Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

50 minutes ago, mare80 said:

Treba biti svestan da u Srbiji postoji ogroman broj gradjana koji imaju neskrivene simpatije prema totalitarizmu ...

Odatle po nekom mom mišljenju to balavljenje na Putina nije toliko stvar rusofilije koliko ljubavi prema kultu Vodje i čvrstoj ruci ...

Ranije sam pisao zbog čega je po meni to tako,da se ne ponavljam ....

Takodje treba biti svestan da će ti uvek glasati za te populističke opcije zvale se one Miloševićev SPS. Vučićev SNS ili neka buduća stranka koja će se neminovno pojaviti...

Šta je rešenje ?

Prvo ne dozvoliti kompromis sa takvima (u stilu BoTa čija je želja da mu guzica ostane u fotelji  indirektno i dovela do uspona SNS) ...

Znači,nešto kao u Nemačkoj, može AfD da dobije i 40% glasova, nema koalicije sa njima ...

Sve se slažem, samo me ovo bocka. Po meni, a ja sam verovatno u velikoj manjini, partije poput AfD, Fratelli d Italia i SNS SPS ne bi trebalo da imaju mogućnost izlaska na izbore, kao ni Piša Vacić ili Mladen Obraz...

• Like 3

4 minutes ago, freethrow said:

Po meni, a ja sam verovatno u velikoj manjini, partije poput AfD, Fratelli d Italia i SNS SPS ne bi trebalo da imaju mogućnost izlaska na izbore,

Zato što su dovoljno inteligentni da javno ne iznose program u suprotnosti sa zakonima  Ustavom, dvosmislene ideje ,ideje na ivici možda,ali dovoljno zamagljeno da ih ne možeš zabraniti (jebigica,demokratija  🙂 ) ... biti govno na žalost još uvek nije protivzakonito ...

Pišem o ozbiljnijim sistemima, kod nas je sve moguće ... 🙂 

Zna li neko šta je bilo sa onim lojalistom što su ga jurili u Novom Sadu? Jesu li ga umlatili?

Znam da je uhapšen čovek koji je branio studente, ali ne znam šta je bilo sa onim mamlazom. Da budem iskren, ne bih plakao ako bih čuo da su sa njim 'prijateljski' porazgovarali.

Just now, DJ_Vasa said:

Zna li neko šta je bilo sa onim lojalistom što su ga jurili u Novom Sadu? Jesu li ga umlatili?

Saznaćeš sutra ujutru kod Jovane Jeremić, možda ga i ugoste uživo uvijenog u zavoje ko onomad Slaviša Kokeza ... 😛

Spoiler

1681984819-kokeza-copy.jpg

12 hours ago, freethrow said:

Sve se slažem, samo me ovo bocka. Po meni, a ja sam verovatno u velikoj manjini, partije poput AfD, Fratelli d Italia i SNS SPS ne bi trebalo da imaju mogućnost izlaska na izbore, kao ni Piša Vacić ili Mladen Obraz...

Dok god se otvoreno i nedvosmisleno ne zalazu za  ideje firera i dučea  i javno ne prozivaju  otvaranje konclogora i slično nema osnova za njihovu zabranu.

Sa druge strane zabranjivanje takvih partija samo na osnovu toga što zastupaju ideje koje smatramo nazadnim ( populizam, ksenofobija i slično) bi moglo da stvori opasan presedan. Jednom kada zabranis bilo koju političku opciju na osnovu toga što to što zastupaju deluje neprihvatljivo otvara se opcija da sutra neka populistička i desničarska vlast zabrani političke opcije koje su njima neprihvatljive.

Prvu zabranu ekstemističkih političkih stranaka u Nemačkoj ili Francuskoj bi npr. naš autokrata iskoristio da zabrani "ekstremističke" opcije u Srbiji uz opravdanje "evo i u Evropi zabranjuju".

Najbolji lek protiv takvih kao što su Afd i slični je da "normalne" političke opcije vode politiku koja im neće davati "političko gorivo". Kao i njihovi prethodnici nacisti oni bujaju kada postoji (opravdano) nezadovoljstvo koje tradicionalne stranke  ne rešavaju, a oni ga lako kanališu - dovollno je da ponude "krivce" i krivce.

• Like 6

6 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Dok god se otvoreno i nedvosmisleno ne zalazu za  ideje firera i dučea  i javno ne prozivaju  otvaranje konclogora i slično nema osnova za njihovu zabranu.

Ovo nije dovoljno precizno definisano. Nisu ni firer ni duće govorili u svojim predizbornim programimaTM kako će da pobiju nekoliko miliona ljudi i pretvore zemlje u ruševine.

Sa druge strane zabranjivanje takvih partija samo na osnovu toga što zastupaju ideje koje smatramo nazadnim ( populizam, ksenofobija i slično) bi moglo da stvori opasan presedan.

Opet nedovoljno precizno: mislim da je dovoljno vratiti se antifašističkim osnovama EU, a valjda bi i mi iz SFRJ trebalo da znamo ponešto o tome.

Jednom kada zabranis bilo koju političku opciju na osnovu toga što to što zastupaju deluje neprihvatljivo otvara se opcija da sutra neka populistička i desničarska vlast zabrani političke opcije koje su njima neprihvatljive.

Ovo je upravo ono što je i dovelo do pojave fašista u ovom veku. Preterana tolerancija prema fašizmu pod maskom "prava svakoga da misli i praktikuje šta hoće". Pre se za Musilinijevu zastavu išlo u zatvor, sada se šeta po skupovima sa ponosom. Pre se za nazivanje komšije ustašom ili četnikom dobijao zatvor, sada smo se poklali lepo mešusobno čim je to postalo dozvoljeno.

Prvu zabranu ekstemističkih političkih stranaka u Nemačkoj ili Francuskoj bi npr. naš autokrata iskoristio da zabrani "ekstremističke" opcije u Srbiji uz opravdanje "evo i u Evropi zabranjuju".

Najbolji lek protiv takvih kao što su Afd i slični je da "normalne" političke opcije vode politiku koja im neće davati "političko gorivo". Kao i njihovi prethodnici nacisti oni bujaju kada postoji (opravdano) nezadovoljstvo koje tradicionalne stranke  ne rešavaju, a oni ga lako kanališu - dovollno je da ponude "krivce" i krivce.

Ovo polazi od pretpostavke da je 2025 glasačko telo u stanju da racionalno izabere između legitimnih opcija koje im se nude. Da, "pametni" nisu na najbolji način rešavali izazove novog doba, ali to ne znači da je potrebno da se dopusti mogućnost da snage koje guraju suštinski nelegitimne ideje preuzmu volan da malo "probaju". Ovo je već kompleksniji problem demokratije kao takve.

• Like 2

Mislim da je za borbu protiv ovakvih partija Tomas dao izvodljiviji način delovanja, čemu se može dodati da bi određene ciljeve trebalo učiniti smešnim, besmislenim, glupim i slično.

Zabrana jeste batina sa dva kraja, a pravno je veoma teško regulisati ono što odstupa od onoga što nazivamo mainstream. Naime, svi ustavi demokratskih zemalja garantuju slobodu mišljenja, koja se može normalno upotrebiti, ali i zloupotrebiti, dok se principi koji slede iz te slobode primenjuju na sve.  U praksi to znači da se zabraniti propagiranje fašizma, ali ne i zalaganje da se ta zabrana ukine.

Ovo važi za svaku ideju koja se ne uklapa u mainstream. Ukratko, svako ima pravo da se zalaže da se dozvole istopolni brak, upotreba lakih droga ili abortus, ali i bacanje đubreta po trotoaru, džeparenje ili vožnja u pijanom stanju. Prve tri stavke su sada zakonite u mnogim zemljama i rezultat su principa da je dozvoljeno zalagati se za nešto. Što se tiče druge tri stavke, svako ko baca đubre, džepari ili vozi pijan će platiti kaznu ukoliko ga policija uhvati, ali nema tog zakona koji može zabraniti da se neko zalaže za njihovu legalizaciju.

Pretpostavljam da su primeri dovoljno jasni.

Kada sve dođe na svoje, epilog ce biti otrilike ovakav.

Andrej ce dobiti 40 godina robije. Upetljan je u ubistva, pljačke ogromnih razmera..

Ostali koji su upetljani u ubistva, kao Hrkalovicka, Nedic, onaj Papić, dr Smrt,  nekih 25 leta, bata Gaša isto.

Ekonomski razbojnici tipa Brnabic, Mali, minimum 20 godina.

Vucicevic, razni Martinovici i Orlici na petnaestogodisnju robiju. Meklaren kumovi isto toliko.

Lokalne baje po 10 godina.

Ivica Dacic 20 godina robije ili ministar spoljnih poslova. 

Žeks- misterija.

Aca Srbin... 40 godina, ali posle par leta ce biti prebacen u ludnicu.

Naravno, sve ovo ako ne pobegnu.

Edited by berti
  • Love 1
  • Ha-ha 2

1 hour ago, berti said:

Kada sve dođe na svoje, epilog ce biti otrilike ovakav.

Andrej ce dobiti 40 godina robije. Upetljan je u ubistva, pljačke ogromnih razmera..

Ostali koji su upetljani u ubistva, kao Hrkalovicka, Nedic, onaj Papić, dr Smrt,  nekih 25 leta, bata Gaša isto.

Ekonomski razbojnici tipa Brnabic, Mali, minimum 20 godina.

Vucicevic, razni Martinovici i Orlici na petnaestogodisnju robiju. Meklaren kumovi isto toliko.

Lokalne baje po 10 godina.

Ivica Dacic 20 godina robije ili ministar spoljnih poslova. 

Žeks- misterija.

Aca Srbin... 40 godina, ali posle par leta ce biti prebacen u ludnicu.

Naravno, sve ovo ako ne pobegnu.

Ima tu problema druge vrste. Naime, da bi neko bio osuđen, potrebno je da nešto bude definisano kao krivično delo i da postoje dokazi da ga je neko počinio. Evo jednostavnog primera:

- Ako neka državna služba nešto nabavlja, potrebno je raspisati tender. S druge strane, onaj ko raspisuje tender može da stavi kakve god hoće tehničke specifikacije proizvoda, tako da se izbor sužava na ono što nudi neki kumašin, braćala ili sličan bizgov. U praksi to znači da od takvih legalno kupuješ bilo šta, i to od hemijskih olovaka za administraciju do službenih automobila. Npr. raspiše se tender u kome se traži da službeno vozilo ima toliko i toliko kubika, toliko i toliko konjskih snaga, toliku i toliku potrošnju goriva i kupio si model koji hoćeš. Ne bih ni spominjao da nije zabranjeno da se može specifikovati da vozilo ima i dvozonsku klimu, određenu boju, opremu i slično.

Osim toga, mnogi zakoni su tako napisani da idu nekome na ruku ili da se mogu tumačiti kao poezija, tj. može i ovako i onako. Jednostavan primer je nivo aflatoksina u mleku, koji je propisan tako da mogu da se legalno prodaju razne vrste bućkuriša.

Druga stavka je dokaz, jer da dokazao da je neki X naručio ubistvo nekog Y, ubica ili svedok moraju da propevaju. Ukoliko se to ne desi, od presude nema ništa.

Klasičan slučaj koji je teško dokazati jeste muljanje kod dobijanja poslova za državu. Ako je npr. kumašin ili braćala dobio da izgradi deonicu puta ili neku ulicu za više novca nego što taj posao vredi, to je čisto u papirima zbog onoga što sam već naveo, a kumašinu i braćali nije zabranjeno da plate autobus za prevoz sendvičara ili nekoliko hiljada sendviča. Svi znamo da je to plaćeno od razlike u ceni, ali je potreban dokaz da je neko naterao kumašina ili braćalu da to plati ili da je tako dogovoreno ranije.

S druge strane, mislim da ne bi bilo teško dokazati kršenje ustava i nekih drugih zakona kada državni funkcioneri prekorače svoje nadležnosti.

1 hour ago, DJ_Vasa said:

Ima tu problema druge vrste. Naime, da bi neko bio osuđen, potrebno je da nešto bude definisano kao krivično delo i da postoje dokazi da ga je neko počinio. Evo jednostavnog primera:

- Ako neka državna služba nešto nabavlja, potrebno je raspisati tender. S druge strane, onaj ko raspisuje tender može da stavi kakve god hoće tehničke specifikacije proizvoda, tako da se izbor sužava na ono što nudi neki kumašin, braćala ili sličan bizgov. U praksi to znači da od takvih legalno kupuješ bilo šta, i to od hemijskih olovaka za administraciju do službenih automobila. Npr. raspiše se tender u kome se traži da službeno vozilo ima toliko i toliko kubika, toliko i toliko konjskih snaga, toliku i toliku potrošnju goriva i kupio si model koji hoćeš. Ne bih ni spominjao da nije zabranjeno da se može specifikovati da vozilo ima i dvozonsku klimu, određenu boju, opremu i slično.

Osim toga, mnogi zakoni su tako napisani da idu nekome na ruku ili da se mogu tumačiti kao poezija, tj. može i ovako i onako. Jednostavan primer je nivo aflatoksina u mleku, koji je propisan tako da mogu da se legalno prodaju razne vrste bućkuriša.

Druga stavka je dokaz, jer da dokazao da je neki X naručio ubistvo nekog Y, ubica ili svedok moraju da propevaju. Ukoliko se to ne desi, od presude nema ništa.

Klasičan slučaj koji je teško dokazati jeste muljanje kod dobijanja poslova za državu. Ako je npr. kumašin ili braćala dobio da izgradi deonicu puta ili neku ulicu za više novca nego što taj posao vredi, to je čisto u papirima zbog onoga što sam već naveo, a kumašinu i braćali nije zabranjeno da plate autobus za prevoz sendvičara ili nekoliko hiljada sendviča. Svi znamo da je to plaćeno od razlike u ceni, ali je potreban dokaz da je neko naterao kumašina ili braćalu da to plati ili da je tako dogovoreno ranije.

S druge strane, mislim da ne bi bilo teško dokazati kršenje ustava i nekih drugih zakona kada državni funkcioneri prekorače svoje nadležnosti.

Ovde se krsi zakon o monopolu, pa onda o kriminalnom udruzivanju, itd.

Lako dokazivo, na svakom od tih tendera gde je 1 firma koja moze da ispunjava propisane uslove.

• Thanks 1

1 hour ago, Cavani said:

Ovde se krsi zakon o monopolu, pa onda o kriminalnom udruzivanju, itd.

Lako dokazivo, na svakom od tih tendera gde je 1 firma koja moze da ispunjava propisane uslove.

Možeš li da pomogneš oko objašnjenja? Sećam se da sam pre nekoliko godina prevodio neki tekst o korupciji koji se otprilike svodi na ovo što sam napisao. Ne mogu da tvrdim da li je u pitanju automobil, štampač, televizor ili nešto deseto.