Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

I da, ovo što opozicija radi je dobro, samo bi trebalo da se još više fokusira na to: blokada, opstrukcija, sabotaža, lobiranje i konačno otkazivanje Expa. Đilas je opet dao jednu kilavu izjavu kakvoj u ovom trenutku nema mesta iako sama po sebi ima smisla: nismo mi protiv Expo-a nego smo protiv da ga ova ekipa organizuje. Tu se nadovezujem na priču od NMXa čini mi se malo gore koji je pomenuo mogućnost da je Dragan izuzetno netalentovan za politiku, odnosno za taj izjavni deo. Slično je pričao i za BgdH2O i onda dao jedno 50 tona municije informeru i Biji da ga pljuju kako mu je krivo što nije uključen. Ne, EXPO nije potreban ni poželjan ni u kakvoj iteraciji. U ovakvoj situaciji to je kao da se pacijentu kojem je na jedvite jade sačuvana noga od otvorenom preloma, prepiše trčanje od 5km dnevno. I to mora da bude poruka koja se šalje u javnost - nikakvi investicioni ciklusi tog tipa, ovde će da bude potrebno ne samo investiranje nego i prezaduživanje da se sanira samo urbanistički horor koji su ovi orangutani ostavili po gradovima, a da ne pričamo o zdravstvu i školstvu koji bi morali biti prioritet narednih 10 godina. Kakav EXPO, to je za normalne zemlje ili za šićardžijske džamahirije. Ukratko, EXPO treba rušiti i treba rušiti beskompromisno Rio Tinto priču, a treća stvar bezrezervna podrška studentima (znam da ona postoji i deklarativno na vrhu i konkretno na lokalu, znam ko organizuje proteste po Beogradu i drugim mestima, sve je to dobro), ali mora da se pazi i šta se priča i koje poruke se šalju u javnost.

Edited by freethrow
  • Like 7

Udariti tamo gde ga boli. Blokada gradilista, blokada EXPO-a. Blokirati ono odakle crpi pare...

Sto se tice lica opozicije - kako se pojavi neko lice, SNS mediji ga puste kroz toplog zeca, klevete i targetiranje. Stoga, kod konzumenata tih medija (a ima ih mnoooooogo) to novo, novije ili "novo" lice postane satana licno. Reakcije mog tasta na Mariniku, Majica i Stimeta (3 osobe razlicitih senzibiliteta i sa razlicitih meridijana politickog spektra) su nebo i zemlja kada se uporedi trenutak pojavljivanja vs. par meseci kasnije. Anyway, ako se igra po njihovim pravilima - mora se mnogo paziti na tajming izbacivanja imena. Dalje, ta imena moraju biti opste poznata, zasluzna i jaka, da ne mogu da se brzo oblate, a da glasacima budu prijemciva. Treba da pokrivaju ceo politicki spektar. 

Ali ne treba prihvatati igru po njihovim pravilma. Tako da - prvo prelazna Vlada, Ustav, zakoni, izborni uslovi, normalizovanje medija.

A ako nas potera na izbore - mislim da se to ne sme prihvatiti i da se mora blokirati.

36 minutes ago, freethrow said:

jedino rešenje koje treba da se traži je prelazna vlada

Pa to je kao kad bi belivuk rekao "aj sam ću da odem u cz i da se uhapsim u prelaznom periodu dok mi ne počne suđenje".

• Like 2

34 minutes ago, Chaos Is Me said:

Da, ali u Norveškoj i Švajcarskoj. U Srbiji ljudima još uvek moraš dati nešto "opipljivije" od ideje ako želiš da dobiješ izbore i zbaciš oskara. Ako ne želiš, takva produhovljena opcija gde će biti važna samo ideja a ne i ljudi koji je manifestuju u stvarnosti je opcija za maksimum 10% biračkog tela i to sam bio darežljiv sa procentom. 

Ne govorim o mir u svetu ideji, mislim na moramo svi zajedno da sobalimo zločinačko udruženje koje drži Srbiju pod okupacijom pa onda kako god ko voli nadalje ideji i mislim da je to bilo jasno iz mog posta. Sve što nije to vodi u blato podjela, a to blato je prasedniku domaći teren.

Edited by Beonegro

On 2/10/2025 at 12:49 PM, DJ_Vasa said:

A koje konkretno ima mehanizme? Europol nema izvršnu vlast ovde i ne može se očekivati da pošalju patrolu da uhapsi nekoliko buzdovana. I dalje mi nije jasno zašto bi se cimali oko unutrašnje korupcije u zemlji koja nije članica EU, niti to iskreno želi da bude. Ne cimaju se mnogo ni sa mangupima u sopstvenim redovima, a za ostale imaju još manje brige. I stara članica Grčka je imala slučaj sličan nadstrešnici, onu železničku nesreću zbog koje su Grci imali nedavno demonstracije. Ne bih spominjao zabrane abortusa, okretanje Kremlju i slično, što im sigurno pravi veću štetu od ovih naših, ali i tu se nisu nešto mnogo potrudili. Jedini koji nešto radi je Tonino Picula, dok je ostalima najveća briga gde će da skvase guzicu tokom leta posle dugih briselskih kiša.

Ostao sam duzan, nikako da odgovorim. Naravno da ni Europol niti bilo koji drugi klasicni komunitarni organ nema neposrednu izvrsnu vlast ovde. Europol sam pomenuo kao vrlo plastican primer da su vlasti zemalja EU (bar ovih najuticajnijih) jako dobro upoznate sa tim kakav im je partner. Dakle nema tu govora o neobavestenosti i blazenom neznanju, nego se prosto pravi dalabu i ne dela zbog interesa. Medjutim, ono sto EU svakako moze da uradi sa vrlo direktnim posledicama jeste zamrzavanje pregovora, fondova, povlacenje rampe za svoje investicije ovde. Pored toga je moguc neformalan pritisak kroz misljenja, javne istupe. Da se jasno iskomunicira da ne mogu da se grade partnerski odnosi sa strukturom koja obesmisljava ama bas svaku vrednost i nacelo tog zajednickog prostora kome kao stremi. Mozemo da osudimo i izopstimo sve istocne lidere i njihove zemlje, ali ovde cemo ipak drugi arsin da uzmemo.

Tacno je da ne znaju sta da rade i kako da hendluju pojave unutar svojih redova, poput Madjarske, Grcke, Poljske etc, ali su to sve zemlje vec dugogodisnje clanice i resavanje takvih problema je daleko kompleksnije i pipavije. Bas zato sto jesu vec deo zajednice i neki radikalniji potez ukoliko se ne premeri 200x bi mogao imati nesagledive posledice. Mi smo van dvorista i kao pogledujemo preko ograde, hteli bismo da udjemo da vidimo kakav je travnjak. Ako su ti prljave cipele ili si divljak koji ce tu travu odmah da izgazi, necu te ni pustiti unutra. Ne samo to, nego necu ni da se zabavljam idejom da pricam sa tobom i dogovaram se o nekoj narednoj poseti, ako si vandalcina, nisi mi ni sagovornik, kamoli prijatelj koga zovem na kafu. 

Skandal je sama cinjenica da se svaki zvanicnik i figura iz EU redovno prvo sastaje sa Nenadleznim na temu svega i svacega. Treba i njima nasi studenti da objasnjavaju da ima samo ceremonijalne nadleznosti, sta je podela vlasti? Oni svojim ponasanjem zapravo pozakonjuju, legitimizuju iscaseno stanje stvari i travestiju kojoj svedocimo godinama.Treba neki Thijs Roten i Picula da im otvaraju oci, oni ne vide, ne znaju, ne razumeju o cemu je rec?

• Like 3
  • Thanks 2

30 minutes ago, Geronimo said:

Udariti tamo gde ga boli. Blokada gradilista, blokada EXPO-a. Blokirati ono odakle crpi pare...

Sto se tice lica opozicije - kako se pojavi neko lice, SNS mediji ga puste kroz toplog zeca, klevete i targetiranje. Stoga, kod konzumenata tih medija (a ima ih mnoooooogo) to novo, novije ili "novo" lice postane satana licno. Reakcije mog tasta na Mariniku, Majica i Stimeta (3 osobe razlicitih senzibiliteta i sa razlicitih meridijana politickog spektra) su nebo i zemlja kada se uporedi trenutak pojavljivanja vs. par meseci kasnije. Anyway, ako se igra po njihovim pravilima - mora se mnogo paziti na tajming izbacivanja imena. Dalje, ta imena moraju biti opste poznata, zasluzna i jaka, da ne mogu da se brzo oblate, a da glasacima budu prijemciva. Treba da pokrivaju ceo politicki spektar. 

Ali ne treba prihvatati igru po njihovim pravilma. Tako da - prvo prelazna Vlada, Ustav, zakoni, izborni uslovi, normalizovanje medija.

A ako nas potera na izbore - mislim da se to ne sme prihvatiti i da se mora blokirati.

Blokada slobode putovanja i raspolaganja novcem na racunima , i njega i bliskih mu, bi ga jos mnogo vise bolela - ovo je blago.

:default_coffee:

• Like 1

Sve je to lepo, jos kad biste rekli kako su te blokade fizicki moguce (da ne ulazimo u manji problem, sto to neminovno vodi u sukobe sa policijom u najboljem slucaju)?

Edited by McLeod

36 minutes ago, Geronimo said:

Mislim da je Đilas jedina osoba koja ne sme biti vodeće lice opozicije i da je on, više nego bilo ko drugi, kompromitovan i ima lošu medijsku sliku i kod orkova ali i kod opozicionih birača. Marinika svakako manje od njega mada je, rekao bih, druga osoba na tom spisku iako ne znam šta se njoj tačno spočitava osim što je Rumunka poreklom, a to je priča samo za najmaloumnije nacionaliste. A ako će svinjformeri i slični da blate sudiju Majića koji ima gotovo besprekornu biografiju i medijske nastupe - neka im bude, to normalne ljude ne treba da zanima. 

• Like 3

14 minutes ago, Chaos Is Me said:

Marinika svakako manje od njega mada je, rekao bih, druga osoba na tom spisku iako ne znam šta se njoj tačno spočitava osim što je Rumunka poreklom

Osim što je porijeklom nesrpkinja i još bitnije od toga, Marinika je žena, a nijedna žena nikada na izborima u Srbiji nije dobila glasova u procentu koji se bitno razlikuje od statističke greške. Niti će u skorije vrijeme, sudeći po onoj temi na društvu koja bi trebala da bude posvećena ženskim pravima. 

• Like 2
  • Thanks 1

Milic. Naravio dobar rezz u Nisu, nije iz Beograda, nije mu primarno zanimanje politicar sto uglavnom koci mladu gardu opozicionara (Pavloa, Dobricu itd), spasavao zivote ljudima...

Mana: nije direktno napao Vucica, nego SNS, sto mozda i nije losa stvar udariti na slabije karike, sta znam. 

op

Prica o izborima, pa cak i nekim skroz sredjenim (1. sredjeni biracki spiskovi; 2. oslobodjeni mediji gde svi moraju biti zastupljeni - oslobadjanje REM-a, RTS-a; 3. kontrola izbora da na svakom jebenom birackom mestu opozicija mora imati kontrolore kao i u izbornoj komisiji, da se sprece autobusi i bugarski vozovi), kao nekom dugorocnom resenju je po meni prilicno naivna. 

Da li zaista neko ocekuje da ce opozicija raditi tako da ne gledaju neki svoj interes i da se sto bolje pozicioniraju u te naredne 4 godine?! Naivno. To ovi izbori ne mogu biti. Jer treba svi iz opozicije da stanu iza jednog cilja a ne da se diferenciraju po necemu. 

Ovo mogu biti samo referendumski izbori - da li hocemo da nas SNS i sateliti jasu i dalje, ili necemo?!

E ako necemo, to je taj jedan jedini zajednicki imenitelj opozicije. Da opozicija napravi plan, da oroci sebe na godinu-dve, sta znam, koliko im treba da se vratimo u normalnu politiku i pricamo o programima i ko bi sta i kako radio, pa da posle tih izbora mozemo glasati normalno, u 2-3-4 kolone, kako god misle da se podele. 

TL;DR:

1. Prelazna vlada ili... - odmah, ako ne prihvate do kraja februara onda sledi haos - to je kranji rok da i studenti i svi mogu da se vrate svojim normalnim obavezama - u toj vladi sto vise nestranackih licnosti. Za ovo se moraju boriti i politicari i narod. Studenti pumpaju ali morace jos da se pumpa za ovo. Sve da stane, pa da ustane. 

2. Priprema slobodnih izbora - radne grupe za sve aspekte oslobadjanja izbora, institucija koje s tim imaju veze. Biracki spiskovi, mediji... 

3. Referendumski izbori - jos jednom - svako jebeno biracko mesto mora biti pokriveno, studenti tu opet mogu da odigraju kljucnu ulogu. Na izborima opozicija da ide sa jednom sirokom kolonom i da imaju opet nestranacke licnosti za fotelje. I da sami sebe oroce na godinu-dve. Pa neka onda pokazu demokratiju u parlamentu, da se diskutuje kako dolikuje i glasa kako svojim mozgom mislis da treba a ne kako ti stranka kaze. 

4. Lustracija! 

edit: Pisem paralelno s poslom, pa se mozda nekada i ponavljam ili sam nepovezan.

Edited by Kooineeperk

42 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Ostao sam duzan, nikako da odgovorim. Naravno da ni Europol niti bilo koji drugi klasicni komunitarni organ nema neposrednu izvrsnu vlast ovde. Europol sam pomenuo kao vrlo plastican primer da su vlasti zemalja EU (bar ovih najuticajnijih) jako dobro upoznate sa tim kakav im je partner. Dakle nema tu govora o neobavestenosti i blazenom neznanju, nego se prosto pravi dalabu i ne dela zbog interesa. Medjutim, ono sto EU svakako moze da uradi sa vrlo direktnim posledicama jeste zamrzavanje pregovora, fondova, povlacenje rampe za svoje investicije ovde. Pored toga je moguc neformalan pritisak kroz misljenja, javne istupe. Da se jasno iskomunicira da ne mogu da se grade partnerski odnosi sa strukturom koja obesmisljava ama bas svaku vrednost i nacelo tog zajednickog prostora kome kao stremi. Mozemo da osudimo i izopstimo sve istocne lidere i njihove zemlje, ali ovde cemo ipak drugi arsin da uzmemo.

Tacno je da ne znaju sta da rade i kako da hendluju pojave unutar svojih redova, poput Madjarske, Grcke, Poljske etc, ali su to sve zemlje vec dugogodisnje clanice i resavanje takvih problema je daleko kompleksnije i pipavije. Bas zato sto jesu vec deo zajednice i neki radikalniji potez ukoliko se ne premeri 200x bi mogao imati nesagledive posledice. Mi smo van dvorista i kao pogledujemo preko ograde, hteli bismo da udjemo da vidimo kakav je travnjak. Ako su ti prljave cipele ili si divljak koji ce tu travu odmah da izgazi, necu te ni pustiti unutra. Ne samo to, nego necu ni da se zabavljam idejom da pricam sa tobom i dogovaram se o nekoj narednoj poseti, ako si vandalcina, nisi mi ni sagovornik, kamoli prijatelj koga zovem na kafu. 

Skandal je sama cinjenica da se svaki zvanicnik i figura iz EU redovno prvo sastaje sa Nenadleznim na temu svega i svacega. Treba i njima nasi studenti da objasnjavaju da ima samo ceremonijalne nadleznosti, sta je podela vlasti? Oni svojim ponasanjem zapravo pozakonjuju, legitimizuju iscaseno stanje stvari i travestiju kojoj svedocimo godinama.Treba neki Thijs Roten i Picula da im otvaraju oci, oni ne vide, ne znaju, ne razumeju o cemu je rec?

Naravno da su upoznate, a to imaju i u svom drvorištu, ali opet – od toga ništa. Vidim da piše za Sarkozija da je za korupciju dobio godinu dana nanogice, dok pošteni lopovi koji su ukrali novac ili nakit pošteno pljačkajući radnje dobiju malo više i ne sede baš u vili dok robijaju. Imaju i oni tamo korpuciju na visokom nivou, ali ipak nije tolika. Ne znam ni zašto bi povlačili investicije kada one podrazumevaju da npr. patosnice za BMW prave neki što rade za 500 evra mesečno jer kad oni iz BMW-a dođu kod Šolca i kažu: Mićo, vidi, automobilska industrija je okosnica naše privrede i potrebni su nam neki koji će da rade za siću, osim ako nećeš da ti zavrnemo donacije za stranku, a samim tim i tebi zavrćemo yaya. Budimo realni – boli uvo one iz BMW-a, Linde i slične da li se u tamo nekoj selendri lokalni baja nakrao ukoliko mogu da postignu da im neko radi za deset kila jabuka mesečno. Imaju svoje fabrike i firme na više kontinenata, što donosi profit, a lokalna korupcija ih ne zanima jer na njih ne utiče.

Tačno si rekao za mnagupe u njihovim redovima, ali EU ima jednostavan princip – evo vam pravila ako hoćete da se igramo zajedno, a ako nećete, izvol'te se igrati sami. Izvol'te se upristojiti i umiti, a dotle čekajte ispred igrališta.

I ti famozni fondovi i donacije funkcionišu slično. Pojave se sredstva za renoviranje škole, gradnju biciklističke staze, reformu zakona i tako to, ovi naši dobiju sredstva, pa onda napišu kako sve lepo izgleda na papiru, pokažu Velikom Debelom Evropljaninu zaduženom za fond kako je to lepo, odvedu ga u kafanu, a on napiše izveštaj da je sve super i niko posle toga ništa ne pita. Kada bi Veliki Debeli Evropljanin radio svoj posao, onda bi morao da za masnu platu nešto i uradi, a ovako je svima dobro – ovi naši se nakrali, Veliki Debeli Evropljanin je napisao izveštaj kako je sve super, naždrao se u kafani i to je to. Prevodio sam takve stvari, pa sam dosta video.

Jedan od najvećih bisera je bila neka evropska NVO koja je ulupala silne pare na marketing, a koliko se sećam, projekat je imao veze sa unapređenjem civilnog društva, demokratije i tako to. Valjao sam se od smeha kako su za ulupane pare otvorili FB stranu, zaposlili nekoga da je održava, a broj pratilaca i posetilaca strane je bio toliko mali da im je prosečan broj lajkova po objavi bio ispod deset. Naravno, to je prošlo. A ima koliko hoćeš sličnih slučajeva, samo ne bodu oči u tolikoj meri.

6 hours ago, NMX said:

I da vas brat nešto zamoli, da ponavljate za mnom:

Ivan Ninić i Nemanja Šarović su radikalska govna.

Oportuniisti koji nisu našli mesto pod huljinim kišobranom pa su sreću potražili na drugoj strani. To što su vam smešna ismevanja ljudi sa lakom ili umerenom retardacijom pred kamerama trenutnog Šarovićevog poslodavca ili to što su vam zanimljiva slatkorečiva Ninićeva gostovanja na N1/Nova, ne sme da otera u zaborav ono što oni jesu.

Radikalska govna koja bi u malo drugačijoj podeli karata danas bili ministri u Vladi Srbije, gradski menadžeri u Beogradu i sl.

Ljudi koji su do pre samo par godina bili zajedno sa Šešeljem (jbtbogtejebo) danas treba da budu bilo šta jer ispunjavaju uslov koji je, nažalost, jedino bitan trenutno - da su protiv Vučića. 

Ljudi koji su do juče izdavali knjige fantastičnih naslova "Revizija demokratije" i "Pustošenje Srbije", gle čuda - obe u vezi sa vlašću posle 2000, obe za izdavača SRS, danas bi u najmanju ruku morali da budu lustrirani i da ih nema u javnom životu a ne da budu maltene prvoborci smene jedne kriminalnog režima. 

Neću osporiti ništa od ovoga što si napisao, ali mislim da to ne čini recimo Šarovićeve "sns miting uživo" emisije nepotrebnim ili lošim.

Naprotiv.

Ti youtube video klipovi su vrlo značajni za anti-SNS delovanje, i njihova glavna poenta uopšte nije (ili ne bi trebalo da bude) hajde da se podsmevamo likovima sa margina napeg društva. 

Poenta tih intervjua sa lica mesta jeste upravo informativne prirode: ko dolazi na skupove podrške SNSa, kako dolaze, odakle, koji su zapravo stavovi ti ljudi, koliki su ti skupovi, kako izgledaju... 

Nebitno je ko te emisije pravi, te emisije su svejedno dragocene. 

Pa makar dolazile od Šarovića. Šteta je samo što nema više takvih inicijativa. 

• Like 3

5 minutes ago, DameTime said:

Spreman da preleti. Ako to dopustimo, za 20ak godina će naša deca morati da vode istu borbu.

Kad već njega spominješ, meni nešto drugo upada u oči. Ovo Ružiću nije prvi put da istupa protiv koalicije u kojoj učestvuje njegova stranka, a i u prethodnim godinama je zabadao prst u oko i SNS-u i SPS-u.

Zanima me zbog čega već nije dobio nogu u sopstvenoj stranci jer je promovisao isključivo sebe i napravio imidž nekakvog demokratski nastrojenog SPS-ovca (što je paradoks isto kao da kažemo da je sneg vruć ili da je voda suva), pravio posla Dačiću da pegla njegove istupe, dok je i cela stranka morala da se ograđuje od nekih izjava. Tako se ponašao i ranije, i to kada koalicija nije bila suočena ni sa kakvim krizama. Da je ovo uradio neko iz SNS-a, dobio bi nogu u roku od odmah, ali ovaj se nekako održava u stranci.

37 minutes ago, DJ_Vasa said:

Kad već njega spominješ, meni nešto drugo upada u oči. Ovo Ružiću nije prvi put da istupa protiv koalicije u kojoj učestvuje njegova stranka, a i u prethodnim godinama je zabadao prst u oko i SNS-u i SPS-u.

Zanima me zbog čega već nije dobio nogu u sopstvenoj stranci jer je promovisao isključivo sebe i napravio imidž nekakvog demokratski nastrojenog SPS-ovca (što je paradoks isto kao da kažemo da je sneg vruć ili da je voda suva), pravio posla Dačiću da pegla njegove istupe, dok je i cela stranka morala da se ograđuje od nekih izjava. Tako se ponašao i ranije, i to kada koalicija nije bila suočena ni sa kakvim krizama. Da je ovo uradio neko iz SNS-a, dobio bi nogu u roku od odmah, ali ovaj se nekako održava u stranci.

Moguca su 3 razloga ili kombinacija istih u manjoj ili vecoj meri.

1. Zna suvise da bi ga potpuno odjebali i time bas okrenuli protiv SPSa, SNSa... 
  2. Dozvoljavaju mu (ili je bas to dogovoreno) da pravi privid "samomislecih" clanova partije i neke kao "demokratije".
  3. Smatraju da je bezopasan, za sada.