Klotzen Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago N1 je gubitaš ali je donosio indirektan profit SBB koji je pokrivao njihove troškove. Bez SBB ova televizija će se svesti na nešto slično kao KTV. Nova S će takođe morati da kreše informativu jer će kontrolom reklama nepomenik moći i na nju da utiče. Velika pobeda parizera, jedino što je dobro je da ih neće odma seći tako da će ispratiti ove proteste. Medijski se vraćamo u 2014. Opoziciji će sada biti nemoguće da se obrate onih 70% ljudi koji se informišu preko TV. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago 13 minutes ago, DJ_Vasa said: Da, mada moram priznati da sam se najviše fokusirao na ove portale. Zato su ovjavili još jednu vest, gde je najvažnije ovo: Naprosto, idem logikom da nije bitno koje boje je mačka, već da lovi miševe. Nece biti izmena godinu do dve, pa da vidis kako se polako menja urednicka politika. Prvo ce da istestiraju ko bi legao na rudu, a ko nece, pa onda ce da krenu aneksi sa umanjenjem zarade usled poslovnih performansi i slicni razlozi... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Bice zanimljivo kakav stav ce da zauzme ovi iz informera prema novonastaloj raspodeli. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanjaol Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago SBB nije prodat Telekomu nego Telenoru A sada kada ce Sport Klub izgubiti prenose velikih sportskih takmicenja, glavni razlog zasto bi neko ostao u SBB-u su N1 i Nova. Tako da ne vidim poslovni interes Telenora da smanjuje vaznost ovih televizija u svojoj ponudi. Druga stvar je Internet, ne znam kakva je tacno situavina, ako se dobro secam iz nekog razgovora Telekomova optika je jeftinija i brza od sbb kabla? Jel neko zna tacno? U svakom slucaju sigurno je u interesu novih vlasnika da zadrze United Group kanale posto je to glavni razlog za vecinu ljudi da koriste sbb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago 6 minutes ago, 40Wins said: Nece biti izmena godinu do dve, pa da vidis kako se polako menja urednicka politika. Prvo ce da istestiraju ko bi legao na rudu, a ko nece, pa onda ce da krenu aneksi sa umanjenjem zarade usled poslovnih performansi i slicni razlozi... Lepo piše da televizije ostaju u istom vlasništvu i da ne menjaju uređivačku politiku, a vidim i da u Vremenu isto kažu: https://vreme.com/ekonomija/prodaja-sbb-a-menja-svasta-ali-nista-za-n1-i-novu-s/ Računam da oni koji se bave novinarstvom ipak malo bolje znaju od stručnjaka za sve sa kojekavih Tnjitera i slično. Doduše, ako za te dve godine ne skinemo režim, onda nek se nose i N1 i Nova i SBB u tri lepe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Neka vrsta anestetika (da se vlast hvali kako je "demokratska") je da se TV Nova da nacionalna frekvencija, samim tim bude na svim kablovskim, ali da joj se program vremenom toliko razvodni da postane "zabavna" TV poput TV Prva ili TV B92. U stvarnosti, N1 će i dalje moći da se prati samo preko njihovog sajta, informativni program TV Nova će da bude pod papučom, iole kritičke emisije poput Kesića će puf! da nestanu ili odu na neku opskurnu televiziju gde niko neće znati ni da postoje (kao Ivan Ivanović na Blic TV). 8 minutes ago, nemanjaol said: Druga stvar je Internet, ne znam kakva je tacno situavina, ako se dobro secam iz nekog razgovora Telekomova optika je jeftinija i brza od sbb kabla? Jel neko zna tacno? Od kabla sigurno, ali SBB ima i optiku, imam je ja na gajbi na Bežanijskoj kosi, 700/70 brzina. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Ja bih voleo da delim isti optimizam sa vama, ali uruk orkinja je upravo izjavila ovo: Quote "Danas je veliki dan za Srbiju. Mordor, kula Šolakovog medijskog zla je pala. Kula zla koja je nanosila sivu senku nad Srbijom i manipulisala velikim brojem naših građana. N1 i Nova su bile simbol medijskog bezčašća", rekla je Brnabić gostujući na Hepi televiziji. Mislite da ce stvarno ostati sve isto? 10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deez nuts. Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Al su se uzludeli ovde ispred stranke, dzipovi ns/bg table, vlada mandic, dbovci… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 25 minutes ago, nemanjaol said: SBB nije prodat Telekomu nego Telenoru A sada kada ce Sport Klub izgubiti prenose velikih sportskih takmicenja, glavni razlog zasto bi neko ostao u SBB-u su N1 i Nova. Tako da ne vidim poslovni interes Telenora da smanjuje vaznost ovih televizija u svojoj ponudi. Druga stvar je Internet, ne znam kakva je tacno situavina, ako se dobro secam iz nekog razgovora Telekomova optika je jeftinija i brza od sbb kabla? Jel neko zna tacno? U svakom slucaju sigurno je u interesu novih vlasnika da zadrze United Group kanale posto je to glavni razlog za vecinu ljudi da koriste sbb. Telenora nema u Srbiji već nekih 7-8 godina, Yettel je bio u vlasništvu češkog konglomerata PPF, koji je prije neku godinu većinski udio u Yettelu prodao našem bratu bin Zajebu (Etisalat). Bin Zajeb je kupio infrastrukturu (distributera interneta i kablovske TV), Telekom Srbija je kupo sadržaj. Telekom Srbija nije komercijalni igrač, oni će učiniti sve što treba da što brže jače bolje razjebu sadržaj koji su kupili. Cijena toga je nebitna. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 27 minutes ago, nemanjaol said: SBB nije prodat Telekomu nego Telenoru A sada kada ce Sport Klub izgubiti prenose velikih sportskih takmicenja, glavni razlog zasto bi neko ostao u SBB-u su N1 i Nova. Tako da ne vidim poslovni interes Telenora da smanjuje vaznost ovih televizija u svojoj ponudi. Druga stvar je Internet, ne znam kakva je tacno situavina, ako se dobro secam iz nekog razgovora Telekomova optika je jeftinija i brza od sbb kabla? Jel neko zna tacno? U svakom slucaju sigurno je u interesu novih vlasnika da zadrze United Group kanale posto je to glavni razlog za vecinu ljudi da koriste sbb. Problem je što se za tu češku firmu sumnja da je pod kontrolom nepomenika a da se samo fiktivno vodi na druge ljude. Biće kao na Prvoj, nikog nisu dirali u početku i onda polako posle nekog vremena izbacili sve koji nisu radili po volji nepomenika. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 6 minutes ago, 40Wins said: Ja bih voleo da delim isti optimizam sa vama, ali uruk orkinja je upravo izjavila ovo: Mislite da ce stvarno ostati sve isto? Ovaj, je l` moze neki snimak te izjave - obzirom na njene oratorske vestine ovo deluje opravdao kao AI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 6 minutes ago, 40Wins said: Ja bih voleo da delim isti optimizam sa vama, ali uruk orkinja je upravo izjavila ovo: Pogledaj malo ostale izjave kada je lupetala o bilo čemu što treba da se desi u budućnosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 6 minutes ago, deez nuts. said: Al su se uzludeli ovde ispred stranke, dzipovi ns/bg table, vlada mandic, dbovci… Jel Vlada Mandic stvarno ko zivotinja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 1 minute ago, 40Wins said: Jel Vlada Mandic stvarno ko zivotinja? Ne, životinje su plemenita bića 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 43 minutes ago, DJ_Vasa said: Lepo piše da televizije ostaju u istom vlasništvu i da ne menjaju uređivačku politiku, a vidim i da u Vremenu isto kažu: https://vreme.com/ekonomija/prodaja-sbb-a-menja-svasta-ali-nista-za-n1-i-novu-s/ Računam da oni koji se bave novinarstvom ipak malo bolje znaju od stručnjaka za sve sa kojekavih Tnjitera i slično. Doduše, ako za te dve godine ne skinemo režim, onda nek se nose i N1 i Nova i SBB u tri lepe. Zadnji pasus stoji. Ako Vučić ostane na vlasti nije bitna uređivačku politika NA, niti vlasništvo. A novi vlasnik kablovske i optičke mreže može sutra da proda ceo ili delove dosadašnjeg SBB i da obesmisli sve uslove iz prodajnog ugovora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 17 minutes ago, Beonegro said: Telenora nema u Srbiji već nekih 7-8 godina, Yettel je bio u vlasništvu češkog konglomerata PPF, koji je prije neku godinu većinski udio u Yettelu prodao našem bratu bin Zajebu (Etisalat). Koliko vidim, Etisalat je prošle godine kupio većinski paket PPF-ovih kompanija u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji. Tu spada i Yettel. https://www.eand.com/en/news/24-oct-24-eand-ppf-telecom-group-announcement.html A ovi što sad kupuju SBB nisu original PPF (koji je ostao u Češkoj), već upravo ta nova kompanija Etisalat PPF, dakle Arapi. https://n1info.rs/biznis/united-grupa-postigla-dogovor-o-prodaji-sbb-kompanije-e-ppf-telecom-grupi-kao-i-net-tv-plus-biznisa-i-prava-na-prenos-sportskih-dogadjaja-za-zapadni-balkan-telekomu-srbija/ Što bi značilo da SBB i Yettel ("Telenor" kolokvijalno) ipak imaju zajedničkog vlasnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deez nuts. Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 15 minutes ago, 40Wins said: Jel Vlada Mandic stvarno ko zivotinja? Jest poprilicno krme Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Naravno, ništa ne sprečava Arape da, kad se završi posao do leta, odmah preprodaju ceo svoj deo Telekomu. Ili Kopernikusu kao B92 i TV Prva. Ili nekom trećem a istom. A ceo ugovor sa United Grupom mačku o rep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deez nuts. Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Ovde u vrhu sns (insajd info) ocekuju 80k ljudi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quentin Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Neki naglasci iz vijesti Iz vijesti Vremena o transakciji: Quote Odavno je u medijskoj čaršiji poznato da je deo dila i to da ove dve televizije narednih godina imaju garantovano mesto u ponudi SBB-a, te dobijaju određeni novac po priključku kako bi mogle da se finansiraju. Za sada nisu najavljene promene ni u manjim medijima u vlasništvu Junajted grupe, poput dnevnog lista „Danas“ ili nedeljnika „Radar“. Garantovano mjesto može da znači i 258. kanal u nekom opskurnom paketu koji se masno dodatno plaća. Ne sumnjam da će režim iskoristiti ovo za dodatan medijski pritisak i smanjenu nezavisnost pomenutih medija. Jer, Vreme piše i ovo: Quote Nije daleko od logike da ulazak emiratskih para dolazi uz blagoslov Aleksandra Vučića. Zato bi najgora vest za potrošače mogla da bude ukoliko je u pitanju kartelska podela kolača. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 2 minutes ago, deez nuts. said: Ovde u vrhu sns (insajd info) ocekuju 80k ljudi Neka i 30k dođe peške ili sopstvenim prevozom, moraju da dovezu 50k ljudi. U jedan bus stane oko 50 osoba, znači 1000 buseva. Gde će to da se parkira? Do Iriškog venca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 39 minutes ago, 40Wins said: Ja bih voleo da delim isti optimizam sa vama, ali uruk orkinja je upravo izjavila ovo: Mislite da ce stvarno ostati sve isto? Hahahahahahahahahaha izjavila za Happy televiziju koja je bas slika i prilika tog becasca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 15 minutes ago, Smrtokapa said: Koliko vidim, Etisalat je prošle godine kupio većinski paket PPF-ovih kompanija u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji. Tu spada i Yettel. https://www.eand.com/en/news/24-oct-24-eand-ppf-telecom-group-announcement.html A ovi što sad kupuju SBB nisu original PPF (koji je ostao u Češkoj), već upravo ta nova kompanija Etisalat PPF, dakle Arapi. https://n1info.rs/biznis/united-grupa-postigla-dogovor-o-prodaji-sbb-kompanije-e-ppf-telecom-grupi-kao-i-net-tv-plus-biznisa-i-prava-na-prenos-sportskih-dogadjaja-za-zapadni-balkan-telekomu-srbija/ Što bi značilo da SBB i Yettel ("Telenor" kolokvijalno) ipak imaju zajedničkog vlasnika. To sam i pokušao da napišem 😄 Stvarno nije jasno iz mog posta? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 4 hours ago, Div said: Ovo bi trebalo da je tema za ekonomiju, kod nas je, ipak, sve politika: United Grupa postigla dogovor o prodaji SBB kompanije e& PPF Telecom Grupi, kao i Net TV Plus biznisa i prava na prenos sportskih događaja za Zapadni Balkan Telekomu Srbija Nisam siguran da sam pisao na ovom ili pokojnom b92 forumu..kako god. Iz bliske i povezane industrije sam pa je tu dosta informacija koje nisu bile u javnosti godinama a nisu delom ni sada. Prvo i osnovno, mada ok, ovde je pametan svet, ko ne razume da UGem upravlja investicioni fond i kako fond radi, jbg, žalim slučaj. I KKR pre ovoga i BC partners sada. Ovo je komercijalni dil koji se kuvao od 2022. verovali ili ne. Inicijalno je bila ideja da pokojni Telenor (još pre 2018. i prodaje Kelneru i PPFu) kupi SBB kako bi se takmičio sa Telekomom (fiksna + mobilna + internet + kablovska). U međuvremenu se desio dil, PPF je kupio Telenor u Madjarskoj, Srbiji, Bugarskoj i CG onda je to stavljeno ad acta. Dalje, Mađari 4IG (Orbanovi drugari) kupuju od PPFa operatera u CG (sada je to One Montenegro) a šuška se i o kupovini PPFa u Srbiji (tad već Yettela). To se još nije desilo, Arapi (Etisalat) kupuje većinski paket PPFa u Srbiji i Orbanovi ortaci su trenutno na holdu. Gde je tu SBB? Telenoru (znam, znam, Yetttelu, jebo me pas, ja ovo neću u glavi prezupčiti da nit je Telenor vlasnik nit je Telenor ime ali navika ostaje) pored mobilne i ono malo kablovske što su puštali preko telekomove optike, fali pravi i full-fledged kablovski operater da bi imali utakmicu sa Telekomom. Neko će sad reći, to je duopol, možda i monopol ako se gledaju samo kanali. Samo bih podsetio da je SBB do neke 2015. godine (ove podatke iz glave vrtim, ali mislim da sam pogodio i % i godinu) je imao preko 60% kablovske u Srbiji. Sa najgrđim restriktivnim sporazumima sa lokalnim operaterima (isto ovo što je Telekom radio dok ih nije sve pokupovao). I tada je, iako je N1 uveliko šljakao, i dalje sve bilo manje više bajno sjajno. However, Telekom shvata da nema šta da traži u takvoj utakmici, kreće da zida optičku mrežu po Srbiji i pruža, tehnički, neuporedivu uslugu u odnosu na SBB. Nažalost ali je tako. Ja imam SBB i uživam kada gledam neki sport a slika kasni (evo letos, finale OI, kod mene je Novak imao još dva udarca, komšija pored je slavio zlatnu medalju). Ok, back to the deal. Kuva se ovo od 2022. Inicijalno je Yettel trebalo da uzme SBB a Telekom SVE kanale (N1, Nova, SK1 itd). Cena (vidim danas, 10xEBITDA), Šolak je navodno 2022. tražio 12x, pa je i tu zapelo (plus ulazak Arapa u Yettel). Kako god, ovde će se stvoriti monopol sportskih kanala (sve na arenu). Ostaje da se vidi kako će(mo) imaoci SBB priključka gledati prenose svega pošto su prava prebačena na Telekom (pretpostavljam da Arena stiže u SBB, tj. Yettel sada). Nije tajna da nisam ljubitelj SBBa. Da smatram da je UG media (N1 i NovaS), uprkos svetlosti koju nam daju u ostatku medijskog mraka, samo sredstvo UGa, nikako pravi i trajni medij (Insajder TV for the win) i da su apsolutno nekomercijalne stanice koje žive od UG grupe (svakkao ne nekomercijalne kao Arena ili ostatak Telekomove pljačkaške ekipe). Da je SBB tehnički u 2025. godini daleko daleko iza konkurencije, da su im usluge skupe i loše (naspram skupih i nešto boljih kod konkurencije). Nego samo htedoh da napišem par redova (sad sam se već raspisao, praštajte, jbg) da me smara ovo romantizovanje odlaska SBBa i slično. Ovo je čist poslovan potez Dragana Šolaka kao što je bio i kada je bio apsolutni monopolista ili kada je, rumor has it, finansirao masTno kampanju SNSa 2012. videvši da je žutima kraj. Ono što je ključno je da li će N1 i NovaS uspeti da ostanu finansirani kao do sada. Čisto sumnjam da će finansiranje po pretplatniku biti dovoljno za dosadašnju produkciju a nema UG grupe da iza subvencioniše sve to. Tako da je posledica svega ovoga realan medijski mrak (ne sada, ne skoro ali za godinu dve, ako tada i bude bitno). Što se monopola/duopola tiče, koliko god voleo zaštitu konkurencije, naše tržište je imuno na svaki monopol, em jer državi odgovara (više PDVa kroz veće cene) em jer je KZK slepa i radi na žeton. Plus nisam fan da o monopolu kukamo danas jer je monopol prešao u neke tuđe ruke a ćutali dok je bio u našim rukama. 6 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Beonegro said: To sam i pokušao da napišem 😄 Stvarno nije jasno iz mog posta? Više razjašnjavam sebi, pošto sam bio potpuno zaboravio na raniji arapski manevar, te sam u prvi drugi mah pomislio da su sada SBB preuzeli bivši vlasnici Yettel-a. Sve u redu, nastavite dalje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts