Jump to content

Recommended Posts

Posted
8 hours ago, Volter said:

Posle odbijanja odlaska u Brisel na Samit EU, naše vlasti, tačnije Ana Brnabić, odbile su i sastanak sa misijom EP koja dolazi za desetak dana. 

Bogami ovo mi je dobar bas dobar znam da su pri kraju svega, pa oni su onu bljuvotinu od šatora zbog toga skinuli, uz pritisak Nemačke pre svega, ali dobar razlog toga je bio i dolazak parlamentaraca.

Posted

I ja sam to primetio. Da me je neko pitao na početku protesta ko će prvi krenuti protiv Studenata od opozicije rekao bih Francuz pa Đilas, kad ono ZLF i PSG su najglasniji oko svega toga. To je uredno i odgovor zašto se 2024. izašlo na izbore i odustalo od zahteva za bolje uslove.

• Like 2
Posted

Tekst je inace odlican i ima poentu.

Ne vidim ni u tragovima zabrinutost zbog svog opstanka na skupstinskom hlebu, to je jako plitko i maliciozno tumacenje napisanog.

Takodje nije tacno da opozicija nesto krece na Studente. Opozicija je dugo cutala i bila pasivna i ako je neko pruzao ruku to su bili oni. DS je bezuslovno predao infrastrukturu, nisu ih pomenuli slovom javno a ima od toga vise od pola godine.

Ako neko brlja u svojim potezima i akcijama u poslesnje vreme to su studenti. Sve vise izgleda da i ono dobro sto rade, rade da bi sebi podigli spomenik, a ne zato sto je to dobra antivladina akcija.

• Like 3
Posted
54 minutes ago, fancy said:

U Novoj 2026 želim da ovakve pojave konačno nestanu sa domaće političke scene: 

https://pescanik.net/kako-populizam-deli-antirezimski-front/

Kakva intelektualna onanija i sasvim ne-suptilno pišanje po Studentskoj Listi jadnog ZLF-ovca uplašenog za skupštinsku platu i gubitak privilegija obroka u skupštinskom restoranu :ajme:

Ovakvih i sličnih tekstova u poslednje vreme imaš koliko hoćeš. U Radaru svakog dana imaš tekst nekog iz opozicije (što je dobro), pa tako Miki Aleksić piše kako je potrebna jedna lista, da se dogovore sa studentima oko broja mesta na listi i kasnije oko ministarskih mesta. Svi znamo koliko je sujete tu prisutno, borbe pojedinaca za lične interese, tako da je to gubljenje dragocenog vremena. Iz ZLF-a se juče na vest o odbijanju sastanka sa EP hvale kako su rezolucije EU u kojima kritikuju vlast, veliki uspeh opozicije. A da nije bilo protesta i da nisu studenti probudili i izveli ovoliki broj ljudi na ulice, pitanje da li bi EU ovako ošinula po kriminalnom režimu. Pavle Grbović kritikuje beskonačna ograđivanja. Đilas takođe traži jednu listu jer je to jedini način da se pobedi režim. Stvar je bila jednostvna od samog početka. Trebali su uraditi isto ovo što i DS i kraj priče.

Posted

I ja mislim da je vredno procitati tekst, iako se ne slazem u potpunosti sa poentom.

Populizam je The ideologija trenutka, bio levi ili desni, progresivan ili konzervativan, to je u ovom trenutku pobednicka formula na izborima svuda u svetu. Iako to naravno nije dobro, bez makar flerta sa populizmom sanse za uspeh na izborima su vrlo male.

I dalje mislim da su studenti i oni koji ih savetuju napravili gresku sto su toliko gazili po opoziciji. Mislim da je trebalo samo malo dobre volje, bukvalno za 10% blaza retorika i neki signal da ce moci da se dogovore, al sad je situacija otisla predaleko.

jer ovaj citat ipak treba procitati

Spoiler

Naravno, novi populisti imaju spremno moralističko objašnjenje zašto njihovi napori da se Studentska lista nametne kao krovna organizacija nisu uspeli: to je samo još jedan dokaz za ono što su sve vreme i govorili, da je partijama stalo samo do njihovih „uskih partijskih interesa“ (da, baš tim rečima, tako se danas govori) i da nisu spremne da ih se odreknu zarad opšteg dobra. Ovo objašnjenje, međutim, nije ubedljivo iz više razloga, od kojih je najvažniji ovaj: većina opozicionih aktivista širom Srbije su ljudi koji su godinama istrajavali u otporu režimu, i u trenucima kada bi im kolaboracija donela mnogo više koristi. Za mnoge od njih je odluka da ostanu opozicionari značila da deca nisu mogla da se upišu u vrtić, da ne može da se dobije pristojan posao, da se godinama trpe pretnje, provokacije i ostrahizacija. Da im je bilo stalo samo do njihovih interesa, odavno bi bili deo vlasti. Oni to nisu, jer su im njihova uverenja važna i jer im dostojanstvo važno i jer im je lojalnost saborcima takođe važna.

Znatno je ubedljivije drugo objašnjenje: upravo zato što su ti ljudi takvi kakvi jesu, upravo zato što su im važne stvari koje su im pomogle da istraju sve ove godine, nije moguće zastrašiti ih, niti potčiniti ih. To su ponosni ljudi koji znaju u šta veruju i za šta se bore, spremni su na saradnju, ali ne trpe ponižavanje i šikaniranje. Tim i takvim ljudima se sada bez ikakvog filtera govori da su „kontrolisana opozicija“, da sarađuju sa režimom, da su sebični, koristoljubivi, korupmirani i da „ne žele da se žrtvuju“, a istovremeno se od njih očekuje da stave „sve svoje resurse“ (a to prvenstveno znači: sebe same, svoju lojalnost, svoj trud i svoje vreme) na raspolaganje. Ova taktika je van pameti. To nisu krpe, to su ljudi sa kičmom i integritetom, i ako ih tretirate kao krpe, ako ih vređate i rugate im se, nećete ih pridobiti za saveznike – naprotiv, možete u njima samo da probudite inat i otpor, a to nije put u saradnju. Kako mi u nedavnoj poruci piše prijatelj i stranački kolega: „Nikada niko od nas neće pristati da nas ovakve stavljaju u isti koš sa ljudima koji su opljačkali zemlju… Čak i da zanemarimo netačnost, uvredljivo je, druže. 13 godina se neki od nas bore protiv ovoga zla i nepošteno je i ružno da nam se to kaže. .. Niko nema pravo da mi to kaže i da očekuje da ćutim. Pa bio student sto puta… Nije to pizma, to je odbrana ličnog dostojanstva. Ono, ne dam na sebe.“

Jer u njemu opisuje nesto sto stvarno nije fer, ali kad se situacija vec tako odigrala oni su morali da  prepoznaju stanje na terenu i na kraju se opredele tako da postave zemlju u najbolju situaciju za pobedu.

Na tome bi im se malo ko zahvalio, nije posteno ali tako je.

Sada kada se vec sve ovako odigralo, a i kada imamo vrlo ogoljeno postavljanje Milosa Jovanovica Zavetnika vise nemam ni pojma sta je najbolje.

Ali isto mislim da cemo pravo stanje znati tek kada se raspisu izbori i kampanja krene. Jos uvek mislim da ce se situacija prekomponovati malo kada se to desi

• Like 4
Posted

Mene je u mojoj naivnosti začudio ZLF (iako se sjećam razočarenja na izborima i njihove zadovoljštine što uđoše u Skupštinu), jer sam ih kapirala kao pokret koji bi bio prirodni saveznik mladih progresivnih snaga protiv ovog režima. Ali izgleda nije tako, da l' su u pitanju privilegije ili smatraju da studenti zapravo nisu dovoljno progresivni  za njihov ukus, tek ispade da su na istoj liniji sa starim vojakom Ponošem. 

Mislim, imam ja svoje rezerve povodom studentskog pokreta, političke artikulacije i sposobnosti da sjutra zrelo i odgovorno donose državotvorne odluke but still.

Posted

Ali sto sns botovi rade...Kazu nema struje u Loznici a oni pa eto nema ni u Berlinu.

Kazu nije ociscen sneg na putevima eto njih nije ni u Becu.

Znaci jebeno neverovatno.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted
46 minutes ago, Don Dusko said:

Ali sto sns botovi rade...Kazu nema struje u Loznici a oni pa eto nema ni u Berlinu.

Znaci jebeno neverovatno.

Da nam decu ubijaju, rekli bi sta se bunite gledajte sta je u Gazi bilo.

• Like 2
Posted

Tekst nije besmislen, ima validnih poenti i tačaka vrednih promišljanja. To je stalno vaganje o odnosu između opozicije i studenata, koje smo pretresali i mi na forumu.

Sve je bilo super do ovog dela:

Uprkos svojevrsnom propagandnom blickrigu kojim se tokom prvih letnjih meseci pokušalo pokoravanje svih važnijih opozicionih organizacija, najveći broj opozicionih partija nije ušao pod „krov“ Studentske liste. 

A što niste ušli, tebratore? U nastavku piše o integritetu opozicije proteklih 13 godina, hvali ih na sva usta i ok, da progutam to, ali se onda setim njihove radosti što su prešli cenzus na pokradenim izborima.

Prethodnih 7 dana sam gledala Pink, Prvu i B92, tim redosledom, i tamo se maltene 24/7 emituje sadržaj koji se fokusira na "razjedinjenost blokadera". Citiraju se Twitter objave i izjave od pre čak par meseci, a sve kako bi se stvorio utisak da anti-režimski pokret nije ujedinjen.

Jedan sat takvog program je dovoljan da se shvati da svi moraju stati u jednu kolonu, pa kako god, makar se pobili odmah nakon što pobede na izborima. Pošto su Studenti "blickrigom" ujedinili i probudili uspavani "narod", sve stranke je trebalo da urade isto što i DS. Da progutaju tu žabu populizma, iako ponoviću, postoje validne poente u tekstu.

50 minutes ago, Don Dusko said:

Pošto sam gledala Pink 🥲 tamo već 3-4 dana ponavljaju kako nema struje u Berlinu, i da se 30ak zdravstvenih radnika vratilo iz NemačkU u svoju domovinu da radi. 

Posted
20 minutes ago, DameTime said:

Pošto sam gledala Pink 🥲 tamo već 3-4 dana ponavljaju kako nema struje u Berlinu, i da se 30ak zdravstvenih radnika vratilo iz NemačkU u svoju domovinu da radi

U jednom delu Berlina (jugozapad) zaista nije bilo struje 4 dana, posmrzavaše se ljudi, zato što su neki tvoji levatori odlučili da je dobra ideja da zapale neke visokovoltažne kablove u sred zime kao znak protesta. 

A moguće je da se i više od 30ak kolega vratilo, ja znam neke od njih i neke koji planiraju. Stvar je u tome što lekari specijalisti u Srbiji mogu da nađu posao u roku od odmah i za to su poprilično dobro plaćeni. Uz to većina njih ima tamo nekretninu, pa ne moraju to da plaćaju, plus što su troškovi života ipak nešto manji tamo, plus što se gotovo uvek radi o parovima koji su nedavno dobili decu, pa ih u Srbiji čekaju baba/deda/tetka servisi, a podizanje deteta sam u Nemačkoj bez svega toga je poprilično teško, itd, itd, pa im na kraju život u Nemačkoj i ne nudi toliko veliku prednost da bi ostali. Plus što mnogi relativno neadaptirani, pa kukaju na nedostatak socijalnog života (što jeste tačno, jednostavno je takav mentalitet, meni lično ne smeta, ali mnogima smeta što nemaju s kim da odu na kaficu i 14h kad izađu s posla i slično 😒). Na stranu što ja mislim da je to veoma pogrešno, ali većina tih koji se vraćaju ili žele da se vrate razmišljaju tako i to je ok. Nije život u Nemačkoj za svakoga. Kao što nije u (ovakvoj) Srbiji za mene.

• Like 4
Posted (edited)
1 hour ago, nemanjaol said:

I dalje mislim da su studenti i oni koji ih savetuju napravili gresku sto su toliko gazili po opoziciji.

Studenti su uglavnom svoje vreme posvetili borbi protiv režima, na prste jedne ruke mogu se naći saopštenja studenata u kojima pominju opoziciju. Napadi su uglavnom bili pojedinačni, to što jedan fakultet okrzne Đilasa ili bilo koga drugog iz opozicije, ne mora značiti da je to mišljenje svih studenata. U poslednje vreme niko ih i ne pominje, zauzeti su studenti obilaskom mesta širom Srbije gde razgovaraju s ljudima, bili su zauzeti i akcijom prikupljanja potpisa, spremaju se i za protest u Novom Sadu, tako da ne znam što su se ovi iz opozicije u poslednje vreme toliko uzvrpoljili. 

Edited by Volter
Posted
4 minutes ago, Eddard said:

U jednom delu Berlina (jugozapad) zaista nije bilo struje 4 dana, posmrzavaše se ljudi, zato što su neki tvoji levatori odlučili da je dobra ideja da zapale neke visokovoltažne kablove u sred zime kao znak protesta. 

What? Mislim, jedino sam čula da nije bilo struje.

A moguće je da se i više od 30ak kolega vratilo, ja znam neke od njih i neke koji planiraju. Stvar je u tome što lekari specijalisti u Srbiji mogu da nađu posao u roku od odmah i za to su poprilično dobro plaćeni. Uz to većina njih ima tamo nekretninu, pa ne moraju to da plaćaju, plus što su troškovi života ipak nešto manji tamo, plus što se gotovo uvek radi o parovima koji su nedavno dobili decu, pa ih u Srbiji čekaju baba/deda/tetka servisi, a podizanje deteta sam u Nemačkoj bez svega toga je poprilično teško, itd, itd, pa im na kraju život u Nemačkoj i ne nudi toliko veliku prednost da bi ostali. Plus što mnogi relativno neadaptirani, pa kukaju na nedostatak socijalnog života (što jeste tačno, jednostavno je takav mentalitet, meni lično ne smeta, ali mnogima smeta što nemaju s kim da odu na kaficu i 14h kad izađu s posla i slično 😒). Na stranu što ja mislim da je to veoma pogrešno, ali većina tih koji se vraćaju ili žele da se vrate razmišljaju tako i to je ok. Nije život u Nemačkoj za svakoga. Kao što nije u (ovakvoj) Srbiji za mene.

Sve je to okej, kome odgovara da se vrati, ko želi da ode... Problem je što vrte priču zarad propagande "na šta se blokaderi žale, vidite da se vraćaju ljudi u Srbiju". Kao i sve što rade, selektivna predstava.

A propaganda fercera, npr. na mojoj kevi, sa kojom sam tokom praznika raspravljala jer to gleda i sluša.

Posted
3 minutes ago, DameTime said:

I ja sam cuo da je bilo neko secenje kablova al to na svinjoformerima neces cuti vec predstavljaju kao nesposobnu Nemacku vlast i da opravdaju sto im ovde 10-20cm snega pravi problem.

Posted
47 minutes ago, DameTime said:

Yep, teroristički napad.

Sve je to okej, kome odgovara da se vrati, ko želi da ode... Problem je što vrte priču zarad propagande "na šta se blokaderi žale, vidite da se vraćaju ljudi u Srbiju". Kao i sve što rade, selektivna predstava.

Da, da, naravno. Ruku na srce, my 2c, ja i dalje mislim da se u Srbiji živi mnogo bolje nego što se to predstavlja, ali daleko je od te propagande ekonomskog tigra.

A propaganda fercera, npr. na mojoj kevi, sa kojom sam tokom praznika raspravljala jer to gleda i sluša.

Da ne počinjem opet o tašti 😁.

42 minutes ago, Don Dusko said:

I ja sam cuo da je bilo neko secenje kablova al to na svinjoformerima neces cuti vec predstavljaju kao nesposobnu Nemacku vlast i da opravdaju sto im ovde 10-20cm snega pravi problem.

Dobro, nije baš zablistala nemačka efikasnost jer im je trebalo čitava 4 dana da to srede, ali nije samo od sebe nestalo struje.

Posted
5 minutes ago, Eddard said:

Dobro, nije baš zablistala nemačka efikasnost jer im je trebalo čitava 4 dana da to srede, ali nije samo od sebe nestalo struje.

Ma jasno. Nego bi kod nas to predstavili napad na Vucica i drzavu.

• Like 1
Posted

Yep, teroristički napad.

Ko god je to uradio, ozbiljan je degen, koji je ugrozio nečije živote.

Spoiler

Makar to bili i "moji levatori" 🙄😁

Da, da, naravno. Ruku na srce, my 2c, ja i dalje mislim da se u Srbiji živi mnogo bolje nego što se to predstavlja, ali daleko je od te propagande ekonomskog tigra.

S jedne strane da, imamo više mogućnosti nego 2000ih (hehe). S druge strane je inflacija ogromna i razlike u cenama životnih namirnica između nas i ostatka Evrope su frapantne.

To što je "bolje" - da većina nas može da ode na putovanje, kupi sebi parfem, torbu, Nintendo, lupam sad - realno nije toliko specijalno, za 2026. godinu. Nekretninu već teško da možeš obezbediti tek tako, osim ako nemaš sreće da si nasledio nešto.

• Like 1
Posted

Kad smo kod 10cm snega, kod mene ovde je sneg retka pojava, evo sad je upravo napadao, nekoj 20ak cm, desi se jednom u 5 godina i zadrži se nedelju dana... Kolaps, vanredno stanje, crvena upozorenja... Škole zatvorene, vrtići kako koji, gradski prevoz ne radi, ulice, pa onako, glavne saobraćajnice su očišćene ili posute solju, ko prođe sporednim završi po pravilu kod mene 😁

Meni smešno. Ali ajde da kažeš nisu navikli, ne znaju kako da se ponašaju po snegu, ali brate, 20 cm.

Posted
1 minute ago, DameTime said:

Ko god je to uradio, ozbiljan je degen, koji je ugrozio nečije živote.

Hide contents

Makar to bili i "moji levatori" 🙄😁

Ma naravno, budale, ko god da je. 

S jedne strane da, imamo više mogućnosti nego 2000ih (hehe). S druge strane je inflacija ogromna i razlike u cenama životnih namirnica između nas i ostatka Evrope su frapantne.

U kom smislu? Skuplje nije (u odnosu na ovde).

To što je "bolje" - da većina nas može da ode na putovanje, kupi sebi parfem, torbu, Nintendo, lupam sad - realno nije toliko specijalno, za 2026. godinu.

Agreed. Mada, upravo se i radi o tome, šta je normalno u 2026. Ja kad prođem ulicama ne samo Bgd, vidim da je normalno da svako drugi fura iPhone, o odeći da ne govorim, svaki drugi roditelj gura dete u Cybex kolicima i sl... Skoro kao kad prođem ulicama Berlina... To se zove standard 😜😁. Mislim, znam ja šta se krije iza toga kao i da u pozadini ima još više onih koji nemaju ni za leba ni za bilo kakva kolica za dete, ali slika koja se na prvi pogled stiče je takva.

Posted

U kom smislu? Skuplje nije (u odnosu na ovde).

Pa ne znam ja, koleginica gledala cenu Jacobs nes kafe od 200g u NemačkU, tipa 7€ je bila ili tako nešto. 😜 Ovde otišla preko 1000 rsd u marketima odavno.

Šalu na stranu, gledala sam npr. Italiju, Barilla špagete tamo 1€, ovde idu do 200 rsd u Maxiju. Mocarela isto 1€, ovde najjeftinija u Lidlu oko 190 rsd i sl. Imam utisak da je za naš životni standard prosečna potrošačka korpa, sa manje-više osnovnim namirnicima, preskupa.

Agreed. Mada, upravo se i radi o tome, šta je normalno u 2026. Ja kad prođem ulicama ne samo Bgd, vidim da je normalno da svako drugi fura iPhone, o odeći da ne govorim, svaki drugi roditelj gura dete u Cybex kolicima i sl... Skoro kao kad prođem ulicama Berlina... To se zove standard 😜😁. Mislim, znam ja šta se krije iza toga kao i da u pozadini ima još više onih koji nemaju ni za leba ni za bilo kakva kolica za dete, ali slika koja se na prvi pogled stiče je takva.

Paaa da. Taj iPhone se često uzme na ugovor sa mobilnim operaterom. Putovanja na rate, namirnice na čekove... Život na kredit.

Spolja to možda izgleda kao Berlin i neki standard, iznutra se otplaćuje mesecima. Ja prva još otplaćujem što sam išla u Rigu na Eurobasket. Konzumerizam i materijalizam, pa se ide izvan svojih mogućnosti (opet ja prva, platila sam Hauslabs - brend Lady Gage - puder tipa 50€).

Posted

Za Nemacku od druga koji zivi negde blizu Hamburga znam da je skuplje nego ovde, ali ne kao nekad, Italija je neznatno skuplja ako gledamo supermarket, ako gledamo restorane u turistickom mestu vs Beograd, Beograd je skuplji.

• Like 1
Posted

Nije potrebno navoditi primere, po istraživanjima, mislim da su objavljena i na Evrostatu, cene hrane u Srbiji su na 96% od proseka EU (što je frapantan podatak), a plate su niže nego u bilo kojoj EU zemlji. 

Što se tiče ličnih utisaka, uvek pričam da nekih 100-200k ljudi u BG (i proporcionalno manje po drugim gradovima) ima solidne do odlične novce, čak i za evropske uslove, tako da mogu da stvore kakav god hoćeš utisak na ulici i po ograničenom broju butika, kafića i restorana. Čim se makne iz centra a kamoli iz par većih gradova situacija je potpuno drugačija. Uostalom, dobar deo zagađenja potiče od toga što se loži šta se nađe a ne šta je dobro. Čitao sam tužne utiske ljudi koji su bili kao ispomoć na izborima u Mionici i to je slika koja se ne vidi. Eto, čim su spuštene kamatne stope za kredite za one koji zarađuju do 100k dinara značajno je skočio i broj i ukupan iznos keš kredita. Veliki broj ljudi preživljava iz meseca u mesec, značajni su transferi iz inostranstva i velike su neravnoteže i to je to.

.............................

Što se tiče teksta koji je postavljen, osnovna greška i tog i sličnih tekstova je ista kao i kod studentskih ograđivanja, čudnih objava i povremenog pljuckanja - bave se drugima, objašnjavaju prošlost i svoju pravovernost. To je ok za forum ili za komentare na mrežama ali ne priliči autorskom tekstu nekog iz centrale političke partije. Može se diskutovati o iznetim tezama ali čemu? Njihovo ciljano glasačko telo zna šta se dešavalo, ko se borio, trpeo, kupio lovorike, svađao se, izdavao i još svašta nešto. Život nije fer, politička scena još manje pa pošto su se tako složile kockice da su studenti postali politički faktor "na slepo" i istakli svoje zahteve, ostali akteri mogu da se ili slože sa tim ili da se konačno dogovore među sobom, naprave svoju platformu i promovišu je. Kad budu imali organizaciju, ideju i vidljivost i studenti će to morati da uvaže kao faktor.

Već sam jednom pisao, stalno se prebacuje studentima da se ne zna ni lista ni program, a činjenica je da se ne zna ni ko je u opoziciji niti kakav im je program. Onaj dogovor o koordinaciji aktivnosti je samo to, šta god mu mi učitavali. 

Dakle, ja kao potencijalni glasač opozicije ne znam za koga i za šta treba da glasam na izborima koji se bukvalno mogu održati za dva meseca. Drugo, da sam neki politički faktor kakav su postali studenti ni na kraj pameti mi ne bi bilo da pregovaram sa svakom jebenom strančicom i trpim tripove o veličini, zahteve za mandatima i slično. Koliko god studenti imali mana, oni, možda nesvesno, ukazuju strankama šta treba da urade - ili da im se priklone ili da se organizuju a ne da kukaju po Radaru.

• Like 5
Posted

Pa nemaju studenti sta da ikog pozivaju, zar nije opozicija rekla da ide u odvojenoj koloni?

Kapa dole za DS i kreni promeni, nakon pada Vucica verujem da će obe stranke/ pokreta da avanzuju, a nebi me čudilo da Savo postane kroz vreme predsednik/ premijer, dok DS ići ce uveren sam na iznad 10% što je najjači rezultat od 2012g praktično( 2014 već je bio rascep izmedju Djilasa i Tadica).

Posted

Poslovno sam cesto u Ljubljani i cene hrane tamo su neuporedive sa nasima, sto se vidi i po tome da su puni marketi nasih ljudi. Par puta sam i razgovarao sa Slovencima oni su u cudu sa cenama ovde.

Od cokolada, sireva, maslinovog ulja, hemije bukvalno neuporedivo. 

Mocarela sir konkretno ovde je po tri puta skuplji (placao 70 centi)

Govorim o austrijskom Hoferu 

Isti marketi u Italiji (hofer group) ali pod nazivom Aldi su u isto jako povoljni i tamo sam nalazio njihovo maslinovo ulje (carapeli, frantolio) koje je ovde vise od duplo skuplje.

Smesna prica o Becu, svetlosnim godinama ispred nas od funkcionisanja javnog prevoza do svega ostalog