti navodiš nikad nije dobar odgovor 'idi nek te leči google'. Stojim iza toga da savremeni lekar mora da nauči da se bori i protiv nekritične dostupnosti i interpretacije informacija. 24 minutes ago, MeanMachine said: Lekar vs lekar. Elem ja zapatio opet kandidu u crevima i da se ne bih zajebao ko pre deset godina sa mikosebom, izguglam da su kapi divljeg origana tata naravno u kombinaciji sa probiotikom posle. I prezadovoljan kako je resilo problem. I pricam drugaru kako sam time sredio situaciju kad on meni kaze da mu je keva muku mucila sa nekom bolnickom bakterijom posle operacije da su joj iz bolnice rekli uzimajte probiotik i dijeta, i nista (verovatno klostridija) a onda posle nedelju i vise mucenja ode kod lekara opste prakse i on joj preproucio kapi divljeg origana uz probiotik i dijetu. I resila problem opusteno. Kad je bila na redovnoj kontroli pomene ona to a oni "kakav je to lekar koji vam je preporucio te alternativne gluposti" I ne budem ja lenj pa ajde da vidim sta kaze gugl kad ono nasi imali testiranje sa strancima bas u vezi divljeg origana i klostridije verovatno na infektivnoj pre koju godinu i pokazalo se da radi origano. Ja sam generalno protiv tih alternativnih stvari (jer da deluju ne bi bile alternativne), ali moj odgovor na takva pitanja je ili "nije mi poznato, mogu da istražim ako želite, pa da vam kažem prilikom sledeće posete" ili (ako znam) "koliko znam ne deluje, ali probajte, neće da vam škodi, pa ako bude delovalo, super" (jer moć placeba nije za zanemariti). 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 04:34 PM Share Posted Sunday at 04:34 PM 36 minutes ago, Eddard said: Dobro, to su već stvari zbog kojih bih i ja izgubio strpljenje. Kao što sam svojevremeno izgubio sa roditeljima koji nisu hteli da vakcinišu dete protiv tetanusa nakon neke povrede... Pa eto, sam si kriv jer nisi čitao da će GejC vakcinom da ih čipuje i da im ugradi 5G predajnike. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 05:03 PM Share Posted Sunday at 05:03 PM 43 minutes ago, Eddard said: Jeste i u status, znamo se. Ok, verujem da ima i do vremena. MR jer trne ruka i nije loša želja 😁. Elem, osim na ove ekstremne primere koje Vasa navodi, na ove primere koje ti navodiš nikad nije dobar odgovor 'idi nek te leči google'. Stojim iza toga da savremeni lekar mora da nauči da se bori i protiv nekritične dostupnosti i interpretacije informacija. Ja sam generalno protiv tih alternativnih stvari (jer da deluju ne bi bile alternativne), ali moj odgovor na takva pitanja je ili "nije mi poznato, mogu da istražim ako želite, pa da vam kažem prilikom sledeće posete" ili (ako znam) "koliko znam ne deluje, ali probajte, neće da vam škodi, pa ako bude delovalo, super" (jer moć placeba nije za zanemariti). Najviše je do vremena. Ti ne znaš o čemu govoriš i na čega su lekari i zdravstveno osoblje spali. Ne bi odvalio glupost o Statusu, kad pišeš tako o kolegama. Ja u ambulantu idem svaki dan i slušam kako doktorica mora da objašnjava kad specijalista-privatnik napiše fraxiparin npr ona mora da se objašnjava sa pacijentom da dijagnoza ne pokriva taj lek. A kako ga je dobio komšija? Komšija ima operisan kuk, to mu daje pravo. Znači, ja moram da slomim kuk da bih dobio lek? Etc etc etc etc Onda on prijavi, pravna služba traži pismeno objašnjenje... To je samo za jedan lek. A MR je poželjna, da, i za bilo koju glavobolju-ali nije izvodljiva. Nadam se da sam bila dovoljno...gracilna? (Pišem o lekarima u primaru). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 05:14 PM Share Posted Sunday at 05:14 PM Pročitala sam ovde o lokalnim šerifima, evo jedan, subotički. Izvinjavam se ako je bilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrach Posted Sunday at 05:15 PM Share Posted Sunday at 05:15 PM 9 minutes ago, Helena said: Ti ne znaš o čemu govoriš i na čega su lekari i zdravstveno osoblje spali. Ovo si odlicno rekla - spali su na najnize grane - lekari i osoblje. Da, organizacija, uslovi itd. su losi, ali to ne treba da budu izgovori mnogim zdravstvenim radnicima da ne znaju osnove, nemaju trunku zainteresovanosti i ne znaju sta je empatija do mere da je pitanje da li su i dalje ljudi. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 05:25 PM Share Posted Sunday at 05:25 PM 3 minutes ago, wrach said: Ovo si odlicno rekla - spali su na najnize grane - lekari i osoblje. Da, organizacija, uslovi itd. su losi, ali to ne treba da budu izgovori mnogim zdravstvenim radnicima da ne znaju osnove, nemaju trunku zainteresovanosti i ne znaju sta je empatija do mere da je pitanje da li su i dalje ljudi. Mnogi, da. Ali teško je biti zainteresovan i biti stjuardesa pa i biti čovek, kad mnogi od njih gledaju da funkcionalni stignu kući. "Jer na televiziji su rekli, samo vi ne znate..." Budi ljubazan, stavi štopericu ispred sebe, počni od Dobar dan, izvolite? pa vidi šta može da se uradi za 10 (deset) minuta. Pri tom imaš i papirni i elektronski karton da sve to upišeš. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrach Posted Sunday at 05:45 PM Share Posted Sunday at 05:45 PM Izvini ali ja ovde pricam o cinjenici da npr veliki broj medicinskih tehnicara ne zna da plasira iglu, braunilu ili radi sa port-a-cathom. Za to nema izgovora. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 05:49 PM Share Posted Sunday at 05:49 PM 1 minute ago, wrach said: Izvini ali ja ovde pricam o cinjenici da npr veliki broj medicinskih tehnicara ne zna da plasira iglu, braunilu ili radi sa port-a-cathom. Za to nema izgovora. Izvini, ali pominjao si empatiju. A pre tih sitnih zahvata, priupitaj da li su školovani ili su prekvalifikovani. I da se ne zaboravi, počeli smo o statusu lekara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 05:49 PM Share Posted Sunday at 05:49 PM Ok, ne znam 🙄. Ali bar dobro znam da sa tobom ne vredi diskutovati. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Sunday at 05:52 PM Share Posted Sunday at 05:52 PM Šta sam rekla da nije istina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 06:07 PM Share Posted Sunday at 06:07 PM Predomislio sam se, bar da ti ispričam najnovije iskustvo sa kolegama u Srbiji, pa da prosudiš da li je vreme ili sujeta u pitanju; od pre 4 nedelje, moja rođena majka u pitanju i ja, kolega, a kolege znaju da sam kolega: majka ozbiljno bolesna, stanje se pogoršalo, zaglavila u bolnici, radili nepotrebnu bronhoskopiju da bi potvrdili nalaz koji svi znamo koji je (ok, ovo delom ide i na moju dušu), ali samo zato što njoj za 2 godine niko nije jasno i nedvosmisleno rekao šta je u pitanju i kako će se odvijati bolest i koja je prognoza... Ja kažem doktoru, ok, odradite to, ali kad vam stigne nalaz koji će pokazati šta će pokazati, mora neko da razgovara sa njom i da joj jasno kaže one stvari od gore, ne mogu ja, ja sam sin, ne ide da joj ja saopštavam stvari koje bi morao njen lekar da radi. Da, važi, naravno, nema problema. Odradi bronhoskopiju i napravi jatrogeni pneumotoraks (ok, dešava se, apsolutno nikakav problem), prebace je na hirurgiju, tamo taj doktor koji je radio bronhoskopiju ne samo da ne dođe ni jednom da joj objasni šta je bilo, već dođe da obiđe pacijentkinju u susednom krevetu (!), a moju majku ne pogleda. Ni ne pogleda. Ako to nije sujeta, eto reci ti meni šta je? Njena doktorka, nakon što je stigla patohistologija, prvi put ode kod nje da joj odnese nalaz, moja sestra je pita da li je rekla šta je i šta dalje, ona kaže - nisam, ostavila sam na stolu pored, nek sama pročita (!?!!!?). Molim?!!? Biće da nije imala vremena, jelte.... Bedside manner lekara u Srbiji je uglavnom nedopustiv i sraman (čast izuzecima kojih ima, recimo cela koronarna jedinica u Somboru je bila fenomenalna, tu nemam reči primedbe). Da li je većinski zbog nedostatka vremena ili zbog sujete i statusa boga, you choose... Ja tvrdim da ima i jednog i drugog. Mogu ovako sa primerima do sutra. Da, nije dom zdravlja, drugi je setting, ali... tomejto tomato. 1 2 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts