Jump to content

Recommended Posts

Posted

S tim sto on laze sa ciljem da kaze da sad ima vecu kontrolu nego tada, a sve govori u prilog tome da je suprotno. Da je tako, ne bi sad ratovao sa VJT koje je btw. prvo ocisceno i napunjeno njegovim poslusnicima i trenutno je Zagorka taj Betmen koja se bori za pravdu (samo da to nije za njene licne interese i interese ekipe oko nje), kao i smenjivao po BIA i policiji svako malo.

Posted
9 minutes ago, McLeod said:

S tim sto on laze sa ciljem da kaze da sad ima vecu kontrolu nego tada, a sve govori u prilog tome da je suprotno. 

Sada ima drasticno vecu kontrolu nego tada. Na svim nivoima drzave. U policiji, BIA, vojsci, na lokalu, u Domovima zdravlja i skolama, sudovima i tuzilastvima. Ni jedan direktor ni najmanje skole nije ostao nesmenjen ako je makar samo delimicno da podrsku studentima. Krajem februara i pocetkom marta se vecina clanova nije javljalo na telefone kad su ih iz stranke zvali za razne skupove podrske, a i cacilend ekipa je tokom noci preskakala ogradu i bezala iz nehigijenskog naselja. Od kraja leta je pocelo utrkivanje i izguravanje ko ce pre u Cacilend po dnevnice i easy money.

Posted

Pa da, upravo to sto je popunio/platio ljude koji su mu navodno odani je dokaz da gubi kontrolu. VJT mu se otelo jer je hteo da skloni Zagorku, pa mu ona porucuje da je cena porasla. Vide svi oni sta se radi i uzece poslednji pay check.

Zatezanje je poslednji pokusaj da stvari ne puknu, ali one su krenule svojim neumitnim tokom. 

Taj poslednji esalon koji ga brani ce mu prvi okrenuti ledja. Oni koji ce ostati do kraja i braniti ga su oni koji su do guse u kriminalnim poslovima i koji su cak dobili otpust iz zatvora da bi visili u Cacilendu, ali njih ima par hiljada.

Posted

Mislim svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, ali nekad je mnogo bolje i korisnije zaćutati/prećutati. Ovo se odnosi na dotičnog Protića. 

Posted
27 minutes ago, McLeod said:

Pa da, upravo to sto je popunio/platio ljude koji su mu navodno odani je dokaz da gubi kontrolu.

Sumnjam. To im je modus operandi decenijama unazad, nema tu nikakve promene. 
Svaki protivnik je najopasniji kad se podceni, a ovu masineriju ne smes da podcenis. 

Posted
1 hour ago, djura.net said:

Milan St Protic, jedan od retkih koji deli moje misljenje, ovo je iz gostovanja jutros na N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć raspuštajući šatorsko naselje da je u "martu bilo hladnije nego u decembru", kao i da su tada "imali samo dve jedinice policije koje su spremne da čuvaju državu".

Na osnovu toga, kaže naš sagovorik, postoje dva zaključka.

"Jedno je da on tad nije imao policiju na svojoj strani i da nije pretila ozbiljna opasnost po građane koji su se skupili u Beogradu, naprotiv, što samo pojačava moj utisak od prvog trenutka da je 15. mart bio zlatna šansa koju smo tako lako propustili i razišli se kućama. Imali smo 300 hiljada ljudi na ulicama Beograda spremnih da učestvuju u nečem bitnom, presudnom, prelomnom.

Milan St. Protić veruje šta hulja izjavljauje, tu prestaje svaka dalja polemika

neka ga neka mu i dalje veruje i pomalo služi   

Posted
4 minutes ago, Perkos2 said:

Milan St. Protić veruje šta hulja izjavljauje, tu prestaje svaka dalja polemika

neka ga neka mu i dalje veruje i pomalo služi   

Vidi, ja se potpuno slazem sa tim sto je Milan St. Protić rekao.
Bice kasno posle izbora cuditi se 'odakle mu toliko glasova'. SNS koji se, kako kazu, raspada je uzeo duplo vise glasova od studentke liste u Negotinu. To je cinjenica. 

Posted

Apsolutno, čak i za izbore koje najavljuje sledeće godine mislim da laže. Pokušaće on da ih odloži i održi 2027.

Što se tiče Protića, ima on često dobra zapažanja, al za 15. mart nije u pravu. Voleo bih i da je bio detaljniji, šta je tačno trebalo da se uradi? I danas sam mišljenja da su studenti ispravno postupili, danima pre protesta je Nepomenik najavljivao da će svirati kraj, želeo je haos, tako da su studenti odlično reagovali i sprečili scenario koji je priželjkivao.

• Like 2
Posted
42 minutes ago, djura.net said:

Bice kasno posle izbora cuditi se 'odakle mu toliko glasova'. SNS koji se, kako kazu, raspada je uzeo duplo vise glasova od studentke liste u Negotinu. To je cinjenica. 

Uz dužno poštovanje to što se ti slažeš sa St. Protićem ne menja činjenicu da hulji ne treba ništa verovati i olako optuživati ljude koji se svojski trude da nešto poboljšaju u ovoj državi.

Lako je sedeti u toploj fotelji, krckati dedovinu i stečene privilegije uz gostovanje na neutralnim medijima gde po običaju gazi na protivnike režima u Srbiji posle njegovih izjava o Makedoniji St.Protižć bi trebalo da bude svrstan u red naprdnjaka i radikala a ne na proevropskoj strani. 

1 minute ago, Volter said:

Apsolutno, čak i za izbore koje najavljuje sledeće godine mislim da laže. Pokušaće on da ih odloži i održi 2027.

Što se tiče Protića, ima on često dobra zapažanja, al za 15. mart nije u pravu. Voleo bih i da je bio detaljniji, šta je tačno trebalo da se uradi? I danas sam mišljenja da su studenti ispravno postupili, danima pre protesta je Nepomenik najavljivao da će svirati kraj, želeo je haos, tako da su studenti odlično reagovali i sprečili scenario koji je priželjkivao.

Studenti nisu imali nikakvu podršku od strane države koje bi trebalo da priznaju te ulične promene, ni danas ne stoje mnogo bolje i zato vode svoju borbu koja neće biti ni kratka ni laka

da trebalo je da izginu i osvoje skupštinu a da to osudi cela EU i Rusija i Amerika a onda bi opet seruckao ST. Protić i slične zadušne babe  

Posted
4 minutes ago, Perkos2 said:

Uz dužno poštovanje to što se ti slažeš sa St. Protićem ne menja činjenicu da hulji ne treba ništa verovati i olako optuživati ljude koji se svojski trude da nešto poboljšaju u ovoj državi.

Sta znaci olako optuzivati? Razumem potrebu za jedinstvom, i sam ga zagovaram svuda, ali zbog cega je toliko strasno izneti drugacije misljenje? Naisao sam na dobar tekst u Danasu koji me je naterao da razmisljam malo o toj 'slepoj odanosti i pravovernosti', odnosno sklonosti da se svako ko proba da nesto kaze drugacije odmah optuzuje za izdaju i prisivaju mu se epiteti informerovskog tipa. I mislim da covek ima poentu:

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/zasto-se-plasimo-da-kritikujemo-studente-i-studentsku-pobunu/?fbclid=IwY2xjawO_YLRleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEed6JwW6l7ZzXjGp6ftzeU-iLgBEWpmTXR3PveNmhRr6K6StT6bK1KsK0Rvn8_aem_87toCGkh3DWRLmWlu7Zybg

Kog mrzi sve da cita, evo malo highlightsa koji su meni bili zanimljivi:

Kako je moguće da se svaka unutrašnja dilema, svaka nijansa ili dobronamerno upozorenje automatski svrstavaju u upregnutu ergelu „defetista“, čija je navodna uloga da ruše moral, gase energiju i rade u korist režima? Studenti se u tom procesu koriste kao alibi i simbolički kapital iza kog se maskiraju tuđa pasivnost, strah ili politička jalovost. Tako gube subjektivitet i bivaju svedeni na sredstvo tuđih projekcija, dok se svaka kritika tog mehanizma proglašava napadom na samu pobunu. Kritika se ne doživljava kao korektiv, već kao sabotaža, pitanje kao sumnja u „stvar“, a razlika u mišljenju kao izdaja. Tako „naši“ na sebe navlače odore moralnih sudija, tužilaca i pravednika, koji sprovode svojevrsnu lustraciju mišljenja, u iskustvima, koji su nam, nažalost palanačka, dok su istovremeno potpuno nespremni da prihvate bilo kakvu kritiku, pa čak ni onu koja dolazi iz solidarnosti i brige. Ako se borimo protiv sistema koji ne trpi mišljenje, šta onda možemo da očekujemo kada dođu „naši“?

• Like 1
Posted

Glavno pitanje je šta će se desiti posle izbora (kad god da budu) i kad hulja objavi rezultate da je pobedio (čitaj pokrao)... dok ne pokrije krađu (jer većinu više nema), izbora neće ni biti... 

Nek bude da nisam upravu i vučić (na papiru) izgubi izbore... nikad neće prihvatiti rezultate i odlazak sa vlasti bez velikog sranja... 

To su stvari o kojima treba razmišljati, o strategiji za te situacije, koje će se desiti sigurno, samo je pitanje kad...

Posted

Naši tj studenti nisu prošli političku obuku, nisu namazani i dobro savetovani od strane raznih svetskih agencija kako da podignu rejting i šta da pričaju pre izbora a posle da sve bavce u vodu. Rade koliko znaju i umeju, greše, padaju u aps, prebijaju ih i muče, prete njima i njihovim porodicama ali ne odustaju od želje da ovde nešto promene. tražiti u svakom njihovom potezu grešku, zlu nameru ili opasnost po demokratiju je stvarno posao dokonih zadušnih baba.

Mada ima i onih na zadatku ali se iskreno nadam da njih barem ovde na forumu nema.  

Posted
2 minutes ago, Issey said:

Glavno pitanje je šta će se desiti posle izbora (kad god da budu) i kad hulja objavi rezultate da je pobedio (čitaj pokrao)... dok ne pokrije krađu (jer većinu više nema), izbora neće ni biti... 

Nek bude da nisam upravu i vučić (na papiru) izgubi izbore... nikad neće prihvatiti rezultate i odlazak sa vlasti bez velikog sranja... 

To su stvari o kojima treba razmišljati, o strategiji za te situacije, koje će se desiti sigurno, samo je pitanje kad...

Pa da, o tome bas i govori Milan St. Protić jutros, nakako mi izgleda da su svi previse poleteli i ne shvataju s kim imaju posla. A to je, vrlo moguce, Vuciceva strategija navodjenja na tanak led. A onda kad krene hiljade buseva iz Bosne i Crne Gore, bice plakanja, ali tad je kasno.

2 minutes ago, Perkos2 said:

Mada ima i onih na zadatku ali se iskreno nadam da njih barem ovde na forumu nema.  

Naravno da ih ima, ne budi naivan.

Posted

Upravo sto se stalno potencira da će izbori biti naredne godine ja sam ubedjen da pre aprila/maja 2027g ih neće biti, a cak se može desiti da tada budu samo predsednicki(redovni) dok parlamentarne ostavi nakon expo-a.

I da to sve bude slična situacija kao sa Slobom, u smislu da su parlamentarni išli i decembru, samo sto bi sad predsednicki bili par meseci ranije.

On bi zakazao izbore za 2 meseca u odnosu na bilo koji drugi trenutak da ima ikakve šanse, a uslozavanje situacije i raspad 3 stuba dovoljno govore o tome, gde će mu 2026g tek biti vrlo teška.

Sve je samo ne glup, ako vec gubi mnogo mu je bolje da izgubi krajem 2027g, a ne u bilo kom drugom trenutku.

Posted (edited)
3 hours ago, djura.net said:

Milan St Protic, jedan od retkih koji deli moje misljenje, ovo je iz gostovanja jutros na N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć raspuštajući šatorsko naselje da je u "martu bilo hladnije nego u decembru", kao i da su tada "imali samo dve jedinice policije koje su spremne da čuvaju državu".

Na osnovu toga, kaže naš sagovorik, postoje dva zaključka.

"Jedno je da on tad nije imao policiju na svojoj strani i da nije pretila ozbiljna opasnost po građane koji su se skupili u Beogradu, naprotiv, što samo pojačava moj utisak od prvog trenutka da je 15. mart bio zlatna šansa koju smo tako lako propustili i razišli se kućama. Imali smo 300 hiljada ljudi na ulicama Beograda spremnih da učestvuju u nečem bitnom, presudnom, prelomnom.

Milan je star, nesumnjivo dobronameran čovek koji svakako ne radi za neke posebne struje ili službe. On ima svoju viziju političke situacije koja je bazirana na iskustvima koja je proživeo 90tih i koje su kulminirale 2000te. Mnoge stvari koje on zagovara i vidi kao rešenje, 2025. nisu rešenje. Ljudi koji su se sakupili ove godine nisu bili ni voljni, ni u stanju ni u kakvoj varijanti da bilo šta nasilno rade. O razlozima bismo mogli ovde da razglabamo na 100 strana, ali to nije poenta.

2 hours ago, djura.net said:

Sada ima drasticno vecu kontrolu nego tada. Na svim nivoima drzave. U policiji, BIA, vojsci, na lokalu, u Domovima zdravlja i skolama, sudovima i tuzilastvima. Ni jedan direktor ni najmanje skole nije ostao nesmenjen ako je makar samo delimicno da podrsku studentima. Krajem februara i pocetkom marta se vecina clanova nije javljalo na telefone kad su ih iz stranke zvali za razne skupove podrske, a i cacilend ekipa je tokom noci preskakala ogradu i bezala iz nehigijenskog naselja. Od kraja leta je pocelo utrkivanje i izguravanje ko ce pre u Cacilend po dnevnice i easy money.

Verujem da je baš obrnuto, sada sns kontroliše neuporedivo manje delove aparata nego pre godinu dana ili pre nekoliko godina. Možemo i da postavimo zakon o održanju kontrole nad institucijama: proizvod efektivne kontrole institucija i truda uloženog u tu kontrolu (smenjivanje, javno disciplinovanje, donošenje presuda, javni i glasni uticaj na izbore) je manje više konstantan.

2 hours ago, Dzo23 said:

Mislim svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, ali nekad je mnogo bolje i korisnije zaćutati/prećutati. Ovo se odnosi na dotičnog Protića. 

Slažem se, ali ponavljam, mislim da on jednostavno ima tu malo pomerenu percepciju i da još uvek vidi SRJ, a ne Srbiju, koja je veoma moderan tip tehnodiktature.

1 hour ago, djura.net said:

Broj glasova je najmanji problem. Posle izbora je potrebno svakako proglasiti pobedu. sns je pokrao sve izbore, neke malo manje (one ranije), a neke glasom brnabe, brotalno. Oni će ih svakako pokrasti. Ukoliko bismo mi ovde na forumu, i to samo mi što pišemo, imali izbore i glasali, a da sns i Darko Glišić broji glasove, sns bi dobio oko 80%.

57 minutes ago, djura.net said:

Sta znaci olako optuzivati? Razumem potrebu za jedinstvom, i sam ga zagovaram svuda, ali zbog cega je toliko strasno izneti drugacije misljenje? Naisao sam na dobar tekst u Danasu koji me je naterao da razmisljam malo o toj 'slepoj odanosti i pravovernosti', odnosno sklonosti da se svako ko proba da nesto kaze drugacije odmah optuzuje za izdaju i prisivaju mu se epiteti informerovskog tipa. I mislim da covek ima poentu:

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/zasto-se-plasimo-da-kritikujemo-studente-i-studentsku-pobunu/?fbclid=IwY2xjawO_YLRleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEed6JwW6l7ZzXjGp6ftzeU-iLgBEWpmTXR3PveNmhRr6K6StT6bK1KsK0Rvn8_aem_87toCGkh3DWRLmWlu7Zybg

Kog mrzi sve da cita, evo malo highlightsa koji su meni bili zanimljivi:

Kako je moguće da se svaka unutrašnja dilema, svaka nijansa ili dobronamerno upozorenje automatski svrstavaju u upregnutu ergelu „defetista“, čija je navodna uloga da ruše moral, gase energiju i rade u korist režima? Studenti se u tom procesu koriste kao alibi i simbolički kapital iza kog se maskiraju tuđa pasivnost, strah ili politička jalovost. Tako gube subjektivitet i bivaju svedeni na sredstvo tuđih projekcija, dok se svaka kritika tog mehanizma proglašava napadom na samu pobunu. Kritika se ne doživljava kao korektiv, već kao sabotaža, pitanje kao sumnja u „stvar“, a razlika u mišljenju kao izdaja. Tako „naši“ na sebe navlače odore moralnih sudija, tužilaca i pravednika, koji sprovode svojevrsnu lustraciju mišljenja, u iskustvima, koji su nam, nažalost palanačka, dok su istovremeno potpuno nespremni da prihvate bilo kakvu kritiku, pa čak ni onu koja dolazi iz solidarnosti i brige. Ako se borimo protiv sistema koji ne trpi mišljenje, šta onda možemo da očekujemo kada dođu „naši“?

Tekst je loš, po onu stranu koja iskreno želi da smeni ovaj režim. Tekst se završava ovim delom:

Vlast se menja na izborima. To nije fraza, niti izraz političkog realizma bez emocije, već elementarna činjenica svake ozbiljne borbe za promenu. Sve pre izbora, protesti, blokade, pobune, pritisci, mobilizacija, važno je, neophodno i legitimno, ali samo kao sredstvo, ne kao cilj. Režimi ne padaju zato što su nepopularni, već zato što su poraženi na izborima. Zato je ključno pitanje kako se snaga koju su studenti proizveli prevodi u izbornu pobedu. Ne u večitu mobilizaciju, ne u čekanje „pravog trenutka“, već u jasnu političku ponudu, u listu, imena i program koji će građani moći da zaokruže. Sve drugo ostavlja prostor režimu da preživi, prilagodi se i iscrpi protivnike.

100x smo ovde objašnjavali zašto i zbog čega je ovo bitno. Ne, nećeš znati imena sa liste. Nećeš znati ni program. Možda će biti sadržana sitna slova koja kažu da se lista zalaže za povećanje fonda časova veronauka, i obaveznu taksu za Kosmet. Možda ima i mala klauzula da se uđe u NATO. Ovo je neophodno, jer da nije, već bi opozicija, kakva god da je, barem poljuljala sns. A to se ne dešava i ne bi se desilo još 10 godina, jer bi svaki javno deklarisani program bio nasukan kao Titanik na binary tree pitanja: Kosovo yes/no, NATO yes/no, PATKO yes/no, Partizan ili Zvezda, Tači ili Čeku, Marinika ili Bakić, Jovo ili Glovo, i tako u nedogled. Barem 50% ljudi ne bi došlo da potpiše studentski zahtev za raspisivanjem izbora da je na listi samo jedan, bilo koji, proizvoljan političar - you name it: Đilas, Šolak, ZLF, Miki, Paja, Šilja, Jovo, bilo ko.

A ovo popisivanje je jako bitno, to je prvo javno popisivanje ljudi koji su eksplicitno protiv snsa i odziv je realno bio jako dobar, to se videlo, a kada se prebroji još bolje će se videti. Toga takođe nikada do sada nije bilo, lista sa konkretnim imenima i prezimenima, spiskovi. Sve što su stranke opozicije do sada skupljale, mahom potpise za kandidature je smešno u odnosu na ovo i to vučića i ovu njegovu sve užu ekipu užasava.

Edited by freethrow