tomas.hokenberi Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 (edited) 22 minutes ago, robespierre said: Ovo ti je slika i prilika trenutne vlasti u Srbiji. Takvi otrovni gasovi se ispuštaju svakodnevno preko režimskih medija. To je obična predstava za mase IQ < 90 Kako je medijanski IQ u Srbiji 89 to znači za više od 50% stanovništva. Mislim da tvoja vizija srpske desnice postoji samo u tvojoj mašti. Ne u smislu da u Srbiji nema desno orijentisanih stanovnika koji zastupaju stavove normalne desnice (ako pogledaš ovde neke rasprave posebno na temama o Bliskom istoku i SAD ovde i meni neki pripisuju "desničarske stavove") već u smislu da u Srbiji ne postoje desničarske političke organizacije od većeg značaja koje ne zastupaju stavove koji su apsolutno neprihvatljivi u iole normalnim društvima i zalaze u vode fašizma i nacizma. To što AV često koristi njihovu retoriku a "ništa ne čini" nije dokaz da ni oni ne predstavljaju opasnost već samo potvrđuje tezu zašto su protiv njega, a tu je korupcija samo deo priče. Postaviću ti jedno pitanje: da li bi tebi bila prihvatljiva vlast koja bi potpuno razrešila pitanja SNS korupcije i krađe ali istovremeno uvela elemente pravoslavne teokratije, proglasila Ratka Mladića za nacionalnog heroja, prekinula pregovore o pristupanju EU, zabranila latinicu, poništila sve sporazume sa Kosovom i međunarodnom zajednicom u vezi Kosova potpisane od proglašenja nezavisnosti Kosova, kriminalizovala nestandardne seksualne orijentacija, ukinula verske i slične slobode itd? Edited December 30, 2024 by tomas.hokenberi 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 3 minutes ago, tomas.hokenberi said: Kako je medijanski IQ u Srbiji 89 to znači za više od 50% stanovništva. Mislim da tvoja vizija srpske desnice postoji samo u tvojoj mašti. Ne u smislu da u Srbiji nema desno orijentisanih stanovnika koji zastupaju stavove normalne desnice (ako pogledaš ovde neke rasprave posebno na temama o Bliskom istoku i SAD ovde i meni neki pripisuju "desničarske stavove") već u smislu da u Srbiji ne postoje desničarske političke organizacije od većeg značaja koje ne zastupaju stavove koji su apsolutno neprihvatljivi u iole normalnim društvima i zalaže vode fašizma i nacizma. To što AV često koristi njihovu retoriku a "ništa ne čini" nije dokaz da ni oni ne predstavljaju opasnost već samo potvrđuje tezu zašto su protiv njega, a tu je korupcija samo deo priče. Postaviću ti jedno pitanje: da li bi tebi bila prihvatljiva vlast koja bi potpuno razrešila pitanja SNS korupcije i krađe ali istovremeno uvela elemente pravoslavne teokratije, proglasila Ratka Mladića za nacionalnog heroja, prekinula pregovore o pristupanju EU, zabranila latinicu, poništila sve sporazume sa Kosovom i međunarodnom zajednicom u vezi Kosova potpisane od proglašenja nezavisnosti Kosova, kriminalizovala nestandardne seksualne orijentacija, ukinula verske i doline slobode itd? Ne bi mi bila prihvatljiva takva vlast. Bila bi mi prihvatljiva vlast koja ima pravnu svest. A pošto si me pitao šta znači pravna svest hajde zajedno da je definišemo, jer ni ja nemam tu definiciju u rukavu. Kant u svojoj filozofiji koristi termin kategorički imperativ. Etika je recimo jedan kategorički imperativ. Šta to znači? Imperativ znači da je etičko univerzalno i da važi u svakom momentu, ergo da je večno. Kategoričko znači da etičko nije kondicionalno, dakle ne radim x da bih y, nego radim x nezavisno od konteksta i situacije zato što je etički ispravno. Analogno tome možemo reći da je pravna svest kategorički imperativ, što bi značilo da uvek i u svakom trenutku vlast treba da postupa po ustavu moderne evropske države. Većina tih stvari koje si ti pobrojao su neustavne i kao takve za mene neprihvatljive. Ali neke ipak nisu, i tu dolazimo do problema ideologije. Da li će država Srbija sklapati međudržavne sporazume sa Kosovom nije pitanje pravne svesti, i kao takvo za mene je pitanje drugog reda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Izgleda da se sve što izgrade ovi na vlasti svakim danom sve više urušava, i to bukvalno: Lokalni mediji: Urušio se deo nadvožnjka u izgradnji brze saobraćajnice kod Velikog Gradišta Koliko vidim iz vesti, ovo se desilo u subotu, a ovo saznajemo tek danas. Očigledno da je izvršen veliki pritisak na medije da nešto ovako prećute. Nisam našao fotografije na internetu, ali nadam se da će ih biti. Ima li nekoga ko živi u tom kraju, pa da kaže još nešto iz prve ruke? Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 41 minutes ago, robespierre said: Ovo ti je slika i prilika trenutne vlasti u Srbiji. Takvi otrovni gasovi se ispuštaju svakodnevno preko režimskih medija. To je obična predstava za mase IQ < 90. Dakle, SNS ne radi to o čemu ti pričaš, iako o tome trabunjaju svakog dana, ali će zato sutra neki drugi to sprovesti i u praksi. Zašto? Ja bih smeo da se opkladim da je medju studentima koji protestuju više desničara nego levičara, jer Srbija. A onda tvoja teza o Puniši Račiću pada u vodu. Jer ako moju tezu uzmemo kao tačnu, biće da desničari blokiraju fakultet zbog korupcije (dakle, pravna svest) a ne zbog Kosova. Ima mozda nominalno ali ne znaju ni oni sta su. Posto su blokiranjem i istrajnoscu dokazali sta im je zapravo bitno, nisu desnicari, pa makar pre toga glasali za Milicu Zavetnicu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 11 minutes ago, McLeod said: Ima mozda nominalno ali ne znaju ni oni sta su. Posto su blokiranjem i istrajnoscu dokazali sta im je zapravo bitno, nisu desnicari, pa makar pre toga glasali za Milicu Zavetnicu. 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 (edited) 25 minutes ago, robespierre said: Analogno tome možemo reći da je pravna svest kategorički imperativ, što bi značilo da uvek i u svakom trenutku vlast treba da postupa po ustavu moderne evropske države. Većina tih stvari koje si ti pobrojao su neustavne i kao takve za mene neprihvatljive. Ali neke ipak nisu, i tu dolazimo do problema ideologije. Da li će država Srbija sklapati međudržavne sporazume sa Kosovom nije pitanje pravne svesti, i kao takvo za mene je pitanje drugog reda. Da li je nešto po Ustavu i zakonima nije jedina mera etičnosti i ispravnosti. Na suđenju nacistima u Nirnbergu dobar deo, uključujući i one koji su popili smrtne kazne, se branio time da su samo poštovali Ustav i zakone. Ustav Republike Srbije počinje sumanutom preambulom o Kosovu. Ako bi samo Ustav bio mera etičnosti, pravde, prava i pravne svesti SVI građani Srbihe bi morali da se zalažu za rat za "oslobađanje Kosova". Edited December 30, 2024 by tomas.hokenberi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 4 minutes ago, tomas.hokenberi said: Ako bi samo Ustav bio mera etičnosti, pravde, prava i pravne svesti SVI građani Srbihe bi morali da se zalažu za rat za "oslobađanje Kosova". Ne piše u Ustavu da ćemo sa vojskom da se vraćamo na Kosovo, već da je Kosovo deo Srbije. Evo ja ću sad da napišem "Kosovo je Srbija" i ispoštovao sam Ustav. Poređenja sa Iranom ne stoje, najpre onaj gore spisak mera pretvaranja Srbije u Iran podržavaju eventualno Vacić, Bihali i gospodin Firer, a 90% desničara, čak i onih koji glasaju za Zavetnike i Dveri, njih smatra potpunim imbecilima. Drugo, Srbija ne može biti Iran jer je Iran mnogo suverenija država od Srbije. Neko ko bi pokušao da sprovede taj program u Srbiji zglajznuo bi u roku od par nedelja. Program pretvaranja Srbije u totalitarni pravoslavni Iran može da se ostvari ako se raspadnu EU i NATO i Rusi famozno izađu na ušće Dunava, a onda će pola Evrope imati gore probleme nego što ih Srbija sada ima. Naprednjaci su ušli u radikalsku fazu svoje vlasti, oni skoro da i ne mogu da pomere klizač više udesno od onoga kako je sada podešen, a bilo ko ko bi došao na njihovo mesto bio bi u istoj takvoj poziciji, bez obzira na intimna ubeđenja. Evo i pominjani članovi Beogradskog Sindikata isto tako sarađuju poslovno sa zapadom, vole oni da verbalno testerišu granu na kojoj sede ali je neće preseći. Bar ne dok ne dođu Rusi. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 1 minute ago, tomas.hokenberi said: Da li je nešto po Ustavu i zakonima nije jedina mera etičnosti i ispravnosti. Na suđenju nacistima u Nirnbergu dobar deo, uključujući i one koji du popili smrtne kazne, se branio time da su samo poštovali Ustav i zakone. Ustav Republike Srbije počinje sumanutom preambulom o Kosovu. Ako bi samo Ustav bio mera etičnosti, pravde, prava i pravne svesti SVI građani Srbihe bi morali da se zalažu za rat za "oslobađanje Kosova". U delu posta koji si citirao jasno i nedvosmisleno piše ustav moderne evropske države, tako da ne znam čemu pomeranje stativa sa nacistima. Zašto bi morao da se zalaže za rat? Neki građanin bi se na primer mogao zalagati za odricanje od dela teritorije u zamenu za neke političke benefite. Mi smo upravo i deo jednog takvog igrokaza, samo je taj građanin Aleksandar Vučić, a benefit je njegov ostanak na vlasti. I otišli smo predaleko od premise, a to je da dok ne bude države koja poštuje zemaljska prava, o nebeskim je besmisleno govoriti. Moja nada leži u tome da INDIVIDUE koje trenutno spavaju na fakultetima koje pohađaju imaju tu svest bez obzira na ideale kolektiva kojima teže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 U medjuvremenu dok se raspravlja o političkom spektru kod Srba, strmopizdio se nadvožnjak u izgradnji na brzoj saobraćajnici kod Velikog Gradišta ... Verovatno oni hrvatski studenti-špijuni oštemali stubove ... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Kažu da je srpska služba ispratila te studente iz Hrvatske sa po dve flašice rakije (unučić). I naravno pizdrave za SOA Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 3 minutes ago, Perkos2 said: Kažu da je srpska služba ispratila te studente iz Hrvatske sa po dve flašice rakije (unučić). I naravno pizdrave za SOA A jel su proverili da ne nose špiceve i macole ? 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Zapišite dan kad ja kačim Balaševićevu pesmu Pripremam se za doček, ovo mu je najbolja pesma u karijeri, definitivno istinita i danas... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 13 minutes ago, robespierre said: U delu posta koji si citirao jasno i nedvosmisleno piše ustav moderne evropske države, tako da ne znam čemu pomeranje stativa sa nacistima. Gde je tu Srbija? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 U onom intervjuu na RTS nam je parizer proročki opet rekao šta "opozicija" planira. Kaže on sada će opozicija, ova desna, da napravi veliku kolaciju i da svi idu protiv mene. Na čelu će im biti Nestorović pa ga malo uvredi. Dakle ako i na ovu trolovsku kolonu neko padne onda defintivno za desnicu nema nade. Imaju sada ovog Francuza koji konačeno daje znake života i konačno priča kao prava opoziciona stranka i ako pored njega nasednu na Nestora i verovatno Vacića i slične bolide onda.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
srlepajce Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Car 7 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 4 minutes ago, Klotzen said: U onom intervjuu na RTS nam je parizer proročki opet rekao šta "opozicija" planira Opozicija,samo ako su im svrake mozak popile može da pristane na prevremene izbore ... Vodja sa sve njegovim mentolima svakim se danom sve više uvaljuje u sopstveni izmet sa tendenciom da implodiraju, poslednje sa čim ih treba častiti su novi izbori pod njihovim uslovima i tako im opet davati legitimitet ... Neka ih još malo ovako da vidimo kada će početi da se glodju medjusobno ... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Njemu ne treba opozicija da raspiše izbore. On sada osluškuje reakcije sa zapada na ove proteste i ako proceni da je u njihovim očima izgubio legitimitet raspisaće izbore da se opet overi kao pobednik na izborima i time izbije svaki adut onima koji misle da on više nije glavni. Nažalost vrlo je moguće da će se opozicija opet podeliti oko izlaska na izbore tako da mu i to ide u prilog, oni što izađu će dati kakav takav legitimitet izborima plus verovatno će da od NEstora napravi jaku listu tako da on bude najjača opozicija i da se na taj način narugaju razjedinjenoj opoziciji. By the way, šta je od onoga što je obećao posle letnjih izbora odradio ? Ništa, navukao deo opozicije da izađe da ga sami krunišu u BG. Nadajmo se da će se sada svi zajedno boriti za bolje uslove jer bez njih džabe izbori i da su složni i pocepani ko prošli put. Jedino što njemu smeta za izbore su studenti, prvo mora taj protest da ugasi jer bi on mogao da insipiriše mnoge na otpor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 "Desnica". Ne znam iskreno šta to znači 2024... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 1 hour ago, Smrtokapa said: Ne piše u Ustavu da ćemo sa vojskom da se vraćamo na Kosovo, već da je Kosovo deo Srbije. Evo ja ću sad da napišem "Kosovo je Srbija" i ispoštovao sam Ustav. Poređenja sa Iranom ne stoje, najpre onaj gore spisak mera pretvaranja Srbije u Iran podržavaju eventualno Vacić, Bihali i gospodin Firer, a 90% desničara, čak i onih koji glasaju za Zavetnike i Dveri, njih smatra potpunim imbecilima. Drugo, Srbija ne može biti Iran jer je Iran mnogo suverenija država od Srbije. Neko ko bi pokušao da sprovede taj program u Srbiji zglajznuo bi u roku od par nedelja. Program pretvaranja Srbije u totalitarni pravoslavni Iran može da se ostvari ako se raspadnu EU i NATO i Rusi famozno izađu na ušće Dunava, a onda će pola Evrope imati gore probleme nego što ih Srbija sada ima. Naprednjaci su ušli u radikalsku fazu svoje vlasti, oni skoro da i ne mogu da pomere klizač više udesno od onoga kako je sada podešen, a bilo ko ko bi došao na njihovo mesto bio bi u istoj takvoj poziciji, bez obzira na intimna ubeđenja. Evo i pominjani članovi Beogradskog Sindikata isto tako sarađuju poslovno sa zapadom, vole oni da verbalno testerišu granu na kojoj sede ali je neće preseći. Bar ne dok ne dođu Rusi. Naravno da ne piše ništa o povratku, ali iz njega sledi da lovačko udruženje osvajača državnih stanova pod nazivom „Vojska Srbije" tamo može da se slobodno šeta, baš kao što može po Ivanjici, Svilajncu ili Valjevu. Ukratko, po tzv. ustavu* dotično udruženje može da tamo uleti, mada je to malo teže izvodljivo u praksi jer bi im Ujka Sem objasnio neke stvari. Što se tiče poređenja sa Iranom, probaj da u obe države javno kažeš sledeće: - Treba izbaciti veronauku iz škola - Bog/Alah ne postoji - Ja sam ateista i j*** mi se za pravoslavlje/islam - Poštujem katolike/protestante/sunite/Jevreje i ateiste - Pišem latinicom (ne važi za Iran) - Popovi/hodže su lopovi koji ne plaćaju porez i treba ih oterati motkom - Hrišćanstvo/Islam je nazadna religija koja nema veze sa savremenim svetom - Kralj Milutin/Muhamed je pedofil Nije ništa čudno u tome što pomenuti muzikanti sarađuju sa zapadnim zemljama. I ruSSki tajkuni vole da im na ruci piše Rolex i da uvale zadnjice u Mercedes ili BMW, Kinezi sa partijskom knjižicom seku vene na iPhone, a najveće komunjare na Kubi vole da u džepu imaju bar malo američkih novčanica. *Pišem tzv. ustav jer je dotični dokument donet izmišljanjem broja glasova na referendumu koji je ne baš zakonito produžen uz argumente da njegov neuspeh podržava Hašim Tači. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 25 minutes ago, Klotzen said: plus verovatno će da od NEstora napravi jaku listu tako da on bude najjača opozicija Ne znam kako kod vas, ali među mojim poznanicima koji su ludi "desničari" (dovoljno ludi da glasaju za Nestora na prethodnim izborima) nema nikog ko ne podržava ovo što studenti rade. Hoću da kažem, ne postoje ljudi koji su protiv sns vlasti a da ne odobravaju ovu pobunu. Našao sam kao statističku grešku par ludih levičara na netu, ali takvi ionako ništa ne rade osim što iz svojih podruma kuju planove kako da u trenutku izbijanja revolucije onesposobe telegraf. Zašto ovo pišem, pa valjda će se neko od tih ljudi setiti da otkako je ovo počelo od Nestora nema ni traga ni glasa. Sns bi mogao da pripremi svoje trojance tako što će neko od njih podržati studente i dobiti legitimitet, ali to je u ovom napetom trenutku jedan gambit na koji oni ne smeju da se odvaže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Jeste, ljudi su glupi ali su, srećom, i u toj gluposti nekako limitirani, ako ništa barem logikom stada ili ant colony optimization logikom... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 14 minutes ago, DJ_Vasa said: Što se tiče poređenja sa Iranom, probaj da u obe države javno kažeš sledeće: - Treba izbaciti veronauku iz škola - Bog/Alah ne postoji - Ja sam ateista i j*** mi se za pravoslavlje/islam - Poštujem katolike/protestante/sunite/Jevreje i ateiste - Pišem latinicom (ne važi za Iran) - Popovi/hodže su lopovi koji ne plaćaju porez i treba ih oterati motkom - Hrišćanstvo/Islam je nazadna religija koja nema veze sa savremenim svetom - Kralj Milutin/Muhamed je pedofil Ako to kažeš kod nas velike sui šanse da te neki mandril verbalno ili fizički napadne,ako to kažeš u Iranu zbog većine ovih stavki završićeš na dugogodišnjoj robiji ... Koliko ja znam u Srbiji ateizam (još uvek) nije krivično delo.u Iranu sasm prilično siguran da jeste ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 1 hour ago, robespierre said: Nema nikakvih pomeranja stativa, ono sto sam napisao je savrseno logicno. Ti od pocetka pises o nekoj imaginarnoj podeli u imaginarnom drustvu, zbog takvih podela Vucic vlada. Ovde ne postoji tradicionalna podela na levicu i desnicu po klasicnom politickom jer ako bismo tako gledali po definiciji ja sam ekonomski desno, a ovde glasao za ZLF jer mi je primarnije to sto mi bar izgleda da su u pitanju posteni i nekorumpirani ljudi (u poredjenju sa drugima) nego sto su duduci za ekonomiju. Isto tako, onaj koji postavlja za prioritet borbu za pravdu i elementarno funkcionisanje sistema, nije srpski desnicar jer srpski desnicar je ili placen ili programiran da bude fasista ili je dovoljno glup da ne kapira da je fasista, ili je oportunisticko govno. Nikoga od ovih kategorija nije briga za pitanja za koja se studenti bore tako da ako tamo i ima fanova Milosa Francuza ili Nestorovica i slicnih budala, oni ce posle ovoga proci preobrazaj i nece biti srpski nacosi. Ukoliko naravno ne rade ovo jer je bleja ili da impresioniraju neku devojku, ali i onda su pre SNS nego ono sto se u Srbiji percipira desnicom. Oni koji su na primer konzervativci kakvi postoje u Evropi ako su dosledni u Srbiji ne glasaju jer od javnih licnosti i srpskih politicara takve stavove zastupa samo St. Protic, a on se povukao iz politike. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Dakle, da rezimiramo - na svakih cca 30 godina, mi (koji se identifikujemo na potpuno suprotnim tačkama političkog spektra) se okupljamo (na kratko) kako bismo svrgnuli ludaka, koji nekako uspe da bude luđi od prethodnog. Pa onda ponovo dozvolimo da zavlada još gori. Čini mi se da u tom procesu previđamo činjenicu da ne treba sarađivati baš sa svima. Na to mislim i kada kažem da ne bi trebalo Ružiću (posledično i sps-u) dozvoliti nikakvu rehabilitaciju u zamenu za saradnju u rušenju sns režima. Ako (opet) prežive, nećemo rešiti uzrok već samo posledicu, pa će za 30 godina naša deca voditi ovu istu borbu. That being said, šta bi uopšte bila ta umerena desnica u Srbiji, tj. ko su njeni predstavnici? Piša Vacić sigurno nije, teško bi mogao biti koristan u rušenju režima, a ni tri budale koje ga eventualno podržavaju sigurno nisu politički i pravno pismene (ili koji je već izraz robespjer upotrebio, ne mogu sad da se vraćam na komentare, mrtva sam umorna). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergkamp bcd Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 2 hours ago, tomas.hokenberi said: Postaviću ti jedno pitanje: da li bi tebi bila prihvatljiva vlast koja bi potpuno razrešila pitanja SNS korupcije i krađe ali istovremeno uvela elemente pravoslavne teokratije, proglasila Ratka Mladića za nacionalnog heroja, prekinula pregovore o pristupanju EU, zabranila latinicu, poništila sve sporazume sa Kosovom i međunarodnom zajednicom u vezi Kosova potpisane od proglašenja nezavisnosti Kosova, kriminalizovala nestandardne seksualne orijentacija, ukinula verske i slične slobode itd? Evo recimo, Vojislav Kostunica i DSS su bili na vlasti 4 godine i skoro nista od ovoga sa spiska nije realizovano. Sustina je da se od strane nekih namece lazna alternativa ili SNS kao kult jedne licnosti bez neke ideologije ili teski kolektivizam/ekstremni individulizam, dakle fasisti ili izdajnici kao alternative. A realnost je drugacija - svakom ko nije na SNS platnom spisku, pa bio taj za priznanje Kosova ili odvrtanje srcesrbisanja na najjace u medijima je u interesu da ovaj rezim oslabi i padne jer ce onda svi ti politicari i pokreti moci ili da ostvare deo programa ili da rastu kao opozicija. To je tako u svakoj evropskoj drzavi. U sustini u demokratiji bi svako trebalo da moze da kaze kako Kosovo treba priznati. To ne znaci i pravo na nametanje svog stava u stilu "ja sam pametan, vi ste glupi, ja hocu da vas spasim od vas samih". Ne, nego imas prava na svoj stav i priliku da sto vise biraca uveris u svoj stav. Inace, Srbija je mozda i jedina evropska zemlja, uz Belorusiju i Rusiju u kojoj ne postoji samostalna opoziciona stranka koja zastupa ultrakonzervativnu, nacionalisticku ili ultradesnu politiku. Jer, SNS i Vucic to nisu, a svako ko je sa njima je isto SNS, nema tu razlike. Kako god, svi ovi protesti su protesti u kojima se trazi povratak demokratije, slobode i kraj kulta licnosti i korupcije koja se opravdava tim kultom licnosti. Nisu ovo protesti za brzi put u EU ili spasavanje Kosova ili veci standard ili za moderne vrednosti. Sto znaci da je za rusenje rezima potreban i glas i napor i liberala i levicara i nacionalista i centrista i lolalaca i zelenih. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts