Jump to content

Recommended Posts

Posted

๐—ญ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ ๐—ฆ๐—ฒ๐—ผ๐˜€๐—ธ๐—ผ๐—ด ๐—ธ๐˜‚๐—น๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—ฐ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ฎ ๐— ๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฐ ๐˜‚ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฟ๐˜‚ ๐——๐—ผ๐—บ๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—น๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ

Dobili smo dopis od Opลกtine Velika Plana kojim nam se nalaลพe da ๐˜‚ ๐—ฟ๐—ผ๐—ธ๐˜‚ ๐—ผ๐—ฑ ๐—ผ๐˜€๐—ฎ๐—บ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ป๐—ฎ๐—ฝ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ถ๐—บ๐—ผ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฒ ๐——๐—ผ๐—บ๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—น๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ u Markovcu, koje koristimo od 2020. godine za potrebe kulturnih i obrazovnih aktivnosti.
U tom prostoru organizujemo:
โ€“ rad biblioteke โ€žEkatarina Pavloviฤ‡โ€œ, sa fondom od nekoliko hiljada knjiga,
โ€“ kreativne radionice za decu, mlade i odrasle,
โ€“ filmske projekcije i pozoriลกne predstave
Tokom prethodnih godina, uz podrลกku meลกtanki i meลกtana i simpatizera iz ลกire zajednice, ureฤ‘ivali smo zapuลกtene prostorije, opremili sanitarni ฤvor, obnovili sve prostorije na spratu, zapoฤeli ureฤ‘ivanje dvoriลกta. Deo programa je finansirala i sama Opลกtina, o ฤemu je redovno obaveลกtavana.
๐—ญ๐—ฎ๐˜๐—ฒฤ๐—ฒ๐—ป๐—ถ ๐˜€๐—บ๐—ผ ๐—ถ๐˜‡๐—ผ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ผ๐—บ ๐—ฑ๐—ถ๐—ท๐—ฎ๐—น๐—ผ๐—ด๐—ฎ i ฤinjenicom da se, bez prethodne komunikacije, ๐˜๐—ฟ๐—ฎลพ๐—ถ ๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ท๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฒ "๐—น๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ ๐—ถ ๐˜€๐˜๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ" pa i uspomena i planova, koje smo ovde godinama gradili.
Pozivamo sve graฤ‘ane koji podrลพavaju rad SKCM-a i protive se ovakvoj odluci, da svojim potpisom ๐—ฝ๐—ผ๐—ฑ๐—ฟลพ๐—ฒ odgovor na dopis.
๐—จ ฤ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—ผ๐—ป๐—ถ๐—ฐ๐—ถ "๐—˜๐—ธ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ฃ๐—ฎ๐˜ƒ๐—น๐—ผ๐˜ƒ๐—ถฤ‡" ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜€ ฤ‡๐—ฒ๐—บ๐—ผ ๐—ผ๐˜€๐—ถ๐—บ ๐—ถ๐˜‡๐—ฑ๐—ฎ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ ๐—ธ๐—ป๐—ท๐—ถ๐—ด๐—ฎ ๐—ฝ๐—ผ๐—ฝ๐—ถ๐˜€๐—ถ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ ๐˜€๐˜ƒ๐—ผ๐—ท๐—ฒ ๐˜€๐˜๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ, ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—ถ ๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ฝ๐—ถ๐˜€๐—ถ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ ๐—ผ๐—ฑ๐—ด๐—ผ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฟ ๐—ป๐—ฎ ๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ท๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฒ. ๐—จ๐—ธ๐—ผ๐—น๐—ถ๐—ธ๐—ผ ลพ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐˜๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ฝ๐—ถลก๐—ฒ๐˜๐—ฒ ๐˜‚ลพ๐—ถ๐˜ƒ๐—ผ, ๐˜๐—ผ ๐—บ๐—ผลพ๐—ฒ๐˜๐—ฒ ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐˜๐—ถ ๐˜‚ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐˜€๐—ธ๐—ผ๐—ฝ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜€ ๐—ผ๐—ฑ ๐—ผ๐—ฑ ๐Ÿญ๐Ÿญ ๐—ฑ๐—ผ ๐Ÿญ๐Ÿฐ๐—ต.
๐Ÿ‘‰ Odgovor SKCM-a moลพete podrลพati potpisom ovde:

https://docs.google.com/forms/d/1HflRO6gvl0CLhR77UTK66SXRlwdjpMSWTJXu83c5PKU/edit#settings

ย 

Posted (edited)
29 minutes ago, DJ_Vasa said:

ย 

Udbaลกkog pacova ล aroviฤ‡a treba jednostavno ignorisati. Ex-radikal se buni protiv dojuฤeraลกnjih pajtaลกa, ali sigurno nema dobre namere.

Njega znam.Udbaลก nije, veฤ‡ zatucan, a mene viลกe zabrinjava ovaj omladinac.

I njegovi stavovi iz 19 veka.

Deli vrednosti sa ล aroviฤ‡em u tom pogledu.

Edited by JohnnyDragon
  • Like 2
Posted
3 minutes ago, JohnnyDragon said:

Njega znam.Udbaลก nije, veฤ‡ zatucan, a mene viลกe zabrinjava ovaj omladinac.

I njegovi stavovi iz 19 veka.

Deli vrednosti sa ล aroviฤ‡em u tom pogledu.

ย 

OK, ล aroviฤ‡a ne znam, a slaลพem da klinac ima takve stavove. Oฤigledno je da je i neka 'naลกa' verzija onih iz ฤ†acilenda jer je u ลกkolu iลกao tek da ne bi sedeo kod kuฤ‡e. Dugotrajno uniลกtavanje ลกkole i proseฤno nizak IQ su neลกto protiv ฤega se tek treba boriti.

• Like 2
Posted

Ne znam da li sam skoro proฤitala tekst koji me je ovako potresao.

ย 

Ubijanje za fotografiju: ล ta se krije iza jedinog snimka smrti u ratu u Jugoslaviji

ย 

Donosim dio iz zapisnika koji sam dobila: โ€žDana 6. ili 7. maja 1992. Goran je pozvan u kancelariju naฤelnika u kojoj su se nalazili naฤelnik policije Dragan Veseliฤ‡, ฤorฤ‘e Ristaniฤ‡ i Enver zvani ล ok. Tada mu je Veseliฤ‡ prenio da ฤ‡e imati vatreno krลกtenje, a potom je ฤorฤ‘e Ristaniฤ‡ objasnio kako je u Brฤkom svaลกta uฤinjeno i da to treba ispraviti, a zatim je njemu i Enveru rekao da ih ispred zgrade ฤekaju dva novinara (Srฤ‘an i Bojan) koji ฤ‡e slikati kako njih dvojica ubijaju dva muslimana i da ฤ‡e te fotografije koristiti kao propagandni materijal, โ€˜kako muslimani ubijaju Srbeโ€™, a zatim ฤ‡e ispred stanice gdje je postavljen prazan mrtvaฤki sanduk kao oplakivati ubijene Srbe, ลกto ฤ‡e isti takoฤ‘er fotografisati. Jelisiฤ‡ dalje navodi da je Enver iz sobe br. 13 izveo dva njemu nepoznata Boลกnjaka, koje su zajedno odveli do zanatskog centra i tom prilikom je jednog ubio Goran iz ลกkorpiona, a drugog Enver iz automatske puลกke, ลกto su novinari fotografisali. Zatim su se vratili pred stanicu do praznog sanduka i pridruลพili se djevojci po imenu Violeta, koja je plakala i kukala za navodno ubijenim Srbima.โ€œ

ย 

Midhat je uvjeren da je fotografiranje bilo dogovoreno. โ€žInaฤe ne bi mogli dobiti pristup takvim prizorima. Da nije bilo dogovoreno, one sekunde kada je fotografirao, Jelisiฤ‡ bi ga ubioโ€œ, kaลพe

ย 

Mustafa nije znao niลกta viลกe o tatinoj smrti od onog ลกto je objavljeno u medijima. Ali se pita: je li mu otac ubijen baลก zato ลกto je tu bio fotograf? Moลพda bi bio svejedno ubijen neki drugi dan, a moลพda ne bi nikada. Neki su puลกteni iz policijske postaje. Mnogi su odvedeni u logor Luka. Neki su pobjegli iz logora. Mnogi su muฤeni i onda ubijeni. Ne bi volio da mu je otac muฤen, draลพe mu je da je brzo ubijen.ย 

โ€žAko je fotograf platio ubojstvo, za mene je isti kao Jelisiฤ‡โ€œ, kaลพe Mustafa.

ย 

Smrad je, naravno, pobegao iz Srbije i tvrdi da nije platio kako bi mogao da fotografiลกe ubistvo.

• Ruke su vam krvave! 6
Posted
On 5/23/2025 at 3:49 PM, Volter said:

(VIDEO) Kosovski policajac hvatao za vrat i maltretirao maturanta u Kosovskoj Mitrovici, spasili ga graฤ‘ani

ย 

https://n1info.rs/vesti/video-kosovski-policajac-hvatao-za-vrat-i-maltretirao-maturnata-u-kosovskoj-mitrovici-spasili-ga-gradjani/

ย 

Osim sto ste, Bilu digli spomenik, Srbe za gusu hvatate, vas se zivot promenio kako? Ne jebe vas vise neki, Pera, vec vas guzi ล alja. Sjajno, zar ne?

Posted
1 hour ago, DameTime said:

Ne znam da li sam skoro proฤitala tekst koji me je ovako potresao.

ย 

Ubijanje za fotografiju: ล ta se krije iza jedinog snimka smrti u ratu u Jugoslaviji

ย 

ย 

ย 

ย 

Smrad je, naravno, pobegao iz Srbije i tvrdi da nije platio kako bi mogao da fotografiลกe ubistvo.

ย 

Hvala ti. Proฤitao sam ga ฤim se pojavio i od tada ne mogu da prestanem da mislim o tome. Toliko me je pogodio tekst da sam iscimao moje veze u medijima da bih doลกao do tih nekih starijih fotografa (ja sam istih godina) pa sam ฤuo kako se svi nezvaniฤno slaลพu - da, platili su onom nesoju da pred njima ubija ljude da bi to snimili. Mislim, ja se seฤ‡am ratnog perioda vrlo dobro, bio sam svesna osoba, svoj ฤovek. Ali, istina je ลกto kaลพu (to sam zakljuฤio davno pre) da nije isto kad proลพiviลก rat, kad sediลก u rovu ili kad moraลก da beลพiลก od kuฤ‡e i kad si pored rata, kao mi u Srbiji ลกto smo bili. Jeste, druลกtvo nam se raspalo, jeste, veฤ‡ina nas je tokom devedesetih svakog meseca iลกla na sahrane vrลกnjaka - ลกto od metka, ลกto od heroina, ลกto od ratiลกta, ali to nije isto kao kad ti neko zakuca na vrata sa ลพeljom da ubije tebe i celu tvoju porodicu.

ย 

No, da ne duลพim, najgore od svega nije ลกto su mi obojica tih starijih fotografa sa kojima sam priฤao rekli da to jeste taฤno, nego ลกto su obojica mrtvi ladni govorili da je to bila redovna pojava, da se to stalno deลกavalo, ali i da nije bilo rezervisano samo za srpsku stranu. Ima sliฤno svedoฤenje u ovom tekstu o tim vojnicima, ali me je sve to, taj ฤlanak i ti razgovori, sve me to toliko pogodilo da danima ne mogu da doฤ‘em sebi. Pa eto, bar znam da sa nekim delim utisak i hvala ti ลกto mogu da podelim. Mnogo teลกko. Mnogo, mnogo teลกko.

• Like 7
  • Thanks 1
Posted (edited)
19 hours ago, JohnnyDragon said:

Leptejebo, jel ovo moguฤ‡e?

ย 

https://www.facebook.com/share/r/14E1LK2EQEn/

ย 

Svega ima zaista...

ย 

Verujem da je on zatucan po pitanju lgbt-a, ali stoji da je usaid davala pare na projekat koji je tipa sadnja banana u Oslu.

ย 

Sto se tice zelene energije, ako si poslusao jos jednom sta on kaze nije on protiv toga vec da zelenu energiju bratija vide ko nacin da okrenu velike milione jos x puta i da obican svet moze da sanja dozvole.

ย 

Npr zasto nam je dozvoljeno da budemo samo prouseri a ne nekakvi mikro proizvodjaci?

ย 

Ti ako imas fin krov i imas kintu da investiras mogao bi fino da zaradis ali ne elektrodistribucija ti nudi samo umanjenje racuna i cini mi se da imas problem ako proizvodis vise nego sto je odredjen limit.

ย 

Dakle jasno je da vlasti boli djoka za zelenu energiju vec samo vide nacin da se razni kumovi okrenu svoje milione jos ko zna koliko puta.

Edited by MeanMachine
  • Like 2
Posted
20 hours ago, srlepajce said:

๐Ÿ˜„

Sta god uradili kada se pribizi kraj rezimu, nece promeniti cinjeicu da su on bili vazan sraf te masinerije 13 god.

To pranje pred sam kraj nece proci.

• Like 6
Posted

Nova: Evropa neฤ‡e priznati pokradene izbore: Vuฤiฤ‡u stiglo upozorenje iz Pariza i Berlina

ย 

Izgleda da su Strazbur i Brisel bili joลก korisnije akcije nego ลกto se moglo pretpostaviti. Ovo ลกto je navedeno u vesti je snaลพan udarac reลพimu jer bi lako moglo da se desi da bude izolovan ukoliko bi se nastavilo sa registrovanjem biraฤa koji ลพive u trafikama i na banderama, a bez toga ฤ‡e biti teลกko. Ostaje da se radi na terenu jer u mnogim mestima misle da je studentski protest prop'o, da AV liฤno gradi puteve i od usta odvaja za sve ลกto nam 'daje'.

• Like 10
  • Thanks 3
  • Pumpaj! 2
Posted

Hoฤ‡e li stanovnici ั›ะฐั†ะธะปะตะฝะดะฐ dobiti boraviลกte u pionirskom parku, da glasaju?

Posted

Uz realne ลกanse da napravim piฤvajz postujuฤ‡i ovo, priliฤno taฤan tekst i solidno otreลพnjujuฤ‡ za veฤ‡inu stanovniลกta koja ฤeka daย potlaฤeni ustanu

ย 

โ€žSocijalaโ€œ neฤ‡e oboriti reลพim

ย 

izmeฤ‘u ostalog:

ย 

ako je socijalna kriza tako izraลพena i toliko velika, kao ลกto tvrde kritiฤari, zaลกto do sada nije proizvela logiฤan ishod โ€“ nezadovoljstvo veฤ‡ine stanovnika i promenu vlasti? Postoji li neki razlog โ€“ recimo strah, represija ili klijentelizam โ€“ koji spreฤava stanovniลกtvo da masovno glasa protiv Srpske napredne stranke? Ili je moลพda pogreลกna premisa (polaziลกte) kritiฤara? Da li bi bilo korisno, zarad sigurne pobede nad naprednjacima, stati na loptu i analizirati polaznu premisu. Na primer, da li siromaลกtvo doista dramatiฤno raste, da li nejednakost ugroลพava temelje druลกtva, da li su plate mizerija, da li srednja klasa nestaje?

Posmatrajuฤ‡i aktuelnu situaciju, oฤigledno je da ne postoji kritiฤna masa socijalno ugroลพenih i nezadovoljnih graฤ‘ana, odnosno da je viลกe onih koji se ne ลพale na nivo ลพivotnog standarda.

ย 

Ako je tako, onda je pitanje treba li i dalje podrลพavati โ€žiluziju zajedniฤkog prosperitetaโ€œ i igrati na kartu socijalne krize ili je to gubitniฤka opcija za promenu vlasti? โ€žSocijalaโ€œ moลพda nije najefikasnija โ€žslavinaโ€œ za izlivanje nezadovoljstva na ulice i alatka za promenu vlasti. Moguฤ‡e je da bi to postala tek ako preteฤ‡a ekonomska kriza i recesija ugroze radna mesta, smanje zarade i klijentelistiฤke apanaลพe (kao ลกto se dogaฤ‘a u Maฤ‘arskoj). U Srbiji postoji sijaset drugih razloga โ€“ neustavno delovanje predsedniฤke vlasti, korupcija, uniลกtene institucije, partokratija, eutanazija pravne drลพave, guลกenje medija โ€“ zbog kojih treba menjati vlast, ลกto potvrฤ‘uju aktuelni protesti studenata.

ย 

Pisalo se naveliko u poslednjih par meseci. Narodu nije dovoljno loลกe (kao recimo 05.10.) da bi ลพrtvovao svoje dupe i glavu pred hordama ubica ove vlasti.

• Like 5
  • Thanks 1
Posted

pa ovo je sve tacno, ali ne znam (ili sam propustio) ko i igra na tu socijalu? Studenti sigurno ne, ovde takodje nisam primetio da neko to pominje

• Like 1
Posted
1 hour ago, McLeod said:

pa ovo je sve tacno, ali ne znam (ili sam propustio) ko i igra na tu socijalu? Studenti sigurno ne, ovde takodje nisam primetio da neko to pominje

ย 

Ne igra niko. Nego mi je generalno opลกti utisak da narod ovde debelo precenjuje opลกte stanje druลกtva, ekonomije i socijale (sve ovo mahom uprkos a ne zahvaljujuฤ‡i AV) i oฤekuje da se podigneย kuka i motikaย i zbaci tlaฤiteljske lance i krene ka boljem sutra...

A studenti svakako ne jer korupcija, partokratija, uniลกtene institucije...

• Like 2