Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, DJ_Vasa said:

Izgleda da izvesne službe dve bratske zemlje spremaju Lompara za kandidata.

Bocan-Harčenko: Situacija u Srbiji pod kontrolom vlasti, spoljne antisrpske snage koriste proteste

"U celini gledano može se reći da je situacija prilično stabilna i u svakom slučaju - a to je verovatno najvažnije - ona je pod kontrolom vlasti. Prilično mirna, bar u Beogradu, u najvećim gradovima, ali istovremeno ne može se reći da su protesti, a da ne govorimo o protestnom pokretu kao dugoročnoj pojavi, prestali", rekao je on za TV "Rusija 24".

https://www.b92.net/info/politika/142532/bocan-harcenko-situacija-u-srbiji-pod-kontrolom-vlasti-spoljne-antisrpske-snage-koriste-proteste/vest

Posted
13 minutes ago, Don Dusko said:

Ne bih se ja mnogo uzdao u to šta javno govoe Blesan-Kurčenko ili ovi iz Kremlja. Neće da ga javno kritikuju jer je jedan od retkih koji im nije uveo sankcije, isterao humanitarni špijunski centar u Nišu ili ih zavrnuo za imovinu njihovih kompanija, ali bi skakali od sreće kada bi ga Lompar zamenio, a za premijera postavio onog klipana sa specijalnim potrebama i šajkačom koji je trabunjao na protestu.

• Ha-ha 1
Posted

Iskreno, ne mogu za sebe da kažem da sam u vinklu, tu i tamo iskočim iz takta i fijuknem, ali nisam ga citirao niti lajkovao (pu, pu, pu, daleko bilo) zbog toga što mi se dopalo ono što je izjavio. Drugi je razlog citata, kao i DJ Vase, on me razume. :smiley53:

• Like 1
Posted (edited)

Još malo da zamutimo...

...latest american sanctions on NIS… very interesting developments are on the horizon… pay attention to Russia’s latest meetings with the Serbian government on gas.

Dugin is just another irrelevant noise. SVR report is a subtle message. Gazprom is Russia’s center of gravity in the Balkans. Don’t be distracted by irrelevant comments and “reports”. Gas matters.

Edited by 033zero330
Posted

Lupeta, da prostite, kao ona je prozrela 'visu' igru, ali nece nama, obicnom  puku, da kaze o cemu je rec.

Sto se tice ovog Dugina, bilo bi lepo da neko na nekom presu priupita Vucica za komentar, sa uzivanjem bih ga slusao :57:

• Like 1
Posted

Jbt, neka danska ministarka kritikovala Srbiju da kasni u sproviđenju nekakvih reformi.

Ovaj ovde samo što ne oformi logore i počne da strelja studente i ostale koji nisu za njega, a oni pominju nekakve reforme.

• Like 4
Posted
36 minutes ago, McLeod said:

Kopiraj ga za nas sto nemamo tviter 🙂

Vučićev režim mogao se nekada najbolje razumeti kroz teoriju Mansura Olsona o "stacionarnom banditu".

To je vlast koja krade, ali obezbeđuje red jer zna da se od živog naroda može više izmusti nego od porobljenog ili pobunjenog. Srbija je tako funkcionisala godinama.

SNS je isprva ponudio autoritarni dil prijemčiv našem kulturološkom sklopu: mi ćemo centralizovati moć i deliti plen, a vi ćete imati stabilnost, red i privredni rast svake godine.

Institucije su dekor, izbori rutina, ideologija relikt prošlosti, motivacija svih je samointeres.

Vučić je napustio logiku stacionarnog bandita jer mu nije bilo dovoljno da vlada uz tiho saučesništvo naroda.

Psihološki, tražio je pokornost. Politički i ekonomski, tražio je od ljudi više nego što im racionalni samointeres dozvoljava da daju. Ponekad su to bili njihovi životi.

Tako se rodila anarho-tiranija.

U anarho-tiraniji, država je istovremeno previše indolentna i slaba u obuzdavanju kriminala, a previše moćna i revnosna kada kažnjava obične građane.

"Za moje prijatelje - sve, za moje neprijatelje - zakon!"

Olsonov "stacionarni bandit" zna da mora očuvati sistem iz kojeg crpi korist. Poslušajte govor ovog Olsonovog bandita iz 1968.: youtube.com/watch?v=Nne2fe…

(Nijednog trenutka nema glumljenja žrtve i/ili prejudiciranja uvezene revolucije, tj. eksternalizovanja lokusa kontrole)

Olsonov bandit razume koncept legitimiteta bolje od bilo koga drugog. On zna da mu je u interesu da narod ima osećaj reda, pravila i neke koristi.

Vučić je od toga digao ruke. Računa da je apatija jača od pobune, i da su mediji i policija dovoljni da zakrpe svaku pukotinu.

Napoleon je imao Taljerana koji mu je govorio da bajonetima može mnogo da se uradi, ali da na njima ne može da se sedi.

Vučić misli da je sedenje na bajonetima - stabilnost. To je srpska anarho-tiranija.

• Like 4
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, Clash said:

Vučićev režim mogao se nekada najbolje razumeti kroz teoriju Mansura Olsona o "stacionarnom banditu".

To je vlast koja krade, ali obezbeđuje red jer zna da se od živog naroda može više izmusti nego od porobljenog ili pobunjenog. Srbija je tako funkcionisala godinama.

SNS je isprva ponudio autoritarni dil prijemčiv našem kulturološkom sklopu: mi ćemo centralizovati moć i deliti plen, a vi ćete imati stabilnost, red i privredni rast svake godine.

Institucije su dekor, izbori rutina, ideologija relikt prošlosti, motivacija svih je samointeres.

Vučić je napustio logiku stacionarnog bandita jer mu nije bilo dovoljno da vlada uz tiho saučesništvo naroda.

Psihološki, tražio je pokornost. Politički i ekonomski, tražio je od ljudi više nego što im racionalni samointeres dozvoljava da daju. Ponekad su to bili njihovi životi.

Tako se rodila anarho-tiranija.

U anarho-tiraniji, država je istovremeno previše indolentna i slaba u obuzdavanju kriminala, a previše moćna i revnosna kada kažnjava obične građane.

"Za moje prijatelje - sve, za moje neprijatelje - zakon!"

Olsonov "stacionarni bandit" zna da mora očuvati sistem iz kojeg crpi korist. Poslušajte govor ovog Olsonovog bandita iz 1968.: youtube.com/watch?v=Nne2fe…

(Nijednog trenutka nema glumljenja žrtve i/ili prejudiciranja uvezene revolucije, tj. eksternalizovanja lokusa kontrole)

Olsonov bandit razume koncept legitimiteta bolje od bilo koga drugog. On zna da mu je u interesu da narod ima osećaj reda, pravila i neke koristi.

Vučić je od toga digao ruke. Računa da je apatija jača od pobune, i da su mediji i policija dovoljni da zakrpe svaku pukotinu.

Napoleon je imao Taljerana koji mu je govorio da bajonetima može mnogo da se uradi, ali da na njima ne može da se sedi.

Vučić misli da je sedenje na bajonetima - stabilnost. To je srpska anarho-tiranija.

Interesantan pogled, slazem se u dosta toga, samo mislim da autor polazi od toga da je Vucicu ostalo zrno racionalnosti, a ja smatram da nije.

Vecina stvari koje radi polaze od njegovih kompleksa, kao i svaki problem koji je sebi napravio, tako da ne moze stanje i problemi da se objasne racionalizacijom.

Posted
On 7/1/2025 at 9:34 PM, DJ_Vasa said:

Ne bih se ja mnogo uzdao u to šta javno govoe Blesan-Kurčenko ili ovi iz Kremlja. Neće da ga javno kritikuju jer je jedan od retkih koji im nije uveo sankcije, isterao humanitarni špijunski centar u Nišu ili ih zavrnuo za imovinu njihovih kompanija, ali bi skakali od sreće kada bi ga Lompar zamenio, a za premijera postavio onog klipana sa specijalnim potrebama i šajkačom koji je trabunjao na protestu.

Nebitno je sta Dugin trabunja, on je u svom intervjuu naglasio kako je smena Vulina jasan signal da je rezim antiruski. Ej, Vulina, kao da taj ima ikakvu ideologiju i odanost bilo kojim principima. Meni se, dakle, cini, da Dugin zapravo samo trazi razlog da svojim citaocima objasni otkud ovaj salto mortale u njegovim stavovima, ali, salto mortale postoji.

Ono sto je bitno je sta je nas interes? Nas interes su slabe vlasti i sto manje harizmaticni politicari - psihopate zeljnih apsolutne moci. Ko ce zameniti Vucica? Pa nece sigurno koalicija ZLF, PSG, DS i SSP, nego neke koalicije kao 2003. ili 2008. Opet, ako se neko ne bi vratio u to doba umesto da zivi pod Vodjom i njegovim skakavcima sto jedu sve pred sobom, taj ili nije mnogo upucen u politicka desavanja kod nas ili dozvoljava da mu emocije diktiraju sta ce da misli, umesto razuma. 

Posted (edited)

Komsinica sa sprata, bankarski sluzbenik, zove me zbog problema sa odrzavanjem zggrade, ne mozemo da nadjemo zenu koja bi odrzavala stepeniste, kaze, niko nece da radi u ovoj zemlji a danas sam ispred opstine videla gomilu huligana i neradnika, blokirali ulaze...cutim, ona nastavlja da pljuje po blokaderima i kad je izbljuvala sav bes pravednika, kazem joj "ja sam bila ispred opstine, da, blokirala sam ulaz a dobro znate da nisam ni huligan ni neradnik".....cuti, mrzimo se u tisini,  svaka iza svoje barikade misljenja.....stepeniste je i dalje nepocisceno...

Edited by Pletilja
  • Like 5
  • Love 1
Posted

Trenutno iz Moskve imamo neke mešane signale:

• Bocan Harčenko i neke ranije izjave Kremlja ga podržavaju da pobedi "obojenu revoluciju"
  • SVR ga ne buši direktno na temu protesta ali izveštajima o Ukrajini i oružju narušava njegov ugled kod rusofilskog dela biračkog tela kojeg hvala Bogu ima puno
  • siva eminencija i nezvanični portparol Kremlja Dugin ga sada kritikuje
  • Putin naravno vrlo uzdržan, ovaj došao na paradu ali daleko manje topao doček nego nekih drugih drugih lidera, a setimo se i onog susreta kad je Porfirije išao da opipava teren u Moskvu i trabunjao o obojenoj revoluciji, a Putin bio u fazonu, aha da, a jeste videli što je papa umro, šteta bio dobar čovek

E sad sve ovo me podseti na jedan razgovor u aprilu sa jednim kolegom koji je Rus (ne živi u Srbiji, već 20ak godina je u EU) na temu protesta u Srbiji i šta su sledeći koraci (tada nije bilo još traženja izbora, a veliki protest 15. marta se završio pa je bilo neizvesno). Po njemu, jedan od vrlo izglednih scenarija je bila lukašenkizacija Srbije, gde Putin šalje ozbiljnu što vojnu što logističku pomoć u razbijanju demonstracija (kao u Belorusiji toko protesta 2020-2021), a zauzvrat Vučić sebe, a i nas potpuno pokorava Rusiji da bi ostao na vlasti i mogao zauvek da vlada i radi šta hoće.

Meni je u tom trenutku to nešto delovalo kao sci-fi, ali ovako mozgajući malo i gledajući u kom smeru sve ovo ide, više nisam siguran. Za početak, mislim da svi ovde možemo da se složimo da je ovaj totalno lud i da mirno sa vlasti neće otići. Ja njega ne mogu da zamislim da sutra prizna da je izgubio izbore ili čak i da ne prizna ali da bez fizičkih sukoba ode s vlasti. Do sada, on i nije morao da pokazuje toliko tu "tvrdu" moć - da, bilo je džipova, zastrašivanja, ucena ali daleko daleko više je bilo običnog potkupljivanja, najčešće dobrovoljnog, da bi ostao na vlasti. Na spoljnom planu je balansirao, davajući i jednima i drugima ono što im treba. Po svemu što gledamo ovih dana, reklo bi se da to više nije dovoljno i da se prosto biližimo trenutku kada mu je za ostanak na vlasti jedino otvorena represija tipa Rusije i Belorusija ostala.

EU kakva god da je i koliko god da je kritikujemo i koliko god da ima svoje interese u kojima im psiho pomaže, ipak neće stati na stranu otvorenog diktatora, tako da mu je jedina adresa za pomoć Putin. S tim u vezi, ovi mešani signali iz Moskve su logični - pustiti ga da se krčka, zvanično izraziti podršku za međunarodni poredak itd, a nezvanično pokazati mu da sam nije toliko jak koliko misli da jeste, i onda kad je u totalnoj buli dati mu ponudu da spasi svoje dupe ali uz potpuno pokoravanje.

Šta bi bili glavni problemi u ovom scenariju?

Za početak logističke prirode, tj. kako u trenutnoj ratnoj situaciji doterati ruski personal koji treba da pomogne u gušenju demonstracija i zavođenju diktature, pogotovo uzevši u obzir da oni imaju preča posla. S druge strane, Srbija nije velika zemlja, pa nije ni previše ljudi potrebno - tu je u pitanju više operativno iskustvo i postojanje nekoga ko će da izda gnusna naređenja, a vidimo ovih dana da ima i više nego dovoljno onih koji će to da izvrše bez pogovora.

Drugi problem je što su psiho i njegov brat zapravo predsedavajući jednog klijentelističkog koruptivnog sistema koji uzima veliki deo novca iz legalnih tokova, a zauzvrat mu daje podršku da ostane na vlasti. U slučaju potpunog okretanja Rusiji i delimične ili potpune izolacije od EU, jasno je da ekonomija Srbije trpi ogroman pad što znači da su i džepovi onih koji ga održavaju prazniji što im sigurno ne odgovara. S druge strane, jasno je i da je su ti i takvi "biznismeni" dosta bliži Rusiji tako da bi i oni slušali šta im se kaže, a ako je kolač manji, verovatno bi se samo smanjio broj igrača.

Treći problem bi bio da li bi EU dozvolila da ima otvorenu rusku koloniju tipa Belorusije u sred Evrope (namerno kažem EU, a ne NATO jer sa trenutnom USA administracijom pitanje šta je od NATO i ostalo). Sigurno da se EU to ne bi svidelo, ali s obzirom na to koliko su puta u poslednje vreme pokazali da su slabi, pitanje je šta uopšte mogu i da urade.

Nažalost, ovaj scenario mi je sve manje neverovatan.

Posted (edited)

Sasvim je moguće da Rusi tako razmišljaju i drže ga na tihoj vatri, dosta logike ima u ispisanom. Samo, mislim da su problemi za ostvarivanje napisanog veći nego što misliš (na našu sreću). Što reče ona stara izjava, geografija ti je sudbina, pa kao što taj faktor zajebava Belorusiju, Gruziju, Jermeniju, tako nama ide u korist.

55 minutes ago, djole said:

vidimo ovih dana da ima i više nego dovoljno onih koji će to da izvrše bez pogovora

Rekao bih suprotno, da vidimo da nema dovoljno onih koji bi to radili u dužem periodu. Sve što imaju pod šlemom i veći deo krimosa drže ovih dana na ulici. Oni neće izdržati predugo, što s druge strane stvara rizik da nekog ubiju kada potpuno izgube pamet, ali to nisu snage dovoljne da potpomažu diktaturu u dužem periodu.

U slučaju potpunog okretanja Rusiji i delimične ili potpune izolacije od EU, jasno je da ekonomija Srbije trpi ogroman pad što znači da su i džepovi onih koji ga održavaju prazniji što im sigurno ne odgovara.

Od ovoga je bitnije to što bi takav potez razjebao standard većini građana i dodatno podstakao pobunu. Vučić već nekoliko godina vuče iznuđene poteze, i u ekonomiji i u upravljanju društvom koje se sve više otima, ekonomski model mu već prilično štuca, a pomenuti šok bi bukvalno srušio ekonomiju, što bi proizvelo raspad sistema.

Sigurno da se EU to ne bi svidelo, ali s obzirom na to koliko su puta u poslednje vreme pokazali da su slabi, pitanje je šta uopšte mogu i da urade.

EU je slaba ali ključne države iste su i dalje i te kako važne ovde. Narušavanje ekonomskih odnosa bi samo ubrzalo ono o čemu sam pisao iznad.

Ukratko, mislim da Rusija nema ni moć ni finansije da vlada Srbijom ili da pomaže neke proksije. Najviše što mogu da urade je ono što i sada rade - da zaštite neke svoje interese, da imaju nešto ljudi u organima vlasti i nekim društvenim strukturama, tj. da se i oni nešto pitaju, da buškaju i unose nemir oko određivanja pravca kretanja Srbije. Ništa više od toga.

Edited by Barkley#34
Slova
  • Like 1
Posted

Моја нека теорија:

1. Власт је проЕУ и проНАТО, што се може видети кадрирањем одређених функција.

2. Оскар се спомиње у SKY апликацији, чији су оснивачи ухапшени у Француској. Ми купујемо француске авионе, узимамо француске кредите.

3. Постоје неке врсте санкција према Русији, па тако не можете да купите и увезете неку робу, њихови не могу да добију посао и слично (ограђујем се да је ово информациа од пре неколико месеци).